FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 16 december 2011

Braziliaanse Adolf Hitler wil andere naam

Tot voor kort kreeg de 21-jarige Braziliaan Adolf Hitler Souza Mendes nauwelijks lastige vragen of vervelende opmerkingen over zijn opvallende naam. Dat veranderde na zijn inschrijving maandag aan een universiteit in de oostelijke stad Natal.

Zijn naam staat nu op internet en daarom wordt hij er nu via Facebook, Twitter en op andere manieren op aangesproken. "Ik krijg heel veel kritiek, sommigen noemen mij of mijn ouders stomkoppen", zei Souza Mendes vrijdag tegen de Braziliaanse nieuwssite G1.

De student heeft nu besloten zijn voornaam te veranderen, maar hij heeft nog niet bekendgemaakt hoe hij voortaan door het leven wil gaan. Over het motief van zijn ouders om hem naar de Duitse dictator te vernoemen, wilde hij niets kwijt.

Negen CRT-motoren in MotoGP 2012

Het MotoGP-veld in 2012 zal naar verwachting gaan bestaan uit 21 motoren. Hieronder vallen vier Honda's, vier Yamaha's, vier Ducati's en negen CRT's. Laatstgenoemde motoren zijn prototypes waarbij de motoren van een productiemachine afgeleid moeten zijn.

Met de CRT-regels wordt gehoopt dat er kosten kunnen worden bespaard. Enkele bestaande MotoGP-teams hebben al de overstap naar de CRT gemaakt. De regels bieden als voordeel dat de motoren per race drie liter brandstof meer mogen verbruiken dan een niet CRT-motor en dat er per jaar meer krachtbronnen beschikbaar zijn dan bij motoren die volledig prototype zijn.

Nog niet duidelijk is welke teams precies met de CRT-machines gaan racen. In ieder geval zullen nieuwkomers Forward Racing en Speed Master gaan rijden met respectievelijk Colin Edwards en Anthony West. Voormalig Superbiketeam Paul Bird Motorsports zal met James Ellison gaan rijden. Van de huidige teams schakelt Aspar over met de coureurs Randy de Puniet en Aleix Espargaro en zet Gresini met Michele Pirro een CRT in. Laatstgenoemde team zal ook een Honda RC213V inzetten voor Alvaro Bautista.

[PDC] Stompé maakt gehakt van jonge Smith

Co Stompé heeft zich als tweede Nederlander geplaatst voor de tweede ronde van het PDC World Darts Championship. In de Circus Tavern te Purfleet won onze landgenoot met 3-0 in sets van de jonge Michael Smith.

De 21-jarige Smith is een groot talent op de Pro Tour en dit bewees hij dit jaar door een negendarter te gooien op de Youth Tour tegen Michael van Gerwen. Een dag later wist hij tussen de grote namen zelfs een UK Open Qualifier te winnen. Tegen Stompé had hij het echter enorm lastig vandaag.

Stompé wist in de derde leg van de eerste set voor de eerste break van de partij te zorgen. Onze landgenoot gooide hoge scores en de jonge Smith had moeite om te volgen. The Matchstick wist zijn eigen vierde leg redelijk simpel te behouden en daardoor ging de eerste set met 3-1 in legs eenvoudig naar de Nederlander.

In de tweede set herpakte Smith zich enigszins en wist hij Stompé direct in de eerste leg te breaken. Onze landgenoot was echter niet onder de indruk, want hij werkte de break direct weer weg. Hij wist twee legs later Smith opnieuw te breaken en kwam daardoor met 2-0 in sets voor. Ook in de derde set wist Stompé zijn tegenstander te breaken en kwam daardoor op 2-1 in legs.

Stompé, die het publiek de gehele partij achter zich had, was daardoor slechts één leg verwijderd van de tweede ronde. Daarin miste hij op een haar na een 158-finish. Een beurt later was het via dubbel-16 alsnog raak. In de volgende ronde wacht mogelijk een ontmoeting met Terry Jenkins.

Nieuwe berg in Nederland 'geen grap meer'

"Dit is geen grap meer. Die berg komt er." Zo werd vrijdag in Almere een mogelijk bouwproject van een Nederlandse berg gepresenteerd.

Het idee van een berg is ontsproten aan het brein van sportjournalist Thijs Zonneveld van dagblad De Pers. Sindsdien zijn een honderdtal professionals uit verschillende sectoren er serieus over gaan nadenken.

Die brainstormsessies zijn voorbij. Volgend jaar wordt er een heus haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd, dat eind 2012 duidelijkheid moet geven op de vraag of de berg daadwerkelijk realiseerbaar is.

Nieuwe berg in Nederland'geen grap meer'
Nieuwe berg in Nederland'geen grap meer' (Foto: ANP)

[Bundesliga] Bayern München kroont zich tot Herbstmeister

Ondanks een vroege rode kaart voor Franck Ribéry heeft Bayern München een overtuigende zege weten te boeken op 1. FC Köln (3-0). Daarmee is de ploeg Herbstmeister.

Der Rekordmeister, die vandaag tijdens de Champions League-loting FC Basel uit de koker zagen rollen, leken een lastige avond tegemoet te gaan. Zeker nadat Ribéry na ruim een half uur voor de tweede keer geel te zien kreeg. Tot dat moment domineerde Bayern het duel, met een sterk spelende Arjen Robben voorop in de strijd. Ondanks dat de thuisploeg met tien man speelde, kwam het vlak na rust wel op voorsprong.

Mario Gómez brak de ban na 48 minuten. De aanvaller maakte op aangeven van Thomas Müller zijn zestiende treffer van het seizoen. Nadat Jajalo een dot van een kans om zeep hielp voor de bezoekers, gooide David Alaba het duel na 63 minuten in het slot. De Oostenrijker lette goed op bij een hoekschop en schoot van dichtbij binnen: 2-0.

Vanaf dat moment speelde Köln een verloren wedstrijd en moest het twee minuten voor tijd zelfs nog een derde tegentreffer incasseren. De 22-jarige Toni Kroos werd goed vrijgespeeld door Alaba, waarna hij met een subtiel lobje voor de 3-0 eindstand zorgde. Bayern blijft ook na dit weekend koploper. De ploeg van trainer Jupp Heynckes heeft inmiddels 37 punten uit zeventien duels. Borussia Dortmund, dat morgen nog in actie komt tegen SC Freiburg, heeft zes punten minder.

[Jupiler League] Koploper Zwolle met zege winterstop in

FC Zwolle heeft zijn tiende overwinning op rij geboekt in de Jupiler League. De koploper was vrijdag met 4-2 te sterk voor Fortuna Sittard. De ploeg van trainer Art Langeler stond door doelpunten van Bart van Hintum (2) en Norair Mamedov na een half uur op een comforatbele voorsprong.

Harrie Gommans deed op slag van rust iets terug, maar in de 56e minuut bracht Joey van den Berg de marge weer op drie. Wouter Scheelen bepaalde een kwartier voor tijd de eindstand. Zwolle gaat fier aan kop met 44 punten en een voorsprong van dertien punten op nummer twee FC Eindhoven, dat maandag nog speelt.

FC Volendam ging in het laatste competitieduel voor de winterstop verrassend met 2-1 onderuit tegen FC Oss. De bezoekers kwamen na een half uur op voorsprong via Christopher Bieber. Namens Volendam maakte Rick Kruys nog wel gelijk, maar Cees Keizer bezorgde Oss drie punten.

Sparta maakte in de slotfase een achterstand ongedaan bij SC Veendam. De Rotterdammers wonnen met 2-1. De thuisploeg leek na een rode kaart voor Marten de Roon al zeker van de zege, maar met tien man kwam Sparta langszij via Mark Veldmate en Joey Godee.

Overige uitslagen Jupiler League:

MVV Maastricht - FC Den Bosch 1-4

FC Dordrecht - Go Ahead Eagles 3-1

Telstar - FC Emmen 2-1

Jongeren vinden Roemer beste politicus

SP-leider Emile Roemer is door het jongerenpanel van Eenvandaag uitgeroepen tot de beste politicus van 2011. Op de tweede plek eindigde premier Mark Rutte (VVD) en op de derde plaats D66-aanvoerder Alexander Pechtold. Ruim 1600 jongeren brachten hun stem uit.

Roemer werd geprezen om zijn heldere taalgebruik, zijn gevoel voor humor en zijn vermogen om naar mensen te luisteren. Roemer noemde het een 'ongelooflijk compliment'. "Hier ben ik echt ontzettend blij mee", zei hij.

Vorig jaar was Femke Halsema (GroenLinks) de meest populaire politicus onder jongeren.


Jongeren vinden Roemer beste politicus (Foto: Novum)

'Nederland laks met vervolging pedofielen'

Nederland doet te weinig om pedofielen in het buitenland te vervolgen. Dat vindt Terre des Hommes, dat zich inzet voor het wereldwijd terugdringen van seksueel misbruik van kinderen. De organisatie verwijt Nederland laks te zijn bij het geven van inlichtingen aan andere landen als Nederlanders daar gepakt worden voor seksueel misbruik.

Aanleiding is de recentelijke arrestatie van een 38-jarige zeilinstructeur in Cambodja. De man werd in 2004 in Nederland veroordeeld wegens seksueel misbruik van een minderjarige jongen. Drie jaar later reisde hij naar Cambodja waar hij jarenlang zijn gang kon gaan.

De Cambodjaanse autoriteiten zijn door Nederland niet op de hoogte gesteld van het verleden van de man, terwijl op de Nederlandse ambassade wel bekend was dat de man in Cambodja verbleef. Ook na zijn arrestatie deed Nederland weinig om de Cambodjaanse autoriteiten te helpen.

Zondag besteedt Peter R. de Vries in zijn programma aandacht aan de zaak.

Voorwaardelijke schorsing honkballegende Bonds

Voormalig honkballer Barry Bonds heeft dertig dagen huisarrest en een voorwaardelijke schorsing van twee jaar gekregen gekregen omdat hij een dopingonderzoek heeft misleid.

Naar aanleiding van het BALCO schandaal in 2003 moest Bonds een verklaring afleggen. Volgens de jury zou Bonds, met 762 homeruns in de Major League ook wel de 'homerunking' genoemd, met zijn verklaring het justitieel onderzoek hebben gehinderd. Uiteindelijk bleek in het onderzoek diverse sportsterren zich schuldig zouden hebben gemaakt aan gebruik van verboden spierversterkende middelen.

Etta James ongeneeslijk ziek

Etta James is ernstig ziek. Een dokter die bij de blueszangeres in huis woont, vertelt aan de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ dat ze twee weken geleden is opgegeven.

De dokter laat weten dat er is vastgesteld dat de leukemie waar James aan lijdt, niet meer te genezen is. De 73-jarige zangeres kampt al jaren met gezondheidsproblemen. Ze werd in mei in het ziekenhuis opgenomen met een levensbedreigende bloedinfectie. Ook lijdt ze aan dementie.

Etta James is vooral bekend van hits als At last en I Just Wanna Make Love To You. James werd gedurende haar leven meerdere keren opgenomen in afkickklinieken, ze ontwikkelde in de jaren zestig een ongezonde belangstelling voor alcohol en heroïne.

Uitslag De Graafschap - RKC Waalwijk

Vanavond werd de eerste Eredivisie-wedstrijd van dit speelweekend afgewerkt. Op eigen veld mocht De Graafschap aantreden tegen RKC Waalwijk. De Brabantse ploeg won met 1-3 en pakte daardoor drie belangrijke punten tegen de Superboeren. Hieronder de uitslag en de karakteristieken van deze partij.

De Graafschap

1 - 3

RKC Waalwijk

 16' De Leeuw
   38' v. Mosselveld
 65' v. Peppen
 87' Jansen (e.d.)
 
 Gele kaart: Meijer, Poepon, Rose, (De Graafschap), Ramos, Sno, (RKC Waalwijk)
 
Stadion: De Vijverberg, Doetinchem
Toeschouwers: 12.000
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Terol
Evers
Wormgoor
Meijer
Fränkel
De Leeuw (Coppoolse/67)
Rose
El Hassnaoui (Jansen/67)
Kaak (Overgoor/72)
Sreckovic
Poepon
  Zoet
Ramos
Drost
v. Mosselveld
v. Peppen
Sno
Duits
Braber (Auassar/61)
Meijers
Schet (v. Hout/86)
Ten Voorde (Castillion/80)

Verkiezing: 2e ronde sporter van het jaar 2011

Het jaar 2011 loopt alweer bijna op zijn eind, wat dus betekent dat de sporters weer de vele verkiezingen kunnen aflopen. Ook wij doen hieraan mee, want in een speciaal toernooi kunnen jullie kiezen wie volgens FOK! de beste Nederlandse sporter van het afgelopen jaar was.

Er waren 56 sporters genomineerd.In deze tweede ronde zijn er nog 32 over die in een knock-out systeem tegenover elkaar staan.

Links naar vorige rondes:
Nominaties in dit bericht en dit topic
Eerste ronde in dit bericht en dit topic

Onder dit bericht en in het topic op het Sport-forum kun je stemmen. Dit kan door gebruik te maken van de [ b] en [ /b] tags. (gebruik deze zonder de spaties rond de naam van je keuze).

voorbeeld:
Roger Federer - Novak Djokovic

Bij een gelijkspel zal er een tiebreak volgen van 24 uur. De tweede ronde sluit op zondag 18 december om 20:00 uur.

De tweede ronde:

Joost Luiten - Inge Dekker
Kjeld Nuis - Margot Boer
Eelco Sintnicolaas - Robin Haase
Steven Kruiswijk - Esther Vergeer
Bas Verwijlen - Wout Poels
Henk Grol - Johnny Hoogerland
Lars Boom - Robin van Persie
Dick Jaspers - Rob Cordemans
Femke Heemskerk - Li Jiao
Pien Keulstra - Ireen Wust
Marianne Vos - Sidney de Jong
Sharon van Rouwendaal - Bob de Jong
Edith Bosch - Epke Zonderland
Arantxa Rus - Pieter Weening
Ranomi Kromowidjojo - Bauke Mollema
Ijsbrand Chardon - Marit Bouwmeester

Finaleplaats en wildcard voor De Bakker

Thiemo de Bakker heeft de finale bereikt van de Tennis Masters in Rotterdam. Hij won in de halve finale in twee sets (6-1 en 6-4) van Igor Sijsling. In de finale treft De Bakker Robin Haase, die eerder op de dag zich wist te plaatsen.

Met zijn finaleplaats is De Bakker ook zeker van een wildcard voor het ABN AMRO-toernooi. Die wildcard zou gaan naar de winnaar van het toernooi, maar Robin Haase is op basis van zijn ranking al bijna zeker van het toernooi en daarom schuift die bij winst van de Hagenaar door naar de finalist.

Eto'o vijftien interlands geschorst

Samuel Eto'o is door de voetbalbond van Kameroen voor maar liefst vijftien interlands geschorst. De sterspeler van het Afrikaanse land kreeg deze zware straf nadat hij ploeggenoten had aangespoord om de oefeninterland tegen Algerije te boycotten.

Deze vriendschappelijke wedstrijd stond afgelopen maand op het programma en Eto'o wilde dat de spelersgroep deze wedstrijd niet zou spelen. De selectie zou nog winstpremies moeten ontvangen van de voetbalbond van Kameroen.

Ajacied Eyong Enoh, reserve-aanvoerder van Kameroen, is om dezelfde reden voor twee interlands geschorst. Beide internationals hebben tien dagen de tijd om in beroep te gaan.

Reese Witherspoon in misdaaddrama Devil's Knot

Reese Witherspoon heeft voor de hoofdrol getekend in Devil's Knot. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety. De film is gebaseerd op het boek Devil's Knot: The True Story of the West Memphis Three en gaat over een trio dat begin jaren negentig drie jongetjes zou hebben vermoord.

In 1993 werden drie lijken van 8-jarige jongetjes gevonden in de bossen van Arkansas. Drie tieners werden van de moorden verdacht en in 1994 tot levenslang veroordeeld. De veroordeling leidde tot veel ophef omdat voor velen de schuld van de jongens allerminst vaststond. In 2007 verscheen nieuw forensisch bewijs. Uiteindelijk werden de drie mannen, na ruim achttien jaar, in augustus van dit jaar vrijgelaten. De dader is nog altijd onbekend.

Witherspoon speelt de rol van een moeder van een van de jongetjes. Hoewel ze er eerst vast van overtuigd is dat de drie tieners de daders zijn, begint ze steeds meer te twijfelen. Uiteindelijk gelooft ze dat de tieners de brute moorden niet hebben gepleegd.

Scott Derrickson en Paul Boardman, bekend van onder meer Hellraiser: Inferno en The Exorcism of Emily Rose, nemen het scenario van Devil's Knot voor hun rekening. Atom Egoyan, bekend van Exotica, The Sweet Hereafter en Chloe, regisseert. Behalve Witherspoon zijn nog geen acteurs bekend.

Regisseur Peter Jackson, vooral bekend van de The Lord of the Rings-trilogie, en zijn vrouw Fran Walsh hebben al de documentaire West of Memphis gemaakt over The West Memphis Three. Die film gaat in januari tijdens het Sundance Film Festival in Utah in première. Devil's Knot moet van de zomer in productie gaan zodat de film volgend jaar uit kan komen.


Reese Witherspoon in misdaaddrama Devil's Knot (Foto: Novum)

Robert Redford wil tussen haaien zwemmen

Robert Redford heeft de hoofdrol op het oog in de film All is Lost. Hierin zou hij een man gaan spelen die in zijn eentje moet zien te overleven op het water. J.C. Chandor, die onlangs doorbrak met zijn recessiedrama Margin Call, gaat All is Lost regisseren en schrijft ook het scenario. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Redford heeft al vaker met het bijltje van overlever gehakt. Hij speelde in 1972 al de titelrol in Jeremiah Johnson van Sidney Pollack. Hierin was hij te zien als eenzame jager met grizzlybeer in het nog grotendeels onontgonnen Noord-Amerika.

Chandor heeft zijn scenario speciaal geschreven voor de 75-jarige Redford, met Jeremiah Johnson als grote voorbeeld. Wanneer de opnames van start moeten gaan, is nog onbekend.

Margin Call, over een verzekeringsbank die door wanbeleid verantwoordelijk is voor de huidige economische recessie, draait momenteel in de Nederlandse bioscopen.


Robert Redford wil tussen haaien zwemmen (Foto: Novum)

Ecclestone: "Race Austin niet voor tien jaar gegarandeerd"

Formule 1-baas Bernie Ecclestone vindt dat de Grand Prix van de Verenigde Staten in Austin, Texas, er alles aan moet doen om een plaats op de Formule 1-kalender te verdienen. De Brit garandeert de toekomst van de race dan ook niet voor tien seizoenen.

Het doorgaan van de 2012-race op Circuit of the Americas stond lange tijd op losse schroeven, maar net op tijd kwamen er de bankgaranties voor volgend jaar en de jaren erna. Hierdoor leek een contract voor tien jaren te zijn verzekerd, maar volgens Ecclestone is het zover nog niet. "Ze hebben ons betaald voor 2012 en enkele garanties gegeven voor daarna, maar niet voor de komende tien seizoenen," zei de Brit tegen Pitpass.

Hij verwacht dat de race volgend jaar door zal gaan en dat de Amerikanen hun best gaan doen om het circuit af te krijgen. "Waar ik namelijk zeker van ben, is dat we het geld dat ze ons hebben betaald hoe dan ook houden, en dus ook niet teruggeven als de race niet doorgaat. Ik denk dat dit de organisatoren wel genoeg motivatie geeft. Ik betwijfel namelijk dat de mensen in Texas ons betaald zouden hebben en de vereiste garanties zouden hebben gegeven zonder erop te vertrouwen dat de baan op tijd af komt."

New Kids Nitro ook succesvol in België

De Nederlandse komedie New Kids Nitro is ook de best bezochte film in België. Eyeworks, de producent van de film, maakte vrijdag bekend dat New Kids Nitro vanwege het succes in meer Belgische bioscopen zal draaien.

De eerste film over de kansloze Brabanders was ook een succes in België. De tweede film was deze week ook in Nederland de best bezochte film en won binnen drie dagen de gouden status voor het behalen van honderdduizend bezoekers.

In New Kids Nitro wordt Friesland getroffen door een zombieplaag, maar daar hebben de vijf werklozen uit Maaskantje lak aan. Tot een van de Friese zombies een Brabants slachtoffer maakt.


New Kids Nitro ook succesvol in België (Foto: Novum)

Jolie blij met 'onverwachte' Globe-nominatie

Angelina Jolie is blij verrast met de Golden Globe-nominatie voor haar regiedebuut In the Land of Blood and Honey. "Ik had dit nooit verwacht", zegt ze tegen het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De actrice is voor haar Bosnisch gesproken oorlogsfilm genomineerd in de categorie Beste niet-Engelstalige film. "Ik was onderweg en toen ik mijn telefoon aanzette zag ik het in een een mailtje." De 36-jarige Jolie schreef het scenario en regisseerde de film over de liefde tussen een Bosnische vrouw en haar Servische beul. "Ik ben blij dat ik deze film, waar ik om geef, heb kunnen maken en een distributeur kon vinden."

De Franse film The Artist heeft zes nominaties en maakt daarmee de meeste kans op de gouden beeldjes. Hoofdrolspeler Jean Dujardin grapt dat de nominatie voor beste acteur voor zijn stomme zwartwitfilm hem 'sprakeloos' heeft gemaakt.

