'Minister De Jager geen hoogvlieger'

CDA-minister van Financiën Jan Kees de Jager is volgens The Financial Times geen hoogvlieger vergeleken met zijn Europese collega-ministers. Dit schrijft de Britse zakenkrant woensdag. De Nederlander staat op plek 11 van de in totaal 19 beoordeelde ministers.

Hiermee staat De Jager tussen de ministers van de probleemlanden Portugal (Vitor Gaspar op plaats 12) en Ierland (Michael Noonan, plaats 10). The Financial Times keek naar politieke bekwaamheid, economische prestaties en geloofwaardigheid voor de financiële markten.

In de jaren 2006, 2007 en 2008 zorgden de toenmalige ministers Gerrit Zalm en Wouter Bos met een tweede, vierde, en vijfde plaats nog voor topnoteringen. Sinds 2009 komen Bos en diens opvolger De Jager niet verder dan de middenmoot.

Opvallend is de positie van Frankrijk. Vorig jaar was de huidige voorzitter van het IMF, Christine Lagarde, nog derde op de lijst. Opvolger Francois Baroin bungelt met een vijftiende plek in de staart van het peloton ministers.

De Zweedse minister Anders Borg staat dit jaar op de eerste plek. Hij wordt op het erepodium geflankeerd door de Duitse minister Wolfgang Schäuble en de Pool Jacek Rostowski. De Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos staat op de laatste plek.


'Minister De Jager geen hoogvlieger' (Foto: Novum)