Weer twee ontvoerders naar rechter om Heineken-film

Heineken-ontvoerders Jan Boellaard en Frans Meijer hebben een kort geding aangespannen tegen IDTV, de producent van De Heineken Ontvoering. Ze worden in de film met naam en toenaam genoemd en eisen dat duidelijk wordt gemaakt wat fictie is en wat niet.

De advocaat van Boellaard en Meijer, Bart van Tuinen, wil niet verder op de zaak ingaan, want de dagvaarding 'is net de deur uit'. "Laat IDTV zich eerst maar oriënteren op de zaak", zegt hij tegen Novum Nieuws.

Jens van den Brink, de advocaat van IDTV, ziet de rechtszaak met vertrouwen tegemoet. "Er zijn vele honderden films gemaakt over waar gebeurde feiten, dat mag gewoon." Volgens de advocaat kent niemand de precieze feiten van een misdaad. "Behalve de criminelen, en dat zijn niet de meest betrouwbare personen."

Martin Erkamps is de enige nog levende ontvoerder van biermagnaat Alfred Heineken die geen kort geding aanspant. Heineken-ontvoerder Willem Holleeder verloor een kort geding tegen de filmproducent. Zijn naam wordt in de film juist niet genoemd. Wel is er een personage dat volgens IDTV op hem en Erkamps is gebaseerd.

Holleeder vreesde dat door de film een verkeerd beeld van de ontvoering zou ontstaan. Het kort geding is volgens Van Tuinen niet met dat van zijn cliënten te vergelijken. "Deze zaak is helemaal anders." De zaak dient 22 november.

Heineken en zijn chauffeur werden in 1983 door vijf mannen ontvoerd. Cor van Hout werd in 2003 vermoord. De Heineken Ontvoering behaalde binnen vier dagen de status van Gouden Film voor honderdduizend bezoekers. De film van Maarten Treurniet komt ook uit in Groot-Brittannië en Ierland.