Draai PVV over antidownloadverdrag

De PVV heeft onverwacht zijn steun ingetrokken aan een motie over openbaarmaking van onderhandelingsdocumenten met betrekking tot het omstreden ACTA-verdrag tussen de VS, de EU en Japan. Daarmee wordt mogelijk strenge antidownload-wetgeving afgedwongen.

Minister Verhagen van Economische Zaken werd twee weken geleden unaniem door de Tweede Kamer verzocht om documenten openbaar te maken met betrekking tot de onderhandelingen over het ACTA-verdrag. Ondanks dat de Europese Commissie het verdrag mogelijk komend weekeinde al wil ondertekenen, is de ontwerptekst op verzoek van de VS geheim. Er zijn evenwel sterke vermoedens dat het afspraken bevat om auteursrechtenschending, voornamelijk via internet, hard aan te pakken en te bestraffen.

Maxime Verhagen (Novum)Verhagen antwoordde de Kamer dat hij alleen vertrouwelijke inzage in de documenten kon geven, wat betekent dat de fractieleiders ze mogen lezen en een debat onmogelijk is. Hier gingen enkel de VVD en het CDA mee akkoord. De PVV schaarde zich aan de kant van de oppositie, die een nieuwe motie om openbaarmaking had ingediend. Woensdag werd een derde motie in stelling gebracht die Verhagen moest verbieden om namens Nederland de onderhandelingen voort te zetten. Deze haalde het onverwachts niet omdat de PVV zich aan de kant van het kabinet schaarde.

Volgens de PVV is Nederland 'met handen en voeten gebonden aan de afspraken met Europa' en wil de partij het Verhagen niet moeilijk maken. Het inwerkingtreden van het verdrag zou bovendien allerminst vaststaan: de Eerste en Tweede Kamer moeten het immers goedkeuren, aldus Tweede Kamerlid Jhim van Bemmel.

Pirates of the Caribbean, On Stranger TidesD66-Kamerlid Kees Verhoeven, die de motie woensdag indiende, is daar allerminst gerust op. "Er komt nu een ratificeringswetje, maar dan gaat het er alleen nog maar over hoe we het verdrag in de Nederlandse wetgeving gaan invoeren", aldus Verhoeven tegenover De Volkskrant.

Verhagen beweert dat het verdrag niet tot strengere regelgeving zal leiden dan de Nederlandse wet, maar de vraag is of hij met die uitspraak niet op de feiten vooruitloopt. De Kamer schoot onlangs het wetsvoorstel over een downloadverbod van staatssecretaris Teeven af, waarbij die bewindsman aangaf onder zware druk van de Europese Commissie te staan om met wetgeving te komen. De PVV liet bij die gelegenheid nog weten mordicus tegen een downloadverbod te zijn.