FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 6 oktober 2011

'Manchester United volgt Van Wolfswinkel'

Volgens The Daily Star heeft de uitstekende seizoensstart van Ricky van Wolfswinkel bij Sporting Lissabon de interesse gewekt van Manchester United. In de eerste zeven wedstrijden van dit seizoen vond de Nederlandse spits al zes keer het doel.

Trainer Sir Alex Ferguson zou gecharmeerd zijn van de spits, maar het is nog maar de vraag of de Engelse ploeg aan de vraagprijs van Sporting wil voldoen. De Portugese ploeg zou vijftien miljoen pond willen ontvangen voor Van Wolfswinkel.

In het verleden speelde de 22-jarige Nederlander voor Vitesse en FC Utrecht. Afgelopen zomer maakte hij de overstap naar Portugal. In de Eredivisie kwam Van Wolfswinkel tot 93 wedstrijden. Daarin wist hij dertig keer te scoren.

De Bakker naar kwartfinales in Sacramento

Thiemo de Bakker lijkt zijn goede vorm weer deels terug te hebben gevonden. Onze landgenoot heeft tijdens de Challenger van Sacramento de kwartfinales bereikt. Hij wist in de tweede ronde de Fransman Pierre-Ludovic Duclos in drie sets te verslaan; 6-4, 2-6 en 6-4.

In de kwartfinales wacht een tegenstander van een ander kaliber voor De Bakker. De boomlange Ivo Karlovic zal verslagen moeten worden om de halve finales te bereiken. De Kroaat is als tweede geplaatst in Sacramento.

[WK Honkbal] Nederland verslaat ook Puerto Rico

Het Nederlandse honkbalteam heeft tijdens het WK in Panama de vierde zege op rij geboekt. Puerto Rico werd opvallend eenvoudig met 5-0 aan de kant gezet. Na vier groepswedstrijden is Oranje nog altijd ongeslagen.

Sidney de Jong zette in de eerste inning direct de toon door een homerun te slaan. Puerto Rico leek, met drie man op de honken en slechts één man uit, meteen terug te slaan. De druk voor pitcher Tom Stuifbergen was groot, maar een dubbelspel bracht redding voor de Nederlandse ploeg.

In het vervolg van de partij kwam Nederland defensief nauwelijks meer in de problemen. In de zesde inning wist ook Bryan Engelhardt een homerun te slaan en daarmee was de partij al zo goed als gespeeld. Door de overwinning is Nederland, met nog drie groepswedstrijden te gaan, al zo goed als geplaatst voor de kwartfinales.

Marko: "Red Bull domineert ook in 2012"

Volgens adviseur Helmut Marko zal Red Bull Racing ook in 2012 de Formule 1 gaan domineren. Zo test de renstal nu al 2012-onderdelen op de auto's en verloopt de voorbereiding op het volgende seizoen voorspoedig, waardoor er geen reden is om te gaan twijfelen over een goede toekomst.

Ferrari en McLaren roepen dat ze voor volgend seizoen het gat met Red Bull willen dichten, maar Marko laat aan Sport Bild weten zich er niet druk over te maken. "We laten ze graag in de waan dat ze het gat kunnen dichten. Hoe kan je immers, als je auto nu niet competitief is, volgend jaar ineens met de Steen der Wijzen op de proppen komen," zei de Oostenrijker die zegt niet in dit soort sprookjes te geloven.

Ook de technisch directeur en ontwerper bij Red Bull Racing, Adrian Newey, laat aan Turun Sanomat weten dat de concurrentie de borst alvast nat kan maken. Zo zal de RB8 een verrassing bevatten die iedereen versteld zal doen staan. Wat dat is wil de Brit uiteraard nog niet kwijt.

Toegangscontrole tbs-kliniek aangescherpt

De toegangscontrole van tbs-kliniek De Woenselse Poort in Eindhoven is aangescherpt. Het ministerie van Veiligheid en Justitie en de kliniek hebben hier donderdag toe besloten nadat Alberto Stegeman liet weten dat het kinderlijk eenvoudig was om vuurwapens, drugs en kinderporno mee naar binnen te smokkelen.

Een woordvoerder van het ministerie meldt dat uit beelden van Stegeman is gebleken dat de toegangscontrole niet voldeed. Het ministerie en de kliniek gaan uitzoeken wat er precies mis is gegaan.

In De Woenselse Poort worden zware misdadigers behandeld. Stegeman maakte donderdag bekend met maandenlang verborgen cameraonderzoek te hebben aangetoond dat er een grote fout zit in de beveiliging van de kliniek. Wat die precies is, wilde hij nog niet zeggen. De eerste uitzending van dit seizoen van het SBS-programma waar Stegeman voor werkt, Undercover in Nederland, wordt zondag uitgezonden.

Drugsbende Mexico gebruikt politiecel

Politieagenten in het noorden van Mexico hebben een drugsbende toestemming gegeven om gebruik te maken van een politiecel. De bendeleden gebruikten de cel om slachtoffers van ontvoeringen op te sluiten. Dat heeft een woordvoerder van de veiligheidsdiensten in de noordelijke deelstaat Nuevo Leon gezegd.

Volgens de woordvoerder zijn vier agenten opgepakt in verband met het onderzoek naar de zaak. Het vermoeden bestaat dat de agenten werkten voor het Zetas-kartel.

De kwestie kwam deze week aan het licht toen agenten van de federale politie in een voorstad van Monterrey twee mensen bevrijdden uit een politiecel. De twee bleken ontvoerd te zijn door bendeleden.

Zes Juventus-spelers in de basis bij Italië

Vrijdag speelt Italië een EK-kwalificatieduel tegen Servië. Het nationale elftal van de Italianen heeft een hoog Juventus-gehalte, er zitten maar liefst zes spelers bij die in de competitie uitkomen voor De Oude Dame.

Dat maakte bondscoach Cesare Prandelli vanavond bekend. Doelman Gianluigi Buffon, verdedigers Andrea Barzagli, Giorgio Chiellini en Leonardo Bonucci en de middenvelders Andrea Pirlo en Claudio Marchisio staan onder contract bij Juventus. Daarnaast zullen ook Christian Maggio (Napoli), Riccardo Montolivo (Fiorentina), Daniele De Rossi (AS Roma), Giuseppe Rossi (Villarreal) en Antonio Cassano (AC Milan) starten in de basis.

Italië heeft zich al geplaatst voor het EK in Polen en Oekraïne, maar dat wil niet zeggen dat Prandelli de wedstrijd tegen Servië niet serieus neemt. "De wedstrijd tegen Servië is een goede barometer van onze huidige staat want ik beschouw die ploeg op technisch gebied als een van de beste landenploegen van Europa."

Verkeersproblemen rond Den Haag door brand

De A12 is donderdag tussen het Prins Clausplein en Den Haag in beide richtingen ruim een uur afgesloten geweest vanwege een brand in de omgeving. Het vuur woedde bij een bedrijfsverzamelgebouw aan de Westvlietweg, die parallel loopt aan de A12. Dat meldt een woordvoerder van de ANWB. De wegafsluiting zorgde voor grote drukte rond Den Haag.

De brand ontstond volgens de hulpdiensten omstreeks 17.30 uur. Een voorbijganger zag rook uit het pand komen en alarmeerde de hulpdiensten. Toen die arriveerden sloegen de vlammen al uit de voorzijde van het pand.

De brand ontwikkelde zich snel en ging gepaard met veel rook. De dikke rook werd door de harde wind over de snelweg en het eveneens nabijgelegen spoor geblazen. De snelweg werd daarom aan het begin van de avond afgesloten. Omstreeks 19.45 uur meldde de ANWB dat in beide richtingen weer verkeer mogelijk is.

Ook het treinverkeer tussen Den Haag Centraal en Ypenburg werd platgelegd. De extra reistijd bedroeg een uur. De sporen werden rond 19.00 uur weer vrijgegeven.

Twee brandweermannen liepen tijdens de bluswerkzaamheden lichte verwondingen op. Zij zijn voor behandeling naar een ziekenhuis gebracht.

Een deel van het pand moet volgens de hulpdiensten als verloren worden beschouwd. Een groot deel van de rest van het gebouw liep rookschade op. De oorzaak van de brand is nog onbekend.

G-Low is niet meer

G-Low is niet meer. De Limburgse rapper heeft vanavond in 'Holland In Da Hood' bekendgemaakt dat hij voortaan door het leven gaat als Angelyrical.

De Nederlandse rappers gingen vandaag op bezoek bij ene Vincent Vianen. Deze Nederlander is een zeer succesvolle danser. Zo is hij achtergronddanser bij niemand minder dan Usher.

Vianen zou de heren beoordelen op hun 'swagger skills'. Hij had echter nogal wat kritiek op Angelo. Hij vond dat de Limburger na een metamorfose ook een naamsverandering zou moeten ondergaan. 'G-Low' zou namelijk te veel lijken op J-Lo. Ook zou het kunnen worden geassocieerd met homo's.

De overige heren heben hierop besloten de koppen bij elkaar te steken om een andere naam te verzinnen voor G-Low. Zo werd nog even de naam 'Soft G' geopperd, vanwege zijn zachte G. De rapper woont echter in het getto van Munstergeleen of all places. Hier is het leven keihard en loopt iedereen met een pipa over straat. Deze gangster verdient dan ook alle respect, dus een naam met 'soft' erin was natuurlijk geen optie.

Na lang beraad werd uiteindelijk besloten dat Angelyrical de beste naam is. Angelo aka G-Low vindt deze naam zo briljant, dat hij na zeven jaar afstand heeft gedaan van de naam G-Low en voortaan met Angelyrical wil worden aangesproken.


RIP G-Low, leve Angelyrical!

Benieuwd naar de rest van de aflevering? Deze is hier terug te zien

[Upd] Ca. 7000 MP3's downloaden door blunder KRO

Jaren geleden lagen al de tieten van Eva Jinek te grabbel door een blunder van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Later bleken ook vele, soms bedrijfsgevoelige, bestanden te downloaden via een zogeheten open dir van de NPO. Nu zul je denken dat ze daar wel iets van hebben geleerd, maar niets is minder waar.

Tim Kuik zal er natuurlijk niet blij van worden, maar dankzij de KRO kunnen maar liefst 6869 MP3's worden gedownload. Wie naar de open dir gaat, kan kiezen uit tal van MP3's. Hieronder bevinden zich klassiekers van onder andere 2 Unlimited, Madonna, Maroon 5 en zelfs Engelbert Humperdinck.

Daar blijft het echter niet bij. Zo kan men zelfs sfeermuziek downloaden. Zo kies je de ideale muziek voor als je bijvoorbeeld in een romantische, blije, boze of verdrietige bui bent. De open dir blijkt overigens een onderdeel te zijn van het KRO-concept Moodstream.

Update 22.50 uur:
Het lijkt erop dat ze bij de KRO wakker zijn geworden. Na twee uren, waarin FOK!kers voor terabytes dataverkeer hebben gezorgd, is het uit met de pret. Wie nu muziek wil downloaden, krijgt een foutmelding te zien.

Gadhafi roept op tot demonstraties

Moammar Gadhafi heeft de Libische bevolking donderdag opgeroepen de straat op te gaan en een campagne van burgerlijke ongehoorzaamheid te voeren tegen de nieuwe machthebbers.

Gadhafi deed de oproep in een geluidsopname die werd verspreid door de Syrische televisiezender Al-Rai, zijn nieuwe spreekbuis. Het was het eerste teken van leven van Gadhafi in twee weken.

Gadhafi zei dat de Nationale Overgangsraad, die de leiding in het land heeft overgenomen sinds rebellenstrijdkrachten eind augustus de hoofdstad Tripoli in handen kregen, iedere legitimiteit ontbeert. Hij riep zijn landgenoten op tot een 'nieuwe miljoenenmars in alle steden, dorpen en oases'. "Wees dapper, sta op en ga de straat op. Hijs de groene vlag (...) de omstandigheden in Libië zijn ondraaglijk."

De revolutionaire strijdkrachten, geholpen door luchtaanvallen van de NAVO, hebben het grootste gedeelte van Libië in handen. In het zuiden van het land bieden een paar plaatsen echter hevig verzet, waaronder Sirte, de geboortestad van Gadhafi.


Gadhafi roept op tot demonstraties (Foto: Novum)

Drugslab opgerold na melding over rook

De politie heeft donderdag een amfetaminelaboratorium in Schiedam opgerold, nadat getuigen hadden gemeld dat er rook uit een schuurtje kwam. In de schuur stonden diverse vaten met chemicaliën en instrumenten waarmee amfetamine kan worden gemaakt. De 23-jarige bewoner van de woning waarbij het schuurtje hoorde is aangehouden.

Bij het schuurtje aan de Joppelaan renden na de ontdekking twee mannen weg. Het tweetal is nog voortvluchtig. Voor de omgeving is er volgens de politie geen gevaar geweest. De ontmanteling van het laboratorium kan nog enkele uren duren.

Freiburg biedt transfervrije Hinkel perspectief

Andreas Hinkel keert terug in de Bundesliga. De 21-voudig Duits international heeft bij SC Freiburg een contract getekend tot het einde van het seizoen. Hinkel zat zonder club nadat zijn contract bij Celtic afgelopen zomer niet werd verlengd. De verdediger speelde vanwege een zware knieblessure al anderhalf jaar geen officiële wedstrijd meer.

De 29-jarige Hinkel maakte in Duitsland vooral naam bij VfB Stuttgart, waarvoor hij tussen 2000 en 2006 meer dan honderdvijftig competitiewedstrijden speelde. Na twee teleurstellende seizoenen bij Sevilla verkaste de rechtsback naar Celtic, waarmee hij in 2008 de Schotse landstitel pakte. Hinkel maakte in 2004 deel uit van de Duitse EK-selectie.

Cannavaro: "Duitsland, Spanje of Nederland wint EK"

Fabio Cannavaro zette afgelopen zomer een punt achter zijn actieve voetballoopbaan. De Italiaan, die met zijn land in 2006 de wereldtitel won, ziet tijdens het komende EK voetbal onder meer Nederland als favoriet voor de titel.

"Europees- en Wereldkampioen Spanje is natuurlijk de favoriet op het EK komende zomer. Ze hebben de beste ploeg en de beste generatie. Maar ik denk dat Duitsland en Nederland ook kans hebben om te winnen. Italië? Dat moet ik nog zien", aldus Cannavaro tegenover Reuters.

De verdediger speelde in het verleden onder meer voor Parma, Internazionale, Juventus en Real Madrid. Vervolgens verkaste de Italiaan naar Al Ahli, waar hij afgelopen zomer een punt achter zijn loopbaan zette. De inmiddels 38-jarige Cannavaro kampte al lang met een slepende knieblessure en dit was uiteindelijk de reden om zijn voetbalschoenen aan de wilgen te hangen.

Ook over Napoli, de ploeg waar Cannavaro zijn loopbaan begon, liet hij zich uit: "Napoli is het seizoen goed begonnen en heeft een team dat in staat is om te vechten voor de prijzen in zowel de Champions League en de Serie A." Cannavaro steekt zijn oude club, waar zijn broer Paolo momenteel in de verdeding staat, nog een hart onder de riem: "Laten we hopen dat ze het seizoen goed kunnen eindigen."

Misverstand over bezoek Balkenende aan Brussel

Voormalig premier Jan Peter Balkenende (CDA) gaat de Belgische regering niet adviseren over de in problemen geraakte Dexia Bank. Dat bericht deed donderdag enige tijd de ronde, maar berust op een misverstand, meldt een woordvoerder van Ernst & Young.

Balkenende was donderdagochtend in Brussel voor een bijeenkomst van Ernst & Young, het bedrijf waar hij momenteel partner is. Hij gaf in de Wetstraat een boek aan voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy, en mogelijk hebben journalisten die daar stonden een verkeerde conclusie getrokken.

De Belgische Franstalige publieke omroep RTBF meldde dat Balkenende advies zou kunnen geven over de Frans-Belgische Dexia Bank. Dexia is in problemen gekomen doordat de bank veel geld heeft uitstaan in Griekenland.


Misverstand over bezoek Balkenende aan Brussel (Foto: Novum)

Oud-schooldirecteuren stuurden morbide kaarten

De twee frauderende oud-directeuren van de Arnhemse Buitenschool die vorig jaar werden aangehouden, blijken schoolmedewerkers met de dood te hebben bedreigd. Ze verstuurden condoleancekaarten aan personeel met daarop zogenaamd de sterfdatum van de medewerkers. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) in Assen. De rechtszaak dient volgende week.

De twee werden vorig jaar januari gearresteerd voor valsheid in geschrifte, fraude en bedreiging. Het duo wordt ervan verdacht voor 350.000 euro te veel aan declaraties te hebben ingediend bij het ministerie van Onderwijs.

Het OM vermoedt dat ze fraudeerden door mensen op de loonlijst te zetten die helemaal niet in loondienst waren van de toenmalige Buitenschool, een school voor speciaal onderwijs. Het gaat om de voormalige algemeen directeur en de directeur centrale dienst. Met het geld werd het salaris van de eerste verhoogd, en het zou ook zijn gebruikt om zijn onkostenvergoedingen en een afscheidsbonus te financieren.

Verder denkt justitie dat de directeuren betrokken waren bij de vernieling van de auto van een personeelslid en beledigende brieven aan zijn adres. De fraude kwam aan het licht na een fusie. Opsporingsdienst FIOD begon het onderzoek in 2009 nadat het toenmalig schoolbestuur aangifte had gedaan.

De zaak dient maandag en dinsdag in Assen, omdat een van de verdachten in Drenthe woont. Twee medeverdachten staan met het directieduo in de beklaagdenbank.

Meisje overlijdt na val van paard

Een 17-jarig meisje is donderdagavond in Kaatsheuvel om het leven gekomen door een val van een paard. Dat meldt een woordvoerder van de politie. Het ongeval vond plaats in een manegebak achter een woning van familie aan de Kegelaar.

Het ongeval vond omstreeks 19.15 uur plaats. Wat er precies is gebeurd en hoe het kan dat de val dodelijk was, wordt nog onderzocht. De woordvoerder weet niet of het meisje een cap op had. Wel is duidelijk dat het meisje kort na de val al was overleden.

Bizot: "Ik moest hem pakken, simpel zat"

Dankzij een uitstekend optreden van keepers Jeroen Zoet en Marco Bizot wist Jong Oranje met 0-1 te winnen van de leeftijdsgenoten van Oostenrijk. Het was alweer de derde overwinning op rij in het EK-kwalificatietoernooi.

Na het vroege doelpunt van Nacer Barazite hield Zoet, die door RKC Waalwijk wordt gehuurd van PSV, zijn doel schoon met een aantal spectaculaire reddingen. Na een uur spelen moest de doelman echter met een rode kaart het veld verlaten.

Zoet kreeg na een uur spelen de rode kaart, nadat hij Andreas Weimann in het strafschopgebied onderuit haalde: "Ik moest wel aan de noodrem trekken." Over de wedstrijd was Zoet zeer te spreken: "We hebben beide laten zien wat we kunnen. Het resultaat wat we hier behaald hebben is wel een klein wonder, maar als team zijnde hebben we het goed opgepakt."

Bizot, debutant bij Jong Oranje, kwam als invaller in het veld en kreeg meteen de taak om de toegekende strafschop te stoppen. De keeper van SC Cambuur, dat hem van Ajax huurt, dit deed met succes. "Ik moest hem pakken, simpel zat", reageerde Bizot nuchter na afloop.

"Je moet er in een keer staan. Als je deze strafschop houdt dan win je meer dan dat je verliest", vervolgde de keeper tegenover de camera's van RTL7. Bizot wist aan de hand van een boekje waar Oostenrijker Raphael Holzhauser de strafschop ongeveer zou gaan plaatsen: "Ik heb wel vaker van die boekjes gehad. En dan schoten ze hem weer in de andere hoek. Ik deed het maar lekker zelf."

Robert Downey Jr. aast op rol als Perry Mason

Robert Downey Jr. wil een film maken over de fictieve strafpleiter Perry Mason. Hij wil de hoofdrol spelen en de film produceren en heeft ook al een eerste versie van een scenario geschreven. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety.

Perry Mason werd vooral bekend door een misdaadserie uit de jaren vijftig en zestig met Raymond Burr in de titelrol. Hij verscheen in 1933 voor het eerst in een boek van de Amerikaanse advocaat en schrijver Erle Stanley Gardner.

In totaal schreef Gardner 82 boeken en vele korte verhalen over de detective en zijn secretaresse Della Street, privédetective Paul Drake en Masons grote opponent Hamilton Burger.

Vier jaar na verschijnen van het eerste boek was Perry Mason voor het eerst te horen op de Amerikaanse radio. In de jaren dertig en veertig was Mason meermalen in de bioscoop te zien en in de jaren tachtig en negentig verschenen talloze tv-films over de strafpleiter. Nu hebben filmproducent Warner Bros en Downey de handen ineengeslagen voor een nieuwe bioscoopfilm.

