OV-chipkaart beter beveiligd door nieuwe chip

Nieuwe OV-chipkaarten zijn sinds twee maanden uitgerust met een nieuwe chip die moeilijker te kraken is. Trans Link Systems (TLS), de leverancier van de kaart, heeft de nieuwe versie van de pas in augustus in stilte in gebruik genomen. Dat bevestigt het bedrijf donderdag na berichtgeving op nu.nl.

De vorige chip die gebruikt werd op de kaart was eenvoudig te kraken. De nieuwe chip waarmee de kaart is uitgerust, zou met software zijn uitgerust die inbraak onmogelijk maakt. Frauderen en zwartrijden wordt zo een stuk moeilijker.

TLS heeft de nieuwe chip uitvoerig getest, onder meer met experts van de Radboud Universiteit. Ook door nu.nl geraadpleegde it-specialisten hebben de nieuwe kaart niet kunnen kraken. "Erg bemoedigend", reageert een woordvoerder van TLS.

De nieuwe OV-chipkaart wordt al twee maanden geleverd naast de oude chipkaarten. De oude kaarten worden nog verkocht tot de voorraad op is, naar verwachting voor het einde van het jaar. De oude chip wordt nu vooral gebruikt voor kaarten op naam, omdat fraude daar sneller tot een persoon te herleiden is. De nieuwe chip wordt vooral bij anonieme kaarten gebruikt.


OV-chipkaart beter beveiligd door nieuwe chip (Foto: Novum)