'Noord-Hollandse gemeenten boycotten zoutloket'

Het merendeel van de gemeenten in Noord-Holland heeft zich nog niet aangemeld voor het zoutloket. Deden vorig jaar nog 36 van de 58 Noord-Hollandse gemeenten mee, dit jaar hebben zich er tot nu toe zeventien aangemeld, meldt RTV Noord-Holland woensdag na een rondgang.

Een van de redenen dat gemeenten zich niet opgeven, is dat ze vrezen op te moeten draaien voor zouttekorten in andere gemeenten. Het loket herverdeelt de hoeveelheid zout van wegbeheerders, zoals de gemeenten, en kan zo gemeenten met een tekort aan strooizout te hulp schieten.

Vooral grote gemeenten zouden geen behoefte hebben aan het loket. Zaanstad geeft aan dat het loket te veel tijd kost voor te weinig zout. Hilversum denkt ondertussen voldoende zout in huis te hebben. Amsterdam twijfelt nog over deelname.

Afgelopen winter is het zoutloket voor het eerst in werking gesteld. Toen hadden 304 van de ruim vierhonderd gemeenten zich aangemeld. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat kan woensdagavond niet aangeven hoeveel gemeenten zich tot nog toe hebben aangemeld.


'Noord-Hollandse gemeenten boycotten zoutloket' (Foto: Novum)