FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 11 november 2011

Brein: isp's verdienen aan Pirate Bay

Volgens de Stichting Brein profiteren providers van het verlenen van toegang tot torrentsites, met name tot The Pirate Bay. Die site moet volgens de stichting worden geblokkeerd. Xs4all en Ziggo zijn mordicus tegen.

Brein stond vrijdag voor de Haagse rechtbank tegenover Xs4all en Ziggo, en wil via een bodemprocedure een blokkade van The Pirate Bay afdwingen. De stichting beweert dat de isp's dat niet willen vanwege de populariteit van de site. De providers voeren echter zowel morele als praktische bezwaren op.

Volgens Xs4all moet auteursrechtschending bij de bron worden aangepakt, en is het niet aan isp's om voor politieagent te gaan spelen: de taak van een provider is immers het verlenen van toegang tot internet. Ziggo voert daarnaast aan dat er bij de door Brein geëiste dns-blokkade servers moeten worden herstart waardoor de dienstverlening in gevaar komt. Een ip-blokkade is bovendien via een proxy te omzeilen, aldus de isp's.

Brein stelt echter dat een ip-blokkade voor de meeste mensen voldoende is om naar een betaald alternatief over te stappen. De belangenbehartiger van de entertainmentindustrie gelooft bovendien niet dat de isp's zuivere motieven hebben voor hun weigering mee te werken: omdat veel klanten downloaden, zouden ze bij een blokkade wellicht behoefte aan minder bandbreedte hebben of overstappen, en dat merken de providers in hun portemonee, zo meent Brein.

De providers zijn verder van mening dat ze verantwoordelijk zijn voor vrije toegang tot internet, en dat blokkades een vorm van censuur zijn. Brein vindt het legale deel van The Pirate Bay echter niet erg relevant. Tegenover het recht op vrije informatie staat volgens de stichting namelijk het recht van copyrighthouders op hun intellectuele eigendom.

Xs4all heeft vertrouwen in de bodemprocedure: uit een brief van staatssecretaris Teeven zou blijken dat sites blokkeren momenteel enkel 'in het uiterste geval' is toegestaan. De isp vindt dit ook juist: als torrentsites worden geblokkeerd, kun je je afvragen wie er als volgende aan de beurt is.

Brein heeft de eis voor een dns-blokkade laten vallen, maar een ip-blokkade staat nog wel op het verlanglijstje. Op 11 januari wordt de rechtszaak voortgezet.

UEFA huldigt Nederlandse centurions

Voetbalbond UEFA heeft voorafgaand aan het oefenduel tussen Nederland en Zwitserland vier Nederlandse oud-internationals in het zonnetje gezet. Edwin van der Sar (130), Frank de Boer (112), Giovanni van Bronckhorst (106) en Phillip Cocu (101) kregen een onderscheiding uitgereikt.

De UEFA heeft dit seizoen een prijs in het leven geroepen voor spelers die meer dan honderd duels voor hun nationale elftallen hebben gespeeld. In totaal krijgen 111 spelers uit 37 landen de prijs die bestaat uit een medaille en een cap. Onder hen zijn onder meer Jon Dahl Tomasson en Dennis Rommedahl (Denemarken) en de Finnen Jari Litmanen en Sami Hyypiä.

De Nederlanders Van der Sar, De Boer, Van Bronckhorst en Cocu kregen hun prijs vandaag, nadat ze vorige maand samen met Ruud Gullit al door KNVB-voorzitter Michael van Praag tot bondsridder waren benoemd.


Van der Sar, De Boer, Van Bronckhorst en Cocu met hun prijs (Foto: Pro Shots)

Lucinda's einde

De drank en de slaap hadden me goed gedaan. Ik wist weinig meer van de tijd die ik in het huis had doorgebracht. De striemen op mijn lijf waren langwerpige open wonden. Ik kon me moeilijk bewegen en mijn rug en billen waren beurs, open en deden vreselijk veel pijn. Mijn handen en enkels vertoonden striemen omdat ik vastgebonden was geweest. Ik herinnerde me flitsen, maar voornamelijk van de momenten dat ik wakker en alleen was, van de rest had ik geen idee meer.

Valverde maakt rentree bij Movistar

Alejandro Valverde maakt volgend jaar zijn rentree voor Movistar. Dat maakte de Spaanse wielerploeg vrijdag bekend. De 31-jarige Spanjaard tekent een contract voor een jaar en wordt dinsdag officieel gepresenteerd. Valverde was de afgelopen twee jaar geschorst vanwege zijn betrokkenheid bij het bloeddopingschandaal Operacion Puerto.

Het schandaal rond de Spaanse arts Eufemiano Fuentes kwam al in 2006 aan het licht. Omdat Spanje aarzelde hem aan te pakken, nam Italië actie. Via een bloedtest tijdens een doorkomst van de Tour in Italië werd het dna van Valverde vergeleken met een bij Fuentes in beslag genomen bloedzak. Daarop werd Valverde eerst alleen in Italië geschorst. Vervolgens nam de UCI de schorsing over en maakte die wereldwijd.

Valverde won voor zijn schorsing in 2009 de Vuelta. In 2007 werd hij al eens zesde in de Tour de France, een jaar later werd hij negende. In 2009 moest hij verstek laten gaan vanwege een doorkomst door Italië. In vier deelnames won hij bovendien drie etappes. De Giro reed hij nog nooit.

De Spanjaard, die op een aankomst heuvelop het gevaarlijkst is, won Luik-Bastenaken-Luik in 2006 en 2008 en won dat laatste jaar ook de Clasica San Sebastian. In 2009 was hij naast zijn winst in de Vuelta ook de beste in de Dauphiné Libéré.

Busje stort in zee op Saint Lucia: zestien doden

Een busje met rouwenden op weg terug van een begrafenis is donderdagavond op het Caribische eiland Saint Lucia van een klif afgereden en in zee gestort. Zestien mensen kwamen om. Een persoon wordt nog vermist. Dat heeft de politie vrijdag gezegd.

Volgens de politie kwamen vijftien inzittenden direct om het leven bij het ongeluk in het dorpje Choiseul. Een meisje dat het ongeluk overleefde overleed op weg naar een ziekenhuis. De oorzaak van het ongeluk wordt onderzocht.

Uitslagen EK-kwalficatie play-offs (11/11/2011)

Vanavond werden de heenwedstrijden afgewerkt van de playoffs van de EK-kwalificatie. Onder andere het Turkije van bondscoach Guus Hiddink kwam in actie tegen Kroatië. De returns worden aankomende dinsdag gespeeld. De winnaars over twee wedstrijden gaan naar het Europees kampioenschap in Polen en Oekraïne.

Bosnië-Herzegovina - Portugal 0-0

Turkije - Kroatië 0-3
 2' Olic 0-1
 32' Mandzukic 0-2
 51' Corluka 0-3

Tsjechië - Montenegro 2-0 
 63' Pilar 1-0 
 90+2' Sivok 2-0  

Estland - Ierland 0-4
 13' Andrews 0-1
 35' Stepanov (Estland/2xg) 
 67' Walters 0-2
 71' Keane 0-3
 77' Piiroja (Estland/2xg)    
 88' Keane (Pen) 0-4 

Zware EK-loting waterpolosters

De Nederlandse waterpolosters hebben een sterke poule geloot voor de Europese kampioenschappen, die worden in januari gehouden in Eindhoven.

De vrouwen zijn  ingedeeld in een poule met toplanden Rusland en Hongarije, gecompleteerd met Groot-Brittannië. De andere groep bestaat uit Griekenland, Italië, Spanje en Duitsland. De Nederlandse mannen moeten het gaan opnemen tegen Italië, Hongarije, Macedonië, Turkije en Griekenland. Poule B wordt gevormd door Kroatië, Servië, Montenegro, Roemenië, Spanje en Duitsland.

"Als je naar ons niveau kijkt en de andere teams, dan hebben we een goede loting gehad", aldus de bondscoach van de mannen Johan Aantjes. "We hebben voldoende mogelijkheden om mooie prestaties te leveren."

Uitslag Nederland - Zwitserland

Het Nederlands elftal heeft zich niet helemaal kunnen herpakken van de 3-2 nederlaag in het laatste EK-kwalificatieduel tegen Zweden. Vanavond speelde Oranje in de Amsterdam ArenA in een oefenwedstrijd tegen Zwitserland met 0-0 gelijk.


Kuijt (rechts) in duel met de Zwitser Rodriguez (links) (Foto: Pro Shots)

Nederland begon zonder Mark van Bommel en Kevin Strootman in de basis. De ploeg van Bert van Marwijk had in de eerste helft wel een overwicht en creëerde enkele mogelijkheden, maar speelde in een te laag tempo om het de compact spelende Zwitsers echt moeilijk te maken. Voor Nederland waren voor de rust Babel, Van Persie, Kuijt en Sneijder gevaarlijk, terwijl aan de kant van de Zwitsers Mehmedi en Frei enkele mogelijkheden onbenut lieten.


Sneijder (links) in duel met de Zwitser Inler (rechts) (Foto: Pro Shots)

Na rust was Oranje meteen via een kopbal van Van Persie gevaarlijk. Ook Sneijder (nipt over) en Van der Vaart (net naast) waren dichtbij een doelpunt. Hierna bleven de Zwitsers goed overeind en omdat Van Persie en Kuijt goede mogelijkheden onbenut lieten eindigde de wedstrijd zoals deze begonnen was: 0-0. De Zwitsers kregen in de slotfase nog wel een goede kans via Degen, maar hij schoot een meter naast.

Nederland

0 - 0

Zwitserland

 
 Gele kaart: Kuijt (Nederland), Lichtsteiner (Zwitserland)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 47.500
Arbiter: Eriksson (Zwe)
 
Opstelling:   Opstelling:
Stekelenburg
Boulahrouz
Heitinga
Mathijsen
Braafheid
N. de Jong
Van der Vaart (Strootman/66)
Kuijt
Sneijder
Babel (L. de Jong/79)
Van Persie
  Benaglio
Lichtsteiner
Djourou
Von Bergen
Rodriguez
Shaqiri (Fernandes/76)
Inler
Xhaka (Costanza/86)
Dzemaili
F. Frei (D. Degen/80)
Mehmedi

Billy Crystal presenteert Oscars

Billy Crystal neemt de presentatie van de Oscars voor zijn rekening. Dat maakte de 63-jarige acteur, die de ceremonie al acht keer eerder aan elkaar praatte, bekend via Twitter. Crystal vervangt Eddie Murphy.

"Sommige van de beste momenten uit mijn carrière vonden plaats op het podium bij de Oscars", reageert Crystal in een verklaring. "Ik ben ontzettend blij dat ik terug ben." Ook de voorzitter van de Academy kan zijn geluk niet op. "Het doet me veel deugd dat Billy terug is. Hij is een legendarische komiek en een Oscar-icoon en het voelt goed om hem op de plek te hebben waar hij hoort."

Crystal presenteerde de show eerder van 1990 tot en met 1993 en daarna in 1997, 1998, 2000 en 2004. Afgelopen jaar verscheen hij als gast in de show, waar hij door het publiek werd ontvangen met een staande ovatie. Crystal liet daarna doorschemeren dat het 'leuk zou zijn' om de presentatie nog een keer voor zijn rekening te nemen.

In eerste instantie was Eddie Murphy gekozen als host. Murphy bedankte woensdag omdat hij loyaal wil blijven aan zijn creatieve partner, de producent en regisseur Brett Ratner, die opstapte door de ophef die was ontstaan over zijn opmerking dat repetities voor 'flikkers' zijn. Ratner wordt vervangen door Brian Grazer.

De Oscars worden op 26 februari uitgereikt in Hollywood.


Billy Crystal presenteert Oscars (Foto: Novum)

Steve Carell is voetbalvader in komedie

Steve Carell heeft getekend voor een rol in de komedie Lunatics. De 49-jarige acteur speelt voetbalvader Philip Horkman die in de problemen komt door zijn vriendschap met een gestoorde andere vader, schrijft de Amerikaanse tv- en filmsite Deadline.

In het nog te verschijnen boek Lunatics van Dave Barry en Alan Zweibel is Horkman de gelukkige eigenaar van een dierenwinkel. Iedere zondag is hij scheidsrechter bij jeugdvoetbalwedstrijden, waar hij de gekke Jeffrey Peckerman ontmoet. Wie de rol van Peckerman gaat spelen, is nog onbekend.

De 49-jarige Carell heeft het druk. Lunatics is het zevende filmproject dat de komiek voor de komende twee jaar in de pijplijn heeft. Verder werkt Carell met Denzel Washington en Ryan Reynolds aan het drama Safe House, met Meryl Streep aan de komedie Great Hope Springs en met Jim Carrey aan de komedie Burt Wonderstone. Wanneer Lunatics in productie gaat, is nog onbekend.

Trailer: Snow White and the Huntsman

Vandaag is de eerste trailer vrijgegeven van Snow White and the Huntsman.

Zoals bekend wordt in de film de Jager ingehuurd door de Boze Koningin (Charlize Theron) om Sneeuwwitje (Kirsten Stewart) om te brengen in het bos waar ook de Zeven Dwergen wonen. Helaas voor de Boze Koningin loopt haar snode plannetje compleet uit de hand want de Jager besluit om haar beschermheer en mentor te worden. Samen beramen ze een plan om de Boze Koningin een kopje kleiner te maken.

Bekijk hieronder de trailer. Snow White and the Huntsman is vanaf 7 juni 2012 te zien in de bioscopen.

Fransman wil Grote Oceaan overzwemmen

Een Fransman wil volgend jaar een nog niet eerder vertoonde zwemtocht maken. Benoît Lecomte (44) is van plan de Grote Oceaan over te steken. De 8800 kilometer lange tocht van de Japanse hoofdstad Tokio naar San Francisco in de Verenigde Staten gaat ongeveer 5 maanden duren.

Lecomte moet op 14 april vertrekken uit Tokio. Als training zwemt hij momenteel ongeveer 4 uur per dag. Dat voert hij op naar 8 uur als het vertrek dichterbij komt. Tijdens de oversteek wordt hij gevolgd door een catamaran, waarop hij van tijd tot tijd kan uitrusten. Een chip onder zijn huid houdt zijn lichaamsfuncties in de gaten.

De oversteek over de Grote Oceaan is niet de eerste monstertocht van Lecomte. In 1998 zwom hij als eerste mens ooit over de Atlantische Oceaan. In 73 dagen ging hij van Cape Cod in de VS naar het Franse Quiberon.

Vettel: "Was iets te gretig"

Formule 1-wereldkampioen Sebastian Vettel wist vandaag tijdens de tweede vrije training voor de Grand Prix van Abu Dhabi de ogen even op zich gericht. Hij maakte een zeldzaam foutje en spinde even. De Red Bull liep geen schade op waardoor hij snel verder kon rijden.

"Ik verloor de controle bij het insturen. Ik ging te wijd, nam teveel kerb en de achterkant was weg. Ik had nog geluk dat we aan het einde van de sessie nog even konden rijden. De auto was amper beschadigd. Ik wilde gewoon wat te veel. Buiten de racelijn is er veel stof en erg weinig grip," zei Vettel die achter de McLarens, de Ferrari's en Red Bull-teamgenoot Mark Webber de dag als zesde afsloot.

Nederlandse plaatsvervangend directeur Unicef

De Nederlandse diplomate Joke Brandt gaat aan de slag als plaatsvervangend directeur bij Unicef. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt.

De 53-jarige Brandt is nu nog directeur-generaal internationale samenwerking op het ministerie. Eerder werkte zij onder meer als ambassadeur in Eritrea en Uganda. Brandt begint in januari bij het kinderfonds van de Verenigde Naties.

Staatssecretaris Ben Knapen is verheugd over haar benoeming. "Hoewel we haar kennis en gedrevenheid node zullen missen, weet ik zeker dat Unicef hier zeer van gaat profiteren."


Nederlandse plaatsvervangend directeur Unicef (Foto: Novum)

Constanza Breukhoven verloofd

Constanza Breukhoven is verloofd. De geadopteerde dochter van Hans en Conny Breukhoven heeft op Facebook haar status veranderd naar 'verloofd' en stapt dus mogelijk binnenkort in het huwelijksbootje.

Constanza is al jaren samen met haar vriend Mohammed. Ze leven in onmin met Conny en de rest van de familie. Het stel werd eind december opgepakt op verdenking van het leegroven van de kluis van Hans Breukhoven. Constanza werd in juli veroordeeld voor de kluisroof, Mohammed moet nog voorkomen.

Het stel heeft twee kinderen, Semmy en Soraiya. De twee peuters werden vorig jaar door Bureau Jeugdzorg aan Conny toevertrouwd. Een kinderrechter bepaalde vorige week dat de peuters terug gaan naar hun vader en moeder.

Honkballers onthaald door 2000 fans

De Nederlandse honkballers zijn vrijdag door zo'n 2000 mensen onthaald in Haarlem. De selectie van coach Brian Farley werd vorige maand in Panama wereldkampioen.

Oranje voer met een rondvaartboot de stad in en werd officieel ontvangen door burgemeester Bernt Schneiders in het Teylers Museum. Op de Grote Markt kwamen de spelers en coaches vervolgens een voor een naar voren om bejubeld te worden door de Haarlemse honkballiefhebbers.

Bij de huldiging werden coach Brian Farley en aanvoerder Sidney de Jong door minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Volgende Breivik-zitting open

De volgende pro forma-zitting van de Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik is gedeeltelijk toegankelijk voor pers en publiek. Eerdere zittingen vonden op verzoek van de politie achter gesloten deuren plaats.

Het Noorse hooggerechtshof besloot dat de zitting maandag deels toegankelijk moet zijn en verwierp daarmee de beslissing van een lager hof dat Breivik vanuit de gevangenis middels een videoverbinding in contact zou staan met de rechtszaal. De politie had hier om veiligheidsredenen om gevraagd.

Breivik heeft bekend dat hij op 22 juli 77 mensen heeft vermoord en een autobomaanslag op het regeringscentrum in Oslo heeft gepleegd. Hij ontkent echter dat hij hiermee een misdaad heeft begaan.

Het proces van Breivik gaat in april volgend jaar van start.

Federer in twee sets langs Monaco

Roger Federer heeft vrijdag Juan Monaco verslagen op het masterstoernooi van Parijs. In de kwartfinale was Federer de ongeplaatste Argentijn met 6-3 en 7-5 de baas. In de halve finale treft Federer de Tsjech Tomas Berdych. Die won eerder vrijdag in drie sets van Andy Murray. Jo-Wilfried Tsonga bereikte de laatste vier nadat Novak Djokovic zich had teruggetrokken.

Federer keek tegen Monaco al snel tegen een break achterstand aan. Vanaf 3-1 achter schakelde de Zwitser echter een tandje bij en verloor geen game meer in de eerste set. In het tweede bedrijf kon Monaco beter meedoen en ging het lang gelijk op. Pas in de elfde game waren er voor het eerst breakpunten en die waren voor Federer. De Zwitser sloeg toe en serveerde de partij uit.

De zege betekende Federers achthonderdste als proftennisser. Daarmee staat hij zevende op de lijst van meeste profzeges. Jimmy Connors is de recordhouder met 1242. Ook Ivan Lendl passeerde de duizend, hij won 1071 keer. Guilermo Vilas (923), John McEnroe (875), Andre Agassi (870) en Stefan Edberg (806) wonnen ook vaker dan Federer.


Federer in twee sets langs Monaco (Foto: Novum)

Webber zei nee tegen Renault

Mark Webber heeft bekendgemaakt dat hij benaderd is door Lotus Renault GP om in 2012 voor dat team te gaan racen. Dit was nog voordat hij zijn verbintenis met zijn huidige team Red Bull Racing met een seizoen verlengde.

"Ik was niet alleen door Renault benaderd, maar door meerdere teams. Ze (Renault) vroegen wat mijn situatie was bij Red Bull. Ik heb de ervaring en zij hadden ervaring nodig, maar ik heb hen verteld dat ik bij Red Bull zou blijven," zei de 35-jarige Webber tegen O Estado de S.Paulo.

Het nieuws van Webber bevestigt dat Lotus Renault GP al langer op zoek is naar een mogelijke vervanger van de geblesseerde Robert Kubica. De Pool raakte in februari zwaargewond bij een rally-ongeval en is vele operaties later nog steeds aan het revalideren. Het is nog steeds de vraag of hij voor de start van het seizoen 2012 op tijd fit zal zijn.

Krijgt Webber bij Red Bull in 2012 een eerlijke kans? "Ik denk het wel," zei de Australiër zuchtend. Hij blijft wel optimistisch. "Tegen de tijd dat ik begreep hoe ik de banden beter kon benutten was het voor dit jaar al te laat. Ik denk dat ik volgend jaar op een hoog niveau kan starten, wat veel verschil uit zal maken," zei Webber die er aan toevoegde dat hij na volgend jaar niet naar een kleiner team in de Formule 1 wil gaan, maar dan liever iets anders in de autosport wil doen.

Vader onthoofdt dochtertje met koksmes

Een man uit het Spaanse stadje Gerona heeft zijn 18 maanden oude dochtertje onthoofd met een groot koksmes.  "Het was de schuld van de duivel", aldus de vader van het kindje. De man heeft na zijn daad zelf het alarmnummer 112 gebeld.

De buren van de 34-jarige man van Colombiaanse komaf vertelden dat de man enkele uren voor de moord op het meisje, naakt op zijn balkon stond en Satan aanriep.

Op het tijdstip van de moord, was de moeder van het vermoorde kindje niet aanwezig. Het 6-jarige zusje was rustig TV aan het kijken toen de agenten het huis binnen kwamen.

Het is onduidelijk of de man onder invloed van drugs of drank was.

Magicka beta update gelekt

Even wat anders dan Skyrim. Ja, mensen. Er is weer wat gelekt. De beta-update voor Magicka om precies te zijn. Het vergt wat tijd en geduld, maar dan heb je wat. De beta update is eigenlijk niet bedoeld voor normale spelers, maar voor beta testers.

''We have a little special "beta" patch for Magicka uploaded to steam. This one is seperate from the Test Build you usually play for QA.'' Robin Cederholm, Executive Producer van Magicka verteld dit in een email speciaal voor beta testers.

''You can access this "secret" build by adding -beta MagickaBeta to a Shortcut for steam.exe (see attached image). Then you simply start your ordinary Magicka. If there's any issues or if you just feel like it, remove the -beta MagickaBeta from the shortcut if you want to play regular Magicka again without this secret patch.''Om zeker te zijn dat niks uit valt, gaat Magicka zich opnieuw downloaden. Geen zorgen want het hoort erbij. Er is ook een kans dat dit niet bij iedereen werkt, dus wees geduldig!

Weet je niet waar je het moet doen? klik hier en voor de changelog klik hier!

