Verbeek: "Sigthórsson heeft het fysiek moeilijk"

Afgelopen zomer verrruilde Kolbeinn Sigthórsson AZ voor een avontuur bij Ajax. AZ-trainer Gert-Jan Verbeek vond het erg jammer dat de IJslandse spits vertrok uit Alkmaar. De oefenmeester zette destijds wel direct vraagtekens bij de transfer.

Verbeek twijfelde niet aan de kwaliteiten van Sigthórsson, maar aan de fysieke gesteldheid van de spits. Dit bracht de oefenmeester vandaag via het AD naar buiten: "Ik vroeg me af of Kolbeinn het fysiek aan zou kunnen bij Ajax. Bij die club speel je om het kampioenschap en moet je ook presteren in de Champions League."

Ook bij AZ had de aanvaller nu en dan moeite: "Ik weet van vorig seizoen dat hij al moeite had met het aantal wedstrijden bij AZ. En dat terwijl hij halverwege het seizoen pas een basisplaats kreeg en niet alles speelde. Toen waren we al uitgeschakeld in de Europa League dus we speelden niet meer drie wedstrijden in de week. Toch had hij al moeite."

Eind vorig seizoen zou Sigthórsson al gewaarschuwd zijn door Verbeek: "Ik heb hem geadviseerd om het EK met Jong IJsland te laten schieten vanwege de grote belasting. Hij zei me toen dat hij toch wilde spelen. Zijn land had zich voor het eerst gekwalificeerd en dat was heel bijzonder voor hem. Prima, zei ik toen. Ik kan het je niet verbieden."

Sigthórsson is nu vanwege een vermoeidheidsbreuk in de rechterenkel een aantal maanden uitgeschakeld. Naar verwachting kan de spits pas weer na de winterstop in actie komen voor Ajax. Volgens Ajax-clubarts Edwin Goedhart gaat het om pure pech: "Deze breukjes komen wel vaker voor in de voetballerij, maar dan meestal in de middenvoetsbeentjes. Het heeft niets met de fysieke gesteldheid van Kolbeinn te maken." Technisch manager Danny Blind liet verder weten dat bij de transfers absoluut geen twijfels waren over de fysieke gesteldheid van Sigthórsson.