De 46-jarige Downey wil het verhaal zich laten afspelen in het Los Angeles van de jaren dertig. De acteur was eerder succesvol met zijn Sherlock Holmes-film die zich afspeelt in de jaren twintig, waarop een vervolg in de maak is. Momenteel wordt gezocht naar een scenarist die het script van Downey kan bewerken. Wanneer de Mason-film in productie moet gaan, is nog onbekend.


Een aantal fragmenten uit de originele serie met Raymond Burr.

Hayman de beste in Parijs-Bourges

Matthew Heyman heeft de semi-klassieker Parijs-Bourges op zijn naam geschreven. De coureur van Team Sky was vandaag de beste van een kopgroep die maar net uit de greep wist te blijven van het peloton.

Hayman, die in het verleden jarenlang voor Rabobank reed, eindigde in de sprint voor zijn landgenoot Baden Cooke en de Nieuw-Zeelander Gregory Henderson. De wedstrijd, die ruim 190 kilometer lang was, werd in de stromende regen afgewerkt.

Vacansoleil-DCM was met twee man vertegenwoordigd in de kopgroep en had drie renners in de achtervolgende groep zitten. Toch kon de Nederlandse ploeg in de slotfase van de etappe niet voor een verrassing zorgen. De Franse sprinter Romain Feillu was de beste renner van de Nederlandse formatie en eindigde op de achtste plek.

De Boer: "Het loopt op dit moment niet"

Ajax wist van de laatste zes duels slechts alleen de bekerwedstrijd tegen Noordwijk te winnen. Trainer Frank de Boer beseft dat het de laatste weken niet loopt met de regerend landskampioen.

"Dat het op dit moment niet loopt, is wel duidelijk. We missen een bepaalde chemie", aldus De Boer op de clubsite van Ajax. "We zijn er keihard mee bezig om dat te veranderen. We hopen dat het opeens weer kan lopen. Dat kan zomaar gebeuren."

De slechte resultaten van de afgelopen weken houden De Boer constant bezig: "Ik trek me de kritiek wel aan, ook al is het soms ongegrond. Ik denk er vaak aan. Het speelt altijd wel in mijn hoofd."

De komende weken zullen opnieuw loodzwaar zijn voor de Amsterdammers. Onder meer competitiewedstrijden tegen AZ en Feyenoord staan op het programma. Ook de dubbele confrontatie met Dinamo Zagreb in de Champions League staat voor de deur. Met onder meer Toby Alderweireld, Kolbleinn Sigthórsson en Nicolai Boilesen in de lappenmand, zal het er niet gemakkelijker op worden voor De Boer.

'Anzhi wil Cristiano Ronaldo en Neymar'

Het Russische Anzhi Makhachkala heeft bij monde van speler/trainer Roberto Carlos laten weten dat het Cristiano Ronaldo en Neymar naar Rusland wil halen. De ploeg haalde eerder al onder meer Samuel Eto'o, Mbark Boussoufa en Balázs Dzsudzsák naar Dagestan.

"Ik zou hem heel graag contracteren", aldus Roberto Carlos over Cristiano Ronaldo. Ook Neymar, het negentienjarige talent van het Braziliaanse Santos, ziet hij graag naar Anzhi komen. "Ik heb al met Neymar gesproken. Als Real Madrid of Barcelona hem niet haalt, doen wij het."

"We willen van Anzhi een net zo'n grote club maken als Barcelona en Real Madrid", vervolgt Roberto Carlos, die zelf tussen 1996 en 2007 uitkwam voor Real Madrid. Ook over Eto'o is de Braziliaan erg te spreken. Hij kende de Kameroener al van zijn tijd bij Real: "Samuel is altijd een 'Madridista' gebleven. Hier is hij echter ook heel bij. Niet alleen vanwege het geld, maar ook vanwege de fans die hem goed behandelen."

Barazite schiet Jong Oranje voorbij Oostenrijk

Jong Oranje heeft de EK-kwalificatiewedstrijd tegen de leeftijdsgenoten van Oostenrijk in Innsbruck met 0-1 weten te winnen. Het was de derde overwinning op rij van de ploeg van trainer Cor Pot. Nacer Barazite was de maker van het winnende doelpunt.

De aanvaller, die in Oostenrijk actief is voor Austria Wien, schoot de bal na zeven minuten spelen fraai in de kruising. De overwinning was echter vooral te danken aan de keepers van Jong Oranje. Jeroen Zoet hield zijn doel schoon met een aantal spectaculaire reddingen. De doelman kreeg na een uur spelen een rode kaart.

Zijn vervanger Marco Bizot stopte vervolgens de toegekende strafschop en liet zich ook in het restant van het duel niet passeren.

Gameplay van Super Mario 3D Land in trailer

Nintendo heeft een grote hoeveelheid screenshots en artwork vrijgegeven van hun nieuwe Mario-game Super Mario 3D Land. Daarnaast is er ook een trailer beschikbaar. Super Mario 3D Land moet eind november uitkomen voor Nintendo 3DS. In de game mogen we weer jagen op Bowser die wederom Princess Peach ontvoerd heeft. 

Voor screenshots en artwork kan je via de bron naar het originele bericht gaan.

Goedkoop: "Er was geen andere keuze"

Avital Selinger nam eerder vandaag afscheid als bondscoach van het Nederlands dames volleybalteam. Volgens technisch directeur Bert Goedkoop was er geen andere keuze.

"De relatie tussen de speelsters en trainer was goed, daar was niets op aan te merken", aldus Goedkoop, die tijdelijk de taken van Selinger zal overnemen. "De prestaties waren er de afgelopen jaren echter niet. In 2010 niet en ook dit jaar niet. Er was geen draagvlak meer om samen verder te gaan." Makkelijk was de beslissing volgens Goedkoop echter niet: "Ik ken Avital al heel lang en hij was zelf ook verrast. Maar als er een dalende lijn in zit, is het de taak van de bond om in te grijpen. De prestaties moeten weer omhoog en we denken dat we dat alleen op deze manier kunnen bereiken."

Goedkoop beseft ook dat het moment, vlak voor het pre-olympisch kwalificatietoernooi in november, niet handig is. "Het is kort dag, want ik heb pas vandaag met Avital gesproken. Ik heb ook niet direct een pasklare oplossing. Ik ga voorlopig leiding geven aan de rest van de coaches. We hopen dit zo goed mogelijk te kunnen oplossen."

BAFTA krijgt vier nieuwe game-categoriën

Elk jaar worden in Engeland weer de BAFTA's uitgereikt. De awards zijn vooral bedoeld voor film en televisie maar sinds enkele jaren worden er steevast ook awards uitgereikt voor games. Gamedevelopers maken nu nog meer kans op een prijs aangezien er vier nieuwe categoriën zijn bijgekomen. 

Developers kunnen nu prijzen winnen voor Debut Game, Online - Browser, Online - Multiplayer en Performer. Debut zal gaan naar een studio die voor het eerst een game uitbrengt. De online - browser spreekt voor zich. De multiplayer kan naar elke game gaan die gebruik maakt van een multiplayer-modus. De BAFTA's vinden plaats op 16 maart.

Kamer stemt in met versterking noodfonds

De Tweede Kamer heeft steun gegeven aan de verhoging van de Nederlandse garanties tot 98 miljard euro voor het noodfonds voor de euro.

Bij de stemmingen donderdagavond waren de regeringspartijen VVD en CDA en de oppositiepartijen PvdA, D66, GroenLinks en de SGP voor. Gedoogpartij PVV en de oppositiepartijen SP, ChristenUnie en de Partij voor de Dieren stemden tegen.

Uiteindelijk waren er donderdagavond in de Tweede Kamer 96 voorstanders en 44 tegenstanders. De Eerste Kamer stemt dinsdag over het noodfonds.

Kamer stemt in met versterking noodfonds euro
Kamer stemt in met versterking noodfonds euro (Foto: ANP)

Zara Phillips leidt military Boekelo

Zara Phillips gaat bij de military in Boekelo na de eerste dag aan de leiding. De wereldkampioene van 2006 was met haar paard Lord Lauries het beste op het onderdeel dressuur.

Phillips,  kleindochter van de Britse koningin Elizabeth, kreeg 40,6 strafpunten. Daarmee bleef ze Australiër Christopher Burton (Underdiscussion) en de Deen Peter Flarup (Calista E) voor. Beste Nederlander was Raf Kooremans die met Cavalor Telstar voorlopig zevende staat met 47,8 strafpunten.  Iris Pemen (Roosje Embregts ) staat na het eerste onderdeel zestiende. Merel Blom (Rumour Has It) kwam niet verder dan de 28e plaats.

Het herfstweer had in Twente veel invloed op het wedstrijdverloop. "De herfst sloeg in volle hevigheid toe. De wind en regen teisterden de deelnemers", zei woordvoerster Christel Rouwhof. "Militarypaarden zijn onder normale omstandigheden al lastig in toom te houden, maar met klapperende vlaggen en opbollende wanden van de VIP-tenten is dat nog moeilijker. Sommige deelnemers kregen ware hoosbuien over zich heen. Erg jammer natuurlijk."

Aan het evenement in Boekelo doen 110 combinaties mee, waarvan vandaag de helft in actie kwam, morgen is de andere helft aan de beurt. De dagen daarna staan de uithoudingsproef (cross) en het afsluitende springconcours op het programma.

Krabbé 'gunde' Amanda naaktreportage

Amanda Krabbé waardeert het dat haar man Martijn haar een naaktreportage in Playboy gunde. Ze weet dat hij er best moeite mee heeft dat ze voor iedereen naakt te bewonderen is. Dat hij de 38-jarige Amanda de reportage gunde, vindt ze daarom fijn.

"Het delen van je vrouw met de rest van Nederland, dat is natuurlijk moeilijk", zegt Amanda voor de camera van Novum Nieuws. "Maar voor mij vond hij het een compliment en heel stoer om te doen. Hij gunde mij dit moment." Ze is naakt te bewonderen in het nieuwste nummer van Playboy.

Amanda geeft toe dat ze het 'doodeng' vond, maar zette toch door. "Ik vond het een mooi iets om zulke mooie foto's van mezelf te hebben", zegt ze. "Op mijn leeftijd, als moeder van vier kinderen: nou, compliment! Dat gevoel heeft de doorslag gegeven."

Het huwelijk van Amanda en Martijn werd eerder dit jaar nog zwaar op de proef gesteld. Een ex-vriendin deed aangifte tegen de presentator, omdat hij haar eind april zou hebben verkracht en mishandeld. Martijn werd niet vervolgd wegens gebrek aan bewijs.

Acht opstandelingen jeugdinrichting in isoleercel

Van de negen jongeren die maandagavond in opstand kwamen in jeugdinrichting Teylingereind in Sassenheim blijven er acht voorlopig in een isoleercel. De andere veroorzaker van de onrust is uit de isoleercel, maar mag de komende tijd niet aan activiteiten deelnemen. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid donderdag.

Wanneer de acht uit de isoleercel mogen, is nog onduidelijk. De vier jongeren die als hoofdverdachte worden gezien, worden naar een andere instelling overgeplaatst, de overige vijf worden binnen Teylingereind herplaatst.

De negen jongeren kwam in opstand omdat ze niet blij waren met de huisregels en de kwaliteit van het eten. Ook waren ze het er niet mee eens dat ze binnen moesten zitten.

De opstandelingen barricadeerden deuren en ramen en spoten met een brandslang op een brandmelder. Niemand werd gegijzeld. Drie onderhandelaars van de politie wisten de jongeren uiteindelijk te bewegen hun verzet te staken.

Definitief jaar cel voor doodrijden Van der Wal

Het Openbaar Ministerie gaat niet in hoger beroep tegen de uitspraak in de zaak Floor van der Wal. De man die de cabaretière in maart doodreed kreeg vorige maand een jaar celstraf opgelegd, terwijl vier jaar was geëist.

Het OM laat het hierbij, omdat het niet verwacht dat het hof in hoger beroep een langere straf oplegt, zegt een woordvoerder van het OM donderdagavond. Het voortduren van de zaak zou bovendien erg belastend zijn voor Van der Wals familie.

De 26-jarige Van der Wal werd in maart door een auto geschept bij het Mercatorplein in Amsterdam-West. De 25-jarige Mohammed S. werd door de Amsterdamse rechtbank schuldig bevonden aan roekeloos rijden, met de dood tot gevolg. Hij is veroordeeld tot een jaar celstraf en raakt voor vijf jaar zijn rijbewijs kwijt. Die straf is nu definitief.

Asscher wil geen PvdA-voorzitter worden

Lodewijk Asscher heeft geen behoefte om partijvoorzitter van de PvdA te worden. De Amsterdamse wethouder liet donderdag weten dat hij zich vooral voor zijn stad wil inzetten. "Mijn ambitie is om een goede wethouder te zijn en niets anders."

PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen maakte maandag bekend dat ze per 1 januari opstapt. Als mogelijke opvolger werd de 37-jarige Asscher vaak genoemd. Die voelt daar echter niets voor.

Asscher heeft al eerder gezegd ook geen ambitie te hebben om de lijsttrekker te worden. Uit een enquête van het Radio 1-programma Dit Is de Dag bleek woensdag dat 43 procent van de gemeenteraadsleden van de PvdA Asscher ziet als de ideale opvolger van Cohen, mocht hij bij de volgende Kamerverkiezingen de kar niet opnieuw trekken.


Asscher wil geen PvdA-voorzitter worden (Foto: Novum)

Dita von Teese is een controlfreak

Dita von Teese geeft toe dat ze een ware controlfreak is. De 39-jarige actrice wil alle touwtjes in handen hebben wanneer het aankomt op haar carrière.

"Dat komt doordat alles wat ik heb opgebouwd mijn eigen creatie is", zegt het burleske model tegen Novum Nieuws. "Ik ben geen popster die wordt verteld hoe haar videoclips eruit moeten zien, wat ze moet dragen en hoe de make-up moet zijn. Ik doe het allemaal zelf, dus ik wil heel erg de controle hebben over mijn imago. Het iets is dat ik zelf heb gecreëerd en niet iets wat iemand anders voor mij heeft gedaan."

De Amerikaanse weet wel wat de oorsprong van haar obsessieve gedrag is. "Toen ik nog een klein meisje was haatte ik het om een kind te zijn", zegt ze. "Ik haatte het dat me werd gezegd wat voor kleding ik aan moest trekken en welke schoenen ik moest dragen. Ik kon niet wachten totdat ik volwassen was en mijn eigen spullen kon uitkiezen en eigen keuzes kon maken."

Schooldirecteur met kinderporno vrijgelaten

De 53-jarige directeur van een school voor speciaal onderwijs in Enschede die maandag werd aangehouden voor het bezit van kinderporno wordt vrijgelaten. De rechter-commissaris van de rechtbank in Almelo vindt het niet nodig dat de man langer wordt vastgehouden. Het Openbaar Ministerie is het hier niet mee eens en heeft beroep aangetekend.

De man uit Enschede werkt bij de instelling voor voortgezet onderwijs het Schip, dat adressen in Enschede en een in Oldenzaal heeft. De kinderporno die bij hem is gevonden, is afkomstig van internet.

De directeur lijkt geen kinderporno te hebben gemaakt en geen contacten te onderhouden met mensen die werken in de kinderporno-industrie. Op de aangetroffen films en foto's zijn geen kinderen van zijn school aangetroffen. De school heeft de directeur op non-actief gesteld.

Politie lost schot tijdens achtervolging dieven

De politie heeft donderdagochtend tijdens een achtervolging geschoten op verdachten van een winkeldiefstal in Renkum. Ze hadden sigaretten buitgemaakt en wisten te ontkomen. Waarom de politie een schot gelost heeft, is onduidelijk. Het voorval wordt onderzocht.

De melding dat was ingebroken in de Dorpsstraat in het Gelderse dorp kwam rond 05.15 binnen. Agenten zagen bij aankomst een auto hard wegrijden en zetten de achtervolging in.

De achtervolging eindigde op de Oranjelaan in Wageningen. Daar lieten de verdachten de buit en de auto, die gestolen bleek, achter. De dieven zijn daarna te voet gevlucht en tot nu toe ontbreekt van hen ieder spoor. De auto is meegenomen voor sporenonderzoek.

Partner mogelijk achter dood hoogbejaarde vrouw

De 80-jarige bewoonster van een woonzorgcentrum in Warnsveld die dinsdagnacht dood werd aangetroffen, is mogelijk omgebracht door haar partner. De man is woensdagavond opgenomen in een gespecialiseerde zorginstelling. De bejaarde vrouw is omgekomen door een misdrijf, zo is gebleken uit sectie. Dat meldt de politie donderdag.

Agenten troffen het lichaam van de bewoonster van het centrum Den Bouw aan het Abersonplein in de Gelderse plaats dinsdagnacht aan na een waarschuwing van de huisartsenpost. Die meldde al dat de vrouw vermoedelijk een niet-natuurlijke dood is gestorven.

De partner van de vrouw werd na de vondst meegenomen naar een politiebureau en vervolgens overgebracht naar de zorginstelling. De politie wil verder geen mededelingen doen over de zaak.

Concert Michael Forever niet live op tv

Michael Forever: the tribute concert, een eerbetoon van bekende artiesten aan de overleden King of Pop, wordt zaterdag wereldwijd toch niet rechtstreeks uitgezonden. Dus ook niet bij BNN op Nederland 3, zo liet de omroep donderdag weten.

Artiesten als Beyoncé en Christina Aguilera zingen zaterdagavond in Wales bekende en minder bekende nummers van de in 2009 overleden Michael Jackson. Het concert zou in zo'n 30 landen worden uitgezonden, maar dat kan door problemen met de copyrights niet doorgaan.

Opgeluchte Sedoc bereidt zich al voor op Spelen

Hordenloper Gregory Sedoc is erg blij met de uitspraak over de dopingregels van het IOC. "Deze uitspraak is gerechtigheid, ik heb namelijk niks te maken met doping", zegt Sedoc vandaag tegen Novum Nieuws. De uitspraak van sporttribunaal CAS houdt in dat sporters die zes maanden of langer geschorst zijn geweest, toch mogen meedoen aan de eerstvolgende Olympische Spelen.

De 30-jarige Amsterdammer werd voor een jaar geschorst omdat hij zijn 'whereabouts' niet goed had ingevuld. Hij moet dat in de toekomst nog scherper in de gaten houden. "Het is zo dat je door het doorgeven van deze informatie geen privacy meer hebt. Ik heb het een paar keer door omstandigheden gemist. Je let er scherper op, maar het kan weleens misgaan. En dat is bij mij gebeurd."

Sedoc bereidt zich al voor op de Spelen, maar mag tot juli 2012 geen wedstrijden lopen. Aan de schorsing zijn extra beperkingen verbonden. "Ik mag geen gebruik maken van de faciliteiten op Papendal, maar ik train gewoon bij mijn club."

In augustus mag de beroepsmilitair proberen voor Nederland een Olympische medaille te bemachtigen. In 2008 deed Sedoc ook mee aan de Spelen. Toen haalde hij in Beijing de zesde plaats op de 110 meter horden.

Stronghold 3 releasedatum bekend

Zet je middeleeuwse helm al maar op, slijp je zwaard en poets je stalen harnas. Stronghold 3 komt er heel snel aan. Zowel op schijf als op steam, maakte Firefly's hoofdontwikkelaar Simon Bradbury bekend. Op 25 oktober zal je al met je vijanden de vloer aan kunnen vegen op het slagveld.

Bradbury spreekt over het beste spel uit de reeks waarvan ruim tien jaar geleden het eerste deel uitkwam: "This is the 'ultimate Stronghold', featuring the best bits from previous titles and some fantastic new elements - like night time sieges and a cutting edge graphics engine." Daarnaast wil hij ook de fans erg bedanken voor het lange wachten.

Stronghold 3 zal exclusief op de pc verschijnen.

Damschreeuwer in beroep

Gennaro P., de zogeheten Damschreeuwer, tekent hoger beroep aan tegen zijn veroordeling door de rechtbank. Zijn raadsman, Theo Hiddema, is het niet eens met de redenering van de rechtbank en wil dat een hogere rechter de zaak opnieuw bekijkt. Dit heeft Hiddema donderdag desgevraagd bekendgemaakt.

Volgens Hiddema gaat het om een "juridisch delicate zaak". Hij betwist dat de gevolgen van de paniek op de Dam (87 gewonden) zijn toe te rekenen aan zijn cliënt. Er zijn wat hem betreft ook "tussenliggende elementen" aan te wijzen die de commotie kunnen hebben versterkt, zoals omvallende hekken, gillende mensen en het feit dat iemand riep dat er sprake was van een bom.

Belangrijker nog vindt Hiddema de vraag of P. de gevolgen van zijn schreeuw heeft kunnen voorzien, zoals de rechtbank heeft vastgesteld. "Dat is de grote vraag", aldus de raadsman. "Het is in de criminele geschiedenis nog niet voorgekomen dat iemand dergelijke gevolgen van het slaken van een kreet heeft moeten zien aankomen."

Eindhoven heeft beste binnenstad

Het centrum van Eindhoven is donderdag uitgeroepen tot beste binnenstad van Nederland 2011-2013. Dat maakte Detailhandel Nederland, de organisator van de verkiezing, donderdag bekend in Madurodam in Den Haag.

