FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 15 juni 2011

Burgemeester Schiedam weg om negatieve publiciteit

Burgemeester van Schiedam Wilma Verver (VVD) heeft woensdag haar ontslag ingediend. In een brief aan de commissaris van de koningin noemt ze als reden de aanhoudende negatieve publiciteit over haar en haar gezin, meldt de provincie Zuid-Holland.

Verver liet eind vorige maand nog weten tijdelijk een stapje terug te doen vanwege een integriteitsonderzoek dat tegen haar loopt. Verver kwam ze in opspraak nadat ze in conflict met een aannemersbedrijf was gekomen, waardoor het bedrijf minder opdrachten zou hebben gekregen. Daarop stelde de Schiedamse gemeenteraad een onafhankelijk onderzoek in naar Verver. Verder kwam ze in het nieuws omdat ze op kosten van de gemeente chauffeurs inhuurde.

Volgens de 53-jarige Verver staat haar beslissing los van het onderzoek. Ze wil en kan naar eigen zeggen niet meer functioneren in de 'hetzeachtige sfeer' die volgens haar in de afgelopen tijd is ontstaan. "Er is een soort vrijbrief ontstaan om alle vormen van emotie te adresseren aan de burgemeester. Dit treft niet alleen mijn functioneel handelen maar bovenal mijn privéleven", schrijft Verver aan de commissaris.


Burgemeester Schiedam weg om negatieve publiciteit (Foto: Novum)

VS: half miljoen ontheemden in Ivoorkust

Ongeveer 500.000 mensen in Ivoorkust zijn nog ontheemd na de crisis over het presidentschap van het Afrikaanse land. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag laten weten.

Het getal is veel hoger dan de ruim 300.000 ontheemden die de Verenigde Naties dinsdag noemden.

"De situatie in Ivoorkust is aan het verbeteren, maar de aanhoudende onrust genereert nog steeds nieuwe vluchtelingen", aldus een woordvoerder van het ministerie. De zegsman zei dat de Amerikaanse regering de hulp voor opvang met 7,5 miljoen dollar verhoogt tot 51 miljoen dollar (36 miljoen euro).

In mei is Alassane Ouatttara beëdigd als president na een 5 maanden durende strijd met zijn voorganger Laurent Gbagbo, die de uitslag van verkiezingen in november weigerde te erkennen. Het geweld tussen hun aanhangers eiste naar schatting 3000 mensenlevens.

Huurverhoging alleen in dure regio's

De huren mogen alleen omhoog in gebieden waar een tekort aan woningen bestaat. Dat is de strekking van een nieuw plan dat minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) woensdag heeft gepubliceerd.

Donner wilde in eerste instantie in het hele land een huurverhoging van maximaal 120 euro per maand toestaan. Daar stak de Tweede Kamer vorige maand een stokje voor. Nu stelt Donner voor alleen huurverhogingen toe te staan in de tien gebieden waar de woningen gemiddeld het duurst zijn.

Donner onderscheidt veertig regio's. In de tien regio's met de hoogste gemiddelde WOZ-waarden mogen de huren omhoog. Het gaat vooral om Noord-Holland, Utrecht, Gelderland en het midden en oosten van Noord-Brabant.

Woningen waarvan de WOZ-waarde per vierkante meter onder het regionale gemiddelde ligt, krijgen maximaal vijftien punten extra in het zogeheten woningwaarderingsstelsel. Ligt de WOZ-waarde per vierkante meter boven het gemiddelde, dan komen er maximaal 25 punten bij. Een punt staat voor 4,80 euro huur.

De WOZ-waarde is de waarde van een woning zoals ingeschat door de gemeente. Onder andere de onroendezaakbelasting is erop gebaseerd. De regio met de hoogste WOZ-waarde per vierkante meter is Amsterdam.

De hogere huren gelden alleen voor nieuwe huurders. De huurverhoging is niet verplicht. De verhuurder bepaalt hoeveel de huren omhoog gaan. Donner denkt niet dat de huren overal omhoog zullen gaan waar dat is toegestaan. Woningcorporaties blijven de taak houden om te zorgen voor betaalbare woningen voor mensen met lagere inkomens.

Eerder stelde Donner dat het te ingewikkeld was om onderscheid te maken tussen gebieden met en zonder tekort aan woningen, zoals is afgesproken in het regeerakkoord. Donner wilde de huurverhoging daarom overal toestaan. Onder andere zijn eigen partij, het CDA, maakte daar in de Tweede Kamer bezwaar tegen.

