KNVB boekt winst van 2,4 miljoen euro

Voetbalbond KNVB heeft bekendgemaakt dat dankzij de prestaties van het Nederlands elftal de winst over het afgelopen seizoen gegroeid is naar 2,4 miljoen euro. Aanvankelijk was er een tekort van 2,6 miljoen euro begroot.

Uit het proffessioneel voetbal behaalde de KNVB een winst van twee miljoen euro, de amateurtak sloot met een positief saldo van 400.000 euro af. "De vooruitzichten voor het lopende seizoen zijn ook positief. Leverde het WK 2010 in Zuid-Afrika de KNVB 4,5 miljoen euro bruto op, door de kwalificatie voor EURO 2012 zullen we ook volgend seizoen zwarte cijfers schrijven," zei financieel directeur Ron Francis.

Afgelopen seizoen werd volgens afspraak met de belastingdienst het WK ingeboekt, terwijl dit jaar het EK zal volgen. "Ons seizoen loopt van 1 juli tot en met 30 juni en die einddatum loopt dwars door zo’n groot toernooi heen. Daarom is in 1997 al besloten het WK op te nemen in het boekjaar waarin de finale wordt gespeeld en het EK in het jaar van de openingswedstrijd. Vandaar," zei Francis die weet dat er uit het amateurvoetbal extra inkomsten waren, alsmede twee miljoen uit Eredivisie Live.

Voor de seizoenen 2012/2013 en 2013/2014 wordt de broekriem aangehaald om zo de bedrijfsvoering gezond te houden. "We brengen onze huidige jaarcijfers onder de noemer ’Waardering en Waakzaamheid’. Waardering voor de huidige sportieve en financiële prestaties en voor de medewerkers en vrijwilligers in het voetbal die dit mogelijk maken. Waakzaamheid is geboden betreffende ons uitgavenpatroon van nu en in de toekomst. Waar we kunnen, blijven we kritisch op de kosten van onze eigen organisatie."