Slachtoffer mysterieuze schietpartij opgepakt

De neergeschoten man die maandagavond gewond op een bungalowpark in het Gelderse Laren rondliep, is donderdag aangehouden. In zijn bungalow werden diverse wapens gevonden. Wat er precies is gebeurd, is nog steeds een raadsel. Wel is duidelijk dat de man in het park is beschoten.

Het slachtoffer meldde zich maandagavond bij de woning van de beheerder van het park aan de Sportparkweg. Toen werd gedacht dat hij geen huisje huurde. Nu blijkt dat hij toch in een van de bungalows woonde. De man, wiens identiteit nog onbekend is, werd na het incident overbracht naar een gevangenisziekenhuis.

Het voorarrest van de donderdag aangehouden man is vrijdag verlengd.

Veerboot gekaapt voor kust Turkije

Een man met een bom heeft vrijdag voor de westkust van Turkije, nabij de havenstad Izmit, een veerboot met zo'n twintig passagiers aan boord gekaapt. Dat heeft de burgemeester van Izmit, Ibrahim Karaosmanoglu, gezegd tegen tv-zender NTV.

De kaper beweerde dat hij met vier anderen was, maar de bemanning van de veerboot sprak van slechts één kaper. Wie de kaper is en waarom hij tot zijn daad is gekomen is niet bekend. De man zou met de media willen spreken.

Volgens staatszender TRT varen schepen van de kustwacht in het kielzog van de veerboot. Het gekaapte vaartuig bevindt zich in de Zee van Marmara, die de Zwarte Zee met de Egeïsche Zee verbindt.

Nederlander vist illegaal in Belgische wateren

Op het Belgische deel van de Noordzee is een Nederlander betrapt terwijl hij met illegaal vistuig in de weer was. Hij had al zo'n achtduizend kilo vis binnengehaald, met een waarde van 23.000 euro. Dat meldt de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) vrijdag.

Een Franse inspecteur betrapte de man bij een controle aan boord van een Nederlandse kotter. De visser maakte zijn twee netten los. Die zonken naar de bodem, waardoor een inspectie onmogelijk werd.

De Nederlandse kustwacht werd erbij gehaald om de netten op te halen. De kosten daarvan worden verhaald bij de rederij.

In de netten bleek een extra visnet te zijn aangebracht waardoor kleine vissen niet kunnen ontsnappen. Dat brengt volgens de VWA grote schade toe aan het visbestand in de Noordzee en is verboden.

De man heeft een boete gekregen en moest zijn complete visvangst inleveren. Ook de illegale vistuigen zijn in beslag genomen.

Vermoedelijke inbreker zwaargewond na intikken ruit

Een zwaargewonde man die donderdagmiddag in Kerkrade werd aangetroffen, heeft zijn verwondingen vermoedelijk opgelopen tijdens een inbraak. Hij is waarschijnlijk in glasscherven gevallen, nadat hij een ruit van een woning kapot had geslagen.

De man liep met zijn snijwonden de Nieuwstraat in en zakte rond 16.15 uur in elkaar. De nog onbekende man ligt in een ziekenhuis in Aken. Hij kon nog niet worden verhoord, meldt de politie vrijdagmiddag

[WRC] Loeb verovert achtste wereldtitel

Sébastien Loeb heeft zich verzekerd van zijn achtste titel in het World Rally Championship. De Fransman zag in de Rally van Groot-Brittannië zijn enig overgebleven concurrent Mikko Hirvonen uitvallen, waardoor hij halverwege de wedstrijd al zeker is van titelprolongatie.

Hirvonen begon in Wales met een achterstand van acht punten op Loeb aan de wedstrijd. De Fin crashte met de Ford in de zevende proef waarbij hij onder meer zijn radiateur beschadigde. Hij wilde aanvankelijk morgen met een straftijd van 25 minuten weer gaan starten, maar Ford constateerde bij de auto een beschadigde motor, waardoor verder rijden niet meer mogelijk was. Bovendien was het lastig geworden om Loeb in het klassement in de rally nog te achterhalen.

In de wedstrijd gaat Loeb met de Citroën aan de leiding. Hij heeft één seconde voorsprong op Ford-coureur Jari-Matti Latvala.

VARA-raad stemt in met fusie BNN

De Verenigingsraad van de VARA is vrijdag akkoord gegaan met een fusie met BNN. Dat heeft de omroep bekendgemaakt.

De Verenigingsraad is het hoogste orgaan binnen de VARA. De omroep gaat nu de plannen verder uitwerken. Zo moet er nog worden bepaald wat voor vorm de nieuwe fusieomroep krijgt, waar deze zich gaat vestigen en wat voor gevolgen dat voor de werknemers van de VARA en BNN heeft.

Deze plannen moeten er in het voorjaar van 2012 liggen.

VARA-raad stemt in met fusie BNN
VARA-raad stemt in met fusie BNN (Foto: ANP)

Van Velzen vindt trouwen meerwaarde voor relatie

Roel van Velzen vindt dat trouwen een meerwaarde is voor zijn relatie. "Het is fantastisch. Ik kan het iedereen aanraden", vertelt de zanger voor de camera van Novum Nieuws.

Van Velzen stapte 1 januari vlak na de jaarwisseling in het huwelijksbootje met Marloes. "Je weet dat je van elkaar houdt, maar als je het uitspreekt met al je vrienden en familie erbij ... Het was echt de mooiste dag van mijn leven."

De zanger heeft volop van de grote dag kunnen genieten. "Na mijn eerste jaar als zanger was er zo veel gebeurd dat ik eigenlijk spijt had dat ik het niet bewuster had meegemaakt. Toen heb ik me voorgenomen nooit meer een dag mee te maken zonder hem echt te beleven."

Op zijn trouwerij heeft de zanger een paar momenten echt stilgestaan. "Dan knepen we elkaar letterlijk in de armen", vertelt Van Velzen. "Want dat helpt je gewoon even bewust te zijn. Dit is nu en dit is hier en dit komt nooit meer terug."

Niet alleen het huwelijk zorgt ervoor dat de 33-jarige coach van The Voice of Holland zijn geluk niet op kan. "We krijgen volgend jaar een kindje. Dat maakt het helemaal af."

Tien Duitse moorden werk rechtse extremisten

De Duitse justitie vermoedt dat tien moorden over een periode van zeven jaar in Duitsland het werk zijn geweest van rechtse extremisten. Het gaat om moorden op acht Turkse middenstanders en een Griek in verschillende Duitse steden tussen september 2000 en april 2006, alsmede de moord op een politieagente in april 2007 in Heilbronn.

De 22-jarige agente werd in een park door het hoofd geschoten. Een collega werd eveneens neergeschoten, maar overleefde de aanslag; hij kan zich nog steeds niets van het voorval herinneren en de politie slaagde er nooit in getuigen te vinden.

De moord stelde de politie lange tijd voor raadsels, totdat het dienstwapen van de vermoorde agente vorige week opdook in een brandende stacaravan waarin twee dode mannen werden aangetroffen. In de flat van de twee mannen in de oostelijke stad Zwickau, waar vorige week eveneens brand was uitgebroken, vond de politie het pistool dat bij de negen andere moorden was gebruikt.

De twee mannen, Uwe B. en Uwe M., maakten sinds het eind van de jaren negentig deel uit van extreemrechtse kringen, evenals een vriendin, Beate Z., die zichzelf dinsdag meldde bij de politie. In een persbericht zegt het openbaar ministerie dat in de flat in Zwickau aangetroffen bewijsmateriaal 'duidt op extreemrechtse motieven voor de moorden'. Het onderzoek tegen Beate Z. gaat uit van mogelijke aanklachten van lidmaatschap van een binnenlandse terreurorganisatie, moord, poging tot moord en brandstichting. Het onderzoek strekt zich onder meer uit naar de vraag of meer mensen uit extreemrechtse kringen bij de moorden betrokken waren.

Brand in Limburgse aardappelloods

Bij een grote brand in een aardappelloods in het Limburgse Bingelrade is vrijdagmiddag asbest vrijgekomen. De kankerverwekkende stof is terechtgekomen in de directe omgeving van de schuur, meldt de politie.

De brand veroorzaakte een flinke rookwolk die richting Duitsland trok. De loods is volledig uitgebrand. Niemand raakte gewond. Bij het bestrijden van het vuur werd de brandweer geholpen door Duitse collega's.

Universal en Sony nemen EMI over

Universal en Sony hebben concurrent EMI gekocht. Universal neemt de opnamestudio's voor 1,9 miljard dollar over. Het andere deel van EMI, waar de muziekrechten onder vallen, werd eigendom van Sony voor 2,2 miljard dollar.

EMI, dat artiesten als Katy Perry en Coldplay onder contract heeft, kampt al langer met financiële problemen. De Britse platenmaatschappij wordt overgenomen van eigenaar Citigroup. Deze Amerikaanse bank redde EMI in februari van de ondergang.

EMI was daarvoor, sinds 2007, in handen van investeerder Terra Firma. Het label kwam in de problemen door teruglopende verkoopcijfers en het vertrek van artiesten, waaronder Queen en Paul McCartney.

Londen krijgt WK atletiek in 2017

Het WK atletiek van 2017 wordt in Londen gehouden. De Engelse hoofdstad klopte vrijdag het Qatarese Doha in de toewijzingsprocedure. Het Olympisch stadion dat voor de Spelen van volgend jaar is gebouwd, wordt de plaats van handeling. Qatar had beloofd een stadion met airconditioning te bouwen als het het toernooi toegewezen zou krijgen.

Het toernooi in Londen wordt het eerste in West-Europa sinds het WK in Berlijn in 2009. Dit jaar was het Zuid-Koreanse Daegu de plaats van handeling. Over twee jaar wordt het WK in Moskou afgewerkt en in 2015 in Beijing. Zowel Londen als Doha had een deal geweigerd waarbij de verliezer het toernooi van 2019 zou krijgen.


Londen krijgt WK atletiek in 2017 (Foto: Novum)

Top of flop: Rammstein (videoclip)

Rammstein staat naast hun muziek en hun spetterende optredens ook bekend voor hun videoclips waar veel moeite in wordt gestoken. Soms zijn ze erg filmisch met een mooi verhaal erachter, en andere keren zijn ze gemaakt om te shockeren. 

De videoclip van het nieuwe 'Mein Land' heeft het sfeertje van een Amerikaans surfers feestje ergens aan een mooi strand in Californië. Het lijkt ook in die tijd gefilmd  te zijn.

Muziek en videoclip: Top of flop?

Celtic ziet af van komst Zenden

Boudewijn Zenden is er niet in geslaagd een contract af te dwingen bij Celtic. De Schotse topclub ziet af van de komst van de Nederlander.

De clubloze Zenden trainde enkele dagen mee met Celtic, in de hoop een contract in de wacht te slepen. De Schotse topclub laat via de officiële clubsite echter weten dat beide partijen hebben besloten niet met elkaar in zee te gaan. Wat de redenen voor die beslissing zijn is echter niet duidelijk.

"Celtic bevestigt dat Boudewijn Zenden de club niet zal komen versterken, nadat hij enkele dagen met de selectie heeft meegetraind", zo valt er te lezen. "The Hoops waren opgetogen dat de Nederlander ervoor koos om een korte periode mee te trainen, maar beide partijen hebben besloten om geen verdere gesprekken te voeren. Iedereen bij Celtic wenst de speler het beste in de nabije toekomst."

De 35-jarige Zenden zit sinds afgelopen zomer zonder club, nadat de middenvelder vertrok bij Sunderland. Eerder speelde Zenden voor onder meer PSV, Liverpool, Middlesbrough en Olympique Marseille.

Twents eredoctoraat voor Mythbusters

De twee presentatoren van het programma Mythbusters krijgen op 25 november een eredoctoraat van de Universiteit Twente. Dat hebben ze te danken aan hun rol in de popularisering van wetenschap en technologie. Koningin Beatrix is aanwezig bij de ceremonie.

Een dag eerder geven Adam Savage en Jamie Hyneman een presentatie op de universiteit. Savage vertelt over zijn werk en doet uit de doeken aan welke eisen een 'mythbuster' moet voldoen. Geïnteresseerden kunnen zich via de website van Universiteit Twente opgeven om bij de presentatie aanwezig te zijn. Er zijn veertienhonderd plaatsen beschikbaar in het sportcentrum op de campus in Enschede.

De Amerikaanse show Mythbusters is een populair-wetenschappelijk programma dat wordt uitgezonden door Discovery Channel. Savage doet samen met Hyneman onderzoek naar het waarheidsgehalte van bepaalde mythes en legendes. Door middel van de meest uiteenlopende experimenten bevestigen of ontkrachten zij een verhaal.

Activision doneert $3 miljoen

Activision heeft bekendgemaakt dat ze $3 miljoen hebben gedoneerd aan Call of Duty Endownment. Deze organisatie is opgericht door Bobby Kotick en helpt militairen aan scholingen en banen zodra ze uit dienst komen. Militairen die uit dienst zijn leven vaak onder slechte omstandigheden in de VS.

De donatie van $3 miljoen volgt na een eerdere donatie van zo'n $2 miljoen. De Call of Duty Endownment-organisatie is in 2009 opgericht en heeft sinds die tijd al meer dan $1,5 miljoen gebruikt om beursen en scholingen te regelen voor ex-militairen. De organisatie is een Non-Profit-organisatie.

[Gerucht] Hoofdpersonage GTA V bekend

Ned LukeDe geruchten over GTA V blijven komen. Door wat onderzoekwerk van Official PlayStation Magazine UK is er een naam en gezicht bij de stem geplaatst. Acteur Ned Luke lijkt namelijk zowel qua stem verdacht veel op de persoon die aan het woord is. Ook zijn gezicht lijkt veel op de 'man-in-suit' die in de trailer te zien is.

Daarnaast zouden ook een mede-acteur en een neef van de acteur via verschillende sociale media al verklapt hebben dat Luke de stem gaat zijn voor GTA V. Voorlopig zullen we het hier mee moeten doen, want meer informatie is nog niet beschikbaar. Wanneer de game uit moet komen is ook nog niet bekend. Verschillende bronnen zeggen 2012, anderen weer 2013. 

gtav

Volleybalsters ook vlot langs Grieken

De Nederlandse volleybalvrouwen hebben op het olympisch prekwalificatietoernooi in Kroatië ook van Griekenland gewonnen. In Porec werd het 25-11, 25-10, 25-9 voor Oranje. Omdat donderdag ook al van Israël was gewonnen, is Nederland poulewinnaar. Zaterdag wacht in de halve finale Zweden of Frankrijk. Zondag zal de finale worden gespeeld.

Nederland moet het prekwalificatietoernooi winnen om kans te blijven houden op deelname aan de Olympische Spelen in Londen. Samen met de winnaars van twee andere prekwalificatietoernooien, gastland Turkije en de niet-geplaatste Europese deelnemers aan het WK wordt dan in mei gestreden om een plaatsbewijs.

Berdych schakelt Murray uit in Parijs

Tomas Berdych heeft vrijdag Andy Murray uit het masterstoernooi van Parijs geslagen. De als vijfde geplaatste Tsjech moest daarvoor wel diep gaan. Na drie uur en twaalf minuten stond de 4-6, 7-6 (5) en 6-4 eindstand op de borden. In de tweede set was Murray, die zijn vorige drie toernooien won, in de tiebreak twee punten verwijderd van de zege.

Berdych, die Roger Federer of Juan Monaco als volgende tegenstander krijgt, is na Jo-Wilfried Tsonga de tweede man die de halve finale bereikte in de Franse hoofdstad. Tsonga bereikte de laatste vier zonder te spelen, nadat Novak Djokovic zich geblesseerd had teruggetrokken. De Fransman neemt het op tegen David Ferrer of John Isner.

'Verzendingen HDD's vertraagd door overstromingen Thailand'

Thailand wordt de laatste tijd getroffen door overstromingen en niet alleen de mensen in Thailand hebben daar last van. Ook mensen die graag pc's samenstellen, worden benadeeld. Door de overstromingen wordt het lastiger om de in Thailand gemaakte HDD's te verschepen. 

Ongeveer 40 tot 45 procent van alle HDD-verkopen vinden hun oorsprong in het Aziatische land. Alhoewel de meeste HDD's wel al gemaakt zijn, zal het verzenden van de producten ook vertraging oplopen. Er wordt verwacht dat de vertraging tot in 2012 aan zal blijven. 

"PC shipments will decline between 2.2% and 3.4% in the fourth quarter from a year earlier, down from a prior forecast for 5.1% growth. In the first quarter, shipments may drop by 1.8 percent to 13.4 percent. IDC had projected a gain of 8.2 percent."

Dagelijks leven in Constantinopel

De release van Assassins Creed Revelations komt dichterbij en Ubisoft laat ons Constatinopel zien. We horen prins Suleiman praten over Constantinopel. Hij verteld ons hoe divers zijn stad is en tegelijk hoe corrupt het is. We kunnen concluderen dat Suleiman een bondgenoot is van Ezio Auditore da Firenze. We horen ook dat Ezio in Constatinopel is voor privé redenen. Assassins Creed Revelations komt op 15 november uit voor de PlayStation 3 en Xbox 360. De pc versie komt later. Verder zijn er plannen voor een nieuwe Assassins Creed in 2012

Schaatsster Okazaki (40) wil naar Spelen Sochi

Tomomi Okazaki heeft haar rentree gemaakt op de schaatsbaan. De inmiddels 40-jarige Japanse, die stopte vanwege de geboorte van haar dochter, liet in de krant Asahi Shimbun optekenen dat ze overweegt om deel te gaan nemen aan de Olympische Winterspelen van 2014 in Sochi.

Mocht Okazaki daadwerkelijk Sochi halen dan zal het haar zesde deelname aan de Olympische Spelen worden. Het beste resultaat dat de Japanse behaalde was in 1998 toen ze in Nagano brons op de 500 meter behaalde.

Extreemrechtsen in Londen preventief opgepakt

De Britse politie heeft vrijdag 156 extreemrechtse activisten gearresteerd nabij het belangrijkste oorlogsmonument van Londen. Gevreesd werd dat de activisten de orde bij de cenotaaf op Whitehall zouden verstoren.

De activisten zouden van plan zijn geweest een protestmars te houden naar een kampement van de Occupy-beweging bij de kathedraal St. Paul's. De politie wilde deze berichten niet bevestigen.

Vrijdag wordt in veel landen in Europa het einde van de Eerste Wereldoorlog, 11 november 1918 om 11.00 uur, herdacht. In Groot-Brittannië wordt op deze dag stilgestaan bij alle Britten die in een oorlog het leven hebben verloren.

VVD: haal rechtspraak weg bij Raad van State

De Raad van State moet niet langer de hoogste bestuursrechtbank zijn. Die taak is niet te verenigen met de rol van de Raad van State als adviesorgaan van de regering. Dat stelt VVD-Kamerlid Joost Taverne.

"De Raad van State geeft eerst advies over een wet en kan vervolgens over dezelfde wet rechtspreken. Dat is niet zuiver", zegt Taverne. "Het zou veel beter zijn als deze functies gescheiden zijn."

De VVD wil dat minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) een voorstel maakt om de twee taken van de Raad van State te scheiden. Taverne denkt dat de rechtsprekende taak naar de Hoge Raad zou kunnen.

Rutte garandeert homohuwelijk overal

Premier Mark Rutte garandeert dat homohuwelijken in iedere gemeente mogelijk zullen blijven. Hij zei dit vrijdag na afloop van de ministerraad. Maar de kwestie van de ambtenaar van de burgerlijke stand die uit overtuiging geen partners van hetzelfde geslacht in de echt wil verbinden, is heel erg ingewikkeld. Daarom is de Raad van State om advies gevraagd.

Rutte garandeert homohuwelijk overal
Rutte garandeert homohuwelijk overal (Foto: ANP)

Twee Binary Domain-bonussen in één trailer

Eerder hebben wij al aangekondigd dat Sega Yakuza-hoofdpersoon Kazuma Kiryu heeft uitgeleend aan Binary Domain. Nu heeft Sega eemn trailer uitgebracht waarin zij laten zien welke twee bonussen de mensen krijgen die Binary Domain gaan kopen.

De eerste bonus is een downloadcode waarmee Kazuma Kiryu bespeelbaar is in de multiplayermodus. De tweede bonus is alleen voor mensen die Binary Domain kopen via pre-order. Deze mensen krijgen een speciale Binary Domain-headset.

De trailer is weliswaar volledig in het Japans, maar dat hoef je niet verstaan of lezen om duidelijk Kazuma te herkennen.

Binary Domain komt op 17 februari uit op Xbox 360 en PlayStation 3.

Cocu klaar voor het trainerschap

Philip Cocu heeft net zoals veel oud-voetballers de ambitie om als hoofdcoach aan de slag te gaan. De oud-speler van onder andere PSV wil 'op termijn' het trainerschap in. Dit meldt hij aan het Eindhovens Dagblad.

Cocu beëindigde zijn voetbal carrière in 2008 bij Al Jazira. Waarna hij door bondscoach Bert van Marwijk werd toegevoegd aan de technische staf van het Nederlands elftal. Een jaar later werd Cocu assistent-trainer van Fred Rutten bij PSV.

Als de 101-voudig international daadwerkelijk aan de slag gaat als trainer, dan vertoont zijn carrière veel vergelijkenis met die van Frank de Boer. Hij werd de opvolger van Martin Jol bij Ajax nadat hij ook als assistent bij het Nederlands elftal had gewerkt.

Philip Cocu
Philip Cocu is klaar voor het trainerschap (Foto: Pro Shots)

KNGU wijst turners OKT aan

De Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) houdt geen open kwalificatie voor turners die willen meedoen aan het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in januari. Twee turners maken kans op een plaats op het toernooi. Topsportmanager Ad Roskam bepaalt, op basis van een voordracht door de selectiecommissie, wie er naar het OKT gaan. Dat heeft de bond vrijdag bekendgemaakt.

De selectie voor het OKT wordt gemaakt op basis van twee criteria. De turners moeten bij het afgelopen WK een toptwaalfpositie hebben behaald, om daarmee te voldoen aan de norm van de NOCNSF. Jeffrey Wammes en Epke Zonderland zijn daarin geslaagd. Daarnaast krijgen turners die meer kans maken op een medaille voorrang.

Slechts een turner kan zich uiteindelijk plaatsen voor de Olympische Spelen. Hij moet dan op de kwalificatiemeerkamp voldoen aan de internationale eisen. Als beide turners deze norm halen, krijgt de sporter met de beste kans op een medaille een ticket voor de Spelen.

'Sovjet-wetenschapper werkte aan kernwapen Iran'

Een voormalige Sovjet-wetenschapper was nauwer betrokken bij Iraanse pogingen een kernwapen te vervaardigen dan hij zelf altijd heeft volgehouden. Dat heeft de schoonzoon van de man gezegd.

De atoomwetenschapper, Vjatsjeslav Danilenko, heeft zelf altijd ontkend dat hij werkte aan het Iraanse atoomprogramma, maar zijn schoonzoon heeft zich nu tegen hem uitgesproken. In een verslag over Irans mogelijke streven naar een kernwapen spreekt het Internationaal Atoomenergie Agentschap ook van een 'buitenlandse expert'.