De Woonbond, die de belangen van huurders behartigt, voorspelt een 'huurexplosie' in de tien regio's. "Huurwoningen in met name Amsterdam, Utrecht en Den Bosch worden onbetaalbaar", voorspelt directeur Ronald Paping. "Het gat tussen bestaande huurprijzen en nieuwe huurprijzen wordt enorm. Hierdoor zal de doorstroming volledig stokken."

De Tweede Kamer bespreekt het nieuwe voorstel van Donner donderdagmiddag.

Christina Aguilera en Maroon 5 maken nummertje

Christina Aguilera en Maroon 5 zijn samen de studio ingedoken om een nummer op te nemen. Het resultaat, Moves Like Jagger, verschijnt volgende week.

Zowel Aguilera als Maroon 5-frontman Adam Levine maakt deel uit van de jury van het programma The Voice. De twee namen Moves Like Jagger vorige maand op in Los Angeles. De single wordt vanaf dinsdag beschikbaar gesteld als download.

De zanger en zangeres zullen het nummer in de eerstvolgende uitzending van de Amerikaanse versie van The Voice ten gehore brengen. Naast Aguilera en Levine bestaat de jury van de talentenjacht daar uit zangers Cee Lo Green en Blake Shelton.


Christina Aguilera en Maroon 5 maken nummertje (Foto: Novum)

Meer piratenaanvallen vanuit Somalië

Het aantal piratenaanvallen voor de kust van Somalië neemt toe. Sinds begin dit jaar telde het Internationaal Maritiem Bureau (IMB) 154 aanvallen op de belangrijke scheepsvaartroute voor de kust van het land in de hoorn van Afrika. Vorig jaar waren dat er in totaal 219.

Dit jaar werden al 21 schepen met succes gekaapt, aldus Pottengal Mukundan, de directeur van het IMB, woensdag. Circa 400 zeelieden worden in gijzeling gehouden. Ondanks internationale pogingen is de bedreiging niet afgenomen. "Het probleem kan alleen op land worden opgelost", zei de Duitse plaatsvervangende admiraal Axel Schimpf.

[Video] Legerhelikopter sleept UFO-wrak

Even voor middernacht, tijd voor UFO-nieuws! Op internet is namelijk een filmpje opgedoken van een stel onfortuinlijke aliens. Een Russische legerhelikopter vervoert namelijk het wrak van een vliegende schotel door de lucht.

De Russen hadden het liever onder de pet gehouden, maar dit keer kunnen ze er niet onderuit. Iemand heeft het transporteren van een UFO-wrak gefilmd en op internet gezet.

Inmiddels is de discussie over het filmpje in alle hevigheid losgebarsten. Sommige mensen denken dat dit het wrak is van het ruimteschip dat enkele maanden geleden zou zijn gecrasht in het Siberische Irkoetsk. Hoewel men hier als de kippen bij was om dit te debunken, denken de believers dat de Russische overheid de vondst in de doofpot heeft willen stoppen.


De Russische Melkwegenwacht: nooit te beroerd om te helpen

Opluchting of mineur voor havisten en vwo'ers

Scholieren die examen hebben gedaan voor de havo of het vwo hoeven niet lang meer in spanning af te wachten. Donderdag krijgen zo'n 41.000 havisten en 59.000 vwo-scholieren te horen of ze geslaagd zijn, een herkansing moeten doen of zijn gezakt.

Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren kwamen dit jaar ruim 136.000 klachten binnen. Vorig jaar waren dat er nog bijna 150.000. Havisten en vwo'ers klaagden het meest over het examen Nederlands. Ze vonden het maken van een samenvatting van een tekst te moeilijk, onder meer omdat er veel cijfers in stonden.

Vmbo-leerlingen kregen woensdag al te horen of ze de vlag uit konden hangen. Hoeveel vmbo-leerlingen er zijn geslaagd is nog onbekend.

Totale maansverduistering nauwelijks te zien

De totale maansverduistering die woensdag plaatsvond, is op veel plekken in Nederland nauwelijks te zien geweest. In een groot deel van het land was het te bewolkt om het natuurverschijnsel te kunnen aanschouwen. "Heel jammer, want de maan zou in dit geval al boven de horizon zijn verduisterd. Dat komt bijna nooit voor", zegt een woordvoerder van Cosmos Sterrenwacht in Dinkelland.

Bij de sterrenwacht in Twente hadden zich woensdagavond ongeveer 150 mensen verzameld om het schouwspel te kunnen zien. "Maar het is hier zwaarbewolkt en dat zal wel zo blijven. Wij zullen er niets van zien", aldus de woordvoerder, die gehoord heeft dat rond Zeeland wel sprake was van opklaringen. In Amsterdam was het echter ook bewolkt.