Eindhoven mag de titel dragen tot 2013. Eindhoven had concurrentie van de steden Haarlem en Tilburg. Eindhoven volgt Breda op dat de vorige verkiezing in 2009 won.

In de categorie middelgrote steden ging de hoogste eer naar Hoogeveen. Venray heeft de beste dorpskern.

Eindhoven heeft beste binnenstad
Eindhoven heeft beste binnenstad (Foto: ANP)

Acteur Charles Napier overleden

Acteur Charles Napier is op 75-jarige leeftijd overleden. De Amerikaan is vooral bekend van zijn vertolking van stoere en taaie personages in films als The Blues Brothers en Rambo: First Blood Part 2.

Napier overleed woensdag in Californië. Dat heeft een goede vriend van de acteur verteld aan de Amerikaanse krant The Bakersfield Californian. Meer informatie over zijn overlijden is niet naar buiten gebracht.

Andere bekende films waarin Napier te zien was zijn de Oscarwinnende films Philadelphia en Silence of the Lambs.

Politica in spé (23) stript voor stemmen

Katarzyna Lenart staat te popelen om de politiek in te gaan. De 23-jarige Poolse heeft in ieder geval twee grote en ijzersterke pluspunten. De rondborstige brunette gaat namelijk uit de kleren om stemmen te ronselen.

Lenart heeft zich kandidaat gesteld voor de linkse partij Democratic Left Alliance (SLD) in Lublin. Heel Polen gaat zondag naar de stembus, en om kiezers over de streep te trekken, heeft ze een opmerkelijk spotje gemaakt. De politica gaat voor de camera uit de kleren met de slogan 'Wil je meer? Stem dan SLD. Alleen wij kunnen meer'.

"Ik ga uitdagingen niet uit de weg en streef er constant naar mijn doelen te bereiken", verklaart de bloedmooie dame. "Een van die doelen is een goede politica te worden, die met toewijding en verantwoordelijkheid zal handelen in het belang van alle burgers en voor het welzijn van ons land."

Haar motto 'Zet in op jongeren' valt goed bij de studenten in haar stad. Zij staan dan ook massaal achter Katarzyna. Kritiek komt vooral uit de hoek van ouderen, die vinden dat zij haar lichaam verkoopt. "Dit is een goedkope truc om kiezers te trekken", klaagt de 54-jarige winkelier Bronislaw Jankowski. "Wat een 23-jarige die uit de kleren gaat voor mij kan betekenen is mij een raadsel."


Nu Fleur Agema en Renske Leijten nog!

Inval in woning om ontploffing strand Ritthem

De politie is donderdag aan het einde van de middag een woning in Oost-Souburg binnengevallen. De actie houdt verband met de explosie op het strand in Ritthem, bijna twee weken geleden. Ritthem ligt ruim drie kilometer van Oost-Souburg.

Of er arrestaties zijn verricht, kon een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Middelburg nog niet vertellen.

Bij de explosie werd een caisson, een betonnen funderingsconstructie uit de Tweede Wereldoorlog, vernield. De ontploffing sloeg een diepe krater in het strand en betonnen brokstukken lagen honderden meters verder. Vanwege de knal sneuvelden ruiten van een woning in de buurt.

Eerder meldde de politie dat de caisson ontplofte door een zeer zwaar explosief. Aanvankelijk werd rekening gehouden met een aangespoelde zeemijn of een ander explosief uit de Tweede Wereldoorlog, maar dat bleek niet het geval te zijn. Of de betonnen funderingsconstructie moedwillig is opgeblazen, was tot nog toe onduidelijk.

El Presidente komt naar Xbox 360

Ontwikkelaar en uitgever Kalypso Media heeft vandaag bekendgemaakt dat Tropico 4 naar Xbox 360 zal komen aan het einde van deze maand. De game zal onder andere nieuwe gebouwen en features bevatten om jouw eiland nog grootser te maken dan het al was. De game staat gepland voor een release op 21 oktober.

In Tropico neem je de rol aan van El Presidente, een dictator van een eiland in de Caribische zee. Door gebouwen te bouwen op jouw eiland en beslissingen te nemen over het volk zal het eiland groeien in macht en bekendheid.

X-Men: First Class

X-Men: First Class is een zorgvuldig verteld verhaal waarin de CIA mutanten verzamelt onder leiding van Chares Xavier en Erik Lensherr. Gezet tegen de Cubaanse raketcrisis in de jaren '60 en gestileerd naar het voorbeeld van Bondfilms uit die periode zien we een reboot van de X-Men franchise die bouwt op en verwijst naar wat we kennen uit de eerdere films, maar zich niet laat beperken tot de daarin vastgestelde continuïteit. Het resultaat is een boeiende, evenwichtige en stijlvolle film waarin actie en drama elkaar niet in de weg zitten. Een nieuwe toon is gezet en de weg is vrij voor het vertellen van meer verhalen over Professor X en zijn X-Men.

Rummenigge blij met KNVB

Karl-Heinz Rummenigge is blij dat de KNVB heeft besloten om Arjen Robben terug te sturen naar München. De aanvaller kampt momenteel met een schaambeenblessure. De vleugelspeler meldde zich wel voor Oranje, maar haakte af toen bleek dat spelen niet haalbaar was.

"Het is een verstandige beslissing en voorkomt moeilijkheden. Hij moet nu snel fit worden zodat we weer van hem kunnen genieten", zegt de bestuursvoorzitter van Bayern München op de officiële clubwebsite. De KNVB en Bayern hadden vorig jaar een conflict over de blessure die Robben overhield aan het WK.

Overigens lijkt Robben gezien de resultaten van Bayern nog niet te worden gemist. De Rekordmeister kreeg pas één tegengoal en is na acht speelronden koploper in de Bundesliga. Het gat met Werder Bremen en Borussia Mönchengladbach is drie punten.

Steun Bits of Freedom

Vandaag is het 6 Oktober en vandaag gaan we met z'n allen Bits of Freedom helpen. Op dit moment hebben deze voorvechters van vrijheid op internet te weinig donateurs. En ze hebben ons op FOK! gevraagd mee te helpen om nieuwe donateurs te werven.

Normaal zouden we dit als spam zien, maar voor Bits of Freedom maken we een uitzondering. Dus ga naar de website van Bits of Freedom en meld je aan als donateur zodat wij met z'n allen kunnen blijven genieten van een vrij internet.

Willem Holleeder moet zijn bek houden

Die Willem Holleeder heeft het natuurlijk helemaal mis. Hij maakt in kort geding bezwaar tegen de aanstaande vertoning in de bioscoop van een film over de ontvoering van Freddie Heineken en zijn chauffeur Ap Doderer, lang geleden. Een film waarin vast zal worden vertoond, hoe de slachtoffers als beesten aan een muur geketend, gelegen op vieze matrassen in een soort dubbelwandige bouwkeet, hun onzekere lot moesten afwachten.

Sky trekt wielrenner Sivtsov aan

Team Sky heeft zich voor volgend wielerseizoen versterkt met 29-jarige Kanstantsin Sivtsov. De Wit-Rus komt over van HTC-Highroad waar aan het einde van het seizoen de stekker uit wordt getrokken.

Sivtsov is een allrounder die grote rondes goed kan verteren. Dat liet hij dit jaar zien met een tiende plaats in de Giro d'Italia. "Ik denk dat ik nog beter kan doen dan een tiende plaats met betere ploeggenoten om me heen. Het scheelt dat ik al heb gereden met Thomas Löfkvist, Michael Barry, Edvald Boasson Hagen, Michael Rogers en Morris Possoni," zei de Wit-Rus op de website van zijn nieuwe werkgever. "Hopelijk krijg ik de kans om te laten zien waartoe ik in staat ben in een grote ronde."

Eerste vertraging door blaadjes op spoor

De herfst is begonnen en de eerste treinvertraging door gladde rails diende zich donderdag aan tussen Arnhem en Nijmegen. Een trein die bij Elst doorgleed tot voorbij een rood sein zorgde in de middag voor vertragingen, aldus ProRail. Reizigers deden er tot een uur langer over om hun bestemming te komen.

Bladval zorgt in dit jaargetijde steeds weer voor problemen op het spoor. De bladeren maken de rails glad en zorgen ervoor dat treinen bij het afremmen doorschieten. In Elst was er ook sprake van gladheid, aldus de Spoorwegpolitie. Rond halfvijf was de treinenloop weer normaal.

Vallende bladeren, glijdende treinen
Vallende bladeren, glijdende treinen (Foto: ANP)

Stier op weg naar de slacht houdt huis in Sexbierum

Een stier die door een veehandelaar naar het slachthuis werd gebracht heeft woensdagmiddag huisgehouden in Sexbierum. Het dier was ontsnapt. Het duurde ruim drie uur voordat de politie het beest met een verdovingsgeweer een halt toe wist te roepen. Dat meldt de Friese politie donderdag.

De stier werd met andere dieren naar het slachthuis geleid toen hij door onbekende oorzaak aan zijn begeleiders wist te ontkomen. Daarbij stormde het dier door tuinen en raasde over een kaatsveld in het dorp.

De politie zette na de melding hondenbegeleiders in om de stier te overmeesteren. Die worden speciaal opgeleid voor dit soort gevallen. Pas de tweede keer dat een agent het dier met een verdovingspijl wist te raken, raakte het buiten bewustzijn.

De veehandelaar kon de stier overigens niet meteen alsnog afleveren in het slachthuis. Het verdovingsmiddel moet eerst volledig uitgewerkt zijn voordat het dier geslacht mocht worden, aldus een politiewoordvoerder.

FIFA 12 consolepatch is onderweg

EA Sports heeft bekendgemaakt dat er binnen twee en drie weken een grote patch zal komen voor de console-versie van FIFA 12. De patch moet problemen aanpakken die mensen momenteel het meeste irriteren geeft community manager Romily Broad aan. Daarnaast zullen ze het komende seizoen de gemeenschap goed in de gaten blijven houden.

Broad geeft aan dat ze goed blijven opletten wat mensen gebruiken om het systeem te misbruiken tegenover andere spelers. Zo wordt er momenteel gekeken naar het probleem waar spelers alleen met de keeper blijven spelen zodat de rest van het team gebruikt wordt door de computer.

Wat voor veranderingen aankomende patch zal gaan brengen is nog niet bekendgemaakt en daar zullen we even op moeten wachten.

Wozniacki klopt Kanepi nu wel

Tennisster Caroline Wozniacki heeft revanche genomen voor haar vroegtijdige uitschakeling in Tokyo. Vorige week verloor de Deense in Japan van Kaia Kanepi, maar vandaag in Beijing was de nummer een van de wereld in de derde ronde wel met 6-3 en 7-6 (3) te sterk voor de Estse.

Wozniacki zal in de kwartfinale het op moeten nemen tegen de Italiaanse Flavia Pennetta die de Slowaakse Dominika Cibulkova de baas was. Wozniacki verdedigt in China haar titel.

Kamer wil onderzoek lek notulen rijksministerraad

Premier Mark Rutte (VVD) moet laten onderzoeken wie de notulen van de rijksministerraad van dinsdag heeft gelekt. SP-Kamerlid Ronald van Raak riep Rutte donderdag in de Kamer op de rijksrecherche te laten uitzoeken hoe de stukken zijn uitgelekt. De notulen zijn staatsgeheim. Het lekken ervan is dus strafbaar.

Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties Piet Hein Donner (CDA) zou in een brief aan premier Gerrit Schotte van Curaçao zijn zorgen hebben geuit over de democratische rechtstaat. Ook zou Donner van plan zijn een onderzoek te eisen naar de integriteit van het kabinet op Curaçao.

Bayern-verdediger Breno op borgtocht vrij

Bayern München-verdediger Breno is op borgtocht vrijgekomen. Dat meldt de Duitse voetbalclub donderdag. De 21-jarige Braziliaan werd in september gearresteerd op verdenking van brandstichting. Breno was alleen thuis toen zijn eigen huis in brand vloog. De verdediger blijft ondanks zijn vrijlating nog wel verdachte in de zaak.

Bayern-voorzitter Karl-Heinz Rummenigge laat weten blij te zijn dat Breno kan terugkeren bij zijn familie en Bayern. Technisch directeur Christian Nerlinger reageerde ook positief. "Onze medische staf moet er nu voor zorgen dat Breno zo snel mogelijk weer bij het eerste elftal kan aansluiten."

Breno staat sinds het seizoen 2007-2008 onder contract bij de Rekordmeister. De verdediger kwam tot dusver 21 competitieduels in actie voor Bayern.


Bayern-verdediger Breno op borgtocht vrij (Foto: Novum)

Volleybalbondscoach Selinger stapt op

Avital Selinger is niet langer de bondscoach van de Nederlandse volleybalvrouwen. Volgens de volleybalbond liggen de tegenvallende resultaten in de afgelopen jaren en nog maar kleine kans op plaatsing voor de Olympische Spelen in Londen hier aan ten grondslag.

Selinger was sinds 2004 bondscoach van de vrouwen. In 2008 stapte hij op, maar een jaar later keerde hij weer terug. Onder zijn leiding verloren de Nederlandse volleybalvrouwen vorige week op het EK in de kwartfinale van Italië. Hierdoor is het team veroordeeld tot het spelen van het pre-olympisch kwalificatietoernooi om volgend jaar nog in Londen te kunnen verschijnen.

Technisch directeur Bert Goedkoop zal voorlopig de taken van Selinger overnemen. Naar een oplossing voor de langere termijn wordt nog gezocht.

Griekenland koopt 400 tanks

Griekenland gaat 400 Abrams-tanks van de Verenigde Staten kopen. Dit meldt RTL Nieuws donderdag. Hoewel de Grieken in grote financiële problemen zitten en nog geld tot november hebben weten de Zuid-Europeanen hun prioriteiten dus goed te stellen.

Griekenland moet nog beslissen of het de gebruikte tanks gaat renoveren, voor enkele tientallen miljoenen dollars, of dat de tanks worden geüpgraded naar een hoger niveau. De kosten hiervan zullen navenant hoger zijn.

De precieze kosten van de hele transactie zijn nog niet geheel duidelijk. Het gaat om tweedehands tanks, de nieuwprijs per stuk van een Abrams-tank ligt rond de 3,2 miljoen euro.

Overheid garant voor ¤132 miljard hypotheken

CDA-minister van Financiën Jan Kees de Jager voelt er vooralsnog niks voor om de grens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) langer op 350.000 euro te houden. De NHG-grens werd in 2009 tijdelijk verhoogd tot het einde van dit jaar van 265.000 naar 350.000 euro.

De Jager stelde donderdag dat op dit moment 80 procent van de hypotheken onder de NHG-grens valt en dat dit marktverstorend werkt. Bovendien is het totale garantiebedrag opgelopen tot 132 miljard euro. "De schatkist kan dus voor grote bedragen worden aangesproken", aldus De Jager. Hij vindt zo'n grote overheidsrol op de markt niet noodzakelijk.

De minister zegt nog wel onderzoek te doen naar de voor- en nadelen van de tijdelijke verhoging van de NHG. Het beroep op de garantie nam in de eerste drie kwartalen van het jaar sterk toe, bleek deze week. In totaal ging het om 1400 aanvragen na een gedwongen verkoop met verlies, ten opzichte van 981 huishoudens in dezelfde periode een jaar terug.


Overheid garant voor €132 miljard hypotheken (Foto: Novum)

Kleuterjuf verhangt zich in de klas

Carterville is in diepe rouw na de schokkende dood van Linda Elaine Walker. De 45-jarige vrouw, die jarenlang kleuterjuf was op een basischool in het dorp in de Amerikaanse staat Illinois, heeft zich deze week opgehangen in haar eigen klaslokaal.

De vrouw, die maar liefst 17 jaar lang voor de klas stond, werd maandag gevonden door een collega. Deze probeerde de vrouw met hartmassage tot leven te wekken, maar het mocht niet baten. Walker is even later in het ziekenhuis overleden.

De zelfmoord komt hard aan in de hechte gemeenschap. De kleuterjuf heeft zich opgehangen op dezelfde dag als de teraardebestelling van een andere lerares, die vorige week donderdag een natuurlijke dood was gestorven. Of de zelfmoord hiermee in verband kan worden gebracht, is niet bekend.

Aardbeving in Noordwest-Argentinië

Het noordwesten van Argentinië is donderdag opgeschrikt door een vrij krachtige aardbeving. Mensen vluchtten uit scholen en huizen en zochten hun heil op veiliger grond. Over schade of slachtoffers is nog niets bekend.

Inwoners van de provincies Jujuy en Salta twitterden de zwaarste aardbeving in jaren te voelen. Ruiten sprongen uit hun sponningen en meubilair werd omver geworpen. De beving, die een kracht had van 6,2, deed zich voor op een vrij geringe diepte van 9,5 kilometer. Het epicentrum lag vlakbij de hoofdsteden van de twee provincies.


Meer over aardbevingen vind je op ons forum.

Timmer wil Ritsma bij achtervolgingsploeg halen

Marianne Timmer ziet in Rintje Ritsma een geschikt persoon om zich te bemoeien met de Nederlandse achtervolgingsploegen. Dit zei de kersverse schaatscoach vandaag bij de perspresentatie van haar schaatsploeg Team Liga.

"Ritsma lijkt mij een zeer geschikte persoon voor deze functie. Er moet een duidelijk keuzebeleid komen. We moeten het niet moeilijker maken dan dat het is," zei Timmer die in de voormalig schaatser een goede opvolger ziet in de onlangs opgestapte Theo de Rooij.

Hete curry nekt deelnemers wedstrijdje curryeten

De curry wordt nooit zo heet gegeten als hij wordt opgediend, moeten de deelnemers aan een curry-eetwedstrijd in Schotland hebben gedacht. Maar daar verkeken zij zich lelijk op. Tien deelnemers hadden medische hulp nodig toen zij na het eten van de curry kronkelend, naar adem happend en brakend hun smaakpapillen tot bedaren probeerden te brengen.

De heetste chilicompetitie ter wereld noemt Abdul Ali, de eigenaar van het restaurant Kismot in Edinburgh, de eetwedstrijd, die hij organiseerde om geld op te halen voor een kindertehuis. Hij zal er niet ver naast zitten. Zijn gerecht 'Kismot Killer' is een dis zoals zijn klanten er waarschijnlijk niet eerder een verorberd hebben. Ali erkende dat zijn paradepaardje in het verleden al eens bloedneuzen heeft veroorzaakt.

De eerste tien deelnemers zullen vooraf gedacht hebben wel eens voor heter curry's te hebben gestaan, maar kwamen hier al vlug op terug. Alle tien raakten onwel, één eter moest zelfs tweemaal in het ziekenhuis worden opgenomen. Het is niet onverstandig volgend jaar een minder pikante schotel te bereiden, gaf de restauranthouder toe.

Voor zij aanvielen moesten de kandidaten ermee akkoord gaan de restauranthouder niet aansprakelijk te zullen stellen. Die had voorzorgsmaatregelen getroffen en EHBO-ers opgetrommeld, maar zelfs zij waren overweldigd door het aantal uitvallers.

De Schotse ambulancedienst had het niet eerder zo zout gegeten en kon er de lol niet van inzien. "We raden de organisatie aan goed na te denken over hoe zij dit evenement in de toekomst vorm wil geven", liet de dienst in een verklaring weten.

Armin van Buuren en Ali B. in Efteling-film

Dj Armin van Buuren en rapper Ali B zijn stemacteurs in de eerste bioscoopfilm van pretpark De Efteling. In Sprookjesboom de Film is Van Buuren te horen als Kabouter Kluns en de IJsdraak, Ali B spreekt de stem in van de IJsfakir. Dat laat distributeur Independent Films donderdag weten.

Voor de 34-jarige Van Buuren is het inspreken van een stem al jaren een grote droom. "Ik ben op de radio ook steeds bezig met stemmen en bovendien groot liefhebber van films en tekenfilms. Dit is een hele leuke kans, en des te leuker omdat ik net vader ben geworden."

Ook Ali B denkt vanuit zijn vaderschap. "Mijn kinderen zullen het later geweldig vinden dat papa te horen is in deze film", zegt de 29-jarige rapper, die in juli zijn tweede kind kreeg.

In Sprookjesboom de Film belanden Roodkapje, Wolf, Assepoester, Reus en Klein Duimpje uit het Sprookjesbos per ongeluk in het ruige Winterland. Voordat ze terug naar huis kunnen, moeten ze eerst vijf kristallen vinden. Tijdens hun zoektocht worden ze flink tegengewerkt door Heks.

Deze film is de eerste speelfilm die met behulp van motion capture is opgenomen. Hierbij worden bewegingen van acteurs omgezet in digitale animaties. De film verschijnt in februari in de Nederlandse bioscopen.

Homobar Uganda sluit de deuren

Het eerste etablissement in Uganda dat er openlijk voor uitkwam een homobar te zijn, heeft onder dwang de deuren gesloten. Dat heeft de eigenaar van café Sappho Islands, Jacqueline Kasha, donderdag gezegd. De huisbaas timmerde de zaak zondag dicht, omdat de bar lawaaioverlast gaf en vreemd volk zou trekken.

