Tbs-kliniek moet therapeut betalen na mishandeling

Het Limburgse forensisch psychiatrisch centrum De Rooyse Wissel moet een schadevergoeding betalen aan een ex-werknemer die is mishandeld door een tbs'er. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald. De ex-werknemer raakte door de mishandeling volledig arbeidsongeschikt. De hoogte van de schadevergoeding moet nog worden bepaald.

De voormalig medewerker was als sociotherapeut in loondienst van de Rooyse Wissel. In maart 2003 werd hij door een tbs-patiënt vastgepakt en meerdere keren op onder meer zijn hoofd geslagen. De oud-werknemer heeft de tbs-instelling aansprakelijk gesteld en eiste een schadevergoeding van ruim 280 duizend euro.

De kantonrechter wees de eis van de voormalig sociotherapeut in 2007 af. De tbs-instelling kon volgens de rechter geen verwijt worden gemaakt, omdat niet te voorzien was dat de tbs'er gewelddadig zou worden. Ook in hoger beroep kreeg de ex-medewerker geen gelijk en werd beslist dat de tbs-instelling aan haar zorgplicht heeft voldaan.

De Hoge Raad oordeelt nu dat dit niet het geval was. De Rooyse Wissel had volgens de Hoge Raad moeten aantonen dat alle veiligheidsmaatregelen waren getroffen om de sociotherapeut te beschermen tegen het gevaar dat komt kijken bij werken met een gevaarlijke tbs'er. "Dat heeft zij niet gedaan", aldus de Hoge Raad.

De tbs-instelling moet daarom alle schade vergoeden. Het gerechtshof in Arnhem gaat zich buigen over de hoogte van de vergoeding.