Diplomaten van de IAEA lieten doorschemeren dat het om Danilenko gaat en zeiden dat hij heeft meegeholpen aan de bouw van een speciale bunker die de klap van testexplosies kon opvangen.

Rutte: alleen 'gepast' geweld tegen inbrekers

Premier Mark Rutte (VVD) blijft erbij dat burgers of winkeliers gepast geweld mogen gebruiken tegen inbrekers. Dat zei hij vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

Rutte reageerde op het incident in Amsterdam waarbij een inbreker knock-out werd geslagen door vier mannen. Een van hen zit nog vast en wordt verdacht van poging tot doodslag door verwurging. Het 50-jarige slachtoffer ligt nog steeds in coma.

Bij het aantreden van het kabinet zei Rutte dat mensen inbrekers met een 'ferme duw' hun huis uit mogen zetten. Hij vindt niet dat deze uitspraak nu verkeerd wordt uitgelegd. Iedereen 'met een beetje verstand' kan begrijpen dat het recht om eigen lijf en goederen te verdedigen 'altijd proportioneel' moet zijn, zei de premier.

Wie dat niet snapt, zal zich moeten verantwoorden voor de rechter. Die zal dan waarschijnlijk een straf opleggen als blijkt dat burgers of eigenaren te ver zijn gegaan, aldus de premier.

Halo Anniversary-mappack voor Reach-spelers

Komende dinsdag ligt Halo: Combat Evolved Anniversary Edition in de winkels. Tegelijkertijd zal een mappack worden uitgebracht voor Halo: Reach met daarin maps uit de Anniversary Edition, speciaal voor de spelers die geen zin hebben om de speciale HD-editie van Combat Evolved te kopen.

De DLC is beschikbaar voor 1.200 Microsoft Points en bestaat uit onder andere zeven verschillende stages. Daarnaast bevat de DLC de multiplayermaps Battle Canyon, Breakneck, High Noon, Penance, Ridgeline and Solitary en Fireflight one installation 04.

De Anniversary Mappack is beschikbaar vanaf 15 november.

Docent kijkt site seksclub en vergeet beamer

Een docent van het Connect College in Echt is geschorst. De man bekeek tijdens de les een website van een seksclub, maar vergat daarbij de beamer uit te schakelen, waardoor zijn leerlingen zijn escapades konden volgen.

Het college stelt dat leraren een voorbeeldfunctie hebben en neemt de zaak hoog op. De betreffende leerkracht mag vier weken niet voor de klas staan. De ouders van alle leerlingen van het college zijn schriftelijk op de hoogte gesteld van het voorval.

Chivu nog niet naar Ajax

Christian Chivu zal in de winterstop nog niet verhuizen naar Ajax. Volgens de zaakwaarnemer van de Roemeen is er nog geen contact geweest met de Amsterdamse club. Ajax ziet in de verdediger van Inter Milan de ideale vervanger van Jan Vertonghen, die komende winter mogelijk vertrekt naar het buitenland.

"Er is geen enkel contact met Ajax geweest", aldus Victor Becali, zaakwaarnemer van Chivu, in diverse Italiaanse media. De 31-jarige Roemeen heeft nog een contract tot aan het einde van het seizoen bij de Italiaanse topclub. "Op dit moment ligt er nog geen nieuwe aanbieding van Inter Milan op tafel", vertelt Becali. "Ik kan in elk geval verzekeren dat Cristian in januari niet naar Ajax gaat. Alleen een waanzinnige aanbieding kan ervoor zorgen dat Chivu niet zijn contract bij Inter uitdient", besluit de zaakwaarnemer.

'Priester mag niet meer samenwonen'

Priester Jan Peijnenburg (81) mag niet meer samenwonen met zijn 85-jarige vriendin. Van het bisdom Den Bosch heeft hij te horen gekregen dat hij na 46 jaar niet meer met de vrouw onder één dak mag wonen. Het bisdom dreigt hem uit zijn ambt te zetten.

Voor 1 december moet het paar uit elkaar zijn. Aanleiding zouden een aantal kritische brochures over het celibaat zijn die het tweetal schreef.

Volgens een woordvoerder van het bisdom was al bekend dat de priester samenwoont. "Nu heeft hij dat ook schriftelijk aan ons toegegeven, en dat doen is tegen de leer van de kerk. Maar wat ons vooral aangezet heeft nu, na al die jaren, is dat hij zijn brochures waarin hij vraagtekens zet bij het celibaat aan een heleboel mensen heeft rondgestuurd."

"Wii-Fit-spellen misschien wel beter dan PlayStation-spellen"

De Engelse Labour-politica Diane Abbott heeft in een debat over overgewicht en voedingsonderwijs aangegeven dat zij vindt dat Wii-spellen beter zijn voor de jeugd dan PlayStation-spellen als het gaat om het tegengaan van obesitas. Deze stelling deed zij in een reactie op uitspraken van de Conservatives-politicus Andrew Bingham die zei dat Wii-Fit een gezonde activiteit was.

"Ik zal de laatste zijn om reclame te maken voor wat voor product ook, maar Wii-Fit-spellen zijn waarschijnlijk beter dan PlayStation-spellen." Met dit antwoord geeft Diane Abbott aan dat zij duidelijk niet op de hoogte is van PlayStation Move, Zumba Fitness en Dance Star Party.

De minister van volksgezondheid heeft gereageerd door aan te geven dat het grootste gevaar de televisie zelf is. Volgens hem kiezen ouders steeds vaker ervoor om hun kinderen toe te staan urenlang naar de televisie te kijken of games te spelen, omdat dit het minste inspanning vergt van de ouders zelf.

Martens: "Maher is een geweldige speler"

Maarten Martens raakte eerder dit seizoen geblesseerd en vervolgens zag hij zijn vervanger Adam Maher zich stormachtig ontwikkelen bij AZ.

Martens stond enkele weken langs de kant, maar is inmiddels op de weg terug. De ontwikkeling van Maher kan mogelijk een belemmering vormen voor de Belg, die zelf weinig reden ziet waarom hij niet kan terugkeren. "Maher is meer gehaald als controlerende middenvelder."

Als aanvallende middenvelder blinkt Maher echter wekelijks uit. "Hij doet het goed. Ik vind hem een geweldige speler. Ik gun het hem zeker. Bovendien is het voor team ook goed", zei de middenvelder tegen RTV Noord-Holland. "Anderzijds wil ik ook weer spelen", verklaart Martens.

"Dat kan een probleem vormen. Maar we zullen zien." Een rol in de spits ziet de Belg niet zitten. "Ik speel liever er achter, ik bedien liever een spits. In bepaalde elftallen kan ik ook op links spelen, maar ik richt me op de positie achter de spits", aldus Martens, die aan zijn rentree werkt.

Arsenal-voorzitter denkt dat Van Persie bijtekent

Robin van Persie heeft nog niet met het Arsenal bestuur om de tafel gezeten om zijn contract te verlengen. Volgens Arsenal-voorzitter Peter Hill-Wood maakt dat hem niet zo veel uit. Hill-Wood heeft respect voor het besluit van de Nederlander en gaat ervan uit dat de aanvaller later in het seizoen alsnog zal bijtekenen.

"Hij heeft ons laten weten dat hij er nu niet over wil praten, dan gaan we hem er ook niet mee lastig vallen", laat de preses aan The Daily Star weten. Hill-Wood gaat er van uit dat de Oranje-international zijn verblijf bij de Londenaren wil verlengen. "Ik zie niet in waarom hij niet bij zou tekenen. Ik kan niet geloven dat hij ongelukkig is bij Arsenal."

Een tijdje geleden liet coach Arsène Wenger al weten dat hij ervan uit gaat dat de spits van The Gunners zal bijtekenen. "Ik heb er alle vertrouwen in dat hij zijn handtekening onder een nieuw contract gaat zetten."

Van Persie is dit seizoen voortdurend beslissend voor Arsenal. Hij trof al elf keer doel in de Premier League.

'Ingeborg Beugel vloog uit de bocht'

Ingeborg Beugel is nog niet helemaal gewend om in talkshows te zitten. Dit concludeert tv-recensent Jean-Pierre Geelen vrijdag in zijn Volkskrant-column.

"Na meerdere optredens in Pauw & Witteman had ze nog altijd wat moeite met de formule, die voorschrijft dat ook anderen aan het woord komen dan zijzelf. Maar thuisblijven is duidelijk ook geen optie", zegt Geelen.

De tv-recensent noemt de temperamentvolle oud-Griekenland-correspondente 'het tv-zusje van Latijns-Amerika-correspondente Marjon van Royen, met de tongval van Eva Jinek'.

Find a fucking solution
Geelen: "Beugel doorspekt haar zinnen met veel Engelse woorden en uitdrukkingen. Binnen een minuut vallen de termen 'landslide', 'mind you', 'womaniser', 'degree' en 'power'. 'En by the way, today: vandaag zijn de beurzen in Athene gesloten', zegt ze. Of, nog internationaler: 'Alle Griekse kranten staan vol met de kop Find a fucking solution, maar dan in het Grieks.'"

"Woensdag vloog Beugel een beetje uit de bocht. Ze werd narrig. Want ja: de wereld vergaat. Tegen Bram Moszkowicz, die nog twee dingen wilde behandelen: 'Nog twee dingen? Pfff!' Haar handen gingen wanhopig in de lucht", becommentarieert Geelen.


'Ingeborg Beugel vloog uit de bocht' (Hoofdfragment vanaf 9:04)

Zelfmoord-opmerking tegen Ivo Niehe
Tegen Ivo Niehe ging het helemaal mis, zag Geelen: "Tegen Ivo Niehe -die zich op nogal groteske wijze verexcuseerde voor zijn al te euforische eigenpijperij na zijn optreden in een Parijs theater- mompelde ze, nauwelijks hoorbaar: 'Heb je zelfmoord willen plegen?' Ze sloeg zelf haar handen voor haar mond, als een kind dat wist dat het stout was geweest."

Volgens de Volkskrant-columnist viel Beugel ten prooi aan de 'piasparadox', een fenomeen dat vooral in praatprogramma's opduikt en als een virus de gasten kan treffen: "Die gasten worden niet alleen (en soms zelfs geheel niet) geselecteerd op deskundigheid, maar ook op het plaatje, op theater, ophef en vertier. Hoe hoekiger en gekker ze doen, hoe tevredener de theatermakers zijn."

"Beugel voldeed aan de criteria, vandaar dat ze afgelopen weken herhaaldelijk mocht aanschuiven. De paradox: Twitter en de reactiebalk van de P&W-site lopen inmiddels over van de irritatie bij de kijker", besluit Geelen.


Ingeborg Beugel (Beeld: Pauw & Witteman)

FC Utrecht doet aangifte tegen fans Ajax

De politie van Utrecht gaat onderzoek doen naar de vuurwerkbommen die zondag bij de wedstrijd tussen FC Utrecht en Ajax uit het bezoekersvak zijn gegooid. Dat maakte FC Utrecht vrijdag bekend.

Tijdens en na afloop van het duel hield de politie al vijf supporters van Ajax aan. FC Utrecht gaat aangifte doen, waarbij poging tot doodslag dan wel poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel zal worden opgenomen.

Bij de evaluatie die FC Utrecht hield, werd verder besloten dat Ajax volgend seizoen 600 in plaats van 1200 kaarten voor de wedstrijd krijgt.

FC Utrecht doet aangifte tegen fans Ajax
FC Utrecht doet aangifte tegen fans Ajax (Foto: ANP)

Uitslag tweede vrije training Abu Dhabi

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd neergezet tijdens de tweede vrije training voor de Grand Prix van Abu Dhabi. De McLaren-coureur wist zijn teamgenoot Jenson Button twee tienden voor te blijven. Fernando Alonso reed de derde tijd, gevolgd door Felipe Massa, Mark Webber en Sebastian Vettel.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton McLaren 1:39.586   31
2 J. Button McLaren 1:39.785 +0:00.199 30
3 F. Alonso Ferrari 1:39.971 +0:00.385 20
4 F. Massa Ferrari 1:39.980 +0:00.394 34
5 M. Webber Red Bull 1:40.104 +0:00.518 35
6 S. Vettel Red Bull 1:40.132 +0:00.546 26
7 M. Schumacher Mercedes 1:40.553 +0:00.967 34
8 A. Sutil Force India 1:40.951 +0:01.365 34
9 P. di Resta Force India 1:41.021 +0:01.435 37
10 K. Kobayashi Sauber 1:41.490 +0:01.904 34
11 S. Perez Sauber 1:41.565 +0:01.979 34
12 S. Buemi Toro Rosso 1:41.680 +0:02.094 33
13 V. Petrov Renault 1:41.947 +0:02.361 31
14 J. Alguersuari Toro Rosso 1:41.983 +0:02.397 34
15 B. Senna Renault 1:42.369 +0:02.783 36
16 R. Barrichello Williams 1:42.798 +0:03.212 35
17 P. Maldonado Williams 1:42.910 +0:03.324 34
18 H. Kovalainen Lotus 1:43.562 +0:03.976 36
19 J. Trulli Lotus 1:44.050 +0:04.464 38
20 N. Rosberg Mercedes 1:44.265 +0:04.679 41
21 T. Glock Marussia-Virgin 1:45.486 +0:05.900 34
22 J. D'Ambrosio Marussia-Virgin 1:46.142 +0:06.556 32
23 V. Liuzzi HRT 1:46.249 +0:06.663 21
24 D. Ricciardo HRT 1:46.328 +0:06.742 34

Nys beste in Jaarmarktcross in Niel

Sven Nys is de winnaar geworden van de Jaarmarktcross in Niel. De Belgische veldrijder, die tot dusver nog geen best seizoen kende, kwam in eigen land alleen over de streep en bleef Niels Albert en Kevin Pauwels voor.

Nys won de veldrit al voor de vierde keer in zijn carrière. De Nederlanders speelden weer een bijrol met Thijs van Amerongen op de elfde plaats die nog het beste presteerde.

Lijk gevonden in Mallebos

In het Mallebos bij Spijkenisse is een stoffelijk overschot gevonden. Of het gaat om de vermiste Farida Zargar, naar wie de politie op zoek is, is nog onduidelijk. Het lichaam mist een voet, meldt het Openbaar Ministerie.

Zargar wordt sinds vorig jaar vermist. Donderdag begon de politie, nadat de afgelopen tijd al vaker naar haar in het bos was gezocht, opnieuw een zoekactie in het gebied. De 34-jarige verdachte die vastzit voor betrokkenheid bij de verdwijning van de vrouw, wees donderdag een plek aan in het bos waar volgens justitie iets leek te zijn begraven.

Ajax verslaat Go Ahead Eagles in oefenduel

Ajax heeft in een oefenduel gewonnen van Eerste Divisie-club Go Ahead Eagles. De wedstrijd, die achter gesloten deuren werd afgewerkt, eindigde in 3-1. De goals voor de Amsterdammers werden gemaakt door Ebecillio, Boere en Özbiliz.

Het doelpunt van de Eagles werd gemaakt door Gerritsen. Ajax speelde met een combinatieteam bestaande uit spelers uit het eerste en tweede elftal.

Brave hondenbezitter geslagen met bezemsteel

Een ruzie over hondenpoep is donderdagmiddag in Tilburg beslecht met een klap met een bezemsteel. Een 42-jarige vrouw ruimde netjes de drol van haar hond op, maar kreeg toch een tirade van een buurtbewoner over hondenbezitters die poep niet opruimen. Dat liep uit de hand.

De man, die de stoep aan het vegen was op de Schubertstraat, werd boos op de vrouw, ondanks dat die aantoonde braaf de boodschap van haar hond weg te halen met een zakje. De geslagen hondenbezitter liep een bloedende wond in haar gezicht op. Ze heeft aangifte gedaan.

Radioactieve wolk boven Tsjechië

In Praag en elders in Europa is een verhoogde concentratie radioactieve iodine-131 ontdekt. De deeltjes zouden geen gevaar vormen voor de volksgezondheid, aldus het VN-atoomagentschap IAEA vrijdag.

Hoge doses van de stof kunnen kankerverwekkend zijn. Het IAEA onderzoekt de herkomst van de stof. Volgens de Tsjechische functionaris voor nucleaire veiligheid komt de iodine niet uit een kerncentrale zoals Fukushima I. Mogelijk is de stof ontsnapt bij de productie van radioactieve farmaceutica.

Straling van iodine-131 lost doorgaans vrij snel op.

Extraatje in Final Fantasy XIII-2 voor Final Fantasy XIII spelers

Heb je Final Fantasy XIII gespeeld, dan ontvang je een beloning wanneer je begint met Final Fantasy XIII-2. Bij het starten van het spel krijg je dan een reeks scenes gepresenteerd waarin te zien is hoe het met de personages is vergaan. Daarbij krijgen mensen met een Final Fatasy XIII save data op hun schijf een special item, dit laat producer Yoshinori Kitase weten tijdens een interview met Xbox.com.

Kitase gaat tijdens het interview verder in op het Historia Crux system, waarmee je door tijd reist. Dit systeem is bedacht door het team zodat Final Fantasy XIII-2 minder lineair voelt dan deel XIII. Hoewel je door tijd kunt reizen, is het niet mogelijk om naar de gebeurtenissen van Final Fantasy XIII of daarvoor te gaan. De gebeurtenissen uit XIII hebben tijdparadoxen veroorzaakt, waardoor Serah en Noel kunnen tijdreizen. Kitase legt uit dat je acties de toekomst beïnvloeden, het is mogelijk om de gebeurtenissen in het spel te veranderen door het verleden te veranderen. 

Verder laat Kitase weten dat het spel op één disc past omdat de tussenfilmpjes nu veelal met de ingame engine zijn gemaakt in plaats van pre-rendered filmpjes. Daardoor is het nu ook mogelijk om tijdens de verhaalscènes verschillende kleren en wapentuig te tonen. Volgens hem zijn de laadtijden kort en om zo nog korter te maken kun je de game op je Xbox360 installeren. Of de PlayStation 3-versie ook een installatie-optie krijgt werd niet verteld, logisch gezien het interview werd gehouden door Xbox.com.

Dronken en baldadige Euskaltel-renner in cel

Romain Sicard is in Toulouse opgepakt door de Franse politie vanwege een te hoog alcoholpromilage in zijn bloed. De Franse renner van Euskaltel werd door agenten aangetroffen terwijl hij probeerde een verkeersbord in zijn auto te laden.

Na controle bleek dat de renner, wereldkampioen bij de beloften in 2009, te veel gedronken te hebben en werd in de cel gezet. Euskaltel is een intern onderzoek gestart naar het gedrag van zijn renner, die het hele jaar aan de kant moest staan vanwege blessures.

Sexy foto's maken tienermeisje kapot

Je kon er de laatste jaren niet omheen. Angie Verona werd ongewild een internetberoemdheid nadat bijzonder pikante foto's van het destijds 14-jarige meisje uitlekten. Angie is inmiddels 18 en heeft gisteren een openhartig interview gegeven aan de Amerikaanse tv-zender ABC. Ze heeft verteld dat de foto's haar leven hebben verwoest. Door constante pesterijen is ze al verschillende malen van school gewisseld.

In 2007 wilde ze haar toenmalige vriendje verrassen. Ze nam enkele gewaagde poses aan, maakte hier foto's van en zette deze op Photobucket. Dat had ze beter niet kunnen doen, want al snel gingen de kiekjes als een lopend vuurtje over het internet. "Als je 14 bent, besef je nog niet waar je mee bezig bent", zo vertelde Angie. "Niemand maakt foto's met als doel deze via internet te verspreiden. Je doet het alleen voor jezelf."

Sindsdien is het leven van het tienermeisje een hel. Zo werd ze op de middelbare school uitgescholden voor 'pornoster'. De foto's doken namelijk geregeld op op pornosites. Ook werden de plaatjes verwerkt in irritante pop-upbanners van pornosites. Ze dacht dat er zelf wel een einde aan zou komen, maar niets bleek minder waar.

Wie tegenwoordig googlet op 'Angie Verona', vindt bijna 65.000 foto's. Ook bestaan er talloze Facebook-, YouTube- en Twitteraccounts, die allen haar naam dragen. "Mensen zeiden me dat ik hieraan zelf schuldig was. Ze bedreigden me te verkrachten als ze me zouden zien. Ik had er immers zelf om gevraagd."

Toen men haar adres achterhaalde, was de maat vol. Haar ouders stapten naar de FBI. Desondanks werd het tienermeisje depressief. Ze liep weg en ging aan de drugs. Ook speelde ze met de gedachte zelfmoord te plegen. Haar ouders besloten uiteindelijk de politie in te schakelen en een advocaat in de arm te nemen. Deze konden echter niets voor haar betekenen. Alle zoekpogingen liepen dood.

"Je kunt er weinig tegen doen. Het is geen kinderporno, dus het is niet illegaal. Het is meer kindererotiek. Ze konden dus geen enkele website offline halen. Het kwam er op neer dat ik rustig moest afwachten wat over mij heen zou komen." Angie weigert nog immer een Facebookprofiel aan te maken, bang als ze is dat deze wordt gehackt.

De meeste foto's zijn echter nep, zo beweert de jonge vrouw. "Zij hebben een van mijn bikinifoto's gephotoshopt. Ze hebben de bovenkant er afgesneden." Haar vader, teleurgesteld in zijn dochter, is nog altijd woedend op de mensen die de foto's van haar hebben verspreid. "De eerste keer dat je ze tegenkomt op een pornosite is verschrikkelijk", vertelt hij. "Vervolgens zie je dat het slechts een onschuldige badpakfoto is." De familie heeft verteld dat de hele geschiedenis een nachtmerrie voor het gezin is geweest. "Telkens als het op de achtergrond is geraakt, komen de foto's weer boven. Het is als een wond die telkens weer opengaat."


Het bewuste interview dat Angie gisteren gaf

Groupama Sailing vergroot voorsprong in Ocean Race

Groupama Sailing heeft zijn leidende positie in de eerste etappe van de Volvo Ocean Race verstevigd. De Franse boot vaart ruim tweehonderd zeemijl voor het Spaanse Telefonica. Het Amerikaanse Puma Ocean Racing ligt op de derde plaats met een achterstand van 237 zeemijl op leider Groupama Sailing. De eerste etappe heeft als eindpunt Kaapstad.

Abu Dhabi besloot om de eerste etappe te laten voor wat het is. De boot uit de Verenigde Arabische Emiraten moest kort na de start van de eerste etappe terugkeren naar Alicante vanwege een gebroken mast. Nadat het team de eerste etappe vervolgde, werd vrijdagochtend besloten om de strijd te staken. Abu Dhabi houdt op die manier voldoende tijd over om zich voor te bereiden op de tweede etappe in de Volvo Ocean Race.

