Dekkingsgraad pensioenfondsen licht hersteld

De gemiddelde dekkingsgraad van Nederlandse pensioenfondsen is eind november gestegen tot 97 procent. Aan het einde van het derde kwartaal was het nog 94 procent. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag in een statistisch nieuwsbericht.

De stijging van de dekkingsgraad, de verhouding tussen bezittingen en verplichtingen van de fondsen, was vooral het gevolg van hogere aandelenkoersen en stijging van de lange rente, aldus de centrale bank.

De kapitaalmarktrente van vijftien jaar steeg eind november naar 3,1 procent van 2,9 procent eind september. Bij een hogere rente hoeven pensioenfondsen minder geld te reserveren voor toekomstige uitkeringen.

De AEX-index steeg in oktober en november met 7 procent en de MSCI-wereldindex met 6,8 procent. De stijging van de aandelenkoersen compenseerde de daling van de obligatiekoersen, die ook het gevolg was van de hogere rentestand.

Veel pensioenfondsen hebben nog steeds een dekkingstekort, ofwel een dekkingsgraad van onder de 105 procent. Eind november waren 5,1 miljoen actieve deelnemers en 2,5 miljoen pensioengerechtigden aangesloten bij een van de 261 pensioenfondsen in dekkingstekort, blijkt uit de cijfers.