Homoseksuelen worden stelselmatig gediscrimineerd in het conservatieve Oost-Afrikaanse land. Bij het Ugandese parlement ligt al maanden een wetsvoorstel dat in sommige gevallen de terdoodveroordeling van homo's en lesbiennes mogelijk maakt. Vorig jaar publiceerde een sensatiekrant meermaals de namen en foto's van mannen die homo zouden zijn. Op één voorpagina stond in chocoladeletters 'Hang ze'. Korte tijd later werd een vooraanstaande homorechtenactivist, die door de krant ook met naam en foto was genoemd, met knuppels doodgeslagen.

'Espanyol wil El Hamdaoui per direct aantrekken'

Het lijkt er op dat Ajax en Mounir El Hamdaoui op korte termijn van elkaar verlost zullen zijn. Espanyol wil volgens de Catalaanse krant Sport de spits zo snel mogelijk naar Barcelona halen. Hierdoor kan de aanvaller meetrainen met de club en na de winterstop spelen in de Primera División.

Momenteel traint El Hamdaoui mee met het tweede van Ajax nadat hij er door coach Frank de Boer naar toe verbannen is. De Marokkaans international was het niet eens met de beslissing van zijn trainer om hem op de bank te zetten. Ook meldde de spits zich enkele keren ziek.

Espanyol meldde zich in augustus ook al voor El Hamdaoui, maar destijds liep de transfer nog stuk op de eisen van de aanvaller.

Gok- en drugsbende opgerold in voetbalkantine

Bij invallen in Haarlem heeft de politie woensdagnacht en donderdagochtend achttien mensen aangehouden. Dertien van hen zaten te pokeren in de kantine van voetbalvereniging Young Boys. Een deel van de groep was volgens de politie betrokken bij hennephandel en witwassen, de rest alleen bij de illegale pokeravonden.

Een man uit Haarlem is aangehouden als organisator van de wekelijkse pokeravonden, waarbij flinke bedragen over tafel gingen. Onder de verdachten is onder anderen een bestuurslid van de voetbalvereniging. Ook andere verdachten waren betrokken bij de club.

Naast de inval in de kantine van Young Boys zijn ook invallen op andere plaatsen gedaan, waaronder op een woonwagenkamp. In het kamp werd een 52-jarige verdachte aangehouden. Bij alle invallen samen zijn tientallen kilo's hennep, drie auto's, een motor en een aanzienlijke hoeveelheid geld in beslag genomen.

De leden van de amateurclub kunnen alleen nog de kleedkamers in. De kantine en de bestuurskamer van vereniging Young Boys zijn gesloten. Burgemeester van Haarlem Bernt Schneiders noemt het 'buitengewoon ernstig dat het sociale karakter van zowel de voetbalkantine als de bestuurskamer is misbruikt door het organiseren van illegale pokeravonden'.

Nederlandse voice cast The Lion King na 17 jaar herenigd

De Nederlandse voice cast van The Lion King is afgelopen zondag na 17 jaar herenigd. Disney's meest geliefde en succesvolle classic verscheen voor het eerst in 1994. Walt Disney heeft de klassieker opnieuw in de bioscopen uitgebracht en dit keer is de film in 3D te zien.

Paul van Gorcum ("Zazoe") , Piet Hein Snijders ("jonge Simba"), Freddy Gumps ("Rafiki") en Dewi Douwes ("jonge Nala") hebben de Nederlands gesproken versie van The Lion King opnieuw op het witte doek kunnen bewonderen. De acteurs zagen de film voor het eerst in 3D.


Nederlandse voice cast The Lion King na 17 jaar herenigd (foto: Walt Disney)

Ontuchtpleger Harlingen ging drie jaar zijn gang

De 27-jarige man uit Harlingen die wordt verdacht van ontucht met ruim dertig kinderen begon minstens drie jaar geleden met zijn activiteiten. Het materiaal gaat terug tot 2008, meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie donderdag.

Woensdag werd bekend dat de man wordt verdacht van ontucht met jongeren onder de 16 jaar. Ruim dertig kinderen tussen de 11 en 16 jaar zouden, met kleren aan, seksuele handelingen bij hem hebben uitgevoerd. De man, die zelf in sommige gevallen naakt was, filmde en fotografeerde dit.

De handelingen, die volgens het OM in een aantal gevallen zijn aan te merken als ontuchtig, vonden plaats in de woning van de verdachte. Er zijn geen afbeeldingen aangetroffen waarop ontucht met de jongeren zelf is gepleegd.

Op dit moment gaat het OM ervan uit dat de man alleen handelde. De Harlinger is vrijwilliger bij een voetbalvereniging in zijn woonplaats. Niet alle betrokken kinderen zijn lid van de voetbalvereniging, zegt de woordvoerder van het OM. "Het gaat om jongeren uit zijn omgeving, in de ruimste zin van het woord." Concreter wil de zegsvrouw dit niet maken.

NRC Handelsblad meldt donderdag dat het zou gaan om Jasper D., een computerexpert die in Franeker werkte. Hij zou samen met zijn broer de B1 van VV Harlingen hebben gecoacht. Het OM wil hier niet op ingaan.

Nederlander gevraagd voor Hollywood-horrorfilm

De Nederlandse filmmaker Matthijs van Heijningen Jr. wil de horrorfilm Army of the Dead nieuw leven inblazen. Producent Universal wil hem die kans geven maar dan moet zijn regiedebuut The Thing, ook een horrorfilm en ook van Universal, wel eerst een succes worden. Army of the Dead is een vervolg op Dawn of the Dead van Zack Snyder.

"Het zou mooi zijn als ik 'm kon maken", zegt Matthijs van Heijningen Jr., zoon van de bekende filmproducent, tegen de Amerikaanse nieuwssite Indiewire. Het project was al in een vergevorderd stadium maar werd door de economische crisis in de ijskast gezet, laat hij weten. "Ik zou graag de draad oppakken, want het is een goed project."

Dawn of the Dead uit 2004 gaat over een groepje 'gewone mensen' die moeten overleven tijdens een epidemie die mensen in zombies verandert. In Army of the Dead is een muur om Las Vegas gebouwd om de meutes zombies binnen te houden. Menselijke overlevenden plannen expedities om het achtergebleven geld uit de casino's te halen.

Van Heijningen heeft al andere plannen, mocht Army of the Dead niet doorgaan. "Ik wil een boekverfilming maken over het Russische front in de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal is tegelijk heel grappig en vreselijk, en toont de absurditeit van de oorlog. Daarnaast zou ik graag een horrorkomedie willen maken, zoiets als An American Werewolf in London."

The Thing gaat over een groep wetenschappers op de Zuidpool die een buitenaards wezen uit het ijs graven. Deze film verschijnt op 17 november in de Nederlandse bioscoop.

Max Payne laat zich weer zien

Rockstar Studios brengt ons volgend jaar het derde deel uit de Max Payne-serie. Later deze maand staat er een nieuwe trailer in de planning, die onder andere de multiplayer toont.

Rockstar laat weten dat het niet belangrijk is of je de eerste twee delen hebt gespeeld om het verhaal van Max Payne 3 te begrijpen. De game krijgt in ieder geval geen open wereld en de muziek uit de voorgaande delen keren wederom terug, net als de grafische roman. Hier alvast een aantal nieuwe screenshots.

mp3

mp3

mp3

mp3

mp3

mp3

mp3

mp3

mp3

mp3

mp3

IOC wil zwaardere straffen

Het Internationaal Olympisch Comité moest vandaag een bittere pil verwerken toen het internationaal sporttribunaal CAS besloot dat de regel om dopingzondaars die langer dan zes maanden geschorst waren geweest niet van de eerstvolgende Olympische Spelen geweerd konden worden.

De organisatie gaf daarop een verklaring uit. "Het IOC respecteert de uitspraak van het CAS volledig en zal daar naar handelen. Natuurlijk is het IOC teleurgesteld omdat de regel bedoeld was om de normen en waarden van de olympische beweging te beschermen. Op het moment dat de WADA-code wordt herzien, zal er zeker gekeken worden naar het verzwaren van de straffen."

Sloveen Jug leidt EK-kwalificatieduel Oranje

Het EK-kwalificatieduel tussen Nederland en Moldavië wordt vrijdag gefloten door Matej Jug. De UEFA heeft de 31-jarige Sloveen vandaag aangewezen. Jug leidt voor het eerst een duel van Oranje. Hij heeft wel enige ervaring met een Nederlands team. In 2010 was hij vierde man bij het Champions Leagueduel tussen Real Madrid en Ajax.

De Sloveen wordt geassisteerd door zijn landgenoten Andrej Kokolj en Milan Kogej. Slavko Vincic is de vierde official.

Het Nederlands elftal kan zich morgen definitief kronen als groepswinnaar. Het elftal van bondscoach Bert van Marwijk kwalificeerde zich vorige maand al voor het EK na zeges op San Marino (11-0) en Finland (2-0). Moldavië staat vijfde met zes punten uit acht duels en is al uitgeschakeld.

Slechts 4 procent meer huizen verkocht

De verlaging van de overdrachtsbelasting van 6 naar 2 procent heeft de woningmarkt nauwelijks vlot getrokken. Er zijn wel meer huizen verkocht, maar veel minder dan het kabinet had gehoopt. Vooral vorige maand vielen de verkopen tegen.

In het derde kwartaal steeg het aantal transacties 4 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar naar 22.767 woningen. Makelaars hadden rekening gehouden met een stijging van zo'n 10 procent, maar de onzekere financiële situatie in Europa en ook de strengere banken gooiden roet in het eten.

"De verlaging van de overdrachtsbelasting heeft direct een positief effect op de woningmarkt", zegt de voorzitter van makelaarsvereniging NVM Ger Hukker. "Maar door andere factoren die daar los van staan en tegenwerken in plaats van meewerken, is het effect minder zichtbaar."

Het aantal te koop staande huizen is volgens het NVM gestegen naar 217.000. Nog nooit stonden zoveel woningen in Nederland te koop. De gemiddelde transactieprijs daalde in het derde kwartaal met 1,1 procent op jaarbasis.


Slechts 4 procent meer huizen verkocht

Dode man gevonden in Steenbergen

De politie heeft donderdagochtend het lichaam van een 24-jarige man aangetroffen in een woning in Steenbergen. Een misdrijf wordt niet uitgesloten, meldt de politie na onderzoek.

Rond 03.30 uur kreeg de politie een melding binnen van overlast. Daarop werd de man zwaargewond aangetroffen in de woning aan de Kruitweg in de Brabantse plaats. Hij overleed kort daarna, ondanks pogingen van agenten en ambulancepersoneel hem te redden.

De politie doet sporenonderzoek, de omgeving van de woning is afgezet.

ECB handhaaft rente op 1,5 procent

De Europese Centrale Bank (ECB) handhaaft het belangrijkste rentepercentage in de eurozone deze maand op 1,5 procent. Dat maakte de ECB donderdag bekend na afloop van de maandelijkse rentevergadering.

De ECB verhoogde de rente eerder dit jaar, in april en juli, tweemaal met een kwart procentpunt in een poging de toename van de inflatie te beperken. Daarvoor stond het rentepercentage bijna 2 jaar lang op het historisch lage peil van 1 procent.

Jean-Claude Trichet geeft later op de middag vor het laatst een toelichting op het rentebesluit. De 68-jarige Fransman wordt per 1 november als ECB-president opgevolgd door de Italiaan Mario Draghi.

ECB handhaaft rente op 1,5 procent
ECB handhaaft rente op 1,5 procent (Foto: ANP)

Schoonmakers ministeries in staking

De schoonmakers van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Sociale Zaken leggen vrijdagmiddag hun werk neer. Zij protesteren hiermee tegen de bezuinigingen waardoor twintig mensen hun baan kwijtraken. Dat meldt bestuurder van FNV Bondgenoten Ron Meyer donderdag.

De ministeries van minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) en minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) hadden tot donderdag 13.00 uur om te reageren op een ultimatum van 55 schoonmakers. Een reactie bleef echter uit.

Kamp wordt verweten 'boter op zijn hoofd' te hebben. Hij heeft dit voorjaar namens de rijksoverheid nog een convenant getekend tegen de prijzenoorlog in de schoonmaak. Kamps ministerie zou echter al driemaal op rij een schoonmaakcontract hebben afgesloten dat hiermee in strijd is.

Al eerder protesteerden de schoonmakers op ludieke wijze tegen de bezuinigingen. In maart kreeg Kamp een pakje boter en het 'boter op je hoofd'-manifest. Na nog een prijsverlaging in september bezorgden de schoonmakers Kamp 55 pakjes boter.

Volgens de vakbond is de tijd van ludieke acties nu voorbij. Vrijdagmiddag rond het middaguur wordt het werk neergelegd. "Misschien dat ze wel gaan luisteren als ze hun eigen troep gaan ruiken", zegt een van de schoonmakers.

Nobelprijs voor de literatuur naar Tranströmer

De Nobelprijs voor de literatuur 2011 is donderdag toegekend aan de 80-jarige Zweedse dichter Tomas Tranströmer. De Koninklijke Zweedse Academie van Wetenschappen zei dat Tranströmers werk het lezerspubliek een 'frisse kijk op de werkelijkheid' biedt.

Tranströmer, wiens surrealistische werk de krochten van de menselijke geest onderzoekt, wordt gezien als een van de belangrijkste Scandinavische schrijvers sinds de Tweede Wereldoorlog.

De Zweedse dichter werd al jaren genoemd als potentiële winnaar van de Nobelprijs. Met name de afgelopen jaren werden de geruchten en vermoedens zo sterk dat journalisten jaarlijks buiten zijn appartement in Stockholm de wacht hielden voor het geval het moment van zijn onderscheiding was aangebroken.

In Nederland is een deel van het werk van Tranströmer vertaald door J. Bernlef. Wereldwijd is zijn werk in meer dan vijftig talen beschikbaar.

Tranströmer werd in 1931 geboren in Stockholm. Op 23-jarige leeftijd debuteerde hij met de verzameling '17 Gedichten'. Later verdeelde hij zijn tijd tussen zijn werk als psycholoog en zijn poëzie. In 1990 werd Tranströmer getroffen door een beroerte, waardoor hij half verlamd raakte en zijn spraakvermogen verloor. Desalniettemin bleef hij schrijven. In 2004 verscheen nog een verzameling van zijn gedichten.

Tranströmer is de eerste Zweed die sinds Eyvind Johnson en Harry Martinson in 1974 de Nobelprijs voor de literatuur heeft gewonnen.


Nobelprijs voor de literatuur naar Tranströmer (Foto: Novum)

Massa wil niet over rijstijl Hamilton praten

Ferrari-coureur Felipe Massa zal niet bij de vergadering aanwezig zijn die de Formule 1-rijders belegd hebben om de rijstijl van Lewis Hamilton te bespreken. De Britse coureur komt door zijn agressieve manier van rijden regelmatig in de problemen, zoals de botsing met Massa in Singapore.

Voor Massa is dat incident nu verleden tijd, vandaar dat hij er niet meer over wil vergaderen. "Ik heb niets te zeggen, omdat hij boet voor elke actie die hij onderneemt," zei de Braziliaan die vindt dat autosportfederatie FIA al ingrijpt. "De FIA doet wat er in de reglementen staat. Als je een ongeluk veroorzaakt, of niet correct rijdt, dan krijg je een drive-through. En hij kreeg een drive-through," zei Massa die toch een sneer uitdeelt aan Hamilton. "Eerlijk gezegd is er genoeg tijd voor hem om er van te leren."

Naast Massa zal ook Heikki Kovalainen niet naar de vergadering gaan. De Fin heeft er geen problemen mee hoe zijn voormalig teamgenoot bij McLaren rondrijdt. Ook Toro Rosso-coureur Sébastien Buemi ziet weinig problemen in de impulsieve daden van Hamilton omdat deze ook in het voordeel van de Brit kunnen werken.

Voor Massa hoeft de ophef niet meer zo, omdat hij niets meer tegen de McLaren-coureur te zeggen heeft. "Ik zal niet naar hem toe gaan om het met hem te bespreken. Ik heb eerlijk gezegd niets gedaan, ik had gewoon een lekke band in mijn race dus ik heb niets met hem te bespreken. Als hij naar mij toe komt, dan is dat prima."

'Jaarlijks 53 miljoen biljetten onnodig vernietigd'

De Nederlandsche Bank vernietigt jaarlijks tot ruim 53 miljoen bankbiljetten terwijl dat van de consument eigenlijk helemaal niet hoeft. Dat concludeert de centrale bank donderdag uit een onderzoek.

Bij DNB en andere banken gaan bankbiljetten door sorteermachines. Biljetten die vies, beschadigd of versleten zijn worden eruit gehaald en gaan de vernietiger in. Ongeveer acht procent van de biljetten die door de sorteerder gaan, wordt afgekeurd. In totaal worden hierdoor jaarlijks honderdzestig miljoen bankbiljetten vernietigd.

De sorteerders staan afgesteld op strenge Europese standaarden. Zo mag een scheurtje maximaal acht millimeter meten. DNB heeft nu onderzocht of die standaarden wel zo hoog moeten zijn. In een laboratorium kregen 97 proefpersonen ieder 45 bankbiljetten voorgelegd met een of meerdere mankementen.

Zo waren de biljetten vuil, beschadigd, gescheurd of zaten er kreukels in. Vervolgens werd gevraagd of zij het geld geschikt vonden om er mee te betalen. De proefpersonen bleken veel minder kritisch dan de sorteermachines.

Zo bleek tachtig procent geen problemen te hebben met ezelsoren in een biljet, terwijl dat bij een derde van de afgekeurde biljetten de reden van het afkeuren is. Graffiti en slapheid vinden de consumenten ook geen probleem.

Er zijn ook punten waar het publiek kritischer is dan de sorteermachines. Zo is een scheurtje slechts in een procent van de gevallen de reden voor afkeuring. Voor het gros van de ondervraagden is dit echter een reden om een biljet naar de shredder te sturen.

DNB wijst erop dat de normen kunnen worden aangepast zodat de afstelling van de machines meer overeenkomt met wat het publiek wil. Zo kan geld worden bespaard omdat dan minder geld hoeft te worden bijgedrukt. In heel Europa kunnen volgens de centrale bank zo miljoenen euro's worden bespaard.


'Jaarlijks 53 miljoen biljetten onnodig vernietigd' (Foto: Novum)

Geile Smurf smurft in verkeerde smurf

In Ierland diende deze week de rechtszaak tegen ene Fiachra McGinley uit Dunkineely. De beste man leek het namelijk een leuk idee om verkleed als Smurf in te breken bij zijn vriendin om vervolgens een nummertje te maken. Helaas bleek de Geile Smurf zich in het huis te hebben vergist.

De 19-jarige Ier wilde 28 oktober 2010 een halloweenfeestje op bijzondere wijze afsluiten. Hij liet zich blauw verven en omtoveren tot een Smurf van 1,80 meter. Vervolgens klom hij over een muur met prikkeldraad en gooide een ruitje in van het huis van zijn vermeende Smurfin.

De bewoner van het pand werd ruw gewekt. Bij het openen van zijn ogen zag hij daar ineens een blauwe man staan. Terwijl hij de politie belde, zette McGinley het op een lopen. Desondanks wist de politie de Smurf snel in de kraag te vatten.

De rechter oordeelde deze week dat de beste man niet inbrak om het huis leeg te halen, maar slechts voor een 'amoureus onderonsje'. De Smurf moet de schade van 200 euro vergoeden en is inmiddels op borgtocht vrijgelaten. Of zijn paarsgepunte lans voor de gelegenheid was blauwgeverfd is helaas niet bekend.

Javier Bardem als slechterik in Despicable Me 2

Javier Bardem gaat mogelijk de stem inspreken van een bandiet in de animatiefilm Despicable Me 2. Steve Carell keert voor het tweede deel van de film terug als de onhandige dief Gru, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De Spaanse acteur is in onderhandeling om slechterik El Macho te spelen die samen met zijn zoon Machito opereert. De 42-jarige Bardem kreeg in 2008 een Oscar voor zijn rol als koelbloedige en sociaal gestoorde moordenaar Anton Chigurh in No Country For Old Men.

Despicable Me was in 2010 een onverwacht financieel succes. De film gaat over een crimineel die zichzelf het ultieme kwaad vindt en drie wezen in zijn maag gesplitst krijgt. Zijn snode plannen om de maan te stelen werden bemoeilijkt door zijn nieuwe taak als ouder en de warme gevoelens die hij krijgt voor de kinderen.

Het vervolg op de animatiefilm moet op 3 juli in première gaan.

Vallende blaadjes voortaan voorspeld

Naast de gebruikelijke neerslag kan nu ook worden voorspeld hoeveel bladeren er in de herfst uit de lucht komen. Weeronline.nl combineert de bladval in voorgaande jaren, het weer in de afgelopen maanden en het huidige weer tot een zogenoemde bladvalindicator. "Handig als je wil weten wanneer je je tuintje het best kunt aanvegen", zegt een woordvoerder.

