Spitsstroken blijven gesloten bij mist

De spitsstroken blijven gesloten bij mist. Dat is nodig vanwege de verkeersveiligheid, zei minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) woensdag tijdens de behandeling van haar begroting in de Tweede Kamer.

Zij reageerde op een pleidooi van Charlie Aptroot (VVD) die vindt dat de spitsstroken ook bij mist prima kunnen worden opengesteld. Met de matrixborden boven de weg kan dan de snelheid worden gereguleerd, als dat vanwege de veiligheid nodig is.

Schultz wees erop dat de stroken niet voor niets worden gesloten bij mist. Vanuit de verkeerscentrale is dan niet meer te zien of er bijvoorbeeld auto's met pech op de stroken staan. Veel vluchtstroken worden gebruikt als spitsstrook. Als mist het zicht belemmert, moeten de stroken worden gesloten. "De veiligheid staat echt voorop."

Wel blijft de minister kijken naar nieuwe systemen, waardoor het zicht op spitsstroken ook tijdens mist wordt verbeterd. Dan kunnen ze wel worden geopend.

De minister had verder geen goed woord over voor automobilisten die op rijbanen rijden waarboven een rood kruis brandt en dus zijn gesloten voor het verkeer. "Het is vreselijk wat gebeurt". De kans bestaat dat wegwerkzaamheden plaatsvinden op die rijbanen en dat de wegpiraten willens en wetens mensenlevens in gevaar brengen, zei Schultz.

Automobilisten die zich daar schuldig aan maken en worden opgepakt, moeten 'ontzettend' worden gestraft. Dat rode kruis is er voor de veiligheid van de weggebruiker. Wie dat negeert is asociaal, aldus de bewindsvrouw.