FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 5 oktober 2011

[Upd] Nederlandse darters uitgeschakeld in Dublin

Vincent van der Voort heeft de kwartfinales van de World Grand Prix Darts in het Ierse Dublin niet weten te behalen. Onze landgenoot verloor zijn partij in de achtste finales met 3-2 in sets van de als derde geplaatste Engelsman James Wade.

Van der Voort gaf in de partij tegen Wade een 2-0 voorsprong uit handen. Hij wist in eerdere edities van de World Grand Prix, waar in totaal 400.000 euro aan prijzengeld te verdelen valt, nog nooit de tweede ronde te behalen.

Raymond van Barneveld, als zesde geplaatst in Dublin, treft later vanavond de Engelse darter Andy Smith. Eerder vanavond wist de Schot John Henderson ten koste van de als zevende geplaatste Wes Newton de kwartfinales te bereiken. Henderson won met 3-2 van de Engelsman.

Update

Raymond van Barneveld heeft zijn partij tegen Andy Smith verloren. De Engelsman won in vier sets van onze landgenoot; 3-1. Daardoor is er na de achtste finales geen Nederlander meer actief in de World Grand Prix Darts in Dublin.

Leonardo DiCaprio in actie tegen olifantenleed

Leonardo DiCaprio komt in actie tegen de jacht op olifanten. De acteur treedt op als ambassadeur van een campagne die wijst op de wreedheid van ivoorhandel, opgezet door dierenrechtenorganisatie International Fund for Animal Welfare (IFAW).

Voor de campagne, die deze week is gelanceerd, wordt onder meer in ruim vijftien landen over de hele wereld op scholen een lespakket verspreid. Ook hoopt de IFAW het komend jaar een miljoen handtekeningen in te zamelen om overheden ervan te overtuigen in actie te komen tegen de internationale ivoorhandel.

De jacht op olifanten is de afgelopen jaren toegenomen, waardoor de dieren in sommige Afrikaanse landen met uitsterven worden bedreigd. "Heel veel mensen op de wereld weten nog steeds niet dat olifanten worden gedood voor hun ivoren slagtanden", zegt DiCaprio. "Daarom is educatie over dit onderwerp zo belangrijk."

Duitse Piratenpartij doet het goed

De Duitse Piratenpartij doet het goed. De protestpartij zou 8 procent van de stemmen krijgen als er nu verkiezingen worden gehouden. Dit blijkt uit een woensdag gepubliceerde peiling van het Duitse magazine Stern.

De piraten doen het volgens deze peiling beter dan de liberale regeringspartij FDP en de oppositiepartij Die Linke. Zij zouden bij nu gehouden verkiezingen alleen in de CDU/CSU, de SPD en de Groenen hun meerdere hoeven te erkennen.

De Piratenpartij, die de Duitse politiek betrad met de vrijheid op internet als belangrijkste speerpunt, speelde eerder niet of nauwelijks een rol op het nationale toneel. Sinds de piraten echter bij de medio september gehouden deelstaatverkiezingen in Berlijn 8,9 procent van de stemmen binnenhaalden en voor het eerst zitting mochten nemen in een deelstaatparlement, worden zij gezien als een volwassen nationale partij. Partijvoorzitter Sebastian Nerz betuigde zich ingenomen. "Dit is het begin van een fundamentele politieke omslag."

D66: Kabinet doet niet genoeg

Het kabinet doet te weinig om Nederland voor te bereiden op de zware tijden die eraan komen. Dat heeft D66-Kamerlid Wouter Koolmees woensdag betoogd tijdens de financiële beschouwingen in de Tweede Kamer.

Het kabinet voorspelt in de begroting voor volgend jaar slecht weer. "Die analyse is goed, maar de daden bij de woorden ontbreken", stelde Koolmees. Volgens de D66'er zien de meeste mensen inmiddels in dat er iets moet gebeuren aan bijvoorbeeld de woningmarkt, maar doet het kabinet niets.

Veel bezuinigingsmaatregelen van het kabinet, zoals de loonmatiging voor ambtenaren, zullen bovendien niet worden gerealiseerd, voorspelde Koolmees.

Om de eurocrisis te bestrijden is het volgens Koolmees nodig dat het Europese steunfonds flink groter wordt. "Europa moet nu eenheid uitstralen en een geloofwaardig vangnet neer zetten", zei Koolmees.

Behalve over de begroting voor volgend jaar spreken de financieel specialisten van alle fracties woensdag en donderdag ook met minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) over het Europese steunpakket voor Griekenland. Woensdag zijn de Kamerleden aan het woord, donderdag antwoordt De Jager.

Polen verdeeld na anti-Duitse opmerkingen

De Poolse premier heeft woensdag fel uitgehaald naar zijn uitdager bij de aanstaande verkiezingen, Jaroslaw Kaczynski. Hij beschuldigt hem ervan de Poolse nationale belangen te schaden door verdachtmakingen jegens Duitsland en bondskanselier Angela Merkel aan te wakkeren.

Premier Donald Tusk verklaarde woensdag dat Polen geen betere vriend kent dan Merkel. De betrekkingen met Duitsland zijn daarmee inzet geworden van een emotionele campagne, voorafgaand aan de verkiezingen van zondag.

Kaczynski, die de oppositie aanvoert, beschuldigt Merkel ervan Polen in een ondergeschikte positie te willen dwingen, terwijl Duitsland zou proberen een status als supermacht te krijgen. De oppositieleider uitte zijn beschuldigingen in een boek dat kortgeleden verscheen.

De provocatieve opmerkingen van Kaczynski zijn een teken dat de voormalige premier probeert een anti-Duits sentiment aan te wakkeren om daardoor zelf weer aan de macht te kunnen komen - een strategie die hij en zijn bondgenoten eerder met succes hebben gevolgd.

Tusk beschuldigde op zijn beurt Kaczysnki ervan de nationale belangen van Polen in de waagschaal te stellen. Minister van buitenlandse zaken Radek Sikorski zei dat Kaczysnki de economische en politieke belangen van Polen schaadt door complottheorieën over Duitsland aan te wakkeren. Hij riep de partij van Kaczynski op te stoppen met het 'zetten van kwaad bloed jegens de grootste handelspartner van Polen'. "Laat mij de vraag stellen: waar zijn de grenzen van obsessie?", aldus Sikorski.

Kaczynski was van 2006 tot 2007 premier. Zijn regeringstermijn werd gekenmerkt door een agressieve houding richting Duitsland en Rusland. Veel oudere Polen voelen zich aangetrokken tot deze houding, het resultaat van een al jarenlang sluimerend wantrouwen jegens de Russen en de Duitsers.

De Duitse regering weigerde commentaar te geven op de kwestie. "Ik kan u alleen zeggen dat de bondskanselier veel waarde hecht aan vriendschappelijke banden met onze Poolse buren en dat ze veel werk maakt van goede betrekkingen met Polen", zei regeringswoordvoerder Georg Streiter.

Excuses VVD om opmerking prostituees

De VVD in Roermond heeft excuses aangeboden aan hoogleraren die de partij eerder nog prostituees van de krant De Limburger noemde. De reactie van de lokale afdeling van de VVD was te emotioneel en onnodig grievend, meldt VVD Roermond woensdagavond in een bericht op de eigen website.

De Universiteit van Maastricht eiste eerder op de dag nog verontschuldigingen van de partij. De hoogleraren hadden gezegd dat een onafhankelijk onderzoek naar de integriteit van wethouder van economische zaken Jos van Rey gerechtvaardigd is.

Maandag besloot burgemeester Henk van Beers tot het onderzoek, nadat de Limburger afgelopen weekend schreef dat Van Rey structureel de schijn van belangenverstrengeling met zich meedraagt. De VVD-senator zou tegen de gedragscode in hebben meebeslist over miljoeneninvesteringen in projecten waarbij een bevriende ontwikkelaar is betrokken.

De VVD in Roermond zette de twee hoogleraren op de eigen website weg als 'prostituees' van De Limburger. Een van hen werkt aan de Universiteit van Maastricht. Die vindt dat meer dan een belediging of een hoogopgelopen emotie. "De betreffende opmerking raakt de wetenschap in haar diepste kern: wetenschappelijke integriteit", schreef de onderwijsinstelling in een brief aan de lokale VVD-afdeling.

'West-Duitsland speelde WK '66 met doping'

Het toenmalige West-Duitsland heeft tijdens het WK voetbal van 1966 in Engeland mogelijk met drie gedrogeerde internationals gespeeld. Het Duitse magazine Der Spiegel concludeerde dit op basis van een officieel document van een WK-official.

Deze official zou op zijn beurt werkzaam zijn geweest op de medische afdeling van de wereldvoetbalbond FIFA. Volgens het lang geheim gebleven rapport van de Rus Mihailo Andrejevic zouden drie niet nader genoemde Duitse spelers het verboden middel efedrine hebben gebruikt. De FIFA-functionaris stuurde pas maanden na afloop van de WK-finale tussen West-Duitsland en Engeland, die het gastland overigens met 4-2 won, het rapport naar de FIFA.

Op dit moment is nog niet duidelijk of de efedrine werd gebruikt als prestatieverhogend middel of als medicijn tegen griep of verkoudheid. De FIFA liet vandaag in een reactie weten dat de zaak wordt onderzocht.

Winnaars Gears of War 3

Gears of War 3 is de epische afsluiting van een net zo epische trilogie van ontwikkelaar Epic Games. De third person shooter werd vorige week maar liefst zeven keer door ons weggegeven. Het enige dat je daarvoor moest doen, was antwoord geven op de vraag 'Wat heeft Marcus oorlogsbroeder Dominic in Gears of War 3 dat hij in eerdere delen nog niet had?' Het goede antwoord moest natuurlijk zijn; een baard.

De volgende zeven hadden het antwoord goed en kunnen binnenkort een exemplaar van de Xbox 360-game verwachten, gefeliciteerd!

DaMSWer
Bow
Digixz
norrie13
ikbennieuwopfok
dontpickme
Sas101

 

Hertogin (85) trouwt 'toyboy' (60)

Cayetana, de flamboyante hertogin van Alva, is voor de derde keer in het huwelijksbootje gestapt. De 85-jarige, die met 47 titels de meeste adelijke titels ter wereld telt, trouwde de 60-jarige Spaanse ambtenaar Alfonzo Diez.

De hertogin ontmoette hem vier jaar geleden in de bioscoop. Maria del Rosario Cayetana Alfonsa Victoria Eugenia Francisca Fitz-James Stuart y de Silva, zoals ze voluit heet, is een nazaat van Fernando Ãlvarez de Toledo. Hij was de Spaanse generaal en gouverneur van de Nederlanden aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog en is beter bekend als de IJzeren Hertog van Alva.

De zes kinderen van de hertogin keuren het huwelijk af. Ze verdenken Diez ervan dat hij op het familiefortuin aast. Met vastgoed, schatten en paleizen wordt het vermogen van de familie geschat op zo'n 3,5 miljard euro. Cayetana heeft nu beloofd haar fortuin al voor haar dood te verdelen over haar kinderen.

Bekijk hier een fotoserie van het huwelijk van de 85-jarige hertogin Cayetana.

Puyol: "Ik dacht aan stoppen"

In de periode dat Carles Puyol, verdediger van FC Barcelona, zwaar geblesseerd was aan zijn knie, heeft hij overwogen om zijn schoenen aan de wilgen te hangen.

Het Barça-icoon was tussen januari en augustus zwaar geblesseerd aan zijn knie. Tijdens deze periode heeft hij zichzelf vaak afgevraagd of hij ooit nog wel kon voetballen. De 33-jarige verdediger is inmiddels af van die blessure. ''Het waren acht zware maanden. Het was echt afzien’’, vertelt Puyol aan Antena3. ''Het was zwaar omdat ik maar geen oplossing zag. Ik merkte dat de krachten in mijn benen minder werden."

A. Hamilton: "Di Resta kan wereldkampioen worden"

Anthony Hamilton denkt dat Paul di Resta in de toekomst wereldkampioen in de Formule 1 kan worden. De vader van Formule 1-coureur Lewis Hamilton heeft enkele rijders onder zijn hoede, waaronder de DTM-kampioen van 2010.

Di Resta maakte dit seizoen bij Force India zijn debuut in de Formule 1 als racecoureur en bewijst regelmatig een goede rijder te zijn door zich voor zijn teamgenoot Adrian Sutil te kwalificeren en punten binnen te halen. "Ik ben heel trots op hem. Paul is extreem koel en ja, hij is wat stil, maar wat hij op de baan laat zien is veel belangrijker dan wat hij zegt," zei Hamilton tegen The Independent.

"Als je, zoals Paul, geen grote geldschieters achter je hebt staan en op basis van je erelijst en kwaliteit de Formule 1 in bent gekomen, kun je het je namelijk niet veroorloven om domme dingen te zeggen of slecht te presteren. De sleutel tot succes is voor Paul dan ook om weinig te zeggen, maar veel te laten zien. Als hij eenmaal een gevestigde naam is, kan hij zich vervolgens wat meer openstellen, maar voorlopig moet hij zich niet met dat soort dingen bezighouden en gewoon op de baan zijn werk doen."

"Paul is namelijk in elke klasse waarin hij heeft geracet kampioen geworden, en ik geloof ook dat hij in de toekomst wereldkampioen kan worden in de Formule 1. Wat de opstapklassen betreft is Pauls CV namelijk indrukwekkender dan dat van de huidige en aanstaande wereldkampioen Sebastian Vettel, dus ik verwacht dat Paul net zulke dingen gaat laten zien als Vettel."

[Upd] Robben ontbreekt tegen MoldaviŽ en Zweden

Arjen Robben kan vrijdag niet meedoen met het Nederlands elftal in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Moldavië. De aanvaller van Bayern München heeft te veel last van een schaambeenblessure. De medische staf van Oranje houdt wel hoop dat Robben dinsdag tegen Zweden weer van de partij is.

Mark van Bommel is wel beschikbaar voor de afsluitende twee kwalificatieduels. De aanvoerder van het Nederlands elftal verliet dinsdag de training met een knieblessure, maar is daarvan voldoende hersteld.

Update

Oranje kan ook in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Zweden niet beschikken over Arjen Robben. De aanvaller onderging vanavond nader medisch onderzoek aan zijn gekwetste schaambeen en daaruit bleek dat het duel van komende dinsdag te vroeg komt. Bondscoach Bert van Marwijk roept voorlopig nog geen vervanger op voor Robben, die morgen het trainingskamp van Oranje zal verlaten.

Noord-Holland eist demontage windmolen

De gemeente Zijpe moet een windmolen weghalen. Dat heeft de provincie Noord-Holland woensdag bevolen.

Het provinciebestuur weigert een verklaring van geen bezwaar af te geven. Maar omdat de windturbine er al staat, heeft PvdA-gedeputeerde Tjeerd Talsma de gemeente gevraagd de windmolen te laten verwijderen.

Zijpe vroeg begin dit jaar om een verklaring van geen bezwaar voor de alleenstaande windturbine aan de Grote Sloot in Sint Maartensbrug. Die mogen alleen worden geplaatst bij verkeersknooppunten of bij een 'markant' punt, maar daar is in dit geval geen sprake van.

De provincie gaf in 2005 wel toestemming om een stukje verderop een bepaald type windturbine te plaatsen. De molen is echter op een andere plek neergezet en het blijkt ook nog eens om een ander model te gaan dan waarvoor de vergunning was afgegeven.

Dus had de gemeente een nieuwe aanvraag moeten indienen. En dat zou weinig zin hebben gehad, want 'solitaire' windmolens zijn sinds de zomer van vorig jaar niet meer toegestaan. Overigens staan in de buurt diverse andere turbines.

Inwoners van Sint Maartensbrug klagen al langer over geluidsoverlast van de windmolens van ongeveer 65 meter hoog aan de Grote Sloot.

Rusland claimt arrestatie Chinese spion

De Russische autoriteiten hebben een vermoedelijke Chinese spion gearresteerd. Dat heeft de Russische inlichtingendienst FSB woensdag bekendgemaakt. De spion probeerde de ontwerpen van een geavanceerd raketsysteem in handen te krijgen.

De Chinese staatsburger, die werkte als een tolk voor Chinese regeringsvertegenwoordigers, deed volgens de FSB pogingen documenten over het S-300-raketsysteem aan te schaffen. De man werd eind oktober vorig jaar opgepakt, maar de zaak werd woensdag pas voor de rechter gebracht.

Het S-300-raketsysteem is in staat vliegtuigen, kruisraketten en ballistische raketten op een afstand van meer dan 140 kilometer uit de lucht te halen.

Moskou is al tientallen jaren een grote leverancier van wapens aan China. Chinese ontwikkelaars combineren vaak bestaande wapenplatformen uit de Sovjettijd met nieuwe Chinese technologie.

'Maradona wil Tťvez naar Dubai lokken'

Diego Armando Maradona, trainer van Al Wasl in Dubai, denkt eraan om een lijntje uit te gooien naar landgenoot Carlos Tévez. De Argentijnse spits leeft op dit moment erg in onmin met zijn ploeg Manchester City, nadat hij weigerde in te vallen tijdens het Champions League-duel tegen Bayern München.

Maradona wil profiteren van de situatie die is ontstaan en hoopt Tévez te kunnen verleiden voor een overstap naar Dubai. Op dit moment is de Argentijnse spits geschorst door Manchester City en verblijft hij tijdens zijn schorsing in zijn vaderland. Maradona en Tévez zijn geen onbekenden van elkaar, aangezien ze tijdens het WK 2010 nog met elkaar samenwerkten. Pluisje was destijds bondscoach van het Argentijnse voetbalelftal, waar Tévez deel van uitmaakte.

Op financieel gebied zal de mogelijke transfer van Tévez naar Al Wasl geen problemen opleveren, aangezien de eigenaren van de ploeg Maradona volledig steunen op de transfermarkt.


Maradona omhelst Tévez na de 3-1 winst op Mexico tijdens het WK 2010 (Foto: Pro Shots)

Jubileum lonkt voor Mathijsen en Elia

Joris Mathijsen en Eljero Elia kunnen komende vrijdag, in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Moldavië, een jubileum vieren. Mathijsen kan zijn 75e interland voor Oranje spelen, terwijl bij Elia de teller op 25 interlands komt.

Mathijsen debuteerde op 17 november 2004 in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Andorra (0-3 winst). De verdediger kwam als invaller in het veld voor Phillip Cocu, tegenwoordig assistent-bondscoach van Oranje. Tot nu toe scoorde Mathijsen, speler van het Spaanse Málaga, driemaal voor Oranje.

Het debuut van Elia vond plaats op 5 september 2009 in de oefeninterland tegen Japan (3-0 winst). De aanvaller van Juventus loste Dirk Kuijt af. Elia maakte tot dusver twee treffers voor het Nederlands elftal.

'De Jager werd bankenplan ontraden'

Medewerkers hebben minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) voor de Europese top in juli ontraden om banken te laten meebetalen aan steun voor Griekenland. Dat meldt de NOS woensdagavond op basis van betrouwbare bronnen.

Nederland nam op die top samen met Duitsland echter het initiatief om banken wel mee te laten betalen. Uiteindelijk werd besloten dat banken 21 procent van de leningen aan Griekenland zouden kwijtschelden. De Nederlandsche Bank en de Europese Centrale Bank waren tegen dit plan.

De problemen bij de Frans-Belgische bank Dexia zouden een direct gevolg zijn van het besluit. Maandag werd bekend dat kredietbeoordelaar Moody's momenteel onderzoekt of de kredietwaardigheid van de bank verlaagd moet worden. Dexia is in de problemen gekomen doordat het veel geld heeft uitstaan in Griekse staatsobligaties. Ook bezit de bank veel oude beleggingen van voor de kredietcrisis in 2008, die moeilijk te verkopen zijn. Dexia heeft miljarden aan spaartegoed in beheer.

Het ministerie van Financiën ontkent de berichten.

Driekwart Nederlanders tegen bezuinigen op huisarts

Drie op de vier Nederlanders vinden dat als fors moet worden bezuinigd, de overheid af moet blijven van de huisartsenzorg. Zes op de tien vrezen dat de kosten van de gezondheidszorg stijgen als de huisartsenzorg wel wordt verzwakt. Dat blijkt woensdag uit een publiekspeiling op internet van Maurice de Hond in opdracht van de Landelijke Huisartsen Vereniging.

Aan het onderzoek deden 1200 mensen mee. Voor 76 procent van hen is de huisarts de belangrijkste persoon bij gezondheidsproblemen. Bijna zeven op de tien Nederlanders vinden het goed dat een verwijzing van de huisarts nodig is om een medisch specialist te bezoeken.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) wil 132 miljoen euro bezuinigen op de huisartsenzorg. Onderzoek van de LHV onder 2200 huisartsen wijst volgens de vereniging uit dat 92 procent van hen maatregelen neemt als de bezuiniging wordt doorgevoerd.

Zo stelt 82 procent zich genoodzaakt te zullen zien patiënten eerder door te verwijzen, overweegt 65 procent het aanvullende zorgaanbod voor chronisch zieken te beperken en is zestig procent van plan minder zorg te verlenen in de avonden, nachten en weekenden.

Op ondersteunend personeel wil 64 procent van de huisartsen bezuinigen. "Huisartsen zullen zich hierdoor genoodzaakt zien meer taken op zich te nemen, met als gevolg dat zij vaker zullen moeten doorverwijzen of buiten de spoedgevallen om minder bereikbaar zullen zijn", aldus de vereniging.

Verder overweegt 86 procent voorgenomen investeringen niet te doen. "Dat betekent dat modernisering en innovatie in de huisartsenzorg tot stilstand komt."

Donderdag protesteren huisartsen tegen de bezuinigingen. De LHV gaf eerder aan te verwachten dat iets meer dan vierduizend van de in totaal bijna 8500 huisartsen in Nederland er aan meedoen. Daarnaast reizen ook 1650 doktersassistenten, 650 praktijkondersteuners en 600 huisartsen in opleiding af naar de RAI in Amsterdam.

Freire vertrekt bij Rabobank

Aan de samenwerking tussen Oscar Freire en Rabobank komt na dit seizoen een einde. De Nederlandse wielerformatie had de Spaanse sprinter een contractverlenging van een jaar aangeboden, maar heeft deze weer terug ingetrokken.

Rabobank kwam tot dit besluit nadat de Spanjaard formeel aangaf te stoppen met wielrennen. De inmiddels 35-jarige Freire reed sinds 2003 voor Rabobank en won in zijn periode bij de Nederlandse ploeg onder meer driemaal Milaan-San Remo en één van zijn drie wereldtitels. Daarnaast wist hij in de Tour de France van 2008 de groene trui naar Parijs te brengen.

