KLM-toestel keert terug na brandmelding

Een KLM-toestel is woensdag kort na het opstijgen teruggekeerd naar Schiphol. Er was een brandmelding binnengekomen over het voorste deel van het landingsgestel van de Boeing 747, die op weg was naar Houston. Het bleek loos alarm, meldt een woordvoerder van de KLM.

Het incident vond iets na 12.30 uur plaats. Het toestel werd bij de noodlanding op de Buitenveldertbaan opgewacht door brandweerwagens. Het vliegtuig is vervolgens geïnspecteerd, waarbij duidelijk werd dat er van brand geen sprake was. De passagiers zullen later met een ander toestel naar Houston vliegen.

Onduidelijk is of het toestel brandstof heeft gedumpt op de weg terug naar Schiphol. Een Boeing 747 die aan een lange vlucht begint heeft zo'n tweehonderd ton kerosine bij zich. Daarmee is het toestel veel te zwaar om te landen. Een vliegtuig dat na het opstijgen in een noodsituatie moet terugkeren heeft twee opties: of een grote hoeveelheid kerosine in de lucht dumpen, of toch landen met te veel gewicht. Dit laatste is niet zonder risico.


KLM-toestel keert terug na brandmelding (Foto: Novum)