Hulp voor gedetineerde vreemdeling onder de maat

Vreemdelingen die vastzitten in Nederlandse gevangenissen worden slecht geholpen. Het Juridisch Loket en advocaten schieten vaak tekort, waardoor vreemdelingen nergens terecht kunnen met vragen.

Dat blijkt uit een rapport dat dagblad Spits door middel van een Wob-verzoek boven water wist te halen. Het onderzoek dat in opdracht van de Raad voor Rechtsbijstand (RvR) werd verricht was al in april afgerond, maar de raad wilde de resultaten niet openbaar maken totdat er oplossingen zijn gevonden.

In het rapport staat onder meer dat advocaten vaak onbereikbaar zijn. Ook komen ze maar weinig op bezoek bij opgesloten vreemdelingen. Het Juridisch Loket, de landelijke organisatie waar iedereen terechtkan voor gratis juridisch advies, doet te weinig om vreemdelingen te helpen, aldus de RvR. Veel van de gedetineerden weten het loket niet eens te vinden.

In 2005 zag toenmalig minister van Justitie Piet Hein Donner (CDA) al dat advocaten slecht presteerden. De invoering van het Juridisch Loket moest daar verandering in brengen.

Om de situatie te verbeteren moeten er volgens de onderzoekers andere advocaten worden gezocht die gespecialiseerd zijn op het gebied van vreemdelingen. Zij moeten in werkgroepen werken en zaken beter overdragen. Het Juridisch Loket zou meer mensen moeten proberen te bereiken en niet alleen diegenen helpen die daarom vragen.

De RvR is momenteel in gesprek met het Juridisch Loket en de advocatuur over het invullen van de verbeterpunten. Dat moet uiteindelijk in 2013 zijn gerealiseerd.