Volleybaldames en -heren naar KroatiŽ voor preOKT

In Luxemburg vond eerder vandaag de loting voor de pre-Olympische kwalificatietoernooien, die volgende maand worden gespeeld, plaats. De Oranje volleybalvrouwen komen van 8 tot en met 13 november in actie in Kroatië en ontmoeten daar het gastland, Frankrijk, Israël, Griekenland en Zweden. Ook de mannen spelen in Kroatië, waar zij om een startbewijs voor het OKT in mei volgend jaar strijden tegen Finland, Slovenië, Portugal, Oekraïne en Kroatië. Dat toernooi wordt gespeeld van 22 tot en met 27 november.

Alleen de winnaars van de pre-OKT's plaatsen zich voor het Europese OKT, dat in mei 2012 voor de mannen in Sofia (Bulgarije) en de vrouwen in Istanbul (Turkije) wordt georganiseerd. Slechts de winnaars daarvan mogen naar London. Voor zowel het dames- als herentoernooi geldt dat de toernooien worden opgedeeld in twee poules van drie landen. De nummers 1 en 2 van ieder trio gaan door naar de halve finales en bij winst naar de toernooifinale.

Bondscoach van de mannen Edwin Benne weet wat hem te doen staat. "Na een moeilijke periode willen we stap voor stap terugkeren naar het juiste niveau. Kwalificeren voor London 2012 wordt heel moeilijk, dat realiseren wij ons. Maar, er zijn altijd kansen en als topsporter moet je je best doen die te grijpen. Grootste tegenstand op ons preOKT verwacht ik van het gastland, dat met diagonaal speler Omreçen een speler van wereldklasse in huis heeft. Ook Finland is sterk op het moment, in de voorbereiding op onze wedstrijden tegen Roemenië verloren we drie keer van hen."

Poule-indeling preOKT's dames:
toernooi 1 Rusland, Spanje, Roemenië, België, Slowakije, Oostenrijk
toernooi 2: Nederland, Frankrijk, Kroatië, Israël, Griekenland, Zweden
toernooi 3: Tsjechië, Azerbeidzjan, Bulgarije, Oekraïne, Hongarije, Denemarken

Poule-indeling preOKT's heren:
toernooi 1: Slowakije, Turkije, Estland, Oostenrijk, Spanje, Montenegro
toernooi 2: Frankrijk, Tsjechië, België, Duitsland, Griekenland, Letland
toernooi 3: Finland, Slovenië, Portugal, Kroatië, Nederland, Oekraïne

'GŲtze moet Sneijder opvolgen bij Inter'

Internazionale is al bezig om een mogelijk vertrek van Wesley Sneijder op te vangen. De Italiaanse ploeg ziet in Mario Götze, het talent van Borussia Dortmund, een ideale vervanger.

Volgens Italiaanse media wil Inter de gemiddelde leeftijd van de selectie verlagen en daardoor wordt de pas negentienjarige Götze een interessante optie voor de ploeg van trainer Claudio Ranieri.

Dortmund vraagt de hoofdprijs voor het Duitse wonderkind. In de zomer wees de regerend Duits kampioen naar verluidt een bod van maar liefst veertig miljoen af dat afkomstig was van Arsenal. Ook Manchester United, Liverpool, Juventus, Barcelona en Bayern München zouden Götze op het verlanglijstje hebben staan.

Afgelopen zomer leek Sneijder al te vertrekken uit de Serie A, maar ging een transfer naar Manchester United uiteindelijk niet door.

Holleeder wil Heineken-film niet in bioscoop

Willem Holleeder heeft een kort geding aangespannen tegen IDTV Film, producent van De Heineken Ontvoering. De consequentie kan zijn dat de film, die gepland staat voor release op 27 oktober, niet in de bioscopen verschijnt. Dat heeft advocaat Jens van den Brink, die de producent vertegenwoordigt, woensdagavond bevestigd.

Holleeder was een van de mannen die biermagnaat Freddy Heineken in 1983 ontvoerde. De Heineken Ontvoering gaat over de ontvoering, maar Holleeder komt niet in de film voor. Dat is volgens de advocaat van IDTV Film juist zijn probleem. Holleeder vindt dat de film 'waarheidsgetrouw' moet zijn en is uit op 'een verbod dat de film in de bioscopen komt'.

Het kort geding dient op 20 oktober in de rechtbank in Amsterdam-Osdorp, ook wel bekend als de bunker. Holleeder zal daarbij aanwezig zijn.

De Heineken Ontvoering is een film van Maarten Treurniet. Rutger Hauer vertolkt de biermagnaat die de ontvoering overleefde en in 2002 overleed.

Sijsling trekt zich terug uit Challenger Mons

Igor Sijsling zal niet meer in actie komen in de tweede ronde van de Challenger in het Belgische Mons. De Nederlandse tennisser zou daarin de Fransman Nicolas Mahut treffen. Onze landgenoot is ziek.

"Ik heb koorts. Het begon al in de eerste ronde. Ik heb dinsdag de hele dag doodziek op bed gelegen. Het gaat iets beter, maar ik moest toch besluiten om niet te spelen”, aldus Sijsling over zijn afmelding. Afgelopen maandag wist hij nog wel zijn partij in de eerste ronde winnend af te sluiten tegen de Rus Konstantin Kravchuk.

De laatste weken is de 24-jarige Sijsling in vorm. Hij won de Challenger van Alphen aan den Rijn en wist in de kwartfinale te bereiken van het ATP-toernooi in het Franse Metz. Eerder dit jaar kampte de tennisser uit Amsterdam met klachten aan de schouder en knie.

Sijsling hoop op tijd fit te zijn voor de Challenger in het Franse Rennes, die vanaf komende maandag begint. Daarna zal hij deelnemen aan kwalificaties voor het ATP-toernooi in Stockholm.

'Sterke wiet en hasj op lijst harddrugs'

Wiet en hasj met een hoog percentage van de werkzame stof THC komen op de lijst met verboden harddrugs. Het kabinet neemt dit besluit vrijdag, meldt RTL Nieuws woensdagavond op basis van bronnen in Den Haag.

De regering neemt hiermee een advies over van de commissie-Garretsen, die eerder dit jaar stelde dat drugs met meer dan vijftien procent THC niet meer zou mogen worden verkocht. Met de aanpassing worden softdrugs met te veel THC gelijkgesteld aan heroïne en cocaïne

Wiet en hasj met veel THC worden nu nog gezien als softdrugs. Het gemiddelde THC-gehalte in hasj en wiet is nu achttien procent. Het gebruik van de drugs zou volgens deskundigen door de toename van de werkzame stof in wiet en hasj steeds slechter voor de gezondheid zijn. Te veel THC in wiet zou kunnen leiden tot een verslaving of een psychose.

Hoe gecontroleerd gaat worden op het THC-gehalte, is nog onbekend.

Hacker Twitter-account Thaise premier meldt zich

Een Thaise student is gearresteerd wegens het hacken van het Twitter-account van premier Yingluck Shinawatra. De 22-jarige student gaf zichzelf woensdag aan bij de politie.

De verdachte, Ekkavit Tongdeeworakul, plaatste zondag een aantal tweets op het account van Yingluck, waarin hij haar regering van incompetentie en vriendjespolitiek beschuldigt. Ekkavit, die in Bangkok architectuur studeert, kan twee jaar gevangenisstraf krijgen.

Zaterdag sterrenregen verwacht

Zaterdagnacht zullen elke minuut een tot tien vallende sterren aan de hemel te zien zijn, althans als het weer meevalt. Na zonsondergang tot een uur of 23.00 trekt de aarde door een flinke wolk ruimtestof. Dat zeggen sterrenexperts van stichting De Koepel in Utrecht.

Er zijn elke nacht wel vallende sterren te zien, maar door de dichtheid van de zogeheten Draconidenzwerm zijn er een stuk meer vallende sterren zichtbaar dan anders. Helaas is de maan die avond erg fel, waardoor in de praktijk niet veel meer dan één vallende ster per minuut te zien is; nog altijd meer dan normaal.

Behalve het storende maanlicht, dreigt ook het weer roet in het eten te gooien. Het wordt koud, bewolkt en het gaat regenen. De stichting adviseert mensen die langere tijd naar de sterrenhemel willen kijken, een warme trui of jas aan te trekken of zelfs een extra broek. Het hoogtepunt van de sterrenregen wordt rond 22.00 uur verwacht.

Vallende sterren zijn geen echte sterren, maar kleine steentjes die met snelheden van tientallen kilometers per seconde vanuit het heelal de dampkring van de aarde binnenkomen. Door de snelheid wordt het steentje heet en verdampt, de lucht die daaromheen verhit wordt is zichtbaar. Eigenlijk heet een vallende ster een meteoor.

'Van Bommel volgend seizoen naar PSV'

Mark van Bommel speelt volgend seizoen zo goed als zeker voor PSV. Dit heeft de middenvelder eerder vandaag aan Omroep Brabant laten weten. Op dit moment komt de voormalig speler van onder meer FC Barcelona uit voor AC Milan, maar wil in Eindhoven weer voor de prijzen gaan.

Van Bommel kijkt er naar uit om het shirt van PSV weer te dragen en heeft bovendien een goede band met de club uit de Lichtstad. "Ik heb altijd een goed gevoel bij de club. Ik volg het op de voet en heb veel contact met de mensen in de club", liet hij aan de Brabantse zender weten.

Daarnaast wil Van Bommel graag nog een keer prijzen pakken met PSV. "Als ik terug kom, dan is dat een moment waarop ik niet wil afbouwen, maar voor prijzen wil spelen", liet hij tot slot weten.

Van Bommel begon zijn actieve carrière als voetballer in het seizoen 1992/1993 bij Fortuna Sittard en vertrok in de zomer van 1999 naar PSV. Daar zou hij zes seizoenen actief zijn. Vervolgens kwam hij ook nog uit voor FC Barcelona en Bayern München. Tijdens zijn eerste periode in Eindhoven speelde de middenvelder 169 competitiewedstrijden en trof daarin 46 keer doel.

Voetballers over de grens - Week 40

Ook dit seizoen zullen DerMeister en Wessenator onze voetballende landgenoten in het buitenland weer wekelijks volgen. Elke woensdagochtend verschijnt er een overzicht waarin alle verrichtingen zijn terug te lezen van de Nederlandse voetballers bij de minder bekende voetbalclubs en competities.

Royston Drenthe tegenover Suárez en Kuijt, Vorm verantwoordelijk voor zege…

Zowel Patrick van Aanholt als Ronnie Stam stonden in de basis voor Wigan Athletic toen zij op bezoek gingen bij Aston Villa. Aan Wigan's zijde kwam er niemand tot scoren, de Aston Villa spitsen wisten er wel twee in te schieten waardoor de thuisclub won met 2-0. Michel Vorm droeg bij aan de zege van Swansea City toen het Stoke City ontving. De sluitpost stond geen tegentreffers toe waardoor de gastheren wonnen met een verdienstelijke 2-0. Swansea City staat tiende in de Engelse Premier League. Martin Jol was voor het eerst dit seizoen in jubelstemming toen Fulham 'eindelijk' eens had gewonnen. Met 6-0 liep de club van Jol over Queens Park Rangers heen. Ex-Tukker Bryan Ruiz stond niet in de basis, maar mocht in de 75ste minuut toch nog even van de sfeer genieten. Helaas kwam de Costa Ricaan niet tot scoren.

Één van de toppers afgelopen weekend was Everton tegen Liverpool. Royston Drenthe kwam in de 59ste minuut in het spel. De Rotterdammer had met moeilijk met The Reds waar zowel Dirk Kuijt als Luis Suárez waren opgesteld. Het beladen duel werd gewonnen door Liverpool, met 0-2. Suárez maakte de openingstreffer. Dorus de Vries zat wederom de gehele wedstrijd op de bank toen zijn club Wolverhampton Wanderers, Newcastle United te gast kreeg. Uiteraard stond sluitpost Tim Krul onder de lat aan Newcastle's zijde. Ook ditmaal wist de club van de doelman te winnen met 1-2 waardoor het nog een plekje omhoog klimt in de competitie,dankzij de zege staan ze derde.

Middlesbrough moest voor de afgelopen speelronde afreizen naar het Madejski Stadium om het op te nemen tegen Reading FC. Het duel bleef onbeslist en eindigde in 0-0. Marvin Emnes stond wederom in de basis. De club van de ex-Sparta Rotterdam speler staat tweede in de Championship.

Huntelaar grote man bij Schalke 04, zeldzaam doelpunt voor Boulahrouz...

1899 Hoffenheim heeft in de Duitse Bundesliga koploper Bayern München knap op een 0-0 gelijkspel weten te houden. Edson Braafheid, die samen met Ryan Babel een basisplaats kreeg bij Hoffenheim, blonk na rust uit door Arjen Robben volledig uit de partij te spelen. Robben mocht bij Bayern na rust invallen voor Franck Ribéry. Door de puntendeling gaat Der Rekordmeister nog steeds aan kop in de Bundesliga. Hoffenheim staat na dit weekeinde op de achtste plek. Khalid Boulahrouz heeft zich in de wedstrijd tegen FC Kaiserslautern van zijn goede kant laten zien. De verdediger van VfB Stuttgart won met zijn ploeg met 0-2 en Boulahrouz was na rust aangever van de eerste treffer en maker van het tweede doelpunt. De rechtsback kreeg de bal op de rechterflank aangespeeld, aarzelde niet en schoot direct op het vijandelijke doel. Tot zijn verbazing zag hij de bal via de grabbelende keeper in het doel verdwijnen. Door de overwinning steeg Stuttgart naar plek zeven in de rangschikking.


Boulahrouz man van de wedstrijd bij VfB Stuttgart (Foto: Pro Shots)

Het Nederlands getinte FC Augsburg ging afgelopen weekend kansloos met 4-0 ten onder op bezoek bij regerend kampioen Borussia Dortmund. Trainer Jos Luhukay gunde Gibril Sankoh en Lorenzo Davids beiden een basisplek. Bij een stand van 2-0 had Sankoh de ultieme kans om de wedstrijd weer spannend te maken, maar de voormalig speler van FC Groningen faalde vanaf de penaltystip. Door de ruime nederlaag blijft Augsburg op de zeventiende plek van de ranglijst steken. Alleen Hamburger SV staat nog onder Augsburg. De ploeg verloor zondag in eigen huis met 1-2 van Schalke 04. Klaas-Jan Huntelaar was verantwoordelijk voor beide doelpunten van Schalke. Voor rust kopte hij prachtig raak en na de pauze wist hij HSV-keeper Drobný met een fraai hakje te verschalken. Ook bij HSV stond er Nederlanders in het veld. Jeffrey Bruma speelde de volledige partij mee in de verdediging van de verliezende ploeg, terwijl Romeo Castelen een kwartier voor tijd mocht invallen. Schalke, waar trainer Huub Stevens sinds kort weer aan het roer staat, kwam door de overwinning op de vierde plaats terecht.

Een niveau lager, in de 2.Bundesliga, wacht hekkensluiter Alemannia Aachen nog altijd op de eerste overwinning. Afgelopen weekend werd, met Bas Sibum in de basis, met 1-3 verloren van FSV Frankfurt. Doelman Boy Waterman zat wegens een blessure niet bij de selectie van Aachen. Ook Energie Cottbus incasseerde opnieuw een nederlaag. De ploeg verloor op eigen veld pijnlijk met 1-4 van FC Sankt Pauli. Jules Reimerink kwam na ruim een uur spelen als invaller in het veld, maar ook hij kon weinig meer aan de stand veranderen. Cottbus zakte door de ruime nederlaag naar de negende plaats.


Klaas-Jan Huntelaar was de gevierde man bij Schalke 04 (Foto: Pro Shots)

Eerste minuten voor Deekman bij Lokeren, Van Wolfswinkel scoort niet…

Luciano Domping was wederom niet opgesteld in de basis voor Cercle Brugge. Vorige week, toen het aantrad tegen Standard Liége , werd hij pas in de 86ste minuut in het spel gebracht. De afgelopen speelronde toen Cercle Brugge, Sint-Truiden thuis ontving moest hij het doen met een plek op de bank. De thuisspelende ploeg speelde gelijk met 2-2. Donovan Deekman heeft zijn eerste speelminuten van dit seizoen gemaakt bij KSC Lokeren Oost-Vlaanderen. Pas in de 89ste minuut viel hij in. Ook dit duel eindigde in een gelijkspel, het werd 3-3. KFC Germinaal Beerschot had een zware wedstrijd voor de boeg toen het Club Brugge thuis ontving. Aan Brugge-zijde stond Ryan Donk in de basis. Sherjill MacDonald werd in de 80ste minuut in het spel gebracht bij Beerschot. Het duel werd afgesloten met een 1-1 gelijkstand.

Deze week waren het niet Ricky van Wolfswinkel en Stijn Schaars die wisten te scoren voor Sporting Portugal. Wel waren de spits en middenvelder opgesteld in de basis. Op bezoek bij Vitória Guimaräes won de Portugese club met 0-1. In Zwitserland was Michael Dingsdag verzekerd van een basisplaats bij FC Sion. De ploeg van de verdediger won met 1-0 en staat derde in de Zwitserse competitie.

Rode kaart voor De Cler in Cyprus, Otten opnieuw onderuit met Ferencváros...

In Cyprus heeft Anorthosis Famagusta zich herpakt van de nederlaag in eigen huis van vorige week. Op bezoek bij Alki Larnaca werd afgelopen weekend met 1-3 gewonnen. Jeffrey Leiwakabessy vormde samen met onder meer Jurgen Colin de verdediging van de winnende ploeg. Civard Sprockel bleef afgelopen weekeinde de gehele partij op de reservebank. Door de overwinning kwam Anorthosis de top-vier van de ranglijst weer binnen. De ploeg passeerde onder meer AEK Larnaca, dat op bezoek bij Nea Salamis niet verder kwam dan 1-1. Trainer Ton Caanen gunde een drietal Nederlanders een basisplaats. In de verdediging stonden onder meer Tim de Cler en Gregoor van Dijk, terwijl Edwin Linssen een positie op het middenveld kreeg. De Cler maakte de wedstrijd overigens niet vol, de voormalig speler van onder meer AZ en Feyenoord ontving een kwartier voor tijd zijn tweede gele kaart dus rood. AEK Larnaca staat na dit weekend vijfde, één puntje achter Anorthosis en vier achter koploper APOEL Nicosia.

Ferencváros heeft in de Hongaarse competitie alweer de achtste nederlaag van het seizoen geleden. In eigen huis werd ditmaal met 0-1 verloren van FC Fehérvár. Mark Otten kreeg opnieuw een basisplaats toegewezen. De verdediger speelde de gehele partij mee. Door het verlies blijft Otten met zijn ploeg op de voorlaatste plaats van de ranglijst staan.


De Cler, hier nog in het shirt van Feyenoord, pakte rood in Cyprus (Foto: Pro Shots)

Barazite doelpuntmachine in Oostenrijk, eerste treffer Van Nistelrooy bij Málaga...

Opvallend was dat Glenn Loovens niet in de selectie zat voor Celtic. De club verloor met 2-0 van Heart of Midlothian. Illias Haddad stond tegen Inverness CT niet in de basis opgesteld. Wel waren Jeroen Tesselaar en Nigel Hasselbaink wederom verzekerd van een basisplaats voor St. Mirren. De club verloor met 2-1 en staat zesde in de Schotse competitie.

In Oostenrijk stond er een topper op de planning. Austria Wien was gastheer en ontving Red Bull Salzburg. Het zal niemand verbazen maar Nacer Barazite was weer trefzeker. Mede door de bijdrage van de ex-Vitesse speler won de thuisspelende club met 3-2. Met twee punten meer dan Salzburg staat Austria Wien tweede in de Oostenrijkse Bundesliga.

Hedwiges Maduro
stond in de basis voor Valencia toen het Granada thuis ontving. De thuisspelende ploeg speelde een uitstekende wedstrijd en won met 1-0. Op dit moment staat de club van de ex-Acjacied derde in de Primera División. Vilarreal speelde tegen Real Zaragoza, het duel eindigde in een 2-2 gelijkspel. Jonathan de Guzman speelde bijna de hele wedstrijd mee, in de 74ste minuut werd hij gewisseld. Ruud van Nistelrooy maakte zijn eerste treffer in de Spaanse competitie voor Málaga toen het speelde tegen Getafe. In de 64ste minuut wist hij de 1-0 achterstand om te buigen naar een gelijkstand. Alle credits gaan overigens naar Júlio Baptista die in de extra tijd via een fantastische omhaal het winnende doelpunt maakte. Ook Joris Mathijsen stond in de basis. Málaga won de wedstrijd met 3-2. Jeffrey Sarpong mocht in de 79ste minuut invallen toen zijn club Real Sociedad het moest opnemen tegen Athletic Club. Het team van de middenvelder verloor met 1-2.


Ruud van Nistelrooy maakte zijn eerste competitiedoelpunt voor Málaga (Foto: Pro Shots)

Nederlanders in Turkije boeken slechte resultaten, Bouaouzan wint met Helsingborg...

In de Turkse Super Liga heeft Gençlerbirligi op bezoek bij Bursaspor een flinke nederlaag moeten incasseren. De ploeg, waar Hursut Meric na een uur spelen als invaller in het veld kwam, verloor met maar liefst 4-0. Door de nederlaag zakte Gençlerbirligi naar de veertiende plaats. Ook promovendus Samsunspor kwam dit weekeinde niet tot winst. In eigen huis werd met 1-2 verloren van Manisaspor. Murat Yildirim betrad een kwartier voor tijd als invaller het veld, maar ook hij kon de nederlaag niet voorkomen. Samsunspor vinden we na dit weekend terug op plek twaalf. Nordin Amrabat pakte met Kayserispor een punt in het thuisduel tegen Mersin. De Nederlander stond de gehele partij in het veld en zag bij de bezoekers Matthew Amoah twintig minuten voor tijd invallen. Kayserispor staat na speelronde vijf op een teleurstellende zestiende plek.

Helsingborg, dat zich vorig weekend kroonde tot landskampioen van Zweden, kwam afgelopen weekend in de thuiswedstrijd tegen IFK Norrköping niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Rachid Bouaouzan, vorige week nog doelpuntenmaker, kwam na rust in het veld. Ditmaal wist onze landgenoot het net niet te vinden.

Doelpunt voor Koevermans in MLS, De Zeeuw houdt koploper in toom...

In de Major League Soccer heeft Toronto FC in eigen huis de punten gedeeld met New York Red Bulls. Na negentig minuten spelen stond er een eindstand van 1-1 op het scorebord. Het doelpunt van Toronto werd gemaakt door Danny Koevermans. Onze landgenoot zette kort na rust zijn ploeg, waar Aron Winter trainer is, op voorsprong. Kort voor tijd maakte Thierry Henry namens de bezoekers de gelijkmaker. Koevermans werd na ruim een uur spelen gewisseld. Kort daarvoor maakte Nick Soolsma een invalbeurt, maar hij kon in tegenstelling tot Koevermans niet tot scoren komen. Toronto blijft door de puntendeling op de achtste plaats staan in de Eastern Conference.

