Nigerianen vast voor miljoenenoplichting via e-mail

De Amsterdamse politie heeft dinsdag drie Nigerianen aangehouden die mensen voor miljoenen hebben opgelicht via e-mail. Ze pasten een door Nigerianen veelgebruikte tactiek toe, meldt de politie.

Ze zouden hun slachtoffers hebben wijsgemaakt dat ze een loterij hebben gewonnen of recht hebben op een erfenis. Om het bedrag te bemachtigen moest echter eerst een onkostenvergoeding worden betaald. Die truc werd herhaald totdat het slachtoffer afhaakt. Een van de slachtoffers is volgens de politie op deze manier voor 1,2 miljoen euro opgelicht.

Om het geld onopvallend in hun land van herkomst te krijgen, kochten ze in Nederland voertuigen. Die werden vervolgens verscheept naar Nigeria om ze daar te verkopen.

De politie kreeg lucht van de praktijken en deed dinsdag invallen bij een bedrijf en vijf woningen in stadsdeel Zuidoost, de wijk Osdorp en Utrecht. Daarbij werden de drie verdachten aangehouden voor het witwassen van geld. Een vierde is aangehouden voor het overtreden van de Opiumwet. Daarnaast werden drie mensen zonder geldige verblijfspapieren aangetroffen. Zij zijn overgedragen aan de vreemdelingendienst.