Ondernemende student niet meer gestraft

Studenten die in hun laatste studiejaar een eigen bedrijf beginnen worden niet meer gestraft als ze over de bijverdiengrens van dertienduizend euro heen gaan. Dat kondigen minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) en staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) donderdag aan.

Studenten met een studiebeurs mochten niet meer dan dertienduizend euro bruto winst maken. Ieder jaar moeten duizenden studenten een fors deel van hun studiefinanciering terugbetalen omdat ze over die grens zijn gegaan. De gedachte hierachter is dat de studiebeurs er alleen moet zijn voor studenten die niet zonder kunnen.

Verhagen zegt nu dat de kiem voor een succesvolle carrière als ondernemer niet snel genoeg gelegd kan worden. "Ondernemerschap onder studenten verdient aanmoediging", vindt Zijlstra. "De huidige regels werken ontmoedigend. Hoog tijd dus om er een eind aan te maken."

Volgens de bewindslieden profiteren ruim elfhonderd jonge ondernemers van de soepelere regels. Daarnaast trekken zij vijftien miljoen euro uit voor extra aandacht voor ondernemerschap in het onderwijs. Het geld gaat naar universiteiten en hogescholen in Groningen, Nijmegen en Rotterdam. Zij kunnen het gebruiken om bijvoorbeeld colleges te geven over het starten van een eigen bedrijf.