Een niveau lager, in de NASL, is FC Edmonton er niet in geslaagd om in de play-offs om het kampioenschap een plaatsje in de volgende ronde te bemachtigen. Op bezoek bij Fort Lauderdale Strikers werd met maar liefst 5-0 verloren Trainer Harry Sinkgraven gunde doelman Rein Baart en middenvelder Ilja van Leerdam beiden een basisplek.

In de Russische competitie heeft Spartak Moskou in eigen huis koploper Zenit Sint-Petersburg op een gelijkspel weten te houden. De thuisploeg speelde meer dan een helft met een man minder, maar wisten er uiteindelijk toch nog een gelijkspel uit te slepen. Demy de Zeeuw begon opnieuw in de basis bij Spartak, maar onze landgenoot werd opnieuw tien minuten na rust naar de kant gehaald. Door de puntendeling staat Spartak na dit weekend op de vijfde plaats.


Koevermans in actie voor Toronto FC (Foto: Pro Shots)

Einde aan zegereeks Maaskant in Polen, Ars weer trefzeker voor Levski Sofia...

Wisla Kraków heeft voor het eerst sinds lange tijd weer een wedstrijd verloren in de Poolse competitie. Op bezoek bij Legia Warschauw verloor de ploeg van trainer Robert Maaskant met 2-0. Kew Jaliens kreeg van Maaskant een basisplek, terwijl Michael Lamey de gehele partij op de reservebank bleef. Wisla zakte door de nederlaag terug naar de zesde plaats. Stadsgenoot Cracovia Kraków trof in eigen huis Lech Poznan en verloor kansloos met 0-3. Bij de verliezende ploeg kreeg spits Koen van der Biezen opnieuw een basisplaats, maar hij werd na een uur spelen naar de kant gehaald. Bij Lech Poznan kwam Marciano Bruma niet van de reservebank af. De ploeg steeg door de overwinning wel naar de derde plaats. Cracovia Kraków kwam op de laatste plaats terecht. Lechia Gdansk pakte in eigen huis een punt tegen GKS Belchatów. De wedstrijd tussen beide laagvliegers eindigde in 0-0. Fred Benson had bij Lechia Gdansk weer een basisplaats, maar onze landgenoot werd in de rust gewisseld. Door de puntendeling staat Gdansk na speelronde negen op de tiende plek.

In de Bulgaarse competitie heeft Levski Sofia uitstekende zaken gedaan door de beladen stadsderby tegen Lokomotiv Sofia te winnen. In eigen huis won Levski met maar liefst 4-0. Dustley Mulder en Serginho Greene stonden de gehele wedstrijd in de verdediging van de winnende ploeg. Sjoerd Ars begon in de punt van de aanval en luisterde zijn basisplaats op met een treffer. De voormalig spits van FC Zwolle scoorde in de achttiende minuut de 2-0. Een kwartier voor tijd werd Ars naar de kant gehaald. Levski steeg door de driepunter naar de vierde plaats, zes punten achter koploper CSKA Sofia.


Kew Jaliens, hier in actie tegen Mark Janko van FC Twente, verloor met Wisla Kraków (Foto: Pro Shots)

'Battlefield 3 op Steam'

Volgens een anonieme bron binnen Valve zijn Valve en Electronic Arts in de laatste stadia van een overleg om Battlefield 3 toch naar Steam te krijgen. De reden dat Battlefield 3 niet naar Steam komt is onder andere omdat EA hun DLC direct aan de gebruiker wil aanbieden via een eigen manier en niet via Steam.

Veel gamers willen graag dat Battlefield 3 ook beschikbaar is via Steam, of Electronic Arts en Valve er samen uitkomen is nog even afwachten. 28 oktober komt Battlefield 3 uit voor Windows, Xbox 360 en PS3.

BF3

Circumstance

Teheran, Iran. Heden. Tieners Atafeh (Nikohl Boosheri) en Shireen (Sarah Kazemy) zijn hartsvriendinnen. Behalve een vriendschappelijke band is er ook seksuele aantrekkingskracht tussen de twee. Langzaamaan beginnen ze daar uitdrukking aan te geven. Iets wat in Iran als een zonde wordt beschouwd en verboden is. Daar komt bij dat Atafehs broer Mehran (Reza Sixo Safai) na te zijn teruggekeerd uit een afkickkliniek voor de moraalpolitie gaat werken. Alsof dat nog niet genoeg ellende is voor de meisjes, staat er ook nog een gedwongen huwelijk op stapel. Atafeh en Shireen dromen van een beter en gelukkiger leven, maar of ze deze dromen om kunnen zetten in realiteit...

 

Euskaltel-Euskadi in de ban van virus

Euskaltel-Euskadi is op dit moment in de Tour of Beijing, maar speelde vandaag geen rol van betekenis. Mikel Astarloza was in de tijdrit de best geklasseerde renner van de Baskische formatie. Hij had een dikke minuut achterstand op dagwinnaar Tony Martin.

De kopmannen van Euskaltel-Euskadi, Samuel Sanchez en Mikel Nieve, kwamen nog later binnen. De oorzaak hiervan is eenvoudig; een virus. Verschillende renners van de wielerformatie kampen al vier dagen met buikgriep en koorts.

Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak van het virus is. De ploegleiding van Euskaltel-Euskadi heeft inmiddels in een verklaring laten weten dat de renners zich weer beter voelen.

Du Chatinier wil weer aan de slag

Ton du Chatinier werd aan het einde van het vorige seizoen ontslagen als trainer van FC Utrecht. De voormalig trainer van de Domstedelingen keek in Voetbal International terug op zijn tijd in Utrecht en de plek op de ranglijst, die de ploeg momenteel bezet.

"Ik heb aan mijn vertrek geen kater overgehouden", liet Du Chatinier in het blad weten. "Ik weet hoe het werkt in het voetbal. Ik weet ook dat we het goed hebben gedaan. We hebben Utrecht Europees op de kaart gezet, Ajax twee keer verslagen, de halve finale van de beker bereikt en er zijn spelers echt beter geworden en jonge talenten doorgebroken."

FC Utrecht zag in de zomerstop flink wat vaste krachten vertrekken. Zo kozen onder meer Ricky van Wolfswinkel, Dries Mertens, Kevin Strootman, Michael Silberbauer en Tim Cornelisse voor een andere werkgever. "Ik hoor dat ze vinden dat het nog niet loopt vanwege de vele nieuwe spelers", reageerde Du Chatinier verrast.

"In mijn eerste seizoen had ik ook acht nieuwe spelers. Het verschil is alleen dat ik wél de punten pakte", keek Du Chatinier vervolgens terug. FC Utrecht behaalde in de eerste acht wedstrijden van het vorige seizoen dertien punten en was in de zevende speelronde te sterk voor Ajax (1-2).

Du Chatinier hoopt snel weer een club te vinden, waarbij hij aan de slag kan. "Ik ben er wel weer aan toe om te beginnen. Rob Jansen (agent voor spelers en trainers, red.) is voor mij aan het kijken. Ik voel me nergens te groot voor."

Dikke tetten in Onechanbara Z-bikinibonus

Zombies slachten in Onechanbara Z wordt nog beter nu hoofdpersonage Kagura een sexy bikini krijgt als bonus voor degene die de game bij release aanschaft. Het lapje stof is alleen voor Kagura, medehoofdpersonage Saaya zal het moeten doen met haar schooluniform en kettingzagen.

Hieronder zie je drie afbeeldingen waar Kagura het lapje stof draagt. Onechanbara Z komt 19 januari uit voor Xbox 360 in Japan, een Europese versie is nog niet bekendgemaakt.

Onechanbara ZOnechanbara ZOnechanbara Z

De Boer: "Zelfs tegen Barcelona zal ik 'nee' zeggen"

In de nieuwe uitgave van Voetbal International ging Frank de Boer in op zijn dienstverband bij Ajax. De trainer ziet zichzelf nog langdurig bij de Amsterdamse ploeg werken.

"Ik ben hier op mijn plek. En mijn gezin vindt het heerlijk in Nederland, zij hoeven niet zo nodig weer te verhuizen. Zelfs als Barcelona morgen bij me aanklopt, zal ik daar niet op ingaan. Ik ben nog lang niet klaar hier", aldus de Ajax-trainer.

Als het aan hem ligt werkt hij de komende tien jaar nog bij Ajax: "Dat zou geweldig zijn. Natuurlijk heb ik ook mindere momenten. Als we punten verliezen, of als ik het idee heb dat ik de grip even verlies. Maar daar staan veel mooie momenten tegenover."

Strootman officieel reserve-aanvoerder PSV

Kevin Strootman is officieel benoemd tot reserve-aanvoerder van PSV. Dit meldt FCUpdate vandaag. De middenvelder, die afgelopen zomer overkwam van FC Utrecht, vervulde de rol van captain ook al tegen Roda JC Kerkrade en N.E.C. Nijmegen.

"De trainer kwam een tijdje geleden naar me toe", liet Strootman in een kort interview weten. "Orlando Engelaar was dit seizoen eigenlijk reserve-aanvoerder achter Ola Toivonen, maar hij bedankte daar onlangs voor. De trainer vroeg of ik die rol wilde overnemen, of ik me daar prettig bij voelde. Ik vond het goed en ben nu tweede man."


Kevin Strootman officieel reserve-aanvoerder (Foto: Pro Shots)

EA klaagt EA aan

EA, Electronic Arts, gaat het bedrijf EA, Energy Armor, aanklagen voor misbruik van Electronic Arts zijn logo en naam. Energy Armor is een bedrijf dat onder andere polsbandjes verkoopt dat negatieve ionen weg doet vloeien. Het logo van dat bedrijf wordt ook gebruikt in verschillende reclames.

De klacht is volgens Electronic Arts als volgt: "Energy Armor's use of the Energy Armor EA Mark is likely to cause confusion, or to cause mistake, or to deceive consumers as to an affiliation, connection, or association between Energy Armor and Electronic Arts" en "Indeed, consumers are likely to believe that Electronic Arts is the source of Energy Armor's EA-branded products or has authorized or licensed Energy Armor to manufacture and sell EA-branded products."

Naast dat Energy Armor hun logo niet meer mag gebruiken zoekt Electronic Arts ook een schadevergoeding en een vergoeding voor advocaatkosten. Bekijk hieronder beide logo's.

EA

Veertig trainers willen McClaren opvolgen

Steve McClaren nam afgelopen weekend ontslag als trainer van Nottingham Forest. De 1-3 thuisnederlaag tegen Birmingham City was de druppel voor de voormalig trainer van FC Twente, die al een tijdje in onmin leefde met de directie van de ploeg. Inmiddels hebben meer dan veertig trainers aangegeven McClaren graag te willen opvolgen.

"Het is belangrijk dat we alle procedures volgen en aan iedereen die geïnteresseerd is wat van ons laten horen", aldus Mark Arthur, algemeen directeur van Nottingham Forest. "We willen meer dan ooit een goede structuur bij de club en een voetbalcultuur die ons vooruit kan helpen. Niet alleen de komende maanden, maar op de lange termijn. Ik hoop volgende week een nieuwe trainer te hebben."

Nieuwe algemeen directeur voor ADO

ADO Den Haag heeft een algemeen directeur gevonden. Cees Driebergen wordt per 15 oktober de nieuwe algemeen directeur, meldt de club woensdag. Hij vervangt Mattijs Manders die zijn functie in september neerlegde.

De 50-jarige Driebergen, vader van zwemmer Nick Driebergen, is al tien jaar actief in diverse functies in de voetballerij. Zo was hij enige tijd voorzitter van amateurvereniging Rijnburgse Boys. Daarnaast was hij regioafgevaardigde bij de KNVB en is hij in allerlei nevenfuncties betrokken bij het amateurvoetbal in de Bollenstreek.

Voorzitter van de Raad van Commissarissen Henk Jagersma licht de keuze voor Driebergen toe. "Met Cees Driebergen haalt ADO Den Haag een zeer ervaren iemand binnen om het beleidsplan verder uit te voeren", zegt Jagersma. "Een beleidsplan dat ADO stevig commercieel en maatschappelijk verankert in de stad en regio."

Samsung wil lancering iPhone 4S tegenhouden

Samsung heeft direct na de aankondiging van de iPhone 4S laten weten dat ze Apple zullen aanklagen op basis van patentinbreuk, met als doel het nieuwe toestel te bannen. Er liggen al aanklachten klaar om in Korea, Italië en Frankrijk de verkoop van de smartphone te verbieden.

Samsung en Apple zijn al jaren in een juridische strijd verwikkeld, wat niet zelden zorgt voor ophef. Onlangs heeft Apple de verkoop van de Samsung Galaxy Tab in verschillende landen weten te verbieden op basis van een soortgelijke patentkwestie. Samsung ziet na de aankondiging van de iPhone 4S zijn kans schoon om nu hun eigen belangen te verdedigen. In dit geval gaat het om antenne en wireless-technologie waar Apple blijkbaar gebruik van maakt.

"Apple heeft bewust onze eigendomsrechten geschonden, waardoor ze meeliften op onze technologie. We zijn vastberaden om ons intellectueel eigendom te verdedigen."

Over heel de wereld hebben beide electronicagiganten ruim twintig zaken lopen met betrekking tot patenten.

Opnieuw schorsing voor Mourinho

Jose Mourinho is voor zijn rol in het opstootje in de Supercup-wedstrijd tegen FC Barcelona voor twee wedstrijden geschorst. De trainer van Real Madrid prikte op 17 augustus met zijn vinger in het oog van Tito Vilanova, de assistent-trainer van Barça. Mourinho heeft er net een schorsing opzitten vanwege wangedrag in de halve finale van de Champions League, eveneens tegen de Catalaanse aartsrivaal.

De nieuwe schorsing van Mourinho heeft voorlopig niet al te veel gevolgen. De straf geldt niet voor competitie-, beker- of Champions Leaguewedstrijden, maar slechts voor een toekomstige deelname aan de Supercup. Wel moet de Portugees een boete van zeshonderd euro betalen.

Ook Vilanova werd door de Spaanse voetbalbond bestraft. De assistent van Barcelona is voor een wedstrijd geschorst en kreeg net als Mourinho een boete van zeshonderd euro.


Opnieuw schorsing voor Mourinho (Foto: Novum)

Sonic heeft haast in gameplayfilmpjes

Er zijn twee gameplayfilmpjes online gezet voor Sonic Generations. In Sonic Generations kan je spelen met de oude Sonic of de nieuwe Sonic. Elke egel zal zijn eigen versie van de levels krijgen en de oude Sonic heeft 2D-levels en de nieuwe heeft 3D-levels. Bekijk hieronder gameplayfilmpjes van de 2D Sonic.

Sonic Generations komt 4 november uit voor PS3, Xbox 360 en Nintendo DS. De game is gemaakt om het twintigjarig bestaan van Sonic te vieren die in juni 1991 voor het eerst het licht zag.

De Boer laat El Hamdaoui bij Jong Ajax

Ondanks dat eerste spits Kolbleinn Sightórsson tot en met de winterstop is uitgeschakeld met een enkelblessure, denkt Ajax-trainer Frank de Boer er niet aan om Mounir El Hamdaoui terug te halen bij de selectie. Ook ging de oefenmeester nogmaals in op de positie van Theo Janssen binnen de selectie.

"Ik heb bewust gekozen voor de verwijdering van Mounir uit de selectie en daar sta ik nog steeds achter. Ik moet het groepsproces bewaken. Als daar op wat voor manier dan ook aan getornd wordt, ben je nog veel verder van huis", aldus De Boer. "Het zou goed zijn als we in de winterstop tot een oplossing komen. Dan doel ik op een verkoop. Want hier heeft niemand wat aan. Het speelt in mijn beleving ook geen rol meer. Ik ben verder gegaan met andere spelers en daar richt ik me op."

Over de positie van Janssen is De Boer duidelijk, hij wil dat medespelers meer op de spelbepaler van de Amsterdammers gaan letten: "Janssen weet zelf ook dat hij dominanter kan spelen dan dat hij tot nu toe heeft gedaan. Xabi Alonso is bij Real Madrid hetzelfde type speler en die vult het met twee vingers in de neus in. Dat moet Theo met zijn kwaliteiten ook kunnen. Theo is gelukkig stoïcijns genoeg om zich niet door alle kritiek te laten beïnvloeden. De kritiek vind ik ook overdreven. Bij een slecht resultaat moet men niet alles maar bij Theo op het bord gooien. Het gaat om samenspel."

"Zo moeten de voorhoedespelers beter anticiperen op zijn kwaliteiten. Als Theo op zijn positie opendraait, weet je dat hij een dieptepass kan en wil geven. Dus zodra Theo de bal krijgt moeten de voorhoedespelers zich al aanbieden of de diepte zoeken. Ik geloof er heilig in dat Theo op deze positie van grote waarde kan zijn", besluit de trainer van Ajax.

Bokser Danyo nog altijd niet naar Spelen

Bokser Stephen Danyo heeft zich nog steeds niet weten te plaatsen voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Gisteren verloor onze landgenoot in de kwartfinales van het WK boksen in Azerbeidzjan van de Rus Andrej Zamkovoj.

Mocht Zamkovoj de finale behalen, dan plaatste Danyo zich alsnog voor de Spelen. De Rus verloor echter vandaag zijn kwartfinale en daardoor zal de 22-jarige Danyo zich via het kwalificatiernooi moeten zien te plaatsen voor de Spelen.

In 1992 vaardigde Nederland voor het laatst boksers af naar de Spelen. Destijds won Orhan Delibas zilver en pakte Arnold Vanderlyde brons.

Bodde: "Ik speel nog in 2011"

Afgelopen week kwam het bericht naar buiten dat Swansea City vreest voor de voetballoopbaan van Ferrie Bodde. De Nederlander wordt voor de derde keer aan zijn knie geopereerd en in Wales zijn ze bang dat hij niet meer op het voetbalveld zal terugkeren.

Bodde was dichtbij een rentree bij The Swans, maar een nieuwe ingreep aan zijn knie gooide opnieuw roet in het eten. Over een naderend afscheid wil de speler zelf absoluut nog niet praten. Bodde reageerde tegenover VI verontwaardigd op de berichten: "Ik stond te kijken van alle verhalen. Ik ben ervan overtuigd dat ik terugkeer. Voor 1 januari hoop ik weer wedstrijden te hebben gespeeld in de hoofdmacht."

De Nederlander maakt zich niet druk om het herstel na de ingreep, waarbij een stukje meniscus is verwijderd: "Eigenlijk mag je het niet eens een operatie noemen. Ik loop er nu al weer op. Puur uit voorzorg, omdat ik het niet helemaal vertrouwde, hebben ze de knie schoongemaakt. Met de kruisbanden en dergelijke was niets mis."

"Momenteel zit ik nog in Nederland, hier ga ik twee à drie weken goed trainen en dan ga ik in Swansea verder aan mijn herstel werken", besluit de speler van Swansea City, waar ook de Nederlanders Michel Vorm en Kemy Agustien onder contract staan.

Gemeentehuis dicht na bedreiging burgemeester

De burgemeester van Hoogezand heeft woensdagmiddag besloten het gemeentehuis te sluiten omdat ze was bedreigd. Een 32-jarige man uit Hoogezand had de bedreiging geuit tegen een politieman en is later op de middag aangehouden.

Na het gesprek met de agent ging de 32-jarige ervandoor, waarop de burgemeester werd gewaarschuwd. De deuren van het gemeentehuis gingen vervolgens dicht, waarbij de politie de ingang in de gaten hield.

Agenten wisten de verdachte even later te traceren op de Erasmusweg, waar hij werd gearresteerd. Hij is in een cel gezet en wordt donderdag verhoord.

Burgmeester Yvonne van Mastrigt (PvdA) heeft aangifte gedaan van bedreiging. Zij gaf aan onder de indruk te zijn van de gebeurtenis, laat de politie weten. De aard en reden van de bedreigingen zijn niet bekendgemaakt.

Drie drugsdealers aangehouden

Met de arrestatie van drie mannen denkt de politie de overlast van drugsdealers in de Noord-Hollandse regio Kennemerland flink te hebben ingeperkt. De recherche was de mannen al een tijdje op het spoor. De drie werden dinsdag aangehouden, meldt de politie woensdag.

De arrestanten zijn een 25-jarige man uit Hilversum, een 21-jarige man uit Heemskerk en een 22-jarige man uit Velsen-Noord. Twee van hen werden op heterdaad betrapt.

Na de aanhoudingen werden op meerdere adressen huiszoekingen verricht, waarbij onder meer harddrugs, geld en twee vuurwapens werden gevonden. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

'Beckham kan naar Frankrijk of Engeland'

Ondanks zijn 36-jarige leeftijd is David Beckham nog altijd in trek bij diverse Europese ploegen. Zo heeft uit zijn vaderland Leicester City interesse getoond. Vanuit Frankrijk heeft Paris Saint-Germain laten weten de middenvelder graag over te willen nemen.

Sven-Göran Eriksson, trainer bij Leicester City, heeft aan Beckham gevraagd of hij interesse heeft om speler/trainer te worden bij de ploeg uit de Championship. Ook vanuit Frankrijk is er interesse in de Engelsman. Le Parisien liet weten dat vertegenwoordigers van Paris Saint-Germain naar de Verenigde Staten zijn afgereisd om met Beckham te onderhandelen.

De Franse ploeg wil de middenvelder graag transfervrij overnemen van Los Angeles Galaxy. In anderhalf jaar tijd kan Becks een bedrag van ongeveer zes miljoen euro verdienen bij de ploeg uit Parijs. In de Franse hoofdstad zou Beckham herenigd kunnen worden met Leonardo, die op dit moment technisch directeur is bij Paris Saint-Germain. De twee werkten eerder samen bij AC Milan, waar Leonardo trainer is geweest.

"De deur staat open. Beckham is meer dan een voetballer. Hij is een merk, een pop-idool. Ik zou altijd overwegen hem aan te trekken. Hij luistert naar de coach en wil altijd het beste voor het team. Hij is een voorbeeld. Ik heb met hem gewerkt en daarom heb ik hier zijn naam laten vallen", aldus Leonardo over de Engelsman. Het contract van Beckham bij LA Galaxy loopt nog tot november. Eerder toonden ook Tottenham Hotspur en Queens Park Rangers interesse.

