Atsma wil Europese aanpak illegaal vuurwerk

Staatssecretaris van Milieu Joop Atsma (CDA) wil dat de handel in illegaal vuurwerk Europees wordt aangepakt. Atsma gaat maandag zijn ambtgenoten in de EU in Brussel vragen scherper hierop te gaan controleren en duidelijker te gaan handhaven, zei hij donderdagavond in het televisieprogramma Eenvandaag.

De staatssecretaris maakt zich zorgen over de grote hoeveelheid illegaal zwaar vuurwerk die steeds vaker uit Oost-Europa Nederland binnenkomt. Waardoor dat precies komt, weet Atsma niet. " Het zou kunnen zijn omdat wij meer en meer afspraken maken met China over het aanpakken van illegaal vuurwerk", denkt hij.

Volgens de staatssecretaris zit er echter maar één ding op: met andere Europese landen afspreken dat ook zij strenger worden op dit gebied. "Ik zal mijn collega's maandag in Brussel vragen om hun eigen inspecties meer aan te sturen op het controleren van vracht en vuurwerk op illegaliteit."

Hoewel het Atsma in eerste instantie gaat om meer en betere controles, zou één standaardnorm ideaal zijn, zegt de staatssecretaris. "Onveilig vuurwerk mag niet bestaan, illegaal vuurwerk willen we niet, en daar moet je samen afspraken over maken. Als dit uiteindelijk leidt tot een duidelijke norm, daar kan niemand op tegen zijn."

Het opstellen van een standaardnorm vergt volgens de staatssecretaris echter veel tijd. Voor de korte termijn denkt hij daarom dat alle Europese landen het meest gebaat zijn bij een duidelijke handhaving en veel inspecties.


Atsma wil Europese aanpak illegaal vuurwerk (Foto: Novum)