Eerder moest de boot Team Sanya al opgeven vanwege schade aan de boeg. Daardoor strijden nog maar vier teams voor de zege in de eerste etappe.


Groupama Sailing vergroot voorsprong in Ocean Race (Foto: Novum)

Gratis maand Call of Duty Elite door problemen

Gamers die een jaarabonnement op Call of Duty Elite hebben genomen, krijgen na afloop nog een maand gratis toegang tot de online service. Dat laat uitgever Activision weten. Sinds de release, afgelopen dinsdag, kunnen veel gamers op de website zich maar moeilijk registreren en inloggen.

Call of Duty Elite geeft gamers toegang tot diverse extra's die niet op de disc staan, waaronder extra online multiplayerlevels, de mogelijkheid om online video's op te nemen en uitgebreide statistieken van gespeelde multiplayerwedstrijden te bekijken. Voor de service moet een kleine vijftig euro per jaar worden betaald.

Activision hoopt de problemen binnen een paar dagen te hebben opgelost. De daadwerkelijke multiplayermodus op de online netwerken Xbox Live, PlayStation Network en de pc werkt vooralsnog zonder problemen.


Gratis maand Call of Duty Elite door problemen

Modern Warfare 3 verkoopt 6,5 miljoen op eerste dag

Activision heeft bekendgemaakt dat Modern Warfare 3 in de eerste 24 uur meer dan 6,5 miljoen stuks heeft verkocht in Amerika en Engeland. Deze verkoopcijfers hebben Activision zo'n $400 miljoen opgebracht. COD: Black Ops verkocht vorig jaar zo'n 900.000 stuks minder in de eerste 24 uur.

Battlefield 3 ging 5,5 miljoen keer over toonbank in vijf dagen. Activision geeft aan trots te zijn al drie jaar lang elk jaar een product op de markt te brengen dat records breekt. Bobby Kotick geeft daarnaast aan dat ze meer verkopen met Call of Duty-franchise dan de gehele Star Wars- of The Lord of the Rings-franchise.

Justitieminister Noorwegen treedt af om aanslagen Breivik

De Noorse minister van Justitie en Politie, Knut Storberget, treedt af. Hij voelt zich verantwoordelijk voor de fouten van de hulpdiensten tijdens de bloedige aanslagen in juli in Oslo en het eiland Utoya.

Dat maakte de Noorse premier Jens Stoltenberg vrijdag bekend tijdens een ingelaste persconferentie.

Parlementaire hoorzittingen onthulden donderdag meerdere fouten van de hulpdiensten. Zo werd Anders Behring Breivik, 7 minuten later gearresteerd dan waar tot nu toe officieel van uit werd gegeaan.
Ook is er onduidelijkheid over wie een lange rij ziekenauto's onnodig lang tegenhield in Utoya die waren opgeroepen voor eerste medische hulp voor de uit het water opgepikte slachtoffers.

Knut Storberget heeft aangegeven nu graag meer tijd met zijn familie te willen doorbrengen. Na veel intensieve, persoonlijke gesprekken tussen de premier en de vertrekkende minister is duidelijk geworden dat Knut Storberget zichzelf verantwoordelijk houdt voor het functioneren van de hulpdiensten tijdens de gebeurtenissen in juli.

Met de benoeming van defensieminister Faremo op justitie komt volgens kenners het regeringsbeleid nog meer op crisisbeheer te liggen. Voormalig staatssecretaris van Defensie Espen Barth Eide wordt de nieuwe minister voor de strijdkrachten en landsverdediging.

De Noor Anders Behring Breivik zit nog steeds vast en heeft toegegeven achter de aanslagen te zitten.

Zelf kiezen voor autovernieuwing Xbox Live

Wie kent het niet, je wilt niet dat je Xbox Live Gold-account automatisch verlengd wordt maar je vergeet te bellen, of je belt en er gebeurt uiteindelijk niks. Daar gaat verandering in komen bij de volgende update van Xbox.com want dan wordt het mogelijke om het automatisch te verlengen zelf uit te zetten.

Gebruikers kunnen dan zelf kiezen of ze willen dat er automatisch afgeschreven wordt of niet. De update komt samen met een andere update aan de website van Xbox.com die meer video- en sociale mogelijkheden zal aanbieden voor gebruikers.

Ballenbijtster moet schoffelen

Het leven van nietsvermoedende Engelsen is weer een stukje onveiliger geworden. De rechter heeft vanochtend besloten Maria Topp geen celstraf op te leggen wegens de gruwelijke mishandeling van haar toenmalige vriend. De 44-jarige vrouw uit Wreckenton moest terechtstaan omdat ze snoeihard in de testikels van Martin Douglas had gebeten.

Douglas en Topp, destijds al vijf jaar een stel, zetten het in februari op een zuipen in Douglas' huis in Newcastle. Hierna ontstond er ruzie tussen de twee, die abrupt eindigde toen de moeder van vier haar tanden in de arme man zijn scrotum zette. De wond was zo groot, dat een van de ballen door de wond naar buiten kwam.

Douglas belde hierop het alarmnummer. Hij was er echter zo slecht aan toe, dat de operator hem nauwelijks kon verstaan. In het ziekenhuis hebben ze het zaakje met maar liefst negentien hechtingen moeten dichtmaken.

Desondanks toonde de rechter, een man nota bene, genade voor Topp. Hij legde haar een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar op. Wel moet de feeks 150 uur schoffelen en heeft hij haar een straatverbod opgelegd. De relatie is namelijk over, zo wreef hij haar in.

Geen werkstraf voor belagers Amsterdamse agent

Twee leden van een voetbalploeg die zich schuldig hebben gemaakt aan geweld tegen een hondengeleider van de Amsterdamse politie hoeven de cel niet meer in en hoeven ook geen werkstaf uit te voeren. De rechtbank in Amsterdam heeft ze vrijdag straffen opgelegd die gelijk zijn aan de duur van hun voorarrest en wees de eis voor werkstraffen af. Bij het incident kwam een 31-jarige teamgenoot van de twee om het leven.

De twee mannen zijn lid van een team van de Amstelveense club Rkavic dat in mei het kampioenschap vierde in de Amsterdamse binnenstad. De hondengeleider wilde twee mannen op de Spiegelgracht wegens baldadigheid aanhouden, waarop de twee verdachten zich tegen hem keerden.

De agent werd in het nauw gedreven en de situatie escaleerde dusdanig dat de agent zijn wapen trok en schoot. De rechtbank vindt dat de twee verdachten met hun gedrag hebben bijgedragen aan dit incident. "Door op een agressieve en gewelddadige wijze een politieagent in functie in het nauw te drijven, zijn gevolgen ingetreden die niemand van tevoren had voorzien. Beide verdachten worden verantwoordelijk gehouden voor hun aandeel in dit incident."

De twee werden in eerste instantie verdacht van poging tot doodslag, maar het OM zwakte die aanklacht later af tot openlijke geweldpleging. Tegen de twee leden van het voetbalteam was twee weken geleden naast de tijd in voorarrest een werkstraf van tweehonderd uur geëist en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. Die laatste twee eisen zijn afgewezen..

Een van de twee verdachten werd in zijn been door een kogel geraakt. De 31-jarige teamgenoot die omkwam was zijn broer Michael Koomen. De andere verdachte werd door een kogel in zijn buik geraakt en heeft lange tijd in coma gelegen. Hij moet nog lang revalideren. De rechtbank heeft hier rekening mee gehouden bij het opleggen van de straffen. De man die in coma lag heeft 48 dagen in de cel doorgebracht, de ander dertien dagen.

Of de agent wordt vervolgd, wordt pas duidelijk na het onderzoek van de rijksrecherche.

Kuipers aangesteld voor play-offduel EK 2012

Björn Kuipers fluit komende dinsdag het play-offduel voor het EK 2012 tussen Ierland en Estland. Het is voor de 38-jarige arbiter de vierde keer dat hij een EK-kwalificatiewedstrijd mag leiden. Kuipers krijgt in Ierland assistentie van Erwin Zeinstra, Berry Simons en Bas Nijhuis.

De scheidsrechter is ingedeeld in de Elitegroep van de Europese voetbalbond UEFA en floot afgelopen jaar een aantal grote Europese wedstrijden. Kuipers leidde onder meer het duel om de Europese Super Cup tussen Barcelona en FC Porto.

Björn Kuipers
Björn Kuipers fluit play-offduel tussen Ierland en Estland (Foto: Pro Shots)

Dion Graus (PVV) boos op de NOS

Dion Graus (PVV) is boos op de NOS omdat die volgens hem zijn uitspraken verdraaid zou hebben.

Het betreft de uitspraken die hij heeft gedaan in de commissie de Wit tijdens de verhoren. Dion Graus gaat de NOS hierop aanspreken. Dion Graus zegt hierover 'Wat mij natuurlijk wel gebeurt, is dat de NOS het verhoor zo lullig monteert dat het lijkt alsof ik een of andere halve gare idioot ben die niet weet waar het over gaat'. Graus geeft te kennen dat het laaste woord hierover nog niet gesproken is en is voornemens de NOS hier op aan te spreken.

Kleine Evy om 11.11 uur geboren op 11-11-'11

In Ziekenhuis Amstelland is vrijdagochtend het meisje Evy geboren, exact om 11 minuten over 11 op de 11e van de 11e van 2011. Dat maakte het ziekenhuis in Amstelveen bekend.

"Natuurlijk waren er vooraf al grapjes over gemaakt, maar op het moment dat ze werd geboren stond de klok daadwerkelijk op 11 over 11", aldus een woordvoerster. Hans Broertjes, lid van de raad van bestuur van het ziekenhuis, kwam de ouders feliciteren en bood hen een boeket roze bloemen aan.

Filemon: BNN-collega's verdienen teveel

Filemon Wesselink vindt dat al zijn BNN-collega's onder de Balkenende-norm van 187.000 euro per jaar zouden moeten vallen. Vier van Wesselinks collega's verdienen fors meer dan de premier.

"Iedereen bij BNN zou onder de Balkenende-norm moeten zitten. Ik ben geen socialist hoor. Ik stem of D66 of VVD. Van mij mag iedereen veel verdienen. Maar het is wél crisis, de Publieke Omroep ligt onder vuur en het gaat om belastinggeld", zegt de presentator in de VARAgids.

Wesselink, die zelf 8.000 tot 9.000 per maand verdient, zegt dat de oplossing heel simpel is: "Wie meer wil verdienen kan altijd naar de commerciële omroep. Daar kun je net zulke goede televisie maken."

De presentator is niet bang dat zijn uitspraken tegen het zere been van zijn directe collega’s zijn: "Zo vaak zien wij elkaar niet, dus als we elkaar zien ga ik niet over de Balkenende-norm beginnen, nee. Dit is gewoon wat ik vind."


Filemon Wesselink: BNN-collega's verdienen teveel (Foto: ziko)

Biografische film Miles Davis in de maak

Het leven van jazzlegende Miles Davis wordt verfilmd. Regisseur George Tillman jr., die eerder de film Notorious over rapper Biggie Smalls maakte, heeft voor het project getekend. Ook Davis' zoon Gregory werkt mee aan de film, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite The Hollywood Reporter.

Het verhaal is gebaseerd op Gregory Davis' boek Dark Magus: The Jekyll and Hyde Life of Miles Davis. Zoals de titel doet vermoeden, zullen ook de minder sympathieke eigenschappen van de trompettist de revue passeren, zoals zijn alcohol- en drugsverslaving en zijn onaflatende vreemdgaan. "Ik denk dat George Tillman en coproducent Nick Davis Raynes het ware verhaal van mijn vader zullen vertellen, zonder het mooier te willen maken", zegt Gregory Davis.

Raynes wil de film op dezelfde leest schoeien als Walk the Line en Ray, over respectievelijk Johnny Cash en Ray Charles. "We willen een film maken die niet alleen appelleert aan de vele Miles Davis-fans over de hele wereld, maar ook aan mensen die niets van de man weten en zijn muziek voor het eerst horen." Omdat zoon Gregory meewerkt, mogen de filmmakers ook alle muziek uit Davis' omvangrijke oeuvre gebruiken.

De nieuw aangekondigde film, vooralsnog simpelweg Miles Davis genaamd, moet niet verward worden met de film over Miles Davis waar acteur Don Cheadle al een tijd aan werkt. Aan die film werkt Erin Davis, een andere zoon van Miles, mee.

Miles Davis is een van de invloedrijkste musici van de vorige eeuw. In vijftig jaar tijd maakte hij 67 studioalbums, 53 livealbums en 61 compilatiealbums. Hij ontving acht Grammy Awards en een Grammy Lifetime Achievement Award en werd tot driemaal toe beloond met een Grammy Hall of Fame Award.

In juli 1991 werd Davis in Parijs tot ridder geslagen. De jazzlegende overleed enkele weken later op 65-jarige leeftijd aan de gevolgen van een beroerte, griep en ademhalingsproblemen.

Gezochte man opgepakt in volgepropte wietwoning

Een 43-jarige man die nog ruim honderd dagen celstraf open had staan is woensdag aangehouden in een met wietplantjes volgestouwde woning in Amsterdam-West. In de woning werden ruim zesduizend hennepstekjes aangetroffen, meldt de politie vrijdag.

De politie spreekt van een flinke vangst. "In de meeste gevallen worden er ongeveer honderdvijftig tot vierhonderd stekjes aangetroffen in een woning," zegt een medewerker van de wijkteamrecherche.

Een voorbijganger zag dat de ramen van de woning waren afgeplakt en er veel condens op stond. Hij vond dat verdacht en tipte de politie. Agenten betraden de woning in de wijk Slotermeer rond 11.30 uur en troffen de wietplantage en de verdachte aan.

De veroordeelde wordt vrijdag voorgeleid bij de rechter-commissaris.

Verdachten tientallen branden Winschoten gepakt

Achttien verdachten zijn de afgelopen weken opgepakt voor betrokkenheid bij tientallen brandstichtingen in Winschoten. Een aantal heeft bekend verantwoordelijk te zijn voor en betrokken te zijn bij de branden. Drie zitten er nog vast, meldt de politie vrijdag.

De opgepakte verdachten zijn 15 tot en met 24 jaar en komen uit Winschoten en omgeving. De politie onderzocht ongeveer zestig branden die plaatsvonden tussen januari en oktober. De totale schade wordt geraamd op miljoenen euro's. Zo brandde tijdens de jaarwisseling aan de Gintweg een schoolgebouw uit. De schade is geraamd op ruim achthonderdduizend euro.

Medio april werd ook een grote brand gesticht. Toen brandde een voormalig busmuseum tot de grond af. Bij deze branden was een 21-jarige hoofdverdachte uit Winschoten, die nog vastzit, volgens de politie betrokken.

Ook zou hij samen met een kompaan in september twee grote compressoren hebben gestolen en de diefstal hebben willen maskeren door brand te stichten in een gemaal. Door de brand raakte het gemaal buiten werking en ontstond in de omgeving wateroverlast.

Ternauwernood werd grote milieuschade voorkomen, stelt de politie. Als de brand niet was ontdekt, was heel zout water op landbouwgrond terechtgekomen, dat lange tijd onbruikbaar zou zijn geworden. De schade bij het gemaal bedraagt ongeveer 750 duizend euro. Een van de gestolen compressoren is inmiddels teruggevonden bij een heler.

Verder verwoestte een brand in mei een woning aan de Hofstraat volledig. Bij dit vuur zou ook een aantal verdachten betrokken zijn. Naast deze grote branden waren er ook container- en conifeerbranden.

Geen van de verdachten had een motief, zo is gebleken uit hun verklaringen. "Een enkeling noemde als motief verveling en stoerdoenerij", aldus de politie.

De politie pluist de zaak nog verder uit en sluit niet uit dat nog meer aanhoudingen worden verricht. Bepaalde incidenten die tijdens gesprekken met de verdachten naar voren zijn gekomen, waren nog niet bekend bij de politie.


Verdachten tientallen branden Winschoten gepakt (Foto: Novum)

Schaatser Verweij gaat marathons rijden

Schaatser Koen Verweij zal morgen zijn debuut maken tussen de marathonschaatsers. De rijder van Team Hart zal deel gaan nemen aan de vijfde wedstrijd in de KPN-competitie. Hij zal uitkomen voor Renault Eco van ploegleider Jillert Anema.

Verweij wist vorige week bij de NK afstanden geen ticket voor de wereldbeker te veroveren. Hij traint daarom nu voor de NK allround die eind december op het programma staat. "Nu ik niet in het wereldbekercircuit zit, ga ik me richten op het NK allround in december. Ik wil middels de marathons mijn duurvermogen verbeteren," zei Verweij die vorig jaar nog derde werd op het EK allround.

Verweij blijft nog wel volgens de schema's van zijn trainer Jan van Veen trainen. "Hij gaat volgende week met Marrit Leenstra naar de wereldbekerwedstrijd in Chelyabinsk. Ik zal hier mijn trainingen moeten doen. Maar voorlopig blijf ik eerst rammen en raggen op de marathon."

[Upd] Senaat Italië stemt over bezuinigingen

De Italiaanse Senaat stemt vrijdagavond over een economisch hervormingsplan dat moet voorkomen dat Italië in dezelfde financiële problemen belandt als Griekenland.

Het gaat in het plan onder meer om een kleine zestig miljard euro aan bezuinigingen, belastingverhogingen en bevriezing van de ambtenarensalarissen.

Zaterdag stemt het Huis van Afgevaardigden over de maatregelen.

Update 14:20
De Italiaanse senaat heeft vrijdag de economische hervormingen goedgekeurd die het land onder druk van de Europese Unie moest nemen. Het aftreden van premier Silvio Berlusconi dit weekend is hiermee dichterbij gekomen. Naar verwachting stemt de kamer van afgevaardigden zaterdag in met de plannen.

De senaat stemde met 156 voor- en 12 tegenstemmen in met de wet waarin de hervormingen waren opgenomen. Berlusconi heeft beloofd af te treden als beide kamers van het parlement instemmen.


Italiaanse senaat stemt in met bezuinigingspakket (Foto: Novum)

Steeds meer maagverkleinende operaties

Het aantal maagverkleinende operaties in Nederland is de afgelopen jaren sterk gestegen tot bijna zesduizend dit jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Werkgroep Bariatrische Chirurgie. De uitgaven aan operaties tegen extreem overgewicht stegen de afgelopen jaren van 8,5 miljoen euro in 2008 naar 30,5 miljoen euro vorig jaar.

Die laatste cijfers blijken uit berekeningen die de Nederlandse Zorgautoriteit maakte in opdracht van het televisieprogramma Zembla, dat vrijdagavond bij de VARA wordt uitgezonden. In het programma spreken chirurgen van een 'booming business'.

Ziekenhuizen ontvangen tussen de acht- en tienduizend euro voor de maagverkleinende operaties. Ze worden per ingreep betaald, dus hebben er belang bij zo veel mogelijk behandelingen te doen.


Steeds meer maagverkleinende operaties (Foto: Novum)

Updatepatch voor Resistance 3

Insomniac Games heeft via Twitter bekendgemaakt dat er vandaag een gratis update beschikbaar komt voor Resistance 3. Patch 1.05 brengt een nieuwe map voor zestien spelers met de naam Creek en een map voor vier spelers met de naam The Granary. Beide zijn gratis voor spelers beschikbaar nadat de download is voltooid.

De update zal ook zorgen voor verbeterde prestaties en betere team balancing. Spelers die level 60 hebben bereikt kunnen ook betere equipment en abilities vrijspelen. Er is ook een aanpassing gedaan waardoor het Leap Corpse makkelijker wordt. Tot slot moet ook de move-functionaliteit in het spel beter werken.

Zeeuw gepakt voor bommeldingen zwembad Hengelo

Een 48-jarige man uit Kapelle in Zeeland blijkt verantwoordelijk voor twee telefonische bommeldingen bij een zwembad in Hengelo. Het motief van de man is nog niet bekend.

De man belde op 12 augustus en 21 september naar het Twentebad aan de Lage Weide en dreigde dat een bom zou afgaan. De meldingen bleken loos.

De Zeeuw krijgt een proces-verbaal en moet zich verantwoorden voor de rechter.

[Video] Warm welkom C. Ronaldo in Bosnië

Vanavond spelen Bosnië-Herzegovina en Portugal tegen elkaar in de eerste play-off wedstrijd voor het EK voetbal van 2012 in Polen en Oekraïne. In het Bosnische stadion Bilino Polje in Zenica zal het vanavond een heksenketel gaan worden, iets waar de Portugese voetballers gisteren op de luchthaven al wat van konden merken.

Op het vliegveld werden de Portugezen joelend opgewacht. Met name sterspeler Cristiano Ronaldo moest het ontgelden. Hij werd toegejuicht door de 'fans' met Messi, Messi, Messi. De Argentijn van FC Barcelona wordt beschouwd als beste speler ter wereld, een titel waar Real Madrid-speler Ronaldo ook aanspraak op wil maken.

De Jager ziet niets in onderzoek naar gulden

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) ziet niets in het onderzoek dat PVV-leider Geert Wilders wil laten doen naar herinvoering van de gulden. Dat heeft De Jager vrijdag gezegd tegen de NOS.

De Jager vindt het 'erg onhandig' dat Wilders in onrustige tijden nog meer onrust creëert. "Het is nu belangrijk dat we stabiliteit en rust hebben, en niet te veel gedoe", zei De Jager. Hij zei ook dat Wilders mag laten onderzoeken wat hij wil.

Volgens De Jager zijn vrijwel alle economen het erover eens dat de kosten van het opbreken van de euro enorm zijn. "Het kabinet heeft de ferme wil tot het behoud van de euro. Dat is het beste voor alle Nederlanders." De euro heeft gezorgd voor een lage inflatie en een lage werkloosheid, zei De Jager.

Wilders zegt dat het kabinet mensen bang maakt dat 'het licht uitgaat' als Nederland uit de euro stapt. "Natuurlijk kost dat geld, maar ik wil weten of een terugkeer naar de gulden ons op termijn juist niet meer oplevert." Als het onderzoek dit uitwijst, wil de PVV een referendum over een vertrek uit de eenheidsmunt.


De Jager ziet niets in onderzoek naar gulden (Foto: Novum)

FOK! Filmtip van de dag: Inkheart

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat... Inkheart.

Inkheart

Inkheart is gebaseerd op het gelijknamige boek en draait om Mo Folchart, een menslievende kerel die gezegend is met een bizarre gave. Wanneer hij iets hardop voorleest, komen de personages uit het betreffende boek namelijk tot leven. Klinkt als een redelijk aanlokkelijke vaardigheid. Maar schijn bedriegt. Folchart heeft immers een behoorlijk aantal woestelingen uit het middeleeuws verhaal Inkheart de werkelijke wereld ingeloodst. Bovendien heeft zijn vrouw op de een of andere manier het tegengestelde pad bewandeld. Zij is in het boek opgegaan. Zoals het een moedig persoon betaamt, gaat Mo er samen met zijn dochter op uit om de gedane zaken ongedaan te maken.