Fiennes en Cronenberg krijgen Britse filmprijzen

Acteur Ralph Fiennes en regisseur David Cronenberg worden toegelaten tot de Fellowship van het British Film Institute (BFI). Dat meldt de BBC dinsdag. De filmmakers krijgen de onderscheiding op de 55e editie van het London Film Festival (LFF), dat wordt georganiseerd door het BFI. De toetreding tot het genootschap is de grootste eer die het filminstituut kan toekennen.

De 48-jarige Fiennes is voornamelijk bekend van Schindler's List, The English Patient en zijn rol als Lord Voldemort in de Harry Potter-films. Hij zegt 'zeer vereerd en verrukt' te zijn met de onderscheiding. Zijn regiedebuut Coriolanus, een moderne bewerking van het stuk van Shakespeare, krijgt een speciale galavertoning tijdens het filmfestival.

De 68-jarige Cronenberg, vooral bekend als regisseur van The Fly, Crash en Eastern Promises, is de eerste Canadees die de prestigieuze prijs ontvangt. Zijn nieuwste film, de thriller A Dangerous Method over de relatie tussen de psychologen Sigmund Freud en Carl Jung, gaat tijdens het LFF in première.

Cronenberg noemt de eer 'monumentaal, overweldigend zelfs'. "Het feit dat ik de eerste Canadees ben die deze filmprijs wint, maakt het alleen maar mooier. De Britse filmindustrie heeft me altijd geïnspireerd en nu mag ik mezelf tot deze groep filmmakers rekenen."

Het London Film Festival vindt dit jaar van 12 tot 27 oktober plaats in de Engelse hoofdstad. Cronenberg en Fiennes ontvangen hun onderscheidingen op 26 oktober.


Fiennes en Cronenberg krijgen Britse filmprijzen (Foto: Novum)

Werner Herzog speelt slechterik in Tom Cruise-film

Regisseur en acteur Werner Herzog heeft een rol in One Shot. De Duitser is als ex-oorlogsgevangene te zien naast Tom Cruise als Jack Reacher, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. Het is de eerste grote filmrol voor de 69-jarige Herzog.

De film is gebaseerd op de boekenserie van Lee Child over de oud-militair Reacher, de rol van Cruise. Hij is gaan zwerven en onderzoekt de zaak van een sluipschutter die verdacht wordt van vijf moorden. Herzog kruipt in de huid van The Zec die de moorden heeft georganiseerd en aan het hoofd staat van een samenzwering.

Herzog regisseerde onder meer de documentaire Grizzly Man uit 2005 en de thriller My Son, My Son, What Have Ye Done uit 2009, waarvoor hij het ook scenario schreef. Als acteur had hij een gastoptreden in de tv-serie The Simpsons.

One Shot wordt geregisseerd door Christopher McQuarrie die ook het scenario schrijft. De film staat gepland voor 2013.


Werner Herzog speelt slechterik in Tom Cruise-film (Foto: Novum)

Red Bull wil Vettel langer aan zich binden

De formule 1-renstal Red Bull Racing wil Sebastian Vettel langer aan zich binden. Sportdirecteur Helmut Marko van het Oostenrijkse team bevestigde woensdag in het magazine Sport Bild dat hij de Duitser een contract tot en met 2016 wil aanbieden. Zijn huidige verbintenis loopt tot eind 2014.

De 24-jarige Vettel kan zondag in de Grote Prijs van Japan zijn wereldtitel prolongeren. Hij heeft op het circuit van Suzuka genoeg aan 1 punt.

Begeerde Van Persie zwijgt over toekomst

De toekomst van Robin van Persie bij Arsenal is onzeker door het gebrek aan prijzen. De Oranje-international houdt zich op de vlakte.

Van Persie wilde vandaag in het trainingskamp van Oranje niet te diep ingaan op vragen over zijn toekomst bij Arsenal. De Engelse grootmacht, waarvoor de 28-jarige aanvaller sinds 2004 speelt, beleeft een dramatische seizoenstart in de Premier League en lijken ook in de komende jaren een rol in de marge te gaan spelen.

"Ik weet het niet, ik kan niet in de toekomst kijken", reageert Van Persie op de vermeende interesse van de nieuwe rijken als Manchester City. "Iedereen maakt zijn eigen historie en pas achteraf kan je kijken hoe die gelopen is." Hetzelfde antwoord gaf Van Persie op de vraag of hij voor een andere club in Engeland zou kunnen en willen spelen. "Ik weet het niet, ik kan niet in de toekomst kijken."

De Rotterdammers zag de afgelopen jaren de verhoudingen in de Premier League veranderen. ''Om maar eens wat aan te geven: toen ik naar Arsenal kwam, wonnen we direct met 6-0 van Manchester City. Maar er is de afgelopen jaren veel gebeurd in Engeland. Toch vind ik de Premier League nog steeds de mooiste competitie ter wereld, ze geeft me alles wat ik wil."

Halle Berry speelt heldhaftige telefoniste

Halle Berry gaat een telefoniste van een alarmlijn spelen in de film The Hive. Dat zegt regisseur Joel Schumacher tegen de Amerikaanse filmsite Coming Soon. Haar personage herkent tijdens een gesprek met een meisje in nood de stem van een moordenaar uit haar eigen verleden. Daarop onderneemt ze actie.

Hoewel de 45-jarige Berry nog niet heeft getekend, is Schumacher ervan overtuigd dat ze ja zegt. Het enige waar hij nog niet zeker van is, is de titel. Een horrorfilm over mieren uit 2008 heeft dezelfde titel en de regisseur zegt dat hij daar jeuk van krijgt.

Het scenario is van Richard D'Ovidio. Hij schreef eerder de actiekomedie Exit Wounds met Steven Seagal en de horrorfilm Thir13en Ghosts.

Schumachers volgende film is de misdaadthriller Trespass, met Nicolas Cage en Nicole Kidman in de hoofdrollen. Zij spelen een echtpaar dat in hun huis wordt gekidnapt en losgeld moet betalen. Langzaamaan komt echter aan het licht dat ze niet helemaal eerlijk tegen elkaar zijn geweest. Een Nederlandse premièredatum is nog niet bekend.


Halle Berry speelt heldhaftige telefoniste (Foto: Novum)

Finale Davis Cup in Sevilla

De finale van de Davis Cup, die zal gaan tussen Spanje en Argentinië, wordt begin december afgewerkt in het Spaanse Sevilla. Dit maakte de Spaans tennisbond vandaag bekend.

De finale zal afgewerkt worden van 2 tot 4 december. Valencia was lang in de race om de finale binnen te halen, maar volgens de bod voldeed Sevilla als enige Spaanse stad aan alle eisen.

Dit jaar kan Spanje de Davis Cup voor de vijfde keer binnenhalen. De Argentijnen wisten de landenwedstrijd nog nooit te winnen. Drie jaar geleden verloor Argentinië de finale van Spanje.

Biografische film Lady Gaga in de maak

De Amerikaanse tv-zender Lifetime werkt aan een film over het leven van Lady Gaga. Fame Monster: The Lady Gaga Story gaat over de tienerjaren van de nu 25-jarige zangeres tot haar opkomst als wereldberoemde popster. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

De film wordt gebaseerd op het boek Poker Face: The Rise and Rise of Lady Gaga van Maureen Callahan uit 2010. Het scenario wordt geschreven door Norman Snider, die onlangs de misdaadkomedie Casino Jack schreef, een film met Kevin Spacey in de hoofdrol.

Het verhaal volgt het leven van Stefani Germanotta, die ooit begon als rocker en later werd getransformeerd tot de megaster Lady Gaga. De zangeres brak in 2008 door met haar album The Fame en is sindsdien regelmatig in het nieuws vanwege haar muziek en haar opvallende outfits.

Lady Gaga is zelf niet bij de film betrokken. De casting begint binnenkort. Lifetime laat weten niet primair geïnteresseerd te zijn in een goede zangeres. De hoofdrolspeelster moet vooral fysiek lijken op Lady Gaga.


Biografische film Lady Gaga in de maak (Foto: Novum)

Vijf Filmtips voor de maand Oktober

Het filmaanbod in oktober is zeer divers te noemen. Zo is het festivalseizoen in de Verenigde Staten weer geopend en dit is met het uitkomen van de nieuwe film van George Clooney ook te merken in de Nederlandse bioscopen.

Naast de politieke film van Clooney wordt er in deze special aandacht besteed aan een thriller waarin de hoofdrol is weggelegd voor een wereldwijde epidemie, een grove komedie met een hoofdrol voor een ongewoon duo, de zwanenzang van een wereldwijd aanbeden filmhuisregisseur en de langverwachte verfilming van een iconische stripheld.

Maar naast de geselecteerde films komt er in oktober een aantal films uit die het waard zijn om besproken te worden. Zo wordt het boksdrama Warrior zeer goed ontvangen in de Amerikaanse bioscopen en ook van de komische dramafilm Beginners mag veel verwacht worden. Tevens is de animatiefilm The Lion King uit 1994 in een 3D-versie te zien in de bioscopen. Daarnaast zijn er een aantal Nederlandse films die uitkomen (All Stars 2: Old Stars, De Heineken Ontvoering), en niet geheel verrassend brengt Hollywood ons ook een rijtje vervolgfilms (Spy Kids 4, Paranormal Activity 3) en remakes (Footloose, The Three Musketeers) die niet bepaald tot de verbeelding spreken.

UCI maakt eerste World Tour-teams bekend

De wielerunie UCI heeft vandaag een lijst van teams bekendgemaakt die nu al zeker zijn van een plekje op het hoogste niveau van het wielrennen. De Nederlandse wielerformaties Rabobank en Vacansoleil maken ook in 2012 deel uit van de World Tour.

Behalve de Nederlandse ploegen kregen ook AG2R, Astana, BMC, Euskaltel, Lampre, Liquigas, RadioShack-Nissan-Trek en Team Sky een plekje in de World Tour. Deze status geeft de ploegen een startrecht in alle klassiekers en grote rondes.

Skil Shimano, dat volgend jaar onder de naam 'Project 1T4I' zal rijden, heeft samen met nog zeven andere wielerploegen een aanvraag ingediend voor de World Tour. Dit seizoen komt de Nederlandse ploeg uit in de ProContinental Tour. Over enkele weken maakt de UCI de volledige indeling voor 2012 bekend.

Skil-Shimano strikt 19-jarig Frans rondetalent

Vanaf 2013 rijdt de Fransman Warren Barguil voor het team van Skil-Shimano. Op de site van zijn huidige ploeg, AC Lanester 56, maakte de jonge renner dit zelf bekend. Zijn komst is door ploegleider Christian Guiberteau bevestigd.

De Fransman werd al kampioen bij de junioren en eindigde dit jaar als vijfde in de Tour l'Avenir. "Het feit dat ik nu al een contract getekend heb voor het jaar 2013, brengt me veel rust voor het komende seizoen", aldus Barguil.

Alonso zet zinnen op vice-kampioenschap

Coureur Fernando Alonso zet dit jaar zijn zinnen op de tweede plek. De Ferrari-rijder realiseert zich daarbij dat dit zeker niet makkelijk gaat worden, gezien de vorm van concurrent McLaren. Op dit moment staat Alonso derde in de strijd om de wereldtitel, één punt achter Jenson Button.

"We maken geen kans meer op de titel, maar er is nog voldoende om voor te vechten", aldus de Spanjaard. "Zo is er nog de tweede plaats in het rijderskampioenschap. Het zou een fantastisch resultaat zijn voor het team als we die plek nog zouden kunnen pakken. Er zijn momenteel vier gegadigen voor die tweede plaats. Ik denk dat we er pas in Brazilië achter zullen komen wie er met die tweede plek vandoor gaat."

"Het wordt zeker niet gemakkelijk voor ons. Onze naaste rivalen lijken de laatste races iets sterker te zijn geworden. Maar het is nog geen verloren zaak. Vanaf nu moet alles gewoon perfect gaan", vervolgde Alonso. "Daarnaast maken we ook nog kans op de tweede plaats bij de constructeurs. Dat wordt een nog veel grotere uitdaging, aangezien McLaren een flinke voorsprong op ons heeft. Maar onmogelijk is het niet. We gaan hard aan het werk om het seizoen zo goed mogelijk af te sluiten."

Batman: Arkham City krijgt nog een villain

Batman: Arkham City had al een mooie lijst aan vijanden en daar komt vanaf vandaag nog eentje bij. De Mad Hatter gaat zijn opwachting maken. Na Joker, Riddler, Harley Quinn, Bane, Hugo Strange, Two-Face, Penguin, Mr Freeze, Talia al Ghul en Calendar Man is dit de elfde superschurk.

Mad Hatter is niet officieel aangekondigd maar in een video zien we een kort glimp van de schurk. Geruchten gaan dat de sequences met Mad Hatter vergelijkbaar zullen zijn als de scenes met Scarecrow uit de eerste game. De game zal waarschijnlijk in deze stukjes een gewijzigde gameplay krijgen.

Qatar bereidt zomers WK voor

De organisatie van het WK 2022 in Qatar negeert het advies van de FIFA om het toernooi in de winter te houden. De Qatarezen zijn van plan om in de zomer van 2022 af te trappen.

De organisatie van het toernooi is momenteel druk bezig om ervoor te zorgen dat de hitte tijdens het WK nog enigszins draaglijk zal zijn. Met de nieuwste technologieën wordt hard gewerkt aan unieke koelsystemen die de stadions moeten voorzien van frisse lucht.

FIFA-voorzitter Sepp Blatter kondigde eerder aan dat het WK wellicht in de winter plaats zou vinden, mochten de termperaturen naar onmenselijke hoogten stijgen in de stadions. Volgens de organisatie zal het WK gewoon in de zomer worden gehouden.

"We hebben een bid ingeleverd met het doel om een WK in de zomer te houden", laat secretaris-generaal Hassan Al Thawadi van het WK 2022 weten bij de Leaders in Football Conference. De keuze voor Qatar om een WK te organiseren riep bij de bekndmaking al veel weerstand van voetballiefhebbers op.

Rapper 50 Cent in actiethriller

Rapper 50 Cent heeft weer een filmrol te pakken. De 36-jarige Amerikaan gaat in de actiefilm The Pursuit spelen, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. De rapper, die hard werkt aan zijn acteercarrière, produceert de film zelf.

The Pursuit wordt een harde actiethriller over een agent en een crimineel die samenwerken om een gevluchte bankrover te pakken. Een rijksagent jaagt ondertussen op de twee mannen om te voorkomen dat ze de bankrover doden. Welke rol 'Fiddy' gaat spelen, is nog onbekend.

Het scenario van The Pursuit is geschreven door Matt Johnson, bekend van Into the Blue. Jessey Terrero regisseert de film. Hij heeft vaker met de rapper samengewerkt. Zo maakten de twee de actiefilm Gun en werken ze momenteel aan het misdaaddrama Freelancers met Robert De Niro.

De opnamen van The Pursuit gaan in februari van start in Louisiana. Wanneer de film in de bioscopen gaat draaien, is nog onbekend.


Rapper 50 Cent in actiethriller (Foto: Novum)

Zombies killen met Yakuza vanaf maart

SEGA heeft bevestigd dat er een zombie-variant van Yakuza gaat komen in Europe en Amerika. Vanaf maart 2012 kunnen we Tokyo bevrijden van zombies in Yakuza: Dead Souls. De game zal uitkomen voor PlayStation 3. De game zal de Japans versie volgen (Yakuza of the End) en zal daarnaast nog enkele nieuwe mini-quests krijgen.

"We know how much people love Yakuza in the West and with Dead Souls being the latest and greatest in the franchise its only right we bring it to them closer to the Japanese release than ever."

Petkovic en Ivanovic kwartfinalist Beijing

Andrea Petkovic en Ana Ivanovic zijn de eerste kwartfinalisten van het WTA-toernooi in Beijing. De Duitse Petkovic (9) klopte Marion Bartoli (8) met 4-6, 6-4 en 7-5. Ivanovic had zich eerder woensdag al geplaatst ten koste van de als derde geplaatste Vera Zvonareva. De Servische won met 6-2 en 6-1.

Petkovic verloor de eerste set van Bartoli, maar won de tweede in een gelijkopgaand duel. In de derde set had Petkovic plots de overhand en liep uit naar 5-1. De wedstrijd uitserveren lukte echter niet en Bartoli brak tweemaal terug. Toen de Française op 6-5 voor Petkovic serveerde om in de wedstrijd te blijven, sloeg die echter alsnog toe.

Ivanovic en Zvonareva begonnen aarzelend aan hun partij, maar al snel kwam Ivanovic op stoom. De voormalig nummer een van de wereld maakte korte metten met haar Russische opponente en boekte en passant haar eerste overwinning op een speelster uit de top vijf sinds Roland Garros 2008.

'Milieubeleid al jaren ineffectief'

Het Nederlandse landelijke milieubeleid is al sinds 1995 ineffectief. Gestelde doelen worden niet gehaald omdat niet alle maatregelen worden uitgevoerd. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd rapport van de Algemene Rekenkamer. De rekenkamer zet ook vraagtekens bij het beleid van het huidige kabinet.

De rekenkamer concludeert ook dat Europees beleid het Nederlands beleid vaak tegengewerkt. Zo zorgt de invoering van de CO2-emissiehandel ervoor, dat in Nederland juist meer CO2-uitstoot plaatsvindt. Nederlandse bedrijven die met belastinggeld hun uitstoot verminderden, hebben hierdoor namelijk hun emissierechten kunnen verkopen aan milieuonvriendelijke bedrijven.

De rekenkamer heeft bij haar onderzoek speciale aandacht gegeven op het beleid rond energie-intensieve industrie. In die sector is sinds 1995 amper energie bespaard. Dat komt volgens de onderzoekers doordat ingestelde instrumenten later weer werden afgezwakt.

Voorbeeld is een convenant waarbij overheid en bedrijfsleven hadden afgesproken energie te besparen. Hiervoor kregen zij een vrijstelling op energiebelasting. Het kabinet liet vervolgens het convenant wel los, maar draaide het belastingvoordeel niet terug, schrijft de rekenkamer.

Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) heeft opnieuw een dergelijk convenant ondertekend. Het huidige kabinet verwacht hiermee het doel om twintig procent minder CO2 in 2020 te halen. Naar aanleiding van de resultaten uit het verleden, zet de rekenkamer hier vraagtekens bij.

Milieumaatregelen vallen nu onder veel ministeries. De Tweede Kamer kan hierdoor maar moeilijk controleren wat de effecten zijn. De rekenkamer vraagt het kabinet om in een rapport duidelijk te maken wat de effecten zijn van het nieuwe beleid.

Universiteit eist excuses van VVD

De Universiteit van Maastricht wil publieke verontschuldigingen van de VVD in Roermond. Die had hoogleraren prostituees van de krant De Limburger genoemd in de affaire rond wethouder van economische zaken Jos van Rey. De hoogleraren hadden gezegd dat een onafhankelijk onderzoek naar hem is gerechtvaardigd.

De krant schreef afgelopen weekend dat Van Rey structureel de schijn van belangenverstrengeling met zich meedraagt. De VVD-senator zou tegen de gedragscode in hebben meebeslist over miljoeneninvesteringen in projecten waarbij een bevriende ontwikkelaar is betrokken.

Burgemeester Henk van Beers besloot maandag een onderzoek in te stellen naar de integriteit van de 66-jarige Van Rey, wiens onafhankelijkheid niet gewaarborgd zou zijn vanwege zijn zakelijke activiteiten. Hij heeft een vastgoed- en verzekeringsbedrijf.

De VVD in Roermond zette de twee hoogleraren op zijn website weg als 'prostituees' van De Limburger. Een van hen werkt aan de Universiteit van Maastricht. Die vindt dat meer dan een belediging of een hoogopgelopen emotie. "De betreffende opmerking raakt de wetenschap in haar diepste kern: wetenschappelijke integriteit", staat in een brief aan de lokale VVD-afdeling.

De universiteit vindt dat de reactie van de hoogleraren getuigt van zorgvuldigheid. "Het betreft een aanbeveling om op onafhankelijke wijze te komen tot transparantie." De reactie van de VVD is dan ook 'volstrekt onterecht en ongepast'. Als er geen excuses komen, overweegt de universiteit andere stappen, aldus rector magnificus Gerard Mols.

De betreffende passage is inmiddels verwijderd van de lokale VVD-website.

Overigens bezorgde de partner van Van Rey zaterdag een stuk vis op het thuisadres van een journalist van De Limburger, vergezeld van de artikelen over Van Rey en een briefje met de tekst: wie kaatst, moet de bal verwachten.

Verkeerscontrole geschrapt na lekken draaiboek

Een grote verkeerscontrole die 21 oktober zou plaatsvinden in Hoofddorp is geschrapt, omdat een intern draaiboek is gepubliceerd op internet. Het draaiboek is volgens de politie in verkeerde handen gekomen. Hoe dit kon gebeuren, is nog onbekend.

Aan de verkeerscontrole zouden behalve de politie nog andere partijen deelnemen. De politie stelt te betreuren dat de informatie openbaar is gemaakt en heeft een onderzoek ingesteld.

Kamer stemt donderdag over noodfonds

De Tweede Kamer stemt donderdag over het uitgebreide noodfonds voor de euro, direct na afloop van de financiële beschouwingen. Dat heeft de Kamer woensdag besloten.

De Europese regeringsleiders sloten op 21 juli een akkoord over aanpassing van het noodfonds, dat straks 780 miljard euro omvat. Eurolanden die in zware problemen zitten, kunnen daar een beroep op doen.

Nederland is een van de weinige landen waar het parlement nog niet heeft ingestemd. Naar verwachting gaat een meerderheid van de Tweede Kamer akkoord met uitbreiding van het fonds, de zogeheten European Financial Stability Facility (EFSF).

Ook in Malta en Slowakije moet het parlement nog stemmen. In Slowakije is de uitslag onzeker, doordat de regerende coalitie verdeeld is. Daar wordt op 11 oktober gestemd.

FOK! is op zoek naar de ultieme Halloweenfilm

FOK! is op zoek naar de beste Halloweenfilm aller tijden. Teneinde te weten te komen welke film jij het liefst op 31 oktober op je tv wil zien gaat Fok! een tournament organiseren waarin jij aan kan geven wat je favoriete Halloweenfilms zijn. 

Inspiratiebronnen:

Halloween op de IMDB
Horror film wiki
Nog meer Halloween films...

De regels

• Een film heeft 3 nominaties nodig om door te gaan
• Minimale speelduur: 45 min.
• Film moet minimaal één van de volgende keywords hebben op de IMDB om genomineerd te worden:

Halloween
Pumpkin
Slasher
Slasher Flick

Films mogen HIER genomineerd worden tot en met zondag 9 oktober.

halloween 
Wat is voor jou de ultieme Halloweenfilm? 