Actrice Octavia Spencer is zo van de kaart met haar nominatie voor haar bijrol in The Help dat ze het huis op is gaan ruimen. "Als dingen geordend zijn, gaat het beter met me." Haar film over zwarte huishoudsters in het racistische Mississippi in de jaren zestig kreeg vijf nominaties.

Elton John is genomineerd voor zijn lied Gnomeo & Juliet voor de gelijknamige animatiefilm. Hij hoopt Lady Gaga mee te kunnen nemen als date op 15 januari als de beeldjes worden uitgereikt. "Dat ligt eraan wat ze te doen heeft."


Jolie blij met 'onverwachte' Globe-nominatie (Foto: Novum)

Bale hardhandig weggewerkt bij Chinese activist

Christian Bale is bij het huis van de Chinese activist Chen Guangcheng hardhandig verwijderd door beveiligers. De acteur mocht de blinde activist met huisarrest niet ontmoeten. De Batman-acteur is in China om zijn Mandarijn gesproken film The Flowers of War te promoten.

De Amerikaanse nieuwszender CNN reisde met Bale mee naar het Chinese Dongshigu waar Chen onder huisarrest staat. Op beelden is te zien hoe de 37-jarige Bale aan de bewakers van Chen vraagt waarom hij de activist niet mag ontmoeten. Zij weigeren hem toegang te verlenen en proberen zijn camera af te pakken, waarna ze overgaan op fysieke intimidatie.

"Ik wilde de man echt ontmoeten, zijn hand schudden en hem vertellen dat hij een grote inspiratiebron is", zegt Bale tegen CNN. De acteur heeft acht uur gereisd van Beijing naar Dongshigu om hem te ontmoeten. "Ik wilde geen dappere daad verrichten."

Het is niet de eerste keer dat bezoekers van de activist hardhandig worden tegengehouden. Hij leeft met zijn gezin in totale afzondering en het lukt medeactivisten en journalisten niet zijn huis te betreden. De advocaat Chen strijdt tegen gedwongen abortussen in China en leeft al vijftien maanden onder huisarrest.

Bale, die dit jaar een Oscar won voor zijn bijrol in de vechtfilm The Fighter, heeft zich eerder deze week verdedigd voor zijn film The Flowers of War waarin hij een Amerikaan speelt die vrouwen redt van verkrachting. Critici noemen de film over de Japanse bezetting van Nanking in 1937 propaganda, omdat die anti-Japans zou zijn. De film werd donderdag genomineerd voor een Golden Globe voor beste buitenlandse film.

Haase naar finale Tennis Masters

Robin Haase is de eerste finalist van de Tennis Masters in Rotterdam. De als eerste geplaatste tennisser won in de halve finales simpel van Jesse Huta Galung; 6-4 en 6-2.

De tegenstander van Haase in de finale is nog niet bekend. Thiemo de Bakker en Igor Sijsling spelen later vanavond de andere halve finale. Die partij krijgt een extra lading, want de winnaar hiervan krijgt een wildcard voor het ABN AMRO-tennistoernooi.

Aangezien Haase normaal gesproken op basis van zijn ranking al zeker is van deelname aan dit toernooi, gaat de tweede halve finale in feite om die wildcard.

FOK!filmtip van de dag: Zombieland

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat... Zombieland.

Zombieland

Zombieland is een humoristische horrorfilm van Ruben Fleischer. Columbus (Jesse Eissenberg) en Tallahassee (Woody Harrelson) moeten zien te overleven in een wereld vol met levende doden. Tijdens hun reis door het land ontmoeten ze Wichita (Emma Stone) en Little Rock (Abigail Breslin). Ondanks dat ze elkaar niet vertrouwen ontdekken ze al snel dat ze moeten samenwerken om te kunnen overleven.

Zombieland Clown

Regisseur Ruben Fleischer liet zich voor deze film inspireren door Shaun Of The Dead. De film was in eerste instantie aan John Carpenter aangeboden maar deze had geen interesse. Het script was eigenlijk geschreven voor een pilot voor een tv-serie. Fleischer had grootse plannen met de film. Zo had hij graag een rol in de film gezien voor Patrick Swayze. Ook bood de regisseur een rol als zombie aan aan Joe Pesci, Mark Hamill, Dwayne Johnson, Kevin Bacon, Jean-Claude Van Damme en Matthew McConaughey. Let ook op de prachtige rol van Bill Murray als zichzelf.


The Making Of van Zombieland.

Zombieland is vanavond te zien op RTL5 om 22:45 uur.


Zombieland - Official B Roll 2.

Heracles wil Australische proefspeler binden

Proefspeler Jason Davidson heeft de technische staf van Heracles Almelo voldoende overtuigd om in aanmerking te komen voor een contract. Dit liet de huidige nummer elf van de Eredivisie weten.

Davidson, een twintigjarige Australiër, kan een voorstel van een half jaar tegemoet zien, met een optie voor nog twee seizoenen. "We zijn tevreden over de stage van Jason", aldus algemeen directeur Nico-Jan Hoogma over de verdediger, die ook een Grieks paspoort bezit. "We zien in Jason een jonge talentvolle speler voor de toekomst en hopen eruit te komen met hem."

Mocht Davidson instemmen met de aanbieding, dan zal de verbintenis vanaf komende winterstop ingaan. Tussen 2009 en 2011 kwam Davidson in Portugal uit voor Pacos de Ferreira. Voordat hij in Almelo op proef kwam, hield hij zijn conditie op peil bij Borussia Mönchengladbach.

Siemerink en Bollegraf langer captain

Jan Siemerink en Manon Bollegraf hebben vandaag tijdens de Tennis Masters in Rotterdam bekendgemaakt dat ze ook volgend jaar als captain in dienst van tennisbond KNLTB zullen zijn.

Siemerink doet dit bij het Daviscupteam, terwijl Bollegraf captain is van de tennisters als er om de Fed Cup wordt getennist. Siemerink volgde eind 2006 Tjerk Bogtstra op als captain van het Daviscupteam. Bollegraf begon in 2005 aan haar baan als captain van het Fedcupteam.

Supporters Ajax voeren actie voor Cruijff

Supporters van Ajax voeren zondag opnieuw actie om Johan Cruijff te steunen. Tijdens het thuisduel tegen ADO Den Haag betreedt de fanatieke aanhang pas in de veertiende minuut de tribunes. Ook andere fans van de Amsterdamse club worden opgeroepen het eerste kwartier van de wedstrijd aan zich voorbij te laten gaan.

"Na ons maandenlang zeer rustig en bescheiden te hebben opgesteld, is voor ons nu de maat meer dan vol", staat in een reactie. "Ajax-Supporters willen nog maar een ding: vrij van de zieke bedrijfscultuur, voetballend aan de hand van Johan Cruijff terug richting wereldtop."

Vermoedelijke phishing-mail via PlayStation Network

Sommige gebruikers van PlayStation Network hebben een vreemd mailtje ontvangen waarin staat dat zij nog geld op hun PSN-account hebben staan en of ze op hun account willen inloggen. Deze mail zou afkomstig zijn van Sony zelf, maar is waarschijnlijk een phishing-mail.

Een Neogaf-user geeft aan dat deze mail vermeden moet worden. Hij heeft contact gezocht met Sony en zij hebben laten weten dat de mail niet verzonden is door een van hun medewerkers. Zij verzoeken dan ook om elke mail die niet afkomstig is van mailadres pscustomer_service@playstation.sony.com ongeopend te verwijderen. Wanneer iemand al op de links in de mail heeft geklikt of deze heeft beantwoord is het verstandig om direct het PlayStation Network account-wachtwoord te wijzigen.

Kijk dus uit voor deze mail en gooi hem direct weg als je hem tegenkomt.

The Beach Boys bevestigen comeback

De bandleden van The Beach Boys komen weer bij elkaar. De groep laat in een verklaring weten dat de Amerikaanse band een comeback maakt, ter ere van het vijftigjarig jubileum. The Beach Boys werd dit jaar precies vijftig jaar geleden opgericht.

Brian Wilson, Mike Love, Al Jardine, Bruce Johnston en David Marks duiken de studio in om een nieuw album op te nemen. Daarnaast is ook een toer gepland, die in april van start gaat. Er zijn nog geen officiële data voor de optredens bekendgemaakt.

"Het jubileum is zeer speciaal voor mij", laat Brian Wilson weten aan het Britse muziektijdschrift NME. "Ik mis de mannen en het lijkt me geweldig om weer met ze op het podium te staan en een nieuwe cd te maken."

The Beach Boys werd in 1961 opgericht en scoorde hits als Surfin' USA en Good Vibrations. De groep viel in 1998 uit elkaar, na de dood van bandlid Carl Wilson. Brian Wilson toert sinds die tijd rond als soloartiest. Hij liet al eerder doorschemeren dat hij een reünie wel zag zitten.

Zwitserland getroffen door noodweer

Zwitserland is vrijdag getroffen door stevig noodweer. Als gevolg van zware windstoten en hevige sneeuwval werden luchthavens gedwongen tientallen vluchten om te leiden of te annuleren. Ook het treinverkeer en de veerboten op de Zwitserse meren ondervonden hinder.

Het vliegveld van Zürich annuleerde vrijdag meer dan honderd vluchten. De vertragingen blijven volgens een woordvoerster aanhouden tot zaterdag. Ook op de luchthaven van Genève ontstonden vertragingen.

Het treinverkeer had veel last van de regen en windstoten die opliepen tot honderdvijftig kilometer per uur. Veerboten die het transport over de Zwitserse meren verzorgden bleven in de haven.

De hogergelegen delen van Zwitserland hadden te kampen met een lagedrukgebied. Dit zorgde voor zware sneeuwval op de voorheen nog groene skipistes. Het was tot voor kort ongewoon warm voor de tijd van het jaar. Meteorologen hebben gewaarschuwd voor lawines in sommige delen van de Alpen en de politie waarschuwt de bevolking om op te passen voor afbrekende boomtakken.

Call of Duty blijft populairste game

Het schietspel Call of Duty: Modern Warfare 3 is voor de zesde week op rij de meest verkochte game van Nederland. De versie van het schietspel voor de PlayStation 3 weet Just Dance 3 voor de Nintendo Wii en de PS3-versie van het voetbalspel FIFA 12 achter zich te houden. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK.

Battlefield 3 heeft een plaats herwonnen in de verkooptoptien. Het schietspel voor de PlayStation 3 staat op de zesde plaats. De racegame Need for Speed: The Run voor de PlayStation 3 betreedt voor het eerst sinds zijn release half november de top tien met een achtste plaats.

Het populaire rollenspel The Elder Scrolls V: Skyrim en de actiegame Assassin's Creed: Revelations zijn de grootste dalers deze week. Assassin's Creed zakt van de vijfde naar de tiende plaats en Skyrim heeft een vrije val gemaakt van de derde naar de negende plek in de verkoop top tien.

01. Call of Duty: Modern Warfare 3 (Playstation 3)
02. Just Dance 3 (Nintendo Wii)
03. FIFA 12 (Playstation 3)
04. Call of Duty: Modern Warfare 3 (Xbox 360)
05. Mario Kart 7 (Nintendo 3DS)
06. Battlefield 3 (Playstation 3)
07. Mario & Sonic op de Olympische Spelen 2012 (Nintendo Wii)
08. Need for Speed: The Run (Playstation 3)
09. The Elder Scrolls 5: Skyrim (Playstation 3)
10. Assassin's Creed: Revelations (Playstation 3)


Call of Duty blijft populairste game (Foto: Novum)

Wenger acht Arsenal en Milan gelijkwaardig

Vrijdagmiddag werd bekend dat Arsenal en AC Milan de degens zullen kruisen in de achtste finales van de Champions League. Arséne Wenger verwacht een spannend affiche.

De Franse oefenmeester acht de kansen van de teams gelijk. "Het is een zware loting voor ons, maar zeker een opwindende", aldus de trainer van Arsenal op de officiële clubsite van The Gunners. "Het zal fifty-fifty worden en we zullen ons in de tussentijd zeker moeten verbeteren. Dan kunnen we de wedstrijd met veel vertrouwen en geloof aangaan."

Milan heeft de laatste jaren geen goede ervaringen met wedstrijden tegen Engelse ploegen. De laatste twee seizoenen werd het uitgeschakeld door respectievelijk Manchester United en Tottenham Hotspur. In het seizoen 2007/2008 trok ook Arsenal aan het langste eind tegen de Italianen.

"Ja, we hebben enkele mooie herinneringen aan San Siro", vertelt Wenger. "Zoals ik al zei, het is een zeer interessante loting. Het zou helemaal ideaal geweest zijn als we Milan pas een ronde later zouden treffen, maar zo is het nou eenmaal. Meer valt er niet over te zeggen. Iedereen kent Milan, maar iedereen kent ook Arsenal."

'Verhaal reizigersschade op veroorzaker overwegbotsing'

Reizigersorganisatie Voor Beter OV vindt dat de exploitant van een vrachtauto die vanmiddag was betrokken bij een ernstige overwegbotsing ook de gedupeerde reizigers schadeloos dient te stellen. "De NS behoort de reizigers te helpen om dat te bereiken.

Het treinverkeer tussen Utrecht en Veenendaal/Arnhem zal naar verwachting de rest van de dag gestremd zijn wegens een overwegbotsing, waarbij een vrachtwagen was betrokken. Volgens de eerste berichten zijn er geen aanwijzingen dat er iets aan de signalering of de slagbomen op de overweg mankeerde. De vrachtauto hoorde op het moment van de botsing niet op de overweg thuis.

Of dat kwam door motorpech, onoplettendheid of een verkeerstechnische inschattingsfout, doet niet ter zake, vindt de reizigersorganisatie. Heel veel reizigers ondervinden overlast van dit voorval. Ze zijn veel langer onderweg. Zij kunnen de geleden schade amper bij de NS verhalen; de Geld Terug Bij Vertraging-regeling is slechts een doekje voor het  bloeden. Voor Beter OV is van mening, dat de reizigers een schadevergoeding moeten kunnen claimen bij de exploitant van de vrachtwagen. Te denken valt aan een bedrag van 20 euro per vertragingsuur.

De NS dient, zo vindt Voor Beter OV,  zijn verantwoordelijkheid als vervoerder op te pakken en de reizigers daarbij behulpzaam te zijn.

Huistra: "FC Utrecht wisselvallig"

Pieter Huistra neemt het met FC Groningen dit weekend op tegen FC Utrecht. De coach van de Groningers weet dat zijn tegenstander wisselvallig presteert dit seizoen en daarom hij wil de punten in de Euroborg houden. Vorige week speelde FC Groningen nog met 0-0 gelijk tegen Vitesse.

"In thuiswedstrijden wordt echter wat meer verwacht en we willen dan ook verder naar voren spelen dan vorige week. De spelersgroep heeft vertrouwen en zin om het kalenderjaar 2011 op een goede wijze af te sluiten. Ik heb het idee dat de wedstrijd leeft. Het ziet er goed uit", aldus Huistra op de persconferentie. Over Utrecht: "Het is wisselvallig wat ze doen, maar ik heb het idee dat ze steeds beter voor de dag komen."

Huistra kan dit weekend geen beroep doen op Koen van der Laak, Thomas Enevoldsen, Suk Hyun-Jun, Kees Kwakman, Emil Johansson en Jonas Ivens. Al deze spelers zijn nog geblesseerd.

Gordon opent beurs vier maal

Gordon heeft vrijdag de Amsterdamse beurs vier maal geopend. De zanger sloeg meerdere keren op de bekende gouden gong om de effectenhandel te openen. "Ik vond het wel een leuk effect. Effectenbeurs. Anders heeft het geen effect", grapte Gordon op financieel nieuwszender RTL Z.

De aanwezigheid van de artiest leidde onder beleggers echter niet tot optimisme. Hoofdgraadmeter de AEX Index sloot 0,2 procent lager op 294,03 punten.


Gordon opent beurs vier maal

Ouders beboet voor islamitisch thuisonderwijs

De ouders van twee kinderen die hun kroost na de sluiting van het Islamitisch College Amsterdam thuis lesgeven, hebben een boete van 250 euro gekregen. De rechtbank in Amsterdam vindt dat de ouders onvoldoende duidelijk hebben gemaakt waarom hun kinderen niet naar scholen in de buurt zouden kunnen.

Het Islamitisch College Amsterdam werd vorig jaar gesloten, nadat minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) de geldkraan dichtdraaide. Van Bijsterveldt deed dat omdat het college jarenlang te boek stond als een zeer zwakke school en steeds minder leerlingen telde.

De ouders van honderd leerlingen van de Amsterdamse school wilden aanvankelijk hun kinderen thuis lesgeven. Na gesprekken met de gemeente Amsterdam besloten de ouders van vijf kinderen dit plan door te zetten. Daarop werd proces-verbaal opgemaakt wegens verzuim en besloot het Openbaar Ministerie tot vervolging.

De zaken tegen de ouders van de andere kinderen lopen volgens een woordvoerder van de gemeente nog. De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher reageert vrijdag verheugd op de uitspraak van de rechter. Volgens hem is de uitspraak een steun in de rug voor ouders van oud-leerlingen van het Islamitisch College die wel hebben gekozen voor regulier onderwijs.

'Handheld-markt krimpt, maar er is hoop'

Nintendo en Sony gaan tegenwoordig niet alleen de strijd met elkaar aan als het gaat om de handheld-markt, ook smartphones kunnen als concurrent gezien worden. Verschillende analisten zeggen dat handheld-gamers de hoop niet hoeven te verliezen, omdat er nog plaats genoeg is voor Nintendo 3DS en de aankomende Sony-handheld, de PlayStation Vita.

"The market for adult casual gaming on portable gaming hardware has practically disappeared since smartphones and tablets have arrived," aldus analist Peter Warman. Hierop heeft hij echter de volgende toevoeging. "As long as Apple and Samsung do not promote their iPod-type devices as portable game consoles for kids, the 3DS might be around for a while and the Vita will cater perfectly to tech-minded youngsters."

Jesse Divnich van EEDAR geeft aan dat hoewel de markt inderdaad kleiner geworden is, er nog genoeg ruimte is voor Nintendo en Sony. "The sandbox may not be as big as it was back in 2009, but there is still plenty of room for Sony and Nintendo to generate significant profits, as well as the third-party publishers that support them," zegt hij. "There will always be a large and significant market for dedicated portable gaming, but we do believe it is a shrinking category that will eventually plateau to a sustainable market size for at least two competitors," voegt hij hieraan toe.

Er is dus nog geen reden om bang te zijn dat de huidige handheldgeneratie de laatste zal zijn, maar dat de markt kleiner wordt is wel duidelijk. Dit hoeft natuurlijk geen slechte gevolgen te hebben, wellicht dat ontwikkelaars zich hierdoor bijvoorbeeld juist meer gaan richten op de hardcore gamer.

[Upd] Kerkhove en Bertens naar finale Tennis Masters

Lesley Kerkhove heeft tijdens de Tennis Masters in Rotterdam voor een verrassing gezorgd door de als eerste geplaatste Arantxa Rus uit te schakelen. De Zeeuwse, zelf als vierde geplaatst, won in drie sets; 3-6, 6-4 en 6-3.

In de finale van de Tennis Masters, waar Raemon Sluiter organisator van is, stuit Kerkhove op de winnares van de partij tussen de als tweede geplaatste Kiki Bertens en Quirine Lemoine.

Update 18.25 uur
Kiki Bertens is de tegenstandster van Lesley Kerkhove in de finale van de Tennis Masters in Rotterdam. De als tweede geplaatste Bertens won in drie sets van Quirine Lemoine; 6-1, 5-7 en 6-3. De finale zal morgenmiddag worden afgewerkt in het Topsportcentrum Rotterdam.

Brandstof lekt weg uit gestrand schip Frankrijk

Door harde wind is een vrachtschip vrijdag voor de kust van het Franse Erdeven, in het zuiden van Bretagne, aan de grond gelopen. Het schip lekt brandstof en bedreigt een natuurgebied.

De 19-koppige bemanning van de TK Bremen werd met een helikopter van het schip gehaald. Het schip lekt bunkerolie en een olievlek van ongeveer een kilometer drijft richting het strand van Erdeven. De kust bij het plaatsje maakt onderdeel uit van een enorm natuurgebied dat veel toeristen trekt. Het gemeentebestuur heeft mensen gewaarschuwd binnen te blijven, terwijl de reddingsdiensten brandstof uit het schip proberen te pompen.

De stormwind heeft niet alleen tot problemen op zee geleid. Zo'n 320.000 huizen in het westen van Frankrijk zijn volgens het Franse elektriciteitsbedrijf verstoken van stroom. Ook elders ontstonden problemen. Het treinverkeer in Bretagne was ontregeld, net als in de regio Pays de la Loire. De verwachting is dat in de Zwitserse Alpen windsnelheden van orkaankracht worden gemeten. Dit wordt waarschijnlijk gevolgd door zware sneeuwval.


Brandstof lekt weg uit gestrand schip Frankrijk (Foto: Novum)

Charlize Theron oefende dronkenschap voor film

Actrice Charlize Theron heeft een avondje doorgezakt om een alcoholist te kunnen spelen. "Ik ben dronken geworden om erachter te komen waarom het zo moeilijk is om dronkenschap te spelen", zegt de actrice in de talkshow van de Amerikaanse comédienne en presentatrice Chelsea Handler.

De Zuid-Afrikaanse actrice heeft het geheim tijdens het drinken ontdekt. "Als je dronken bent, is het enige waar je mee bezig bent niet dronken over te komen." Volgens de Oscarwinnares spelen acteurs dronkenschap vaak met grootse gebaren. "Maar dat doet iemand die dronken is nooit, ik probeer dan alleen iedereen ervan te overtuigen dat ik nuchter bent."

