'Ingeborg Beugel vloog uit de bocht'

Ingeborg Beugel is nog niet helemaal gewend om in talkshows te zitten. Dit concludeert tv-recensent Jean-Pierre Geelen vrijdag in zijn Volkskrant-column.

"Na meerdere optredens in Pauw & Witteman had ze nog altijd wat moeite met de formule, die voorschrijft dat ook anderen aan het woord komen dan zijzelf. Maar thuisblijven is duidelijk ook geen optie", zegt Geelen.

De tv-recensent noemt de temperamentvolle oud-Griekenland-correspondente 'het tv-zusje van Latijns-Amerika-correspondente Marjon van Royen, met de tongval van Eva Jinek'.

Find a fucking solution
Geelen: "Beugel doorspekt haar zinnen met veel Engelse woorden en uitdrukkingen. Binnen een minuut vallen de termen 'landslide', 'mind you', 'womaniser', 'degree' en 'power'. 'En by the way, today: vandaag zijn de beurzen in Athene gesloten', zegt ze. Of, nog internationaler: 'Alle Griekse kranten staan vol met de kop Find a fucking solution, maar dan in het Grieks.'"

"Woensdag vloog Beugel een beetje uit de bocht. Ze werd narrig. Want ja: de wereld vergaat. Tegen Bram Moszkowicz, die nog twee dingen wilde behandelen: 'Nog twee dingen? Pfff!' Haar handen gingen wanhopig in de lucht", becommentarieert Geelen.


'Ingeborg Beugel vloog uit de bocht' (Hoofdfragment vanaf 9:04)

Zelfmoord-opmerking tegen Ivo Niehe
Tegen Ivo Niehe ging het helemaal mis, zag Geelen: "Tegen Ivo Niehe -die zich op nogal groteske wijze verexcuseerde voor zijn al te euforische eigenpijperij na zijn optreden in een Parijs theater- mompelde ze, nauwelijks hoorbaar: 'Heb je zelfmoord willen plegen?' Ze sloeg zelf haar handen voor haar mond, als een kind dat wist dat het stout was geweest."

Volgens de Volkskrant-columnist viel Beugel ten prooi aan de 'piasparadox', een fenomeen dat vooral in praatprogramma's opduikt en als een virus de gasten kan treffen: "Die gasten worden niet alleen (en soms zelfs geheel niet) geselecteerd op deskundigheid, maar ook op het plaatje, op theater, ophef en vertier. Hoe hoekiger en gekker ze doen, hoe tevredener de theatermakers zijn."

"Beugel voldeed aan de criteria, vandaar dat ze afgelopen weken herhaaldelijk mocht aanschuiven. De paradox: Twitter en de reactiebalk van de P&W-site lopen inmiddels over van de irritatie bij de kijker", besluit Geelen.


Ingeborg Beugel (Beeld: Pauw & Witteman)