De volle maan bewoog zich woensdag volgens de landelijke organisatie voor amateursterrenkundigen Stichting De Koepel precies door de schaduw van de aarde en nam een rode kleur aan. De maansverduistering begon rond 20.30 uur, maar toen was het nog licht en was de maan nog niet op.

Tegen 21.30 uur was de maan helemaal in de schaduw van de aarde getreden en was de verduistering totaal, maar stond de maan nog 4,5 graad onder de horizon. Pas rond 21.45 uur verscheen de maan aan de zuidoostelijke horizon. Daarna zou de totale verduistering nog ruim een uur duren. De maansverduistering zou nog indrukwekkender zijn, omdat de maan laag stond, waardoor hij extra groot leek.

De volgende maansverduistering vindt volgens de woordvoerder van de sterrenwacht in Dinkelland in 2015 plaats. "Soms is er elk jaar één, maar soms zit er wel eens twee of drie jaar tussen."

Verdachte fatale schietpartij bordeel vrijgelaten

Een 51-jarige vrouw uit Arnhem die maandag werd opgepakt rondom de dodelijke schietpartij in een bordeel in Doetinchem is vrijgelaten. Een 48-jarige man uit Arnhem, die door de politie wordt gezien als de schutter, moet vrijdag voor de rechter-commissaris verschijnen, meldt de Doetinchemse politie woensdagavond via Twitter.

Bij de schietpartij maandag rond 19.15 uur in Eroscentrum Escape aan de Roerstraat kwam een prostituee om het leven. De twee verdachten werden omstreeks 20.30 uur aangetroffen in een auto in Arnhem en gearresteerd, na een zoektocht met onder meer een helikopter. Wat de eventuele rol van de Arnhemse is bij de schietpartij wordt nog onderzocht.

Bij de aanhouding is een vuurwapen aangetroffen. Uit onderzoek moet blijken of het gaat om het moordwapen. Over het motief wil de politie nog geen mededelingen doen. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekendgemaakt, omdat de politie haar familie nog niet heeft kunnen bereiken.

Keith Bakker kan Moszkowicz niet betalen

Advocaat Bram Moszkowicz treedt niet langer op voor Keith Bakker. De verslavingsdeskundige die wordt verdacht van seksueel misbruik kan niet langer zijn financiële verplichtingen nakomen. Moszkowicz heeft hem daarop gezegd dat hij moest omzien naar een andere raadsman. Dit liet Moszkowicz woensdag weten.

Bakker tekende hoger beroep aan tegen de verlenging van zijn voorarrest met drie maanden. Dit hoger beroep wordt op 29 juni behandeld bij de raadkamer van het gerechtshof in Amsterdam.

Roda JC wil Vukovic huren van PSV

Roda JC is met PSV in gesprek om Jagos Vukovic voor één jaar te huren. De Serviër kwam het afgelopen seizoen nauwelijks aan spelen toe in Eindhoven. Ook komend seizoen lijken de kansen klein voor Vukovic om veel speelminuten te maken.

Gerard Wielaert, technisch directeur van Roda JC, liet weten dat Vukovic wel oren heeft naar een tijdelijke overgang richting Kerkrade. "Maar er is nog geen definitief akkoord met PSV", aldus Wielaert.

Afgelopen seizoen kwam Vukovic, die deze week 23 jaar werd, slechts tot vier competitiewedstrijden. De Eindhovenaren contracteerden Vukovic vorig jaar definitief, nadat de ploeg de Serviër eerst een jaar had gehuurd van RAD Belgrado. Vukovic kan zowel centraal achterin als op de linksbackplaats spelen.

Giggs dient aanklacht in tegen boulevardkrant

Vleugelspeler Ryan Giggs is de Britse krant News of the World helemaal beu. Giggs is zo boos dat hij een aanklacht tegen het medium heeft ingediend. Zij zouden volgens de United-speler het mobieltje van hem hebben gehacked om zo zijn gesprekken te kunnen afluisteren. BBC meldt dit na een gesprek met de advocaat van Giggs.

Momenteel is de politie bezig met verschillende onderzoeken tegen News of the World. In de jaren 2005 en 2006 zou de tabloid verschillende celebrities hebben afgeluisterd.

Ex-directeur Juve voor het leven geschorst

Luciano Moggi kan nooit meer in een functie bekleden in de Italiaanse voetbalwereld. De nationale bond heeft Moggi levenslang geschorst.

De ex-directeur van Juventus kreeg deze sanctie opgelegd vanwege zijn aandeel in het beruchte Calciopoli-schandaal. Moggi bleek de spil bij het manipuleren en toewijzen van scheidsrechters in het Italiaanse voetbal. Moggi wacht volgens Reuters mogelijk ook nog een celstraf van zes jaar.