De 36-jarige actrice speelt in het komische drama Young Adult een alcoholverslaafde schrijfster die terugkeert naar haar geboortedorp om haar ex-vriendje weer voor zich te winnen. De film komt in februari uit in Nederland.


Charlize Theron oefende dronkenschap voor film (Foto: Novum)

Michael Bublé stoot Amy Winehouse van koppositie

Michael Bublé neemt met zijn kerstalbum de koppositie over van Amy Winehouse in de Album Top 100. Vorige week was de 36-jarige jazzzanger op de vierde plaats terug te vinden met Christmas.

Amy's postume album Lioness: Hidden Treasures is afgezakt naar de tweede plaats. Op de plaat van de in juli overleden zangeres staan twee nieuwe nummers, de overige liedjes zijn aangepaste versies van oudere nummers. De top drie wordt gecompleteerd door Adele met Live at the Royal Albert Hall.

In de Single Top 100 staat Gers Pardoel net als vorige week bovenaan. Eerder voerde hij met Ik Neem Je Mee ook al drie weken de koppositie aan. Het duet van Pardoel met Guus Meeuwis, Nergens Zonder Jou, is op de zesde positie van de hitlijst terug te vinden. Gotye en Kimbra staan tweede met Somebody That I Used To Know en Birdy neemt de derde positie in met haar cover van Bon Ivers Skinny Love.


Michael Bublé stoot Amy Winehouse van koppositie (Foto: Novum)

Gordon met zanggroep niet naar Songfestival

Los Angeles, the Voices trekt zich terug uit de competitie van het Nationaal Songfestival. Een woordvoerder laat weten dat de zanggroep met Gordon het te druk heeft met andere werkzaamheden.

"Het komt qua tijd niet meer uit", vertelt de woordvoerder. "Er is te weinig tijd om een act te leveren met de kwaliteit die we willen."

Gordon wilde in eerste instantie direct als Nederlandse act geplaatst worden voor het Eurovisie Songfestival. De groep zou dan bijvoorbeeld net als de 3JS via het Nationaal Songfestival bepalen met welk nummer zij Nederland zouden vertegenwoordigen. De TROS besloot echter de winnaar dit keer te bepalen via een competitie waar iedereen zich voor in kan schrijven.

Los Angeles, the Voices had twee liedjes ingestuurd, Nothing is Gonna Stop Me Now en All Over the World. Het Nationaal Songfestival wordt op 26 februari uitgezonden, de kandidaten worden in januari bekendgemaakt.

Los Angeles, the Voices richt zich de komende tijd op het theaterprogramma en toer door het buitenland. De groep, die naast Gordon bestaat uit Remko Harms, Richy Brown, Roy van den Akker en Peter William Strykes, liet eerder weten door te willen breken in Duitsland en de Verenigde Staten.

Loting moet speelschema Oranje bepalen

Een loting moet volgende week woensdag beslissing brengen over het speelschema voor de WK-kwalificatieduels van Oranje voor het eindtoernooi van 2014 in Brazilië. De loting zal plaatsvinden in Amsterdam.

De KNVB vergaderde op 24 oktober al in Amsterdam met de overige landen die Nederland zal treffen in de kwalificatiegroep. Dit leidde niet tot een speelschema, omdat de Roemeense voetbalbond niet akkoord ging. De andere tegenstanders van Oranje zijn Turkije, Hongarije, Estland en Andorra.

EU en IMF staken gesprekken met Hongarije

De Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds hebben de verkennende gesprekken met Hongarije over financiële hulp afgebroken. Er bestaat grote zorg over een plan van de Hongaarse regering om de onafhankelijkheid van de Hongaarse centrale bank in te perken.

Hongarije verklaarde vorige maand dat het werkte aan een overeenkomst met de EU en het IMF over een 'veiligheidsnet' om investeerders ervan te verzekeren dat het land kredietwaardig is en financiële stabiliteit kan bieden. De EU en het IMF staan echter kritisch tegenover plannen van premier Viktor Orban die meer invloed wil in de Hongaarse Nationale Bank.

In het Hongaarse parlement wordt gesproken over een nieuwe wet die de juridische basis moet vormen voor het samengaan van de centrale bank met de toezichthouder op de Hongaarse financiële markt.

"De Europese Commissie is bezorgd over de intenties van de Hongaarse autoriteiten om door te gaan met het aannemen van wetten die de onafhankelijkheid van de centrale bank ondermijnen", aldus een EU-woordvoerder. "Omdat de regering de EU/IMF-missie niet heeft geïnformeerd over enige verandering in haar intenties om te pleiten voor het aannemen van de omstreden wet omtrent de centrale bank, heeft de Commissie, in nauwe samenwerking met het IMF, besloten om de verkennende missie te onderbreken."

De formele gesprekken tussen Hongarije en het IMF en de EU zouden aanvankelijk in januari van start gaan. Het is niet duidelijk of het besluit de gesprekken stop te zetten invloed heeft op deze gesprekken.

Eind 2008 kreeg de vorige Hongaarse regering een lening van twintig miljard euro van het IMF, de EU en de Wereldbank. Hiermee werd een bankroet afgewend. Vorig jaar besloot Orban de overeenkomst niet te vernieuwen. Eind november echter zei hij opnieuw de steun van het IMF en de EU te willen.

Jongeren laten scooter links liggen

Het aantal 16- en 17-jarigen met een brommer of scooter is dit jaar bijna gehalveerd. Een van de redenen is mogelijk de invoering van het scooterrijbewijs, zegt een woordvoerder van branchevereniging Bovag na onderzoek. Een jaar geleden stonden rond de 46.000 brom- en snorfietsen op naam van 16- en 17 jarigen. In december zijn dat er twintigduizend minder.

Jongeren moeten sinds maart 2010 het brommerrijbewijs halen. Eerder dit jaar werd al duidelijk dat het aantal kandidaten voor het bromfietsexamen ver achterblijft bij de verwachtingen.

In Nederland rijden bijna 1,1 miljoen brom- en snorfietsen rond. Driekwart van de eigenaren zijn 36 jaar of ouder.

De verkoop van elektrische brom- en snorfietsen blijkt sinds vorig jaar met dertig procent gestegen. De populariteit wordt volgens de woordvoerder mede veroorzaakt doordat grote merken de elektrische brom- en snorfietsen omarmen. Hierdoor zijn de service, garantie en de kwaliteit verbeterd.

Controller die werkt met spierimpulsen

Biomedisch bedrijf Advancer Technologies heeft een controller ontwikkelt die geheel werkt op het aanspannen van vier bepaalde spieren waarop het is aangesloten. 

De vier sensoren worden op vier spieren geplaatst. Een aanspanning in de spier zorgt ervoor dat er een kleine elektrisch golf wordt gecreëerd die door het apparaat wordt opgepakt. Door middel van het aan- en ontspannen van de spieren kun je je voortbewegen in een level. 

In het filmpje hieronder is te zien hoe iemand door middel van deze controller een level van Super Mario Bros. voltooit. 

Clasie tekent nieuw contract bij Feyenoord

Jordy Clasie heeft vrijdag een verbeterde overeenkomst bij Feyenoord getekend. De 20-jarige middenvelder verlengde zijn contract met een jaar tot de zomer van 2015. Hij bereikte vorige week al een principeakkoord met de Rotterdammers. "Ik heb het gevoel dat ik hier nog niet uitgeleerd ben", zei Clasie.

"Ik voel veel vertrouwen van de mensen hier en van de club, dus ik wil graag bij Feyenoord blijven." Clasie neemt het zondag met Feyenoord op tegen FC Twente. De Haarlemmer is volledig fit, nadat hij vorige week tegen FC Utrecht uitviel met een hoofdblessure.

Paus tot leiders: geef jongeren meer macht

Paus Benedictus XVI heeft de politieke leiders in de wereld opgeroepen de jongere generaties meer macht te geven. De jongeren voelen zich gefrustreerd en machteloos door de economische crisis, schrijft hij in zijn jaarlijkse boodschap voor Wereldvredesdag, die de Rooms-Katholieke Kerk op 1 januari viert.

Volgens kardinaal Peter Kodwo Appiah Turkson, president van de Pauselijke Raad voor Gerechtigheid en Vrede, heeft het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk zich laten inspireren door de Occupybeweging, die in tal van landen kampen heeft opgericht om te protesteren tegen het kapitalisme.

Paus tot leiders: geef jongeren meer macht
Paus tot leiders: geef jongeren meer macht (Foto: ANP)

WTO akoord met Russisch lidmaatschap

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft vrijdag ingestemd met de toetreding van Rusland. Het lidmaatschap van de Russen moet de kwakkelende economie van de grootste handelspartner, de Europese Unie, een impuls geven.

De 153 lidstaten van de WTO stemden vrijdag unaniem in met de Russische aanvraag van het lidmaatschap. Het lidmaatschap vormt het sluitstuk van de al achttien jaar durende poging van Rusland zich aan te sluiten.

Naar verwachting zorgt het Russische lidmaatschap voor een toename van de EU-export met zo'n vier miljard euro. Nu Rusland deel uitmaakt van de WTO kunnen Russen goedkoper Europese producten aanschaffen. Rusland kan op zijn beurt olie en gas efficiënter aan de man brengen. Tot vrijdag was Rusland het enige G20-land dat niet was aangesloten bij de WTO.

[Dakar] Van den Heuvel vervangt Van Eerd

Niet Jos Verstappen maar voormalig Nederlands rallykampioen Jasper van den Heuvel zal Frits van Eerd gaan vervangen in de Dakar Rally. De topman van de Jumbo supermarktketen moet verstek laten gaan omdat het bedrijf onlangs de C1000 overgenomen heeft.

Verstappen was aanvankelijk benaderd om de DAF te gaan besturen, maar de Limburger kon niet tijdig over een vrachtwagenrijbewijs beschikken, waarna Van den Heuvel in beeld kwam. Deze is blij dat hij begin januari aan het vertrek mag staan in Zuid-Amerika. "Meerijden in Dakar is een droom die ineens uitkomt. Een geweldige uitdaging, en ik zal de eer van Frits en Jumbo met verve verdedigen. Ik weet dat de nieuwe truck nog beter is dan de vorige en het team zeer ervaren is. Dus dat belooft veel goeds!"

Huisartsen naar rechter om conflict met Schippers

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) stapt naar de rechter om de korting op het huisartsenbudget aan te vechten. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) deed vrijdag een laatste bod, de LHV noemt dit onacceptabel. De voorzieningenrechter moet nu een oordeel vellen.

Schippers liet vrijdag weten dat ze de huisartsen met 74 miljoen euro kort omdat ze in de voorgaarde jaren het budget hebben overschreden. Volgens de LHV goochelt Schippers met cijfers en bedraagt de korting echter 98 miljoen euro, omdat er ook nog eens voor 24 miljoen euro wordt geïndexeerd.

Schippers vreest dat het vastgestelde budget ook dit jaar wordt overschreden. "De minister kan niet garanderen dat ze ons niet volgend jaar weer gaat korten. Dan krijgen we opnieuw dezelfde discussie", aldus een woordvoerder van de LHV.

Volgens de huisartsen klopt de systematiek niet. "De minister verwacht van ons dat we minder patiënten doorsturen naar de tweedelijnszorg, omdat de zorg daar duurder is. Maar als we meer kosten maken doordat we dan dus meer patiënten behandelen, worden we gekort", zegt de woordvoerder. "Schippers moet beseffen dat de kosten voor de baten uit gaan."

Meer Jimi Hendrix in Rock Band

Harmonix heeft weer de nieuwste DLC van Rock Band 3 bekendgemaakt. De DLC zal niet alleen meer liedjes van Jimi Hendrix toevoegen, maar zelfs zijn zeven meest aangevraagde nummers.

Naast de Jimi Hendrix-DLC kunnen spelers ook pro-gruitar-upgrades kopen voor twee eerder op Rock Band uitgebrachte nummers van Hendrix. Vanaf dinsdag kunnen spelers die Purple Haze of Little Wing hebben gekocht, hier de pro-guitar-upgrade voor kopen. All Along the Watchtower en Freedom, die in de nieuwste DLC zitten, kunnen ook een pro-guitar-upgrade krijgen.

De 'Experience Jimi Hendrix Pack 01' zal vanaf dinsdag 20 december te downloaden zijn voor PlayStation 3, Wii en Xbox 360 en zal elf dollar gaan kosten. Bekijk de tracklist van deze DLC hieronder.

The Jimi Hendrix Experience - Long Hot Summer Night
The Jimi Hendrix Experience - Gypsy Eyes
The Jimi Hendrix Experience - All Along the Watchtower
Jimi Hendrix - Voodoo Child (Slight Return) (Live)
Jimi Hendrix - Dolly Dagger
Jimi Hendrix - Freedom
Jimi Hendrix - Angel

'Tarantino-zanger' Harren heeft koffers al gepakt

De Amsterdamse zanger Mick Harren zegt dat hij meteen naar Hollywood vertrekt als Quentin Tarantino hem contracteert voor de soundtrack van diens nieuwe film Django Unchained. De filmmaker zag op YouTube een filmpje waarin Harren My Way zingt en was meteen verkocht, laat Harrens management vrijdag weten. "Mijn koffers zijn al gepakt", geeft hij toe tegenover Novum Nieuws.

"Laten we eerlijk zijn, als ze me morgen bellen om naar Hollywood te komen, sta ik binnen een uur op Schiphol." Harren toert nog tot half januari door Nederland en België, maar is bereid zijn agenda meteen leeg te maken mocht het contract getekend worden. "Logisch, dat zou iedereen toch doen?"

"Volgens mij heeft die Tarantino gewoon een avondje met zijn dronken kop op Youtube zitten surfen", biecht de zanger op. "Ik vind het wel heftig allemaal."

Harrens management heeft het nieuws nog twee dagen stilgehouden voor de zanger omdat ze eerst bang waren dat het om 'een of andere debiel' ging, legt Harren fijntjes uit. "Ze hebben het me pas vanochtend verteld nadat ik een radioprogramma had gemaakt. Ik sta sowieso al helemaal strak van de ADHD, dus dat was een goede beslissing van ze."

Ook zou Tarantino enige gelijkenis hebben gezien tussen Harren en acteur Michael Madsen, waarmee hij meermalen samenwerkte. "Dat heb ik wel eens eerder gehoord", zegt Harren. "Ik heb de afgelopen uren van iedereen foto's gehad waarin ik inderdaad op 'm lijk, maar die hebben ze daar natuurlijk speciaal op uitgezocht."

Django Unchained heeft een reeks grote namen in de cast waar Harren 'helemaal stil' van wordt. Leonardo DiCaprio, Samuel L. Jackson, Jamie Foxx, Christoph Waltz, Sacha Baron Cohen, Kurt Russell en Don Johnson komen allemaal voorbij. Toch zullen Harren en zijn fans nog even moeten wachten. De film moet eind volgend jaar in de Nederlandse bioscopen verschijnen.


'Tarantino-zanger' Harren heeft koffers al gepakt'

Groot talent Barkley tot 2016 bij Everton

Het grote Engelse talent Ross Barkley heeft zijn toekomst verbonden aan Everton. De 18-jarige middenvelder tekende vrijdag een contract dat hem tot de zomer van 2016 op Goodison Park houdt.

Barkley debuteerde begin van dit seizoen tegen Queens Park Rangers en speelde tot dusver zeven wedstrijden voor de club uit Liverpool. Hij maakte ook zijn debuut voor Jong Engeland.

Voorzitter Bill Kenwright ziet een grote toekomst weggelegd voor Barkley. "Ross heeft onlangs gesproken over zijn liefde voor Everton en zijn groei onder de speciale leiding van David Moyes en zijn staf, en de oudere spelers", zegt hij op de clubsite van de nummer twaalf van de Premier League. "Die combinatie van expertise kan een jonge speler alleen maar ten goede komen."

Rutten kan leven met Trabzonspor als tegenstander

Op het wekelijkse perspraatje gaf PSV-trainer Fred Rutten zijn mening over de loting van de zestiende finales van de Europa League. PSV werd daarin gekoppeld aan de Turkse ploeg Trabzonspor.

Rutten liet weten 'content' te zijn met de loting. "De nummer tien van Turkije, ze hebben Lille achter zich gelaten in de Champions League. Maar ik ben wel content met de loting. Ik heb ze wel gezien, maar nog niet helemaal natuurlijk. We worden ook nu weer gezien als favoriet om door te komen."

Ola Toivonen, aanvoerder van de Eindhovense ploeg, noemde Trabzonspor een leuke loting: "Het had een stuk zwaarder gekund. Voor het publiek hoop ik op een mooie wedstrijd in Eindhoven."

I Am Alive-trailer

Ubisoft heeft wederom een trailer online gezet van I Am Alive. Het laat zien wat je moet doen om te kunnen overleven in de puinhoop die de wereld van I Am Alive met zich meebrengt. Eigenlijk komt het op het volgende neer: zorg voor een gasmasker, klim omhoog om uit de stofwolken te komen en wees zo nu en dan eens vrijgevig. 

I Am Alive komt deze winter naar XBLA en PSN. Bekijk de trailer hieronder. 

Di Resta en Hülkenberg racen voor Force India in 2012

Paul di Resta en Nico Hülkenberg zullen in 2012 gaan racen voor het Formule 1-team Sahara Force India. Dit betekent dat Adrian Sutil ondanks zijn goede prestaties dit jaar geen contractverlenging krijgt. Een reserverijder is nog niet bekendgemaakt.

Di Resta was in 2010 al derde rijder bij Force India voor hij dit jaar zijn racedebuut voor dat team mocht maken. De Mercedes-protegé wist dit jaar in het kampioenschap dertiende te worden met 27 punten. Zijn beste plaats was de zesde in Singapore. Hülkenberg maakte in 2010 zijn racedebuut in de F1 voor Williams waar hij na één seizoen ondanks redelijke resultaten alweer mocht vertrekken. Hij streek dit jaar bij Force India neer als derde coureur en mocht veel vrijdagtrainingen rijden.

"Ik kijk uit naar mijn tweede raceseizoen in de Formule 1 en hoop me bij Sahara Force India verder te ontwikkelen," zei Di Resta. "Ik ben blij deel uit te maken van dit team, omdat ze ambitieus zijn, naar succes hunkeren en de samenwerking goed is. Ik kijk erg uit naar 2012 omdat we geloven dat we het de topteams lastig kunnen maken en een stap voorwaarts kunnen zetten."

Ook Hülkenberg is in zijn nopjes. "Ik ben blij dat ik bij Sahara Force India kan blijven en de kans krijg om volgend jaar te racen. Het was niet makkelijk om dit jaar langs de zijlijn toe te moeten kijken. Ik heb mijn best gedaan om het team te helpen en te laten zien wat ik kon. Ik kijk er naar uit om gedurende de winter de auto te helpen ontwikkelen en voort te borduren op de prestaties van dit seizoen. De eerste test in Jerez kan niet snel genoeg komen!"

China scherpt regels voor microblogs aan

Chinese microblogdiensten moeten binnen drie maanden al hun gebruikers onder hun echte naam geregistreerd hebben. Het gebruik van zulke internetdiensten om 'aan te zetten tot illegale samenkomsten' wordt uitdrukkelijk verboden. Dat staat in nieuwe regels die vrijdag door de autoriteiten in Beijing zijn afgekondigd.

De regels gelden voor alle 250 miljoen gebruikers van de webdienst Weibo, de razend populaire Chinese tegenhanger van Twitter. China telde eind juni meer dan 485 miljoen internetgebruikers, meer dan enig ander land.

De regering liet in oktober weten dat er strengere regels voor sociale media in de pen zaten. De autoriteiten gaven aan bezorgd te zijn dat mensen internet zouden gebruiken om leugens en geruchten te verspreiden. De regering is echter ook bezorgd dat Weibo en soortgelijke sites worden gebruikt om mensen te mobiliseren voor acties waar zij geen greep op heeft.

Buitenlandse diensten als Twitter en Facebook zijn in China verboden toen twee jaar geleden bleek dat ze instrumenteel waren bij het organiseren van antiregeringsprotesten in Iran. In plaats daarvan moedigden de Chinese autoriteiten het gebruik van alternatieve diensten van eigen bodem aan, in de kennelijke veronderstelling dat die gevoeliger zouden zijn voor de wensen van de regering.

Militaire inzet bij Olympische Spelen 2012

Groot-Brittannië is van plan om op grote schaal gebruik te maken van de Britse strijdkrachten bij de Olympische Spelen van 2012. De militairen krijgen een beveiligingstaak en gaan zich vooral bezighouden met het voorkomen van terreuraanslagen.

De militairen, in totaal 13.500 man, zullen worden ingezet om bijvoorbeeld auto's te controleren op aanwezige explosieven. Verder worden gevechtsvliegtuigen, helikopters en marineschepen paraat gehouden om aan iedere dreiging het hoofd te kunnen bieden.

Kosten nog moeite worden gespaard om van de Olympische Spelen een succes te maken. De Britse regering wilde eerst beveiligingsmacht van 10.000 man, bestaande uit politieagenten en particuliere beveiligers inzetten, maar dat aantal is al opgelopen tot 22.000. Nu komen daar ook de militairen nog bij.

De Britse minister van Defensie Hammond spreekt van de grootste veiligheidsoperatie in decennia. De normale defensietaken komen niet in gevaar, aldus de minister.

Nieuw Duits centrum om extreemrechts te bestrijden

De Duitse autoriteiten hebben een nieuw centrum opgericht waar politie en inlichtingendiensten de krachten kunnen bundelen om de strijd tegen extreemrechtse radicalen te stroomlijnen. Het centrum is vrijdag geopend.

