Geen werkstraf voor belagers Amsterdamse agent

Twee leden van een voetbalploeg die zich schuldig hebben gemaakt aan geweld tegen een hondengeleider van de Amsterdamse politie hoeven de cel niet meer in en hoeven ook geen werkstaf uit te voeren. De rechtbank in Amsterdam heeft ze vrijdag straffen opgelegd die gelijk zijn aan de duur van hun voorarrest en wees de eis voor werkstraffen af. Bij het incident kwam een 31-jarige teamgenoot van de twee om het leven.

De twee mannen zijn lid van een team van de Amstelveense club Rkavic dat in mei het kampioenschap vierde in de Amsterdamse binnenstad. De hondengeleider wilde twee mannen op de Spiegelgracht wegens baldadigheid aanhouden, waarop de twee verdachten zich tegen hem keerden.

De agent werd in het nauw gedreven en de situatie escaleerde dusdanig dat de agent zijn wapen trok en schoot. De rechtbank vindt dat de twee verdachten met hun gedrag hebben bijgedragen aan dit incident. "Door op een agressieve en gewelddadige wijze een politieagent in functie in het nauw te drijven, zijn gevolgen ingetreden die niemand van tevoren had voorzien. Beide verdachten worden verantwoordelijk gehouden voor hun aandeel in dit incident."

De twee werden in eerste instantie verdacht van poging tot doodslag, maar het OM zwakte die aanklacht later af tot openlijke geweldpleging. Tegen de twee leden van het voetbalteam was twee weken geleden naast de tijd in voorarrest een werkstraf van tweehonderd uur geëist en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. Die laatste twee eisen zijn afgewezen..

Een van de twee verdachten werd in zijn been door een kogel geraakt. De 31-jarige teamgenoot die omkwam was zijn broer Michael Koomen. De andere verdachte werd door een kogel in zijn buik geraakt en heeft lange tijd in coma gelegen. Hij moet nog lang revalideren. De rechtbank heeft hier rekening mee gehouden bij het opleggen van de straffen. De man die in coma lag heeft 48 dagen in de cel doorgebracht, de ander dertien dagen.

Of de agent wordt vervolgd, wordt pas duidelijk na het onderzoek van de rijksrecherche.