Consumenten kopen meer biologisch voedsel

Consumenten hebben in de eerste drie kwartalen van 2011 meer biologische voeding gekocht dan in dezelfde periode vorig jaar. De omzet van biologische supermarkten is in vergelijking met vorig jaar met 27,3 procent gestegen. Dat meldt ketenorganisatie Bionext voor duurzame, biologische landbouw en voeding donderdag.

Supermarkten verkochten in de eerste drie kwartalen voor 291 miljoen euro aan biologische producten. In dezelfde periode vorig jaar was dat 228 miljoen euro. In alle productgroepen steeg de omzet. Maaltijden, eieren, en koffie, thee en cacao waren de snelste groeiers. Aardappelen, groente en fruit vormen nog steeds de grootste biologische productgroep, met zuivel op nummer twee.

Ketenorganisatie Bionext maakt zich wel zorgen over de balans tussen vraag en aanbod. Meer landbouwondernemers moeten biologisch gaan boeren. "Alleen al in de zuivel zijn 50 tot 60 omschakelaars nodig om het huidige tekort weg te werken", aldus directeur Bavo van den Idsert van Bionext.

Vorige maand werd al bekend dat supermarkten in Nederland ook een steeds groter biologisch assortiment voeren. Uit de jaarlijkse EKO-tellingen van Milieudefensie bleek dat in de Nederlandse supermarkt nu gemiddeld 116 biologische producten liggen.


Consumenten kopen meer biologisch voedsel (Foto: Novum)