Gezondheidsraad: let op vee met griep

Varkens, pluimvee en ander vee moeten goed in de gaten worden gehouden om de kans op een nieuwe grieppandemie in te dammen. Dat zegt de Gezondheidsraad donderdag in een advies naar aanleiding van de uitbraak van Mexicaanse griep twee jaar geleden. Griepvirussen van dieren kunnen via veehouders uitgroeien tot een pandemie.

Een relatie tussen de Mexicaanse griep, de aanvankelijk varkensgriep werd genoemd, en varkens is niet aangetoond. Toch moet volgens de Gezondheidsraad tijdig aan de bel worden getrokken wanneer een veehouder met zieke dieren zelf ziek wordt.

De Gezondheidsraad wijst er in het advies verder op dat er een groot gat zit tussen de beleving van de Mexicaanse griep door wetenschappers en door het publiek. De wetenschappelijke opvatting is dat er juist is gehandeld in het waarschuwen voor de ziekte en het uitroepen van de uitbraak tot pandemie. Maatschappelijk worden daar vraagtekens bij gezet.

De raad wijst erop dat een pandemie in de eerste plaats iets zegt over de verspreiding van een ziekte over de hele wereld. De opvatting van het publiek dat een pandemie ook iets zegt over de ernst van de ziekte is onjuist. Door die andere opvatting en het milde verloop van de Mexicaanse griep vonden veel mensen dat de uitbraak onterecht tot pandemie was uitgeroepen.