De film Inkheart is vanavond om 20:30 op RTL 5 te zien.

Rihanna krijgt rekening divagedrag gepresenteerd

Het concert dat Rihanna woensdag in het Gelredome gaf, krijgt nog een staartje. De 23-jarige zangeres begon ruim een uur te laat aan haar show, waardoor concertorganisator Mojo en het Gelredome extra kosten hebben gemaakt. Die worden doorberekend aan Rihanna, laat Mojo weten.

"Er zijn extra bussen ingezet, gestrande concertbezoekers zijn met de bus naar huis gebracht, de NS heeft treinen vast moeten houden en mensen hebben langer moeten werken", somt een woordvoerder van Mojo op. Volgens haar heeft het Gelredome de kosten voor het vervoer voor zijn rekening genomen, terwijl Mojo opdraaide voor de extra personeelskosten.

Doordat Rihanna zo laat op de planken klom, was haar concert niet voor 23.00 uur afgelopen. "Het is een duidelijke afspraak dat concerten voor 23.00 uur afgelopen zijn, zodat mensen nog met het openbaar vervoer naar huis kunnen. Gelukkig houden de meeste artiesten zich daaraan."

Volgens Mojo komt het zelden voor dat extra kosten voor een concert doorberekend moeten worden aan een artiest. "Een uitloop van vijftien of dertig minuten zijn we wel gewend, maar een uur is wel erg lang."

Waarom Rihanna zo laat op het podium verscheen, is een raadsel. "Ze was 's ochtends al aanwezig in het Gelredome. We hebben meerdere malen gevraagd waarom ze nog niet begon, maar geen antwoord gekregen." Toen Rihanna eindelijk begon aan haar Nederlandse concert, werd ze begroet met een fluitconcert.

De 23-jarige zangeres moest eerder deze maand meerdere concerten afgelasten wegens oververmoeidheid. In het Gelredome verzorgde ze echter met veel energie haar volledige show. Donderdag is Rihanna in een Amsterdamse coffeeshop gespot.

This is how I Move

De ochtend (middag) na een feestje loop (strompel) je door de woonkamer en zie je alle troep die achter is gebleven. De verschillende objecten die je tegenkomt zijn vaak een geheugensteuntje aan die leuke herinnering van de avond er voor.

Na afloop van een PlayStation Move-feestje gebeurt hetzelfde als we de nieuwe Move-commercial van Sony mogen geloven.

DICE kijkt naar veranderingen in Battlefield 3

Ontwikkelaar DICE kijkt naar eventuele aanpassingen van een aantal features in Battlefield 3. Zo zal het bereik van de Battlefield 3-zaklamp ingekort worden maar de felheid hetzelfde blijven. Daarnaast wordt er ook gekeken naar lag bij gebruik van controllers en het gebruik van straaljagers en helikopters.

De straaljagers en helikopters worden te gemakkelijk uit de lucht geschoten door de mobiele AA. DICE is nu aan het kijken of ze iets kunnen veranderen waardoor dit meer gebalanceerd wordt. Daarnaast klopt het dat er meer terugslag in de wapens zit. Mensen klagen dat bij 'Burst-fire' die terugslag bij elke burst komt. De ontwikkelaar geeft aan dat dit klopt en uiteindelijk is dit wel nauwkeuriger dan vol automatisch schieten. Bij elke burst volgt de eerste kogel namelijk het correcte pad en de andere drie kogels wijken iets af. Bij volautomatisch schieten wijken alle kogels behalve de eerste iets af.

Wanneer de ontwikkelaar de veranderingen gaat doorvoeren is niet bekendgemaakt.

NAVO-leden ongerust over onderzoek Strafhof

Sommige lidstaten van de NAVO zijn ongerust over het onderzoek dat de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) heeft aangekondigd naar mogelijke oorlogsmisdaden in Libië. Volgens diplomaten bij het hoofdkantoor van de NAVO wordt een intern onderzoek overwogen naar alle incidenten waarin bombardementen of andere acties van de NAVO tot burgerslachtoffers hebben geleid.

Het bondgenootschap stelt dat zijn operaties in Libië strikt in overeenstemming waren met de resolutie van de Veiligheidsraad die 'alle noodzakelijke maatregelen voor de bescherming van burgers en door burgers bevolkte gebieden die dreigen te worden aangevallen' goedkeurde. NAVO-leiders hebben herhaaldelijk gewezen op de precisie waarmee de missie werd uitgevoerd, waarbij zij het geringe aantal burgerdoden aanvoerden als bewijs van haar succes.

ICC-aanklager Luis Moreno-Ocampo heeft de Veiligheidsraad eerder deze maand laten weten dat er 'beschuldigingen van oorlogsmisdaden door de NAVO' zijn, die 'onpartijdig en onafhankelijk' zullen worden onderzocht. Hij liet zich niet uit over de inhoud van de beschuldigingen en door wie die zijn geuit. Zijn bureau concentreert zich nu op misdaden begaan door het regime van Moammar Gadhafi en wacht op een verslag van een onderzoekscommissie van de VN in Libië alvorens te beslissen over een formeel onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden door de NAVO.

Het VN-rapport wordt in maart verwacht. Afhankelijk van de bevindingen kan Moreno-Ocampo besluiten van verder onderzoek af te zien of het Strafhof toestemming vragen om een formeel onderzoek te beginnen. Hij kan ook genoegen nemen met stappen op nationaal niveau; het ICC komt alleen in actie als die achterwege blijven of onvoldoende zijn.

Bijna 120 landen hebben zich bij het Strafhof aangesloten. Alle Europese lidstaten van de NAVO en Canada aanvaarden de rechtsmacht van het hof. Omdat de NAVO zelf het ICC-verdrag niet heeft ondertekend, zal het ICC waarschijnlijk met afzonderlijke lidstaten bespreken welke zaken behandeld moeten worden.

Tbs-kliniek moet therapeut betalen na mishandeling

Het Limburgse forensisch psychiatrisch centrum De Rooyse Wissel moet een schadevergoeding betalen aan een ex-werknemer die is mishandeld door een tbs'er. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald. De ex-werknemer raakte door de mishandeling volledig arbeidsongeschikt. De hoogte van de schadevergoeding moet nog worden bepaald.

De voormalig medewerker was als sociotherapeut in loondienst van de Rooyse Wissel. In maart 2003 werd hij door een tbs-patiënt vastgepakt en meerdere keren op onder meer zijn hoofd geslagen. De oud-werknemer heeft de tbs-instelling aansprakelijk gesteld en eiste een schadevergoeding van ruim 280 duizend euro.

De kantonrechter wees de eis van de voormalig sociotherapeut in 2007 af. De tbs-instelling kon volgens de rechter geen verwijt worden gemaakt, omdat niet te voorzien was dat de tbs'er gewelddadig zou worden. Ook in hoger beroep kreeg de ex-medewerker geen gelijk en werd beslist dat de tbs-instelling aan haar zorgplicht heeft voldaan.

De Hoge Raad oordeelt nu dat dit niet het geval was. De Rooyse Wissel had volgens de Hoge Raad moeten aantonen dat alle veiligheidsmaatregelen waren getroffen om de sociotherapeut te beschermen tegen het gevaar dat komt kijken bij werken met een gevaarlijke tbs'er. "Dat heeft zij niet gedaan", aldus de Hoge Raad.

De tbs-instelling moet daarom alle schade vergoeden. Het gerechtshof in Arnhem gaat zich buigen over de hoogte van de vergoeding.

Force India maakt rijders 2012 in Brazilië bekend

Ondanks de gedane toezeggingen zal het Formule 1-team Force India dit weekend in Abu Dhabi de rijderskeuze voor 2012 nog niet bekendmaken. In plaats daarvan moeten Adrian Sutil, Paul di Resta en Nico Hülkenberg wachten tot de Grand Prix van Brazilië die over twee weken verreden zal worden.

Teambaas Vijay Mallya zegt meer tijd nodig te hebben om de knoop door te hakken. "We weten het niet. Het laatste nieuws is dat ze het besluit in de weken tussen Abu Dhabi en Brazilië nemen," liet Hülkenberg weten aan persbureau SID.

Voorzitter NAC Breda stapt op

Ronald Clayden, de bestuursvoorzitter van NAC Breda, is opgestapt. Dat schrijft Omroep Brabant. Naast Clayden heeft ook bestuurslid Ton van Haperen zijn spullen gepakt. Het duo houdt het voor gezien vanwege een een verschil van inzicht met directeur Ed Busselaar en de rest van het bestuur over hoe de club bestuurd moet worden.

Door het vertrek van Clayden en Van Haperen gaat de Raad van Commissarissen nu verder met vijf man. André Lieshout, één van de leden van de RvC, neemt het voorzitterschap over. NAC Breda zit al lange tijd in financiële nood, waardoor er op bestuurlijk niveau onrust heerst.

Vorige maand werd duidelijk dat NAC over het afgelopen boekjaar een verlies van 7,5 miljoen euro heeft geleden. "Het zijn geen cijfers om vrolijk van te worden, maar er gloort hoop aan de horizon, zo leren de eerste maanden van het huidige boekjaar. NAC Zal naar verwachtig over het huidige seizoen een bescheiden positief resultaat behalen", luidde een statement op de clubsite.

Protest Unesco tegen Israëlische spotprent

De Unesco heeft de gezant van Israël op het matje geroepen over een spotprent in de Israëlische krant Haaretz. De culturele organisatie van de Verenigde Naties stoorde zich aan een tekening waarin premier Benjamin Netanyahu Israëlische gevechtspiloten voor hun vertrek om Iran te bombarderen instrueert om op de terugweg ook het Unesco-kantoor onder handen te nemen.

Met de prent nam de tekenaar de boosheid van Netanyahu over de toelating van de Palestijnen tot de Unesco op de hak, maar de grap was aan de VN-organisatie niet besteed. De Israëlische ambassadeur kreeg volgens het ministerie van buitenlandse zaken een protestnota overhandigd waarin stond dat de tekening 'de levens van ongewapende diplomaten in gevaar brengt'.

Weer twee ontvoerders naar rechter om Heineken-film

Heineken-ontvoerders Jan Boellaard en Frans Meijer hebben een kort geding aangespannen tegen IDTV, de producent van De Heineken Ontvoering. Ze worden in de film met naam en toenaam genoemd en eisen dat duidelijk wordt gemaakt wat fictie is en wat niet.

De advocaat van Boellaard en Meijer, Bart van Tuinen, wil niet verder op de zaak ingaan, want de dagvaarding 'is net de deur uit'. "Laat IDTV zich eerst maar oriënteren op de zaak", zegt hij tegen Novum Nieuws.

Jens van den Brink, de advocaat van IDTV, ziet de rechtszaak met vertrouwen tegemoet. "Er zijn vele honderden films gemaakt over waar gebeurde feiten, dat mag gewoon." Volgens de advocaat kent niemand de precieze feiten van een misdaad. "Behalve de criminelen, en dat zijn niet de meest betrouwbare personen."

Martin Erkamps is de enige nog levende ontvoerder van biermagnaat Alfred Heineken die geen kort geding aanspant. Heineken-ontvoerder Willem Holleeder verloor een kort geding tegen de filmproducent. Zijn naam wordt in de film juist niet genoemd. Wel is er een personage dat volgens IDTV op hem en Erkamps is gebaseerd.

Holleeder vreesde dat door de film een verkeerd beeld van de ontvoering zou ontstaan. Het kort geding is volgens Van Tuinen niet met dat van zijn cliënten te vergelijken. "Deze zaak is helemaal anders." De zaak dient 22 november.

Heineken en zijn chauffeur werden in 1983 door vijf mannen ontvoerd. Cor van Hout werd in 2003 vermoord. De Heineken Ontvoering behaalde binnen vier dagen de status van Gouden Film voor honderdduizend bezoekers. De film van Maarten Treurniet komt ook uit in Groot-Brittannië en Ierland.

Pelé: "Cruijff was completer dan Maradona"

Lionel Messi wordt momenteel gezien als de beste speler ter wereld. De Braziliaanse legende Pelé is ook onder de indruk van de Argentijn, maar vindt hem nog niet van wereldklasse.

Pelé is namelijk van mening dat spelers als Lionel Messi en Wayne Rooney eerst nog maar eens op het hoogste niveau moeten presteren voordat ze de stempel 'wereldklasse' krijgen opgedrukt. De 71-jarige Braziliaan vindt dat uitblinken voor je club iets anders is dan uitblinken voor je land. "Ik ben van mening dat een 'grote' speler pas naam maakt wanneer hij uitblinkt op het WK", zegt Pelé tegenover The Sun.

"Als voorbeeld kijk ik naar Lionel Messi bij Barcelona. Daar is hij erg goed. Uitzonderlijk. Maar als hij speelt voor Argentinië is het heel anders. Vergelijk hem met Zinedine Zidane. Hij won het WK en was vijftien jaar lang top. Hij was completer dan Messi. Voor Zidane had je Johan Cruijff, Franz Beckenbauer, Michel Platini en Bobby Moore. Dat waren grote spelers die het WK wonnen of, zoals Cruijff en Platini, uitblonken in die toernooien."

Een speler die Pelé niet noemt, en toch wordt gezien als een van de betere spelers uit de geschiedenis van het voetbal, is Diego Maradona. "Maradona had maar een goede voet en was niet goed in de lucht. Hij was een grote speler, maar wat er gebeurde op het WK in 1994 heeft schade aangebracht aan zijn imago", vervolgt Pele, doelend op het drugsgebruik van de Argentijn. "Cruijff was een stuk interessanter. Hij was anders dan Maradona, completer."

Daniel Radcliffe was allergisch voor Potter-bril

Daniel Radcliffe kreeg uitslag toen hij zijn Harry Potter-bril voor het eerst opzette. "Uiteindelijk realiseerden we ons dat ik er allergisch voor was", zegt de Britse acteur in een gesprek met schrijfster J.K. Rowling op de dvd van de allerlaatste Potter-film, die vrijdag in de Verenigde Staten wordt gepresenteerd. "Ik kreeg twee kringen met witte pukkels en plekjes rond mijn ogen. Het duurde een week voordat we ons realiseerden dat het aan de bril lag", aldus de 22-jarige acteur. "Gelukkig geloven we allebei niet in voortekens", vult Potter-schrijfster J.K. Rowling hem aan. "Jij was de uitverkorene."

Het gesprek tussen Rowling en Radcliffe staat op de dvd van Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2. De achtste film is de laatste in de reeks over de tovenaarsleerling. De dvd ligt vanaf 16 november in de Nederlandse winkels.

Verkrachter slaat toe met kind bij zich

Een 29-jarige man uit Nijmegen is opgepakt op verdenking van een verkrachting en twee aanrandingen. In twee gevallen zou de man zijn kind bij zich hebben gehad, laat de politie vrijdag weten. Twee van zijn slachtoffers zagen in de auto van de man een klein kind in een kinderzitje.

De misdrijven vonden plaats in september en oktober op verschillende plekken in Nijmegen en Wijchen. Mogelijk heeft de Nijmegenaar in die periode vaker geprobeerd vrouwen te benaderen.

De man werd twee weken geleden aangehouden. Hij is donderdag voor negentig dagen in bewaring gesteld.

FIFA 12-update brengt problemen

Gisteren is er een grote patch voor FIFA 12 uitgebracht en inplaats van dingen te fixen, wat je verwacht, gaan er dingen juist kapot. Sinds het uitbrengen van de game crasht de game juist vaker maar gelukkig heeft EA een oplossing, content verwijderen en opnieuw downloaden.

Benieuwd naar hoe je dit probleem kan oplossen? Bekijk hieronder de beschrijving voor jouw platform en voer de stappen uit om het probleem op te lossen.

PS3

In-game UGC File Deletion

[Main Menu] -> [My Fifa 12] -> [ FIFA12 Profile] -> [SAVE/LOAD/DELETE]

- Press the [Cross] button and choose delete

- Choose your UGC file

- Delete the file

- Reboot the game.

PS3 XMB method to delete UGC File

- Proceed to the PS3 XMB

- Use the Left Analog stick to move left/right and choose the controller icon to the far right

- Scroll down to Save Data Utility (PS3)

- Choose your file "FIFA 12 - UGC Data 1 Contains UGC file"

- Press the [Triangle] button and then choose Delete

Xbox 360

In-game UGC File deletion

[Main Menu] -> [My Fifa 12] -> [ FIFA12 Profile] -> [SAVE/LOAD/DELETE]

- Press the [A] button and choose delete

- Choose your UGC file

- Delete the file

- Reboot the game.

Dashboard Method to delete UGC File

- Press the Xbox360 Guide button

- Press the [Y] button to proceed to the Xbox Dashboard

- [My Xbox] -> System Settings -> [Memory] -> [Hard Drive/MU] -> [Games] -> FIFA 12

- Delete UGC file

Windows

In-Game

- [Main Menu] -> [My Fifa 12] -> [ FIFA12 Profile] -> [SAVE/LOAD/DELETE]

- Choose the UGC file

- Delete the file

- Reboot the game.

File Explorer

- Open the "My Documents" -> "FIFA 12" folder in File Explorer

- You can manually delete the savefiles from that folder

Vijf stappende militairen opgepakt

In de binnenstad van Groningen zijn donderdagnacht vijf militairen aangehouden voor uitgaansgeweld. Ze worden verdacht van mishandeling, openlijke geweldpleging, vernieling en lokaalvredebreuk. Wat er precies is gebeurd wordt volgens de politie en de marechaussee nog onderzocht.

De mannen waren volgens de politie lastig bij hun aanhouding en ook nog op het politiebureau. "Vermoedelijk waren ze onder de invloed van alcohol. Ze liggen nu nog in de cel hun roes uit te slapen." Zodra ze wakker zijn worden ze verhoord. De zaak is overgedragen aan de marechaussee.

Iraniërs gepakt voor smokkelen landgenoten

Drie Iraniërs die mensen vanuit hun vaderland naar Nederland smokkelden zijn opgepakt. De drie verdachten van 31, 30 en 24 jaar wonen al een aantal jaren in Nederland en hebben allemaal de Nederlandse nationaliteit. Ze zitten nog vast voor verder onderzoek, meldt de marechaussee vrijdag.

Het onderzoek naar de mensensmokkel begon in juni. Nadat ze hun landgenoten via diverse Europese landen Nederland binnen hadden gekregen, voorzagen ze hen van valse reisdocumenten. Daarna werden de gesmokkelde mensen naar onder meer Duitsland en Oostenrijk gebracht om uiteindelijk in Engeland uit te komen.

Vanwege de mensensmokkel zijn op verschillende locaties in Amsterdam en Purmerend, waar de drie verdachten wonen, doorzoekingen geweest. Hierbij zijn onder meer professionele printers en een laserperforator in beslag genomen. Met deze apparatuur kunnen onder meer Nederlandse identiteitskaarten worden nagemaakt.

Ook zijn andere vervalsingsapparatuur, gestolen Nederlandse en Belgische reisdocumenten, geld en goud aangetroffen en zijn diverse computers en laptops in beslag genomen. Verder zijn familieleden van de verdachten gehoord.

'Piraterij van games stijgt met twintig procent'

Het bedrijf Envisional heeft bekendgemaakt dat het aantal games die illegaal gedownload worden gestegen is met twintig procent. Daarnaast is de top vijf games uit 2010 meer dan een miljoen keer illegaal gedownload volgens het onderzoeksbedrijf.

Hoge bazen uit de game-industrie zijn bang dat er dadelijk een generatie komt die alleen maar alles illegaal zal downloaden. Gamers zelf zien vaak een minder groot probleem in het downloaden van games. Eén van deze gamers geeft aan dat hij van de honderd games die hij gedownload had er zo'n vijftig gekocht heeft. Dit omdat de andere vijftig hij het niet waard vond om te kopen of gewoon niet leuk waren.

De gamesindustrie geeft aan dat alle illegale downloads diefstal zijn en dat de oplossing ligt in het voordelig aanbieden van spellen als alternatief. Door de piraterij verliezen bedrijven banen en miljoenen aan inkomsten, geven verschillende bedrijven uit de industrie aan. Concrete cijfers over wat bedrijven verliezen door piraterij zijn niet bekend.

Uitslag eerste vrije training Abu Dhabi

Jenson Button heeft de snelste tijd neergezet tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Abu Dhabi. De Brit wist Mark Webber iets meer dan een tiende voor te blijven. De Red Bull-coureur was op zijn beurt Lewis Hamilton 14 duizendsten te snel af. Sebastian Vettel reed de vierde tijd.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 J. Button McLaren 1:40.263 21
2 M. Webber Red Bull 1:40.389 +0:00.126 26
3 L. Hamilton McLaren 1:40.403 +0:00.140 27
4 S. Vettel Red Bull 1:40.755 +0:00.492 27
5 F. Alonso Ferrari 1:40.801 +0:00.538 25
6 F. Massa Ferrari 1:41.260 +0:00.997 17
7 A. Sutil Force India 1:41.340 +0:01.077 23
8 N. Rosberg Mercedes 1:42.130 +0:01.867 26
9 P. di Resta Force India 1:42.151 +0:01.888 28
10 J. Alguersuari Toro Rosso 1:42.377 +0:02.114 26
11 J. Vergne Toro Rosso 1:42.633 +0:02.370 26
12 R. Grosjean Renault 1:42.685 +0:02.422 29
13 V. Petrov Renault 1:43.118 +0:02.855 13
14 P. Maldonado Williams 1:43.255 +0:02.992 29
15 M. Schumacher Mercedes 1:43.389 +0:03.126 24
16 S. Perez Sauber 1:44.412 +0:04.149 28
17 K. Kobayashi Sauber 1:44.484 +0:04.221 18
18 H. Kovalainen Lotus 1:44.565 +0:04.302 27
19 J. Trulli Lotus 1:44.898 +0:04.635 25
20 V. Liuzzi HRT 1:46.385 +0:06.122 28
21 D. Ricciardo HRT 1:46.532 +0:06.269 27
22 T. Glock Marussia-Virgin 1:48.024 +0:07.761 20
23 R. Wickens Marussia-Virgin 1:48.551 +0:08.288 23
24 R. Barrichello Williams -:--.--- -:--.--- 3

'Take-Two wil uitbreiden'

Take-Two gaat een klein bedrag van $200 miljoen lenen en het lijkt te gaan voor een investering in de mobiele of de sociale gaming markt. Het bedrijf wil het bedrag in 2016 terugbetalen en vroege investeerders kunnen misschien wel een $30 miljoen extra terug verwachten op een later tijdstip.

Take-Two geeft aan het geld nodig te hebben voor algemene bedrijfsdoelen maar onze favoriete glazenbolvoorspeller Michael Pachter verwacht dat er een overname gaat komen door het bedrijf. Hij baseert dit op de groeiende cijfers van de winsten op digitale content en op het feit dat Take-Two hiermee ook het bedrijf wil laten groeien.

