Onderzoek naar privacyaspecten wietpas

Het kabinet moet het College bescherming persoongegevens (CBP) vragen de privéaspecten van de wietpas te onderzoeken. Dat wil een meerderheid van de partijen in de Tweede Kamer. Ze maken zich zorgen over wat er gebeurt met de gegevens van mensen die een wietpas aanvragen.

Het voorstel om het CBP naar de pas te laten kijken kwam van GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi. "Veel mensen zullen nooit een wietpas aanvragen, uit angst voor wat er met hun gegevens gebeurt. Dat is nu volstrekt onduidelijk. Hoe en waar wordt bijgehouden wie zo'n wietpas heeft?", zegt Dibi.

Hij vraagt zich af of het überhaupt wel mogelijk is om gegevens op te slaan van iets wat semilegaal is. "En wie gaat dat doen? Doen gemeenten dat, of coffeeshops zelf? Er is nog zo veel onduidelijk. Het wordt tijd dat het kabinet laat onderzoeken hoe het zit met de privacy." VVD, CDA, PVV, PvdA en D66 steunden het voorstel van Dibi.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) wil de wietpas per 1 januari in het zuiden van het land invoeren. De coffeeshops in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg moeten dan besloten clubs worden, zodat een pasje nodig is om een coffeeshop binnen te gaan. Klanten kunnen alleen lid worden in de gemeente waar ze wonen. In de rest van het land wordt dit beleid een jaar later ingevoerd. Gemeenten in het zuiden die later willen beginnen dan 1 januari mogen ook uitstel aanvragen.