Antonio Giraudo, eveneens een oud-directeur van Juventus, en Innocenzo Mazzini, een voormalig kopstuk van de Italiaanse voetbalbond, werden ook voor het leven geschorst door de Italiaanse voetbalvond. Moggi zou volgens Italiaanse media in beroep willen gaan tegen de opgelegde straf.

De voormalig bestuurder van Juventus beïnvloedde 29 tot 38 wedstrijden van De Oude Dame in de Serie A. Dat deed hij via diverse tussenpersonen. Moggi wist daarnaast zaakwaarnemers van verschillende spelers te paaien om transfers te regelen. Ook had hij invloed op de voetbalbond.

Auteur vindt dat alle Belgen dood moeten

Belgen. In Nederland weten we het al jaren. Nu lijkt men in Amerika ook het licht te hebben gezien. We kunnen best zonder Belgen. Wat hebben ze eigenlijk bijgedragen in de gehele wereld? Bier, chocola en patat. De Amerikaanse auteur Danny Wind wil nu ook de Amerikaanse jeugd informeren over dit voldongen feit. Het boek, 'Let's kill all Belgians (a child's guide to genocide)' is zijn bijdrage aan deze missie.

Onze zuiderburen worden in dit boek omschreven als volwassenen-moordenaars en puppy-eters. Zeer kwaadaardige slechteriken die er op uit zijn elk kind ter wereld spruitjes te laten eten. Het land zou stinken naar urine en een kwaadaardige drang naar wereldoverheersing hebben. Dit laatste met als doel, iedereen ter wereld te verplichten Belgisch te spreken.

Satirisch? Ja, natuurlijk. Niemand op deze wereld zou het in zijn hoofd halen onze buren iets aan te doen. Wij Nederlanders weten al jaren dat ze eigenlijk hartstikke tof zijn. Of Amerikaanse kinderen deze satire net zo goed snappen, valt nog te bezien.

Film: Trust

David Schwimmer verwierf zijn bekendheid in de tv-serie Friends, waar hij 263 afleveringen en tien jaar lang de rol op zich nam van Ross Geller. Wat weinig mensen weten is dat David ook regisseur is. Zo regisseerde hij een aantal afleveringen van Friends, maar ook van de komedie Little Britain USA. Op filmgebied was hij ook de man achter Run Fatboy Run en daar kan nu de film Trust aan toegevoegd worden. Een film over een 14-jarig meisje op het internet.

CDA en PvdA achter alcoholboete voor jongeren

CDA en PvdA steunen onder voorwaarden het kabinetsvoorstel om tieners jonger dan 16 jaar met alcohol in hun bezit te beboeten. Ze willen echter niet dat een jongere die in de winkel alcohol koopt wordt beboet, die boete gaat dan naar de winkelier. Wel wacht de jeugdige die in een horecagelegenheid met alcohol wordt aangetroffen een boete.

Volgens de partijen kan een kroegbaas niet alles in de gaten houden en moet in dit soort gevallen de verantwoordelijkheid bij de jongeren zelf liggen. De winkelier blijft echter wel verantwoordelijk aan wie hij alcohol verkoopt, zo bleek woensdag bij het debat in de Tweede Kamer over de aanpassingen in de drank- en horecawet.

Het kabinet wil tieners met alcohol in hun bezit in alle openbare ruimtes voortaan bestraffen. Ook de ChristenUnie noemt het winst als de supermarkt de eigen verantwoordelijkheid houdt.

Release Django Unchained Kerst 2012

De volledige cast van Quentin Tarantino's nieuwe film Django Unchained is nog niet bekend, maar er is al wel een releasedatum voor de film bekend. Django Unchained is een spaghettiwestern en gaat over een Zuidelijke ex-slaaf die zijn vrouw probeert te redden van een wrede plantage-eigenaar. The Weinstein Company bevestigde vandaag dat de film vanaf Kerst 2012 in de bioscopen te zien zal zijn. 

Er zijn al verschillende geruchten over de samenstelling van de cast. Leonardo DiCaprio zou bezig zijn met de laatste gesprekken voor de rol van de wrede slaafeigenaar, terwijl verwacht wordt dat Christoph Waltz (Inglourious Basterds) de rol van Duitse bounty hunter op zich neemt. Wie de rol van de ex-slaaf krijgt is nog niet duidelijk, wel zijn er al verschillende mogelijke kandidaten. Hiertoe behoren onder andere Will Smith, Chris Tucker en Jamie Foxx. Samuel L. Jackson zou ook een rol krijgen in de film.

Unchained zal Tarantino's eerste december release worden sinds Jackie Brown in 1997. 

