Geen verbod op megastallen

Het kabinet gaat geen verbod instellen op de bouw van megastallen. Wel wordt het mogelijk in specifieke gevallen grenzen te stellen aan de omvang van een boerderij, bijvoorbeeld als die een bedreiging vormt voor de volksgezondheid. Dat schrijft staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) woensdag in zijn visie op de toekomst van de veehouderij in Nederland.

Het is volgens Bleker aan de boeren zelf om ervoor te zorgen dat de overheid niet ingrijpt. Zij moeten zorgen dat hun boerderij in de omgeving past.

GroenLinks kreeg eerder een Kamermeerderheid achter een tijdelijke bouwstop voor megastallen en stelt in een reactie dat Bleker een vertragingstactiek toepast. GroenLinks-Kamerlid Arjan el Fassed wijst erop dat het aantal megastallen de afgelopen jaren flink is gegroeid en concludeert dat de bouwstop niet wordt nageleefd.

Het kabinet gaat gemeenten en provincies verzoeken ook volgend jaar niet mee te werken aan bouwaanvragen voor nieuwe megastallen. Een 'ongebreidelde groei' van boerderijen vindt het kabinet volgens de staatssecretaris 'niet gewenst', maar geleidelijke groei moet mogelijk blijven.

Bleker stelt dat een 'echte en consequente' keuze voor duurzaamheid nodig is, 'ook om op termijn economisch te overleven'. "De huidige veehouderij moet worden getransformeerd naar een zorgvuldige, duurzame veehouderij." El Fassed stelt dat Bleker de goede conclusies trekt, maar de confrontatie met boeren niet aandurft.

Over megastallen woedt al lang een discussie. Vooral na de uitbraak van Q-koorts en de trage reactie van de overheid hierop bestaan zorgen over de risico's voor de volksgezondheid. Ook wordt gevreesd voor het dierenwelzijn en de overlast die een megastal een dorp kan bezorgen.


Geen verbod op megastallen (Foto: Novum)