Hoe kom jij aan je nickname?

De reden waarom mensen een nickname gebruiken op internet is natuurlijk niet zo moeilijk te raden. Dat is om je privacy te beschermen. Soms kan je ook de herkomst van zo'n nickname makkelijk herleiden. Aan de columnisten heb ik een oproepje gedaan om hun nickname toe te lichten. Kijk, een naam als Okaht keer je om, en dan heb je Thako, de echte naam van de columnist. Peets heet in het echt Petra, maar ze legde me uit dat die naam al vergeven was op FOK, evenals Peet, dus werd het Peets.

Bazbo heeft de volgende uitleg over zijn nickname gegeven: Mijn pseudoniem 'bazbo' is afkomstig van een stuk van de cd 'The Tar Tapes volume two' van een van mijn helden: Mike Keneally. Op die plaat heet het 'bazbo the flea' en is het een geïmproviseerd pianostuk, maar Keneally hanteert de kreet 'bazbo' voor alles wat maar in de buurt komt bij 'waanzinnig freakstuk'. En dat past wel bij mij, hè? Mijn echte voornaam is Bas, die Z is natuurlijk van Zappa en dat 'bo' is het begin van 'Bobby Brown', een lied van FZ over de homoscene in New York en wat homo's allemaal doen om maar een beetje carrière te maken. Het is ook het lied dat die Apeldoornse Zappa-coverband niet durft te zingen op het podium, dus doe ik dat dan maar voor ze.

Dus daar zit een heel verhaal achter! Het verhaal over de naam Driek Oplopers is een grappig verhaal. Eigenlijk maakte Driek een tikfout: hij wilde drie koplopers typen - een koploper is een soort trein - maar toen hij zijn foutje- een spatie die op de verkeerde plaats stond - zag, vond hij het meteen een leuke nickname!

Days-Of-Wild wilde eigenlijk JeePee kiezen als nickname, maar ook deze naam was al in gebruik op FOK!, dus koos hij voor Days-Of-Wild, hét funkdanceparty nummer van Prince.

Kuifkrullen heeft krullen in zijn kuif. Zo simpel kan het ook zijn. Net als bij EstherSchrijft. De naam is Esther en Esther schrijft. Niks ingewikkelds aan. Of LvanLier: onze invalcolumnist. Kijk maar eens goed: LvanLier is een verhaspeling van het woord ‘invaller'. Logisch toch? Net als Bornfree, hij draagt zijn levensfilosofie uit in zijn nickname. Maar Superworm? Gramps? Mij ook een raadsel, waar deze namen vandaan komen.

Jan schrijft onder de naam Bakoenin. Ik vroeg hem waarom, en dit was zijn antwoord: De naam Bakoenin is van de grondlegger van het anarchisme. In de jaren 80 organiseerde ik voor de personeelsvereniging van de zaak een Tour de Francepoel en deed daar ook aan mee. Alle deelnemers kozen nicknames en het leek mij wel leuk om de grondlegger van het anarchisme aan een kapitalistisch spelletje te laten meedoen. Sindsdien gebruik ik die naam als ik een nickname nodig heb.

Neuskleuter is ook wel een naam waar je fantasie van op hol slaat. Het verhaal achter haar nickname is tweeledig. Ze scheef mij het volgende erover:
Er was eens een heel klein jongetje met knaloranje haar en sproeten dat bij ons aanbelde om voetballootjes te verkopen. Of scoutingkoekjes. Of kinderpostzegels. Ik weet niet meer wat, want hij had zo'n grote groene snottebel aan zijn neus hangen, die bij iedere ademteug meeging naar binnen en naar buiten. En weer erin, en eruit, tot het bijna uiteen spatte. Het was vies.

Later zocht ik een nickname en dacht hieraan. Tevens dacht ik: wat geeft een peuter het recht om in zijn neus te peuteren, maar een kleuter, puber of volwassene niet? Neuskleuter werd het statement voor ondeugendheid.