Het bedrijf richt zijn pijlen ook op ProRail, dat ieder jaar de wind van voren krijgt omdat treinen worden vertraagd door blaadjes op de rails. Weeronline.nl heeft nog geen contact gehad met ProRail over een eventuele samenwerking. ProRail houdt zelf al bij hoeveel blaadjes al van de bomen zijn gevallen, bleek woensdag uit een artikel van de Volkskrant.

Voor donderdag geeft de indicator aan de kust lichte tot matige bladval aan en in het binnenland loopt dat op tot behoorlijk wat bladval. "Aan de kust heeft het vannacht al flink gewaaid, dus de bladeren die al zo dor waren dat ze los konden laten zijn al gevallen. De rest blijft voorlopig nog zitten", legt de woordvoerder uit.

Normaal ligt de piek van de bladval tegen het eind van oktober, maar door de onstuimige zomer wordt die nu eerder verwacht. Weeronline.nl hoopt in gemeenten een klant te vinden voor een advies op maat. "We kunnen dan rekening houden met de bomen die er staan. Verschillende bomen verliezen op verschillende momenten hun bladeren."

"Voor de gemeentereinigingsdienst is het handig om te weten als vandaag bijvoorbeeld niets valt en morgen een heleboel. Dan weten ze dat het geen zin heeft vandaag al te vegen."


Vallende blaadjes voortaan voorspeld (Foto: Novum)

Clint Eastwood wil toch weer acteren

Clint Eastwood overweegt een rol te spelen in het sportdrama Trouble with The Curve. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. De 81-jarige acteur en regisseur zei na zijn laatste filmrol in Gran Torino uit 2008 weinig interesse meer te hebben in acteren. Hij wilde alleen terugkeren op het witte doek als er een interessante rol voorbijkwam.

Trouble with The Curve gaat over de scout die zijn gezichtsvermogen verliest en met zijn dochter een laatste veelbelovende honkballer wil vinden. Eastwood heeft nog niet getekend voor de rol.

De sportfilm wordt het regiedebuut van Robert Lorenz die met Eastwood een productiebedrijf heeft. De twee werkten samen aan films als Million Dollar Baby, Mystic River en Blood Work.

Eastwood rondt momenteel zijn film J Edgar af, met Leonardo DiCaprio als de excentrieke FBI-baas J. Edgar Hoover. De regisseur heeft een filmproject met Beyoncé Knowles moeten uitstellen vanwege haar zwangerschap. De musical A Star Is Born zou volgend jaar in productie gaan, maar nu heeft Eastwood dus zijn handen vrij.

Thekla Reuten is nomade door filmcarrière

Thekla Reuten reist er flink op los voor haar internationale acteercarrière. De actrice is een paar maanden per jaar te vinden in Hollywood. "Ik ben toch een beetje een nomade de laatste jaren", zegt Reuten tegen Novum Nieuws.

De actrice is veel op pad voor haar internationale producties. "Er zijn heel veel Amerikaanse producties die bijvoorbeeld in Bulgarije of in Engeland worden opgenomen." Vorig jaar was de actrice naast George Clooney te zien in The American. Voor de opnames van de psychologische spionagethriller moest ze tijdelijk verkassen naar Italië.

De actrice had in 2008 een kleine rol in de Amerikaanse tv-serie Lost en was dat jaar ook te zien in de misdaadkomedie In Bruges. Ze voelt zich thuis in Los Angeles. "Ik ben een van die mensen die heel erg houdt van LA." Ze werkt zich niet alleen een slag in de rondte, maar weet ook van de stad te genieten. "Je stapt in je auto en aan het einde van de dag gaat de zon onder, dat vind ik heerlijk."

De 36-jarige Reuten is dit jaar nog te zien in de Duitse komedie Hotel Lux die op 27 oktober in Duitsland in première gaat. Vanaf donderdagavond is de misdaadserie Hidden op BBC 1 te zien. Reuten heeft in de vierdelige serie een hoofdrol als advocaat. "De serie is heel goed geschreven en spannend."

Man geplet onder vrachtwagen

Een 63-jarige man uit Nieuwe Pekela is donderdagochtend overleden toen hij werd geplet door de vrachtwagen waaraan hij sleutelde. Het voertuig stond op een brug toen het door onbekende oorzaak losraakte.

De politie kreeg iets voor 08.30 uur een melding van het ongeval op het bedrijventerrein aan de Holland Marsh in de Groningse plaats. De gealarmeerde hulpdiensten konden het slachtoffer niet meer redden. De man overleed ter plaatse.

Damschreeuwer krijgt zes maanden cel

De man die de dodenherdenking op de Dam in Amsterdam vorig jaar verstoorde met een schreeuw, is veroordeeld tot zes maanden celstraf. Ook mag de man vijf jaar niet aanwezig zijn bij de herdenking. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag bepaald.

De rechtbank acht bewezen dat er een verband is tussen de schreeuw en de paniek die uitbrak op de Dam. De 40-jarige Gennaro P., die bekendstaat als de Damschreeuwer, is daarmee volgens de rechter dan ook schuldig aan de verwondingen van mensen die in de paniek verdrukt raakten en ten val kwamen.

De Damschreeuwer was donderdag niet aanwezig bij de uitspraak, zoals hij ook een eerdere zitting al liet schieten. Hij liet voor de uitspraak al tegenover de Amsterdamse stadszender AT5 weten tegen de uitspraak in beroep te gaan als die gelijk zou zijn aan de eis.

Tijdens de Dodenherdenking vorig jaar op de Dam in Amsterdam ontstond paniek na de schreeuw van Gennaro P. In totaal raakten 87 mensen licht- tot zwaargewond.

De man heeft voor de schreeuw vorig jaar ruim een maand vastgezeten. P. werd in april opnieuw aangehouden, voor diefstal. Omdat hij bekendstond als veelpleger, werd hij voor negentig dagen vastgezet en zat hij dit jaar tijdens de dodenherdenking in de cel.

Eerder zei de Damschreeuwer in de media meerdere keren geen spijt te hebben van zijn schreeuw. "Als ik niet mag schreeuwen, dan kunnen we 5 mei ook wel afschaffen. We leven in een vrij land."

Slipjes op je telefoonkaart als bonus

Dat seks verkoopt weten we ondertussen wel, dat het in Japan steeds vaker voorkomt weten we ondertussen ook. Zo ook bij het spel Tamayura Mitama Okuri, een PSP-spel gebaseerd op een 18+ game die eerder in Japan op de pc en PS2 uitkwam. De game krijgt namelijk telefoonkaarten als pre order-bonus met daarop schaarsgeklede dames.

Natuurlijk moet je een pre order-bonus in Japan wel aantrekkelijk maken voor de gamers dus hebben ze er personages uit het spel in verschillende posities er opgezet. De game moet 15 december uitkomen in Japan.

TamayuraTamayuraTamayura

OV-chipkaart beter beveiligd door nieuwe chip

Nieuwe OV-chipkaarten zijn sinds twee maanden uitgerust met een nieuwe chip die moeilijker te kraken is. Trans Link Systems (TLS), de leverancier van de kaart, heeft de nieuwe versie van de pas in augustus in stilte in gebruik genomen. Dat bevestigt het bedrijf donderdag na berichtgeving op nu.nl.

De vorige chip die gebruikt werd op de kaart was eenvoudig te kraken. De nieuwe chip waarmee de kaart is uitgerust, zou met software zijn uitgerust die inbraak onmogelijk maakt. Frauderen en zwartrijden wordt zo een stuk moeilijker.

TLS heeft de nieuwe chip uitvoerig getest, onder meer met experts van de Radboud Universiteit. Ook door nu.nl geraadpleegde it-specialisten hebben de nieuwe kaart niet kunnen kraken. "Erg bemoedigend", reageert een woordvoerder van TLS.

De nieuwe OV-chipkaart wordt al twee maanden geleverd naast de oude chipkaarten. De oude kaarten worden nog verkocht tot de voorraad op is, naar verwachting voor het einde van het jaar. De oude chip wordt nu vooral gebruikt voor kaarten op naam, omdat fraude daar sneller tot een persoon te herleiden is. De nieuwe chip wordt vooral bij anonieme kaarten gebruikt.


OV-chipkaart beter beveiligd door nieuwe chip (Foto: Novum)

Verbod op bonussen bij gesteunde bank

Bestuurders bij banken die staatssteun nodig hebben om op de been te blijven, mogen in de toekomst geen bonussen meer krijgen. Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) komt met een wettelijk verbod, kondigde hij donderdag aan in de Tweede Kamer.

Het verbod geldt vanaf nu, ook al is de wet nog niet ingediend, zei De Jager. Bonussen voor werknemers worden niet verboden. Volgens De Jager moet juist een bank in problemen bonussen aan goede werknemers kunnen blijven betalen, omdat die anders zouden vertrekken.

De Jager gaat verder mogelijk maken dat de overheid sneller kan ingrijpen bij banken die in problemen verkeren. Een zogeheten interventiewet moet het onder meer mogelijk maken dat een bank wordt overgenomen tegen de zin van de aandeelhouders in. Wanneer de wet van kracht wordt, is nog niet duidelijk.

Donderdag was de tweede dag van de financiële beschouwingen, die grotendeels in het teken staan van de schuldencrisis. De Jager wilde weinig zeggen over de kans dat er opnieuw grote problemen ontstaan bij de Nederlandse banken. "In 2008 hebben we een flinke klap gehad. Onze banken staan er nu beter voor."

Onder meer ABN Amro en ING kregen steun, maar de topmannen van die banken kunnen nog bonussen krijgen.

Zwitser Yakin beëindigt interlandloopbaan

Hakan Yakin heeft per direct zijn interlandcarrière afgesloten. Dat staat te lezen op de site van de UEFA. De 34-jarige Zwitser was de laatste jaren geen zekerheid meer in het nationaal elftal. Zijn laatste interland speelde hij in februari.

"De jongens in de huidige selectie doen het goed en ik wil niemand in de weg staan", licht Yakin zijn besluit toe. De Zwitser met Turkse wortels speelde op de WK's van 2006 en 2010 en op de EK's van 2004 en 2008. Hij kwam in 87 interlands in actie voor Zwitserland en maakte daarin twintig doelpunten.

De aanvaller blijft nog wel spelen op clubniveau, bij FC Luzern. Volgend seizoen maakt Yakin de overstap naar Bellinzona, dat uitkomt in de tweede divisie van Zwitserland.

Eto'o: "We doen het allemaal voor het geld"

Samuel Eto'o geeft toe dat het vorstelijke salaris hem deed besluiten om in te gaan op een aanbod van Anzhi Makhachkala.

Eto'o verruilde Inter in augustus voor de steenrijke Russische club, die de spits per jaar zo'n tien miljoen euro betaalt. Daarmee is Eto'o de bestbetaalde voetballer van dit moment. Hij denkt dat veel spelers dezelfde beslissing zouden hebben genomen.

"Ik kreeg een belangrijke aanbieding en die heb ik geaccepteerd. We doen het allemaal voor het geld. Iedereen die dat ontkent, is hypocriet", zegt Eto'o in de Spaanse sportkrant AS. De aanvaller uit Kameroen speelde ruim tien jaar in Spanje.

Met FC Barcelona won Eto'o de meeste prijzen, maar toch ziet hij Luis Aragones als de beste coach die hij ooit had. Aragones was twee seizoenen coach van Real Mallorca, waar Eto'o ruim vier jaar speelde. "Ik heb veel van hem geleerd, zowel als speler als persoon."

Army Corps of Hell komt naar Europa

Square Enix heeft vandaag bekendgemaakt dat Army Corps of Hell naar Europa zal komen op de PlayStation Vita rond de launch van de handheld. In het spel zal het draaien om de Duivel die zijn krachten kwijtraakt en met de laatste kracht die hij nog heeft de Hel terug te veroveren.

De Duivel kan dit niet alleen en zal hulp krijgen van een leger Goblins. Het spel zal vier speler multiplayer bevatten. Bekijk hieronder de Tokyo Game Show-trailer van het spel.

Van der Vaart bijna in 'club van 100'

Rafael van der Vaart is bijna lid van de club van 100, zoals het selecte groepje van Nederlandse voetballers met meer dan 100 interlands wordt genoemd. De tweede aanvoerder van het Nederlands elftal speelt morgen tegen Moldavië zijn 91e interland. Hij bereikt de magische grens wellicht al voor het EK van komende zomer in Polen en Oekraïne.

"Ik ben daar niet zo mee bezig", zegt de 28-jarige Van der Vaart die op 6 oktober 2001 tijdens een duel met Andorra (4-0) in Oranje debuteerde. "Maar als ik het nog even volhoud, kan ik natuurlijk best recordinternational worden."

Die titel is voorlopig vergeven aan Edwin van der Sar, die het doel van het Nederlands elftal 130 keer verdedigde. Frank de Boer (112), Giovanni van Bronckhorst (106) en Phillip Cocu (101) hebben ook nog meer interlands dan Van der Vaart achter hun naam staan.

Van der Vaart bijna in'club van 100'
Van der Vaart bijna in'club van 100' (Foto: ANP)

Motherwell-speler Jennings gearresteerd voor fraude

De Engelse voetballer Steve Jennings is gearresteerd op verdenking van omkoping. Dat meldt de Schotse voetbalbond SFA donderdag. De middenvelder van Motherwell zou in het duel met Heart of Midlothian van 14 december 2010 fraude hebben gepleegd. Naast Jennings werden nog acht andere betrokkenen gearresteerd.

De SFA benadrukt dat het slechts om één wedstrijd in de Schotse competitie lijkt te gaan. Motherwell is volgens de bond op de hoogte gesteld.

De 26-jarige middenvelder staat sinds 2009 onder contract bij Motherwell. Eerder kwam Jennings uit voor de Tranmere Rovers.

Vecht met Ryu in Dead or Alive 5

Een uitgebreide versie van de gameplay trailer die we op de TGS hebben gezien is vandaag beschikbaar gesteld voor het grote publiek. In deze trailer zien we Pre-Alpha beelden van de game die nog in ontwikelling is. De game toont een gevecht met Ryu en Hayate in een interactieve omgeving.

De game heeft nog geen releasedatum, maar de verwachting is dat de game in 2012 uit zal komen voor Xbox 360 en PS3. Bekijk de gameplay-beelden hieronder.

 

Jan Kooijman stopt met GTST

Jan Kooijman verlaat de soap Goede Tijden, Slechte Tijden. De acteur speelt sinds februari 2009 de rol van Danny de Jong. Kooijman is nog tot maart te zien in de serie. Hoe zijn personage de soap uit wordt geschreven, is niet bekend.

"Na drie jaar GTST is het tijd voor nieuwe stappen", vindt de 30-jarige Kooijman. "Er komt een nieuw programma aan het eind van dit jaar bij RTL 4, Sunday Night Fever. Ik ben in gesprek over enkele formats, stel een leuke cd samen van jong talent en hoop in de nabije toekomst leuke en mooie rollen te kunnen spelen."

In de show Sunday Night Fever, een talentenshow voor musicalsterren, zal Kooijman te zien zijn als coach. Hij is ook bekend als jurylid van het programma So You Think You Can Dance, en nam de presentatie op zich van Ik Kom bij Je Eten.

Witte Nintendo 3DS op komst

Op 3 november kunnen de Japanners aan de slag met een nieuwe kleur Nintendo 3DS. Vanaf dan zal namelijk de kleur "Ice White" worden toegevoegd binnen de kleurkeuze voor je nieuwe Nintendo 3DS. Meestal komen deze kleuren na een tijdje ook de zee over, maar vooralsnog is het nog niet duidelijk of deze 3DS-variant ook naar Europa komt.

Bekijk hieronder alvast wat foto's van het kekke apparaatje.

Witte 3DS

Witte 3DS

Barrichello: "Räikkönen niet beter dan mij bij Williams"

Rubens Barrichello denkt niet dat Kimi Räikkönen bij Williams betere prestaties kan leveren dan hijzelf levert. De wereldkampioen van 2007 wordt de laatste tijd gelinkt aan de Britse renstal die wil proberen terug te keren naar de top in de Formule 1.

"Ik denk dat niemand anders, inclusief Kimi, meer kan bieden dan ik kan. Ze weten al wat ik in huis heb," zei Barrichello die ook nog voor een ander gevaar waarschuwde. "Jonge rijders kunnen geld meebrengen, maar ze kunnen ook in de eerste ronde voor brokken zorgen, waardoor dat geld door de crashes weer verdwijnt. Williams weet hoeveel enthousiasme ik nog steeds heb, ondanks dat we geen competitieve auto hebben. Ze weten dat ik graag met het team door wil en het is afwachten wat ze er van zeggen."

Barrichello weet echter ook dat het behouden van het stoeltje bij Williams een lastig verhaal zal gaan worden. Daarom kijkt de 39-jarige Braziliaan verder zoals naar het team van Lotus Renault GP waar nog steeds onduidelijk is of Robert Kubica weer zal gaan racen. Mocht ook die mogelijkheid op niets uitlopen dan is wat hem betreft het Formule 1-boek gesloten omdat hij niet bij een achterhoedeteam in wil stappen om maar in de Formule 1 te mogen rijden.

Honderd werknemers blokkeren poort Tata in IJmuiden

Ruim honderd werknemers hebben donderdagochtend de poort van Tata Steel in IJmuiden geblokkeerd. Zij eisen dat de directie van de voormalige Hoogovens een streep zet door het schrappen van duizend banen. Dat maakte FNV Bondgenoten donderdag bekend.

De actie ontstond spontaan na een bijeenkomst van de vakbond. "Er is geen enkele respect voor de werknemers", zegt bestuurder van FNV Bondgenoten Aad in 't Veld. "Ze worden alleen maar gezien als een kostenpost en er wordt maar gesneden en gesneden."

Tata Steel maakte half september bekend binnen vier jaar duizend voltijdbanen te willen schrappen, waarvan negenhonderd bij Tata zelf en de overige bij bedrijven bij wie Tata personeel inhuurt. Dat moet de efficiëntie ten goede komen, zei Tata destijds.

Volgens FNV Bondgenoten kan het schrappen van banen onmogelijk leiden tot beter werken en betrouwbaarheid voor de klanten. Volgens de bond is de werkdruk nu al enorm, omdat in een eerdere operatie al achthonderd banen waren verdwenen.

Olic: "Robben van niveau Messi en Ronaldo"

Bayern München-aanvaller Ivica Olic is onder de indruk van zijn ploeggenoot Arjen Robben, mits zijn fysiek de vleugelspeler hem niet in de steek laat.

De Kroatische spits revalideerde zelf van een zware knieblessure en kwam Robben daardoor vaak tegen op de medische afdeling van de Zuid-Duitsers. Robben kampt momenteel met een ontsteking aan zijn schaambeen, waardoor de linkspoot al veel wedstrijden miste. Aan het begin van dit seizoen was Robben uit de roulatie vanwege een enkelblessure.

Tegenover Bild laat Olic weten dat de kwaliteiten van Robben buiten kijf staan: "Als Arjen geen last heeft van blessures kan hij gemakkelijk mee met elke ploeg ter wereld. Dan is hij van hetzelfde niveau als Lionel Messi en Cristiano Ronaldo", aldus de Kroaat.

Olic meldt verder dat de Oranje-international zelf erg baalt van zijn blessuregevoeligheid. "We hebben samen veel tijd doorgebracht ten tijde van ons herstel. Arjen is erg ongelukkig op het moment dat hij niet inzetbaar is", besluit de aanvaller.

Pelé (70) positief over terugkeer als speler

Pelé maakt wellicht een opvallende en sensationele comeback als voetballer. De 70-jarige Braziliaanse legende overweegt nog één keer de kicksen aan te trekken.

Pelé heeft van zijn oude club FC Santos het aanbod gekregen om begin december in Japan mee te doen aan het WK voor clubteams. Volgens voorzitter Luis Riberio stond de oud-topvoetballer niet onwelwillend tegenover het voorstel. "Pelé was positief", aldus de preses.

"Hij beloofde te gaan trainen om fit te worden voor een paar minuten. Ik heb ook al gesproken met trainer Muricy Ramalho. Het enige obstakel is Pelé zelf. Hij kan nummer 10 krijgen", zei Riberio.

Pelé won in 1962 en 1963 al twee keer de wereldbeker voor clubs. 34 jaar geleden zwaaide de Braziliaan af als voetballer. Hij deed dat tijdens een afscheidswedstrijd in New York tussen Cosmos en Santos.

Meer nostalgie te vinden in Rage

Al eerder was er een nieuwsbericht over hoe je Wolfestein 3D in Rage kon vinden. Vandaag kunnen Quake en Doom zich ook scharen bij de gevonden easter eggs in Rage. Met deze easter eggs geeft ID Software een eerbetoon aan hun eerdere populaire games. Of er ook een stukje Commander Keen te vinden is, is vooralsnog onbekend.

Voor het gemak hebben we alle drie de easter eggs hieronder geplaatst.

