'Doodsoorzaak Jobs waarschijnlijk kanker'

De doodsoorzaak van Apple-oprichter Steve Jobs ligt waarschijnlijk in een zeldzame vorm van alvleesklierkanker, die langzamer groeit dan de meer voorkomende vorm. Hij leed al zeven jaar aan de ziekte, maar het was een slecht teken dat hij twee jaar geleden een levertransplantatie nodig had.

Jobs heeft weinig informatie over zijn ziekte vrijgegeven en meteen na zijn dood, woensdagnacht, werd geen nieuwe informatie vrijgegeven. Medische experts die niet bij de behandeling van Jobs betrokken waren, noemen het echter waarschijnlijk dat hij de transplantatie nodig had omdat de kanker was teruggekeerd of zich had verspreid.

Zijn dood kan komen door kanker, doordat de nieuwe lever niet werkte, of door complicaties van medicijnen die moeten voorkomen dat zijn lichaam het nieuwe orgaan afstoot. Een transplantatie kan alvleesklierkanker volgens kankerspecialist Michael Pishvaian genezen, maar als de ziekte terugkeert, gebeurt dat volgens hem binnen een of twee jaar. De ingreep is niet gebruikelijk voor mensen met kanker.

Jobs verklaarde eerder dat hij was genezen na een operatie in 2004. Hij maakte echter nooit duidelijk of de kanker was verspreid naar zijn lymfeklieren of hoe uitgebreid de operatie was. Veel artsen gingen ervan uit dat een deel van de alvleesklier, een deel van de dunne darm en misschien ook een deel van de maag waren verwijderd.

Zo'n operatie kan volgens directeur van kankerzorgcentrum Montefiore-Einstein in de Bronx Steven Libutti nog lang problemen in het verteringsgestel opleveren. Toen Jobs begin 2009 erg mager was, weet hij dat aan een verstoorde hormoonbalans en zei hij dat er een simpele behandeling voor is. Een paar weken later vertrok hij op ziekteverlof en onderging hij een levertransplantatie die twee maanden geheim werd gehouden.

De Apple-oprichter zei toen niet waarvoor de transplantatie nodig was. Patiënten met het type kanker dat Jobs mogelijk had leven gemiddeld nog zeven tot acht jaar. Sommigen blijven volgens kankerchirurg Martin Heslin nog twintig tot dertig jaar in leven.

Bij Jobs mocht dat niet zo zijn. Hij overleed woensdagnacht op 56-jarige leeftijd. In januari kondigde hij zijn derde en laatste verlof aan. Hij trad in augustus af.