Vorige maand kwam boven water dat een extreemrechtse terreurgroep zeer waarschijnlijk verantwoordelijk is voor negen moorden en bomaanslagen. Vooral immigranten vormden het doelwit. De bloedige incidenten brachten de discussie op gang om de NPD te verbieden.

De politiekorpsen en inlichtingendiensten van de zestien Duitse deelstaten zullen in het centrum hun informatie over zaken, tips en analyses op dagelijkse basis delen.

Kardinaal Simonis betreurt fouten rond misbruik

Kardinaal Ad Simonis betreurt het dat ook onder zijn verantwoordelijkheid in een aantal gevallen niet goed is gehandeld, in zaken rond seksueel misbruik in katholieke instellingen. Dat laat hij vrijdag weten in een reactie op het rapport van de commissie-Deetman. "Ik betreur dat zeer en trek mij dat natuurlijk persoonlijk aan."

Uit het onderzoek blijkt dat een aantal mensen die Simonis heeft toegelaten tot de wijding van het priesterschap of die hij een pastorale opdracht heeft gegeven, zich schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik. Simonis stelt zwaar teleurgesteld te zijn in het vertrouwen dat hij, soms tegen het advies van anderen in, in hen stelde. "Natuurlijk stel ik mij dan de vraag of ik te goed van vertrouwen was. Alleen al vanwege het leed dat is aangericht, zal deze vraag mij nog lang bezighouden."

Integratieportefeuille naar Leers

De nieuwe minster van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) zal niet het woord voeren over integratie. Dat deel van de portefeuille van de vertrokken Piet Hein Donner gaat naar minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA), zei Spies vrijdagmiddag tijdens een persbijeenkomst op haar ministerie.

Het is een 'logische keuze' dat Leers voortaan ook het woord doet over integratiezaken. "Het wordt een nog meer samenhangend pakket". Bovendien 'ontlast' het de portefeuille van de minister van Binnenlandse Zaken, aldus Spies.

De nieuwbakken minster noemde het heel bijzonder om ' s ochtends als gedeputeerde haar huis te verlaten om er als minister thuis te komen. De voormalig vicefractievoorzitter van het CDA heeft 'iets meer dan een paar dagen' nagedacht over het 'zeer indringende beroep' dat vicepremier Maxime Verhagen (CDA) op haar deed om Donner op te volgen, die vertrekt naar de Raad van State.

"Verhagen realiseerde dat hij wat vroeg. Ik had een mooie baan", zei Spies daarover. "We hebben daar in een hele goede een plezierige sfeer over gesproken." Zij heeft vervolgens 'met overtuiging' ja gezegd.

Spies is van plan om snel naar het Caribisch gebied af te reizen voor een bezoek aan de eilanden van het koninkrijk. Daar is ze nog nooit geweest. De minister, die ook verantwoordelijk is voor koninkrijksrelaties, gaat de kerstvakantie gebruiken om zich in te lezen in alle nieuwe dossiers.

Het CDA heeft nog steeds geen nieuwe leider. Spies ontkende dat zij ambities in die richting heeft. "Ik ben de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken." Haar benoeming gaat haar geen nieuwe rol in de partij opleveren, aldus Spies.


Integratieportefeuille naar Leers (Foto: Novum)

Helft werknemers wil liever bonus dan kerstpakket

De helft van de Nederlandse werknemers wil aan het eind van het jaar liever een financieel extraatje van zijn werkgever, dan een kerstpakket of donatie aan een goed doel. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek onder ruim vijfhonderd respondenten van uitzendbureau Unique.

Het kerstpakket heeft de voorkeur van ruim dertig procent van de respondenten. Een op de tien werknemers krijgt bij voorkeur een geschenkbon van zijn baas.

Goede doelen komen er bekaaid van af. Slecht zeven procent wil dat de baas uit zijn of haar naam tijdens de feestdagen een donatie doet aan een goed doel.

Ravage bij botsing trein en vrachtwagen

Een trein heeft vrijdag een vrachtwagen geramd op een spoorwegovergang in Maarsbergen. Daarbij is in ieder geval de machinist gewond geraakt, zegt een woordvoerder van het KLPD. De Utrechtse politie meldt dat de bestuurder van de vrachtwagen niet gewond is. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren is nog niet duidelijk.

De schade is enorm. De vrachtwagen, waarin vlees werd vervoerd, ligt in meerdere stukken. Het vlees ligt overal. De truck zou na de eerste botsing door een tweede trein uit de andere richting zijn geraakt.

Door het ongeluk rijden naar verwachting de hele dag geen treinen meer tussen Driebergen-Zeist en Ede-Wageningen. De verstoring duurt tot zeker 23.30 uur. Reizigers moeten rekening houden met een extra reistijd van zestig minuten.

Mensen die in de trein zaten zeggen via Twitter dat er vlammen en brokstukken langs de ruiten vlogen. Mensen in de trein zouden onder meer bloedneuzen hebben opgelopen. Er brak paniek uit, maar passagiers zouden inmiddels zijn gekalmeerd. De mensen zitten nog in de trein en het licht is uitgevallen.

De N226 bij Maarsbergen is voglens de ANWB in beide richtingen dicht als gevolg van het ongeluk.

Eén PSN-account per Vita

Het is wat verwarrend. Nadat eerst werd gemeld dat de PlayStation Vita maar één PSN-account per Vita ondersteunt, werd later gezegd dat het door middel van het wisselen van memory cards toch meerdere PSN-accounts ondersteunt. Nu wordt dit bericht echter weer ontkracht.

"[The] PSN account is tied to the hardware and the memory card, not just the card," vertelt een vertegenwoordiger van Sony, "which means that if a second person is using your Vita, it's not just a case of switching out memory cards, it's clearing out all of your saved data on the Vita itself when you do the factory reset."

"In other words, PlayStation Vita is intended to be played by only one user", aldus de vertegenwoordiger. 

Een ander PSN-account gebruiken op de Vita is dus wel mogelijk, maar zal alleen kunnen als alle data van de Vita wordt verwijderd en de Vita weer teruggezet wordt naar de fabrieksinstellingen. Dit is slecht nieuws voor mensen die meerdere PSN-accounts hebben, welke ze gebruiken om bijvoorbeeld games uit andere regio's te kunnen downloaden. Dit zal met de Vita niet mogelijk zijn. Althans, voorlopig in ieder geval nog niet. 

Man vindt bom Tweede Wereldoorlog op strand

Een Hagenaar heeft donderdagochtend een explosief gevonden op het Noorderstrand van Scheveningen. De 50-jarige man alarmeerde de politie. Die constateerde vervolgens dat het om een bom ging uit de Tweede Wereldoorlog. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie heeft het explosief tot ontploffing gebracht, meldt de politie vrijdag.

De Hagenaar vond het explosief rond 11.00 uur op het strand ter hoogte van restaurant Seinpost. De EOD bracht de bom op het strand, ter hoogte van de vuurtoren, tot ontploffing. Een gedeelte van het strand werd korte tijd afgezet.

Rutte: niets mis met benoeming Donner

Premier Mark Rutte (VVD) is het niet eens met de kritiek van de linkse oppositie op de benoeming van minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) als vicepresident van de Raad van State.

"De procedure is prima", zei Rutte vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie. Volgens Rutte is er 'volledige transparantie' betracht en is er geen sprake geweest van achterkamertjespolitiek. Rutte zei pas sinds half november te weten dat Donner mogelijk ging solliciteren. "Hij heeft er ook zelf lang over nagedacht. Hij had het ontzettend naar z'n zin als minister."

Rutte sprak tegen dat tijdens de kabinetsformatie afspraken zijn gemaakt over de opvolging van de huidige vicepresident, Herman Tjeenk Willink. "Het ging erom dat we de beste man of vrouw zouden vinden, en dat is gebeurd", zei Rutte. Dat het uitgerekend Donner is geworden, is volgens Rutte niet vreemd. "Er zijn misschien vijf tot tien mensen in Nederland die de baan kunnen doen. Daar staat Donner natuurlijk op."

Het kabinet heeft Donner vrijdag voorgedragen als vicepresident. De benoeming werd al maanden verwacht. Volgens de oppositie is Donner ongeschikt. De procedure is 'dramatisch' verlopen, zei PvdA-leider Job Cohen vrijdag.

Rutte denkt niet dat de kritiek van de oppositie schadelijk is voor het aanzien van de Raad van State, zei hij desgevraagd. "Over een paar maanden is dat weer weg."

Ajax benaderde Chivu voor terugkeer

Ajax heeft bij Cristian Chivu aangeklopt om hem te polsen voor een terugkeer naar Amsterdam. Trainer Frank de Boer bevestigde vrijdag dat de 31-jarige Roemeen serieus in beeld is als vervanger van Jan Vertonghen, die in de belangstelling van enkele Europese topclubs staat.

"Chivu is zeker een optie als Jan weggaat", stelt De Boer. "We moeten afwachten of hij haalbaar is, maar Cristian is altijd erg geïnteresseerd gebleven in Ajax."

De zaakwaarnemer van Chivu schermt echter met de belangstelling van andere clubs, waaronder Real Madrid. "Als hij naar Real kan, lijkt het me dat hij daarnaartoe gaat. Maar mocht de kans zich voordoen dat hij voor ons kiest, zullen we die zeker niet onbenut laten", zei De Boer, die tevens bevestigde dat technisch directeur ad interim Danny Blind het contact heeft gelegd.

Chivu, wiens contract komende zomer afloopt, speelde eerder tussen 1999 en 2003 al vier seizoenen voor Ajax. Via AS Roma belandde hij in de zomer van 2007 bij Internazionale, waarvoor hij inmiddels al 98 competitieduels speelde.


Ajax benaderde Roemeen Chivu voor terugkeer (Foto: Novum)

Dodental giftige drank India loopt op

Het aantal doden als gevolg van het drinken van vergiftigde sterke drank in het oosten van India is vrijdag opgelopen tot 170. Tientallen mensen liggen nog in het ziekenhuis, sommigen in kritieke toestand. De politie heeft illegale stokerijen en drankholen opgerold en twaalf personen aangehouden, maar de hoofdverdachte is nog niet opgepakt.

De slachtoffers - voornamelijk dagloners, straatventers en riksjarijders - hadden zich dinsdag na het werk te goed gedaan aan de drank, die voor omgerekend veertien cent per halve liter - minder dan een derde van de legale prijs - van de hand ging. Maar het illegale distillaat was aangelengd met giftige methanol en velen werden later onwel.

"Mijn man kwam thuis en begon te klagen over buik- en hoofdpijn. Hij begon over te geven en had schuim rond de mond. Wij brachten hem naar het ziekenhuis, maar hij stierf na een zware stuip", zei Jayeda Bibi.

In haar dorp, Sangrampur, dertig kilometer ten zuiden van Kolkata (Calcutta), telde bijna elk huis een slachtoffer. Er waren te weinig mannen om te helpen stoffelijke overschotten te begraven of cremeren.

In het ziekenhuis van Diamond Harbour, niet ver van Kolkata, was het mortuarium overvol en lagen de lijken buiten op de grond. Binnen werden nog minstens negentig slachtoffers verpleegd.

Dranktenten werden door woedende dorpsbewoners vernield of door de politie afgebroken. Premier Mamata Banerjee van de deelstaat West-Bengalen gelastte een onderzoek, beloofde op te treden en stelde per overledene omgerekend bijna 2800 euro schadevergoeding in het vooruitzicht.

In India rusten culturele en religieuze taboes op het drinken van alcohol. Toch is vijf procent van de bevolking - zestig miljoen mensen - alcoholist. Twee derde van de geconsumeerde alcohol is illegaal gestookt of het land ingesmokkeld, aldus het medisch tijdschrift The Lancet. Het zijn vooral arme Indiërs die illegale alcohol drinken, omdat ze de drank in de van overheidswege toegelaten slijterijen niet kunnen betalen.


Dodental giftige drank India loopt op (Foto: Novum)

Betere aanpak homogeweld

Het Openbaar Ministerie, de politie en het COC gaan samenwerken om homogeweld aan te pakken. Dat hebben Herman Bolhaar, voorzitter van het college van procureurs-generaal, en Vera Bergkamp, voorzitter van COC Nederland, vrijdag bekendgemaakt.

Door de samenwerking kunnen coördinatoren van het COC per regio signalen over homogeweld direct kwijt bij justitie en politie. In elke regio komen bovendien aanspreekpunten. Ook komen er vaker themazittingen over homogeweld.

Zeven op de tien homo's krijgen wel eens te maken met fysiek of verbaal geweld vanwege hun identiteit. Het aantal geregistreerde gevallen steeg vorig jaar met meer dan de helft naar 659 incidenten. Bij het meldpunt homopesten van de Gay Krant en het Landelijk Meldpunt Homodiscriminatie kwamen de afgelopen tijd honderden klachten binnen.

Bolhaar en Bergkamp noemen het 'onacceptabel' dat mensen nu nog altijd te maken krijgen met geweld 'uitsluitend en alleen vanwege hun seksuele voorkeur'. "Door deze samenwerking kunnen we homogeweld gerichter aanpakken."

Allegri ziet kansen tegen Arsenal

AC Milan werd vrijdag bij de loting voor de achtste finales van de Champions League gekoppeld aan Arsenal. Een goede loting, vindt coach Massimiliano Allegri.

"Arsenal is een team van ons niveau", reageert Allegri in de Italiaanse pers. "Het is een zware tegenstander die ver kan komen. We zullen er in februari echt klaar voor moeten zijn." Milan en Arsenal stonden in het voorjaar van 2008 voor het laatst tegenover elkaar. The Gunners schakelden de titelverdediger toen uit dankzij een 0-2 zege in San Siro.

Vorig seizoen werden de Italianen uitgeschakeld door Tottenham Hotspur. "We hebben in het algemeen dus nog een appeltje te schillen met Engelse clubs. We willen er daarom alles aan doen om door te gaan naar de kwartfinales", vertelt directeur Umberto Gandini.

Landskampioen AC Milan staat momenteel derde in de Serie A, terwijl Arsenal de nummer vijf van Engeland is. De eerste wedstrijd tussen beide teams is op woensdag 15 februari in Milaan. De return in het Emirates Stadium staat gepland voor dinsdag 6 maart.

Army Corps of Hell wordt Vita-launchgame

Square Enix heeft bekendgemaakt dat Army Corps of Hell een launchtitel van de PlayStation Vita zal zijn. 

"It brings a new level of vicious combat, dark humour and lightning-quick action. Players control an army of hundred goblin soldiers with various classes and abilities to defeat a host of enemies in order to reclaim the King of Hell's throne", aldus Square Enix. 

Army Corps of Hell zal tegelijkertijd met de PlayStation Vita in Europa uitkomen op 22 februari 2012. Bekijk hieronder de announcement-trailer. 

Brazilië voert rookverbod in openbare ruimte in

De Braziliaanse president Dilma Rousseff heeft donderdag een wet ondertekend waardoor roken in de openbare ruimte in het hele land verboden wordt. Brazilië is nu het grootste land ter wereld waar de publieke ruimte en werkplekken rookvrij zijn, aldus een Amerikaanse antirookbeweging.

In Sao Paulo, Rio de Janeiro en andere grote Braziliaanse steden waren al rookverboden van kracht. De wet die Rousseff donderdag ondertekende gaat nog een stap verder. Rookruimtes op vliegvelden en in barren in steden waar al een rookverbod gold worden afgeschaft. Onder de wet wordt ook de belasting op rookwaren verhoogd. Rokers gaan de komende vier jaar tot 55 procent meer betalen voor hun rokertje.


Brazilië voert rookverbod in openbare ruimte in (Foto: Novum)

Ferguson kijkt uit naar ontmoeting met Ajax

Alex Ferguson, trainer van Manchester United, kijkt uit naar de dubbele confrontatie met Ajax. Beide ploegen werden aan elkaar gekoppeld tijdens de loting voor de zestiende finales van de Europa League.

"Ajax heeft een goede ploeg waar ik in al die jaren nog nooit in een Europees bekertoernooi tegen heb gespeeld”, aldus Ferguson na afloop van de loting. Ook verdediger Chris Smalling gaf zijn mening: "Ajax is een club met een grote geschiedenis. We waren liever in de Champions League gebleven. Maar nu moeten we zorgen dat we in de Europa League goed presteren.”

Fer mogelijk toch in actie in De Kuip

Leroy Fer kan komende zondag names FC Twente in De Kuip mogelijk toch in actie komen tegen zijn voormalige club Feyenoord. Trainer Co Adriaanse heeft goede hoop dat de middenvelder inzetbaar is tegen de Rotterdamse ploeg.

"Er is een reële kans dat ik hem bij de wedstrijdselectie neem. Hij heeft een goede trainingsweek achter de rug. Leroy voelt niets meer in zijn lies en ook op de MRI-scan is niets meer te zien. Aan de andere kant is de blessure nog vrij recent", aldus Adriaanse.

In eerste instantie richtte Fer zich op het bekerduel tegen PSV, maar mogelijk maakt hij komende zondag tegen zijn oude ploeg Feyenoord al speelminuten. De geblesseerden Sander Boschker en Thilo Leugers in ieder geval bij De Tukkers. Tim Cornelisse en Emir Bajrami trainden wegens ziekte niet mee, maar zijn komende zondag naar verwachting wel beschikbaar.

Feyenoord kan mogelijk tegen FC Twente weer een beroep doen op Jordi Clasie. De middenvelder liep vorige week, in het duel met FC Utrecht, een hersenschudding op. Hij lijkt hier echter voldoende van hersteld om komende zondag in actie te komen. Het is nog niet duidelijk of Feyenoord-trainer Ronald Koeman kan beschikken over Sekou Cissé en Stefan de Vrij. Beiden herstellen op dit moment van een blessure.

Cissé trainde nog niet mee met de groep nadat hij tegen Utrecht geblesseerd raakte aan de knie. De Vrij is al weken uit de roulatie met een enkelblessure. "Zaterdag maak ik pas een definitieve beslissing over De Vrij en Cissé”, liet Koeman weten.

Van Rhijn krijgt voorkeur boven Blind

Ajax zal komende zondag in de competitiewedstrijd tegen ADO Den Haag met Ricardo van Rhijn in de basis starten. Trainer Frank de Boer verkiest de verdediger van Jong Ajax boven Daley Blind.

Blind verving vorige week tegen RKC Waalwijk nog de geblesseerde Toby Alderweireld. Hij ging in de eerste helft echter opzichtig in de fout nadat de verdediger een bal wilde terugspelen op doelman Kenneth Vermeer. Ajax-huurling Geoffrey Castillion kon namens RKC echter niet profiteren.

De inzetbaarheid van Christian Eriksen is nog niet zeker. Het Deense talent heeft last van een bovenbeenblessure en beslist zaterdag pas of hij mee kan doen. Derk Boerrigter is hersteld van zijn rugblessure en keert weer terug in de selectie.

Free-to-play beschikbaar voor Lineage II

Innova heeft zojuist aangekondigd dat de free-to-play service voor de fantasy MMORPG Lineage II vandaag in Europa beschikbaar is. Het is mogelijk om je hier te registreren voor deze service.

Naast het beschikbaar worden van de free-to-play service, is vandaag ook de Lineage II-uitbreiding Lineage II: Goddess of Destruction uitgekomen. Deze uitbreiding voegt veel dingen toe aan de game, zoals een verbeterd uiterlijk en een sneller levelsysteem. Ook brengt de uitbreiding nieuwe gebieden, vijanden en 8 nieuwe classes met zich mee. Dit allemaal zijn 400 nieuwe uren aan gameplay, helemaal gratis.

lineage

Plantador-DLC voor Tropico 4

De Plantador-DLC voor Tropico 4 is vandaag uitgekomen en bevat onder andere nieuwe personage-eigenschappen, gebouwen, decoraties en een onderzoeksmissiethema. 

De DLC bestaat uit een plantage die meer plek heeft voor de productie van handelsgewassen zoals suiker, tabak en koffie. Er is een verbeterde agriculturele productie. Ook zijn er nieuwe decoraties te gebruiken zoals een waterreservoir, windmolens en watermolens. Om het agriculturele tintje helemaal af te maken is er ook nog een sombrero verkrijgbaar. 

De DLC is vanaf vandaag beschikbaar voor Xbox 360 en pc en kost 450 Microsoft Points of 3,99 euro. 

Tropico Plantador DLC

Tropico Plantador DLC

         Tropico Plantador DLC

        Tropico Plantador DLC

Bisschoppen betuigen spijt voor misbruik

De Nederlandse bisschoppen betuigen spijt voor het misbruik in de katholieke kerk. Ze bieden excuus aan, zeggen ze in een reactie op het rapport van de commissie-Deetman.

Volgens Eijk zijn niet alleen de de daders verantwoordelijk , maar zeker ook de kerkelijke gezagdragers treft blaam. Ook zei hij dat de Kerk iedere vorm van seksueel misbruik veroordeelt. Hij wilde daarmee benadrukken dat daar geen onduidelijkheid over mogelijk is.

De commissie-Deetman kwam tot de vaststelling vandaag in haar eindrapport naar misbruik in de katholieke kerk, dat het misbruiken van minderjarigen tussen 1945 en 1981 in katholieke instellingen bekend was binnen de ordes en bisdommen.

Voorzitter Wim Deetman sprak onder andere over de cultuur van ‘niet de vuile was buiten willen hangen' binnen de katholieke kerk. Verder zei Deetman dat 'we wisten het niet' niet meer aangevoerd kan worden als excuus.