Landis twijfelt over hoger beroep

Wielrenner Floyd Landis weet nog niet of hij in beroep gaat tegen zijn veroordeling. "Ik heb een paar dagen nodig om de uitspraak te bestuderen", meldt de 36-jarige Landis vandaag aan Cyclingnews. De Amerikaan werd gisteren veroordeeld tot een jaar voorwaardelijk voor zijn rol bij het hacken van een computer in een Frans laboratorium.

In zijn reactie laat Landis weten nooit informatie over de rechtszaak te hebben ontvangen. "Verschillende mensen hebben ernaar gezocht, maar ik heb geen enkel document gezien van de Franse autoriteiten." De Amerikaan vindt de Franse rechtbank partijdig. "Zij vonden mij vanaf het begin al schuldig."

Volgens de aanklagers zou Landis enkele maanden na de Tour de France van 2006 met zijn coach Arnie Baker een plan hebben bedacht om documenten van het laboratorium in Châtenay-Malabry te laten verdwijnen.

Landis raakte zijn overwinning in de Tour van 2006 kwijt aan Oscar Pereiro Rio nadat het laboratorium hoge testosteronwaarden had ontdekt in de stalen van de Amerikaan.


Landis twijfelt over hoger beroep (Foto: Novum)

'Geld OV-chipkaart kan spoorloos verdwijnen'

Van de OV-chipkaart worden regelmatig bedragen afgeboekt voor reizen die niet hebben plaatsgevonden. Deze afboekingen zijn niet te vinden in het transactieoverzicht dat met een persoonlijke chipkaart via internet kan worden opgevraagd. Dat concludeert het OV loket, de ombudsman voor openbaar vervoer.

Reizigers lopen volgens het OV loket bij het rechtzetten van de fout vaak tegen een bureaucratische muur. De klantenservice van de OV-chipkaart verwijst gedupeerde gebruikers door naar het betreffende vervoerbedrijf. Die verwijst vaak terug naar de klantenservice van de chipkaart, omdat die over de transactieoverzichten gaat.

Het probleem is nog groter als reizigers hun kaart automatisch laten opladen. Een lege kaart wordt dan automatisch aangevuld door koppeling aan een bankrekeningnummer. Spooktransacties van niet-gemaakte reizen werken dan direct door op iemands bankrekening.

De automatische incasso zorgt ook voor problemen als iemand rood heeft gestaan, waardoor afschrijving is mislukt. De kaart wordt dan niet opgeladen Als de OV-chipkaart meer dan zestig euro in de min komt te staan, wordt het vervoerbewijs geblokkeerd. De procedure voor het deblokkeren is onduidelijk. Onvoorziene restschulden worden doorgespeeld aan incassobureaus.

Het OV loket pleit voor klantvriendelijkere procedures. De verschillende ov-bedrijven zouden daarvoor beter samen moeten werken.

Voorzitter raad van toezicht Codarts per direct weg

De voorzitter van de raad van toezicht van hogeschool Codarts, Carel van Eykelenburg, is per direct opgestapt. Hij vindt zichzelf 'niet onmisbaar' in de organisatie en wil met zijn actie bijdragen aan een 'positieve beweging' voor de Rotterdamse kunsthogeschool, zo laat hij in een verklaring weten. De opleiding ligt al maanden onder vuur.

De onderwijsinspectie greep in juni in bij de school. Het personeel zou worden geïntimideerd en het onderwijs zou ondermaats zijn. Later werd via de Volkskrant bekend dat ook de administratie niet op orde was. Daardoor kon niet worden gecontroleerd of studenten terecht een diploma hadden gekregen.

De echte reden achter het vertrek van Van Eykelenburg, ook bestuursvoorzitter bij de Bank Nederlandse Gemeenten, zou liggen in de kritiek die het management heeft op zijn functioneren als toezichthouder, schrijft diezelfde krant vrijdag. Personeelsleden van Codarts zouden de problemen bij de instelling gedeeltelijk aan de toezichthouders wijten.

In september stapte bestuursvoorzitter Jikkie van der Giessen 'tijdelijk' op. Ze vond het onderzoeksrapport van de medezeggenschapsraad 'vernietigend'. Veel van de klachten over de opleiding hadden betrekking op haar functioneren. Van der Giessen was sinds 1999 werkzaam bij Codarts.

Vorige maand stelde de onderwijsinspectie een officieel onderzoek in naar de kwaliteit van het onderwijs. De kunsthogeschool telt ongeveer 1100 studenten en zo'n 340 medewerkers. Er worden ook circusartiesten opgeleid.


Voorzitter raad van toezicht Codarts per direct weg (Foto: Novum)

Horenaar deelt klappen uit aan Friese agent

Een 18-jarige man uit Hoorn heeft vrijdagochtend in Leeuwarden tot twee keer toe een agent geslagen. Dat gebeurde bij een massale vechtpartij bij het gerechtsgebouw aan het Wilhelminaplein, laat de politie weten.

Agenten probeerden rond 05.00 uur twee groepen vechtende jongeren uit elkaar te halen. Hierbij werd een van de agenten twee keer door de man uit Hoorn geslagen. Hij werd aangehouden en meegenomen naar het bureau.

Na de aanhouding laaide de ruzie weer op bij het station en werden nog twee mannen uit Hoorn en een uit Leeuwarden aangehouden.

'Piramide dicht vanwege 11-11-11, 11.11 uur'

De Egyptische autoriteiten hebben de piramide van Cheops vrijdag voor bezoekers gesloten omdat er geruchten gingen dat er mensen waren die er om 11.11 uur spirituele ceremonies wilden houden. Op de datum 11-11-11 en het tijdstip 11.11 uur zouden rituelen staan gepland die met het jodendom of de vrijmetselarij verband zouden houden, zo meldden de Egyptische media.

De dienst van oudheden hield het erop dat de piramide van donderdagavond tot zaterdagochtend vanwege 'noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden' gesloten werd.

Indorocker Andy Tielman (75) overleden

De indorocklegende Andy Tielman is donderdag overleden. Dat hebben mensen uit zijn omgeving bevestigd. Hij is 75 jaar geworden.

De gitarist was bekend van de Tielman Brothers, waarmee hij eind jaren vijftig een van de eerste muzikanten was die doorbraken met rock-'n-roll in Nederland. De band bestond oorspronkelijk uit vier broers. Andy was zanger en gitarist.

Op de wereldtentoonstelling in 1958 in Brussel maakte Tielman tijdens een optreden furore, onder meer door zijn gitaar met zijn tanden te bespelen. Ook in de jaren zestig bleef de band zeer populair, onder meer in Duitsland.

'Gifmengster van Ede' blijft in tbs-kliniek

De tbs-behandeling van de 64-jarige Rita T., ook wel bekend als de gifmengster van Ede, wordt met een jaar verlengd. Dat heeft de rechtbank in Arnhem vrijdag bepaald. Justitie had dat ook geëist. De rechter oordeelde dat het nog te onveilig is om de behandeling van T. volledig te staken.

Gedragsdeskundigen achten de kans klein dat de vrouw, die tussen 1994 en 1996 onder anderen haar man en schoonzus vergiftigde, opnieuw gewelddadig gedrag vertoont. Omdat haar behandeling soms stroef verloopt, vindt de rechtbank het wel nodig de tbs met een jaar te verlengen. Het is de bedoeling dat T. uiteindelijk weer zelfstandig gaat wonen.

T. beging de vergiftigingen met tegretol, een medicijn tegen epilepsie. Ze zit sinds 1997 in een tbs-kliniek. Gedragsdeskundigen stellen dat de vrouw het syndroom van Münchhausen by proxy heeft.

De vrouw werd ook verdacht van vergiftiging van haar broer, schoonouders en dochter. Hiervoor is nooit sluitend bewijs geleverd.

DTM in 2012 weer naar Zandvoort

De organisatie van de DTM heeft de kalender voor het seizoen 2012 bekendgemaakt. Op de tien races tellende kalender is ook weer een plaats voor Zandvoort ingeruimd. De bolides zullen op 26 augustus weer door de Noord-Hollandse duinen scheuren.

Nieuw in 2012 is de terugkeer van BMW. Hierdoor staat er naast Audi en Mercedes weer een derde merk aan de start van het kampioenschap. Het seizoen start op 29 april op de Hockenheimring en eindigt op 21 oktober ook weer op deze baan. De auto's zullen naast de tien races op 14 en 15 juli in het olympisch stadion in München nog een showevenement gaan geven. Dit seizoen reed de Nederlander Renger van der Zande in de DTM. Nog niet bekend is of hij er volgend seizoen weer bij zal zijn.

De kalender:

29 april - Hockenheimring (Duitsland)
6 mei - Lausitzring (Duitsland)
20 mei - Brands Hatch (Groot-Brittannië)
3 juni - Red Bull Ring Spielberg (Oostenrijk)
1 juli - Norisring (Duitsland)
14-15 juli - Showevenement olympisch stadion München (Duitsland)
19 augustus - Nürburgring (Duitsland)
26 augustus - Zandvoort (Nederland)
16 september - Oschersleben (Duitsland)
30 september - Valencia (Spanje)
21 oktober - Hockenheimring (Duitsland)

Battlelog-problemen op PSN

EA en Sony hebben bekendgemaakt dat er problemen zijn met de digitale versie van Battlefield 3 op het PSN in de PSN Store. Het probleem is dat mensen niet kunnen inloggen op de Battlelog-servers voor hun statistieken als ze BF3 in de PSN Store aangeschaft hebben.

Mensen die Battlefield 3 in een normale winkel hebben gekocht voor de PS3 lijken nergens last van te hebben. Sony en EA zijn momenteel druk aan het kijken waar het probleem vandaan komt en hoe ze het kunnen oplossen. Er is nog niet bekendgemaakt wanneer we een patch voor het probleem kunnen verwachten. We zullen het dus even moeten afwachten.

Engelse topclubs jagen op Nederlandse talenten

Het Algemeen Dagblad weet te melden de Ajax-talent Danzell Gravenberch op de interesse kan rekenen van Manchester United, Liverpool en Aston Villa. Ook PSV'er Zakaria Bakkali kan op de interesse rekenen van een Engelse topclub. Volgens de Daily Mail wil Manchester City snel werk maken van het 15-jarige talent.

Gravenberch, een 17-jarige aanvaller, komt bij Ajax uit in de A1. De jongeling beschikt bij Ajax nog niet over een contract en kan daardoor voor weinig geld de overstap maken naar één van de Engelse topclubs. Zij hoeven slechts een opleidingsvergoeding te betalen aan Ajax.

Bakkali wordt al langer gevolgd door Manchester City, die onlangs leeftijds- en voormalig ploeggenoot Andreas Pereira naar Manchester United zag vertrekken. Daardoor werd de interesse van Manchester City concreter. Bakkali gaf in een eerder stadium echter al aan langer bij PSV te willen blijven.

Rugblessure Boerrigter niet ernstig

De rugblessure waarmee Derk Boerrigter het trainingskamp van Oranje moest verlaten blijkt mee te vallen. Dit meldt Ajax-clubarts Edwin Goedhart na het bestuderen van de mri-scan.

Hij laat in De Telegraaf weten: "Alle ernstige zaken - zoals een hernia - zijn uitgesloten. Het gebied rond de wervelkolom in de onderrug is slechts overbelast. Het lijkt een spierenkwestie.” In tegenstelling tot andere geblesseerde Ajacieden kan Boerrigter waarschijnlijk volgende week zaterdag wel meedoen, als NAC Breda op bezoek komt in de Amsterdam ArenA.

Dit geldt niet voor Siem de Jong en Theo Janssen. De Jong kampt met een spierscheuring, terwijl Janssen een hamstringblessure heeft. Boerrigter behoorde voor het eerst tot de selectie van het Nederlands elftal. Bondscoach Bert van Marwijk riep AZ-speler Roy Beerens op als vervanger van de geblesseerde Ajacied. Vanavond speelt Nederland de oefeninterland tegen Zwitserland, terwijl dinsdag Duitsland de tegenstander is.

Derek Boerrigter's blessure valt mee
De rugblessure van Derek Boerrigter blijkt mee te vallen (Foto: Pro Shots)

Djokovic trekt zich terug in Parijs

Tennisser Novak Djokovic heeft bekendgemaakt dat hij zich teruggetrokken heeft voor de kwartfinale van het Master Series-toernooi in Parijs. De nummer één van de wereld kampt met een schouderblessure en meldt op zijn site dat de blessure vannacht verergerd is.

Djokovic speelde gisteren in de Franse hoofdstad in de derde ronde tegen zijn Servische landgenoot Viktor Troicki en won de partij met moeite. Omdat hij al geblesseerd in Parijs arriveerde ziet hij er van af om te spelen tegen thuisspeler Jo-Wilfried Tsonga. De Fransman gaat hierdoor zonder te spelen naar de halve finale.

Wekelijkse Nintendo-downloads

Nintendo heeft elke week een aantal nieuwe titels die je kunt downloaden voor jouw DSi of 3DS in de vorm van DSiWare. 3DS heeft daarnaast ook oude klassiekers die je kunt downloaden via de Virtual Console. Dit is de lijst met titels die deze week in de eShop staan.

Nintendo 3DS (Download Software)
Freakyforms: Your Creations, Alive!

Nintendo 3DS (Virtual Console)
Side Pocket

Nintendo DSiWare
Aquarium van het geluk

Op de site van Nintendo is een trailer te bekijken waarin de titels getoond worden.

DC Universe Online bereikt één miljoen spelers

Sony Online Entertainment heeft bekendgemaakt dat ze één miljoen spelende gebruikers hebben voor DC Universe Online. Het aantal spelers is redelijk gelijk verdeeld over de PS3 en de pc waar het spel te spelen is. De game is goed ontvangen sinds ze zijn overgestapt op een F2P-model.

De MMORPG DC Universe Online is op 1 november overgestapt naar het F2P-model en dat leverde binnen drie dagen een stijging van 400% aan gebruikers. Na een week is de stijging opgelopen tot 1000% in gebruikers voor de nu gratis MMORPG.

Guardiola: "Mourinho misschien wel de beste"

Pep Guardiola is sinds de zomer van 2008 de trainer bij Barcelona. Sindsdien won hij twaalf titels, wat hem de meest succesvolle trainer uit de geschiedenis van FC Barcelona maakt.

In de jaren negentig won Guardiola als middenvelder van Barça ook al veel prijzen. Volgens hem is een mooie loopbaan als voetballer geen garantie voor het zijn van een goede trainer.

Als voorbeeld draagt hij zijn rivaal Mourinho van Real Madrid aan. "Het is niet noodzakelijk om zelf gevoetbald te hebben om een groot trainer te worden", zegt Guardiola. "Arrigo Sacchi heeft deze sport veranderd zonder zelf ooit te hebben gespeeld en Jose Mourinho is waarschijnlijk de beste trainer ter wereld."

"Dat je weet hoe het er aan toe kan gaan in kleedkamers kan je een voordeel opleveren in sommige situaties, maar het geeft je weer andere voordelen wanneer je nooit als speler in een kleedkamer bent geweest."

Guardiola heeft al vaker gezegd met de gedachte te spelen om te stoppen als trainer van Barcelona. Volgens de voormalig international kun je het beste stoppen wanneer je op je hoogtepunt zit. "Als speler zijnde realiseerde ik me op een gegeven moment dat ik niet meer kon geven. Het was een moment waarop ik moe was en ik weet als coach dat het een keer ook zo zal zijn. Ik weet dat er een dag aan komt waarop ik moe word en ik stop. Ik hoop dat die dag komt. Want normaal gesproken worden trainers ontslagen voordat zij er zelf voor kiezen om de club te verlaten. Op dit moment kan ik kiezen."


Pep Guardiola (Foto: Novum)

Weggepest homostel wijst aanbod vergoeding af

Het homostel dat werd weggepest uit de Utrechtse wijk Leidsche Rijn heeft een aanbod van 35 duizend euro als schadevergoeding van de gemeente afgewezen. Dat heeft een van de mannen op de regionale zender Radio M gezegd. Het stel vindt het bod te laag en wil zestigduizend euro van de gemeente hebben.

Het paar stelt de gemeente, de politie en de staat aansprakelijk voor het feit dat ze zijn weggepest. Ze hebben een civiele procedure in gang gezet. Door de pesterijen zouden ze hun huis in de wijk Leidsche Rijn noodgedwongen onder de marktwaarde hebben moeten verkopen en zouden ze ernstige psychische problemen hebben opgelopen. De mannen hebben een civiele procedure in gang gezet.

Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht trok eerder al het boetekleed aan over het optreden rond het weggepeste stel. Hij gaf toe dat de gemeente de zaak niet goed heeft aangepakt. De gemeente Utrecht was vrijdagochtend niet direct bereikbaar voor commentaar.

Tijgertje weer opgepakt in Den Haag

Tijgertje is donderdag alweer opgepakt voor diefstal. Dat heeft een politiewoordvoerder bevestigd. De Haagse, bekend van haar deelname aan realityserie Oh Oh Tirol, werd eind september veroordeeld tot 96 dagen celstraf, een werkstraf van zestig uur en een voorwaardelijke celstraf wegens diefstal.

Omdat Tatjana Liefhebber, zoals Tijgertje eigenlijk heet, de celstraf al in voorarrest had uitgezeten hoefde ze niet meer de cel in. Verder kreeg ze ook twee weken voorwaardelijk wegens rijden zonder rijbewijs.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie vond het te vroeg om te zeggen wat er nu met Liefhebber gaat gebeuren. "De officier van justitie kan in principe vragen om de voorwaardelijke celstraf tot uitvoering te brengen als het om een zelfde soort delict gaat."

Tijgertje pleegde de afgelopen maanden zes winkeldiefstallen, waarvan vier samen met haar moeder. Donderdag werd ze alleen opgepakt. Liefhebber stal onder meer een shirt, een broekpak en slippers. Verschillende keren verzette ze zich bij haar aanhouding. Ook schold ze agenten uit voor onder meer kankermafkees, kankersukkel en kankermongool.

Schumacher ontkent contractverlenging bij Mercedes

Michael Schumacher heeft ontkend dat hij al een contract voor het Formule 1-seizoen 2013 op zak heeft, zoals Bild eerder deze week suggereerde. Volgens hem is het nu niet de tijd om de onderhandelingen te starten en heeft hij tijd nodig om er over na te denken.

Schumacher heeft een contract tot eind volgend seizoen. Teamgenoot Nico Rosberg had dit ook en heeft de deal verlengd. Naar verluidt staat Rosberg nu tot eind 2015 onder contract bij de Duitse renstal.

"Volgens sommige journalisten heb ik een nieuw contract getekend, maar in werkelijkheid is dat niet waar," zei Schumacher tegen Autosport. "Ikzelf heb bovendien al herhaaldelijk aangegeven dat het op dit moment niet de juiste tijd voor mij is om over een nieuwe overeenkomst te praten met Mercedes. Ik heb namelijk nog wat meer tijd nodig om te zien hoe Mercedes zich ontwikkelt en wat ik precies wil," zei de 42-jarige Duitser die er aan toevoegt dat zijn motivatie een belangrijke rol speelt bij zijn beslissing.

Adjunct school in cel na aangifte leerling

De adjunct-directeur van het Anna van Rijn College in Nieuwegein heeft deze week een paar uur in de cel gezeten nadat een leerling aangifte tegen hem had gedaan van mishandeling. Na verhoor mocht hij weer naar huis, zegt een politiewoordvoerder.

De 13-jarige leerling was woensdag door de man beetgepakt en op de gang gezet nadat de jongen meerdere keren was verzocht het klaslokaal te verlaten. Hij had gevochten met een andere leerling.

Liuzzi: "Ook in 2012 rij ik voor HRT"

Volgens Vitantonio Liuzzi zal hij ook in 2012 gaan rijden voor het HRT F1 Team. De Italiaan beschikt naar eigen zeggen over een meerjarige deal met de Spaanse renstal. Eerder kwam hij al uit voor de Formule 1-teams Red Bull, Toro Rosso en Force India.

"Ik heb een contract voor de lange termijn," zei Liuzzi gisteren op een persconferentie in Abu Dhabi. "Toen we aan dit avontuur begonnen, wisten we dat één jaar niet genoeg zou zijn om samen serieuze progressie te boeken. Ik ben ingehuurd om het team verder te ontwikkelen en volgens mij zijn we goed bezig. Het ziet er allemaal zeer positief uit voor de toekomst. Ik ga er dan ook vanuit dat ik gewoon bij het team kan blijven."

Beyond Good & Evil 2 waarschijnlijker bij succes Rayman Origins

Als Rayman Origins een succes wordt, dan is er meer kans dat er een Beyond Good & Evil 2 uitkomt. Dit zegt Tony Key, sales executive bij Ubisoft. Volgens Key krijgt Michel Ancel, bedenker van Rayman en BG&E, meer credits als hij een succesvolle game maakt.

"Ultimately, Rayman is [Ancel's] original creation, and if all the people that love Beyond Good & Evil understand he is more than a one trick pony... and that if Rayman: Origins does well, it gives him more leeway for other opportunities because he has to build up his studio.,"

Wil je een tweede Beyond Good & Evil, dan is het een verstandig idee om Rayman Origins aan te schaffen. Key meldt overigens ook dat de XBLA- en PSN-versie van het eerste BG&E vrij goed verkoopt. De game wordt nog steeds regelmatig aangeschaft en het publiek voor een tweede deel is daarmee groter dan bij het eerste deel.

Oorspronkelijk zou Beyond Good & Evil een trilogie worden, maar we hebben al jaren niets van het tweede deel vernomen. Ancel zei zelf al eens dat het project waarschijnlijk te ambitieus is voor de huidige generatie consoles. Of er ooit meer games in deze franchise gaan verschijnen blijft onzeker. Het is in ieder geval positief dat er weer over gesproken wordt.

Lichte censuur in Japanse versie Saints Row: The Third

In het land van de reizende zon, waar je games hebt waarin je meisjes verkracht in de metro en waar in menig tekenfilm te zien is hoe demonen vrouwen ongekend vleselijk genot bezorgen, is blijkbaar het slaan met een reuze dildo toch net iets te veel van het goede.

Door strakkere richtlijnen in Japan moest THQ enkele aanpassingen maken aan het wapen met de naam de Penetrator  voor de Japanse versie van Saints Row: The Third. De uitgever moest de aders en de physics verwijderen. De Penetrator is enorme paarse dildo die gebruikt wordt als slagwapen.

Saints Row: The Third ligt op 17 november in de winkels.

SR3

Stijve kost leraar zijn baan

Het Markland College in het Brabantse Oudenbosch heeft een 62-jarige gymleraar de zak gegeven. De beste man zou met een stijve voor de klas hebben gestaan.