Van Gelder euforisch na afschaffing IOC-regel

Yuri van Gelder heeft euforisch gereageerd op het nieuws dat hij zich toch kan plaatsen voor de Olympische Spelen. "Super vet dat de IOC-regel is geschrapt", meldt Van Gelder via Twitter. Het international sporttribunaal CAS bepaalde donderdag dat de regel dat dopingzondaars worden geweerd op de Spelen ongeldig is.

De 28-jarige Van Gelder bereidt zich voor op het WK turnen in Tokyo. De ringenspecialist meldt dat hij zich volledig gaat focussen op de wedstrijd. KNGU-topsportmanager Ad Roskam liet vanuit de Japanse hoofdstad weten blij te zijn voor Van Gelder. "Gelukkig is hij ervaren en geconcentreerd genoeg om zich te richten op het WK."

'Plannen softdrugs onuitvoerbaar'

Een kabinetsplan om wiet en hasj met een hoge dosis van de werkzame stof THC strafbaar te stellen, is onuitvoerbaar en onnodig. Dat zei een woordvoerder van de Vereniging voor Opheffing van het Cannabisverbod donderdag.

De maatregel is onuitvoerbaar, omdat alleen met testen in een laboratorium kan worden vastgesteld hoeveel THC er in softdrugs zit. Daardoor kunnen koffieshophouders niet zelf de hoeveelheid THC meten. Daarnaast vraagt het controleren van de dosis THC ook erg veel van de politiecapaciteit.

'Plannen softdrugs onuitvoerbaar'
'Plannen softdrugs onuitvoerbaar' (Foto: ANP)

Van Marwijk: "Bruma heeft goede stap gemaakt"

Volgens bondscoach Bert van Marwijk heeft Jeffrey Bruma er heel goed aan gedaan om de overstap te maken van Chelsea naar Hamburger SV. Bij de Duitse ploeg krijgt de jonge verdediger bijna wekelijks speelminuten, terwijl hij bij Chelsea nauwelijks op het hoogste niveau uitkwam.

"Jeffrey is een heel talentvolle jongen, die denk ik een aantal lastige jaren heeft gehad bij Chelsea", aldus Van Marwijk tegenover OnsOranje. "Hij kwam daar nauwelijks aan spelen toe. Eigenlijk speelde hij alleen maar in het tweede elftal. Hij kreeg daar totaal geen aandacht. Maar ook geen enkele spanning of druk. Gelukkig is hij nu bij HSV. In september maakte hij bij ons op de training al een goede indruk. Daarom heb ik hem ook weer opgeroepen. En ik ben blij dat hij nu een paar keer heeft gespeeld bij HSV."

"Jeffrey is een jongen die heel getalenteerd is. Hij is snel en wendbaar, groot en sterk. Hij heeft een goede pass. Alleen hij moet gewoon echt veel spelen. Ik denk ook dat het een jongen is die goede mensen om zich heen nodig heeft op het veld", vervolgt de bondscoach.

Bruma is één van de kandidaten om de plek in de basis van Oranje over te nemen, nu John Heitinga wegens een blessure niet bij de selectie zit. Morgen speelt Nederland het EK-kwalificatieduel tegen Moldavië, terwijl volgende week dinsdag Zweden de tegenstander is.

Onderzoek kosten strafbare illegaal

De Tweede Kamer wil weten wat het de overheid kost om illegaliteit strafbaar te stellen. Een meerderheid steunt een voorstel daartoe van Kamerlid Roos Vermeij (PvdA), bleek donderdag tijdens een overleg in de Kamer met minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA).

Het kabinet besloot deze zomer dat mensen die illegaal in Nederland verblijven, strafbaar zijn. Zij verdwijnen niet in de cel, maar krijgen een boete. Het strafbaar stellen van illegalen is een wens van gedoogpartner PVV en staat in het gedoogakkoord.

De PvdA riep Leers 'met klem' op om af te zien van het plan. "Ook illegalen zijn en blijven mensen. Ik wil niet van al deze mensen criminelen maken, dat is niet mijn land", zei Vermeij. De nadelen zijn volgens Vermeij verder groter dan de voordelen. Het leidt tot een belasting van politie en de rechtspraak. Ook zorgt het ervoor dat illegalen langer in Nederland blijven, stelt zij.

Ze wil daarom dat Leers de kosten en baten van het voorstel laat onderzoeken. "Het kan wel eens vele miljoenen kosten", verwacht Vermeij. En dure 'symboolpolitiek' is in tijden van bezuinigingen niet gewenst, vindt zij. Vermeij kreeg steun van D66. Kamerlid Gerard Schouw sprak van 'kwalijke symboolpolitiek'. Ook de ChristenUnie steunt het voorstel van de PvdA, evenals de SP en GroenLinks.

Sietse Fritsma (PVV) is daarentegen blij dat er 'eindelijk' een eind wordt gemaakt aan de 'naïeve praktijk' om illegaal verblijf te gedogen. Het is een groot probleem dat alle aandacht verdient, zei hij. "Hoe meer het wordt ontmoedigd, hoe beter." Hij riep de Kamer op het wetsvoorstel snel te behandelen. "Daar wordt de samenleving een grote dienst mee gedaan."

De PVV'er riep Leers verder op om gemeenten die illegalen blijven opvangen, hard aan te pakken. De opvang van illegalen staat een 'effectieve aanpak' namelijk in de weg. Gemeenten die dat doen, worden wat hem betreft flink gekort op het geld dat ze uit het gemeentefonds krijgen. "Wie niet horen wil moet maar voelen."

Ook regeringspartijen CDA en VVD lieten weten geen bezwaar te hebben tegen een onderzoek naar de kosten. Maar de partijen voegden er aan toe de kosten niet doorslaggevend zijn voor het te voeren beleid. "Er zijn wel meer dingen in Nederland die geld kosten en we toch blijven doen. De politie kost ook geld, daar krijgen we veiligheid voor terug", stelde Raymond Knops (CDA).

'Schumacher en Graf grootste Duitse sporters aller tijden'

Volgens een peiling in de Duitse krant Bild zijn Formule 1-coureur Michael Schumacher en voormalig toptennister Steffi Graf de grootste Duitse sporters aller tijden. Bild publiceerde vandaag de uitslag van de peiling.

Graf, die in 1988 alle Grand Slams wist te winnen, kreeg 28% van de stemmen tijdens de peiling. Daardoor eindigde ze voor ex-kunstschaatster Katarina Witt en voormalig skiester Rosi Mittermaier. Bij de mannen bleef Schumacher onder meer ex-voetballer en bondscoach Franz Beckenbauer en oud-tennisser Boris Becker voor.

Skyrim had ooit eens spion-kippen

Wanneer games bijna uitkomen, is het belangrijk voor de makers om de bugs en andere fouten eruit te halen. Veel van de productietijd in de laatste maanden wordt hier dan ook aan besteed. Sommige van deze bugs zijn ronduit vervelend, terwijl de anderen echt hilarisch zijn.

Een voorbeeld van de laatste categorie onthulde Todd Howard, executive producer van Skyrim, in een interview met PC Gamer. Dankzij de "Radiant Technology" die side-quests een beetje aan kan passen om het zo levendiger te maken, hadden de ontwikkelaars problemen met de kippen.

'Let's see... something that was good lately... but this was a bug-lately we realised that chickens were reporting crimes. I found that very funny. That was just last week: 'Why are we getting caught?' 'Oh, the CHICKENS are reporting the crimes!' aldus Howard.

Nu maar hopen dat zodra de game is uitgebracht, er ook modders zijn die de spion-kippen weer willen terugbrengen.

Bos derde in de Ronde van Beijing

Theo Bos is vandaag in de tweede etappe van de Ronde van Beijing als derde gefinisht. De Raborenner zag de Australiër Heinrich Haussler na 137 kilometer als eerste over de streep komen. Katusha-renner Denis Galimzjanov werd tweede.

In het algemeen klassement blijft de Duitser Tony Martin aan kop. Beste Nederlander is Niki Terpstra. Hij volgt op 46 seconden van leider Martin. De Ronde van Beijing, die deel uitmaakt van de World Tour, eindigt zondag.

Nieuwe beelden voor Square Enix 3DS-RPG

Square Enix heeft een trailer vrijgegeven van een game die eerder deze maand werd aangekondigd. Bravely Default wordt een RPG voor Nintendo 3DS die gebruikt maakt van een grafische stijl die lijkt alsof hij direct uit een olieverf-schilderij is gekomen. De game moet volgend jaar verschijnen.

Bravely Default: Flying Fairy, de volledige naam van de game, wordt een traditionele Japanse RPG. Met deze informatie is het wel veilig om er vanuit te gaan dat de random encounters met turn-based battles ons om de oren zullen vliegen. Het grote schip in de trailer wijst er waarschijnlijk op dat reizen en de wereld verkennen een belangrijk onderdeel van de game zal zijn.

Bekijk de trailer hieronder.

Wat willen jullie weten over Skyrim?

In november verschijnt het langverwachte vijfde deel in de Elder Scrolls-serie genaamd The Elder Scrolls V: Skyrim. De afgelopen maanden is er steeds meer informatie vrijgekomen over de game maar omdat deze zo gigantisch groot is, zullen velen van jullie waarschijnlijk nog wel met een aantal vragen zitten. Jullie hebben nu de kans om hier antwoord op te kunnen krijgen.

Aankomende maandag zal FOK!games de mogelijkheid hebben om de game maarliefst drie uur lang te spelen. In deze drie uur kunnen we een hoop informatie over de game verzamelen en de vraag is nu wat jullie graag zouden willen weten. Waar zijn jullie het meest nieuwsgierig naar? Over welke klasse of ras is nog niet veel bekend gemaakt en zouden jullie graag meer van willen zien? Noem maar op!

Geef onder dit nieuwsbericht aan wat we tijdens de speelsessie zeker niet moeten missen en wellicht kunnen we snel met antwoorden terugkomen.

FIA: Eén DRS-zone op Suzuka

Autosportfederatie FIA heeft bekendgemaakt dat er voor het Formule 1-weekend op Suzuka één DRS-zone komt. De coureurs mogen in de race de achtervleugel bedienen op het rechte stuk bij start/finish, mits ze minder dan een seconde achter hun voorligger zitten.

Het meetpunt voor de DRS-zone ligt 70 meter voorbij de 130R, waarna rijders na de chicane het systeem kunnen bedienen om zo te kunnen proberen hun tegenstander voor de eerste bocht in te halen.

Snoyl kan in Hongarije aan de slag

Ferne Snoyl maakt mogelijk snel zijn rentree in het betaalde voetbal. De verdediger was de afgelopen periode op proef bij de Hongaarse topclub Újpest FC. De 26-jarige Nederlander heeft de technische staf van de ploeg overtuigd van zijn kwaliteiten.

Snoyl wordt gezien als een directe versterking en volgens Voetbal International heeft de Nederlander inmiddels een contractaanbod gekregen. De speler is tranfservrij, nadat hij zijn aflopende contract bij NAC Breda niet kon verlengen. Daardoor kan hij gratis de overstap maken naar Újpest, waar Leo Beenhakker technisch directeur is.

Behalve NAC Breda kwam Snoyl verder uit voor Feyenoord, FC Den Bosch, Aberdeen, NEC en RKC Waalwijk. Tot nu toe kwam de verdediger tot 135 wedstrijden in het betaalde voetbal.

TV-dansshowact pure porno

Half Argentinië zat deze week weer voor de buis voor 'Dancing for a Dream'. Ze kregen echter iets heel anders te zien dan een paar dansparen. Een van de dansacts draaide namelijk uit op een actie die in een pornofilm niet zou misstaan.

Het van oorsprong Britse televisieprogramma is een ware televisiehit. Over de hele wereld volgt men de verrichtingen van vele dansparen, die in de dansshow hun kunsten vertonen.

Deze week was er echter een stel te zien dat heel andere bewegigen toonde dan de BBC ooit voor ogen had. Ineens verscheen daar ene Cinthia Fernandez op het podium. Het 22-jarige model was samen met haar 24-jarige danspartner Gabriel Carrizo gekleed in een sexy, Romeins gewaad.

Ineens ging daar het slipje van de blondine uit. Haar ouders op de voorste rij van de studio keken verbijsterd toe hoe hun dochter in evakostuum over de planken huppelde. Toen Cinthia ook nog ging droogneuken met Gabriel werd het hen bijna te veel.

Het televisieoptreden heeft tot een hoop ophef geleid in het katholieke land in Zuid-Amerika. De tv-waakhonden in Maxima's geboorteland zullen het dansprogramma tot op de bodem onderzoeken.


Het bewuste tv-fragment (NSFW, uiteraard)

[Upd] Elektronicazaken beboet om leugens over garantie

Vijf elektronicazaken hebben een boete opgelegd gekregen van negentigduizend euro per bedrijf voor het misleiden van consumenten over hun garantierechten. Consumenten werden na afloop van de fabrieksgarantie onjuist geïnformeerd, meldt de Consumentenautoriteit woensdag.

Als een apparaat eerder stuk gaat dan ervan mag worden verwacht, hebben consumenten als ze er op een normale manier mee zijn omgegaan recht op kosteloos herstel of vervanging. De bedrijven lieten consumenten echter vaak ten onrechte weten dat zij na het verstrijken van de fabrieksgarantie geheel of gedeeltelijk moesten betalen voor reparatie van een kapot apparaat en dat ze geen recht hadden op kosteloos herstel of vervanging.

De boetes zijn opgelegd aan BCC, De Block, De Harense Smid, Mikro Electro en Scheer en Foppen. De Consumentenautoriteit onderzocht de bedrijfsvoering van de elektronicazaken na meldingen die bij consumentenloket van de overheid Consuwijzer binnenkwamen.

Een zesde bedrijf, Correct, kreeg een dwangsom opgelegd om de garantierechten in de algemene voorwaarden aan te passen. De dwangsom bedroeg tienduizend euro per week met een maximum van 250.000 euro. De onderneming heeft de voorwaarden binnen de opgegeven tijd aangepast.

De bedrijven hebben bezwaar aangetekend tegen de boetes. De Consumentenautoriteit waarschuwt de komende tijd een vinger aan de pols te houden bij elektronicazaken.

De bedrijven - met uitzondering van Correct - hebben de rechtbank Rotterdam verzocht om de openbaarmaking van de besluiten te verbieden. Op 5 oktober 2011 heeft de rechtbank dit verzoek afgewezen en beslist dat de besluiten van de Consumentenautoriteit openbaar gemaakt mogen worden.

Van de volledige uitspraken kun je hieronder de linkjes terugvinden:

BCC, De Harense Smid, Scheer & Foppen, De Block. Mikro Electro.


Everyday Low Pricing, High Service

Update: 11.25uur
Linkjes naar de uitspraken toegevoegd.

Verstappen rijdt Race of Champions Legends

Jos Verstappen zal op 4 december in Düsseldorf mee gaan doen aan de Race of Champions Legends. De Nederlander zal samen met Heinz-Harald Frentzen, Hans-Joachim Stuck en Armin Schwarz gaan rijden in het voorprogramma van de Race of Champions.

Verstappen en Frentzen kennen elkaar nog uit hun tijd in de Formule 1. Ook de 60-jarige Stuck reed in de jaren zeventig de F1, waarna hij zich op toerwagens en langeafstandsraces bezig ging houden. De 48-jarige Schwarz is een voormalig rallyrijder. Het viertal zal in het ESPRIT-stadion het tegen elkaar opnemen waarna de twee beste rijders in de finale tegen elkaar zullen strijden.

Na dit evenement begint de Race of Champions waaraan Michael Schumacher, Sebastian Vettel, Jenson Button, Mattias Ekström en Andy Priaulx mee zullen doen. Een dag eerder is de Race of Champions Nations Cup, waarin landen het tegen elkaar opnemen.

Demonstratie in Kabul tegen NAVO

Honderden Afghanen zijn donderdag in de hoofdstad Kabul de straat op gegaan om het onmiddellijke vertrek van de NAVO-troepenmacht te eisen. De betoging was georganiseerd naar aanleiding van het feit dat het vrijdag precies tien jaar geleden is dat buitenlandse troepen het land binnenvielen.

De invasie in Afghanistan was een rechtstreeks gevolg van de aanslagen van 11 september 2001. De Verenigde Staten eisten dat Osama bin Laden, naar hun overtuiging het brein achter de aanslagen, door het regime in Kabul zou worden uitgeleverd. Dat werd door Taliban-leider Mullah Omar geweigerd.

Londen is klaar voor de Olympische Spelen

Boris Johnson, burgemeester van Londen, heeft gisteren laten weten dat de Engelse hoofdstad helemaal klaar is voor de Olympische Spelen van volgend jaar. Inspecteurs van het IOC brengen deze week hun voorlaatste bezoek aan Londen.

"Onze stadions zijn klaar, het olympisch park is klaar en onze transportsystemen werken”, aldus de burgemeester, precies 300 dagen voor de start van het grote sportevenement. Toch is er hier en daar nog wat werk te verrichten: "De olympische koorts is al voelbaar, maar we moeten nog wel de pleinen, parken en straten van onze mooie stad aankleden met de karakteristieke olympische ringen.”

Londen heeft onder meer een splinternieuw Olympisch stadion gebouwd, dat op dit moment al helemaal gereed is. In totaal investeerde de Engelse hoofdstad ruim zeven miljard euro in uitbreiding en verbetering van het openbaar vervoer.

Agent rijdt politieauto in de prak tijdens rijles

Een agent in Friesland heeft tijdens een opfriscursus rijvaardigheid een ongeluk veroorzaakt. De agent zag bij een keerpoging een auto over het hoofd. De agent, zijn instructeur en een andere cursist in de auto bleven ongedeerd. Ook de bestuurder van de andere auto kwam met de schrik vrij. De auto's raakten zwaar beschadigd.

Het ongeluk gebeurde woensdagmiddag in de plaats Twijzel op de Tsjerkebuorren. De bestuurder van de politieauto reed een ventweg op en sloeg vermoedelijk links af weer de hoofdweg op om te keren. "Waarschijnlijk konden ze die auto niet goed zien, want de instructeur van de Politieacademie greep ook niet in."

Ongelukken met politievoertuigen zijn al jaren een probleem. Rijopleidingen zoals die in Friesland moeten daar juist bij helpen. Uit een analyse van de Raad van Korpschefs bleek vorig jaar dat in 2009 bijna twintigduizend keer agenten betrokken waren bij grotere en kleinere ongelukken.

Jong Oostenrijk vreest Barazite

Nacer Barazite is dit seizoen de smaakmaker van Austria Wien. De Nederlander scoorde in de Europa League en de Oostenrijkse competitie al dertien keer.

De 21-jarige aanvaller speelt vanavond met Jong Oranje de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Jong Oostenrijk. "Ik kijk al weken naar deze wedstrijd uit", zegt Barazite tegen het Algemeen Dagblad. "Het gaat in Oostenrijk erg lekker. Dat ik ook veel scoor in de Europa League heeft de schijnwerpers nog eens extra op mij gericht."

Barazite streek deze zomer neer in Wenen na een mislukte verhuurperiode bij Vitesse. Daarvoor speelde hij bij Arsenal. De aanvaller heeft zijn draai bij zijn nieuwe club gevonden en is volgens bondscoach Cor Pot zelfs 'de beste speler van de Oostenrijkse competitie'.

Hij kan dat vanavond laten zien tegen Jong Oostenrijk. "Oostenrijk is geen slechte ploeg, maar ik denk dat wij wel voor de volle winst moeten gaan. Als wij de drie punten pakken, komen wij in de buurt van de groepswinst. Maar ons rijk rekenen is onzin. We moeten gewoon vol aan de bak."

Volg Nacer Barazite en meerdere Nederlanders in het buitenland wekelijks in het item Voetballers over de Grens.

Voeckler: "Te oud voor Tourwinst"

Thomas Voeckler denkt niet dat hij weer een kans krijgt op het winnen van de Tour de France. De 32-jarige Fransman verbaasde in de afgelopen Tour vriend en vijand door in het hooggebergte lang met de favorieten mee te gaan en zijn gele trui te behouden. Uiteindelijk werd hij vierde.

Voeckler zegt zich voor volgend jaar net zo voor te bereiden op de Tour als dit seizoen door het rijden van voorjaarsklassiekers en enkele kleine rittenkoersen. "Wat werkt, moet je niet veranderen. Misschien eindig ik volgend jaar op het podium van de Tour of wellicht word ik vijftiende; de ronde winnen lukt toch niet meer op mijn leeftijd," zei de Europcar-renner.

De Fransman moet voor deze editie van de Tour misschien zijn talentvolle teamgenoot Pierre Roland voor zich dulden in de pikorde. "Met zijn zege op Alpe d’Huez heeft hij laten zien waartoe hij in staat is. Misschien lukt het nog niet op korte termijn, maar ik denk dat we over vijf jaar weer een Franse winnaar kunnen hebben."

Verbeek: "Sigthórsson heeft het fysiek moeilijk"

Afgelopen zomer verrruilde Kolbeinn Sigthórsson AZ voor een avontuur bij Ajax. AZ-trainer Gert-Jan Verbeek vond het erg jammer dat de IJslandse spits vertrok uit Alkmaar. De oefenmeester zette destijds wel direct vraagtekens bij de transfer.

