PVV spreekt Rosenthal aan op joodse achtergrond

Tweede Kamerlid Raymond de Roon (PVV) heeft minster van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) woensdag aangesproken op zijn joodse achtergrond. De PVV'er verwacht dat de minister Israël steunt omdat hij joods is, bleek tijdens het debat over de begroting van Buitenlandse Zaken.

Aanleiding was de veroordeling van Rosenthal van het Israëlische plan om elfhonderd huizen in Oost-Jeruzalem te bouwen. De bewindsman riep Israël begin oktober op om het besluit terug te draaien, omdat het contraproductief is voor het vredesproces.

"Te gek voor woorden: Joodse minister Rosenthal veroordeelt dat Israël bouwt in het hart van zijn hoofdstad", twitterde De Roon daarop. De Roon erkende dat hij de afzender was en staat nog steeds achter de tweet. Rosenthal is de minister 'waarvan ik verwacht dat hij zich positief opstelt richting de joodse staat gelet op zijn eigen joodse achtergrond', zei de PVV'er woensdag.

Alexander Pechtold (D66) reageerde ontzet. De Roon vindt dus dat hij iemands achtergrond kan gebruiken om het handelen van die persoon verwijtbaar te maken, stelde hij. "Ras of geaardheid zijn zaken die je meekrijgt." Dat de PVV iemands achtergrond als maatstaf gebruikt voor diens handelen, noemde Pechtold 'onbestaanbaar'.