FC Utrecht mist acht spelers tegen FC Groningen

FC Utrecht kampt nog steeds met een overvolle ziekenboeg. Zeker acht spelers zijn niet inzetbaar voor de uitwedstrijd tegen FC Groningen van zaterdag.

Utrecht schrijft op de clubwebsite dat doelman Junior Fernández, Johan Mårtensson, Jan Wuytens, Nana Asare, Thomas Oar, Jacob Mulenga en Jacob Lensky er sowieso niet bij zijn vanwege blessures. Dave Bulthuis is bovendien geschorst. Op de wedstrijddag wordt bekeken of Anouar Kali (ziek) en Edouard Duplan (bovenbeenblessure) kunnen spelen.

Trainer Jan Wouters baalt ervan dat hij moeilijk kan werken met een vast basisteam. "Spelers raken niet aan elkaar gewend, er komen geen vastigheden in de ploeg en ze weten niet altijd wat ze van elkaar kunnen verwachten in een wedstrijd", sprak de coach vrijdag op de persconferentie.

"Het positieve is dat andere spelers daardoor een kans krijgen, zoals Mike van der Hoorn en Yoshiaki Takagi. We nemen ook geen risico’s. Als de medische staf vindt dat een speler niet kan spelen, dan speelt hij ook niet. Hun beslissing is maatgevend." FC Utrecht staat nu op de dertiende plaats, terwijl FC Groningen de nummer acht is.

Toernooizege voor badmintonster Jie

Badmintonster Yao Jie heeft het internationale badmintontoernooi in Rome weten te winnen. De als tweede geplaatste Nederlandse won in de eindstrijd van de Bulgaarse Petja Nedeltsheva; 21-11 en 21-17.

Nedeltsheva, als eerste geplaatst in Rome, schakelde eerder dit toernooi onze landgenote Judith Meulendijks uit. Jie wist de finale ten koste van de Russische Anastasia Prokopenko te halen. Eerder dit jaar won Jie voor de vierde keer in haar loopbaan de Dutch Open.

Kleinste vrouw ter wereld woont in India

Een Indiase vrouw is vrijdag door Guinness World Records uitgeroepen tot kleinste vrouw ter wereld. Jyoti Amge, die vrijdag haar 18e verjaardag vierde, is 62,8 centimeter klein.

Met ogen vol tranen en gekleed in een van haar mooiste sari's noemde Amge, die niet kleiner is dan een gemiddeld kind van 2, de eer 'een extra verjaardagscadeautje'. Ze zei dankbaar te zijn voor haar lengte omdat die haar erkenning heeft gebracht.

"Ik heb Nagpur op de kaart gezet. Nu weet iedereen waar het is", zei Amge, die ervan droomt op een dag een Bollywoodfilmster te worden. Ook wil ze volgend jaar naar de universiteit.

Amge is zeven centimeter kleiner dan de 22-jarige Amerikaanse Bridgette Jordan, die tot vrijdag de kleinste vrouw ter wereld was. Amge lijdt aan achondroplasie, een vorm van dwerggroei.

Het record voor de kleinste vrouw ooit staat nog altijd op naam van de Nederlandse Pauline Musters, die leefde van 1876 tot 1895 en 61 centimeter klein was.

Coca Cola-flessen worden plantaardig

Coca Cola-flessen zullen in de toekomst helemaal plantaardig worden. Dit blijkt uit een donderdag uitgezonden Nieuwsuur-reportage. De Amerikaanse multinational heeft een grote deal gemaakt met het Nederlandse researchbedrijf Avantium, dat het revolutionaire 'groene' plastic PEF ontwikkelde.

De fles is gemaakt uit allerlei soorten plantaardig materiaal, zoals suikerriet, graan en landbouwafafval. De PEF-flessen zijn niet biologisch afbreekbaar, maar wel volledig recyclebaar. In 2017 moeten alle Coca Cola-flessen van het nieuwe plastic gemaakt worden.


Coca Cola-flessen worden plantaardig

'Corretja volgt Costa op als captain DC-team'

Alex Corretja wordt waarschijnlijk de nieuwe captain van het Spaanse Davis Cup-team. Anderhalve week na het heroveren van de titel, legde Albert Costa zijn functie neer.

De opvolger van Costa, vermoedelijk Corretja, wacht in 2012 de taak om de titel te prolongeren. Dit zal een loodzware klus worden, want Rafael Nadal, David Ferrer en Feliciano Lopez zullen de Davis Cup, met het oog op de Olympische Zomerspelen in Londen, links laten liggen.

In eerste instantie was Carlos Moya in de race om de nieuwe captain te worden, maar hij bedankte voor het aanbod.

Cancellara: "Ik miste in 2011 wat motivatie"

Fabian Cancellara kende in 2011 een tegenvallend seizoen. Normaal gesproken was de Zwitserse renner niet te kloppen in de tijdritten, maar afgelopen seizoen was Tony Martin hem een aantal keren de baas. Ook wist hij afgelopen jaar geen enkele klassieker aan zijn erelijst te voegen.

"Iedereen keek naar mij of reed tegen mij, dan is het lastig om te winnen. Dit jaar is bewezen dat ik ook maar een mens ben"
, liet Cancellara weten in gesprek met ProCycling. Hij moest onder meer zijn wereldtitel tijdrijden overdragen aan Martin. "Daar mikte ik vooral op de weg en dat voelde ik."

Zijn team Leopard fuseerde onlangs met RadioShack en daardoor krijgt Cancellara komend seizoen te maken met ploegleider Johan Bruyneel. "Ik ben nu meer gemotiveerd dan vorig jaar. Afgelopen seizoen miste ik wat motivatie. Voor 2012 heb ik geen grote verwachtingen. Ik heb wel grote doelen. Daaruit haal ik mijn motivatie."

De Boer: "Prachtig affiche en fantastische ervaring"

Ajax werd vandaag tijdens de loting voor de zestiende finales van de Europa League gekoppeld aan de Engelse topclub Manchester United. Ajax-trainer Frank de Boer verwacht een mooi tweeluik, maar zag tot zijn ongenoegen dat Lyon in de Champions League een makkelijkere tegenstander lootte.

 "Het is in ieder geval wel een Champions League-loting", liet De Boer weten na de loting. "Een prachtig affiche en een fantastische ervaring voor onze staf en spelers." De trainer van Ajax zag Olympique Lyon, dat ten koste van Ajax zich wist te plaatsen voor de knock-outfase van de Champions League, gekoppeld worden aan APOEL Nicosia. De Boer wil zich echter niet meer teveel bezighouden met de Champions League. "Tja, het is achter de rug. We moeten verder en Manchester United is ook hartstikke leuk."

Deur Olympische Spelen voor handbalsters op een kier

De Nederlandse handbaldames houden nog steeds kans voor plaatsing voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Londen. Het lot van de dames ligt echter wel in handen van Angola, dat in januari Afrikaans kampioen moet worden. Pas dan worden de Oranjevrouwen toegelaten tot het olympisch kwalificatietoernooi.

Angola werd de afgelopen zeven keer Afrikaans kampioen en ook nu lijkt het land weer de te kloppen ploeg te zijn op het toernooi. De hoop van Nederland leek na de uitschakeling in de achtste finale van het wereldkampioenschap vervlogen, maar wordt nu toch weer in een nieuw leven ingeblazen.

De drie nieuwe modi voor Modern Warfare 3

Na de eerdere berichten over de nieuwe modi van Modern Warfare 3, heeft Infinity Ward vandaag de modi bekendgemaakt. Het zal gaan om Drop Zone, Hardcore Ricochet en Hardcore HQ Ricochet. De laatste twee zijn vanaf vandaag te vinden in de publieke speellijsten.

Alle Hardcore-modi worden omgezet naar Ricochet-modi. Hardcore Ricochet en Hardcore HQ Ricochet zijn moeilijkere varianten van Ricochet en spelen in op teamkills die vaak voorkomen. Schiet je tijdens deze modus een teamlid neer, dan zul je zelf echter geraakt worden in plaats van je teamlid. Dit betekent dat iedereen meer op zijn hoede moet zijn en moet oppassen op wie ze schieten, het zou namelijk je eigen dood kunnen betekenen. Bij Hardcore HQ Ricochet wordt er een Hardcore Headquarters toegevoegd aan de Harcore Team Tactical-playlist. 

In de Dropzone-modus wordt een bepaald gedeelte van de map als dropzone gebruikt en moet deze zo lang mogelijk bezet gehoden worden. Als de dropzone bezet wordt, vallen er elke vijftien seconden care packages naar beneden, waarin luchtsteun te vinden is. Deze care packages zijn in principe voor het team dat de meeste spelers in de dropzone heeft staan, maar kunnen door iedereen gestolen worden. Kill streaks zijn in deze modus uitgeschakeld, dus dit is de enige manier om luchtsteun te verdienen. Per seconde dat je in de dropzone staat, verdien je ook nog twintig punten. Een kill levert vijftig punten op. Het team dat als eerste 7500 punten behaalt, wint. 

Later vandaag wordt ook nog een patch uitgebracht waardoor enkele problemen, die ondervonden worden tijdens het online gamen, worden opgelost. 

'Valencia verlegt interesse naar Zagreb-verdediger'

Nadat Ajax een eerste bod van Valencia op Gregory van der Wiel heeft afgewezen, hebben de Spanjaarden besloten het vizier op een andere verdediger te richten. Sime Vrsaljko, speler van Dinamo Zagreb, moet volgens Levante-EMV de Spaanse club komen versterken.

Behalve Valencia jagen ook Manchester City en Arsenal op de negentienjarige vleugelspeler van de Kroatische ploeg. Vrsaljko zou ongeveer vier miljoen euro moeten kosten. Van der Wiel liet zelf diverse malen weten een overgang naar Valencia te zien zitten, maar Ajax gign niet akkoord met het eerste bod van de Spaanse ploeg.

Lord of the Rings-LEGO aangekondigd

LEGO en Warner bros. hebben bekendgemaakt dat de Deense speelgoedfabrikant de officiële rechten heeft om een LEGO-versie te maken van de reeds bestaande Lord of the Rings-films en de aanstaande The Hobbit-films.

LEGO Lord of the Rings

Het speelgoed moet volgens planning in de zomer van 2012 in de winkels liggen. Er is in de aankondiging niet gesproken over een mogelijke serie computerspellen, maar de kans daarop lijkt groot gelet op de populariteit van de LEGO-computergamefranchise.

Oppositie hekelt benoeming Donner

De linkse oppositie in de Tweede Kamer heeft geen goed woord over voor de benoeming van Piet Hein Donner (CDA) als vicepresident van de Raad van State. PvdA, SP en GroenLinks vinden Donner ongeschikt en hekelen de manier waarop hij is benoemd.

SP-Kamerlid Ronald van Raak noemt de benoeming van Donner een 'klap in het gezicht' van de Raad van State. "Donner is een geslepen politicus, die gewend is om zijn mening door te drijven. Dat past niet bij de Raad van State, die onafhankelijk advies moet geven", zegt Van Raak. Hij stelt verder dat de 'traditionele machtspartijen' de baantjes weer onderling hebben verdeeld.

"Dit was een dramatische procedure", vindt PvdA-leider Job Cohen. Iedereen wist al maanden dat Donner het zou worden, zegt Cohen, maar premier Mark Rutte (VVD) bleef volhouden dat er een open sollicitatieprocedure was. "Met de benoeming van Donner blijkt dat allemaal schijn te zijn geweest. Het optreden van de premier moet dan ook als schijnheilig gekarakteriseerd worden."

Donner is volgens Cohen geen goede keuze. "Donner gaat straks adviseren over voorstellen die hij zelf als minister heeft gedaan. Hij gaat zijn eigen vlees keuren."

D66-Kamerlid Gerard Schouw vindt dat het kabinet de Raad van State schade heeft toegebracht met de 'partijpolitieke benoeming' van Donner. "De benoeming van iemand met een dergelijk scherp politiek profiel is discutabel", zegt Schouw.

Schouw wijst er verder op dat in de 'profielschets' voor de functie staat dat de vicepresident flexibel moet zijn en naar consensus moet streven. "Bij Donner denk ik niet meteen aan flexibiliteit en consensus", zegt Schouw. Volgens hem zocht Donner als minister juist vaak het conflict.

Ook GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent heeft er bezwaar tegen dat Donner advies moet geven over zijn eigen wetsvoorstellen. "Je krijgt het beeld van: wij-van-wc-eend adviseren wc-eend." Ze wijst erop dat het kabinet het niet eens werd over de weigerambtenaren, en de Raad van State om advies heeft gevraagd. Dat moet Donner nu gaan uitbrengen.

Van Gent wil nog voor Kerstmis tekst en uitleg van het kabinet over het verloop van de sollicitatieprocedure.

Arrestaties in Europees kinderporno-onderzoek

Bij een politieonderzoek naar kinderporno in twintig Europese landen zijn onder andere in Denemarken negentien arrestaties verricht. Dat heeft Europol vrijdag bekendgemaakt. De verdachten zijn allen mannen tussen de 24 en 55 jaar oud.

Behalve de arrestaties zijn erook 59 computers en 2430 stuks aan opslagmedia in beslag genomen. Het gaat in totaal om negenduizend uur videobeeld. Een verdachte in Denemarken beschikte over 29 terabyte aan materiaal. aldus de hoofdcommissaris van de Deense politie.

Ook in Nederland zijn invallen gedaan melde de Europese politieorganisatie Europol vrijdag. Er zijn internationaal 112 mensen aangehouden. In totaal zijn er 269 verdachten. Het is niet bekend of er ook Nederlandse verdachten zijn.

De politie in Denemarken heeft de leiding over onderzoek met de naam Icarus. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

'Eisen wietpas wettelijk onmogelijk'

Coffeeshophouders kunnen wettelijk gezien niet aan de eisen voldoen die de invoering van de wietpas aan hen stelt. Volgens het plan moeten de coffeeshops een ledenlijst bij gaan houden, met daarin onder meer het Burger Service Nummer van elk lid. Dat druist in tegen de regels die persoonsgegevens beschermen, stelt Marc Josemans van de Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht.

De coffeeshophouders willen daarom wachten tot minister Opstelten van Justitie met een juridisch beter onderbouwd plan voor de invoering van de gewraakte pas komt. Mocht dat niet gebeuren, schuwen ze een gang naar de rechtbank niet.

In hun strijd tegen de wietpas worden de coffeeshopeigenaren gesteund door de Venlose afdeling van de PvdA. Met de campagne 'Stop de Wietpas' hoopt de partij te voorkomen dat de drugshandel in de illegaliteit verdwijnt, met alle bijbehorende overlast op straat. PvdA-leider Job Cohen steunt de actie, die in drie dagen tijd al 650 handtekeningen opleverde.

George Michael voor kerst thuis

George Michael is voor Kerstmis weer thuis. De zanger werd eind november met een zware longontsteking opgenomen in een ziekenhuis in Wenen. Michael mag thuis in Londen aan zijn herstel werken, schrijft de Britse editie van nieuwswebsite Huffington Post.

"Ik kan vandaag niet stoppen met lachen, dit is de beste dag uit mijn leven", reageert Michaels vriend Fadi Fawaz. "Ik hoef me geen zorgen meer te maken." Volgens een woordvoerder gaat het 'beter en beter' met de zanger.

De 48-jarige Michael zegde zijn Symphonica-toer af nadat hij werd geveld door de zware longontsteking. Zijn familie en vrienden reisden af naar Wenen om hem bij te staan. Voor de gecancelde concerten worden vervangende data gezocht.

Helft werknemers misdraagt zich op bedrijfsborrel

Bijna de helft van de Nederlandse werknemers heeft zich wel eens misdragen op een bedrijfsborrel. Dat blijkt volgens carrièresite Monsterboard uit een wereldwijde enquête. Van de werknemers die zich misdroegen, kwam vijf procent op straat te staan. Nog eens vijf procent liep flinke reputatieschade op door een borrel.

Aan het onderzoek deden bijna 3700 mensen mee. Onder de Nederlandse ondervraagden geeft 45 procent aan zich wel eens te misdragen op de bedrijfsborrel. Daarmee zijn ze iets losbandiger dan het gemiddelde van de ondervraagden dat op 37 procent uitkwam.

Britse werknemers blijken zich tijdens een bedrijfsfeestje het moeilijkst te kunnen beheersen. Bijna twee derde, 64 procent, geeft aan zich wel eens te hebben misdragen.

Italiaanse ondervraagden blijken het braafst op bedrijfsfeesten. Daar maakte slechts achttien procent van de werknemers het tijdens een bedrijfsborrel te bont.

Monsterboard adviseert mensen die een bedrijfsborrel bezoeken in hun achterhoofd te houden dat ze zich in een zakelijke omgeving bevinden. Erg dronken worden is dan ook geen goed idee.

[EL] Loting koppelt Ajax aan Manchester United

Vandaag vond in het Zwitserse Nyon de loting plaats voor de zestiende finales van de Europa League. Ajax, AZ, FC Twente en PSV verdwenen in de balletjes tijdens de loting.

Ajax heeft het niet getroffen tijdens de loting voor de zestiende finales van de Europa League. De Amsterdammers mogen het opnemen tegen Manchester United. Als Ajax in staat is om te stunten, dan wacht in de achtste finales een ontmoeting met Lokomotiv Moskou of Athletic de Bilbao AZ lootte iets gunstiger, aangezien RSC Anderlecht als tegenstander uit de balletjes tevoorschijn kwam. In de achtste finale wacht een mogelijke confrontatie met Udinese of PAOK Saloniki.

FC Twente mag het opnemen tegen de Roemeense ploeg Steaua Boekarest. Bij winst mogen de Tukkers aantreden tegen Viktoria Plzen of Schalke 04. Ook PSV zal het niet makkelijk hebben in de zestiende finales. Uit de loting bleek dat het Turkse Trabzonspor de tegenstander is van de Eindhovenaren. Mocht PSV de zestiende finales overleven, dan wacht er een confrontatie met Stoke City of Valencia.

De heenwedstrijden vinden plaats op 16 februari 2012, een week later worden de returns afgewerkt.

Loting zestiende finales:

Thuis Uit
FC Porto (Por) Manchester City (Eng) D
Ajax Amsterdam (Ned) Manchester United (Eng) O
Lokomotiv Moskou (Rus) Athletic de Bilbao (Spa) P
Red Bull Salzburg (Oos) Metalist Charkiv (Oek) A
Stoke City (Eng) Valencia (Spa) I
Rubin Kazan (Rus) Olympiakos Piraeus (Gri) B
AZ Alkmaar (Ned) RSC Anderlecht (Bel) K
Lazio Roma (Ita) Atlético Madrid (Spa) M
Steaua Boekarest (Roe) FC Twente (Ned) E
Viktoria Plzen (Tsj) Schalke 04 (Dui) F
Wisla Kraków (Pol) Standard Luik (Bel) G
Sporting Braga (Por) Besiktas (Tur) N
Udinese (Ita) PAOK Saloniki (Gri) L
Trabzonspor (Tur) PSV Eindhoven (Ned) J
Hannover 96 (Dui) Club Brugge (Bel) H
Legia Warschau (Pol) Sporting Lissabon (Por) C

Loting achtste finales:

Thuis Uit
Winnaar A Winnaar B
Winnaar C Winnaar D
Winnaar E Winnaar F
Winnaar G Winnaar H
Winnaar I Winnaar J
Winaar K Winnaar L
Winnaar M Winnaar N
Winnaar O Winnaar P

Geblesseerde Ghanees Essien mist Afrika Cup

Ghanees Michael Essien moet begin volgend jaar de Afrika Cup aan zich voorbij laten gaan. De middenvelder van Chelsea is door bondscoach Goran Stevanovic niet opgenomen in de voorlopige selectie van 25 spelers. Ghana koesterde de hoop dat Essien tijdig hersteld zou zijn van zijn knieblessure.

De 29-jarige middenvelder scheurde in juli zijn kruisband af en moest onder het mes. Mocht Essien wonderbaarlijk snel herstellen, dan bestaat de mogelijkheid dat hij alsnog opgeroepen kan worden om mee te gaan naar Equatoriaal-Guinea en Gabon. De bondscoaches hoeven pas volgende maand hun definitieve selecties bekend te maken.

Het is al de derde keer dat Essien door een knieblessure een groot toernooi moet missen. Vorig jaar liet hij noodgedwongen al verstek gaan op het WK in Zuid-Afrika en op de Afrika Cup in Angola. Het Afrikaans kampioenschap begint op 21 januari.


Geblesseerde Ghaneess Essien mist Afrika Cup (Foto: Novum)

Loting achtste finales Champions League

Olympique Lyon heeft gunstig geloot voor de achtste finale van de Champions League. De Fransen ontmoeten APOEL Nicosia uit Cyprus. Lyon bereikte vorige week de laatste zestien van het kampioenenbal door de omstreden uitwedstrijd bij Dinamo Zagreb met 7-1 te winnen. Ajax was de dupe van dat resultaat en werd op doelsaldo uitgeschakeld.

Bij de loting in Nyon werden verder Arsenal en AC Milan aan elkaar gekoppeld. De tweeluik wordt een treffen tussen Arsenal-spits Robin van Persie en zijn landgenoten Urby Emanuelson, Mark van Bommel en Clarence Seedorf van Milan.

Voor de andere nog actieve Nederlanders in de Champions League kwam een op papier gunstige loting uit de koker rollen. Het Bayern München van Arjen Robben mag met FC Basel, dat zich ten koste van Manchester United plaatste, uitvechten wie er naar de laatste acht gaat. Wesley Sneijder en Luc Castaignos spelen met Internazionale tegen Olympique Marseille.

