ChristenUnie wil treinen veel sneller laten rijden

De ChristenUnie wil de maximumsnelheid van treinen verhogen naar 200 kilometer per uur. Treinen mogen nu maximaal 140 kilometer per uur rijden, al ligt de maximumsnelheid op veel trajecten lager. Zo mag op regionale lijnen vaak maar 80 of 100 kilometer per uur worden gereden. Te langzaam, vindt ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob.

Tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Infrastructuur en Milieu die woensdag plaatsvindt gaat Slob minister Melanie Schultz van Haegen (VVD) vragen de maximumsnelheid te verhogen. "De minister is trots op de snelheidsverhoging op de weg naar 130 kilometer per uur, maar op het spoor wil het niet echt vlotten met snellere treinen", aldus Slob.

Er zijn al jaren plannen om de maximumsnelheid op vier spoortrajecten te verhogen naar 160 kilometer per uur. Dit komt niet van de grond omdat de NS geen beslissing neemt over de beveiliging die moet worden toegepast, stelt Slob. Hij wil dat op acht trajecten, onder meer tussen Amsterdam en Utrecht en tussen Den Haag en Schiphol, onderzocht wordt of de snelheid kan worden verhoogd.