Guardiola: "Mourinho misschien wel de beste"

Pep Guardiola is sinds de zomer van 2008 de trainer bij Barcelona. Sindsdien won hij twaalf titels, wat hem de meest succesvolle trainer uit de geschiedenis van FC Barcelona maakt.

In de jaren negentig won Guardiola als middenvelder van Barça ook al veel prijzen. Volgens hem is een mooie loopbaan als voetballer geen garantie voor het zijn van een goede trainer.

Als voorbeeld draagt hij zijn rivaal Mourinho van Real Madrid aan. "Het is niet noodzakelijk om zelf gevoetbald te hebben om een groot trainer te worden", zegt Guardiola. "Arrigo Sacchi heeft deze sport veranderd zonder zelf ooit te hebben gespeeld en Jose Mourinho is waarschijnlijk de beste trainer ter wereld."

"Dat je weet hoe het er aan toe kan gaan in kleedkamers kan je een voordeel opleveren in sommige situaties, maar het geeft je weer andere voordelen wanneer je nooit als speler in een kleedkamer bent geweest."

Guardiola heeft al vaker gezegd met de gedachte te spelen om te stoppen als trainer van Barcelona. Volgens de voormalig international kun je het beste stoppen wanneer je op je hoogtepunt zit. "Als speler zijnde realiseerde ik me op een gegeven moment dat ik niet meer kon geven. Het was een moment waarop ik moe was en ik weet als coach dat het een keer ook zo zal zijn. Ik weet dat er een dag aan komt waarop ik moe word en ik stop. Ik hoop dat die dag komt. Want normaal gesproken worden trainers ontslagen voordat zij er zelf voor kiezen om de club te verlaten. Op dit moment kan ik kiezen."


Pep Guardiola (Foto: Novum)