Johnny Depp doet alles voor geld

Johnny Depp zegt dat hij op het moment alles aan zou grijpen als hij er maar genoeg geld voor vangt. "Ik doe het voor mijn kinderen", zegt de 48-jarige acteur in het novembernummer van het Amerikaanse tijdschrift Vanity Fair. "Het is belachelijk."

"Het komt erop neer dat als ze me een absurd bedrag zouden geven, ik het zou doen", gaat de acteur verder, die naar verluidt zo'n driehonderd miljoen dollar kreeg voor zijn rol als Captain Jack Sparrow in de vier Pirates of the Caribbean-films. "Ik moet wel. Het is niet voor mij, snap je? Ik doe het echt alleen voor mijn kinderen." Depp heeft samen met zijn partner, de tien jaar jongere Franse actrice Vanessa Paradis, een dochter van 12 en een zoon van 9.

Toch lijkt Depp, die vooral bekendstaat om zijn opvallende rollen in kleine films, niet van plan alleen nog kaskrakers te maken. Zijn volgende film The Rum Diary, een drama over een Amerikaanse journalist in het Puerto Rico van de jaren vijftig, gaat op 22 december in première. Hij neemt momenteel met Tim Burton de horrorfilm Dark Shadows op, waarin hij een vampier speelt. "Ik heb dat soort stimulaties ook gewoon nodig."

Een vijfde Pirates-film lijkt zo goed als zeker, maar er zijn nog geen concrete plannen. Depps volgende grote publieksfilm is de western The Lone Ranger, waarin hij de indiaan Tonto speelt. Wanneer die film uitkomt, is nog onbekend.

Folkmuzikant Bert Jansch overleden

De Schotse folkgitarist Bert Jansch is overleden op 67-jarige leeftijd. Jansch, die aan kanker leed, overleed vanochtend in een ziekenhuis in Hampstead.

Jansch, oprichter van de groep Pentangle, was een grote inspiratiebron voor vele muzikanten zoals Neil Young, Johnny Marr, Paul Simon en Jimmy Page. De muzikant werd geboren als Herbert Jansch op 3 november 1943 in Glasgow. In 1967 richt hij samen met John Renbourn, Jacqui McShee, Danny Thompson en Terry Cox de groep Pentangle op. Nadat de groep in 1973 uiteen valt gaat Jansch solo verder.

In 2006 verscheen Jansch' 23e en laatste album the Black Swan waarop de muzikant samen met Beth Orton en Devendra Banhart te horen is. In 2001 ontving de muzikant een Lifetime Achievement Award bij de BBC Radio 2 Folk Awards, in 2006 gevolgd door de Mojo Merit Award. Bert Jansch laat zijn vrouw Loren en zonen Kieran en Adam achter.


Folkmuzikant Bert Jansch overleden.

 

FA kondigt vertrek Capello aan

De Engelse voetbalbond FA heeft bevestigd dat Fabio Capello na het EK 2012 afscheid neemt als bondscoach van de nationale ploeg.

De Italiaan zinspeelde zelf al enige tijd op een vertrek, maar zowel de keuzeheer als de FA hadden dit bericht nog niet officieel bevestigd. David Bernstein, voorzitter van de FA, kwam vandaag met het nieuws naar buiten dat de wegen van The Three Lions en Capello scheiden in diverse Engelse media.

Engeland is bijna zeker van plaatsing voor het EK. De ploeg van Capello heeft nog maar één punt nodig om zich te verzekeren van een startbewijs in Polen en Oekraïne volgend jaar. Capello was sinds 2008 bondscoach bij de Engelsen. Tijdens het WK in 2010 reikte Engeland tot de achtste finales.

Over de opvolging van Capello wordt inmiddels druk gespeculeerd. Enkele Britse media schrijven dat Tottenham Hotspur-manager Harry Redknapp bovenaan het lijstje staat van de FA. Voormalig bondscoach Sven-Göran Eriksson schoof woensdag de naam van Arsène Wenger naar voren.

Burrito nekt seksrelatie milf en knaapje

Het 'geile milfjes'-bericht van vandaag neemt ons mee naar de staat Oklahoma, waar ene Amy Blose is opgepakt wegens seks met een minderjarige knul. De 37-jarige milf uit Norman werd gepakt nadat ze een liefdesbriefje voor haar 13-jarige vriend had verstopt in een burrito.

De getrouwde moeder wilde haar toyboy op een bijzondere manier verrassen. Ze kocht bij een restaurant een burrito, verstopte er een briefje in en vroeg een 15-jarig klasgenootje van de jongen de snack bij het ventje af te leveren. Toen de knul het briefje met de tekst 'He lieverd, ik hou voor altijd van jou' las, belde hij gelijk zijn ouders. Deze hebben hierop direct de politie ingelicht.

Blose werd een halfjaar geleden al eens in de boeien geslagen nadat de ouders van het ventje hun zoon in haar auto hadden zien stappen. Uit de gesprekken met het kereltje die hierop volgden, is gebleken dat het stel meerdere malen seks met elkaar hebben gehad. Ook heeft zij hem naaktfoto's van haarzelf gestuurd.

Naar aanleiding van het 'burritoincident', dat vorige week boven tafel kwam, is Blose deze week nogmaals gearresteerd. In november zal zij moeten voorkomen wegens vele malen seks met een persoon onder 14 jaar, waaronder ook orale seks. Indien zij schuldig wordt bevonden, kan ze voor de rest van haar leven achter tralies belanden.

Blose
De overspelige milf in kwestie (foto: Cleavland County Police)

1 op 3 veteranen VS vindt oorlogen verspilling

Een op de drie Amerikaanse veteranen die hebben gediend sinds de aanslagen van 11 september 2001 in New York is van mening dat de oorlogen in Irak en Afghanistan de strijd niet waard waren. Een meerderheid denkt dat na tien jaar van strijd de Verenigde Staten zich minder zouden moeten richten op buitenlandse betrekkingen en meer op de eigen problemen. Dat blijkt uit een woensdag vrijgegeven opiniepeiling van het Pew Research Center.

De uitkomst zadelt de regering van de Amerikaanse president Barack Obama en het Congres op met een dilemma. De regering-Obama heeft grote moeite om het begrotingstekort in te perken. De prioriteiten op het gebied van defensie moeten worden heroverwogen, terwijl de regering probeert steun bij de Amerikaanse bevolking te houden voor een langere betrokkenheid van het Amerikaanse leger in Irak en Afghanistan.

In de race om het presidentschap in 2008 voerde Obama campagne met het beëindigen van de oorlog in Irak en het terugdringen van de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Afghanistan. Tegen het einde van dit jaar moeten alle Amerikaanse troepen Irak verlaten hebben en dit jaar worden tienduizend Amerikaanse militairen teruggetrokken uit Afghanistan.

Vijftig procent van de veteranen zei dat Afghanistan het waard was om voor te vechten. Uit een peiling onder burgers bleek dat 41 procent deze stelling onderschreef. De oorlog in Irak ligt anders: 44 procent van de militairen vond Irak de oorlog waard. Deze mening deelde 36 procent van de ondervraagde burgers.

Uit het onderzoek bleek tevens dat de veteranen die na 11 september 2001 hebben gediend trots zijn op hun werk, getekend door de oorlogvoering en ervan overtuigd dat de Amerikaanse bevolking weinig kennis heeft van de problemen die militairen en hun familieleden ervaren. Bijna de helft van de veteranen zei dat uitzending naar een oorlogsgebied de relatie met hun echtgenoot onder druk heeft gezet. Een vergelijkbaar aantal gaf aan problemen te hebben met hun kinderen.

Organisatie maakt Deense ritten Giro bekend

De organisatie van de Giro d'Italia heeft woensdag het etappeschema van de eerste drie ritten volgend jaar in Denemarken bekendgemaakt. Op 5 mei start de 95e editie in Herning met een individuele tijdrit van 8,7 kilometer. Daarna volgen nog twee ritten in lijn. Het volledige etappeschema wordt volgende week zondag bekendgemaakt.

De eerste etappe over een lengte van 206 kilometer begint en eindigt in Herning, in het midden van Jutland. De laatste etappe op Deens grondgebied start in kustplaats Horsens. waar hij 190 kilometer later ook weer finisht.

Directeur van de Giro Michele Acquarone is zeer tevreden met de medewerking van de Denen. "Vanaf de eerste dag van onze samenwerking, toonden ze een grote betrokkenheid en professionaliteit", zegt Acquarone. "Ik ben blij en trots dit te delen met de Deense bevolking."

De vorige keer dat de Giro in het buitenland van start ging was vorig jaar. Toen was Amsterdam gastheer van de start van de wielerronde. Vanwege de viering van 150 jaar Italiaanse eenheid werd de koers dit jaar volledig in het thuisland verreden. Alberto Contador schreef deze editie op zijn naam.

'Labyad in belangstelling Europese clubs'

Volgens het Franse topmercate.com staat Zakaria Labyad in de belangstelling van een aantal Europese clubs. Het 18-jarige toptalent van PSV zou op het verlanglijstje staan van Olympique Marseille, Sevilla, Borussia Dortmund en FC Porto.

Labyad heeft in Eindhoven nog een contract tot 2012. In dit contract is opgenomen dat het automatisch verlengd gaat worden als hij een bepaald aantal wedstrijden speelt voor PSV. Onlangs gaf de aanvaller aan dat hij nog maar een paar wedstrijden hoefde te spelen voordat contractverlenging een feit is. Dan ligt de speler tot 2014 vast.

Volgens de Franse website zou Villareal op 31 augustus een bod van zeven miljoen euro hebben gedaan op Labyad. PSV ging toen echter niet akkoord.

Messi hoopt op beterschap met Argentijns elftal

Lionel Messi hoopt dat het Argentijns elftal zich kan herpakken na een teleurstellende periode. Dat zei de nieuwe aanvoerder van de Argentijnen dinsdagavond tegen Reuters. Argentinië staat aan de vooravond van de kwalificatiecyclus voor het WK in 2014. De Zuid-Amerikanen willen een moeizame periode met slechte resultaten op het afgelopen WK en de Copa América afsluiten.

Argentinië begint dit weekend tegen Chili aan de kwalificatiereeks voor het titeltoernooi dat in buurland Brazilië plaatsvindt. Messi verwacht een zware partij. "Chili is een snelle ploeg in balbezit. Als zij de bal verliezen doen ze er alles aan om de bal snel te veroveren. Het is een team dat je altijd onder druk zet."

Messi, die met zijn club alle prijzen won die er te winnen vielen, wordt bekritiseerd dat hij bij de nationale ploeg zijn vorm niet kan etaleren. "Ik denk niet dat één persoon een wedstrijd kan winnen", haalt de spits van FC Barcelona zijn schouders op. "Niet bij het nationale team, niet bij Barcelona, nergens." Desondanks benoemde de nieuwe bondscoach Alejandro Sabella hem tot de nieuwe aanvoerder.

Messi ging ook nog even in op de kwestie rondom zijn ploeggenoot Carlos Tevez bij Manchester City. "Om eerlijk te zijn: ik kan er niets over zeggen. Ik weet niet wat er met Carlos aan de hand is, want ik heb hem niet gesproken." Hij hoopt wel dat Tevez krijgt wat hij wil en wenst hem daarin het allerbeste toe.


Messi hoopt op beterschap met Argentijns elftal (Foto: Novum)

Vijf oud-internationals geridderd door KNVB

Voetbalbond KNVB heeft vandaag in Noordwijk vijf oud-internationals benoemd tot bondsridder. Edwin van der Sar, Frank de Boer, Giovanni van Bronckhorst, Phillip Cocu en Ruud Gullit kregen van bondsvoorzitter Michael van Praag een speld en een certificaat voor hun inzet voor het Nederlands elftal.

"Zij zijn de afgelopen 25 jaar de belangrijkste gezichten van Oranje geweest. Dit waren ambassadeurs van Oranje," zei Van Praag. Normaal gaat het bondsridderschap naar vrijwilligers die zich jarenlang hebben ingezet voor hun (amateur)club. De laatste keer dat ze uitgereikt werden was in 2009.

Gullit krijgt de onderscheiding omdat hij aanvoerder was van het Nederlands elftal dat in 1988 in Duitsland Europees kampioen werd. De andere vier hebben meer dan 100 interlands gespeeld, waarbij Van der Sar met 130 caps recordinternational is. De Boer kwam tot 112 interlands, Van Bronckhorst tot 106 en Cocu mocht 101 keer het shirt van het Nederlands elftal aantrekken.


Oud-internationals geridderd door de KNVB (Foto: Pro Shots)

NAC-aanvaller Bayram kan contract verlengen

NAC Breda wil graag het contract van Ömer Bayram verlengen. De aanvaller heeft nu nog een contract tot het einde van dit seizoen en zou daardoor aan het eind van dit speeljaar transfervrij kunnen vertrekken bij de club uit Breda.

Volgens Voetbal International onderhandelt de 20-jarige speler met NAC over een contract tot medio 2014. NAC-trainer John Karelse doet dit jaar regelmatig een beroep op Bayram. Hij kwam tot dusver tot zes competitiewedstrijden en scoorde hierin twee keer.

Bayram speelt sinds 2009 in de hoofdmacht van NAC Breda. Vorig jaar kwam hij echter maar tot vier duels. Voordat hij naar Breda kwam, speelde hij voor PCP en VV Baronie.

Nederlanders eten te ongezond

Nederlanders eten nog steeds te weinig groente, fruit en vis. Ook krijgen zij te weinig vitaminen, mineralen en vezels binnen. Dat blijkt uit een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over de consumptie van kinderen en volwassenen tussen 2007 en 2010.

Vergeleken met een eerder onderzoek blijkt dat Nederlanders niet gezonder zijn gaan eten. Vooral kinderen blijken te weinig groente te eten. Slechts een tot twee procent van hen krijgt voldoende groente binnen. Bij volwassenen is dat veertien procent.

Ook de fruitconsumptie ligt ver onder de aanbevolen hoeveelheid. De percentages liggen daar tussen de drie en 26 procent. Uit het onderzoek blijkt bovendien dat jongeren vaker snoep, koek en gebak eten dan volwassenen. Nederlanders kregen wel minder transvetzuren binnen dan in 2007. Die vetten verhogen de kans op hart- en vaatziekten.

Volgens het RIVM is een gezond voedingspatroon van belang om overgewicht en allerlei chronische ziekten tegen te gaan. Het onderzoek werd gedaan onder ruim vierduizend Nederlanders.


Nederlanders laten gezond eten nog altijd staan (Foto: Novum)

Drank inleveren bij Olympische Spelen Londen

Bezoekers van de Olympische Spelen in Londen mogen niet meer dan 100 milliliter vloeistof bij zich hebben. Dat staat in de ticketvoorwaarden van organisatiecomité Locog. Ook vloeistoffen in een verpakking of fles met een grotere inhoud dan 100 milliliter zijn uit den boze, net als glazen flessen en thermosflessen.

De beperkingen gelden niet alleen voor dranken, maar ook voor andere vloeistoffen. Het meebrengen van zonnebrandcrème in te grote hoeveelheden is dus ook verboden.

Een woordvoerder van Locog liet tegenover de BBC weten dat de veiligheidscontroles voor het olympische park vergelijkbaar zijn met die op vliegvelden. Om de fans tegemoet te komen is wel overal gratis water beschikbaar.

Op de lijst van verboden voorwerpen staan ook zaken als wapens, muziekinstrumenten, vlaggenmasten en drugs. Bovendien mogen fans geen aanstekers bij zich hebben of vlaggen van landen die niet aan de Olympische Spelen meedoen. Ook grote hoeveelheden muntjes, reclamemateriaal en drukwerk met religieuze, politieke of aanstootgevende inhoud moeten worden ingeleverd.

Diverse verenigingen van sportfans hebben al geklaagd over de maatregelen. Ook een Engelse website voor ouders noemt de controles 'een nachtmerrie'. Een woordvoerder van Made for Mums stelt op de website van de BBC dat een bezoek aan de Spelen 'een unieke gebeurtenis' zou moeten zijn. "Urenlang plannen met een zwaar gemoed hoort daar niet bij."

Made for Mums wijst ook op de zware economische tijden. "Op plaatsen waar je niets mee naar binnen mag nemen, wordt vaak veel verkocht zodra je binnen bent. Dat zet kwaad bloed. Het zijn moeilijke tijden en mensen kunnen een bezoek aan de Spelen toch vaak maar net betalen."

Eten in de olympische stadions moet contant worden afgerekend of met een creditcard van sponsor Visa. Locog kreeg al eerder veel kritiek omdat toegangskaarten alleen met een creditcard van dat bedrijf konden worden gekocht.

Filemon verdient 'absurd veel' bij BNN

Filemon Wesselink vindt dat hij een erg hoog salaris verdient bij zijn werkgever BNN. Hij zegt niet moeilijk te doen over zijn inkomen. "Ik weet dat er in Hilversum om gelachen wordt, maar ik vind dat ik momenteel absurd veel verdien: tussen de 8.000 en 9.000 euro per maand", aldus Wesselink in het weekblad Privé.

Veel andere bekende presentatoren bij de publieke omroep verdienen een veelvoud van dat bedrag, maar dat kan Wesselink niet deren. De BNN-presentator is tevreden met zijn werk en met zijn werkgever: "Ik zeg altijd meteen ja tegen salarisonderhandelingen."


Filemon verdient 'absurd veel' bij BNN (Foto: Ziko)

Nobelprijs scheikunde naar IsraŽliŽr Shechtman

De Nobelprijs voor scheikunde 2011 is woensdag toegekend aan de Israëlische wetenschapper Daniel Shechtman. De Koninklijke Zweedse Academie van Wetenschappen zei dat Shechtman wordt onderscheiden voor zijn ontdekking van 'quasi-kristallen', een mozaïekachtige scheikundige structuur waarvan wetenschappers aannamen dat hij onmogelijk was.

In scheikundige termen is een kristal een regelmatige en herhalende rangschikking van atomen in een materiaal. De rangschikking van de atomen bepaalt de fysieke eigenschappen van een stof. De atomen in een quasi-kristal zijn gerangschikt volgens een patroon waarvan werd gedacht dat het tegen de natuurwetten inging.

De inmiddels 70-jarige Shechtman bestudeerde op 8 april 1982 onder de microscoop een mengsel van aluminium en mangaan toen hij het mozaïekachtige patroon, dat veel weg heeft van islamitische mozaïeken, aantrof. De kristallen die Shechtman waarnam hadden tien punten, een zogeheten pentagonale symmetrie. Het patroon herhaalde zichzelf niet en dit leek in te gaan tegen de natuurwetten. "Ik vertelde iedereen die wilde luisteren dat ik materiaal had met een pentagonale symmetrie. Mensen lachten me gewoon uit", schreef Shechtman over zijn ontdekking.

Maandenlang probeerde Shechtman zijn collega's te overtuigen van zijn vondst, maar zij weigerden de ontdekking te accepteren. Uiteindelijk werd Shechtman gevraagd zijn onderzoeksgroep te verlaten. Shechtman keerde terug naar Israël, waar een collega bereid bleek samen met hem te werken aan een artikel over het fenomeen dat hij had waargenomen. Het artikel werd in eerste instantie verworpen, maar in november 1984 uiteindelijk toch gepubliceerd. Het veroorzaakte een enorm rumoer in de wetenschappelijke wereld.

Tweevoudig Nobelprijswinnaar Linus Pauling was een van de onderzoekers die de vinding van Shechtman nooit hebben geaccepteerd. "Hij verklaarde 'Danny Shechtman kraamt onzin uit. Er bestaat niet zoiets als quasi-kristallen, alleen quasi-wetenschappers'", aldus Shechtman. In 1987 slaagden bevriende wetenschappers uit Japan en Frankrijk erin de vondst van Shechtman te verifieren.

"Zijn strijd dwong wetenschappers er uiteindelijk toe hun opvattingen over de aard van stoffen te heroverwegen", schreef de Academie. Nancy Jackson, voorzitter van het Amerikaans Scheikundig Genootschap, noemde de ontdekking van Shechtman 'een van die grote wetenschappelijke ontdekkingen die tegen de regels ingaan'. "Mensen dachten dat dit soort kristallen niet bestonden. Ze dachten dat het tegen de natuurwetten inging", aldus Jackson. Pas later, toen wetenschappers hun eigen onverklaarbare bevindingen nog eens tegen het licht hielden, bleek dat zij ook quasi-kristallen hadden waargenomen, zonder dat ze zich dat realiseerden.

Inmiddels is het gelukt om quasi-kristallen te produceren in laboratoria en in 2009 werden in Rusland de quasi-kristallen voor het eerst in de natuur aangetroffen.

Een Zweeds bedrijf heeft in een extreem duurzame staalsoort eveneens de quasi-kristallen aangetroffen. Deze staalsoort wordt nu toegepast in producten als scheermesjes en dunne naalden die worden gebruikt bij oogoperaties. Wetenschappers experimenteren daarnaast met het gebruik van de quasi-kristallen bij het omzetten van warmte in elektriciteit. "Er is onderzoek gaande op het gebied van thermisch-elektrische toepassingen, waarbij restwarmte omgezet kan worden in elektrische stroom of energie", aldus Cesar Pay Gomez van de Uppsala Universiteit in Zweden.

"Het is een fantastisch gevoel", zei Shechtman nadat hij had gehoord dat hij de Nobelprijs gewonnen had. Shechtman is op dit moment hoogleraar aan het Israëlische Instituut voor Technologie in Haifa. Tevens is hij verbonden aan de Amerikaanse Iowa State University.

Aan de prijs is een bedrag van tien miljoen kroon (ruim een miljoen euro) verbonden. De prijs wordt op 10 december in Stockholm uitgereikt. De winnaars van de Nobelprijzen voor literatuur en de vrede worden later deze week bekendgemaakt. Wie de Nobelprijs voor economie heeft gewonnen wordt op 10 oktober wereldkundig gemaakt.


Nobelprijs scheikunde naar Israëliër Shechtman (Foto: Novum)

Harlinger verdacht van ontucht met kinderen

Een 27-jarige man uit Harlingen wordt verdacht van ontucht met jongeren onder de 16 jaar. Ruim dertig kinderen tussen de 11 en 16 jaar zouden, met kleren aan, seksuele handelingen bij hem hebben uitgevoerd. De man filmde en fotografeerde dit. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Leeuwarden woensdag.

Dit alles vond plaats in de woning van de verdachte. De handelingen zijn volgens het OM in een aantal gevallen ontuchtig. Er zijn geen afbeeldingen aangetroffen waarop ontucht met de jongeren zelf is gepleegd.

De gemeente Harlingen is twee weken geleden op de hoogte gebracht. De betrokken kinderen en hun ouders zijn geïnformeerd en hun is hulpverlening aangeboden.

