'Jaarlijks 53 miljoen biljetten onnodig vernietigd'

De Nederlandsche Bank vernietigt jaarlijks tot ruim 53 miljoen bankbiljetten terwijl dat van de consument eigenlijk helemaal niet hoeft. Dat concludeert de centrale bank donderdag uit een onderzoek.

Bij DNB en andere banken gaan bankbiljetten door sorteermachines. Biljetten die vies, beschadigd of versleten zijn worden eruit gehaald en gaan de vernietiger in. Ongeveer acht procent van de biljetten die door de sorteerder gaan, wordt afgekeurd. In totaal worden hierdoor jaarlijks honderdzestig miljoen bankbiljetten vernietigd.

De sorteerders staan afgesteld op strenge Europese standaarden. Zo mag een scheurtje maximaal acht millimeter meten. DNB heeft nu onderzocht of die standaarden wel zo hoog moeten zijn. In een laboratorium kregen 97 proefpersonen ieder 45 bankbiljetten voorgelegd met een of meerdere mankementen.

Zo waren de biljetten vuil, beschadigd, gescheurd of zaten er kreukels in. Vervolgens werd gevraagd of zij het geld geschikt vonden om er mee te betalen. De proefpersonen bleken veel minder kritisch dan de sorteermachines.

Zo bleek tachtig procent geen problemen te hebben met ezelsoren in een biljet, terwijl dat bij een derde van de afgekeurde biljetten de reden van het afkeuren is. Graffiti en slapheid vinden de consumenten ook geen probleem.

Er zijn ook punten waar het publiek kritischer is dan de sorteermachines. Zo is een scheurtje slechts in een procent van de gevallen de reden voor afkeuring. Voor het gros van de ondervraagden is dit echter een reden om een biljet naar de shredder te sturen.

DNB wijst erop dat de normen kunnen worden aangepast zodat de afstelling van de machines meer overeenkomt met wat het publiek wil. Zo kan geld worden bespaard omdat dan minder geld hoeft te worden bijgedrukt. In heel Europa kunnen volgens de centrale bank zo miljoenen euro's worden bespaard.


'Jaarlijks 53 miljoen biljetten onnodig vernietigd' (Foto: Novum)