Hete curry nekt deelnemers wedstrijdje curryeten

De curry wordt nooit zo heet gegeten als hij wordt opgediend, moeten de deelnemers aan een curry-eetwedstrijd in Schotland hebben gedacht. Maar daar verkeken zij zich lelijk op. Tien deelnemers hadden medische hulp nodig toen zij na het eten van de curry kronkelend, naar adem happend en brakend hun smaakpapillen tot bedaren probeerden te brengen.

De heetste chilicompetitie ter wereld noemt Abdul Ali, de eigenaar van het restaurant Kismot in Edinburgh, de eetwedstrijd, die hij organiseerde om geld op te halen voor een kindertehuis. Hij zal er niet ver naast zitten. Zijn gerecht 'Kismot Killer' is een dis zoals zijn klanten er waarschijnlijk niet eerder een verorberd hebben. Ali erkende dat zijn paradepaardje in het verleden al eens bloedneuzen heeft veroorzaakt.

De eerste tien deelnemers zullen vooraf gedacht hebben wel eens voor heter curry's te hebben gestaan, maar kwamen hier al vlug op terug. Alle tien raakten onwel, één eter moest zelfs tweemaal in het ziekenhuis worden opgenomen. Het is niet onverstandig volgend jaar een minder pikante schotel te bereiden, gaf de restauranthouder toe.

Voor zij aanvielen moesten de kandidaten ermee akkoord gaan de restauranthouder niet aansprakelijk te zullen stellen. Die had voorzorgsmaatregelen getroffen en EHBO-ers opgetrommeld, maar zelfs zij waren overweldigd door het aantal uitvallers.

De Schotse ambulancedienst had het niet eerder zo zout gegeten en kon er de lol niet van inzien. "We raden de organisatie aan goed na te denken over hoe zij dit evenement in de toekomst vorm wil geven", liet de dienst in een verklaring weten.