Regerend kampioen Barcelona lootte tegen het Duitse Bayer Leverkusen, terwijl Real Madrid het tegen CSKA Moskou moet opnemen. Napoli en Zenit Sint-Petersburg, beide debutanten in de knock-outfase van de Champions League, treffen respectievelijk Chelsea en Benfica.

De heenwedstrijden worden gespeeld op 14, 15, 21 en 22 februari, de returns zijn op 6, 7, 13 en 14 maart. De finale is op 19 mei in München in de Allianz Arena.

De volledige loting

Thuis Uit
Olympique Lyon (Fra)
APOEL Nicosia (Cyp)
Napoli (Ita)
Chelsea (Eng)
AC Milan (Ita)
Arsenal (Eng)
FC Basel (Zwi)
Bayern München (Dui)
Bayer Leverkusen (Dui)
FC Barcelona (Spa)
CSKA Moskou (Rus)
Real Madrid (Spa)
FC Zenit (Rus)
Benfica (Por)
Olympique Marseille (Fra)
Internazionale (Ita)

Donner vicepresident RvS, Spies minister

Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) stapt over naar de Raad van State om daar Herman Tjeenk Willink op te volgen als vicepresident. De ministerraad heeft de voordracht tot benoeming vrijdag officieel afgerond.

CDA-gedeputeerde in Zuid-Holland Liesbeth Spies volgt Donner op als minister van Binnenlandse Zaken. Spies is inmiddels langsgeweest bij de koningin op paleis Huis ten Bosch.

Donner vicepresident RvS, Spies minister
Donner wordt vicepresident RvS (Foto: ANP)

Steekpartij in Rotterdamse vmbo-school

Bij een steekpartij in de Rotterdamse middelbare school De Wielslag is een leerlinge vrijdagochtend lichtgewond geraakt. Welke verwondingen het meisje precies heeft opgelopen is nog niet bekend, zegt een woordvoerder van de politie. Er wordt nog gezocht naar de dader.

De Wileslag is een vmbo-school aan de straat Hillevliet in Rotterdam. De school heeft vierhonderd leerlingen.

De achtergrond van de steekpartij is nog onduidelijk. De identiteit van de betrokkenen is ook nog niet bekend.

Toestand Fukushima-centrale stabiel

De Fukushima Dai-ichi-kerncentrale in Japan is weer stabiel. Er lekt geen straling meer uit de reactoren. Dat zei de Japanse premier Yoshihiko Noda vrijdag. Deskundigen waarschuwen ondertussen dat de centrale nog altijd kwetsbaar is en dat het decennia kan duren voor het gebouw kan worden ontmanteld.

De kerncentrale verkeert nu in een situatie van een 'cold shutdown', waarbij de temperatuur in de reactoren zodanig is gedaald dat er geen nucleaire kettingreactie meer kan plaatsvinden. Dit betekent dat er een fase is aangebroken waarin de veiligheidszone rond de centrale kan worden verkleind en sommige evacués kunnen terugkeren naar hun huizen. Daarnaast kan nu de nadruk worden verlegd van het stabiliseren naar het daadwerkelijk stilleggen van de centrale.

De straling die rond de centrale wordt gemeten bevindt zich inmiddels op een niveau dat overeenkomt met de hoeveelheid waaraan mensen jaarlijks mogen worden blootgesteld. Toch duurt het waarschijnlijk nog zeker dertig jaar tot de centrale volledig is ontmanteld.

Motorrijder verongelukt bij Sassenheim op A44

Een motorrijder is vrijdagochtend bij een ongeluk op de A44 richting Amsterdam onder een bestelbus gekomen en overleden. Meerdere voertuigen waren betrokken bij het ongeluk, maar verder raakte niemand gewond. Een traumahelikopter kwam naar de plek van het ongeluk, maar de hulp mocht niet meer baten. De man overleed ter plekke, meldt de politie.

Het ongeluk gebeurde rond 06.20 uur de Van Pallandtlaan en de Ringvaartbrug bij Sassenheim. De motorrijder moest plotseling remmen voor een busje, dat voor hem moest uitwijken voor een vrachtwagen. Het slachtoffer kwam onder een andere bestelbus terecht, waarna ook nog een auto op het tweede busje botste.

De A44 richting Amsterdam werd enige tijd afgesloten. De identiteit van de motorrijder is nog niet bekend.

Watervogelfan probeert roofvogels te vergiftigen

Een 76-jarige man is woensdag opgepakt voor het vergiftigen van dieren. Ook probeerde de man met een verboden constructie wilde eenden te vangen, meldt de politie vrijdag.

Op het terrein waar de man uit de gemeente De Ronde Venen watervogels hield, werd in juni en november aas gevonden dat was bewerkt met een verboden landbouwgif. De politie vermoedt dat de man hiermee roofvogels wilde doden om zijn watervogels te beschermen.

Roofvogels zijn beschermde dieren. Vergiftigd aas kan daarnaast ook andere dieren het leven kosten en kan zelfs gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid, aldus de politie. Op het terrein werden ook verboden vangconstructies gevonden.

De bejaarde man is woensdag na zijn verhoor vrijgelaten. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Battlefield 3 meet and greet winnen met de developers van DICE

Battlefield 3-developers hebben een actie opgezet, Only in Battlefield 3, waar je je mooiste kill kunt uploaden en waar de uiteindelijk prijs een vakantie naar Stockholm is en een meet and greet met de developers van DICE.

Gamers kunnen hun mooiste kill ooit uploaden naar Battlefield 3. Uiteindelijk zal er één filmpje gekozen worden met de mooiste kill ooit en die wint deze prijs.

Hieronder een inzending:

GP2 publiceert uitgebreide kalender

De organisatie van de GP2 Series heeft bekendgemaakt dat de kalender van 2012 zal gaan bestaan uit twaalf weekenden en 24 races. Nieuw is dat de coureurs zullen gaan racen in de straten van Singapore.

Door de fusie van de GP2 Main Series met de GP2 Asia Series zullen er enkele weekenden in Azië worden verrden. Het seizoen begint in het weekend van 23-25 maart in Maleisië op Sepang, waarna van 20 tot 22 april er geracet zal gaan worden in Bahrein. Een week later staat er weer een raceweekend in Bahrein op het programma, welke in tegenstelling tot alle andere races van het seizoen niet aan de Formule 1-kalender gekoppeld zit.

Voor aanvang van het seizoen zal er op 28 februari en 1 maart getest worden op Jerez. Van 6 tot en met 8 maart zal er daarna gereden worden op Barcelona.

Datum Race Circuit
23-25 maart Maleisié Sepang
20-22 april Bahrein Sakhir
26-28 april Bahrein Sakhir
11-13 mei Spanje Barcelona
24-26 mei Monaco Monte Carlo
22-24 juni Europa Valencia
6-8 juli Groot-Brittannië Silverstone
20-22 juli Duitsland Hockenheim
27-29 juli Hongarije Hungaroring
31/8-2/9 België Spa-Francorchamps
7-9 september Italië Monza
21-23 september Singapore Marina Bay

Excuses Mexico voor verkrachting indiaanse

De Mexicaanse regering heeft openlijk haar excuses aangeboden omdat ze de rechten van een indiaanse vrouw die in 2002 werd verkracht door soldaten niet heeft beschermd. Donderdag bood de staatssecretaris van binnenlandse zaken Alejandro Poire 'de meest oprechte verontschuldigingen' aan Valentina Rosendo aan.

Rosendo, die tot de Me'phaa-indianen behoort, bracht haar zaak voor het Inter-Amerikaanse hof voor de Mensenrechten nadat ze in Mexico geen gerechtigheid had gekregen. Ze was in 2002 kleren aan het wassen in een rivier in de zuidelijke staat Guerrero toen acht militairen haar benaderden en iets vroegen over een verdachte. Toen ze zei dat ze van niets wist sloegen en verkrachtten twee militairen haar.

Het in Costa Rica gevestigde hof verordonneerde Mexico vorig jaar excuses aan te bieden en een strafrechtelijk onderzoek in te stellen.

Drie onderzoeken naar winkelcentrum 't Loon

De gemeente Heerlen laat drie onderzoeken doen naar winkelcentrum 't Loon, waarvan een deel moest worden gesloopt omdat de grond onder het winkelcentrum verzakt. Dat heeft de Limburgse gemeente vrijdag laten weten.

Het eerste onderzoek richt zich op de precieze oorzaak van de verzakking. Een tweede onderzoek gaat over de bouwgeschiedenis van het winkelcentrum en het laatste onderzoek richt zich op de uitvoering van de crisisorganisatie bij de gemeente. De onderzoeken worden uitgevoerd door onafhankelijke externe partijen.

Tien winkels en een deel van de parkeergarage van het complex moesten worden gesloopt om te voorkomen dat het volledige pand instortte. Donderdag werd bekend dat het onveilige deel van het winkelcentrum volledig is gesloopt. Het overgebleven deel van het winkelcentrum is bouwkundig veilig, zo bleek vrijdag uit inspecties.

Het winkelcentrum kan waarschijnlijk in de loop van volgende week open, als het puin is afgevoerd en de wegen zijn schoongemaakt en hersteld. Dan kunnen ook de bewoners van achttien appartementen boven het winkelcentrum terug naar huis. Wat er gebeurt met het terrein van het gesloopte deel van het complex is nog niet duidelijk.

Deetman: 800 misbruikdaders RK-Kerk

De commissie-Deetman heeft ongeveer 800 misbruikdaders weten te identificeren. Dat liet de commissie vrijdag weten bij de presentatie van een grootschalig rapport over misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk (RKK).

De commissie kreeg ruim 2000 meldingen binnen, waarvan bijna 1800 over seksueel misbruik gingen. De mensen die de commissie wist te herleiden waren of zijn werkzaam in bisdommen, congregaties en ordes. Ten minste 105 van hen zijn nog in leven. Hoeveel van hen nog in functie zijn, kon de commissie niet zeggen.

Deetman: 800 misbruikdaders RK-Kerk
Deetman: 800 misbruikdaders RK-Kerk (Foto: ANP)

'Wintersporters moeten zoeken naar sneeuw'

Nederland krijgt dit jaar geen witte kerst, maar ook elders in Europa is de winter ver te zoeken. Sneeuwliefhebbers doen er daarom goed aan om in de kerstvakantie te kiezen voor de Alpen, of anders voor Noorwegen. Dat adviseren klimaatspecialisten van Bitsofscience.org in een Europese kerstweerverwachting.

Bitsofscience.org uitte begin november al kritiek op voorspellingen van weerbureaus die Nederland opnieuw een zeer koude winter beloofden. Volgens de wetenschapssite komt dat onder meer door een toename van zonneactiviteit, waardoor westenwinden over het hele noordelijk halfrond aantrekken.

"Het verband tussen de hoeveelheid zonnevlekken en winterweer zien we bijvoorbeeld terug in Elfstedenwinters", legt klimaatanalist Rolf Schuttenhelm. "Vrijwel alle grote schaatstochten zijn in periodes verreden met een zeer rustige zon. Dat hadden we ook in de afgelopen drie winters, die vrij koud waren." Nu komt er juist een nieuw zonnemaximum aan.

Weermodellen tonen dat Europa in de verdere maand te maken zal hebben met aanhoudende westenwinden. Niet alleen Nederland loopt daardoor een witte kerst mis, dit geldt voor vrijwel alle Europese landen.

Wintersporters en andere mensen die tijdens de kerstvakantie sneeuw willen zien, moeten bovendien ook rekening houden met de luchttemperatuur op grotere hoogte, waarschuwt Schuttenhelm.

Het polaire front, de grens tussen koude lucht in het noorden en zachte lucht in het zuiden, ligt tijdens de kerstdagen namelijk relatief ver naar het noorden. Niet alleen Nederland, maar ook Duitsland en mogelijk zelfs Schotland bevinden zich dan in een zone met zachte lucht tot enkele kilometers hoog in de atmosfeer.

Dat betekent dat in middelgebergten de temperatuur niet veel lager is dan op zeeniveau en in veel gevallen de vorstgrens tussen de 1000 en 2000 meter komt te liggen. Nabijgelegen wintersportgebieden zoals de Ardennen en het Duitse Sauerland lijken daarmee voorlopig ongeschikt.

Het is wel een ander verhaal als je verder naar het noorden gaat, voegt Schuttenhelm toe. Rond Scandinavië hangt veel polaire lucht. Op zeeniveau is het er vaak wel boven nul, maar zodra je de Noorse bergen in trekt daalt de temperatuur snel. Daar ligt dus ook gegarandeerd veel sneeuw.


'Wintersporters moeten zoeken naar sneeuw' (Foto: Novum)

Bas Muijs en Nelly Frijda in Yab Yum-musical

Bas Muijs, Richard Groenendijk en Nelly Frijda hebben een hoofdrol te pakken in een musical over Yab Yum. Ook Annick Boer en Ziarah Janssen zijn volgend jaar te zien in de voorstelling over het bekende Amsterdamse bordeel.

"Ik vind het mooi om te merken dat in deze tijd van economische tegenwind veel schouwburgdirecteuren een onvoorwaardelijk vertrouwen in deze voorstelling hebben", zegt producent Henk van der Meijden tegen het AD. "De oorspronkelijke Yab Yum was een vijfsterrenclub en onze show wordt een vijfsterrenmusical. Ook bij ons gaan de bezoekers van hoogtepunt naar hoogtepunt."

De 74-jarige Van der Meyden is zelf wel eens op bezoek geweest bij Yab Yum, dat in 2008 werd gesloten. "Verder dan de bar ben ik nooit gekomen", benadrukt hij. "Met een meisje mee naar de kamer, daar begon ik niet aan."

Volgens Henks vrouw Monica Strotmann, die de muscial met haar man op de planken brengt, wordt het geen 'pornoshow'. "Je kunt er gerust met de kinderen naartoe."

Circus Yab Yum gaat op 28 augustus in première in het Amsterdamse theater Carré.

Zinkend Russisch schip vast in ijs Antarctica

Een Russisch vissersschip met 32 bemanningsleden heeft vrijdag water gemaakt in de Zuidelijke Oceaan. Reddingspogingen worden bemoeilijkt door ijsschotsen en het kan zeker vier tot vijf dagen duren voordat het schip bereikt wordt en de bemanning in veiligheid kan worden gebracht.

De Sparta bevindt zich in de Rosszee, een baai in de Zuidelijke Oceaan. De bemanning is volgens de Nieuw-Zeelandse maritieme dienst in orde en heeft vracht overboord gegooid om het schip lichter te maken. Een deel van de bemanning heeft het schip met reddingsboten verlaten.

Het vissersschip van 48 meter lang heeft onder de waterlijn in de romp een gat van zo'n dertig centimeter. Tot nog toe hebben de bemanningsleden het meeste water kunnen wegpompen. Het is nog onduidelijk waardoor het gat in de romp is ontstaan maar mogelijk is het schip met ijsberg in aanvaring gekomen.

Dertigduizend meldingen van internetoplichting

Het Meldpunt Internetoplichting heeft in het eerste jaar dertigduizend meldingen binnengekregen van mogelijke oplichting. Dat heeft in totaal geleid tot vijftig grote onderzoeken. Dat heeft het meldpunt, een samenwerking tussen politie, Openbaar Ministerie en Marktplaats, vrijdag bekendgemaakt.

Om strafrechtelijk bewijs te verzamelen zijn per zaak tientallen bankrekeningnummers opgevraagd bij banken. In sommige gevallen leidde dat tot de arrestatie van verdachten. Begin dit jaar werd een 32-jarige man uit Brussel opgepakt voor oplichting van honderden mensen. In november werd een 34-jarige IJmuidenaar aangehouden die zeker 220 mensen heeft gedupeerd.

De verdachten boden vaak spullen te koop aan op internet. De kopers maakten een bedrag over, maar de goederen kwamen nooit aan. Op die manier verrijkten de oplichters zich met duizenden euro's.

Consumenten kunnen via mijnpolitie.nl de betrouwbaarheid van verkopers nagaan. In de afgelopen twee maanden werd dat bijna 250 duizend keer gedaan. Als gegevens van een verkoper bekend zijn bij de politie krijgen consumenten het advies extra voorzichtig te zijn. Dat gebeurde bij tien procent van de gecheckte gegevens.

Per jaar wordt op internet voor ongeveer tien miljard euro verhandeld via handelssites als Marktplaats. Voor nog eens acht miljard euro werd spullen online aangekocht. Op Marktplaats alleen al worden elk jaar zo'n 110 miljoen advertenties geplaatst.

Alan Wake: American Nightmare-cover vrijgegeven

Uitgever Microsoft heeft de cover van Alan Wake: American Nightmare vrijgegeven. Erin zien we Alan met zijn oude vertrouwde zaklamp en een spijkerpistool.

Volgens ontwikkelaar Remedy krijgt Alan Wake: American Nightmare een open wereld-structuur waarin spelers een hub hebben om naar terug te keren. Daarnaast werd medegedeeld dat de game "aanzienlijk groter" wordt dan elke episode van de eerste Alan Wake. Deze game was namelijk verdeeld in zes episodes die allen verschillen in lengte.

Daarnaast is volgens, head of franchise development, Oskari Häkkinen, Alan Wake: American Nightmare perfect voor Xbox Live Arcade. "We hadden een adrenaline-gevulde hectische actiegame met scoreboards en het team nam het constant tegen elkaar op", aldus Häkkinen. "We bleven eraan toevoegen, en het duurde niet lang voordat we iets hadden dat perfect is voor Xbox Live Arcade."

Alan Wake cover

Kojima teaset Project Ogre en Fox Engine

Hideo Kojima, geestelijk vader van de Metal Gear Solid-serie, heeft via zijn Twitter-account twee afbeeldingen getoond voor zijn nieuwste spel met de codenaam Project Ogre en de bijbehorende Fox Engine.

De eerste laat een soldaat zien die op zijn hurken staat naast een tank in een omgeving die lijkt op het Midden-Oosten.

Project Ogre Kojima teaser

De tweede laat een onderdeel zien van de nieuwe Fox Engine, namelijk transparantie. Dit laat Kojima zien door twee dames vanuit een achteraanzicht te tonen, waarbij de bh-bandjes zichtbaar zijn.

Project Ogre Kojima teaser

Over Project Ogre zelf is verder nog niets bekend.

Battlefield 3 Physical Warfare pack gratis te downloaden

PlayStation 3-gamers kunnen nu Battlefield 3's Physical Warfare pack gratis downloaden. Dit maakte DICE bekend.

De Physical Warfare pack kwam als pre-order bij Battlefield 3. Nu na een aantal maanden is dit pakket gratis gemaakt. In dit pakket zit het volgende:
DAO-12 shotgun
Custom flechette ammo voor de DAO-12
Silencer for SKS sniper rifle
Type 88 Light Machine Gun

Pc- en Xbox360-gamers krijgen deze uitbreiding later op de dag beschikbaar via Origin en Xbox Live.

Medische keuring scheidt Trezeguet van River Plate

David Trezeguet is dicht bij een transfer naar River Plate. De 34-jarige spits tekent, indien hij zaterdag de medische keuring doorstaat, volgende week een contract. Dat meldt de Argentijnse club. Trezeguet is clubloos nadat hij vorige maand zijn contract bij Bani Yas uit de Verenigde Arabische Emiraten liet ontbinden.

Trezeguet moet de roemruchte Argentijnse club er weer bovenop helpen. River Plate degradeerde vorig seizoen voor het eerst in de 110-jarige clubhistorie vanaf het hoogste niveau. Momenteel staat de Argentijnse recordkampioen na zeventien wedstrijden tweede in de Nacional B.

Mocht de transfer rondkomen, dan keert de geboren Fransman terug naar het land waar hij opgroeide. De 71-voudig international begon zijn carrière bij Platense. Na vijf wedstrijden in de hoofdmacht gespeeld te hebben, werd de aanvaller verkocht aan AS Monaco. In 2000 stapte Trezeguet over naar Juventus, waar hij tien jaar speelde en zijn grootste successen kende.

Trezeguets hoogtepunt uit zijn loopbaan was de EK-finale tegen Italië in 2000 in Nederland en België. In de verlenging maakte hij in de Rotterdamse Kuip de winnende goal.

Golfer De Vries krijgt vier kansen op Tourkaart

Golfer Floris de Vries krijgt nog vier kansen om zijn kaart op de Europese PGA Tour te verlengen. De Nederlander liep bij de Qualifying School de kaart mis, maar kan nu een beroep doen op de zogenaamde medical exemption, waardoor hij alsnog een kans heeft.

De Vries miste dit jaar door blessures vijftien weken aan toernooien, waardoor hij prijzengeld misliep en niet voldoende verdiende om zijn tourkaart te behouden. Met een medical exemption krijgt hij in 2012 de kans om de kaart alsnog veilig te stellen. Het zal voor De Vries lastig worden om in de top 115 van Europa terecht te komen, maar de top 145 wordt wel mogelijk geacht, waardoor hij alsnog toegang heeft tot redelijk grote toernooien. Hiervoor moet hij wel in vier wedstrijden 50.000 euro bij elkaar spelen.

Feijenoord op de bres voor slachtoffertje Luik

De Rotterdamse deelgemeente Feijenoord geeft geld aan de ouders van de peuter die om het leven kwam bij de aanslag in Luik. De ouders kunnen de begrafenis van het jongetje niet betalen. Er is duizend euro beschikbaar gesteld, meldt de deelgemeente. Luik is een zusterstad van Rotterdam.

Het gaat om de zeventien maanden oude Gabriël Leblond die dinsdag werd geraakt door een kogel in het centrum van Luik. In totaal doodde de dader vijf mensen. Na de aanval met een kalasjnikov en granaten schoot hij zichzelf door het hoofd. Zeker 122 mensen raakten gewond.


