Vallende blaadjes voortaan voorspeld

Naast de gebruikelijke neerslag kan nu ook worden voorspeld hoeveel bladeren er in de herfst uit de lucht komen. Weeronline.nl combineert de bladval in voorgaande jaren, het weer in de afgelopen maanden en het huidige weer tot een zogenoemde bladvalindicator. "Handig als je wil weten wanneer je je tuintje het best kunt aanvegen", zegt een woordvoerder.

Het bedrijf richt zijn pijlen ook op ProRail, dat ieder jaar de wind van voren krijgt omdat treinen worden vertraagd door blaadjes op de rails. Weeronline.nl heeft nog geen contact gehad met ProRail over een eventuele samenwerking. ProRail houdt zelf al bij hoeveel blaadjes al van de bomen zijn gevallen, bleek woensdag uit een artikel van de Volkskrant.

Voor donderdag geeft de indicator aan de kust lichte tot matige bladval aan en in het binnenland loopt dat op tot behoorlijk wat bladval. "Aan de kust heeft het vannacht al flink gewaaid, dus de bladeren die al zo dor waren dat ze los konden laten zijn al gevallen. De rest blijft voorlopig nog zitten", legt de woordvoerder uit.

Normaal ligt de piek van de bladval tegen het eind van oktober, maar door de onstuimige zomer wordt die nu eerder verwacht. Weeronline.nl hoopt in gemeenten een klant te vinden voor een advies op maat. "We kunnen dan rekening houden met de bomen die er staan. Verschillende bomen verliezen op verschillende momenten hun bladeren."

"Voor de gemeentereinigingsdienst is het handig om te weten als vandaag bijvoorbeeld niets valt en morgen een heleboel. Dan weten ze dat het geen zin heeft vandaag al te vegen."


Vallende blaadjes voortaan voorspeld (Foto: Novum)