De politie kreeg in juli de eerste meldingen van ouders die 'vreemde gedragingen' bij de verdachte constateerden en begon een onderzoek. Na een aangifte op 16 augustus werd een strafrechtelijk onderzoek opgestart. Bij de verdachte werd apparatuur in beslag genomen, waarna de Fries op 26 september werd aangehouden. Zijn voorarrest is eind september met twee weken verlengd. Op dit moment zijn vier aangiftes tegen hem gedaan.

De man lijkt volgens justitie zelfstandig te opereren. De meeste jongeren komen uit zijn directe omgeving. De Harlinger is vrijwilliger bij een voetbalvereniging in zijn woonplaats, maar onbekend is of dat relevant is.

Pete Doherty 'te dronken' voor straf na diefstal

Pete Doherty wordt niet gestraft voor diefstal. Daarmee komt de rocker onder een celstraf van maximaal vijf jaar uit, schrijft de Britse boulevardkrant The Sun.

De Babyshambles-frontman stal in maart in Duitsland een gitaar en een aantal cd's, maar komt daarmee weg. Doherty biechtte bij de Duitse politie op dat hij zo veel gedronken had, dat hij geen flauw idee had wat hij deed. Het enige wat Doherty zich naar eigen zeggen nog kan herinneren van die avond, is dat hij aardig wat alcohol achter de kiezen had.

De openbaar aanklager in Regensburg heeft de aanklacht ingetrokken. Doherty was volgens justitie te ver heen om nog te weten wat hij deed. De rocker, ex van model Kate Moss, is geen onbekende van justitie. Eerder kwam Doherty, die niet vies is van drugs of alcohol, in aanraking met justitie wegens drugsbezit, rijden onder invloed en diefstal.

UEFA wil zes dagen interlandvoetbal

De UEFA wil dat de wedstrijden in interlandperiodes over zes dagen verspreid worden. Van donderdag tot en met dinsdag moeten er dan elke dag wedstrijden zijn. Dat liet secretaris-generaal Gianni Infantino van de Europese voetbalbond vandaag weten. Nu wordt er bij dubbele interlands nog op vrijdag en dinsdag gespeeld.

De 53 lidstaten van de UEFA zijn volgens Infantino enthousiast over het plan. Het moet voorkomen dat andere sporten op dagen zonder voetbal alle aandacht opeisen. Infantino claimt dat de populariteit van het voetbal een knauw kan krijgen 'als we het weekeinde aan andere sporten laten'.

Een op de tien ontmoet geliefde via internet

Internet is in het afgelopen decennium een belangrijke manier geworden om de ware te vinden. In de afgelopen tien jaar leerde bijna een op de tien stellen elkaar kennen via een datingsite of een sociaal netwerk. Daarvoor speelde internet nog helemaal geen rol. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Partners die elkaar via internet vinden zijn gemiddeld een stuk ouder dan de partners die elkaar op andere manieren ontmoetten. De gemiddelde leeftijd is online 35 jaar. Dat komt volgens het CBS doordat het vaak om een tweede liefde gaat of om mensen die geen partner konden vinden op een andere manier. De meeste mensen ontmoeten hun geliefde rond hun 25e levensjaar.

Ook de werkvloer is een populaire plek om de ware te vinden. 17 procent van de stellen hebben elkaar daar leren kennen. Voor 2000 lag dat aantal nog op 12 procent. Het uitgaansleven en vakanties zijn daarentegen minder belangrijk geworden. Tien jaar geleden ontmoette 46 procent daar nog de huidige partner, tegenwoordig is dat nog maar 35 procent.

Hoogopgeleiden vinden hun partner in vergelijking met middelbaar en laag opgeleiden vaker via school. Mensen met lagere opleiding leren hun partner vaker kennen via familie of in het uitgaansleven.

Stukje nostalgie in RAGE

De makers van RAGE, id Interactive, hebben een leuke easter egg in hun meest recente game gestopt. Deze easter egg verwijst terug naar één van hun eerste games, namelijk Wolfenstein 3D, waarmee ze het first person shooter genre goed en wel op de kaart hebben gezet. In onderstaande video kunnen jullie de easter egg aanschouwen.

RAGE verschijnt deze week voor Windows, de PlayStation 3 en de Xbox 360.

Jones FIA-steward in Japan

Autosportfederatie FIA heeft bekendgemaakt dat Alan Jones komend weekend bij de Grand Prix van Japan de stewards bij zal gaan staan. Vorig jaar schoof de 64-jarige Australiër al aan bij de Grand Prix van Zuid-Korea.

Jones kwam in de Formule 1 tussen 1975 en 1986 117 keer aan de start van een grandprixweekend. De Australiër werd in 1980 wereldkampioen voor Williams en won in totaal twaalf races.

Koe doodt bejaarde man in Meerkerk

Een 81-jarige man is dinsdag om het leven gekomen nadat hij werd aangevallen door een koe in een weiland in Meerkerk. De koe had de man dusdanig toegetakeld dat hij even later in een ziekenhuis in Utrecht overleed, meldt de politie.

Het slachtoffer was op zijn weiland aan de Broekseweg aan het werk toen de koe toesloeg. Een voorbijganger zag hem liggen en waarschuwde de hulpdiensten. De politie heeft een onderzoek naar het incident ingesteld.


Koe doodt bejaarde man in Meerkerk (Foto: Novum)

Filmproducent: Carice 'beperkte' actrice

Filmproduct Matthijs van Heijningen (De Bende van Oss) is weinig onder de indruk van de acteerprestaties van Carice van Houten. Hij begrijpt niet dat de 35-jarige actrice haar vijfde Gouden Kalf vrijdag in ontvangst kon nemen.

"Wéér een Kalf voor Carice van Houten, terwijl ze die rol in Black Butterflies gewoon slecht speelt. Het is een redelijk beperkte actrice, die altijd hetzelfde doet", bekritiseert Van Heijningen in de Filmkrant.

Ook acteur en Gouden Kalf-winnaar Nasrdin Dchar krijgt er flink van langs. De speech die de acteur hield over de angst tegen moslims, schoot bij de filmproducent in het verkeerde keelgat. "Dat vond ik gewoon gênant. Hij probeert ons een soort schuldgevoel aan te praten, en iedereen staat op om te applaudisseren. Echt te zot voor woorden."


(nsfw) Gelukkig heeft Carice meer kwaliteiten dan alleen acteren

McLaren verlengt contract Button

Formule 1-team McLaren Mercedes heeft het contract met coureur Jenson Button met enkele seizoenen verlengd. Dat meldt de Britse renstal vandaag. Voor hoelang de wereldkampioen van 2009 heeft bijgetekend, maakte het team niet bekend. De coureur staat sinds 2010 onder contract bij de renstal.

De Brit is erg blij met zijn nieuwe contract. "Ik heb me nooit ergens zo thuis gevoeld als bij het team van McLaren", zegt Button. "Ik heb hier de vier beste races uit mijn leven gewonnen, lig momenteel tweede in het wereldkampioenschap en ik voel dat ik beter rij dan ooit."

De 31-jarige Button is sinds 2000 actief in de koningsklasse van de autosport. Hij maakte zijn eerste kilometers in de Formule 1 bij Williams en reed achtereenvolgens voor Renault, BAR en daarna voor het Japanse Honda. In 2009 kende hij zijn grootste triomf. Bij het team van Brawn GP pakte hij de wereldtitel.


McLaren verlengt contract Button (Foto: Novum)

Webgames kunnen spelcomputers evenaren in kwaliteit

De techniek achter populaire schietspellen zoals Gears of War en Bioshock werkt nu ook in internetbrowsers. Gamestudio Epic Games heeft dit getoond aan de hand van het schietspel Unreal Tournament 3. Het schietspel kan in een webbrowser gespeeld worden. Dat schrijven Amerikaanse media.

De Unreal Engine 3, de naam van de grafische techniek achter vele spellen, kan samen met het deze week gelanceerde Adobe Flash Player 11 duizend keer zo snel beelden genereren. Hierdoor kunnen internetspellen veel meer detail krijgen. Het kan dus zo maar zijn dat het volgende spel in de actieserie Gears of War gespeeld kan worden op Facebook.

Engines vormen de basis voor vele spellen. Zo vormt de Unreal Engine 3 de basis voor verschillende PlayStation 3-games, maar ook voor de iPhone-game Infinity Blade. Door de engine ook bruikbaar te maken voor browsergames stapt Epic Games in de voetsporen van Unity. Dit bedrijf levert de Unity 3D-engine. Daarmee kunnen ontwikkelaars spellen maken die gemakkelijk zijn over te zetten naar andere computers, tablets of smartphones.


Webgames kunnen spelcomputers evenaren in kwaliteit

Mega Man-maker kondigt 3DS-game aan

De bedenker van gameheld Mega Man, Keiji Inafune, werkt aan een spel voor de Nintendo 3DS. Het rollenspel King of Pirates moet volgend jaar uitkomen in Japan. Dat schrijft de gamewebsite Andriasang.

In King of Pirates kruipt de speler in de huid van een pinguïn om de wereld te redden. Naast het vechten met piraten spelen ook dialogen een belangrijke rol in de game. Het rollenspel bevat ook een uitgebreide multiplayermodus.

De game is een samenwerking tussen het nieuwe bedrijf van Inafune, Intercept, en uitgever Marvelous AQL. Inafune verliet vorig jaar uitgever Capcom en beëindigde daarmee een 23-jarig dienstverband om twee nieuwe bedrijven op te richten. Hij overzag alle grote westerse releases van het bedrijf, maar verwierf in de jaren tachtig faam met de creatie van de gameheld Mega Man op de Nintendo-spelcomputers.

Sinds zijn vertrek gaat het niet goed met de spellenserie rond Mega Man. Begin dit jaar maakte Inafune, toen nog werkzaam bij Capcom, bekend dat de online game Mega Man Universe niet meer zou verschijnen. Na zijn vertrek werd ook de productie van het actiespel Mega Man Legends 3, toevallig ook voor de Nintendo 3DS, stilgelegd.

Opoe krijgt stripper voor 100ste verjaardag

Opoe Clare heeft de mooiste verjaardag gehad die een honderdjarige zich kan wensen. De Britse heeft namelijk een stripper gekregen in het bejaardentehuis.

De vrouw werd onlangs gevraagd wat zij het liefste zou willen op haar honderdste verjaardag. Haar wens was duidelijk: de krasse dame wenste een stripper. Het bejaardentehuis in Birmingham besloot het verzoek in te willigen en ene Scorpion in te huren.

Zowel Clare als haar familie en de overige bewoners waren enorm in hun sas met het erotische optreden van de stripper. "Ik vond het erg fijn. De man heeft een glimlach op mijn gezicht getoverd", reageerde de bejaarde na het optreden. "Het is eens wat anders dan een kaartje van de koningin en een verjaardagstaart."

De Engelse heeft drie kinderen, drie kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. Sinds het overlijden van haar echtgenoot Lawrence, drie jaar geleden, gaat ze alleen door het leven. "Onze honderdjarige is deze klap goed te boven gekomen door haar uitzonderlijke gevoel voor humor", beweert directrice Barbara Hancock van het bejaardentehuis.

Ook voor John Green, de echte naam van Scorpion, was het een bijzonder optreden. "Het was de eerste keer dat ik voor een honderdjarige optrad", verklaart hij. "Clare vertelde me dat ze altijd al een stripper aan het werk had willen zien. Wel, ze heeft er lang genoeg op gewacht. Het was een speciale dag en het feestvarken heeft er veel plezier aan beleefd."

ANWB: Winterweer overrompelt automobilisten

Nederlandse automobilisten moeten meer doen om zich op de winter voor te bereiden. Dat concludeert de ANWB op basis van een onderzoek door bureau Ruigrok Netpanel. Autorijders zouden zich vaak laten verrassen door de plotseling invallende winter, wat voor irritaties in het verkeer zorgt.

Tachtig procent van de ondervraagde automobilisten verwacht half november voor het eerst last te hebben van sneeuw, ijzel of vorst. Vorig jaar diende de eerste nachtvorst zich echter al aan op 17 oktober.

De ANWB liet autobezitters vragen hoe ze zich voorbereiden. Bijna vier op tien gaven aan hun auto niet voor de winter te laten controleren. Van de automobilisten past 'slechts' 41 procent zijn rijgedrag aan en gaat langzamer rijden en afstand bewaren bij ijzel en mist.

Als de auto is ondergesneeuwd is, laat 43 procent een deel van de sneeuwlaag bij vertrek gewoon op de auto liggen. Bovendien laat bijna de helft van de automobilisten de motor stationair draaien tijdens het sneeuw- en ijsvrij maken van de auto, tegen alle milieuadviezen in. In de meeste auto's is wel een ijskrabber te vinden, maar doorgaans geen warme jas of deken.

De grootste ergernis in de winter zijn automobilisten die geen afstand houden, gevolgd door chauffeurs die hard blijven rijden. Op drie staat de laaghangende zon, die net iets irritanter is dan beslagen ramen. Startproblemen en bevroren sloten staan op respectievelijk plaats zeven en acht.


ANWB: winterweer overrompelt automobilisten (Foto: Novum)

Murray moeizaam langs Baghdatis

Andy Murray heeft zich vandaag met grote moeite geplaatst voor de tweede ronde van het ATP-toernooi in Tokyo. De nummer vier van de wereld had drie sets nodig om zich van Marcos Baghdatis te ontdoen: 7-6 (4), 2-6 en 6-4.

Murray won de eerste set in de tiebreak, maar had in het tweede bedrijf weinig in te brengen. Baghdatis zette zijn goede lijn in de derde set door en de Cyprioot nam zelfs een break voorsprong. Murray toonde echter veerkracht en sleepte de wedstrijd alsnog uit het vuur. De Schot neemt het in de tweede ronde op tegen Alex Bogomolov uit de Verenigde Staten.

Janko Tipsarevic (6), die vorige week nog zijn eerste ATP-titel won in Kuala Lumpur, sneuvelde in de eerste ronde. Dmitry Tursunov klopte hem met 7-6 (6), 6-7 (3) en 7-5.


Murray moeizaam langs Baghdatis (Foto: Novum)

Brit Farah is beste Europese atleet

De Britse langeafstandsloper Mo Farah is verkozen tot Europees atleet van het jaar. Dat maakte de Europese atletiekbond EAA vandaag bekend. De in Somalië geboren Farah werd begin vorige maand wereldkampioen op de 5000 meter in Daegu. Enkele dagen eerder was hij al tweede geworden op de 10.000 meter.

Eerder dit jaar verbeterde hij al het Europees indoorrecord op de 5000 meter en het Europees record de 10.000 meter. Farah troefde de Franse sprinter Christophe Lemaître in de verkiezing af. Die werd vorig jaar al verkozen tot beste Europese atleet.

Maandag was de Russin Mariya Savinova al verkozen tot Europa's beste atlete van het jaar. De 800 meterloopster verloor in 2011 maar een van de tien races die ze liep. Dat bekroonde ze in Zuid-Korea met de wereldtitel in een persoonlijk record van 1.55,87 minuten. Savinova lost de Kroatische hoogspringster Blanka Vlasic af.

Farah en Savinova krijgen hun prijzen volgende week zaterdag. Dan wordt in het Spaanse Arona het awardgala gehouden.

Student gooit gebraden kip naar kinderwagen

Een 55-jarige man uit Groningen heeft dinsdagochtend de schrik van zijn leven gekregen toen plotseling een gebraden kip uit de lucht kwam vallen. De kip vloog rakelings langs hem heen. De man, die op het moment van het incident met een kinderwagen over het Damsterdiep liep, belde daarop de politie.

Agenten die op de merkwaardige melding afkwamen, konden het mysterie na enig speurwerk ontrafelen. Een 20-jarige bewoner van een studentenhuis had de kip uit zijn raam gegooid. Hij heeft een forse geldboete gekregen wegens baldadigheid, meldt de politie.

Boodschappen steeds vaker op zondag

Huishoudens doen steeds vaker boodschappen op zondag. In de eerste negen maanden van dit jaar is bijna 39 procent wel eens op zondag naar de supermarkt gegaan. In 2007 was dat nog geen 30 procent, in 2010 iets meer dan 36 procent. Dat blijkt woensdag uit cijfers van onderzoeksbureau Gfk.

Mensen die op zondag boodschappen doen, doen dat nu gemiddeld 5,1 keer per jaar, meestal in de middag. De opening op zondag is vooral in trek bij jonge alleenstaanden en tweeverdieners, en dan vooral in de grote steden.

Gfk verwacht dat over heel 2011 het aandeel van de zondag op de totale omzet voor het eerst uitkomt boven de 1,5 procent. De zaterdagopening wordt tegelijkertijd iets minder belangrijk. De populairste boodschappendag is vrijdag.

Het onderzoeksbureau maakte ook de omzetcijfers over september bekend. Ten opzichte van een jaar geleden steeg de omzet met 2,8 procent tot 2,45 miljard euro. De omzet per kassabon steeg met 1,5 procent tot gemiddeld 21,70 euro. In de eerste drie kwartalen samen steeg de omzet met 2,6 procent, tot 23,33 miljard euro.

Functioneel naakt geen probleem voor Carice

Carice van Houten heeft er geen problemen mee om naaktscènes te spelen, zolang het functioneel is. De 35-jarige actrice is al meerdere keren voor de camera uit de kleren gegaan en dat was volgens haar telkens 'met stijl' gedaan.

"Het is niet mijn hobby, maar ik vind aan de andere kant ook het hysterisch preutse wat Amerika heeft het andere uiterste", zegt ze voor de camera van Novum Nieuws. "Ik geloof dat ik het tot nu toe altijd wel functioneel heb gedaan, dat het wel met stijl is gedaan."

Van Houten was onder meer in Zwartboek en Black Butterflies in evakostuum te zien. "Ik denk nog steeds: het is een lichaam, iedereen heeft het", relativeert Van Houten het uit de kleren gaan voor de camera. "Het menselijk lichaam is prachtig."

'Naakt en humor nooit samen in Amerikaanse films'

Regisseur Will Gluck vindt de Amerikaanse filmindustrie veel te preuts. "Ik zou graag al mijn films in Europa maken, want dan kan naakt en humor gelijktijdig in beeld", zegt de regisseur van Friends with Benefits tegen Novum Nieuws. "Dan hoef je niet de hele tijd met lakens te schuiven."

De komedie gaat over twee vrienden, gespeeld door Justin Timberlake en Mila Kunis, die een seksrelatie beginnen. Gluck kreeg in de Verenigde Staten vaak te horen dat de film riskant was. "In Amerikaanse films kun je naakte mensen tonen, of lachen. Allebei tegelijk kan niet." De New Yorkse regisseur zegt iedere keer te hebben gekozen voor humor en het naakt dan maar achterwege te hebben gelaten.

"We reizen de hele wereld af met deze film en niemand vindt dat de film op het randje is, behalve Amerikanen", zegt de regisseur over zijn romantische komedie. Friends with Benefits was afgelopen week nog steeds de bestbezochte film van Nederland.

Vorm: ''Focus en concentratie belangrijk''

Vanwege de blessure van Maarten Stekelenburg lijkt het vanzelfsprekend dat Michel Vorm zijn plek onder de lat inneemt. Vorm heeft veel vertrouwen in zichzelf.

''Ik praat niet met de bondscoach over de opstelling'', aldus Vorm in gesprek met Ons Oranje. ''Ik ben de tweede man achter Maarten. Als er iets met Maarten aan de hand is, dan moet ik er staan. Ik heb in het verleden bewezen dat dat prima gaat.''

''Ik had Maarten (Stekelenburg, red.) nog niet gesproken sinds zijn ongeluk. Ik had niet het idee dat hij zich af zou melden. Je hoort de laatste tijd veel van die dingen. Je denkt: dan heb je een paar dagen last van je kop, maar zo werkt het dus niet. Voor een keeper is focus en concentratie belangrijk. En dat begint toch in je kop.''

Vorm is niet van plan om nu een helm op te zetten. ''Als Maarten een helm op had gehad, had het misschien ook niet uitgemaakt. Het is een beetje toeval. Ik heb nooit overwogen een helm op te zetten. Maar het is iets wat ik nooit hoop mee te maken.''

'Voorschool werkt niet'

Een speciaal onderwijsprogramma om taal- en rekenachterstanden bij peuters weg te werken voordat ze aan de basisschool beginnen, werkt nauwelijks. De leerkrachten en groepsleidsters doen het niet goed genoeg. Dat concludeert de Universiteit Utrecht in een onderzoek dat voor de gemeente is uitgevoerd, schrijft de Volkskrant woensdag.

De vakgroep Orthopedagogie van de universiteit volgde twee jaar lang 160 kinderen in Leidsche Rijn. De kinderen zaten op voorscholen (voor 2,5 tot 4 jaar), vroegscholen (tussen de 4 en 6 jaar) of peuterspeelzalen. De kinderen op de peuterspeelzalen volgden geen speciaal educatief programma, maar dat blijkt volgens de onderzoekers voor de ontwikkeling nauwelijks uit te maken.

Het zou veel meer verschil maken als leerkrachten of groepsleidsters meer stimulerende activiteiten aanbieden en in kleine groepjes werken. De gemeente wil daarom extra investeren in de kwaliteit van het personeel.

Verder gaan kinderen sneller vooruit als de groep niet alleen uit achterstandskinderen bestaat.De groep moet dus goed gemengd zijn. In de praktijk zou het echter moeilijk blijken hoogopgeleide ouders hun kinderen naar een vroegschool met veel achterstandskinderen te laten gaan.


'Voorschool werkt niet' (Foto: Novum)

The Simpsons mogelijk na 23 jaar van de buis

De producent van The Simpsons dreigt de stekker uit de animatieshow te trekken. Volgens Twentieth Century Fox Television kan de show niet langer gemaakt worden, omdat de kosten veel te hoog zijn. Naar verluidt is de acteurs gevraagd bijna de helft van hun salaris in te leveren.

Onder meer de acteurs die Homer, Marge en Bart Simpson van een stem voorzien moeten salaris inleveren. Zij zouden bijna acht miljoen dollar per seizoen verdienen. De producent kan dit niet meer opbrengen. "Wij vinden dat deze briljante serie door kan en zou moeten gaan, maar we kunnen onder het huidige financiële model geen nieuwe afleveringen maken", stelt de producent.

Met de acteurs wordt nog onderhandeld. Zij zouden hebben voorgesteld 30 procent van hun salaris in te leveren, maar willen dan meeprofiteren van herhalingen en de verkoop van merchandise. Een overeenkomst is nog niet bereikt, maar Fox heeft aangegeven er graag uit te willen komen.