Feijenoord op de bres voor slachtoffertje Luik (Foto: Novum)

Blizzard introduceert BattleTags

Blizzard gaat werken met BattleTags. BattleTags zijn nicknames die gebruikt worden voor alle games op Battle.net. Het zal dus mogelijk zijn om met vrienden te kunnen chatten die Diablo 3 spelen terwijl jij aan het raiden bent in World of Warcraft.

De BattleTag zal worden gebruikt in alle Blizzard-games, Blizzard-websites en Blizzard-forums. BattleTags zijn in principe hetzelfde als het REAL ID-systeem dat momenteel al in gebruik is, maar BattleTags geeft gamers een nieuwe mogelijkheid om een public profile te maken, te chatten met vrienden, groepen te maken en natuurlijk samen te gamen.

Er draait momenteel een test op het Diablo 3-forum met deze Tags. Om dit aan te maken moet je bij je account management profiel op Battle.net inloggen en daar een ID aanvragen.

PS3 firmware update maakt streamen PSP onmogelijk

Gamers die de laatste Playstation 3-firmware hebben geinstalleerd kunnen niet meer hun PSP games kopieeren van de console naar hun handhelds.

Voor de laatste firmware update konden gamers hun PSP met hun PS3 verbinden, en zolang de consoles verbinding hadden kon je ervoor kiezen om je games naar de PSP te streamen die je gedownload had in de PSN store. Na de update is dit helaas niet meer mogelijk. Je moet nu namelijk het spel opnieuw downloaden, direct op je PSP.

Sony heeft nog niet reagereerd op commentaar.

'The Witcher 2 4,5 miljoen keer illegaal gedownload'

Volgens ontwikkelaar CD Projeckt RED is hun game The Witcher 2 maar liefst 4,5 miljoen keer illegaal gedownload. De ontwikkelaar zoekt nu naar vergoeding bij de piraten. Dit meldt website Joystiq.

Verschillende BitTorrent-gebruikers in Duitsland geven aan bericht te hebben ontvangen dat CD Projekt RED 912 euro verwacht ter compensatie van hun piraterij. "Zoals jullie weten zijn we hier geen grote fans van kopieerbeveiliging. Het is vervelend voor diegenen die het spel legaal aangeschaft hebben – dezelfde groep mensen die besloten dat onze game de vraagprijs waard was en het gingen kopen", aldus CD Projekt RED tegenover website Joystiq. "We willen hun het leven niet moeilijker maken door irritante kopieerbeveiliging toe te voegen."

"Dit moet echter geen groen licht betekenen voor piraten. We zullen het nooit goedkeuren, aangezien het niet alleen effect heft op ons, maar effect heft op de hele game-industrie." De ontwikkelaar legt vervolgens uit dat ze de zorgen van andere consumenten herkennen en alleen actie ondernemen jegens diegenen waarvan ze het helemaal zeker weten dat zij de game illegaal verkregen hebben.

De studio ging verder niet in op de methode die ze gebruiken om deze personen te achterhalen, maar liet wel los dat deze door een extern bedrijf uitgevoerd wordt.

'Julio Poch wil in Nederland worden berecht'

De Argentijns-Nederlandse piloot Julio Poch wil in Nederland worden berecht. Zijn advocaat heeft daartoe een verzoek ingediend bij minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD), schrijft De Telegraaf vrijdag.

De ex-Transavia-piloot zit vast in het Argentijnse Buenos Aires in afwachting van zijn proces over zijn rol bij de zogenoemde doodsvluchten tijdens de militaire dictatuur in Argentinië tussen 1976 en 1983. Hij zou hebben geholpen bij het uitvoeren van vluchten met toestellen van waaruit politieke gevangen in zee werden gegooid.

Volgens advocaat Geert-Jan Knoops moet Poch in Argentinië nog jaren wachten op zijn proces.


'Julio Poch wil in Nederland worden berecht' (Foto: Novum)

Trailer gelekt voor Dark Knight Rises

Misschien wel één van de meest geanticipeerde films van 2012 is The Dark Knight Rises. De film is bij voorbaat al zo populair dat regisseur Christopher Nolan en zijn team weinig meer fout lijken te kunnen doen. Vandaag lekte er een video-opname van een vertoning van een trailer, en zelfs die kan op enige aandacht rekenen.

Op videosharing-site Twitvid verscheen de trailer, die met een, waarschijnlijk, mobiele telefoon of eenvoudige thuiscamera is opgenomen. Te zien is een reeks fragmenten uit de film die in juli pas verschijnt.

Naast enkele beelden waar de afgelopen maanden al het één en ander van is gelekt, zoals wat algemeen geacht wordt de Batwing te zijn of een vechtscène tussen Batman en bad guy Bane, zien en horen we ook Michael Caine als Alfred Pennyworth, Gary Oldman als Jim Gordon en Anne Hathaway als Selina Kyle. Enkele spektakelscènes weten zelfs op deze kwaliteit al indruk te maken, zoals de aanslag op een footballstadion.

Vanaf eind deze maand vertoont Warner Bros. voorafgaand aan vertoningen van Mission: Impossible 4 een enkele minuten durende preview van de film op IMAX formaat. Verwacht wordt dat deze ook snel zijn weg naar het internet zal vinden. De preview zal niet in Nederland gaan draaien.

Update 16 december: de trailer is inmiddels van Twitvid verwijderd, maar was daarna te vinden op Megavideo. Ook hier is de video inmiddels verwijderd. Het is afwachten tot het volgende lek of een officiële online release van Warner Bros.

Voormalig assistent Hansen nieuwe coach All Blacks

Steve Hansen is de nieuwe bondscoach van het Nieuw-Zeelands rugbyteam. De 52-jarige coach volgt Graham Henry op, die terugtrad na het behalen van de eerste wereldtitel in 24 jaar, in eigen land. Hansen was sinds 2004 al assistent-coach bij de 'All Blacks'. Hij tekende een contract voor twee jaar.

"Ik voel me zeer trots dat ik de kans krijg om het team naar de volgende fase te leiden", reageerde Hansen verheugd. "Dit is een geweldig team." Opvallend is dat Hansen al voor de tweede keer zijn leermeester opvolgt. In 2002 gebeurde hetzelfde bij Wales, toen Henry ontslagen werd.

Zynga vraagt tien dollar per aandeel

Casualgames uitgever en ontwikkelaar Zynga vraagt tien dollar per aandeel op het moment dat ze voor het eerst publiek gaan op de beurs. Er worden honderd miljoen aandelen beschikbaar gesteld. Dit meldt website VG247.

Zynga kan hierdoor één miljard dollar verdienen aan het publiek gaan met haar aandelen. De geschatte waarde van Zynga ligt al op zeven miljard, en is daarmee in waarde één van de grootste uitgevers in de game-industrie. De prijzen van hun aandelen maken deze echter het meest lucratief sinds Google publiekelijk ging met haar aandelen in 2004. Om dit even in vergelijking te stellen: een Google-aandeel gaat op dit moment voor maar liefst 619 dollar de deur uit.

Prominente Russische journalist vermoord

De oprichter van het weekblad Tsjernovik dat kritisch bericht over de autoriteiten in de onrustige Russische deelrepubliek Dagestan, is vrijdag voor zijn kantoor in Machatsjkala doodgeschoten. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

Het weekblad van Chadzjimoerad Kamalov heeft uitgebreid bericht over politiegeweld in de strijd tegen de islamitische opstand die begon in Tsjetsjenië en snel oversloeg naar de rest van de regio. Kamalov richtte het blad in 2003 op, werkte enige jaren als hoofdredacteur en was tot zijn dood de uitgever van het blad.

Volgens de autoriteiten doorzeefde een gemaskerde schutter Kamalov voor zijn kantoor met kogels. Kamalov overleed kort na de aanslag in het ziekenhuis.

Star Wars Galaxies servers afgesloten

Na acht jaar draaiende te zijn geweest, zijn de servers voor de MMO Star Wars Galaxies nu officieel gesloten. Dit meldt website VG247.

Het afsluiten van de servers is het resultaat van het verlopen contract van de game, maar ook dankzij het uitkomen van Star Wars: The Old Republic. Daarnaast was het financieel niet meer reëel om de servers van de MMO draaiende te houden.

De Galaxies is echter niet zonder een fikse knal de deur uit gelopen. In de afgelopen maanden hebben spelers namelijk deelgenomen aan de langlopende burgeroorlog binnen het spel, waaraan Sony Online Entertainment nieuwe evenementen had toegevoegd om de strijd te verhitten.

'Dood Gadhafi is mogelijk oorlogsmisdaad'

Er is een "verdenking" dat er bij de dood van de Libische leider Muammar Gadhafi in oktober sprake was van een oorlogsmisdaad. Dit heeft de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof, Luis Moreno Ocampo, donderdag desgevraagd gezegd.

Een Italiaanse journalist had verwezen naar recente uitspraken van de Russische premier Poetin dat de "Amerikanen veel weten" van de dood van Gadhafi en er mogelijk bij betrokken waren. Moreno zei daarop dat hij van alle landen nuttige informatie accepteert.

'Dood Kaddafi is mogelijk oorlogsmisdaad'
'Dood Gadhafi is mogelijk oorlogsmisdaad' (Foto: ANP)

Carlos de Jakhals veroordeeld tot levenslang

Ilich Ramirez Sanchez, alias Carlos de Jakhals, is donderdag in Parijs opnieuw veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Ramirez, voormalig huurmoordenaar en zelfbenoemd revolutionair, zit al een levenslange celstraf uit voor een driedubbele moord in 1975.

De 62-jarige flamboyante Venezolaan stond in Parijs terecht voor zijn aandeel in vier bomaanslagen in het begin van de jaren tachtig in Frankrijk, waarbij elf mensen om het leven kwamen en meer dan honderdveertig gewond raakten. Ramirez zou de aanslagen in Frankrijk hebben gepleegd om de vrijlating af te dwingen van Bruno Bréguet en Magdalena Kopp, twee leden van zijn groep die in 1982 in Parijs waren opgepakt.

Ramirez had naar verluidt tijdens de Koude Oorlog banden met extreemlinkse en Palestijnse terreurbewegingen. Hij zou onder meer gewerkt hebben voor de Duitse Baader-Meinhofbeweging, het Turkse Revolutionair Volksbevrijdingsfront, het ultralinkse Japanse Rode Leger, de Baskische terreurbeweging ETA en de Italiaanse Rode Brigades. In 1994 werd hij door Franse geheim agenten in Sudan opgepakt. In 1997 werd hij in Frankrijk veroordeeld voor de moord op twee Franse geheim agenten en een informant.

Ramirez, ooit een van de meest gezochte mensen ter wereld, ontkent de beschuldigingen. Volgens zijn advocate is hij het slachtoffer van een politiek proces.

Zombie-modus voor Plants vs Zombies iOS

De kerstupdate voor de iOS-game Plants vs Zombies voegt een aantal nieuwe spelmodi toe en kleedt het spel op feestelijke wijze aan. Dit meldt website VG247.

Deze modi, genaamd I, Zombie en I, Zombie Endless, laten spelers controle nemen over de zombies voor wat zoete wraak jegens de planten. I, Zombie heeft negen levels, terwijl I, Zombie Endless, zoals de naam al doet vermoeden, door te spelen is tot je erbij neervalt. De update is vanaf nu te downloaden voor iOS apparaten.

NMa: miljoenenboete voor Greenchoice

Energiebedrijf Greenchoice heeft een boete van 7,2 miljoen euro gekregen van de Nederlandse Mededingsautoriteit (NMa). Het bedrijf betaalde ongeveer 8,6 miljoen euro ten onrechte niet uit aan de klanten. Dat meldt de NMa donderdag.

Greenchoice heeft volgens de NMa tussen maart 2005 en maart 2011 bij twintig procent van de klanten veel te laat of helemaal geen eindafrekeningen verstuurd. Het ging hierbij om mensen die geld terug moesten krijgen nadat ze waren overgestapt naar een andere leverancier.

De eindafrekeningen werden wel opgemaakt in de administratie van het energiebedrijf, maar niet verstuurd. De klanten wisten hierdoor niet dat ze recht op geld hadden.

Het groene energiebedrijf heeft inmiddels het geld uitgekeerd aan de gedupeerde klanten. De twee directieleden van Greenchoice zijn vanwege de malversaties afgetreden.

'Alternatieve genezeres opgepakt na dood cliënt'

Een alternatieve genezeres uit het Utrechtse Kockengen, die werkt met het omstreden middel ibogaïne, is deze week opgepakt. Ze wordt ervan verdacht een cliënt bij een hotel langs de A2 in hulpeloze en verwarde toestand te hebben achtergelaten na behandeling met ibogaïne. De Zwitser kwam vervolgens te overlijden toen hij de snelweg oprende, schrijft het AD.

De 52-jarige vrouw behandelt voornamelijk buitenlanders met een drugsverslaving of depressie. Een andere patiënt van de vrouw werd eerder dit jaar met ernstige gezondheidsproblemen opgenomen in een ziekenhuis. Toen hij uit een coma ontwaakte, bleek hij blind te zijn.

Ibogaïne is een hallucinogeen dat wordt gewonnen uit de bast van de wortel van een West-Afrikaanse plant. Het middel zou het mensen makkelijker maken af te kicken van drugs.

De vrouw is inmiddels weer op vrije voeten, op voorwaarde dat ze haar cliënten geen ibogaïne meer geeft. Ze moet zich op een later tijdstip voor de rechter verantwoorden.

Nieuwe foto's relschoppers Utrecht

De politie publiceert vrijdag nieuwe foto's van de Utrechtse relschoppers. Het gaat vermoedelijk om vijf nieuwe verdachten, zegt een woordvoerder van de politie vrijdag.

In de afgelopen week werden al vijf hooligans aangehouden nadat hun foto's op internet en televisie verschenen. Drie van hen gaven zichzelf aan. Een relschopper meldde zich al voor het publiceren van de beelden. De vijfde verdachte kon woensdag na tips worden gepakt.

In totaal zitten nu zeventien relschoppers vast. Ze keerden zich tegen de politie na een wedstrijd tegen FC Twente. Agenten moesten waarschuwingsschoten lossen om de onruststokers op afstand te houden. De gemoederen waren tijdens de wedstrijd al hoog opgelopen toen Twente-supporters vuurwerk naar de Utrecht-fans gooiden.

NAC bindt aanvaller Schalk tot 2015

NAC Breda heeft Alex Schalk langer aan zich gebonden. Het contract van de 19-jarige aanvaller werd donderdagavond met twee jaar verlengd tot de zomer van 2015. Schalk brak dit seizoen na het vertrek van Matthew Amoah door bij de nummer twaalf van de Eredivisie en speelde al vijftien competitieduels.

Algemeen directeur Jeffrey van As is in zijn nopjes met de nieuwe overeenkomst voor Schalk. "We zijn er erg blij mee, want Alex is een talentvolle jongen uit de eigen opleiding", zegt hij op de clubsite. Omdat Schalk geboren is in Breda is hij bovendien erg populair bij de supporters.

In mei debuteerde Schalk in de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo. Sindsdien kwam hij tot zeventien optredens en drie goals. De spits maakte in oktober ook zijn debuut voor Jong Oranje.

Rinus brengt kersthit uit in het Engels

Rinus is very populair, yes? Also across the border, you know. Anyway, die buitenlanders willen graag weten wat de volkszanger zoal zingt. Dus heeft Rinus zijn kersthit in het Engels opgenomen.

Het nummer heet 'My Jingle Bells are gone' en Rinus zingt een aardig woordje over de grens. Rinus, die zwakbegaafd is en overdag in een sociale werkplaats werkt, brak in 2011 definitief door in binnen- en buitenland. Of Rinus nu ook in het buitenland geboekt gaat worden moet worden afgewacht.

Googles auto zonder chauffeur krijgt patent

Google heeft een Amerikaans patent toegewezen gekregen voor technologie om een auto autonoom te laten rijden. Het bedrijf experimenteert hier al geruime tijd mee en kreeg de staat Nevada al zover om de wet ervoor aan te passen.

Het patent beschrijft een voertuig dat in eerste instantie gewoon kan worden bestuurd, maar regels bevat over wanneer de robotmodule de besturing overneemt. Google stelt dat de technologie zou kunnen worden gebruikt om toeristen automatisch langs trekpleisters te rijden of wagens zelfstandig voor een servicebeurt naar de garage te laten gaan.

De robotwagen heeft een sensor die zogenaamde 'landingsplaatsen' herkent, speciale markeringen welke aangeven dat er automatisch mag worden weggereden. Andere sensoren aan boord dienen voor het vermijden van obstakels en het herkennen van de positie, die mede wordt bepaald met gps en kaartinformatie, waaronder Google Maps en Street View.

Google heeft al uitgebreide ervaring opgedaan met aangepaste Toyota Prius-auto's, die het bedrijf zelfstandig van San Francisco naar Los Angeles liet kachelen. Er waren wel twee mensen aan boord om het instrumentarium in de gaten te houden en zonodig in te grijpen.

De technici achter het project stellen dat de technologie het aantal ongelukken kan verminderen omdat robots sneller kunnen reageren dan mensen. Ook denken ze dat de capaciteit van de wegen daardoor groter zou kunnen worden, omdat robotwagens dichter op elkaar zouden kunnen rijden.

Het robotautoproject is er een van de vele uit de koker van Googles '20 procentregel': medewerkers dienen zich een dag in de week bezig te houden met een zelfgekozen passion project.

foto: Vir Vikram Singh, licentie: CC BY-SA
Google's autonome Toyota Prius (foto: Vir Vikram Singh, licentie: CC BY-SA)

Kritiek VN op Nederland over staatlozen

Nederland moet beter omgaan met staatlozen, personen die door geen enkele staat als onderdaan worden erkend. De overheid erkent hen vaak niet als zodanig. Daardoor krijgen ze niet de bescherming waar ze volgens internationale verdragen recht op hebben. Dat staat in een rapport dat VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR vrijdag presenteert.

Nederland erkent personen vaak pas als staatloos als ze officiële documenten kunnen overleggen, aldus de UNHCR. Die hebben ze vaak echter niet, omdat er geen staat is die ze wil geven. Ook als er wel documenten zijn, zoals een verklaring van een ambassade dat een persoon geen band met een land heeft, neemt de overheid daar niet altijd genoegen mee.

Personen die niet officieel staatloos zijn, hebben geen toegang tot sociale voorzieningen of gezondheidszorg. Ook mogen ze niet werken of doorleren na hun 18e. Vaak zijn ze ook nog dakloos, zo staat in het rapport.

De UNHCR vindt dat Nederland met een goede, zorgvuldige procedure moet komen om te bepalen of iemand staatloos is. Zolang zo’n procedure loopt, zou iemand identiteitsdocumenten en een tijdelijke verblijfsvergunning moeten krijgen. Zo kunnen ze legaal in Nederland blijven en hoeven ze niet in vreemdelingendetentie.

Jamai Loman spreekt stem in voor The Muppets

Jamai Loman is te horen in de nieuwe film The Muppets. De 25-jarige musicalster maakte donderdag via Twitter bekend dat hij een stem gaat inspreken voor de Nederlandse versie van de film met Kermit de Kikker en Miss Piggy. "Een heerlijke Muppet Disney film", aldus Loman.

Naast Loman spreekt ook Charly Luske een stem in. Van welk karakter de winnaar van het eerste seizoen van Idols de stem gaat inspreken, meldt hij niet.

Eerder werd bekend dat Jamai vanaf half januari te zien is in de musical Droomvlucht. Hij speelt vier weken de rol van Krakeel. Ook staat hij vanaf zaterdag op de planken met de musical De Winnaar.

The Muppets is vanaf 8 februari te zien in de Nederlandse bioscopen.

Scholierenstaking wijkt uit naar Museumplein

De scholierenstaking die het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) woensdag in Amsterdam organiseert vindt niet plaats op de Dam, maar op het Museumplein. Op de Dam is vanwege de verwachte opkomst van tienduizend scholieren niet genoeg ruimte, meldt de scholierenbond vrijdag.

De scholierenbond is boos over de norm van 1040 uur les in het middelbaar onderwijs die de Tweede Kamer onlangs vaststelde. Volgens de bond leidt de urennorm tot 'ophokuren', waarin leerlingen wel op school moeten zijn maar geen les krijgen.

Het is volgens het LAKS niet mogelijk de verplichte lesuren allemaal in te vullen. Uit onderzoek van de scholierenbond bleek eerder al dat scholen het vaak niet eens redden duizend uur les te geven.

'Twaalf illegale werksters land uitgezet'

Twaalf illegale werksters zijn de afgelopen maanden door de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) het land uitgezet. De politie Kennemerland zou ze op grond van hun 'negroïde uiterlijk' hebben aangehouden in onder meer Bloemendaal, Heemstede en Haarlem waar ze in privéwoningen als huishoudelijke hulp werkten.

In totaal zijn dertig schoonmakers aangehouden, afkomstig uit Ghana, Oeganda, Brazilië en de Filipijnen, schrijft de Volkskrant vrijdag. De meesten verbleven zonder geldige documenten in Nederland. Twaalf zijn uiteindelijk teruggestuurd naar hun land van herkomst. Enkelen wachten in detentie nog op uitzetting of hebben een asielaanvraag ingediend.

Zeker vier wisten uitzetting te voorkomen via een procedure tot aan de Raad van State. Die noemde het 'onrechtmatig' dat de politie de schoonmakers aanhield vanwege hun Afrikaanse uiterlijk.