EU-politie onderzoekt corruptie Kosovo

Agenten van de EU-missie in Kosovo zijn woensdag kantoren van het ministerie voor Minderheden en Vluchtelingen binnengevallen. Ze hebben in verband met beschuldigingen van corruptie spullen in beslag genomen.

Twee huizen en een kantoor van een bedrijf zijn ook binnengevallen. De agenten hebben niemand gearresteerd. De regering van Kosovo, die geleid wordt door de voormalige rebellenleider Hashim Thaci, wordt geplaagd door corruptie. Ook hooggeplaatste functionarissen zijn bij de schandalen betrokken.

Nadat Kosovo zich in 2008 had afgescheiden van Servië stuurde de Europese Unie drieduizend man naar Kosovo om de autoriteiten te helpen bij misdaadbestrijding en onderzoek naar oorlogsmisdaden.

Contador aangehouden voor fietsen zonder licht

Alberto Contador is tijdens een trainingsrit door de Franse Gendarmerie aangehouden. De meervoudig winnaar van de Tour de France reed namelijk zonder licht op zijn fiets.

Contador kon hoog springen of laag springen maar de smoes dat zijn teamwagens de weg voor en achter hem verlichtten mocht niet baten. De wielrenner ging uiteindelijk overstag en gooide de racefiets in een volgwagen.

Contador was bezig te trainen voor de bergetappes. De Tour de France gaat dit jaar op 2 juli van start.

Film: Kung Fu Panda 2

In 2008 kwam DreamWorks met de animatiefilm Kung Fu Panda. De film bevatte een indrukwekkende stemmencast en de muziek werd verzorgd door onder andere Hans Zimmer, een grootheid onder de filmcomponisten. Acteurs Jack Black, Jackie Chan, Angelina Jolie, Dustin Hoffmann en Seth Rogen spraken de hoofdrolspelers in. De stemmencast is nu terug voor Kung Fu Panda 2, waar ze versterking krijgen van Gary Oldman, Jean-Claude van Damme en Danny McBride.

Eerste militairen trainingsmissie in Kunduz

De eerste militairen die deelnemen aan de politietrainingsmissie in Afghanistan zijn woensdag aangekomen in de Afghaanse provincie Kunduz. Het gaat vooral om landmachtmilitairen en marechaussees. Ze werden woensdag welkom geheten door de commandant van de kwartiermakers, die al enkele maanden op de basis zitten, meldt het ministerie van Defensie.

De overige militairen die deel uitmaken van de groep arriveren de komende weken in de Noord-Afghaanse provincie.

Vanwege de hoge temperaturen, gaan de nieuwkomers eerst acclimatiseren. In de schaduw is het er momenteel circa 40 graden, in de zon kan de temperatuur oplopen tot 60 graden. Vervolgens bereiden ze zich voor op de komende missie en nemen ze de taken van de kwartiermakers over, zoals het onderhouden van de contacten met de Duitse gastheren van de legerbasis.

De opbouw van het kamp is bijna klaar. Op ICT-gebied moet er echter nog wel werk worden verricht. De operationele systemen functioneren, maar doordat de servercontainer nog niet is aangekomen, kan nog niet iedereen op de eigen computer met die systemen werken. Ook zijn er nog geen Nederlandse televisie, kranten en internet.

In totaal gaan 545 Nederlandse militairen en politieagenten deelnemen aan de missie.

Het is de bedoeling dat de Nederlanders de Afghaanse politie gaan helpen een rechtsstaat op te bouwen en zelf de openbare orde te handhaven. De agenten die door Nederlandse trainers worden opgeleid mogen alleen voor civiele activiteiten worden ingezet en niet buiten Kunduz actief zijn.

De nieuwe basistraining van acht weken begint op 2 juli als proef op een beperkt aantal locaties. Na de evaluatie wordt de nieuwe basistraining naar verwachting in oktober in het hele land ingevoerd. De training is twee weken langer dan voorheen en moet ook de geletterdheid en de kennis over mensenrechten bij de Afghanen verhogen.

De Tweede Kamer stemde eind januari met een kleine meerderheid in met de missie, die in principe in 2014 wordt beëindigd. In februari vertrokken dertig militairen om de boel te verkennen. In mei gingen er nog eens zeventig om voorbereidingen te treffen.

Kadijk/Mooren op punten door op WK

Rebekka Kadijk en Merel Mooren hebben zich op het nippertje geplaatst voor de tweede ronde van het wereldkampioenschap beachvolleybal in Rome. Het Nederlandse duo won van de Italiaansen Viktoria Orsi Toth en Glada Benazzi en gaat op puntenratio door.

Nadat Kadijk en Mooren hun eerste twee duels op het WK verloren werd er vandaag met 21-17 en 22-20 gewonnen. Hierdoor eindigde het duo als derde en poule A. Hun set- (0,500) en puntenratio (0,902) waren voldoende om als één van de beste nummers drie door te mogen.