Verbeek twijfelde niet aan de kwaliteiten van Sigthórsson, maar aan de fysieke gesteldheid van de spits. Dit bracht de oefenmeester vandaag via het AD naar buiten: "Ik vroeg me af of Kolbeinn het fysiek aan zou kunnen bij Ajax. Bij die club speel je om het kampioenschap en moet je ook presteren in de Champions League."

Ook bij AZ had de aanvaller nu en dan moeite: "Ik weet van vorig seizoen dat hij al moeite had met het aantal wedstrijden bij AZ. En dat terwijl hij halverwege het seizoen pas een basisplaats kreeg en niet alles speelde. Toen waren we al uitgeschakeld in de Europa League dus we speelden niet meer drie wedstrijden in de week. Toch had hij al moeite."

Eind vorig seizoen zou Sigthórsson al gewaarschuwd zijn door Verbeek: "Ik heb hem geadviseerd om het EK met Jong IJsland te laten schieten vanwege de grote belasting. Hij zei me toen dat hij toch wilde spelen. Zijn land had zich voor het eerst gekwalificeerd en dat was heel bijzonder voor hem. Prima, zei ik toen. Ik kan het je niet verbieden."

Sigthórsson is nu vanwege een vermoeidheidsbreuk in de rechterenkel een aantal maanden uitgeschakeld. Naar verwachting kan de spits pas weer na de winterstop in actie komen voor Ajax. Volgens Ajax-clubarts Edwin Goedhart gaat het om pure pech: "Deze breukjes komen wel vaker voor in de voetballerij, maar dan meestal in de middenvoetsbeentjes. Het heeft niets met de fysieke gesteldheid van Kolbeinn te maken." Technisch manager Danny Blind liet verder weten dat bij de transfers absoluut geen twijfels waren over de fysieke gesteldheid van Sigthórsson.

KNVB boekt winst van 2,4 miljoen euro

Voetbalbond KNVB heeft bekendgemaakt dat dankzij de prestaties van het Nederlands elftal de winst over het afgelopen seizoen gegroeid is naar 2,4 miljoen euro. Aanvankelijk was er een tekort van 2,6 miljoen euro begroot.

Uit het proffessioneel voetbal behaalde de KNVB een winst van twee miljoen euro, de amateurtak sloot met een positief saldo van 400.000 euro af. "De vooruitzichten voor het lopende seizoen zijn ook positief. Leverde het WK 2010 in Zuid-Afrika de KNVB 4,5 miljoen euro bruto op, door de kwalificatie voor EURO 2012 zullen we ook volgend seizoen zwarte cijfers schrijven," zei financieel directeur Ron Francis.

Afgelopen seizoen werd volgens afspraak met de belastingdienst het WK ingeboekt, terwijl dit jaar het EK zal volgen. "Ons seizoen loopt van 1 juli tot en met 30 juni en die einddatum loopt dwars door zo’n groot toernooi heen. Daarom is in 1997 al besloten het WK op te nemen in het boekjaar waarin de finale wordt gespeeld en het EK in het jaar van de openingswedstrijd. Vandaar," zei Francis die weet dat er uit het amateurvoetbal extra inkomsten waren, alsmede twee miljoen uit Eredivisie Live.

Voor de seizoenen 2012/2013 en 2013/2014 wordt de broekriem aangehaald om zo de bedrijfsvoering gezond te houden. "We brengen onze huidige jaarcijfers onder de noemer ’Waardering en Waakzaamheid’. Waardering voor de huidige sportieve en financiële prestaties en voor de medewerkers en vrijwilligers in het voetbal die dit mogelijk maken. Waakzaamheid is geboden betreffende ons uitgavenpatroon van nu en in de toekomst. Waar we kunnen, blijven we kritisch op de kosten van onze eigen organisatie."

Apple-topman Steve Jobs overleden

De medeoprichter Steve Jobs van het elektronicabedrijf Apple is overleden aan kanker, zo heeft het Amerikaanse concern donderdag op haar website gemeld. Jobs is 56 jaar geworden.

De Amerikaan verliet Apple in 1985, maar keerde in 1996 terug en stond aan de basis van de wederopstanding van het noodlijdende bedrijf. Onder zijn bezielende leiding werden populaire producten zoals de iMac, de iPod, de iPhone en de iPad ontwikkeld en aan de man gebracht.

'Apple heeft een creatief en visionair genie verloren, en de wereld een geweldig mens. Degenen onder ons die het genoegen hebben gehad om met hem te werken, hebben een goede vriend verloren en een inspirerend mentor. Steve laat een bedrijf achter dat alleen hij heeft kunnen opbouwen, en zijn geest zal altijd bepalend blijven voor Apple', meldt het bedrijf op de website.

Jobs had al een tijd last van ernstige gezondheidsproblemen, zo is hij in het verleden behandeld voor alvleesklierkanker en kreeg hij een levertransplantatie. In augustus trad hij als gevolg van zijn gezondheidsproblemen af als CEO en gaf de dagelijkse leiding aan zijn opvolger Tim Cook. Hij bleef wel bestuursvoorzitter.


Steve Jobs presents iPhone

Geblesseerde pink voor Rossi

De crash van afgelopen zondag tijdens de Grand Prix van Japan heeft coureur Valentino Rossi een geblesseerde pink opgeleverd. Hij kwam tijdens de race vast te zitten tussen verschillende rijders en ging daarna hard onderuit met zijn motor.

De foto's die zijn genomen wijzen uit dat er een haarscheurtje in een bot van zijn pink zit. Hij zal daarom vandaag niet in actie komen tijdens de test op het circuit van het Spaanse Jerez. Volgende week zal, volgens het team van Ducati, Rossi weer gewoon aan de start verschijnen van de GP van Australië.

Will Smith en vrouw Jada Pinkett maken comedyserie

Will Smith en zijn vrouw Jada Pinkett Smith gaan samen een comedyserie maken. De twee tekenen voor de productie van de show, die draait om de relatie tussen een moderne jongen en zijn ouderwetse vader.

Het nog titelloze project is inmiddels verkocht aan de Amerikaanse tv-zender ABC, schrijft entertainmentsite The Hollywood Reporter. De serie gaat over een jongen van Dominicaanse afkomst die carrière probeert te maken in de Verenigde Staten, terwijl hij ook aan de eisen van zijn traditionele vader probeert te voldoen.

De hoofdrol in de serie is voor Anthony 'Romeo' Santos. De 30-jarige zanger was de frontman van de band Ventura, die negen jaar geleden een hit scoorde met Obsesión.

will

Will Smith en vrouw Jada Pinkett maken comedyserie (Foto: PAX)

Olympische hoop voor Van Gelder en Sedoc

LaShawn Merritt kan volgend jaar toch meedoen aan de Olympische Spelen in Londen. Het internationale sporttribunaal CAS heeft de Amerikaanse atleet gelijk gegeven in zijn arbitragezaak. Merritt vocht met succes de IOC-regel aan die bepaalt dat sporters die minimaal zes maanden geschorst zijn geweest, niet mogen meedoen aan de eerstvolgende Olympische Spelen.

Merritt maakte in juli zijn rentree na een schorsing van 21 maanden. Hij liep de schorsing op door een verboden middel.

Door de uitspraak van het CAS hebben de Nederlanders Yuri van Gelder en Gregory Sedoc ook weer kans op deelname aan de Spelen.

'Eenvoudig met wapens tbs-kliniek in'

Bij tbs-kliniek De Woenselse Poort in Eindhoven is het 'kinderlijk eenvoudig' om vuurwapens, drugs en kinderporno mee naar binnen te nemen. Dat zegt Alberto Stegeman van het SBS-programma Undercover in Nederland. Volgens de onderzoeksjournalist is drugshandel in de kliniek aan de orde van de dag.

Stegeman zegt met maandenlang verborgen cameraonderzoek te hebben aangetoond dat er een grote fout zit in de beveiliging van de kliniek, waarin zware misdadigers worden behandeld. Hoe hij dat voor elkaar kreeg wil hij nog niet zeggen, maar het 'is echt heel simpel'.

"Ik sta nu op het punt de uitzending aan de directie van De Woenselse Poort te laten zien. Ik wil hun eerst de kans geven te reageren." De eerste uitzending van Undercover in Nederland van dit seizoen wordt zondag uitgezonden.

Volgens SBS hebben PvdA, SP en D66 aangekondigd Kamervragen over het beveiligingslek te gaan stellen aan minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) en staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD).

3,4 ton vuurwerk ontdekt in Dokkum

De politie heeft vrijdag in een bedrijfsloods gelegen aan de Uithof in Dokkum ruim 3 ton illegaal vuurwerk in beslag genomen. Het was de eerste grote vuurwerkvangst die het milieuteam van de politie dit jaar deed. De politie deed vrijdag de inval naar aanleiding van het afsteken van vuurwerk door een van de verdachten bij de loods.

Eerder was er bij de politie al informatie binnengekomen dat de verdachten in vuurwerk handelden. Tijdens het onderzoek werden het afgelopen weekend een 34-jarige inwoner van Anjum, een 20-jarige inwoner van Leeuwarden en een 51-jarige inwoner van Stiens aangehouden op verdenking van bezit van illegaal vuurwerk.

Alle verdachten werden overgebracht naar het politiebureau. Naast het illegale vuurwerk werd ook nog voor 900 kilogram aan consumentenvuurwerk aangetroffen door de politie. Na verhoor werd tegen alle verdachten een proces-verbaal opgemaakt. Deze mochten echter dinsdag het bureau weer verlaten, de grote partij vuurwerk is in beslag genomen en zal worden vernietigd.

vuurwerk

3,4 ton vuurwerk ontdekt in Dokkum (Foto: Politie Friesland) 

Advocaat weg als Rusland zich niet plaatst

Mocht Rusland er niet in slagen zich te plaatsen voor het EK 2012, dan trekt bondscoach Dick Advocaat zijn conclusies. De Nederlander stapt dan op bij de Russische voetbalbond.

"Als ik me met Rusland niet kwalificeer, is het klaar. Dat heb ik met de Russische bond ook zo besproken in mijn contract. Het heeft geen zin om verder te gaan als ik na volgende week geen doel meer heb", aldus Advocaat in De Telegraaf.

De coach heeft echter goede hoop dat hij met Rusland volgend jaar zomer actief is in Oekraïne en Polen. Het land is met twee duels te gaan koploper in Groep B en is al acht duels ongeslagen. Vrijdag staat de cruciale wedstrijd tegen concurrent Slowakije op het programma. Dinsdag volgt het duel met voetbaldwerg Andorra. Vier punten in de laatste twee duels volstaan voor kwalificatie voor het EK.

"Wij hebben met Rusland alles in eigen hand. Dat is het belangrijkste op dit moment. Het voordeel is dat ik een ploeg heb die tegen druk bestand is. Het zijn allemaal geroutineerde spelers, die bij grote clubs hun geld verdienen. Die jongens raken niet zo gauw in de war. Het is grotendeels dezelfde kern waarmee Guus Hiddink in 2007 en 2008 werkte", aldus Advocaat.

Nadal bereikt kwartfinale Tokyo

Rafael Nadal heeft de kwartfinale bereikt van het ATP-toernooi in Tokyo. De als eerste geplaatste Spanjaard versloeg in de tweede ronde de Canadees Milos Raonic met 7-5 en 6-3.

In kwartfinale neemt Nadal het op tegen Santiago Giraldo, die eerder Robin Haase had uitgeschakeld. De Colombiaan was in de tweede ronde met 6-4 en 7-6 (4) te sterk voor de Rus Dmitry Tursunov.

David Ferrer bereikte ook de laatste acht. De als derde geplaatste Spanjaard versloeg in de tweede ronde Matthew Ebden. Ferrer treft nu Radek Stepanek. De Tsjech was met 7-5, 6-7 (5) en 6-1 te sterk voor de Zwitser Marco Chiudinelli.

Haase kende bij het dubbelspel succes met zijn partner Viktor Troicki. Het duo bereikte de halve finale door het koppel Eric Butorac en Jean-Julien Rojer met 6-4 en 6-2 verslagen.


Nadal bereikt kwartfinale Tokyo (Foto: Novum)

Zeer zware spits door regen

Door regenval in het hele land is de ochtendspits donderdagochtend zeer zwaar uitgevallen. Normaal staat er op het hoogtepunt in totaal ongeveer 340 kilometer file, maar deze keer was dat 420 kilometer, meldt de ANWB.

Het zuiden van het land en de Randstad worden zwaar getroffen. Op de A27 en A28 richting Utrecht staan files van meer dan 20 kilometer. Een woordvoerder zegt dat het hoogtepunt voorbij is, maar de spits blijft volgens hem tot 11.00 uur aanhouden.

Planten zijn goed voor kinderen

Het zal geen verrassing zijn, maar nu is het uit onderzoek gebleken: planten in de klas hebben een gunstig effect op kinderen. De lucht is zuiverder, kinderen kunnen zich daardoor beter concentreren en het verzorgen en water geven van de plantjes geeft de leerlingen ook een betrokken gevoel.

De plantenproef liep in twaalf klassen in vier Zuid-Hollandse basisscholen. De rapportage is donderdag gepresenteerd. Het onderzoek is uitgevoerd door onder meer Gezondheidsinstituut NIGZ, Productschap Tuinbouw, TNO en Air So Pure.

Voor de proef werd de plant Spathiphyllum gebruikt. "Een relatief goedkope plant waarvan bekend is dat ze een luchtzuiverende werking heeft’’, aldus Jan Jansen van NIGZ. Het is volgens hem nog niet bekend of er een vervolg van de proef komt. "We hopen vooral dat de ministeries scholen gaan stimuleren om planten neer te zetten.’’ Zo kan een school er bijvoorbeeld voor kiezen om een serie plantjes samen met de scholieren bij te houden.

Planten zijn goed voor kinderen
Plantjes zijn goed voor kinderen (Foto: ANP)

Gelijke uniformen voor toezichthouders Amsterdam

Alle toezichthouders van de gemeente Amsterdam krijgen hetzelfde uniform. Dat schrijft burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) in een brief die woensdag naar de gemeenteraad is gestuurd. Politieagenten blijven het eigen uniform dragen.

Nu dragen bijvoorbeeld straatcoaches, hondencontroleurs en toezichthouders die met de tram meerijden nog verschillende uniformen. "Door iedereen hetzelfde uniform te geven moet het toezicht effectiever worden", zegt een woordvoerder.

Door de maatregel krijgen mensen met verschillende bevoegdheden hetzelfde uniform. Zo mag niet iedere toezichthouder boetes uitdelen. "Dat doet er ook niet toe", zegt de woordvoerder. "Het moet voor mensen meteen duidelijk zijn dat het om iemand van de gemeente gaat en dat je zijn aanwijzingen moet opvolgen."

Levend begraven meisje ontsnapt

Een 10-jarige meisje is in het zuiden van de Filipijnen uit een graf gekropen, nadat haar 21-jarige neef haar levend had begraven. Dat heeft een chef van de Filipijnse politie donderdag laten weten.

Het meisje had de politie verteld dat haar neef haar had verkracht en haar daarna met een voorwerp op het hoofd had geslagen. Nadat ze was begraven,kwam het meisje weer bij bewustzijn. Ze wist haar begraafplaats te verlaten en ging naar huis.

Haar ouders schakelden de politie in. Die heeft de neef gearresteerd.

Brard verwacht verzoening met dochter

Patty Brard is ervan overtuigd dat zij en haar dochter Priscilla hun ruzie zullen bijleggen. "Het komt heus wel weer goed tussen ons. Ik ben er voor haar op het moment dat zij weer contact wil", vertelt Brard aan het AD. "Ik heb altijd mijn deur opengehouden, ben er altijd voor haar geweest."

De 28-jarige Priscilla deed dinsdagavond een boekje open over haar relatie met haar moeder in het BNN-programma Je Zal het Maar Zijn. Zij verbrak het contact twee jaar geleden. "De aandacht die ik had gewild, heb ik naar mijn gevoel niet gekregen", legde zij uit.

Volgens Priscilla richtte haar moeder zich vooral op haar werk. "Werk is natuurlijk belangrijk en de spotlight is natuurlijk ook belangrijk, maar wij samen vind ik belangrijker."

Team Bondi sluit haar deuren

Ondanks dat L.A. Noire een succes was heeft ontwikkelaar Team Bondi haar deuren moeten sluiten. Het bedrijf kwam eerder in opspraak door de slechte werkomstadheden, wat er uiteindelijk toe heeft geleid dat het doek definitief is gevallen voor de ontwikkelaar.

Uitgever Take Two besloot de samenwerking met Team Bondi niet voort te zetten nadat de ontwikkelaar in een negatief daglicht kwam te staan door de slechte werkomstandigheden binnen het bedrijf. Om die reden verlieten veel werknemers Team Bondi en maakten de overstap naar de nieuwe studio van George Miller. Dit alles heeft ertoe geleid dat de studio nu haar deuren heeft gesloten.
L.A.N

Nederlandse universiteiten scoren goed

Nederlandse universiteiten doen het goed in internationaal opzicht. Op de prestigieuze ranglijst van het Britse tijdschrift Times Higher Education heeft Nederland twaalf universiteiten in de top tweehonderd staan. Nederland scoort daarmee derde na de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

De Universiteit van Utrecht scoort met de 68e plaats het best van de Nederlandse universiteiten. In de top honderd staan verder de universiteiten van Wageningen (75), Leiden (79) en de Universiteit van Amsterdam (92). Vorig jaar haalde niet een Nederlandse instelling de top honderd. Alleen de universiteit van Tilburg valt buiten de top tweehonderd.

De hoge notering van de Nederlandse universiteiten is niet alleen te danken aan verbeterde prestaties. De makers van de lijst gebruiken voor het eerst een andere meetmethode, waardoor nu ook sociale wetenschappen en economie even zwaar meetellen. Verder wordt gekeken naar onder meer inkomen, onderwijs en onderzoek.

Harvard University is na acht jaar onttroond als beste universiteit. California Institute of Technology neemt de toppositie over. De top drie is volledig Amerikaans. In de top tien zijn tussen Amerikaanse instellingen drie Britse universiteiten te vinden.

Speciale stamcellen door klonen

Amerikaanse wetenschappers hebben met een nieuwe kloontechniek speciale op maat gemaakte stamcellen gecreëerd die mogelijk gebruikt kunnen worden bij de bestrijding van ziektes. Zover is het echter nog niet. De nieuwe stamcellen bevatten te veel genetisch materiaal om normaal te functioneren.

De cellen bevatten niet alleen DNA van de patiënt voor wie zij bedoeld zijn, maar ook van een tweede persoon. De wetenschappers moeten nog een manier bedenken om het probleem van het overtollige genetisch materiaal te omzeilen voor ze kunnen onderzoeken of de cellen kunnen ontwikkelen tot bruikbaar weefsel dat bijvoorbeeld voor transplantaties gebruikt kan worden.

Voor de ontwikkeling van de speciale stamcellen werd DNA uit huidcellen van een vrijwilliger ingespoten in donoreicellen. De wetenschappers beschrijven hun onderzoek in een artikel dat woensdag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature is gepubliceerd.

IKEA roept speeltent terug om brekend frame

IKEA roept een speeltent terug. Het stalen frame van de zogeheten BUSA speeltent kan volgens het bedrijf tijdens het spelen breken waardoor de scherpe randen van de stokken door het tentdoek kunnen steken. Kinderen kunnen zich daardoor bezeren, waarschuwt het bedrijf in een advertentie in de landelijke dagbladen.

Meerdere klanten hebben zich al bij de Zweedse meubelzaak gemeld nadat een frame gebroken was. Er zou niemand gewond zijn geraakt.

De tent is uit het assortiment gehaald. Klanten die de tent inleveren krijgen het aankoopbedrag terug.


IKEA roept speeltent terug om brekend frame (Foto: Novum)

Tekken voor Wii U nog in voorproductie

Katsuhiro Harada, producer van Tekken, heeft op een evenement in Frankrijk aangegeven dat Tekken voor de Wii U nog niet in productie is. Momenteel is er nog een klein team aan het kijken naar de console wat de mogelijkheden zijn en zodra die klaar zijn zal het hoofd-productieteam ermee aan de slag gaan.

Het gehele Tekken-project voor de Wii U staat nog in zijn kinderschoenen en Harada heeft ook gevraagd dat fans zich meer richten op Tekken 3D: Prime Edition, een 3DS-titel die in februari uit zal komen. Tekken voor de Wii U is de eerste Tekken-game die op een Nintendo-console uit zal komen, een launchdatum voor de Wii U en Tekken is nog niet bekendgemaakt.

Spaarloon komt in een keer volledig vrij

Werknemers die aan de spaarloonregeling meedoen kunnen vanaf 1 januari het hele tegoed in één keer opnemen. Ze hoeven daar geen belasting over te betalen. Dat heeft het ministerie van Financiën besloten, meldt De Telegraaf donderdag.

