Biografische film Miles Davis in de maak

Het leven van jazzlegende Miles Davis wordt verfilmd. Regisseur George Tillman jr., die eerder de film Notorious over rapper Biggie Smalls maakte, heeft voor het project getekend. Ook Davis' zoon Gregory werkt mee aan de film, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite The Hollywood Reporter.

Het verhaal is gebaseerd op Gregory Davis' boek Dark Magus: The Jekyll and Hyde Life of Miles Davis. Zoals de titel doet vermoeden, zullen ook de minder sympathieke eigenschappen van de trompettist de revue passeren, zoals zijn alcohol- en drugsverslaving en zijn onaflatende vreemdgaan. "Ik denk dat George Tillman en coproducent Nick Davis Raynes het ware verhaal van mijn vader zullen vertellen, zonder het mooier te willen maken", zegt Gregory Davis.

Raynes wil de film op dezelfde leest schoeien als Walk the Line en Ray, over respectievelijk Johnny Cash en Ray Charles. "We willen een film maken die niet alleen appelleert aan de vele Miles Davis-fans over de hele wereld, maar ook aan mensen die niets van de man weten en zijn muziek voor het eerst horen." Omdat zoon Gregory meewerkt, mogen de filmmakers ook alle muziek uit Davis' omvangrijke oeuvre gebruiken.

De nieuw aangekondigde film, vooralsnog simpelweg Miles Davis genaamd, moet niet verward worden met de film over Miles Davis waar acteur Don Cheadle al een tijd aan werkt. Aan die film werkt Erin Davis, een andere zoon van Miles, mee.

Miles Davis is een van de invloedrijkste musici van de vorige eeuw. In vijftig jaar tijd maakte hij 67 studioalbums, 53 livealbums en 61 compilatiealbums. Hij ontving acht Grammy Awards en een Grammy Lifetime Achievement Award en werd tot driemaal toe beloond met een Grammy Hall of Fame Award.

In juli 1991 werd Davis in Parijs tot ridder geslagen. De jazzlegende overleed enkele weken later op 65-jarige leeftijd aan de gevolgen van een beroerte, griep en ademhalingsproblemen.