Neuskleuter begrijpt mijn nieuwsgierigheid naar de verhalen achter nicknames volkomen. Zelf vraagt zij zich bijvoorbeeld af waar GroteHerman nou precies zo groot in is, of WurM klein is, wat er precies speelt in Case4 (en wat in Case1, Case2 en Case3), of AgitoM nog een speciale betekenis heeft, en Neus en ik delen onze nieuwsgierigheid ook naar de achtergrond van GeileSoeplepel. Ook niet een naam die echt voor de hand ligt! Zelf heb ik het vermoeden dat GeileSoeplepel in real life een kok is die meer aan seks denkt dan aan koken. Of dit nou de gerechten die hij bereidt ten goede komt?

Ook vraag ik me af wat en wie er schuilgaat achter PaterKroepoek. Ik stel me een soort Rooms-katholiek pastoortje voor afkomstig uit Azië. Nou bezit ik wel over een rijke fantasie, hoor!

Ook namen als Xessive, Teslynd en Slapshot intrigeren mij. En de naam flipsen natuurlijk! Bijna elke nacht lig ik erover te piekeren. HOe komt flipsen aan zijn nickname? En in het algemeen: hoe zijn die namen ontstaan? Joris85 lijkt me wel weer simpel. Je heet Joris en je bent geboren in 1985. Of je bent 85 jaar, dat kan natuurlijk ook. Maar met het publiek van FOK! ligt mijn eerste verklaring meer voor de hand. Is OpperTokkie echt een tokkie? Zelfs de báás van de tokkies? En emokid, barst hij bij het minste geringste in snikken uit? Donderkonijn, kan ook van alles betekenen. Een user in het bezit van een konijn dat veel scheten laat? Leg het me uit! Alsjeblieft! ElectricEye. Ook boeiend. Heeft deze user contactlenzen met een snoer en een stekker? En Claro, heet zij in het echt Clara? Of Carolien? Want Claro lijkt me dan wel weer een verbastering van een naam. Maar zeker weten doe ik het niet!

Waarom kiezen voor een nickname als Spherios? Of servies? Verkoopt servies serviezen? Gooit hij er mee? Spaart hij met zegeltjes van Douwe Egberts voor een servies? Wat betekent Beardy? Denkt Reemy, ondanks het grote FOK!-publiek, dat hij alleen op de wereld is? Dude1960, is dat de knapste kerel van 51 jaar die er is? Of denkt hij dit zelf? Ja, ik doe er ook maar een gooi naar!

SavageMM, ook een intrigerende naam. Waar staat die dubbele M voor? Melk Moet? Meer Mans? Mijn Manier? Mini Man? Maffe Muis? Geen idee.

Evenveel. Ook weer zo'n naam die vragen oproept. Evenveel als wat? Evenveel ván wat? Wat is een Tocadisco? En wat voor muziek draait deze user? En dan nog B-Flip. Wie A-Flip zegt, moet ook B-Flip zeggen, of zoiets?

Ik hoop, dat users onder mijn column hun nickname gaan uitleggen. Mijn vragen beantwoorden. En natuurlijk, ik kon niet iedereen opnoemen, maar ik heb een greep gedaan uit users die veel op columns reageren.

Dan rest mij nog om mijn eigen nickname toe te lichten. Eigenlijk schreef ik al lang onder de naam DreamOn. Omdat ik dezelfde initialen wilde gebruiken als mijn echtgenoot, Driek Oplopers. Maar helaas, deze naam was op FOK! al vergeven.

Mijn man en ik hebben elkaar leren kennen op een website voor columnisten. Wij hebben eerst een tijd met elkaar gemaild, voordat we elkaar in het echt ontmoetten. Zijn eerste gesproken woorden tegen mij waren: "Dág Zonnetje." Want zo noemde hij me ook al vaak in zijn mailtjes. Zonnetje. Zijn zonnetje. En die naam is het geworden. Toen ik een account aanmaakte op FOK! was ook Zonnetje al in gebruik, vandaar dat ik mijn leeftijd erachter heb gezet. En op FOK! word ik ook niet ouder. Zelfs vier jaar na dato ben ik nog steeds Zonnetje40!