Oudercrèches mogen blijven bestaan

De zogeheten ouderparticipatiecrèches mogen blijven bestaan, maar de ouders raken hun kinderopvangtoeslag kwijt. Dat heeft minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) woensdag gezegd tijdens een debat met de Tweede Kamer.

De crèches, waar er tot nu toe zes van zijn, worden geheel gerund door de ouders. Er zijn geen leidsters in dienst met de verplichte pedagogische opleiding. Daarmee voldoen ze niet aan de eisen. De ouders krijgen nu nog kinderopvangtoeslag, maar eerder dit jaar bleek dat Kamp daar een einde aan wil maken. De Kamer wilde daar woensdag opheldering over.

Kamp zei dat de crèches nu in strijd zijn met de wet, omdat ze niet aan de opleidingseis voldoen. Hij gaat de wet wijzigen, zodat de crèches toch legaal open kunnen blijven. Aan alle overige eisen moeten ze dan wel voldoen.

Met de kinderopvangtoeslag voor de ouders is het per eind volgend jaar afgelopen, zei Kamp. Omdat de crèches geen leidsters in dienst hebben, zijn hun kosten veel lager. De kinderopvangtoeslag is gebaseerd op een vast bedrag per uur, dat in dit geval dus te hoog is, zei Kamp. "Deze crèches wijken af van het systeem dat door de overheid wordt gesubsidieerd. Dat mag, maar dan kun je die subsidie niet krijgen."