Volgens het schoolbestuur neemt de docent het niet zo nauw met de gedragsregels. Het regende namelijk klachten van de VMBO-brugklassers. Zo zou de gymleraar tijdens de les vloeken en tieren en zonder te kloppen de meisjeskleedkamer in lopen. Hij wordt er zelfs van beschuldigd bij de tienermeisjes in hun slipjes te hebben gekeken.

Hierna besloot men een onderzoek in te stellen naar de geile gymleraar. Omdat hieruit bleek dat hij zich had schuldiggemaakt aan 'grensoverschrijdend gedrag', kreeg hij van het schoolbestuur een standje. Toen de beste man na deze waarschuwing ook nog eens met een kloppende roede voor de leerlingen stond, was de maat vol.

De school heeft de docent geschorst. Op 1 januari zal deze schorsing worden omgezet naar een ontslag, zo heeft bestuursvoorzitter Gerard Snoeijs vandaag laten weten. De leraar zelf ontkent echter schuldig te zijn. Er is geen aangifte gedaan bij de politie.

Honkballers vanmiddag gehuldigd in Haarlem

De Nederlandse honkbalploeg wordt vanmiddag in Haarlem gehuldigd. Oranje wordt rond 16.00 uur verwacht in het centrum van de Noord-Hollandse hoofdstad. Het team won vorige maand de wereldtitel, maar de huldiging werd uitgesteld omdat een aantal spelers direct na het WK verplichtingen had.

De honkballers komen per rondvaartboot aan in het centrum van Haarlem, waarna enkele festiviteiten plaatsvinden. Vanaf 17.45 uur wordt de ploeg van bondscoach Brian Farley gehuldigd op de Grote Markt.

Oranje versloeg vorige maand Cuba in de eindstrijd van het wereldkampioenschap. Het was voor het eerst in de historie dat een Europees land de wereldtitel won.

NVIDIA ziet stijgende lijn

Videokaartenboer NVIDIA heeft zijn cijfertjes van het derde kwartaal bekendgemaakt en zien een stijgende lijn. De inkomsten van het bedrijf zijn met 4,9% gestegen naar $1,07 miljard. In vergelijking met vorig jaar is dit een stijging van maar liefst 26,3%. Daarnaast is het netto inkomen ook flink gestegen.

Afgelopen kwartaal lag het netto inkomen op $178,3 miljoen, dit lag het kwartaal daarvoor nog op $151,6 miljoen en vorig jaar op $84,9 miljoen. De CEO van NIVIDIA heeft aangegeven dat de groei in inkomens vooral ligt bij de GPU-markt en de mobiele markt. De CEO verwacht daarnaast een goede toekomst tegemoet te gaan.

Limbo bereikt de één miljoen

Ontwikkelaar Playdead heeft bekendgemaakt dat Limbo één miljoen keer verkocht is op PSN, pc en XBLA. De ontwikkelaar is zo blij met het nieuws dat ze direct hebben bekendgemaakt dat Limbo ook naar Mac OS zal komen. Daarnaast is het bedrijf nu ook volledig afhankelijk geworden van vroege investeerders.

De Mac-versie van Limbo zal SteamPlay ondersteunen en zal daarnaast ook via de Mac App Store uitkomen. Limbo moet voor het einde van dit jaar nog uitkomen voor de Mac.

Topless vrouw veroorzaakt verkeerschaos

Een topless vrouw heeft vanochtend heel wat overlast veroorzaakt in het Australische Burleigh Heads. De halfblote dame heeft onder andere een kettingbotsing veroorzaakt waarbij drie auto's betrokken zijn.

De vrouw slingerde naar verluidt over de weg. Even voor 8 uur plaatselijke tijd klapten op de hoek van een straat drie auto's op elkaar. Twee inzittenden moesten hierop naar het ziekenhuis worden overgebracht.

Ongeveer tien minuten later veroorzaakte de roekeloze dame weer een ongeluk. Ze ramde een auto en ging er vervolgens vandoor. De bestuurder van deze auto raakte niet gewond. Hij zal later vandaag officieel aangifte doen. Van de topless vrouw ontbreekt nog ieder spoor.

Lekke banden op A16 door balk op rijbaan

Op de A16 in de richting van Rotterdam zijn vrijdagochtend in korte tijd vijftien auto's gestrand met lekke banden. Die waren gesneuveld door een grote houten balk die op de rijbaan was beland, meldt de Verkeersinformatiedienst vrijdag.

Voor de veiligheid moest de rechterrijstrook ter hoogte van het knooppunt Ridderkerk-Zuid worden afgesloten. Daardoor ontstond een file van zeker vijf kilometer. De balk is inmiddels verwijderd.

Hoe de balk op de weg terecht is gekomen, is nog niet bekend.

D66 helpt kabinet niet met bezuinigingen

Het kabinet hoeft niet bij D66 aan te kloppen voor hulp bij het doorvoeren van extra bezuinigingen. Dat zei fractievoorzitter Alexander Pechtold op BNR. Donderdag werd bekend dat VVD en CDA het regeerakkoord willen openbreken om te zoeken naar drie tot vier miljard aan extra bezuinigingen. Gedoogpartner PVV steunt dat waarschijnlijk niet.

Pechtold wil pas na nieuwe verkiezingen eventueel steun geven aan Rutte, laat hij weten. De D66-leider vindt dat kiezers bij zo'n belangrijke kwestie hun stem moeten kunnen laten horen. Pechtold voelt niks voor grove bezuinigingen. Volgens hem zijn hervormingen nodig in plaats van 'visieloos geld wegsnijden'.

De mogelijke extra bezuinigingen boven op de al geplande achttien miljard euro zijn volgens economen een slecht idee. "De economie is langzamerhand aan het opkrabbelen. De voorspellingen zijn dat de groei weer stil zal gaan staan en in die tijden is het laatste wat je moet doen nog meer bezuinigen", zegt PvdA-senator en hoogleraar economische theorie en economisch beleid Esther-Mirjam Sent van de Radboud Universiteit op BNR.

Volgens Bas Jacobs, hoogleraar economie en overheidsfinanciën aan de Erasmus Universiteit, ondermijnen bezuinigingen ook het herstel van Zuid-Europa.

Disneyland en reclame goed voor winst Walt Disney

Walt Disney heeft over het afgelopen kwartaal een dertig procent hogere nettowinst geboekt. Stijgende reclame-inkomsten, een toename in het aantal bezoekers van zijn themaparken en hogere tarieven voor de uitzendrechten van Disneys sportzender ESPN droegen hier onder meer aan bij. Dat meldde het entertainmentconcern donderdagavond na sluiting van de Amerikaanse beurs.

De nettowinst over het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar 2010-2011 kwam uit op 1,09 miljard dollar (800 miljoen euro), ofwel 0,58 dollar per aandeel. In dezelfde periode een jaar eerder bedroeg de nettowinst 835 miljoen dollar, ofwel 0,43 dollar per aandeel.

De omzet kwam over de afgelopen verslagperiode uit op 10,43 miljard dollar, van 9,74 miljard dollar een jaar eerder. Analisten hadden gerekend op een winst per aandeel van 0,54 dollar, op een omzet van 10,36 miljard dollar.


Disneyland en reclame goed voor winst Walt Disney (Foto: Novum)

Saints Row: The Third krijgt seizoenspas

Saints Row: The Third zal een seizoenspas krijgen die in Amerika $19,99 zal gaan kosten. Met deze pas heb je recht op vier stuks DLC die uit zullen komen dit jaar en volgend jaar. Door gebruik te maken van deze pas zal je over alle vier de DLC naar verwachting zo'n 15% korting krijgen.

De eerste DLC komt 15 november uit, dezelfde dag als dat de game uitkomt in Amerika. De DLC genaamd 'Nyte Blade' brengt je twee nieuwe voertuigen en drie nieuwe kostuums. De andere vier stuks DLC die er komen zullen missies bevatten en komen in 2012 uit. Bekijk hieronder enkele details van de aankomende DLC.

  • Genkibowl VII (januari 2012)

The Wide World of Genki takes over Steelport for a sporting tradition totally and utterly unlike any other.

  • The Trouble With Clones (voorjaar 2012)

Copy-cat killing at its finest.

  • Gangstas in Space (najaar 2012)

The Saints go intergalactic in this science-fiction misadventure.

Nieuwe Griekse premier heeft Nederlandse vrouw

De nieuwe Griekse interim-premier Lucas Papademos is getrouwd met een Nederlandse kunstenares. Shanna Ingram Papademos exposeerde vorig jaar nog bij De Nederlandsche Bank. Haar werk werd in de aankondiging voor die expositie omschreven als kleurrijk, kosmopolitisch en eclectisch.

De in Indonesië geboren en in Nederland opgegroeide mevrouw Papademos woont al sinds de jaren tachtig in Athene. Daarvoor studeerde ze beeldende kunsten in Boston. Na het behalen van haar bachelortitel, haalde ze haar master in New York.

Lucas Papademos wordt vrijdag benoemd als hoofd van een nationale overgangsregering. Hij is voormalig vicepresident van de Europese Centrale Bank.


Nieuwe Griekse premier heeft Nederlandse vrouw (Foto: Novum)

PSP-games mogelijk speelbaar op Vita

PSP-games in UMD-formaat zijn straks misschien te spelen op de PlayStation Vita. Op de Japanse website van PlayStation wordt deze optie beschreven als UMD Passport. Dit plaatste een oplettende gebruiker op de NeoGaf fora.

Gelukkige eigenaren van een PlayStation Vita kunnen hun PSP-games overzetten naar een download in vier stappen. Mensen moeten eerst een UMD-registratieformulier naar hun PSP downloaden vanuit de PlayStation Store. Vervolgens dien je dit registratieformulier op te starten op je PSP, om dan de UMD-game in je PSP te doen die je wilt registreren. Ten derde is het de bedoeling simpelweg de instructies te volgen.

Ten slotte kun je met korting een downloadbare versie aanschaffen die speelbaar is op je Vita. Of en wanneer deze dienst beschikbaar wordt in Europa en hoeveel de downloadbare versies gaan kosten is nog onbekend. De PlayStation Vita ligt hier in ieder geval vanaf 22 februari 2012 in de schappen.

Passport

Gran Turismo 6 is in de maak

Kazunori Yamauchi van Polyphony Digital heeft in een interview met IGN aangegeven dat het bedrijf al bezig is met Gran Turismo 6. Content die nog makkelijk in GT 5 kan, zal worden uitgebracht als DLC voor de game.

Grote verbeteringen of nieuwe features die niet gemakkelijk in Gran Turismo 5 kunnen worden geïmplementeerd zullen pas in Gran Turismo  6 te zien zijn.

In het gesprek geeft Yamauchi aan dat ze er nu klaar voor zijn om DLC op een regelmatige basis voor de racer uit te brengen. Daarnaast is Yamauchi trots dat één van de leden van de GT Academy nu een volwaardig coureur is geworden en mee gaat doen aan de Dubai-race van 24 uur in januari.

Wil je wat meer lezen over het interview, doe dat dan hier.

Miyamoto wil remake 2D-Zelda's

Spelontwikkelaar Shigeru Miyamoto wil driedimensionale remakes van klassieke tweedimensionale Zelda-games. Vooral The Legend of Zelda: A Link to the Past uit 1992 zou de grootmeester graag in 3D zien. Dat heeft Zelda-ontwikkelaar Eiji Aounuma gezegd tegen gamewebsite Gamesradar.

"Het zou volgens Miyamoto geweldig zijn om de tweedimensionale wereld van A Link to the Past in 3D te ervaren", aldus Aounuma. "Dat zou mogelijk een project kunnen zijn waar we in de toekomst aan gaan werken. Momenteel is hij hier echter niet mee bezig."

Na het uitbrengen van The Legend of Zelda: Ocarina of Time-remake in juni richt Aonuma zich nu op een geheel nieuwe Zelda-titel voor de Nintendo 3DS.

The Legend of Zelda: Skyward Sword is de eerst volgende Zelda die op het programma staat. De Zelda-game, die volgend week vrijdag verschijnt, wordt een van de laatste games voor de Nintendo Wii. Begin volgend jaar brengt Nintendo de opvolger Wii U op de markt.


Miyamoto wil remake 2D-Zelda's

Patricia Paay heeft afspraken over vreemdgaan

Patricia Paay en haar ietwat jongere vriend Nicky van Dam hebben afspraken gemaakt over vreemdgaan. De diva beseft dat er een groot leeftijdsverschil tussen de twee bestaat, al betekent het niet dat Nicky daarom met iedere vrouw het bed in mag duiken.

''Er is nu eenmaal een groot leeftijdsverschil tussen ons en ik word alleen maar ouder. Wat dat betreft, heb ik genoeg realiteitszin. Maar ik ga me op mijn leeftijd niet meer druk maken over dit soort zaken. Ik heb in het leven wel zo langzamerhand genoeg meegemaakt en gezien. Een goede relatie hangt van meer dingen af dan alleen maar seks."

Patricia maakt het dus niet zoveel meer uit, als de dame echter zelf vreemdgaat is het foute boel. ''Die wordt helemaal gek als ik met een andere man naar bed zou zijn gegaan."

Sony brengt PlayStation creditcard uit

Na al het gezeik rondom PSN en de creditcard-gegevens zou je verwachten dat Sony voorlopig niets over creditcards zou zeggen. Maar in plaats daarvan brengen ze een PlayStation creditcard uit.

Met de PlayStation Card verdien je met iedere aankoop punten, die je weer kan uitgeven aan PlayStation spellen, accessoires, PlayStation Network content en andere Sony producten. De hoeveelheid punten die je verdient hangt af van wat je koopt. Voor iedere dollar die je uitgeeft krijg je een punt, en voor specifieke aankopen krijg je bonuspunten:

10x punten bij aanschaf van PSN
3x punten bij aanschaf van PlayStation en Sony producten in Sony winkels en op Sony.com
3x punten bij fast-food restaurants, bioscopen en mobiele telefoonrekeningen

Met vijfduizend punten kan je een $50 PSN voucher "kopen". Games zijn verkrijgbaar vanaf tweeduizend punten en PlayStation hardware begint met 1,500 punten.

Met je eerste aankoop krijg je een $50 PSN voucher. Je betaalt ook geen jaarlijkse kosten en heb je het eerste jaar 0% rente. Hierna betaal je tussen de 13,9% en 24,9% rente.

PvdA wil duizend raadsleden minder

De PvdA wil het aantal gemeenteraadsleden met duizend terugbrengen. PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen dient maandag een wetsvoorstel van die strekking in, bevestigde hij vrijdag na berichtgeving in het AD.

Het kabinet wil het aantal raadsleden met een derde terugdringen, zo staat in het regeerakkoord. Volgens Heijnen is dat echter te rigoureus en gaat dat ten koste van de kleine partijen in de gemeenteraden. Heijnen vindt een vermindering met tien procent voldoende.

Het Kamerlid denkt dat het een stuk reëler is het aantal raadsleden met duizend terug te dringen naar achtduizend in 2014. De maatregel moet enkele tientallen miljoenen euro's opleveren.

10-jarig meisje bevallen van zoon

Een van de jongste moeders ter wereld leeft in Mexico. Daar heeft een meisje van slechts 10 jaar oud onlangs het leven geschonken aan een jongetje.

Het kind kwam in het vrouwenziekenhuis van de stad Puebla ter wereld na een keizersnee. Het ventje, na 31 weken zwangerschap slechts 3,3 pond, ligt nog altijd op de afdeling Intensive Care wegens een longontsteking. Zijn moeder is inmiddels thuis maar bezoekt haar zoon elke dag om hem de borst te geven.

De Mexicaanse autoriteiten zijn bezig met het speuren naar de vader en onderzoeken of het meisje is verkracht. De minimumleeftijd voor vrijwillige seks is in Mexico namelijk 12 jaar. Een abortus is voor het meisje nimmer een optie geweest. In het streng katholieke land is dit alleen toegestaan als het kind is verwekt tijdens een verkrachting. Overtreders van deze wet kunnen een gevangenisstraf of fikse boete tegemoet zien.

Het anoniem gebleven meisje werd op 22 oktober het ziekenhuis binnengerold. Zij had veel last van complicaties, waaronder zelfs epileptische aanvallen. Zowel moeder als kind maakt het volgens de artsen inmiddels goed.

Spelers NBA stemmen over voorstel

Het lot van de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA ligt in handen van de spelers. Zij mogen stemmen over het laatste voorstel dat de eigenaren van de clubs donderdagavond (plaatselijke tijd) aan de spelersvakbond presenteerden.

Gaan de spelers met deze verdeling van de miljarden aan inkomsten akkoord, dan kan de competitie op 15 december beginnen en zal het seizoen 72 speelronden omvatten. Dat zei NBA-baas David Stern.

Het arbeidsconflict in de NBA duurt al maanden. Door de 'lock-out' zijn alle wedstrijden voor november reeds geschrapt.

Wisseling militairen Kunduz verder vertraagd

De thuiskomst van militairen van de eerste lichting van de politietrainingsmissie in Kunduz is verder vertraagd. De afgelopen dagen vielen vluchten uit door noodweer in het noorden van Afghanistan en nu ontbreken de diplomatieke vergunningen om over bepaalde landen te mogen vliegen.

Bij het verkrijgen van zogeheten overvliegvergunningen verschillende instanties en landen betrokken, laat Defensie vrijdag weten. De afgifte gebeurt pas op het allerlaatste moment, wat kan leiden tot vertragingen. Daardoor kunnen militairen voor wie de missie erop zit niet naar huis en duurt ook de aanvoer van nieuw personeel langer. Woensdag liet defensie al weten dat door zandstormen, hevige sneeuwval en harde wind in het noorden van Afghanistan vluchten uitvielen.

De wisseling van personeel in Afghanistan gebeurt in fases. Vorige week donderdag keerde een grote groep militairen terug op vliegbasis Eindhoven. Wanneer de militairen nu hun eindbestemming zullen bereiken, is nog onduidelijk.


Wisseling militairen Kunduz verder vertraagd (Foto: Novum)

Jan Smit trouwt met zijn Liza

Jan Smit belooft vrijdag eeuwige trouw aan zijn Liza Plat. De 25-jarige zanger trouwt op het eiland Sint-Maarten. Onder anderen de ouders van Jan, zussen Monique en Jenny en Nick en Simon reisden af naar de tropische bestemming om bij de bruiloft te zijn.

Smit deed iedereen geloven dat hij op de eerste verjaardag van zijn dochter Emma, 17 november, in het huwelijksbootje zou stappen. Het stel viert volgende week nog wel een huwelijksfeest in Volendam.

Jan Smit had in 2006 enkele maanden een relatie met de negen jaar oudere presentatrice Ellemieke Vermolen. Een jaar later werd hij verliefd op Yolanthe Cabau van Kasbergen. Zij gingen in mei 2009 na een relatie van twee jaar uit elkaar. De actrice trouwde vorig jaar met voetballer Wesley Sneijder.

Na de breuk met Yolanthe maakte de zanger bekend dat hij was gevallen voor de Volendamse Liza Plat. Toen ze een relatie kregen was zij nog getrouwd. Zij scheidde en de Volendammer ging op Valentijnsdag op zijn knieën voor Liza. Hun dochter Emma werd vorig jaar geboren. Liza heeft al een dochter uit een eerdere relatie.

Zoektocht in Mallebos naar Farida hervat

In het Mallebos bij Spijkenisse wordt vrijdag de zoektocht naar het mogelijke graf van de sinds vorig jaar vermiste Farida Zargar hervat. De 34-jarige verdachte die vastzit voor betrokkenheid bij de vrouw, wees donderdag een plek aan in het bos waar volgens justitie iets lijkt te zijn begraven.

Het onderzoek werd donderdag aan het einde van de middag gestaakt toen het donker werd. Het onderzoeksteam wilde voorkomen dat per ongeluk sporen verloren gaan. In het bos werd al meerdere keren gezocht naar de vrouw. Eerder werden onder meer haar fiets en sleutelbos gevonden.

Woensdag werd onder de schuur bij het huis van de man in Spijkenisse nog een voorwerp gevonden dat van belang kan zijn in het onderzoek. Het zou gaan om een badkuip, maar dat wil het OM niet bevestigen. In de woning aan de Venusstraat werd vorige maand al de tas van de 22-jarige Farida aangetroffen.

Ook Sinterklaas getroffen in de portemonnee

De schuldencrisis laat ook Sinterklaas niet onberoerd. Hoewel het sinterklaasfeest onverminderd populair blijft, geeft de gemiddelde Nederlander dit jaar minder uit aan de jaarlijkse traditie. Dit blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onderzoek naar het gedrag van de Nederlandse consument rond Sinterklaas dat is uitgevoerd door Q&A Research& Consultancy in opdracht van Wugly.nl.

De bestedingen zullen volgens het onderzoek met zo’n 8 procent dalen. Veel consumenten (40 procent) geven aan minder geld te besteden te hebben dan vorig jaar, terwijl 29 procent zegt dit jaar minder cadeautjes te kopen. Zo'n 6 procent geeft als reden zich zorgen te maken om de economie.

Waar mannen zeggen dat ze goedkopere cadeautjes kopen dan vorig jaar, is het vooral de partner die het moet ontgelden. In 60 procent van de gevallen is het de partner die een goedkoper cadeau krijgt. Andersom, wanneer vrouwen goedkopere cadeautjes kopen dan vorig jaar, is in 'slechts’ 32 procent van de gevallen de partner het slachtoffer.

Uit het onderzoek onder ruim 1100 mensen blijkt verder dat de actie 'Groene Sint’ nu bij de consument begint door te dringen. Waar die eerder overwegend onverschillig was ten opzichte van duurzaam geproduceerde chocoladeletters, geeft nu ruim een kwart van de bevolking aan dat ze alleen chocoladeletters zullen kopen die van Fairtrade chocolade zijn gemaakt.

Ook Sinterklaas getroffen in de portemonnee
Ook Sinterklaas getroffen in de portemonnee (Foto: ANP)

Hiddink krijgt met Turkije laatste kans

Vier tickets zijn er nog te vergeven voor de eindronde van het EK voetbal, volgend jaar in Polen en Oekraïne. Acht landen strijden vrijdag en dinsdag om de resterende plaatsen. Daaronder Turkije, waar bondscoach Guus Hiddink via een loodzware omweg (Kroatië) hoopt opnieuw op een eindronde aanwezig te zijn. De Kroaten hebben nog een rekening te vereffenen. In de kwartfinales van het EK in 2008 verloren ze van Turkije, op strafschoppen.

Bij Bosnië-Herzegovina - Portugal staan twee topaanvallers tegenover elkaar. De Portugees Cristiano Ronaldo is de vedette van Real Madrid, Edin Dzeko scoort aan de lopende band voor Manchester City. De Bosniërs zinnen op wraak. Portugal was de ploeg in de kwalificatie voor het WK in 2010 de baas.

