Booie de rokende chimpansee is dood

Booie de rokende chimpansee uit Los Angeles heeft zijn laatste adem uitgeblazen. Het dier ging al langer gebukt onder een hartaandoening en overleed zaterdag op 44-jarige leeftijd, zei Martine Colette van het dierenpark waar Booie sinds 1995 zijn dagen sleet.

Na een carrière als proefdier in een laboratorium van de University School of Medicine in New York arriveerde Booie in de jaren negentig in dierenpark Wildlife WayStation. Al vlug verwierf hij faam door zijn sterke behoefte aan het roken van sigaretten en zijn gebarentaal, waarmee hij zijn verzorgers zijn wensen duidelijk maakte.

Colette wist Booie van zijn rookverslaving af te helpen, maar de chimpansee bleef verknocht aan snoepgoed en andere lekkernijen. De mensaap was met name bedreven in het gebaar 'Booie ziet snoep in zak'.

Booie's dood is een financiële strop voor het dierenpark, dat in zijn voortbestaan voornamelijk afhankelijk was van het geld dat de sterattractie binnenhaalde. Volgens Martine was de chimpansee door zijn vele televisieoptredens wereldwijd geliefd.


Booie de rokende chimpansee is dood (Foto: Novum)