Eerder plaatsen Marleen van Iersel en Sanne Keizer zich al ongeslagen voor de knock-out fase. Voor de duo's Roos van der Hoeven/Jantine van der Vlist en Marloes Wesselink/Madelein Meppelink zit het WK er na de poulefase al op.

Gijs Scholten van Aschat wint voorleesprijs

Gijs Scholten van Aschat is uitgeroepen tot beste voorlezer van Nederland. De 51-jarige acteur, die won met het luisterboek De Tuinen van Dorr, kreeg zijn prijs woensdag overhandigd in de Stadsschouwburg in Amsterdam.

"Subliem gelezen", oordeelde de jury over het ingesproken boek van Paul Biegel. "Deze voorlezer weet zowel de tekst als de lezer te betoveren. Hij leeft zich in in zijn personages, en heeft voor elk van hen een duidelijke eigen toon en accent", lichtte juryvoorzitter Hadassah de Boer toe. "Toch acteert hij zonder dat het te nadrukkelijk wordt, en gaat hij nooit voor zijn publiek op de hurken zitten."

Scholten van Aschat kreeg naast de award 2500 euro en een 'hoorkonde'. De andere genomineerden waren Dimitri Verhulst, Annemarie Prins en Wanda Reisel. Vorig jaar ging de prijs naar schrijver P.F. Thomése.


Gijs Scholten van Aschat wint voorleesprijs (Foto: Novum)

Montserrat wil met McDonalds-personeel naar WK

Donderdag wordt in Trinidad & Tobago de eerste kwalificatiewedstrijd afgewerkt voor het Wereldkampioenschap voetbal in 2014. Montserrat en Belize openen in deze wedstrijd de jacht op een ticket voor het WK. De bondscoach van Montserrat is niet gerust op het duel, aangezien hij niet over allemaal volwaardige profs kan beschikken.

Kenny Dyer, bondscoach van Montserrat, voelt zich geen favoriet voor de wedstrijd tegen Belize:  "Het is niet makkelijk om aan spelers te komen, maar iedere international is trots om voor zijn land uit te komen. Sommige spelers zien elkaar voor het eerst, dus kameraadschap en teamgeest is er nauwelijks."

De 46-jarige Dyer vervolgt: "Toch hebben we enkele semi-professionals die in Australië en Engeland spelen, maar ook medewerkers bij de McDonalds, accountants en politieagenten. We weten allemaal hoe laag we staan, maar niet iedereen krijgt de kans om interlands te spelen. Mijn spelers zijn bevoorrecht en ik hoop op negentig minuten inzet van het hele elftal."

Bekende namen gestrikt voor Vrienden van Amstel

Ook volgend jaar pakt De Vrienden van Amstel Live weer flink uit. Kane, De Dijk, Barry Hay, Jurk!, Jan Smit, Rowwen Hèze en VanVelzen staan in januari op het podium. Dat maakte de organisatie woensdag bekend. De presentatie is wederom in handen van Xander de Buisonjé.

De organisatie liet woensdag ook weten dat er een derde extra concert wordt toegevoegd. Op 20 januari trappen De Vrienden de concertreeks van zeven af.

De Buisonjé verklapte de deelname van De Dijk woensdagochtend al op Radio 538. "Misschien krijg ik nu ruzie, maar het klopt, De Dijk staat er", onthulde hij in de show van Edwin Evers.


Bekende namen gestrikt voor Vrienden van Amstel (Foto: Novum)

Lichaam gevonden in meer Versailles

In een meer op het landgoed van het kasteel van Versailles in Frankrijk is het levenloze lichaam van een vrouw aangetroffen. Onderzoekers verrichten een autopsie om de doodsoorzaak te achterhalen, zei de Franse politie woensdag.

Het lichaam werd kort na zonsopkomst door een voorbijganger in het Meer der Zwitsers gevonden. De vrouw, die de 50 jaar waarschijnlijk reeds gepasseerd was, was gekleed, maar droeg geen identiteitspapieren bij zich.

Het rechthoekige Meer der Zwitsers is een geliefde visstek en wordt geregeld bezocht door daklozen.

[Unicef] Haase: "Nederlanders hadden pech bij loting"

Met de uitschakeling van Robin Haase en Jesse Huta Galung kwam er vandaag al een einde aan de Nederlandse inbreng in het enkelspel van de Unicef Open. "Ik denk dat we behoorlijk veel pech hebben gehad met de loting", vond Haase. "Met Xavier Malisse en Marcos Baghdatis troffen we denk ik vandaag de twee beste grasspelers hier in Rosmalen."

