Verbod op bonussen bij gesteunde bank

Bestuurders bij banken die staatssteun nodig hebben om op de been te blijven, mogen in de toekomst geen bonussen meer krijgen. Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) komt met een wettelijk verbod, kondigde hij donderdag aan in de Tweede Kamer.

Het verbod geldt vanaf nu, ook al is de wet nog niet ingediend, zei De Jager. Bonussen voor werknemers worden niet verboden. Volgens De Jager moet juist een bank in problemen bonussen aan goede werknemers kunnen blijven betalen, omdat die anders zouden vertrekken.

De Jager gaat verder mogelijk maken dat de overheid sneller kan ingrijpen bij banken die in problemen verkeren. Een zogeheten interventiewet moet het onder meer mogelijk maken dat een bank wordt overgenomen tegen de zin van de aandeelhouders in. Wanneer de wet van kracht wordt, is nog niet duidelijk.

Donderdag was de tweede dag van de financiële beschouwingen, die grotendeels in het teken staan van de schuldencrisis. De Jager wilde weinig zeggen over de kans dat er opnieuw grote problemen ontstaan bij de Nederlandse banken. "In 2008 hebben we een flinke klap gehad. Onze banken staan er nu beter voor."

Onder meer ABN Amro en ING kregen steun, maar de topmannen van die banken kunnen nog bonussen krijgen.