Lening van 17 miljard voor IMF

Nederland leent het Internationaal Monetair Fonds (IMF) maximaal zeventien miljard euro, als onderdeel van de afspraken over de bestrijding van de Europese schuldencrisis. Dat schrijft minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) donderdag aan de Tweede Kamer.

Tijdens de eurotop in Brussel vorige week kwamen de 17 eurozonelanden en ten minste 6 EU-lidstaten buiten de eurozone overeen om tweehonderd miljard euro te lenen aan het IMF. Deze lening ter bestrijding van de schuldencrisis wordt verstrekt via de eigen centrale banken van de landen.

Nederland draagt daarvan dus maximaal zeventien miljard bij, al is het exacte bedrag nog niet bekend. Daarover wordt nog over gesproken in Brussel. De lening wordt verstrekt door De Nederlandsche Bank (DNB). De staat geeft DNB een garantie die net zo groot is als de lening.

De Tweede Kamer debatteerde donderdagavond over de resultaten van de eurotop en de schuldencrisis. Tijdens het debat bleek dat een meerderheid kan instemmen met de lening, al valt het officiële besluit daarover volgende week. "Ik kan een lichtgroen signaal afgeven aan Europa", concludeerde De Jager. De SP en ChristenUnie toonden zich geïrriteerd dat de Kamer pas vlak voor het debat het verzoek kreeg in te stemmen met de lening.

De Jager zei verder dat de Nederlandse garantie voor het Europese noodfonds in 2014 omlaag gaat van ongeveer honderd miljard euro naar zo'n 35 miljard euro. Reden is dat het huidige noodfonds EFSF volgend jaar wordt vervangen door het permanente noodfonds ESM.