Voorzitter raad van toezicht Codarts per direct weg

De voorzitter van de raad van toezicht van hogeschool Codarts, Carel van Eykelenburg, is per direct opgestapt. Hij vindt zichzelf 'niet onmisbaar' in de organisatie en wil met zijn actie bijdragen aan een 'positieve beweging' voor de Rotterdamse kunsthogeschool, zo laat hij in een verklaring weten. De opleiding ligt al maanden onder vuur.

De onderwijsinspectie greep in juni in bij de school. Het personeel zou worden geïntimideerd en het onderwijs zou ondermaats zijn. Later werd via de Volkskrant bekend dat ook de administratie niet op orde was. Daardoor kon niet worden gecontroleerd of studenten terecht een diploma hadden gekregen.

De echte reden achter het vertrek van Van Eykelenburg, ook bestuursvoorzitter bij de Bank Nederlandse Gemeenten, zou liggen in de kritiek die het management heeft op zijn functioneren als toezichthouder, schrijft diezelfde krant vrijdag. Personeelsleden van Codarts zouden de problemen bij de instelling gedeeltelijk aan de toezichthouders wijten.

In september stapte bestuursvoorzitter Jikkie van der Giessen 'tijdelijk' op. Ze vond het onderzoeksrapport van de medezeggenschapsraad 'vernietigend'. Veel van de klachten over de opleiding hadden betrekking op haar functioneren. Van der Giessen was sinds 1999 werkzaam bij Codarts.

Vorige maand stelde de onderwijsinspectie een officieel onderzoek in naar de kwaliteit van het onderwijs. De kunsthogeschool telt ongeveer 1100 studenten en zo'n 340 medewerkers. Er worden ook circusartiesten opgeleid.


Voorzitter raad van toezicht Codarts per direct weg (Foto: Novum)