Kamp verwacht geen leegloop uit kinderopvang

De bezuinigingen op de kinderopvang zullen er niet toe leiden dat ouders massaal zullen stoppen met werken. Dat schrijft minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Kamp reageert op een onderzoek van GroenLinks. Daaruit bleek onlangs dat een derde van de ouders minder gaat werken. Volgens Kamp is het onderzoek niet representatief. Bovendien is het nog maar de vraag of ouders die van plan zijn minder te gaan werken, dat straks ook echt doen, stelt Kamp. Kamp blijft uitgaan van cijfers van het Centraal Planbureau. Dat heeft becijferd dat het effect op de arbeidsmarkt verwaarloosbaar zal zijn.

Kamp erkent dat de effecten van de bezuinigingen moeilijk te voorspellen zijn. Behalve de bezuinigingen is ook de ontwikkeling van de economie belangrijk, net als de maatschappelijke opvattingen over kinderopvang en de beschikbaarheid van goede opvang.

Het kabinet wil volgend jaar vierhonderd miljoen euro bezuinigen op de kinderopvangtoeslag. Dat loopt op tot ruim 775 miljoen in 2015. De Tweede Kamer debatteert woensdagmiddag over de bezuinigingen.

Kamp heeft nog niet gereageerd op een onderzoek waarvan de vakcentrale FNV woensdag de resultaten publiceerde. Ook hieruit blijkt dat veel ouders van plan zijn te stoppen met werken als ze straks meer moeten betalen voor kinderopvang. Ook vreest de FNV dat kinderopvanginstellingen gaan concurreren op prijs, waardoor de kwaliteit achteruitgaat.


Kamp verwacht geen leegloop uit kinderopvang (Foto: Novum)