Werknemers kunnen via de spaarloonregeling 613 euro per jaar sparen. Het was al bekend dat de regeling wordt afgeschaft, maar het was nog de vraag hoe de inleg vrij zou komen. Werknemers mogen het bedrag ook op de rekening laten staan.

Hoogste webcam geïnstalleerd

's Werelds hoogste webcam is geïnstalleerd in de Himalaya. De camera op 5675 meter hoogte straalt beelden door van de Mount Everest, zodat Italiaanse wetenschappers de gevolgen van klimaatverandering kunnen zien.

De camera,die werkt op zonne-energie, staat ruim een kilometer hoger dan de vorige record-webcam. Die staat op 4389 meter hoogte bij de berg Aconcagau in Argentinië.

De speciale webcam, ontwikkeld door de Duitse firma Mobotix, is bestand tegen 30 graden vorst.

's Werelds hoogste webcam geïnstalleerd
's Werelds hoogste webcam geïnstalleerd (Foto: ANP)

Ondernemende student niet meer gestraft

Studenten die in hun laatste studiejaar een eigen bedrijf beginnen worden niet meer gestraft als ze over de bijverdiengrens van dertienduizend euro heen gaan. Dat kondigen minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) en staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) donderdag aan.

Studenten met een studiebeurs mochten niet meer dan dertienduizend euro bruto winst maken. Ieder jaar moeten duizenden studenten een fors deel van hun studiefinanciering terugbetalen omdat ze over die grens zijn gegaan. De gedachte hierachter is dat de studiebeurs er alleen moet zijn voor studenten die niet zonder kunnen.

Verhagen zegt nu dat de kiem voor een succesvolle carrière als ondernemer niet snel genoeg gelegd kan worden. "Ondernemerschap onder studenten verdient aanmoediging", vindt Zijlstra. "De huidige regels werken ontmoedigend. Hoog tijd dus om er een eind aan te maken."

Volgens de bewindslieden profiteren ruim elfhonderd jonge ondernemers van de soepelere regels. Daarnaast trekken zij vijftien miljoen euro uit voor extra aandacht voor ondernemerschap in het onderwijs. Het geld gaat naar universiteiten en hogescholen in Groningen, Nijmegen en Rotterdam. Zij kunnen het gebruiken om bijvoorbeeld colleges te geven over het starten van een eigen bedrijf.

Na Li plaatst zich voor WTA Championships

Na Li heeft zich voor het eerst in haar carrière geplaatst voor de WTA Championships, het toernooi waaraan alleen de acht beste speelsters van het seizoen deelnemen. De Chinese sneuvelde deze week bij de China Open weliswaar al in de eerste ronde, maar had het geluk dat ook haar concurrentes steken lieten vallen.

Li is de vijfde speelster die een ticket verovert voor het prestigieuze toernooi, dat van 25 tot en met 30 oktober in Istanbul wordt gehouden. Eerder verzekerden Caroline Wozniacki, Maria Sharapova, Petra Kvitova en Victoria Azarenka zich al van deelname.

Met haar eindzege op Roland Garros voegde Li zich dit seizoen definitief bij de wereldtop. "Dit is mijn meest succesvolle jaar tot nu toe", glunderde de 29-jarige. "Ik ben heel trots dat ik me als eerste Chinese in het enkelspel voor dit toernooi heb weten te plaatsen."


Na Li plaatst zich voor WTA Championships (Foto: Novum)

'5 procent belastingtoeslag miljonairs VS'

Amerikaanse miljonairs moeten 5 procent extra belasting betalen, zo heeft de Democratische fractie in de Senaat voorgesteld. De superrijken moeten zo bijdragen aan het banenplan van president Barack Obama.

Het plan is woensdag (lokale tijd) in Washington gepresenteerd door de Democratische Senaatsvoorzitter Harry Reid. Het volgt op de suggestie van president Barack Obama half september om miljonairs meer te laten betalen. Het wordt de 'Buffettbelasting' genoemd, naar de rijke belegger Warren Buffett.

Republikeinen verzetten zich tegen het voorstel.

'Doodsoorzaak Jobs waarschijnlijk kanker'

De doodsoorzaak van Apple-oprichter Steve Jobs ligt waarschijnlijk in een zeldzame vorm van alvleesklierkanker, die langzamer groeit dan de meer voorkomende vorm. Hij leed al zeven jaar aan de ziekte, maar het was een slecht teken dat hij twee jaar geleden een levertransplantatie nodig had.

Jobs heeft weinig informatie over zijn ziekte vrijgegeven en meteen na zijn dood, woensdagnacht, werd geen nieuwe informatie vrijgegeven. Medische experts die niet bij de behandeling van Jobs betrokken waren, noemen het echter waarschijnlijk dat hij de transplantatie nodig had omdat de kanker was teruggekeerd of zich had verspreid.

Zijn dood kan komen door kanker, doordat de nieuwe lever niet werkte, of door complicaties van medicijnen die moeten voorkomen dat zijn lichaam het nieuwe orgaan afstoot. Een transplantatie kan alvleesklierkanker volgens kankerspecialist Michael Pishvaian genezen, maar als de ziekte terugkeert, gebeurt dat volgens hem binnen een of twee jaar. De ingreep is niet gebruikelijk voor mensen met kanker.

Jobs verklaarde eerder dat hij was genezen na een operatie in 2004. Hij maakte echter nooit duidelijk of de kanker was verspreid naar zijn lymfeklieren of hoe uitgebreid de operatie was. Veel artsen gingen ervan uit dat een deel van de alvleesklier, een deel van de dunne darm en misschien ook een deel van de maag waren verwijderd.

Zo'n operatie kan volgens directeur van kankerzorgcentrum Montefiore-Einstein in de Bronx Steven Libutti nog lang problemen in het verteringsgestel opleveren. Toen Jobs begin 2009 erg mager was, weet hij dat aan een verstoorde hormoonbalans en zei hij dat er een simpele behandeling voor is. Een paar weken later vertrok hij op ziekteverlof en onderging hij een levertransplantatie die twee maanden geheim werd gehouden.

De Apple-oprichter zei toen niet waarvoor de transplantatie nodig was. Patiënten met het type kanker dat Jobs mogelijk had leven gemiddeld nog zeven tot acht jaar. Sommigen blijven volgens kankerchirurg Martin Heslin nog twintig tot dertig jaar in leven.

Bij Jobs mocht dat niet zo zijn. Hij overleed woensdagnacht op 56-jarige leeftijd. In januari kondigde hij zijn derde en laatste verlof aan. Hij trad in augustus af.

Coffeeshops kritisch op wietverbod

Coffeeshops zien het verbod op sterke wiet niet direct zitten. Bestuurslid van het Landelijk Overleg Coffeeshopbonden Marc Josemans spreekt donderdag in de Volkskrant van 'onbehoorlijk bestuur'.

Hij zegt in de krant voor een verbod op cannabis met een thc-gehalte boven de vijftien procent te zijn. Maar dan moet de handel in wiet volgens hem wel worden gereguleerd 'zodat we de mogelijkheid krijgen het te controleren'.

SP-Kamerlid Nine Kooiman noemt het verbod 'vreselijk dom en gevaarlijk'. Zij vreest dat een groot deel van de gebruikers de illegaliteit in wordt geduwd. Het zou voor de volksgezondheid beter zijn het gebruik te reguleren en controleren.

Het CDA is net als de PVV positief. Maar de gedoogpartner zet wel vraagtekens bij de uitvoerbaarheid van plan.

Het kabinet wil een fors deel van de nederwiet betitelen als harddrug, meldde RTL Nieuws donderdag op basis van ingewijden. Vrijdag bespreekt de ministerraad een voorstel om coffeeshops te verbieden softdrugs met meer dan vijftien procent werkzame stof thc te verkopen.

Minder sterke wiet wordt nog wel gedoogd. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) neemt een advies van de commissie-Garretsen over. De commissie concludeerde in juni dat de risico's op verslaving en psychoses door het hoge thc-gehalte onaanvaardbaar hoog zijn.

De in Nederland gekweekte wiet heeft in de loop der jaren een steeds hoger thc-gehalte gekregen. Een groot deel komt daardoor boven de grens van vijftien procent. Vrijwel alle nederwiet zou door de maatregel worden verboden.


Coffeeshops kritisch op wietverbod (Foto: Novum)

Timmer geslaagd voor cursus schaatscoach

Marianne Timmer mag zich vanaf nu schaatscoach noemen. De meervoudig Olympisch kampioene haalde gisteren haar trainersdiploma. Dit maakte de KNSB bekend.

Timmer wist de cursussen schaatstrainer-coach niveau 3 en 4 te behalen. Daardoor kan ze tijdens kampioenschappen haar volgelingen begeleiden. Timmer is de eerste van de klas oud-kampioenen die het individuele leertraject succesvol wist af te ronden.

De andere leerlingen zijn Cees Juffermans, Henk Angenent, Erben Wennemars, Rintje Ritsma, Jan Bos, Karen Venhuizen, Barbara de Loor en Annamarie Thomas.

Van Marwijk: "Liefst alle goede spelers bij elkaar"

Bondscoach Bert van Marwijk zal het komende vrijdag in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Moldavië moeten stellen zonder Arjen Robben, Wesley Sneijder, John Heitinga, Ibrahim Afellay, Maarten Stekelenburg en Hedwiges Maduro.

De bondscoach is teleurgesteld, maar gaat niet bij de pakken neerzitten: "Dat is jammer, als bondscoach wil je alle goede spelers bij elkaar hebben. Maar onze doelstelling blijft altijd hetzelfde. We willen met goed voetbal winnen. Daar gaan we opnieuw alles aan doen.”

Oranje heeft zich al weten te plaatsen voor het EK 2012 dat komende zomer in Polen en Oekraïne wordt gehouden. Als het Nederlands elftal minimaal drie punten weet te bemachtigen in de komende kwalificatieduels tegen Moldavië en Zweden, dan is ons land tijdens de loting groepshoofd van één van de vier poules op het EK.

Amsterdam scoort slecht in taxi-test

De taxi's van Amsterdam scoren niet best bij een Europese vergelijking. Ze komen niet verder dan de 19e plaats bij een onderzoek in 22 Europese steden. Dat blijkt uit onderzoek dat de Duitse automobilistenorganisatie ADAC donderdag op haar website heeft gepubliceerd.

De organisatie stuurde proefpersonen op pad in 22 Europese steden. Die beoordeelden de chauffeur, de taxi, de route en de prijs. Volgens het Europese onderzoek deugt de helft van de onderzochte chauffeurs niet. Ze missen rode lichten en rijden omwegen, rommelen met de rekening of weigeren botweg de passagier mee te nemen.

De Rotterdamse taxi's staan op de tiende plaats in de ranglijst. De slechtste taxi's van Europa rijden in de Sloveense hoofdstad Ljubljana, aldus het onderzoek. De beste zijn te vinden in Barcelona: groot pluspunt is dat de chauffeurs daar erg hulpvaardig zijn.

Palin geen kandidaat presidentschap VS

De Amerikaanse politica Sarah Palin stelt zich geen kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap in 2012. Dat heeft ze haar aanhangers geschreven in een brief. Ze schrijft dat haar gezin voor gaat.

"Na veel gebed en ernstige overwegingen, heb ik besloten dat ik me geen kandidaat stel", aldus de Republikeinse oud-gouverneur en kandidaat voor het vicepresidentschap in 2008.

Sarah Palin geen kandidaat presidentschap VS
Sarah Palin geen kandidaat presidentschap VS (Foto: ANP)

Rechtbank beslist over Damschreeuwer

De rechtbank in Amsterdam oordeelt donderdag over de man die de dodenherdenking op de Dam in Amsterdam vorig jaar verstoorde met een schreeuw. Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden een jaar gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Daarnaast wil het OM dat de man vijf jaar lang niet aanwezig mag zijn bij de herdenking.

De 40-jarige Gennaro P., die bekendstaat als de Damschreeuwer, staat terecht voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel en het verstoren van de rust. Bij de paniek die volgde op zijn schreeuw, raakten 87 mensen licht tot zwaar gewond. Een aantal slachtoffers eist een schadevergoeding, van samen duizenden euro's.

De dakloze verdachte liet in de media meerdere keren weten geen spijt te hebben van zijn schreeuw. Ook zei hij de eis van het OM 'behoorlijk hoog' te vinden. Hij was overigens niet aanwezig in de rechtszaal toen de eis werd uitgesproken.

'Manchester City wil 15-jarig talent van PSV'

Volgens The Daily Mirror heeft Manchester City interesse getoond in de vijftienjarige Zakaria Bakkali. De jongeling wordt bij zijn huidige ploeg PSV gezien als één van de grootste talenten uit de jeugdopleiding van de Eindhovense ploeg.

Op dit moment speelt Bakkali in de B1 van PSV. Afgelopen zomer werd hij tijdens de Nike Cup verkozen tot beste speler van het toernooi. Tijdens dit evenement deden verschillende Europese topclubs mee.

Bakkali, die is geboren in Marokko, groeide in zijn jeugd op in België. Daardoor speelt de aanvallend ingestelde speler voor het Belgische elftal onder vijftien jaar. Mocht Manchester City er daadwerkelijk in slagen om Bakkali naar Engeland te lokken, dan krijgt PSV alleen een opleidingsvergoeding.

Beter kun je niet krijgen

"Jullie zijn een grappig stel," zei de dame van achter haar toonbank. We konden haar even niet zien. Ze zat voorovergebogen en zocht iets. Het was een vrouw van ongeveer onze leeftijd. Misschien iets ouder. Vlot gekleed in een strakke beige broek en bruine, hoge laarzen. Ze droeg een luchtig hemdje en daaroverheen een kort leren jasje. Haar blonde haren had ze opgestoken en als ze glimlachte verschenen er allemaal rimpeltjes in haar gezicht. Dan was ze toch wel ouder dan wij. Veel ouder.
Een grappig stel? Wij? Vrouwlief en ik keken elkaar aan. Waar hád ze het over? Zelf vond ik de dame op haar beurt ook best geestig.

Verstandelijk gehandicapte kinderen vermist

De politie Utrecht heeft woensdag met man en macht gezocht naar drie verstandelijk gehandicapte kinderen in de omgeving van Bosch en Duin. Volgens een zegsman van de politie was een helikopter ingezet bij de zoektocht.

De kinderen, twee meisjes van 10 en 12 en een jongen van 13, die wonen in een instelling in Bosch en Duin, werden sinds een uur of vier vermist. Rond half negen 's avonds werden ze in het Panbos even verderop in goede gezondheid gevonden.

Verstandelijk gehandicapte kinderen vermist
Verstandelijk gehandicapte kinderen vermist (Foto: ANP)

Erdogan: Israël vormt nucleaire dreiging

Israël vormt een bedreiging voor het Midden-Oosten, omdat het een kernwapen bezit. Dat heeft de Turkse premier Tayyip Erdogan woensdag gezegd bij een bezoek aan Zuid-Afrika.

Israël wordt alom gezien als de enige kernmacht van het Midden-Oosten, al weigert het land te bevestigen dat het kernwapens bezit. De betrekkingen tussen Turkije zijn verslechterd sinds negen Pro-Palestijnse Turkse actievoerders vorig jaar op een schip dat op weg was naar de Gazastrook werden gedood door Israëlische commando's. Israël zegt dat de commando's uit zelfverdediging handelden en weigert zijn excuses aan te bieden voor de dood van de Turken.

Bezoekers gevangenis met drugs betrapt

Twee mannen die de gevangenis in Lelystad wilden bezoeken, zijn dinsdag opgepakt omdat ze drugs bij zich hadden. De drugs kwamen aan het licht tijdens een controle waarbij een drugshond werd ingezet, meldt de politie woensdag.

De 23- en 29-jarige mannen uit Amsterdam hadden een kleine hoeveelheid hasj bij zich. De 29-jarige kreeg een boete van 150 euro, die hij gelijk betaalde. De andere moet zich later verantwoorden voor een rechter. De drugs die de twee bij zich hadden zijn in beslag genomen en worden vernietigd.

De controle waaraan de twee werden onderwerpen is erop gericht te voorkomen dat drugs de gevangenis in worden gesmokkeld. Vorige week vielen tijdens dergelijke controles nog een Rotterdamse vrouw en een Amsterdammer door de mand.

Oud-directeur Hofnarretje opnieuw gehoord

Voormalig directeur van kinderdagverblijf Het Hofnarretje is woensdag opnieuw gehoord in het onderzoek naar de Amsterdamse zedenzaak. Het verhoor vond plaats als onderdeel van het afronden van het onderzoek naar de zaak. Dat meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie woensdagavond.

Tegen Drent is aangifte gedaan van nalatigheid door ouders van slachtoffers in de zedenzaak. Als het onderzoek naar de zaak is afgerond, wordt besloten of Drent strafrechtelijk wordt vervolgd. Het plan is volgens de woordvoerder het onderzoek in het najaar af te ronden.

Het is overigens niet de eerste keer dat met de voormalig directeur van het kinderdagverblijf is gesproken over de zaak. Drent is al drie keer eerder gehoord, zegt de woordvoerder.

Hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak Robert M. heeft bekend meer dan 85 jonge kinderen te hebben misbruikt. M. werkte onder meer bij Het Hofnarretje, dat inmiddels overigens is omgedoopt tot De Vlinderheuvel.

Marian Mudder scoort rol in GTST

Marian Mudder heeft een rol te pakken in Goede Tijden, Slechte Tijden. De actrice maakt later deze maand haar eerste opwachting in de langstlopende soap van Nederland.

Mudders personage zal opduiken in het ziekenhuis van het fictieve plaatsje Meerdijk, laat RTL Boulevard woensdag weten. Meer is er nog niet bekend over de rol.

De 48-jarige actrice is vooral bekend van Baantjer. In de tv-serie vertolkte ze acht jaar lang de rol van inspecteur Vera Prins.

Bijzondere ontdekking met Nederlands instrument

De theorie dat de oceanen op aarde zijn ontstaan door komeetinslagen, is nieuw leven ingeblazen dankzij een ontdekking met een Nederlandse moleculenjager. Dat meldt het Nederlands instituut voor ruimteonderzoek SRON woensdag.

De moleculenjager bevindt zich in de Europese ruimtetelescoop Herschel. De oorsprong van water is volgens het instituut altijd een bron van discussie geweest. De jonge aarde was zo warm dat al het aanwezige water moet zijn verdampt. Wetenschappers stelden eerder dat al het huidige water op aarde vermoedelijk is te danken aan kometen.

Kometen zijn grote ijsbergen die door het zonnestelsel reizen en af en toe het pad van planeten kruisen. In vergelijkingen van oceaanwater met komeetijs konden die bewering vooralsnog echter niet staven. Daarom vermoedden astronomen dat het water niet van kometen, maar van meteorieten kwam.

Herschel heeft nu echter de komeet Hartley 2 bestudeerd met het meest gevoelige instrument ooit gebouwd voor de studie van water in het heelal, de Heterodyne Instrument for the Far-Infrared. De metingen hebben uitgewezen dat Hartley 2 ijs bevat dat wel heel erg op oceaanwater lijkt.

Vermoed wordt nu dat het water op aarde te danken is aan kometen die op een bepaalde plek 'geboren' zijn, de Kuipergordel. De komeet Hartley 2 komt daar ook vandaan. De Kuipergordel ligt voorbij de baan van Pluto in de ijskoude ruimte. Eerder waargenomen kometen werden allemaal dichtbij Jupiter en Saturnus gevormd.

Inhoud Gran Turismo 5 Spec 2.0 update bekend

Vorige week wisten we te melden dat er deze maand een grote update komt voor Gran Turismo 5. De inhoud hiervan was echter nog onbekend. Nu heeft Kazunori  Yamauchi, de vader van Gran Turismo, via Twitter laten weten wat we van de update kunnen verwachten.

Yamauchi geeft aan goed naar de fans te hebben geluisterd en dit heeft het volgende als resultaat opgeleverd.
•    Simplified interior view added to all standard cars
•    User control of the weather change feature
•    Added a setting sheet feature allowing you to save multiple car settings
•    Spec 2.0 opening movie
•    Improved UI response and usability
•    Replay fast forward/rewind
•    Mid-race save feature for endurance races
•    Expanded online lounge features (Narrowing down car types, shuffle races)
•    Expansion of the B-Spec remote race you can play from gran-turismo.com (a graph display now shows changes in race rankings)
•    Expanded Photo travel features (you can now take photos of cars together with your avatar)
•    Added a "NASCAR Pit Scene" stage to Photo Travel
•    Added eleven 2011 model NASCAR cars
•    Added the Nissan GT-R N24 Schulze Motor Sport
•    Improved physics and AI
•    Support for the Logitec G25/G27 Steering wheel

Zoals verwacht een flinke update met een aantal veel gevraagde features, zoals de mogelijk tussentijdse saves te maken tijdens de endurance races. Naast de update komt er deze maand ook nog DLC beschikbaar voor GT5, er verschijnt een racing car pack, een course pack en een racing gear pack. Wat deze pakketten precies bieden is nog niet bekend. De Spec 2.0 update moet volgende week beschikbaar zijn.

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.