Enkele uren nadat Huta Galung met 6-7 en 4-6 was verslagen door Malisse, bleek de als tweede geplaatste Baghdatis (5-7 en 4-6) een maatje te groot voor Haase. "Toch ben ik niet ontevreden. Zoals ik in de eerste set speelde, zou ik van tachtig tot negentig procent van de tegenstanders hebben gewonnen."

Haase bood vooral in de eerste set prima tegenstand, maar hij liet drie breakpoints onbenut. Baghdatis sloeg bij zijn eerste de beste mogelijkheid wel direct toe, waarna hij in de tweede set aan een vroege break voldoende had. "In de eerste set was ik gewoon beter. Als het een jurysport was geweest, had alleen een corrupte jury mij niet tot winnaar uitgeroepen", vond de Hagenaar.

Over zijn mentale weerbaarheid in de tweede set was hij minder tevreden. "Al heb ik ook weinig kansen meer gehad", zei Haase, die vol lof was over zijn tegenstander. "Baghdatis is van nature een goede grasspeler en hij serveerde vandaag ook nog eens boven zijn kunnen." De Cyprioot haalde in 2006 nog de halve finale op Wimbledon.

In aanloop naar Wimbledon is de gezondheid van Haase nog wel een puntje van zorg. "Ik voel me momenteel niet optimaal, al wil ik dat zeker niet als excuus gebruiken. Het voelt net alsof ik koorts heb, terwijl dat niet het geval is." Vrijdag stapt hij in het vliegtuig naar Londen. "Morgen wil ik het rustig aan doen. Daarna heb ik nog een paar dagen om aan het gras op Wimbledon te wennen."

Coalitiegesprekken Griekenland falen

De gesprekken die de Griekse premier George Papandreou woensdag voerde met de oppositie over een te vormen regering van nationale eenheid zijn op niets uitgelopen. Dat deelde de premier woensdagavond mee.

Papandreou zei de posten in zijn kabinet donderdag te zullen herverdelen en wil in het parlement een motie van wantrouwen indienen om te achterhalen of de nieuwe regering op steun kan rekenen.

Prorail wil registratieplicht koper

Spoorbeheerder ProRail wil dat metaalhandelaren verplicht worden aanbieders van koper te registreren. De aanbieders moeten zich als zij het koper aanbieden, legitimeren. ProRail wil hiermee de koperdiefstallen op het spoor een halt toeroepen, meldt een woordvoerder van de spoorbeheerder woensdag.

Koperdiefstal op het spoor leidt tot een forse financiële schade, zegt de woordvoerder. Vorig jaar liepen de kosten op tot 13 miljoen euro.

Ook zorgt koperdiefstal tot hinder voor treinreizigers. Vorig jaar steeg het aantal koperdiefstallen op het spoor met 173 procent tot 388 gevallen. "Die stijging zet zich dit jaar voort. Elke dag hebben we er wel last van", zegt de woordvoerder. Woensdag hadden treinreizigers bijvoorbeeld op het traject tussen Breda en Roosendaal voor de tweede dag op rij te maken met vertraging door koperdiefstal. De vertraging liep op tot een uur.

De woordvoerder stelt dat elk middel wordt aangegrepen om de koperdiefstal in te dammen. "Het voorkomen van heling is daar een van." Hoe haalbaar een registratieplicht is, is nog onduidelijk. "We zijn erover in gesprek met het ministerie van Veiligheid en Justitie."

FIA bevestigt schrappen GP Bahrein

De internationale autosportfederatie FIA heeft bevestigd dat de Grote Prijs van Bahrein dit seizoen niet wordt verreden. Eerder meldde de organisatie van de Formule 1-race al dat het evenement geen doorgang vindt. Niet alle teams, fans en officials ondersteunden de wijziging van de kalender.

De GP van Bahrein stond oorspronkelijk als seizoensopener op de agenda in maart, maar werd uitgesteld en uiteindelijk verplaatst naar oktober vanwege de politieke onrust in het land. Om de race in oktober te houden moest de GP van India echter worden verplaatst naar het einde van het seizoen, wat op veel weerstand stuitte. De coureurs rijden nu op 27 november de laatste race in Brazilië.

Benfica niet verder met clubicoon Gomes

Benfica neemt afscheid van clubicoon en publiekslieveling Nuno Gomes. Het contract van de 34-jarige aanvaller wordt niet verlengd, meldt de Portugese club op zijn website. Gomes, die zijn carrière nog niet wil beëindigen, kwam de afgelopen seizoenen mede door blessureleed nauwelijks in actie.