In Praag neemt Tsjechië het op tegen Montenegro. Met helm en masker begint doelman Petr Cech bij Tsjechië aan het eerste duel. De Tsjechen gelden als favoriet. In Tallinn staan Estland en Ierland tegenover elkaar. De aanwezigheid van Estland in de play-offs is verrassend. De Ieren van Giovanni Trapattoni missen vijf ervaren profs uit de Engelse competitie.

Hiddink krijgt met Turkije laatste kans
Hiddink krijgt met Turkije laatste kans (Foto: ANP)

Grote ontsmettingsoperatie rond Fukushima I

Japan gaat vanaf januari volgend jaar op grote schaal gebieden ontsmetten die hebben blootgestaan aan straling afkomstig van de geplaagde kerncentrale Fukushima I. Dat heeft de regering vrijdag besloten, aldus persbureau Jiji Press.

De autoriteiten willen het stralingsniveau waar inwoners aan worden blootgesteld in augustus 2013 op veel plekken halveren. Het streven geldt voor gebieden waar het stralingsniveau op dit moment lager ligt dan 20 millisievert. Voor plekken waar het niveau hoger ligt, wordt meer tijd genomen.

Grote ontsmettingsoperatie rond Fushima I
Grote ontsmettingsoperatie rond Fushima I (Foto: ANP)

Kamp wil meer invloed ouders op kinderopvang

Ouders moeten meer invloed krijgen op de kwaliteit van de kinderopvang. Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) wil ze meer rechten geven om de opvang aan te spreken op misstanden. Er komt een geschillencommissie waar ontevreden ouders terecht kunnen, zei hij vrijdag op Radio 1.

De bewindsman wil ook dat ouders de prijs en kwaliteit van kinderdagverblijven beter kunnen vergelijken. Kinderopvanginstellingen zijn daarom straks verplicht daar meer open over te zijn. Op de website kinderopvangkaart.nl moeten ouders uiterlijk eind volgend jaar een betere vergelijking kunnen maken.

Kamp hoopt dat de maatregelen leiden tot meer concurrentie op de kinderopvangmarkt en dat de wachtlijsten verdwijnen.


Kamp wil meer invloed ouders op kinderopvang (Foto: Novum)

Houdbaarheidsdatum NBA 2K11-multiplayer bekend

Waar eerder werd verwacht dat de multiplayerservers voor NBA 2K11 deze maand zouden worden stilgelegd is 2K Games blijkbaar toch van gedachten veranderd. Naar het zich nu laat aanzien worden de servers in april 2012 stilgelegd.

Het vermoeden is dat de servers langer online blijven omdat er toch nog behoorlijk wat online activiteit is bij het spel. Uit een lijst van 2K, de list of supported multiplayer titles, blijkt dat het bedrijf een beleid heeft ontwikkeld waarbij zij de multiplayerservers van een spel afsluit als er een nieuwere versie uitkomt.

NBA 2K12 is in oktober uitgekomen voor Xbox 360,PlayStation 3 en pc.

Ramkraak pinautomaat America

Criminelen hebben vrijdagochtend een pinautomaat gekraakt in de Limburgse plaats America. Volgens de politie zijn ze er met een voertuig tegenaan gereden. Daarbij is veel schade ontstaan, vertelde een woordvoerder.

De automaat zelf ligt uit de muur, vertelde hij. De gevel van het gebouw aan de Schiksedijk is ook flink beschadigd. Of de daders geld buit hebben gemaakt, kon de politie nog niet zeggen.

PVV onderzoekt terugkeer gulden

De PVV laat onderzoeken wat het kost om de gulden weer in te voeren. Een internationaal bureau moet in kaart brengen of een vertrek uit de euro op de lange termijn economisch beter uitpakt voor Nederland. Dat zegt PVV-leider Geert Wilders vrijdag in De Telegraaf.

Volgens Wilders maakt het kabinet mensen bang dat 'het licht uitgaat' als Nederland uit de euro stapt. "Natuurlijk kost dat geld, maar ik wil weten of een terugkeer naar de gulden ons op termijn juist niet meer oplevert."

Als dat zo blijkt te zijn, wil de partij een referendum over een vertrek uit de eenheidsmunt.


PVV onderzoekt terugkeer gulden (Foto: Novum)

Ninja Gaiden 3 gaat naar de Wii U

Ontwikkelaar Tecmo Koei heeft bevestigd dat Ninja Gaiden 3: Razor's Edge gaat uitkomen op de Wii U. Het spel zal deel gaan uitmaken van de launch line-up van de console.

De versie voor de Wii U zal ondermeer touchscreencontrols krijgen voor het snijden met je zwaard. De versie van Ninja Gaiden 3: Razor's Edge voor de Xbox 360 en PlayStation 3 wordt in februari verwacht.

Het is nog niet precies bekend wanneer Nintendo de Wii U gaat uitbrengen, maar het is wel bekendgemaakt dat de definitieve versie op de E3 2012 zal worden getoond.

Vliegtuigsurfen in Saints Row: The Third

In een recent vrijgegeven trailer van Saints Row: The Third zien wij een nieuwe vorm van transport verschijnen. In het spel is het blijkbaar de normaalste zaak van de wereld om bovenop een straalvliegtuig te staan wanneer deze vliegt. Gelukkig gaat het om Saints Row en kijken we dan nergens meer van op.

Saints Row: The Third komt op 15 november uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Winnaar WSOP Main Event bekend

De winnaar van de World Series of Poker, het officieuze wereldkampioenschap waar elke pokerspeler ooit een keer aan mee wil doen, is dit jaar gewonnen door de Duitse Pius Heinz. Heinz wint 8,7 miljoen dollar aan prijzengeld. De inleg was 10.000 dollar.

Het is voor het eerst dat een Duitser het mainevent wint. De finale, die ging tussen de negen overgebleven spelers, nam twee dagen in beslag. Er deden een kleine 7000 spelers mee. Het was een lange zit, zowel voor de kijkers als de spelers. De twee overgebleven spelers speelden gedurende 5,5 uur heads up. Heinz won uiteindelijk slechts met aas hoog.

De WSOP was dit jaar anders van opzet. Voor het eerst kon je het evenement semilive volgen via internet. Met slechts een kwartier vertraging kon men zien hoe de spelers speelden en vooral welke handen ze een kwartier eerder hadden. Voor spelers belangrijke informatie omdat je dankzij vrienden die je op de hoogte hielden via oa de SMS wist of de ander een paar handen terug aan het bluffen was of niet.

Overigens, niemand hoeft medelijden te hebben met de verliezers. De nummer twee pakt 5,5 miljoen aan prijzengeld op, de negende plek is goed voor bijna 800.000 dollar. Zij krijgen echter niet de felbegeerde bracelett, een foeilelijke armband die iedere pokeraar zou willen winnen.

Tori Spelling in shock door komst dochter

Tori Spelling kon het niet geloven toen ze beviel van een meisje. "Ik was er 110 procent zeker van dat we een jongetje zouden krijgen", vertelt de actrice aan het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly. Spelling beviel 10 oktober van haar derde kindje.

"Toen de dokter haar liet zien en zei dat we het fout hadden, was het een grote schok", vertelt Spelling. "Wij meiden zijn nu in de meerderheid."

"De baby was niet gepland, maar alles heeft een reden", vertelt de 38-jarige actrice. "Toen mijn man en ik wisten dat we voor de derde keer een nieuw leven op de wereld zouden zetten, heeft dat onze band alleen maar versterkt."

De actrice, vooral bekend door de serie Beverly Hills 90210, trouwde in 2006 met Dean McDermott. Samen hebben zij een zoon Liam van 4 jaar en een dochter van 3 jaar, Stella.

Veel paren in huwelijksbootje op 11-11-'11

Voor vele honderden Nederlandse koppels wordt vrijdag 11 november 2011 de mooiste dag van hun leven. In veel Nederlandse gemeenten vinden op deze bijzondere datum 11-11-'11 zeker twee of drie keer zo veel huwelijken plaats als op andere vrijdagen in november.

In Breda wordt zelfs een groot aantal koppels in de echt verbonden in het bijzijn van Prins Carnaval. Op 11 november luiden in het zuiden de prinsen en hun gevolg het begin van het nieuwe carnavalsseizoen in. Vijf van de 18 koppels die in Ut Kielegat (zoals Breda tijdens het carnaval wordt genoemd) gaan trouwen, maken van deze bijzondere mogelijkheid gebruik.

Toch stappen er vrijdag 11-11-'11 minder koppels in het huwelijksbootje dan op andere 'magische’ data, zoals 08-08-'08 of 09-09-'09. In de winter wordt traditioneel minder getrouwd dan in de zomer, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Obama belt met Europese leiders over crisis

De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag gesproken met Europese leiders over de eurocrisis. Hij belde met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Nicolas Sarkozy en de Italiaanse president Giorgio Napolitano. Dat heeft het Witte Huis laten weten.

In het onderhoud met Napolitano zei Obama vertrouwen te hebben dat de Italiaanse president een interim-regering benoemt die "agressieve hervormingen doorvoert en het vertrouwen van de markt herstelt". Napolitano benoemde woensdag de econoom Mario Monti tot senator voor het leven. Dat wordt gezien als een voorbode op een benoeming tot premier. Mogelijk volgt Monti dit weekeinde de omstreden minister-president Silvio Berlusconi op.

Obama overlegde met Merkel en Sarkozy over de aanpak van de schuldencrisis. Details over de inhoud van die gesprekken zijn niet bekendgemaakt.

De Amerikaanse minister van Financiën Tim Geithner riep Europa enkele uren later op om met een ,,sterk plan" te komen om de financiële stabiliteit te herstellen en de wereldeconomie te redden. Volgens Geithner doen Aziatische landen er goed aan om de binnenlandse vraag te stimuleren. Zo helpen ze de groei van de wereldeconomie te herstellen en zijn ze minder kwetsbaar als de wereldwijde vraag afneemt, aldus Geithner.

Levenslang voor leider Amerikaans 'kill team'

De leider van een groep Amerikaanse militairen die 'voor de sport' Afghaanse burgers doodden, heeft donderdag levenslang gekregen voor onder meer drie moorden. De krijgsraad bevond de 26-jarige sergeant Calvin Gibbs schuldig aan in totaal 15 aanklachten.

De Afghaanse burgers werden in 2010 met granaten opgeblazen of doodgeschoten. De militairen die zich met de 'sport' bezighielden, noemden zichzelf het 'kill team'. Ze waren gestationeerd in de provincie Kandahar in het zuiden van Afghanistan.

Drie andere leden van de groep bekenden eerder schuld voor hun rol het schandaal. Gibbs wordt echter gezien als de leider. Hij zou de moorden gepland hebben en wapens bij de lichamen van de burgers hebben gelegd, zodat het leek of het ging om vijandelijke strijders. Gibbs zou bovendien vingers en tanden van de slachtoffers hebben meegenomen om ze aan collega's te laten zien.

Tijdens de rechtszaak werden foto's getoond waarop te zien was hoe Gibbs en andere militairen poseerden bij de lijken van de slachtoffers. De beelden riepen herinneringen op aan het schandaal in de Iraakse gevangenis Abu Ghraib. Daar poseerden bewaarders op vernederende wijze met gevangenen, wat destijds tot grote publieke verontwaardiging leidde.

Gibbs hield vol dat hij onschuldig is. Volgens was in twee gevallen sprake van zelfverdediging en speelde hij geen rol in de dood van een derde Afghaanse burger. Hij ontkende wapens bij de lichamen te hebben neergelegd. Het afsnijden van vingers vergeleek hij met het met het verwijderen van het gewei van een hert na de jacht. Gibbs zou tijdens gevechtsacties 'los hebben gestaan' van zijn daden.

Van de in totaal vijf militairen die zijn beschuldigd van moord, werden alleen Gibbs en zijn vermeende rechterhand Jeremy Morlock voor meer dan een moord aangeklaagd. Morlock getuigde tijdens de rechtszaak tegen Gibbs.

Glenn Close in boekverfilming Thérèse Raquin

Glenn Close gaat de hoofdrol spelen in de verfilming van het boek Thérèse Raquin van de Franse schrijver Emile Zola. De 64-jarige actrice wordt hierin bijgestaan door de 22-jarige Elizabeth Olsen. Dat schrijft het Amerikaanse tijdschrift Entertainment Weekly.

Thérèse Raquin speelt zich af in het Parijs van 1867 en gaat over de 21-jarige Thérèse die tegen haar zin met haar neef Camille is getrouwd. Drijvende kracht hierachter is haar zeer dominante tante, Madame Raquin, die het huwelijk puur uit eigenbelang heeft gearrangeerd. Als Thérèse de kans krijgt, begint ze een hevig gepassioneerde relatie met een van Camilles vrienden.

Het boek was na het verschijnen zeer populair bij het publiek, maar werd door sommige critici bestempeld als vulgair en smerig. Zola zag zijn boek meer als een wetenschappelijke studie dan als kunstuiting. Hij noemde zijn roman altijd 'een beschrijving van temperamenten, niet van personages'. Thérèse Raquin staat bekend als een voorbeeld van het naturalisme.

Close is al jaren betrokken bij de verfilming. Olsen is na haar doorbraak met de thriller Martha Marcy May Marlene, die in Nederland op 29 maart uitkomt, een veel gevraagd nieuw talent en zou zelfs een kanshebber zijn voor de Oscar voor beste actrice. Ook Close maakt volgens critici een goede kans in deze categorie met haar nieuwe film Albert Nobbs, waarin ze een als man verklede vrouw speelt.

De verfilming van Thérèse Raquin wordt het regiedebuut van Charlie Stratton, die ook het scenario schreef. De opnames staan gepland voor komend voorjaar.

'Dakloze junks terug op straat'

De bezuinigingsplannen van het kabinet zullen ertoe leiden dat er in de grote steden duizenden verslaafde voormalige daklozen weer op straat belanden. Dat wordt gevreesd door de verslaafdenopvang, hun cliënten en de politie, zo blijkt uit een reportage van Nieuwsuur.

De afgelopen jaren zijn er ruim tienduizend daklozen van de straat gehaald, en die zitten nu in opvangcentra. Velen zijn verslaafd en/of psychiatrisch patiënt. Volgens de regering moet er voor geestelijke gezondheidszorg vanaf volgend jaar een eigen bijdrage worden betaald, wat de meesten niet op kunnen brengen. Dit, in combinatie met andere bezuinigingen, leidt ertoe dat er centra dicht moeten en opgevangen junks weer de straat op, zo wordt verwacht.

Binnen de verlavingszorg wordt ook verslaving als een geestesziekte gezien die vaak levenslang moet worden behandeld. Verstrekking van drugs in een gecontroleerde omgeving is hier onderdeel van. Saillant is dat een analyse van het ministerie van Volksgezondheid - die de bewuste bezuinigingen door wil voeren - juist aangeeft dat een verslaafde in de opvang vijftig tot zeventig procent goedkoper is dan eentje op straat.

Ook de politie vreest de kabinetsplannen, en waarschuwt voor een toename van overlast. Uiteindelijk kosten de plannen het ministerie van Veiligheid en Justitie meer geld dan Volksgezondheid bespaart, aldus Sjef Czyzewski van de Bouman Stichting voor geestelijke gezondheidszorg.

Minister Schippers van Volksgezondheid heeft aangegeven de effecten van de eigen bijdrage te zullen onderzoeken. De eerste resultaten worden echter pas begin 2013 verwacht.

Zakenman eist terugtrekking openingsfilm IDFA

Zakenman Willem Tijssen eist dat het Internationaal Documentaire Festival Amsterdam (IDFA) de openingsfilm The Ambassador terugtrekt. Tijssen heeft de organisatie laten weten dat hij in de film valselijk wordt beschuldigd van omkoping. Dat bevestigt een woordvoerder van het IDFA naar aanleiding van een artikel in Vrij Nederland.

De Deense filmmaker Mads Brügger Cortzen probeert in The Ambassador onder valse voorwendselen in Afrika aan een diplomatiek paspoort te komen. Hij wil daarmee aantonen dat Liberia en de Centraal-Afrikaanse Republiek corrupt zijn. In de documentaire is te zien hoe Tijssen uiteindelijk een tijdelijk document voor hem regelt.

Brügger stelt in zijn film dat de Nederlandse zakenman ambtenaren heeft omgekocht om zijn doel te bereiken. Tijssen schrijft in zijn brief niet buiten de wet te hebben gehandeld. De zakenman was niet bereikbaar voor commentaar.

Het IDFA is niet van plan het programma te wijzigen. "Wij denken dat de film genoeg interessante dingen toont om te laten zien", aldus een woordvoerder. De documentaire trapt op 16 november de 24e editie van het IDFA af. Het festival duurt tot en met 27 november.

24-producent neemt Oscar-stokje over van Ratner

Brian Grazer gaat de Oscaruitreiking in februari produceren. De producent, bekend van de tv-serie 24, neemt het stokje over van Brett Ratner. Die trok zich woensdag terug nadat hij onder vuur was komen te liggen door een negatieve opmerking over homo's.

De 61-jarige Grazer produceerde tv-series als Arrested Development en Felicity, maar deed ook grote filmproducties. Dit jaar was hij verantwoordelijk voor Cowboys & Aliens, Tower Heist en het nog te verschijnen J. Edgar. De eerste taak van Grazer is het aanstellen van een presentator van de prijsuitreiking.

Eddy Murphy, die in de actiecomdey Tower Heist een inbreker speelt, kondigde namelijk gisteren aan de Oscars niet te zullen presenteren. Hij wil loyaal blijven aan zijn creatieve partner Ratner, die opstapte door de ophef die was ontstaan over zijn opmerking dat repetities voor 'flikkers' zijn.

Ricky Gervais heeft zichzelf al naar voren geschoven als vervanging van Murphy. De Britse komiek zou voor de derde keer terug mogen komen om de Golden Globes te presenteren en biedt daarbij zijn diensten aan voor de Oscars. "Twee voor de prijs van een, met twintig procent korting", zei hij tegen de Amerikaanse entertainmentzender Access Hollywood.


24-producent neemt Oscar-stokje over van Ratner (Foto: Novum)

Leider Amerikaans 'kill team' schuldig

De leider van een groep Amerikaanse militairen die 'voor de sport' Afghaanse burgers doodden, is schuldig bevonden aan onder meer drie moorden. De krijgsraad bevond sergeant Calvin Gibbs donderdag schuldig aan in totaal 15 aanklachten.

De Afghaanse burgers werden met granaten opgeblazen of doodgeschoten. De militairen die zich met de 'sport' bezighielden, noemden zichzelf het 'kill team'. Ze waren gestationeerd in de provincie Kandahar in het zuiden van Afghanistan.

Ook Steam slachtoffer van hack

Gabe Newel, eigenaar en oprichter van Valve, heeft laten weten dat Steam de dupe is geworden van een hack. Nadat eerder al bekend werd dat het forum van Steam gehackt waren is de service zelf nu ook de pineut.

In een verklaring laat Newel weten dat hackers zich toegang hebben weten te verschaffen tot een database waarin creditcardnummers en persoonlijke informatie in opgeslagen stond. Dit is gebeurd nadat afgelopen zondag het forum van Steam aangevallen is.

Hoewel Valve, het bedrijf achter Steam, nog niet precies weet of er ook daadwerkelijk creditcardgegevens gelekt zijn, adviseert het gebruikers om hun creditcardactiviteiten in de gaten te houden. Newel: "We hebben geen bewijs dat versleutelde creditcardnummers of andere persoonlijke informatie gestolen is door de hackers, of dat de versleutelcode gekraakt is. We zijn dat nog steeds aan het uitzoeken. We hebben tevens nog niets gehoord over misbruik van creditcards. Desalniettemin moet je je creditcardtransacties in de gaten houden."

Op dit moment is het forum van Steam offline. De service zelf draait wel nog. Zodra het forum weer online gaat zal iedere user zijn of haar wachtwoord moeten veranderen. 

Oud-directeur moet SGBB 24,5 miljoen betalen

Oud-directeur van woningcorporatie SGBB Gerard van der Z. moet een voorschot van ongeveer 24,5 miljoen euro aan schadevergoeding betalen aan zijn voormalige werkgever. Dat heeft de rechtbank in Utrecht bepaald.

SGBB wilde dat Van der Z. alvast 46 miljoen euro zou ophoesten, maar de rechtbank stelt dat dat bedrag niet geheel toewijsbaar is wegens het ontbreken van bepaalde gegevens. De uitspraak werd gedaan in een civiele zaak tegen Van der Z., die de woningcorporatie tegen hem heeft aangespannen.

Van der Z. wordt, samen met anderen, nog strafrechtelijk vervolgd wegens onder meer oplichting van SGBB, valsheid in geschrifte, witwassen, verduistering en omkoping. Hij was van september 2003 tot eind 2008 de enige bestuurder van SGBB.

In de periode dat Van der Z. directeur was van SGBB zijn veertig projecten aanbesteed, zo blijkt uit het vonnis van de rechtbank. Hiermee is een bedrag van honderden miljoenen euro gemoeid. Uiteindelijk bleek dat er veel werd gekocht en aan planvorming werd gedaan, maar van daadwerkelijke bouw kwam het nauwelijks.

Van de veertig projecten zouden er elf zijn opgezet met een vennootschap van een kompaan van Van der Z.. In die projecten stak SGBB ruim 180 miljoen euro. Met name vanwege deze transacties lichtten vijf klokkenluiders van SGBB de rijksoverheid in. Die liet onderzoek doen, naar aanleiding waarvan de directeur op non-actief werd gesteld. SGBB besloot verder te gaan graven. Van der Z. werd niet veel later ontslagen en er werd aangifte tegen hem gedaan.

Uit het strafrechtelijk onderzoek is onder meer gebleken dat Van der Z. ervoor zorgde dat namens SGBB onroerend goed tegen een te hoge prijs werd gekocht, dat hij de raad van toezicht van SGBB onjuist en onvolledig heeft voorgelicht en dat hij over de elf projecten een verdeling van de opbrengsten had afgesproken.

Geen overeenstemming over supermarkt-cao

De bonden hebben donderdagavond geen overeenstemming bereikt met de werkgevers over een nieuwe supermarkt-cao. De bonden zijn boos dat de werkgevers in hun ogen ze niet tegemoet willen komen en sluiten acties 'met de feestdagen voor de deur' niet uit, zegt een woordvoerder van CNV Dienstenbond.

Eerder op de dag meldde FNV Bondgenoten nog te verwachten dat donderdagavond een doorbraak zou worden behaald in de onderhandelingen. Ook CNV Dienstenbond had goede hoop.

De bonden en de werkgevers onderhandelen al maanden over een nieuwe cao. De bonden eisen een structurele loonsverhoging van twee procent per april volgend jaar.

De werkgevers bleven donderdagavond echter bij het oude bod van twee procent per 1 oktober 2012. "Ze hebben geen enkele beweging gemaakt. Dat is een schoffering van de bonden. De 260.000 medewerkers in deze branche worden kennelijk niet serieus genomen."

De bonden gaan zich nu beraden op hun positie, aldus de woordvoerder.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.