Twee jonge vrouwen verongelukt in Zaandam

Twee vrouwen zijn in de nacht van donderdag op vrijdag om het leven gekomen door een ongeluk in Zaandam. Het gaat mogelijk om twee 19-jarige vrouwen die rond middernacht als vermist waren opgegeven door familie, meldt de politie.

Even na 01.00 uur kreeg de politie de melding dat er aan de Prins Hendrikkade een voertuig in het water lag. Duikers van de brandweer troffen in het voertuig de levenloze lichamen van de twee vrouwen. De politie onderzoekt de toedracht van het ongeval.

Street Fighter X Tekken collector's edition in beeld

Capcom vond het hoog tijd om de collector's edition van de aankomende vechtgame te laten zien. Let wel, dit is de Japanse versie, maar het is mogelijk een goede indicatie van wat wij mogen verwachten.

Verzamelaars krijgen de World Warrior Pack-DLC, twee cd's met 46 tracks en een artbook. Street Fighter X Tekken komt op 9 maart uit in Europa. De Ultimate/Super-versie verschijnt waarschijnlijk ergens in november.

 

Ninja Gaiden Sigma is Vita-launchgame

Goed nieuws; de Vita-port van de PS3-port van de originele Xbox-game komt tegelijkertijd uit met Sony's nieuwste handheld. Dat betekent dus dat gamers op 22 februari met Ninja Gaiden Sigma Plus aan de gang kunnen.

De Vita-game bevat herziende controls zoals touchscreen 'ninpo charging' en een nieuwe makkelijkere moeilijkheidsgraad. Terugkerende spelers kunnen in plaats daarvan de nieuwe 'master-mode' en ninja trials proberen. De releasedatum is alleen nog voor Amerika bevestigd, maar het is aannemelijk dat dezelfde datum ook voor Europa geldt.

Phoenix Wright krijgt tweede filmtrailer

Ben jij zo'n dwaas die maar geen genoeg kan krijgen van absurde kapsels? Geen nood, de officiële Japanse site voor de aankomende Phoenix Wright-film heeft een nieuwe trailer gepubliceerd. Een fan heeft het voor jullie zelfs ondertiteld.

De film wordt op 11 februari in de Japanse bioscopen uigebracht. Er is nog niets bekendgemaakt over een Westerse release. OBJECTION! HOLD IT! TAKE THAT! - excuses voor het geschreeuw, maar het is verplicht bij elke Phoenix Wright nieuwsbericht.

10 miljoen en Steam-record voor Skyrim

Om te kunnen voldoen aan de huidige vraag naar The Elder Scrolls V: Skyrim heeft Bethesda inmiddels tien miljoen exemplaren van het spel verscheept. Hoewel er geen verkoopcijfers worden vrijgegeven heeft Bethesda wel gezegd dat deze mijlpaal gelijk staat aan 650 miljoen dollar aan verkopen.

Ook digitaal doet Skyrim goede zaken. Het spel heeft een record gevestigd als snelst verkopende spel op Steam ooit. Volgens Bethesda heeft de pc-versie elk rivaliserend spel in Amerika verslagen in verkopen met een minimale factor van drie tegen één.

The Elders Scrolls V: Skyrim heeft inmiddels meerdere records op zijn naam staan. Zo is het het eerste westerse spel ooit dat een perfecte Famitsu-score kreeg. Ook heeft het met 280.000 unieke spelers op de releasedag het voorgaande record van Steam gebroken. Ondanks dat het spel aan aan het eind van het jaar uitkwam, is het wel het meest gespeelde spel van 2011.

The Elder Scrolls V: Skyrim is uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

'Meer dan tienduizend slachtoffers misbruik kerk'

In katholieke instellingen zijn tussen 1945 en 1981 tussen de tienduizend en twintigduizend kinderen misbruikt. Dat meldt NRC Handelsblad. Journalist Joep Dohmen van de krant heeft een deel van het rapport van de commissie-Deetman, die seksueel misbruik van minderjarigen in de rooms-katholieke kerk onderzocht, ingezien.

De commissie presenteert vrijdagochtend de resultaten van het onderzoek. Volgens Dohmen ging het in de helft van de gevallen om herhaald misbruik. In negentig procent van de gevallen ging het om betastingen en enkele duizenden kinderen werden verkracht. Kerkbestuurders hebben het misbruik volgens de journalist bewust binnenskamers gehouden.

Donderdagavond werd bekend dat in de meeste gevallen van misbruik in de kerk geen vervolging kon worden ingesteld, omdat zaken verjaard zijn. Van de vier aangiftes die bij het Openbaar Ministerie zijn binnengekomen leidde er slechts een tot een veroordeling.

APB heeft drie miljoen geregistreerde spelers

All Points Bulletin Reloaded heeft sinds het opnieuw uitgegeven is als free-to-play versie drie miljoen spelers bij elkaar gekregen. De gangwar-MMO is eerder uitgekomen in 2010 met een abonnementsysteem.

Het spel is ontwikkeld door Realtime Worlds en had in abonnementsvorm zo'n 130.000 spelers. APB Reloaded is nu gratis te downloaden via Steam. Het spel zal 10 february nog in de winkels komen te liggen met een prijskaartje, maar dan krijg je ook ingame content ter waarde van 35 euro erbij, zoals een high-performance voertuig, een wapen en dertig dagen speciale toegang tot het spel. Door deze toegang krijg je meer ingame geld, meer ingame reputatie en twintig procent korting in de ingame winkels.

In het spel speel je een crimineel of agent. De een wil geld verdienen met alles wat verboden is, de agenten willen juist de orde handhaven. Je personage kun je helemaal zelf creëeren, tot de muziek in je auto toe.

Amy-trailer leert je omgaan met vijanden

Les Numérique heeft een trailer uitgebracht voor hun horror-survivalgame Amy. Hierin laat men zien hoe je om moet en kunt gaan met de verschillende tegenstanders in het spel. Zo kun je beter contact vermijden met goed uitgeruste soldaten of je voordoen als zombie om ze voorbij te lopen.

Ondanks dat er in de trailer herfst 2011 als releasedatum staat is er nog geen definitieve datum bekendgemaakt. Amy komt uit als downloadable titel op PlayStation Network.

Gewelddadige technologie in Syndicate

Starbreeze Studios heeft een trailer uitgebracht om een impressie te geven van de mogelijkheden van de DART 6-chips in Syndicate. Het 'persuaden', het overhalen van mensen is mogelijk, maar er is meer.

Zo kun je als agent door muren kijken, veel informatie over de vijand lezen, maar ook virussen naar ze uploaden. De tegenstander zelfmoord laten plegen of juist persuaden en even aan jouw zijde laten vechten zijn mindtricks die mogelijk zijn. De mogelijkheden zijn niet constant te gebruiken, maar worden getriggerd door adrenaline. Door meer tegenstanders te doden stijgt dat snel en zijn de aanvallen eerder weer beschikbaar.

Syndicate komt in february uit voor Windows, Xbox 360 en PlayStation 3.

Trailer: Jack The Giant Killer

Jack the Giant Killer is de nieuwe film van Bryan Singer. De film zal vanaf 15 juni 2012 in de bioscopen te zien maar er is nu al een eerste trailer uitgebracht.

Jack the Giant Killer is gebaseerd op een oud Engels sprookje. In het verhaal veroorzaakt een boerenknecht een intergalactische oorlog als hij per ongeluk een poort tussen onze wereld en een wereld van reuzen opent. De reuzen willen de planeet opeisen waarvan ze ooit werden verjaagd. Ze houden echter geen rekening met Jack, die alles in de strijd hooit om zijn wereld te behouden. Jack moet strijden met wezens, waarvan hij altijd dacht dat alleen in legendes voorkwamen. De jonge strijder staat nu echter zelf op het punt om een legende te worden.

De film kent een cast met onder meer Nicholas Hoult (Beast in X-Men: First Class), Eleanor Tomlinson (Alice in Wonderland), Stanley Tucci (Captain America: The First Avenger), Ian McShane (Blackbeard in Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides), Bill Nighy (Valkyrie) en Ewan McGregor. Bryan Singer maakte eerder faam met films als The Usual Suspects, X-Men, X2, Superman Returns en Valkyrie.

KNMI: vrijdagochtend in spits glad op de weg

Het KNMI waarschuwt dat het vrijdagochtend in de spits glad kan worden op de weg als gevolg van sneeuwval. De waarschuwing geldt voor het midden en zuiden van het land.

Dat heeft het meteorologische instituut donderdagavond gemeld. Deze 'code geel' geldt is de kustgebieden tot ongeveer 10 uur. Maar in het midden en oosten van het land blijft de waarschuwing zeker tot in de loop van de middag van kracht. In Limburg wordt het mogelijk pas na het middaguur glad.

In de noordelijke provincies ondervinden automobilisten volgens het KNMI vermoedelijk geen problemen met gladheid op de weg.

De ANWB waarschuwt ook voor een relatief drukke ochtendspits op vrijdagochtend. "Maar de hele week staan er al meer files als gevolg van de regen en de harde wind", stelt een zegsman. Op vrijdag is de spits doorgaans rustiger dan op andere werkdagen.

Rijkswaterstaat laat weten de situatie op de weg continue te monitoren en indien nodig te strooien op plekken waar het wegdek te glad wordt. Automobilisten wordt aangeraden vooral de actuele verkeersinformatie in de gaten te houden.

Chirac legt zich neer bij vonnis

De Franse oud-president Jacques Chirac legt zich neer bij het vonnis van de rechtbank in Parijs, die hem eerder donderdag schuldig achtte aan verduistering en misbruik van vertrouwen. Hij bestrijdt het oordeel 'categorisch', maar gaat niet in beroep. Dat heeft Chirac donderdagavond in een verklaring laten weten.

De rechter achtte bewezen dat Chirac in de jaren dat hij burgemeester van Parijs was meer dan twee dozijn nepbanen heeft geschapen om geld naar zijn partij te sluizen. Hij kreeg daarvoor twee jaar voorwaardelijk gevangenisstraf. De openbaar aanklager had om vrijspraak voor het voormalige staatshoofd gevraagd.

Chirac was de eerste voormalige Franse president sinds de Tweede Wereldoorlog die terecht moest staan. Tijdens zijn presidentschap was hij onschendbaar.


Chirac legt zich neer bij vonnis (Foto: Novum)

Chili vraagt België om uitlevering moordverdachte

Chili gaat België om de uitlevering van Miguel Angel Peña Moreno vragen. De Chileen wordt ervan verdacht deel te hebben uitgemaakt van een gewapende groep die in 1991 de rechtse senator Jaime Guzman vermoordde.

Guzman was tijdens de dictatuur in Chili juridisch adviseur van generaal Augusto Pinochet. Hij werd in 1991 doodgeschoten toen hij een universiteit verliet waar hij docent was.

Het Chileense Hooggerechtshof keurde het uitleveringsverzoek donderdag goed. Een Chileense rechter heeft na onderzoek vastgesteld dat Peña in België woont.

Iran eist stopzetting drone-vluchten uit Afghanistan

Iran wil dat Afghanistan de Verenigde Staten verbiedt om nog langer verkenningsvluchten met onbemande vliegtuigen boven Iran uit te voeren vanaf zijn grondgebied. Ook andere buurlanden moeten hun grondgebied en luchtruim niet langer door de VS laten 'misbruiken'. Dat heeft de Iraanse minister van buitenlandse zaken Ali Akbar Salehi donderdag volgens het staatspersbureau IRNA gezegd.

Iran heeft een Amerikaanse drone getoond die twee weken geleden een vlucht boven zijn grondgebied moest afbreken. De VS zeggen dat het toestel door een storing naar beneden is gekomen. Volgens Iran is het toestel vrijwel intact gebleven.

Minister Salehi zei dat Afghanistan is gemaand de zaak serieus te onderzoeken en een herhaling te voorkomen, 'anders zal dit worden beschouwd als een onvriendelijke daad'. De Afghaanse president Hamid Karzai heeft gezegd dat zijn land niet verwikkeld wil raken in 'vijandige betrekkingen' tussen de VS en Iran.

Iran zegt dat het Amerikaanse toestel, een RQ-170 Sentinel, werd ontdekt boven de oostelijke stad Kashmar, 225 kilometer van de Afghaanse grens. Iran noemt het Amerikaanse pottenkijken een 'invasie en vijandige daad' en weigert het toestel aan de Amerikanen terug te geven.

Protest in Bahrein uiteengeslagen

Veiligheidstroepen in Bahrein hebben donderdag met inzet van traangas en schokgranaten honderden aanhangers van de oppositie verjaagd bij een snelweg. Via sociale media werd opgeroepen tot het bezetten van de snelweg, die een reeks grotendeels sjiitische dorpen verbindt met de hoofdstad Manamah, om het momentum van het massaprotest tegen de monarchie te bewaren.

Het protest viel samen met een bezoek van hoogste mensenrechtengezant van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken, Michael Posner. Die prees de soennitische koning van Bahrein voor diens stappen om hervormingen door te voeren, hoewel hij ook enkele kritische kanttekeningen plaatste. Met name op juridisch gebied kunnen nog de nodige rechtvaardige verbeteringen worden doorgevoerd, zei hij. Posner drong er bij regering en demonstranten bovendien op aan niet terug te grijpen op geweld.

De sjiitische meerderheid in Bahrein gaat gebukt onder de machtsuitoefening van de monarchie. Met het uitbreken van de Arabische Lente togen ook in Bahrein duizenden mensen naar het centrale plein van de hoofdstad om hun eisen om meer rechten kracht bij te zetten.

Donovan keert tijdelijk terug bij Everton

De Amerikaan Landon Donovan keert tijdelijk terug bij Everton. De 31-jarige aanvallende middenvelder komt op huurbasis over van LA Galaxy. Donavan werd in november kampioen met zijn ploeg, maar is nu in afwachting van het nieuwe seizoen in de Verenigde Staten.

Donavan speelde vorig jaar ook op huurbasis voor Everton. Toen kwam hij tien duels in actie, waarin hij twee keer scoorde. "De mogelijkheid om terug te keren naar Everton en te spelen voor deze gerespecteerde club, was te goed om te laten lopen", zegt Donavan op de website van de Toffees.

Deetman presenteert onderzoek misbruik kerk

De commissie-Deetman presenteert vrijdag de resultaten van haar onderzoek naar seksueel misbruik van minderjarigen in de rooms-katholieke kerk. De commissie onder leiding van oud-minister Wim Deetman adviseerde vorige maand in een tussenrapportage onder meer dat er een aangifteplicht moet komen voor misbruik in de kerk.

Deetman zei ook al eerder dat de kerk een bisschop moet aanwijzen, waarbij mensen terechtkunnen die met iemand van de kerk willen praten over wat hun is aangedaan. Verder wil de commissie dat er een gezamenlijk meldpunt komt voor misbruikmeldingen dat zich niet alleen op de kerk richt, maar ook op bijvoorbeeld de jeugdzorg. Bestaande meldpunten moeten daarbij worden betrokken.

Donderdagavond werd bekend dat in de meeste gevallen van misbruik in de kerk geen vervolging kon worden ingesteld, omdat zaken verjaard zijn. Van de vier aangiftes die bij het Openbaar Ministerie zijn binnengekomen leidde er slechts een tot een veroordeling.

De commissie is opgericht in opdracht van de katholieke kerk. Bij het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK, voorheen bekend als Hulp & Recht, komen nog dagelijks meldingen van misbruik binnen. Er zijn inmiddels meer dan 2100 meldingen gedaan en 638 officiële aanklachten ingediend. Die zijn lang nog niet allemaal afgehandeld, maar van de afgehandelde klachten is bijna de helft gegrond verklaard.

Vrijdagmiddag geven de Nederlandse Bisschoppenconferentie en de Konferentie Nederlandse Religieuzen tijdens een eigen persconferentie een eerste reactie op de bevindingen van de commissie. Een dag later licht de commissie het rapport tijdens een besloten bijeenkomst aan slachtoffers toe.

Zieke James Morrison zegt tv-optredens Nederland af

James Morrison heeft het optreden dat hij vrijdag zou geven in The Voice of Holland afgezegd. De Britse zanger is ziek, meldt een woordvoerder van de zender RTL. Morrison zou ook te gast zijn bij de televisieshow van Paul de Leeuw. Ook dat optreden gaat niet door.

Voor The Voice of Holland wordt geen vervanger geregeld. "Jessie J zou ook al te gast zijn en een optreden van deze internationale topartiest is genoeg", vertelt de woordvoerder.

De VARA is nog bezig om een nieuwe gast te vinden die zaterdag aanwezig kan zijn bij Pau!l. Wat James Morrison mankeert is niet bekend. Op Twitter wordt gesproken over een keelontsteking.

[PDC] Lewis mazzelt enorm, Webster eruit

Vandaag werden de eerste partijen uit de eerste ronde gespeeld van de PDC World Darts Championship 2012. Roland Scholten wist zich ten koste van Jamie Caven te plaatsen voor de tweede ronde. Titelverdiger Adrian Lewis mazzelde enorm, terwijl outsider Mark Webster de eerste ronde niet overleefde.

Paul Barham - Scott Mackenzie (voorronde)

Elke dag wordt er ook nog een voorrondewedstrijd gespeeld. Vandaag stonden Paul Barham, die zich met drie zeges in de Youth Tour plaatste voor de voorrondes, en Scott Mackenzie tegen elkaar. Laatstgenoemde is een in Brazilië geboren voor Hongkong uitkomende darter met een Schotse vader en Japanse moeder. Mackenzie wist de partij, die van een laag niveau was, met een gemiddelde van slechts 73,23 uiteindelijk met 4-2 in legs te winnen.

Adrian Lewis  - Nigel Heydon    

Adrian Lewis, titelverdediger tijdens dit WK, trof in Nigel Heydon een enorm lastige tegenstander. Heydon, die vorige maand nog van Gary Anderson wist te winnen, won verrassend de eerste set. In de tweede set wist hij Lewis te breaken en ook deze set wist The Undertaker naar zich toe te slepen.

Een enorme stunt leek heel lang in de maak, maar Jackpot vocht zich met hangen en wurgen terug in de partij. Hij behield zijn eigen legs in de derde set en wist in de vierde set zijn opponent, die het hoge niveau niet wist vast te houden, te breaken. Een vijfde set moest de beslissing brengen en daarin wist Heydon meteen te breaken. Lewis wist direct terug te breaken, al mazzelde hij wel dat Heydon driemaal faalde op dubbel-20.

Heydon kreeg in de leg die Lewis vervolgens begon opnieuw een breakkans, maar hij faalde opnieuw. Lewis finishte wel via dubbel-5 en had bij een break in de volgende leg genoeg om zich te plaatsen voor de tweede ronde. Heydon wist echter zijn leg te behouden en een tie-break moest vervolgens de beslissing brengen. Beide darters wisten elkaar hierin te breaken. Nadat Jackpot vervolgens zijn eigen leg behield, wist hij de kapotgespeelde Heydon opnieuw te breaken. Daardoor plaatst Lewis zich met enorm veel moeite voor de tweede ronde.

Mark Webster - Richie Burnett

Richie Burnett heeft voor de eerste grote verrassing van dit toernooi gezorgd door de als derde geplaatste Mark Webster uit te schakelen. The Prince of Wales wist zijn landgenoot in een ware thriller met 3-2 te verslaan .Daardoor zal Webby, afgelopen weekend nog verliezend finalist tijdens de Players Championship Finals, flink gaan zakken op de wereldranglijst.

Burnett begon de eerste set sterk en wist deze uiteindelijk ook te pakken. Via een knappe bulls-eye 121-finish verhoogde Burnett, de Lakeside-kampioen van 1995, de druk op Webster in de tweede set. Toch wist Webby zijn eigen legs te behouden en de tweede set naar zich toe te trekken. De derde set ging opnieuw naar Burnett en daardoor had hij slechts één set nodig om de partij te winnen.

Webster incasseerde in de vierde set een break, maar wist zijn landgenoot direct weer terug te breaken. Nadat Burnett in de vijfde en beslissende leg twee matchdarts miste, wist Webster met veel moeite de vierde set alsnog te winnen. In de vijfde en laatste set kreeg eerst Webster een matchdart, maar hij faalde. Burnett sleepte er uiteindelijk een tiebreak uit en in de zesde leg klaarde The Prince of Wales de klus alsnog via dubbel-10.

Wayne Jones - Scott MacKenzie

Scott MacKenzie mocht voor de tweede keer deze avond in actie komen. Ditmaal was de tegenstander van een iets groter kaliber; Wayne Jones. The Wanderer, die vorige week nog John Part met maar liefst 0-6 uitschakelde op de Player Championship Finals, kende een lastige partij tegen MacKenzie. Jones wist in de vijfde leg zijn opponent uit Hong Kong te breaken en zodoende de eerste set binnen te slepen.

In de tweede set wist Jones, die wat meer in het ritme kwam, zijn opponent opnieuw te breaken en deze set ging daarom ook simpel met 3-0 in legs opnieuw naar de Engelsman. Toch leek MacKenzie niet van slag, want in de derde set wist hij Jones te breaken en op 0-2 in legs te komen. Met een 11-darter wist Jones zijn opponent direct weer terug te breaken.

De man uit Hong Kong toonde een leg later nog eens dat hij dodelijk is op de dubbels, want MacKenzie brak Jones direct weer terug en won daardoor knap de derde set. In de vierde set wist MacKenzie opnieuw te breaken, maar Jones liet zich niet van de wijs brengen en brak The Alchemist direct terug. Vervolgens behield de Engelsman zijn eigen leg en was daardoor één leg verwijderd van winst. Hij brak de man uit Hong Kong opnieuw en daardoor komt Jones in de tweede ronde uit tegen Roland Scholten.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.