The Simpsons startte 23 jaar geleden op de Amerikaanse zender Fox. In de jaren negentig keken gemiddeld 21,7 miljoen Amerikanen naar de show. Dit najaar bleven nog maar 7,1 miljoen mensen thuis voor de avonturen van de familie Simpson. Naar verluidt verdient de zender Fox al lange tijd niets meer aan The Simpsons, hoewel herhalingen wel veel geld opleveren.

Lukaku: "Ik ben heel gelukkig bij Chelsea"

Romelu Lukaku kan er niet mee zitten dat hij bij Chelsea nauwelijks aan spelen toe komt. Hij moet geduldig blijven, zegt hij.

"Ik blijf hard werken op de training", zegt de Belg in Sportwereld. "Soms moet je de lat hoger leggen in het leven. Het is vooral belangrijk dat ik geduldig blijf. Chelsea is een gigantische club, elke jongere wil spelen." Lukaku zegt zijn persoonlijke ambitie te hebben maar die wil hij niet prijsgeven.

"Ik moet ervoor zorgen dat de trainer tevreden is en laten zien dat hij op mij kan rekenen", zegt Lukaku verder. "Het is voor mij belangrijk dat ik altijd bij de wedstrijdselectie hoor. Daarna kan ik een volgende stap maken. Zolang ik hard blijf werken, is er geen probleem."

"Ik blijf geconcentreerd en luister naar mijn ervaren teamgenoten, zoals ik dat bij Anderlecht ook heb gedaan", vervolgt hij. "Ik krijg veel steun van hen. Ik ben heel gelukkig bij Chelsea. Hier zit ik in de perfecte omgeving om beter te worden."

Team Sky legt Amerikaan Pate vast

De Amerikaanse wielrenner Danny Pate rijdt de komende twee seizoenen voor Team Sky. De 32-jarige komt over van HTC-Highroad, dat aan het einde van het seizoen ophoudt te bestaan. Pate was bij HTC een van de mannen die wereldkampioen Mark Cavendish in de sprint afzetten. Cavendish wordt al geruime tijd aan Team Sky gelinkt, maar de Britse ploeg heeft de Manxman nog niet vastgelegd.

Pate won in 2001 het WK tijdrijden voor beloften, maar maakte pas in 2006 de overstap naar Europa. Sinds 2007 reed de man uit Colorado Springs voor Team Garmin. Dit jaar stapte hij over naar HTC-Highroad. Pate hoopt volgend jaar deel uit te mogen maken van Sky's team voor de ploegentijdrit op het WK in Valkenburg.

Stern stelt nieuwe deadline voor NBA

NBA-baas David Stern wil dat uiterlijk komende maandag het arbeidsconflict is opgelost, anders worden de eerste twee weken van het nieuwe Noord-Amerikaanse basketbalseizoen geschrapt. Momenteel is er een lockout van kracht, waardoor alles stil ligt en de spelers niet aan het werk kunnen.

Het arbeidsconflict draait om het percentage aan inkomsten van de clubs dat aan de spelers besteed moet worden. Tot vorig seizoen was dit maximaal 57% maar de clubs willen dit verlagen naar 50%. De spelers willen niet verder gaan dan maximaal 54,3%. "Als er maandag nog geen oplossing is, hebben we geen andere keuze dan de eerste twee weken van het seizoen te annuleren," zei Stern die eerder al bekendmaakte dat alle oefenwedstrijden geschrapt zijn.

De laatste lockout was in 1999 toen het seizoen uiteindelijk ingekort moest worden tot vijftig wedstrijden.

Al 25 jaar slingerend achter het stuur

De Universiteit Maastricht viert dat ze al een kwarteeuw mensen onder invloed van drugs en medicijnen de weg op stuurt. Dat gebeurt uit naam van de wetenschap. De onderzoekers willen weten welk effect deze middelen hebben op de rijvaardigheid.

De universiteit is naar eigen zeggen het enige instituut ter wereld dat deze proeven uitvoert op de openbare weg. Proefpersonen krijgen de opdracht, al dan niet onder invloed, met een constante snelheid van 95 kilometer per uur zo recht mogelijk op de snelweg te rijden. Een camera op het dak van de auto registreert daarbij het slingergedrag. Naast de proefpersoon zit standaard een rijinstructeur.

Behalve medicijnen onderzoekt de universiteit ook de invloed van wiet en xtc op het rijgedrag. Eerder toonden zij aan dat cannabis de rijvaardigheid beïnvloedt. Daardoor kwam er een wet voor drugstests in het verkeer.

Hoewel de overheid ingestemd heeft met het experiment werd in de beginjaren van het onderzoek nog wel eens een slingerende proefpersoon door de politie van de weg geplukt. Inmiddels kent de politie de testauto's en wordt zelden nog iemand aangehouden, aldus hoogleraar Jan Ramaekers.

Het maatschappelijke belang van het onderzoek is volgens de universiteit groot. Een op de vijf verkeersdoden zou het gevolg zijn van drugs- en medicijngebruik. Vorig jaar kwamen 640 mensen om in het verkeer.

Het jubileum wordt vrijdag met een symposium gevierd.

Aanhoudingen na vondst tweeŽnhalve ton vuurwerk

De politie heeft afgelopen weekeinde vier mensen aangehouden voor het bezitten van tweeënhalve ton illegaal vuurwerk. De vondst werd gedaan in Dokkum. Het was de eerste grote vuurwerkvangst van dit jaar, meldt de politie in Friesland woensdag.

Het vuurwerk werd vrijdag na een tip gevonden in een bedrijfsloods aan de Uithof. Vervolgens werden vier mensen gearresteerd op verdenking van illegale handel in vuurwerk. Het gaat om mannen in de leeftijd van 20 tot 55 jaar die afkomstig zijn uit Leeuwarden, Anjum, Stiens en Moddergat. Ze werden na verhoor met een boete op zak vrijgelaten. Het vuurwerk is vernietigd.

Bijna alle top 10-hits gaan over seks

Het gezeur van oudere generaties over de huidige muziek blijkt op waarheid te zijn gebaseerd: bijna alle huidige top 10-hits gaan over seks. Maar liefst 92 procent van alle huidige muziek grijpt 'de oudste beweging ter wereld' aan als dankbaar onderwerp. Dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek.

Zo werd onder andere het nummer 'Love Game', in 2009 uitgebracht door Lady Gaga, tegen het licht gehouden. De regel 'Let's have some fun, this beat is sick. I wanna take a ride on your disco stick' blijkt gewoon een poëtische beschrijving van neuken te zijn. Naast deze klassieker hebben de onderzoekers van de Universiteit van Albany nog 173 hits uit 2009 geanalyseerd.

Niet alleen hebben de wetenschappers de teksten van Lady Gaga onderzocht, ook werd er gekeken naar de lyrics van acts als Beyonce, The Black Eyed Peas, Britney Spears, Kings of Leon, Eminem en Rihanna. Zij turfden per lied gemiddeld 8,76 verwijzingen naar geslachtsgemeenschap of geslachtsdelen. Geile neukmuziek als R&B bleek duidelijk meer expliciete teksten te bevatten naar countrymuziek.

Desondanks staat niet alleen moderne muziek bol van pikante teksten. Sinds 1959 is het gehalte aan seksueel getinte bewoordingen nagenoeg gelijk gebleven. Alleen R&B is een stuk explicieter geworden. In twintig jaar tijd is het gehalte aan geile woorden verdrievoudigd tot 24 per lied.

Overigens ging het in de zeventiende eeuw in de meeste opera's ook alleen over seks. "Al ging het toen, toegegeven, iets vaker over toewijding en trouw dan over eenmalige avontuurtjes". luidt de conclusie. Wie een gegarandeerde top 10-hit wil, doet er verstandig aan om over geslachtsgemeenschap te zingen. De grootste hits bevatten namelijk tweemaal zoveel geile woorden dan liederen die niet in de hoogste regionen van de hitlijst staan. "Al hangt het succes van een nummer uiteraard niet alleen daarvan af."


Oud nieuws, Kamphuys wist dit in de jaren '90 al...

Nederlander dood na aanrijding op Belgisch circuit

Een Nederlander die zondag zwaargewond raakte bij een aanrijding in de pitstraat van een racecircuit in het Belgische Zolder is dinsdagavond overleden. Dat heeft het circuit woensdag bekendgemaakt.

De man werd tijdens een race aangereden door een Ferrari 430, melden Belgische media. Door remproblemen kon de wagen niet op tijd stoppen. Naast de Nederlander werd nog een persoon aangereden. Hoe het met dat slachtoffer gaat, is niet duidelijk. Na het ongeval werd de wedstrijd in het kader van het Belcar-kampioenschap afgelast.

Fox 2000 bemachtigt rechten voor Mr. Ed

Fox 2000 heeft de rechten bemachtigd van de klassieke tv-serie Mr. Ed uit de jaren zestig. In de serie draait het om een sprekend paard die regelmatig zijn baas Wilbur in problemen brengt met zijn praatjes.

Voor de familiefilm beschikt de studio over een echt paard. Teneinde het dier natuurgetrouw te laten praten zal men gebruik maken van CGI. Voor het scenario is men nog op zoek naar een schrijver.

De Mr. Ed film zal worden geproduceerd door David Friendly en Jim Mahoney. Friendly maakte eerder al een remake van Dr. Doolittle voor de studio.


Mr. Ed het sprekende paard (1964).

Matroos vermist na zinken kolenschip in Amsterdam

In het Westelijk Havengebied in Amsterdam wordt een matroos vermist nadat dinsdagnacht een kolenschip bij het laden is gebroken en gezonken. De politie vermoedt dat het bemanningslid is omgekomen. Een ander bemanningslid wist op de kade te komen en raakte niet gewond.

Tijdens het laden aan de Westhavenweg kwam de voorkant van het honderd meter lange schip omhoog. Daardoor brak het schip en zonk het naar de bodem op ongeveer veertien meter diepte. De Havendienst onderzoekt hoe dit kon gebeuren.

Brandweermannen konden de vermiste matroos niet vinden en zijn nog altijd naar hem op zoek.

PvdA: Kabinet speelt voor sinterklaas

Het kabinet speelt voor sinterklaas voor bedrijven en mensen met hoge inkomens. Zij krijgen miljarden euro's cadeau. Dat heeft PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk woensdagochtend betoogd tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen in de Tweede Kamer.

Plasterk hekelde onder meer de afschaffing van de villabelasting, innovatiesubsidies aan het bedrijfsleven, het afschaffen van de bijdrage die bedrijven betalen aan de Kamer van Koophandel en het afschaffen van verschillende milieubelastingen. "Dit zijn allemaal foute keuzes van een door de VVD gedomineerd kabinet."

De PvdA wil juist de inkomstenbelasting voor hoge inkomens verhogen en de verlaging van de winstbelasting voor bedrijven deels terugdraaien. De bezuinigingen op het persoonsgebonden budget moeten volgens de PvdA van de baan, net als de verlaging van de huurtoeslag, de bezuinigingen op de sociale werkplaatsen en de verhoging van het griffierecht.

Plasterk wil dat het kabinet tegemoetkomt aan de eisen van de PvdA. Anders zal die partij geen steun geven aan eventuele nieuwe bezuinigingen. Die zijn volgens het kabinet nodig als de economie er verder op achteruitgaat.

Tijdens de financiële beschouwingen debatteert de Tweede Kamer met minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) over de begroting voor volgend jaar. Ook de crisis rondom Griekenland komt aan de orde.

Vreemdgaan maakte Amanda Krabbť sterker

Amanda Krabbé bedroog haar echtgenoot Martijn met meerdere mannen. Hoewel ze dat 'niet netjes' noemt, is ze er naar eigen zeggen wel sterker uit gekomen. "Martijn en ik kunnen nu heel goed met elkaar praten, dat hebben we nooit gedaan", doet Amanda uit de doeken in Viva.

Volgens Amanda ging het mis tussen haar en Martijn doordat ze niets meer voor zichzelf deed. "Martijn was veel aan het werk. Ik was alleen met vier kinderen. Ik had het idee dat hij alleen maar leuke dingen deed en dat ik eenzaam thuis zat. Hij ging de deur uit, lekker werken, iedereen klapte voor hem, maar niemand zag wat ik deed."

Om Amanda meer vrijheid te geven, werd een au pair gezocht. "Langzaamaan wilde ik steeds meer. En daardoor ging ik nog meer botsen met Martijn", blikt Amanda terug. "Op een gegeven moment ben ik een ander pad in geslagen, ik ben vreemdgegaan."

Martijn ontdekte dat terwijl Amanda op een feestje was. "Hij belde. Ik nam op en hij hoorde een mannenstem op de achtergrond. Hij vroeg: ga jij vreemd? Er was op dat moment niets aan de hand, maar hij vroeg er zo expliciet naar dat ik zei: ja, ik ben vreemdgegaan. En niet een keer, wel tien keer."

Amanda heeft geen spijt dat ze haar avontuurtjes aan haar man opbiechtte. "Het was echt een opluchting. Ik zei: je mag nu alles vragen en ik zal alles zeggen. Je verdient de hele waarheid." Na haar biecht besloot Martijn de echtelijke woning te verlaten. "We wonen nu niet meer samen, maar hebben het leuker dan ooit."

Toch is de huidige situatie volgens Amanda ingewikkeld. "Ik vind het prima zoals het is, maar Martijn zou best alles weer terugwillen. Dat maakt alsof het lijkt dat hij in de wacht staat."

Robin Williams verliest baard

Sinds vorige week kunnen alle DSi- en 3DS-gebruikers gratis een aangepaste versie van The Legend of Zelda: Four Swords downloaden. Nintendo geeft de game gratis weg vanwege de 25e verjaardag van de Zelda-franchise.

Uiteraard wil Nintendo hier reclame voor maken en net als bij de Ocarina of Time-remake voor Nintendo 3DS gebruiken ze hiervoor Robin Williams en zijn dochter Zelda Williams. Zelda is vernoemd naar de game omdat Robin Williams en zijn vrouw verslaafd waren aan de game toen ze in verwachting waren.

In de nieuwe commercial zien we vader en dochter Four Swords tegen elkaar spelen en dit heeft grote gevolgen...

Ook Frankrijk verbiedt flashkaartjes voor Nintendo DS

Nintendo heeft weer een overwinning geboekt in hun voortdurende strijd tegen piraterij. Vanaf deze maand is het ook in Frankrijk verboden om games te kopiëren en verspreiden door middel van het gebruik van flashkaartjes, ook wel bekend als R4-kaartjes.

Boetes kunnen oplopen tot 460.000 euro per overtreding of een gevangenisstraf. Eerder waren flashkaartjes al verboden in landen als Duitsland, Nederland, Italië, België en Engeland. Steeds meer landen in Europa, en ook wereldwijd, kiezen voor een verbod op het kopiëren en verspreiden van games.

Stephan Bole, Nintendo in Frankrijk, is tevreden maar zegt dat Nintendo niet zal stoppen met het bestrijden van het kopiëren van games. Volgens Bole doet Nintendo dit niet alleen voor zichzelf, maar voor de gehele industrie inclusief de gebruikers.

De verkoopcijfers van games voor Nintendo DS zijn de afgelopen jaren compleet ingestort en veel developers kozen er voor om hun games niet meer uit te geven in landen als Nederland vanwege de grootschalige piraterij. De huidige handheld van Nintendo, Nintendo 3DS, heeft een betere beveiliging, maar ook daar zijn de eerste stappen al gezet.

Babel: ''Ik heb hetzelfde potentieel als Robben''

Sinds zijn overstap naar TSG Hoffenheim lijkt Ryan Babel steeds meer zijn talenten te vertonen. De aanvaller hoopt dit seizoen al zo goed te worden als Arjen Robben en Franck Ribéry. De Nederlander laat tegenover Spox.com weten dat hij overtuigd is van zijn kwaliteiten.

Het zelfvertrouwen van de aanvaller is groot. "Ik heb genoeg vertrouwen om te zeggen dat ik hetzelfde potentieel heb als Arjen Robben en Franck Ribéry. Ik kan hun niveau ooit bereiken, en ik hoop dat het in de loop van dit seizoen al kan," aldus de Amsterdammer.

Babel kwam dit seizoen acht wedstrijden in actie namens Hoffenheim. Hierin scoorde hij vier maal. De snelle aanvaller kwam in de winterstop over van Liverpool, waar hij lang niet altijd op een plek bij de beste elf kon rekenen.

A1 bij Rijssen dicht door ongeluk met vrachtwagens

Door een aanrijding met drie vrachtwagens is de A1 tussen Hengelo en Deventer woensdagochtend in beide richtingen afgesloten. Bij het ongeluk even voorbij de afrit Rijssen is een vrachtwagen in brand gevlogen, meldt de politie. de ANWB meldt op basis van ooggetuigen dat zich ook explosies hebben voorgedaan. Er zouden ook gewonden zijn gevallen.

Het ongeluk gebeurde op de rijbaan richting Deventer, maar vanwege de rook is ook de andere rijbaan afgesloten. Het ongeluk gebeurde even na 09.15 uur. De brandweer was even voor 10.00 uur nog volop bezig met blussen. Het is dan ook niet bekend hoe lang de rijbanen nog afgesloten blijven.

Basketballer Gadzuric verruilt NBA voor China

De Nederlandse basketballer Dan Gadzuric keert na negen jaar de NBA de rug toe. De 33-jarige center heeft een contract voor één seizoen getekend bij Jiangsu, de nummer vier uit de Chinese competitie van afgelopen seizoen.

Gadzuric speelde de afgelopen negen seizoenen in de NBA voor Golden State Warriors, Milwaukee Bucks en vorig seizoen voor de New Jersey Nets. Hij kwam in totaal tot 525 wedstrijden, waarin hij meestal bankzitter was. Vorig seizoen kwam hij bij de Nets tot 42 duels waarin hij gemiddels iets meer dan drie punten maakte.

Gamemakers enthousiast over iPhone 4S

Gameontwikkelaars zijn enthousiast over de technische eigenschappen van de iPhone 4S. Vooral de dual core A5-processor, de snellere internetverbinding en de betere grafische kaart worden door makers van spellen geprezen.

"Het is alsof je een spelcomputer in je hand hebt", reageert Jonathan Kromrey van uitgever Namco Bandai tegenover de website Industry Gamers. Kromrey is een van de vele woordvoerders van gamebedrijven die de komst van de krachtigere smartphone toejuichen.

Een van de nieuwe mogelijkheden van de iPhone 4S is het aansturen van de telefoon met de stem. Apple noemt deze stemherkenning een persoonlijke assistent en ze heet Siri. Gamebedrijven zijn enthousiast over Siri en zien mogelijkheden om de techniek ook in spellen toe te passen.

Chair Entertainment is een van de bedrijven die al werken aan een game voor de iPhone 4S. Op 1 december, ruim een maand nadat de iPhone 4S in Nederland te krijgen is, komt het bedrijf met de actiegame Infinity Blade 2. Met het eerste deel voor de iPhone 3GS, iPad en iPhone 4 heeft het bedrijf ruim twintig miljoen dollar verdiend.

De iPhone 4S is vanaf 28 oktober in Nederland verkrijgbaar.


Gamemakers enthousiast over iPhone 4S

Geruchten over derde Xbox sterken aan

De geruchten omtrent de derde Xbox sterken aan. Verschillende developers zouden al bezig zijn met het ontwikkelen van de console die voorlopig de naam Xbox 720 meekrijgt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Rare, Turn 10 en Lionhead.

Rare (Donkey Kong Country, Kameo) is volgens de geruchten bezig met een nieuwe 'volwassen' game. Deze game zal tegelijk met de console uitkomen. Ook Lionhead (Fable) en Turn 10 (Forza) zouden volgens Xbox World Magazine bezig zijn met launchgames.

Hoewel er de laatste tijd steeds meer geruchten over de Xbox 720 verschijnen lijken deze wat minder geloofwaardig te zijn. De laatste fatsoenlijke game van Rare is alweer enige jaren geleden verschenen en tegenwoordig is het vooral family fun met Kinect wat de klok slaat.

Qua timing zijn de geruchten omtrent een nieuwe Forza en Fable wat geloofwaardiger. Als we ervan uitgaan dat de console in 2013 verschijnt zit er tussen de Forza 4 en Forza 5 ook weer twee jaar, net als tussen Forza 3 en Forza 4. Het gat tussen Fable 3 en Fable 4 wordt opgevuld met de Kinect spin-off Fable: The Journey.

Tot slot is er nog nieuws te melden over Alan Wake 2. Deze game schijnt ook in ontwikkeling te zijn voor de volgende Xbox. Dit is echter meer speculatie dan gerucht en wordt vooral gebaseerd op het feit dat Remedy niet veel te vertellen heeft over Alan op dit moment.

Als bonus is hier trouwens een screenshot uit de film Real Steel. Deze film draait vanaf volgende maand in de bioscopen en toont reclame voor de Xbox 720. Hiermee lijkt de naam enigszins bevestigd.

720

Veto Rusland en China tegen VN-sancties SyriŽ

Rusland en China hebben in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties hun veto uitgesproken tegen een resolutie die Syrië sancties oplegt als het niet onmiddellijk een einde maakt aan het militaire geweld tegen burgers.

Het zou de eerste juridisch bindende VN-resolutie tegen Syrië zijn geweest sinds het leger van president Bashar Assad half maart tanks en militairen begon in te zetten tegen antiregeringsdemonstranten. De verwerping van de resolutie toont de diepe kloven in de Veiligheidsraad over de manier waarop met het geweld in Syrië moet worden omgegaan. Volgens de VN kwamen meer dan 2700 mensen om sinds de opstand tegen het regime aanving.

De Europese indieners van de resolutie probeerden een veto eerder al te voorkomen door drie keer het taalgebruik in de resolutie af te zwakken, tot het punt dat het woord sanctie er niet meer in voorkwam, maar tevergeefs. De stemming was negen tegen twee, met onthoudingen van India, Zuid-Afrika, Brazilië en Libanon.

De Bakker verder in Sacramento

Thiemo de Bakker heeft de tweede ronde van het challengertoernooi van Sacramento bereikt. De Westlandse tennisser won moeizaam met 6-7 (5), 7-6 (2) en 6-3 van de als vijfde geplaatste Canadees Vasek Pospisil. In de volgende ronde treft hij in Pierre-Ludovic Duclos opnieuw een opponent uit Canada.

De Bakker kreeg in de partij als eerste breekpunten, maar nadat Pospisil die weggewerkt had, werd de wedstrijd twintig minuten stilgelegd vanwege regen. Toen de wedstrijd twintig minuten later werd hervat had De Bakker het moeilijk, maar hij dwong een tiebreak af. Daarin stond hij lang voor, maar kon hij niet doordrukken.

In het tweede bedrijf was er een break per persoon, maar nu was De Bakker duidelijk sterker in de tiebreak. De nummer 207 van de wereld, die via de Amerikaanse toernooien de ranglijst weer wil bestormen, brak in de derde set zijn 78 plaatsen hoger geklasseerde tegenstander drie keer. Zef hoefde hij maar een keer zijn opslag in te leveren.

