Opstelten: mobiele bendes in vizier

Justitie heeft mobiele bendes uit Oost-Europa scherp in het vizier. Maar voor een effectieve aanpak is Europese samenwerking noodzakelijk, zei minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) donderdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer.

Verschillende fracties wilden weten hoe deze veelal Poolse bendes worden aangepakt. Na de uitbreiding van de Europese Unie is de misdaad in Oost-Europa flink gedaald terwijl die in West-Europa juist steeg, schreef de Volkskrant donderdag. De verschuiving wordt toegeschreven aan het feit dat in West-Europa meer luxegoederen te halen zijn, terwijl de pakkans kleiner is en de straffen lager zijn.

"Hier zitten we bovenop", antwoordde Opstelten. Door het mobiele en internationale karakter van deze bendes is echter sprake van een grensoverschrijdend probleem. Hij overlegt daarom regelmatig met zijn Europese collega's regelmatig over het onderwerp. "De aanpak van mobiele bendes staat ook in Europa hoog op de agenda."

De bewindsman verwacht veel van gemeenschappelijke rechercheteams waar politiemensen uit verschillende EU-landen in zitten en waar ook Europol bij betrokken is.

PvdA'er Jeroen Recourt eiste dat de opgepakte bendeleden zo snel mogelijk het land worden uitgezet en hun straf uitzitten in Polen. Hij wond zich op over het krantenartikel waarin staat dat sommige misdadigers juist in Nederland opgepakt willen worden om in de cel 'uit te rusten, hun gezondheid te verbeteren, af te kicken of om een tijdje uit de criminaliteit te zijn'.

Opstelten antwoordde dat het mogelijk is om Oost-Europese criminelen tot ongewenst vreemdeling te verklaren.