Gadhafi roept op tot demonstraties

Moammar Gadhafi heeft de Libische bevolking donderdag opgeroepen de straat op te gaan en een campagne van burgerlijke ongehoorzaamheid te voeren tegen de nieuwe machthebbers.

Gadhafi deed de oproep in een geluidsopname die werd verspreid door de Syrische televisiezender Al-Rai, zijn nieuwe spreekbuis. Het was het eerste teken van leven van Gadhafi in twee weken.

Gadhafi zei dat de Nationale Overgangsraad, die de leiding in het land heeft overgenomen sinds rebellenstrijdkrachten eind augustus de hoofdstad Tripoli in handen kregen, iedere legitimiteit ontbeert. Hij riep zijn landgenoten op tot een 'nieuwe miljoenenmars in alle steden, dorpen en oases'. "Wees dapper, sta op en ga de straat op. Hijs de groene vlag (...) de omstandigheden in Libië zijn ondraaglijk."

De revolutionaire strijdkrachten, geholpen door luchtaanvallen van de NAVO, hebben het grootste gedeelte van Libië in handen. In het zuiden van het land bieden een paar plaatsen echter hevig verzet, waaronder Sirte, de geboortestad van Gadhafi.


Gadhafi roept op tot demonstraties (Foto: Novum)