Wereldkampioen Martin wint tijdrit Beijing

Tony Martin heeft zijn eerste race als wereldkampioen tijdrijden gewonnen. De Duitser van HTC-Highroad schreef woensdag de tijdrit in de Ronde van Beijing op zijn naam. Martin had 13.33 minuten nodig voor het 11,3 kilometer lange parcours tussen het Vogelneststadion en het olympische zwemstadion in de Chinese hoofdstad.

Martin bleef vier Britten voor. Zijn naaste belager David Millar (Garmin-Cervélo) gaf zeventien tellen toe. Daarachter deed Team Sky goede zaken. Op 24 seconden werd Alex Dowsett derde voor Chris Froome (13.59 minuten) en Stephen Cummings (14.08 minuten). Lars Boom werd zesde. De Raborenner legde het parcours af in 14.09 minuten.

Call of Duty ook naar 'nieuwe console'

Treyarch is bezig met een versie van Call of Duty voor 'een nieuwe console'. Dit blijkt uit een vacature waarin ze een senior software engineer zoeken die het team helpt om hun succesvolle game naar een nieuwe console te brengen.

De vacature verklapt verder niet voor welke console dit zou moeten zijn, maar we kunnen wel gokken. Voor Nintendo 3DS is er bijvoorbeeld nog geen Call of Duty en in 2012 verschijnen PlayStation Vita en Nintendo Wii U. Bovendien zijn er steeds meer geruchten omtrent de derde Xbox en vierde PlayStation.

De komende maanden lekken er misschien meer details uit en zodra dit gebeurt lees je het op FOK!.

black ops
Treyarchs laatste: Call of Duty - Black Ops

Rabobank wil beperking Nationale Hypotheek Garantie

Rabobank heeft problemen met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en voert een lobby voor beperking ervan tot krimpregio's. Dat meldt het Financieele Dagblad woensdag.

De coöperatieve bank bevestigt tegenover de krant aan te dringen op hervorming van de regeling. Een woordvoerder van de bank noemt de huidige regeling 'meer een kortings- dan een garantie-instrument'.

Volgens het Waarborgfonds Eigen Woningen, dat de NHG-regeling uitvoert, wil Rabobank hiermee vooral de concurrentie op de markt beperken. De regeling maakt toetreding van buitenlandse en kleine banken makkelijker. NHG beperkt immers het risico voor de hypotheekverstrekker.

Rabobank zou deze risico's liever zelf dragen, zij het tegen vergoeding. De bank laat weten 'gezonde concurrentie alleen maar toe te juichen'.

'Mannen in gevaar door videogames'

Voor het eerst in de geschiedenis zijn vrouwen beter geschoold, ambitieuzer en succesvoller dan mannen. Nadat de vrouwenemancipatie begon is deze niet te stoppen. Tegenwoordig versnelt het zelfs doordat mannen te veel videogames spelen.

Dit meldt William J. Bennett, columnist bij CNN. De cijfers spreken voor zich, in 1970 was 60% van het aantal afgestudeerden man terwijl dit in 2006 nog maar 43% was. Ook het inkomen van de vrouwen groeide enorm ten opzichte van dat van de man. Vergeleken met 1970 verdienen vrouwen nu 44% meer, terwijl mannen maar 6% meer verdienen. Wat betreft werkeloosheid is het al niet veel anders. Steeds meer mannen zijn werkeloos terwijl vrouwen steeds meer gaan werken.

De reden hiervoor moet gezocht worden in het feit dat de mannen tegenwoordig steeds meer tijd besteden aan videogames. De groep 18 tot 34 jaar speelt inmiddels meer per dag dan de groep 12 tot 18 jaar. Terwijl de vrouwen zich ontwikkelen zitten de mannen op de bank met een controller in de hand.

Doordat videogames steeds verder doordringen in de maatschappij wordt het probleem ook alleen maar groter. Kinderen groeien nu nog meer op met videogames om hen heen en zien hun vader ook spelen. Hierdoor zouden ze alle mannelijke verantwoordelijkheden steeds meer mislopen. De oplossing is echter makkelijk: "Vergeet de videogames, zoek een uitdagende baan en ga trouwen."

Nepboezem redt vrouw van fatale steekpartij

Een Russische man heeft ongetwijfeld spijt als haren op zijn hoofd dat hij zijn vrouw enkele jaren geleden een paar flinke neptieten cadeau deed. De plastic voorgevel heeft de echtgenote beschermd toen hij een mes in haar hart wilde steken.

In het huis van de twee echtelieden in Moskou brak onlangs een flinke ruzie uit. De man wilde hierop voorgoed van zijn vrouw af. De Rus pakte een mes en stak deze pardoes in haar borst.

Het steekwapen kwam echter niet diep. Terwijl de beste man haar hart wilde doorboren, kwam het mes niet eens door de borstkas van zijn vrouw. De flinke prammen hielden het wapen keurig tegen.

Volgens een plastisch chirurg had de vrouw vijf jaar geleden de siliconen gekregen van haar man. De vrouw heeft zich nu opnieuw gemeld bij de dokter. Deze heeft haar inmiddels voorzien van een nieuwe plastic boezem.

FIFA 12 breekt verkooprecords

FIFA 12 doet het goed, de game is in de eerste week na de launch zo'n 3,2 miljoen keer over de toonbank gegaan. Hiermee heeft de game de meest succesvolle EA Sports-game launch aller tijden. De verkopen liggen ongeveer 23 procent hoger dan die van FIFA 11 in dezelfde periode.

De iOS-versie van de game staat inmiddels op 879.000 verkopen, maar het is niet bekend of deze in de 3,2 miljoen genoemde verkopen zitten.

Naast de goede verkopen is het ook online een drukke boel. Op 1 oktober waren er zo'n tien miljoen sessies, waarvan er acht miljoen voor FIFA 12 waren. EA is uiteraard zeer tevreden.

fifa

[WK honkbal] Nederland wint ook van Japan

De Nederlandse honkbalploeg heeft ook zijn derde wedstrijd op het WK gewonnen. In Panama Stad was de ploeg van bondscoach Brian Farley Japan met 5-2 de baas. Eerder versloeg Oranje Taiwan (2-1) en Griekenland (19-0). Donderdag speelt Nederland opnieuw, dan is Puerto Rico de tegenstander.

Tegen Japan hield Nederland twee innings de nul, maar in de derde inning moest werper Rob Cordemans een score van de Aziaten toestaan. In de vierde inning sloeg Oranje echter meteen terug. Door goed slagwerk en een aantal grote fouten van de Japanners kwamen Sharlon Schoop, Bryan Engelhardt, Vince Rooi en Danny Rombley over de thuisplaat.

In de zevende inning verkleinde Japan de comfortabele voorsprong van Nederland nog wel naar 4-2, maar kans op de zege kreeg het land niet meer. In de laatste inning vergrootte Mariekson Gregorius de marge weer naar drie.

Alcoholslot in december ingevoerd

Het alcoholslot wordt op 1 december ingevoerd. Automobilisten die vanaf dan worden betrapt met 1,3 promille of meer alcohol in hun bloed, krijgen het apparaat in hun auto. Dat heeft minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Met het alcoholslot wil de minister het aantal dodelijke verkeersongelukken waarbij alcohol in het spel is, terugdringen. Het slot kan volgens schattingen van de stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid vijf tot zes doden per jaar schelen. Ook worden vijftig tot zestig minder gewonden verwacht.

Automobilisten die gedronken hebben kunnen met een alcoholslot niet wegrijden. De bestuurder moet eerst blazen. Als het promillage lager ligt dan 0,2 kan de auto worden gestart. Ook tijdens het rijden moet de automobilist vervolgens enkele keren blazen.

De Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) geeft half oktober de eerste goedkeuring af voor het systeem. Daarna worden de laatste testen uitgevoerd, zodat het slot in december kan worden ingevoerd. De maatregel wordt opgelegd door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) bovenop de eventuele straf die de rechter oplegt aan overtreders.

De plannen voor het alcoholslot werden al in 2009 gemaakt door het vorige kabinet. Schultz van Haegen geeft daar nu uitvoering aan.

Minder hartkwalen bij hoger testosteron

Hoe meer testosteron een oudere man in zijn lichaam heeft, hoe kleiner de kans is dat hij te maken krijgt met een hartaanval of een beroerte. Dat blijkt uit een Zweedse studie, die dinsdag gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of the American College of Cardiology.

Het onderzoek, dat werd gehouden onder 2400 Zweedse mannen van 70 tot 89 jaar oud, geeft echter volgens de onderzoekers geen direct verband aan tussen testosteron en hartklachten. Zo kunnen bepaalde aandoeningen, zoals overgewicht, het testosteronniveau in een lichaam omlaag brengen.

Vandaar dat een laag testosterongehalte als een waarschuwing kan worden gezien, omdat het blijkbaar samenhangt met andere factoren, aldus de onderzoekers.

Minder hartkwalen bij hoger testosteron
Minder hartkwalen bij hoger testosteron (Foto: ANP)

CDA: Minder ontslagpremie als werknemer is opgeleid

Werkgevers die geld hebben gestoken in de opleiding van hun werknemers, hoeven minder ontslagvergoeding betalen dan werkgevers die dat niet hebben gedaan. Dat staat in een wetsvoorstel dat CDA-Kamerlid Eddy van Hijum wil indienen, laat hij woensdag weten.

In het gedoog- en regeerakkoord is afgesproken dat het ontslagrecht niet wordt versoepeld. Vooral de PVV wil het huidige ontslagrecht niet wijzigen. "Ik snap dat je niet moet tornen aan gemaakte afspraken", zegt Van Hijum. "Maar de regeling die ik voorstel lijkt mij voor iedereen beter. Ik hoop dat we hier een inhoudelijke discussie over kunnen voeren."

De wijziging moet werkgevers motiveren hun personeel meer te scholen. Van Hijum wil zijn voorstel woensdag in een debat met minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) aan de orde brengen. Wanneer hij het wetsvoorstel indient hangt ervan af. "Ik wil eerst de politieke reacties afwachten en bekijken hoeveel steun ik krijg."

Ferguson vreest stadsgenoot Manchester City

Sir Alex Ferguson, manager van Manchester United, liet tegenover Inside United vrees te hebben voor stadsgenoot en aartsrivaal Manchester City.

De Schotse manager liet weten: "Als je kijkt naar de financiën die City voorhanden heeft, dan zullen ze altijd aantrekkelijk blijven voor de beste spelers. Ik heb al langer geroepen dat City een ploeg wordt waar men rekening mee moet houden."

"Met een speler als Sergio Agüero hebben ze bijvoorbeeld een spits met enorm veel dreiging. Dat hij het goed ging doen, had ik wel verwacht. Maar hij is niet de enige. Ook een speler als David Silva is voortreffelijk", vervolgt de trainer van The Mancunians.

Volgens Ferguson gaat het bij City niet echt meer om de strijd op het veld, maar meer in de bestuurskamer: "Manchester City heeft met zoveel dynamiek het voetbal veranderd, willen we ze bijhouden, dan moeten we ons daartegen wapenen."

Plasterk: Timing kritiek ongelukkig

De timing van de kritiek van PvdA-partijvoorzitter Lilianne Ploumen op partijleider Job Cohen was wat ongelukkig. Dat zei PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk dinsdag in het tv-programma Nieuwsuur.

De uitspraken kwamen kort na de politieke beschouwingen in de Tweede Kamer, waarin Cohen nog niet goed genoeg was, zei Plasterk. "Dat moet de volgende keer beter en dat vindt hij zelf ook."

Toch was de conclusie van de PvdA-fractieleden dat ze vertrouwen houden in Cohen, zei Plasterk.

Landelijke staking in Griekenland

Honderdduizenden Griekse ambtenaren staken woensdag uit protest tegen de ingrijpende bezuinigingen, verwachten Griekse vakbonden. Vliegtuigen blijven aan de grond, treinen staan stil en belastingkantoren gaan dicht. Enkele openbare scholen sluiten ook de deuren en ziekenhuizen hebben alleen nooddiensten paraat.

Het is de eerste landelijke staking tegen de loonsverlaging en ontslagen die de Europese Unie en IMF onlangs hebben afgedwongen. De overheid had juist gevraagd om de bezuinigingen te steunen om een bankroet te vermijden.

De politie zet ongeveer 1000 agenten in bij de betoging.

Landelijke staking in Griekenland
Landelijke staking in Griekenland (Foto: ANP)

Broertjes van jeugdbendeleden uit huis gezet

De Haagse politie gaat broertjes en zusjes van jeugdbendeleden uit huis plaatsen als hun ouders hun kinderen niet op het rechte pad kunnen houden. Zo moet worden voorkomen dat zij in de voetsporen treden van hun oudere familielid, zegt plaatsvervangend korpschef Paul van Musscher woensdag in De Telegraaf.

Dit is een van de 'keiharde' maatregelen die de politie met onder meer het Openbaar Ministerie en Jeugdzorg gaat nemen om de overlast van jeugdbendes aan te pakken. Daarnaast wordt al gekort op uitkeringen van jongeren die geld verdienen met illegale praktijken.

De politie is in gesprek met woningbouwverenigingen om families met kinderen die de buurt terroriseren uit huis te zetten. "De politie is de baas op straat", zegt Van Musscher. De maatregelen zijn een reactie op de pesterijen waar vooral bewoners van Haagse probleemwijken het slachtoffer van zijn.

In mei beloofde minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) al dat criminele jeugdbendes in heel het land binnen twee jaar 'keihard zijn aangepakt'. Hij kondigde toen een actieprogramma aan om politie, OM en gemeenten beter te laten samenwerken. Ook moesten preventie, straf en zorg beter op elkaar worden afgestemd.

Cruijff langer bondscoach van CataloniŽ

Johan Cruijff blijft nog een jaar verbonden als bondscoach van Catalonië, dat meldt de voetbalbond van de Spaanse autonome regio. Volgens de bond zou voorzitter Andreu Subies een akkoord heeft bereikt met de Nederlander. Cruijff zou door het akkoord nog een jaar bondscoach blijven van de Catalanen. Hij is al vanaf november 2009 verbonden aan de Catalanen.

De positie van Cruijff leek onzeker na het vertrek van de vorige preses Jordi Casals. Subies zou voor een nieuwe trainer willen kiezen, maar bereikte onlangs een mondeling akkoord met de beroemde nummer veertien. De contractverlenging van Cruijff wordt later deze maand officieel gemaakt op een vergadering van het bestuur, meldt het ANP.

Irak: geen immuniteit voor trainers VS

Iraakse politieke leiders willen dat Amerikaanse militaire trainers langer in Irak blijven, maar willen hun geen immuniteit voor strafvervolging verlenen.

De belangrijkste politieke leiders kwamen dinsdag bijeen ten huize van de Iraakse president. Na het bijna twee uur durende beraad kwam vicepremier Roz Nouri Shawes naar buiten met een verklaring dat zij erkennen dat er nog behoefte is aan Amerikaanse hulp. De partijen willen echter niet zover gaan de troepen immuniteit te verlenen, zoals de Verenigde Staten verlangen.

Alleen de politieke coalitie van de fel anti-Amerikaanse geestelijke Muqtada al-Sadr is tegen iedere Amerikaanse aanwezigheid in Irak.

De Iraakse politieke leiders worstelden maanden met de vraag of zij na de deadline van 31 december nog Amerikaanse militairen op Iraakse bodem wilden hebben. De terugtrekking van de Amerikaanse troepen is al een tijdje geleden begonnen.

Arie Koomen heeft geen spijt van irritante reclame

Arie Koomen heeft totaal geen spijt van het spotje dat hij opnam voor een elektronicaketen. Hij werd dankzij de reclame uitgeroepen tot meest irritante BN'er in een reclame. "Ik had er mijn redenen voor, de meeste mensen weten dat vaak ook wel", vertelt hij voor de camera van Novum Nieuws.

"Mijn ideeën voor de reclame waren anders", drukt Koomen zich zachtjes uit. "Als je mijn komedie ziet, dan is het een beetje vunzig, grof en hard. Maar daar zit Mediamarkt niet op te wachten."

Desondanks betreurt de komiek de reclames niet. "Ik hoop dat ze er heel rijk van zijn geworden, dat ze een gigantische omzet hebben gehad. Ze hebben mij ruim betaald en ik heb er hele leuke dingen van gedaan. De hoeren in Amsterdam waren echt blij dat ik langs kwam."

Koomen vertelt dat hij nog moeite heeft moeten doen voor de titel meest irritante BN'er in een reclame. "Ik heb er erg om gelachen. Ik heb er een hele campagne tegenaan gegooid om die titel te krijgen."

Druk om negatieve reacties maakt Koomen zich niet. "Het is jammer. Ik had liever gehad dat iedereen het leuk had gevonden. Maar je bent zo leuk als je laatste grap. Dus ik moet nog even een goede grap verzinnen en dan denkt iedereen: o, hij is toch grappig."


"Dat is mijn winkel"

Speurhonden zoeken naar vermiste vrouw Aruba

Speurhonden uit Nederland gaan binnenkort op Aruba op zoek naar het lichaam van de vermiste Amerikaanse vrouw Robyn Gardner. Dat heeft advocaat-generaal Taco Stein dinsdag gezegd.

De honden, die getraind zijn om lichamen op te sporen, kwamen afgelopen weekend aan op het eiland. De zoektocht waarbij de dieren worden ingezet concentreert zich op het zuidoostelijke deel van Aruba.

Gardner wordt sinds 2 augustus vermist en is vermoedelijk niet meer in leven. In de zaak zit de 50-jarige Amerikaanse zakenman Gary Giordano vast op verdenking van betrokkenheid bij de vermoedelijke dood van de vrouw. Giordano was haar reisgenoot.

De zakenman meldde begin augustus aan de politie dat de Amerikaanse was verdwenen tijdens het snorkelen. Hij ontkent daar iets mee te maken te hebben en beweert dat ze is verzwolgen door de zee.

Italiaanse Wikipedia plat door protest censuur-wet

De Italiaanse pagina's van internet-encyclopedie Wikipedia zijn dinsdag geblokkeerd. De gebruikers van de site protesteren op die manier tegen een wetsvoorstel van de regering-Berlusconi over correcties op de website. Het wetsvoorstel zou Wikipedia verplichten om binnen 48 uur teksten aan te passen als iemand zich beledigd voelt.

De Wikipedia-vrijwilligers vinden dat dit plan de neutraliteit aantast. Ze vinden dat hooguit de rechter kan uitmaken of iemand zich terecht beledigd voelt.

Italiaanse Wikipedia plat door protest
Italiaanse Wikipedia plat door protest (Foto: ANP)

India en Afghanistan sluiten partnerschap

Afghanistan heeft dinsdag een strategisch partnerschap gesloten met India. Dit waarschijnlijk tot ergernis van Pakistan, dat India als zijn voornaamste tegenstrever in de regio beschouwt.

De totstandkoming van het pact werd in New Delhi bekendgemaakt terwijl een Afghaanse regeringscommissie klaagde dat Pakistan niet meewerkt aan een onderzoek naar de moord op oud-president Burhanuddin Rabbani. Volgens de commissie hadden Pakistaanse inlichtingendiensten vooraf weet van het complot om Rabbani te vermoorden.

Pakistan ontkent iedere betrokkenheid bij de moord op Rabbani, die probeerde vredesonderhandelingen tot stand te brengen met de Taliban. De Pakistaanse geheime dienst wordt beticht van steun aan het met de Taliban verbonden Haqqani-netwerk, dat achter een reeks aanslagen in Afghanistan zou zitten. De Afghaanse president Hamid Karzai liet in het weekeinde weten dat hij niet meer rechtstreeks met de Taliban wilde praten en verweet Pakistan dat het te weinig doet om de terroristen in te tomen. Het is een verwijt dat Pakistan ook dikwijls van India krijgt.

Karzai en de Indiase premier Manmohan Singh verklaarden na besprekingen in New Delhi dat hun landen een gedeelde toekomst zien, vrij van extremisme en geweld. "Afghanistan onderkent het gevaar waar deze regio mee te maken heeft door terrorisme en radicalisme die als beleidsinstrument worden gebruikt tegen burgers, tegen onschuldige burgers van onze landen", zei Karzai. Maar hij benadrukte ook de noodzaak van regionale samenwerking.

Singh benadrukte de historische en culturele banden tussen India en Afghanistan. Ook zei hij dat Karzai en hij terrorisme tot in detail hebben besproken. "Het volk van Afghanistan heeft genoeg geleden. Ze verdienen het in vrede te leven en hun eigen toekomst te bepalen, zonder inmenging van buitenaf, afpersing en intimidatie."

Het strategisch partnerschap omvat gebieden van gemeenschappelijk belang, waaronder handel, economische expansie, onderwijs, veiligheid en politiek. De twee landen willen ook meer samenwerking in mijnbouw en olie- en gasexploratie.


India en Afghanistan sluiten partnerschap (Foto: Novum)

BelgiŽ: potje plutonium valt bij bezoek IAEA

Drie mensen zijn in België radioactief besmet geraakt toen een 'potje plutonium' op de grond viel tijdens een internationale inspectie van de nucleaire afvalverwerker Belgoprocess in Dessel. Het bedrijf maakte dat dinsdag bekend.

De inspecteurs van de nucleaire waakhonden Internationaal Atoomagentschap (IAEA) en Euratom raakten besmet, net als een medewerker van Belgoprocess. Ze werden geëvacueerd naar het naburige Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) voor verdere ontsmetting en controle.

Volgens een woordvoerder liep het dinsdagmiddag fout tijdens de ,,manipulatie" van een potje plutonium. "Daardoor kwam het potje op de grond terecht", aldus de zegsman. Het zou gaan om een extreem kleine hoeveelheid.

Volgens Belgprocess is er geen radioactiviteit vrijgekomen buiten het gebouw en is er geen gevaar voor het milieu of risico voor de omwonenden.

Karthikeyan ook in Zuid-Korea in actie

Narain Karthikeyan krijgt van HRT F1 Team de kans om zich goed voor te bereiden op de Grand Prix van India. De Indiër mocht al de eerste training op de vrijdag rijden in Japan en daar komt nu Zuid-Korea bij. Zo kan hij op 30 oktober in New Delhi op een goede manier aan de start verschijnen.

Karthikeyan begon het Formule 1-seizoen bij HRT, maar werd na acht weekenden aan de kant geschoven voor Red Bull-protegé Daniel Ricciardo. De Indiër werd hierbij nog wel beloofd dat hij zijn thuisrace zou mogen gaan rijden.

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
review
Blu-ray: Spider-Man: Far From Home
review
The Irishman
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
©FOK.nl e.a.