Gomes speelt sinds de zomer van 1997 voor Benfica, dat hem overnam van Boavista. Hij maakte twee jaar een uitstapje naar Fiorentina, maar kwam verder de gehele periode voor O Glorioso uit. In 292 competitiewedstrijden voor de club scoorde de 77-voudig Portugees international 126 keer.

Reders moeten betalen voor militaire bescherming

Reders die militairen laten meevaren op hun schepen om zich zo te beschermen tegen piraterij, moeten daarvoor betalen. Dat schrijft minister van Defensie Hans Hillen (CDA) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer over de inzet van militaire beveiligingsteams op koopvaardijschepen.

Omdat bij het inzetten van de militairen zowel een privaat als een publiek belang wordt gediend, is het in rekening brengen van de kosten voor de inzet bij de reders 'gerechtvaardigd', schrijft Hillen. Het gaat om een vast bedrag voor het transport en de inzet van de militairen. Ook voor het verblijf aan boord dienen de reders te betalen.

Defensie neemt de reguliere kosten voor salaris, materieel en uitrusting van de militaire beveiligers voor rekening.

Volgens Hillen blijkt het laten meevaren van militairen een preventieve werking te hebben. De risico dat piraten in staat zijn om een koopvaardijschip met militairen aan boord te overmeesteren, wordt 'zeer klein' geschat.

De bewindsman stelt wel een aantal voorwaarden. Zo moet het schip onder Nederlandse vlag varen en geldt het transport als 'zeer kwetsbaar'. Ook gaat het om schepen die niet onder bescherming van marineschepen varen. In zeker drie gevallen zijn ter bescherming al Nederlandse militairen meegevaren.

Het kabinet vraagt verder een advies over de inzet van gewapende particuliere beveiligers aan boord van koopvaardijschepen, meldt Hillen. De Nederlandse reders vragen daar al langer om.

De afgelopen jaren wordt vooral de Golf van Aden voor de kust van Somalië geteisterd door piraten. Nederland droeg met het sturen van marineschepen ook al bij aan de bestrijding van piraterij in deze wateren.

'Mannen lopen te lang met medische klachten'

Mannen gaan te laat naar de dokter. Ze lopen veel te lang door met bijvoorbeeld problemen met plassen of erectiestoornissen, waardoor ze extra risico lopen op ernstige ziekten. Een aantal medisch specialisten lanceert daarom donderdag de nieuwe site Dutch Men's Health Forum. Ze willen de drempel verlagen voor mannen om aan te kloppen voor medisch advies.

Volgens de initiatiefnemers is de gezondheid van Europese mannen minder goed dan die van vrouwen.

De gezondheidssite wordt donderdagmiddag gelanceerd op de Dam in Amsterdam. Mannen kunnen dan bloed laten prikken, dieetadvies krijgen of tips van een fysiotherapeut.

'Mannen lopen te lang met medische klachten'
'Mannen lopen te lang met medische klachten' (Foto: ANP)

Nederlanders opgepakt in internationale witwaszaak

Twee Nederlanders zijn woensdag opgepakt in een groot internationaal onderzoek naar het witwassen van drugsgeld. Frankrijk heeft gevraagd om hun uitlevering, meldt een woordvoerder van het landelijk parket van het OM.

Ook de woningen van de 41-jarige verdachte uit Amsterdam en de 49-jarige verdachte uit Rotterdam zijn doorzocht. In België, Frankrijk, Duitsland en Spanje werden vier mensen opgepakt en nog eens acht woningen en bedrijven doorzocht, meldt de Europese politieorganisatie Europol. Europol heeft het oorspronkelijk Franse onderzoek gecoördineerd.

In totaal zijn naar schatting tientallen miljoenen euro's witgewassen. De financiële transacties zouden wekelijks hebben plaatsgevonden. Ruim tweeënhalf miljoen euro is in beslag genomen.

Het onderzoek werd opgestart, nadat de Franse douane in maart vorig jaar tijdens de controle van een Spaans voertuig stuitte op een grote hoeveelheid bankbiljetten. Testen wezen uit dat op de bankbiljetten sporen van cocaïne zaten. In Duitsland liep ook een onderzoek naar een internationaal netwerk van Libanese verdachten van witwassen en de smokkel van grote hoeveelheden cocaïne.

Uiteindelijk werden ruim acht Europese arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen Nederlandse, Duitse, Colombiaanse, Libanese en Turkse verdachten. Zij zouden lid zijn van een groot en complex netwerk met banden met drugssmokkelaars.

Tijdens de doorzoekingen woensdag werden een grote hoeveelheid bewijsmateriaal, mobiele telefoons, horloges, juwelen, computers en documenten in beslag genomen. Ook werden chemische producten voor het maken van cocaïne gevonden in een van de woningen.

Kissinger schenkt documenten aan Yale

Henry Kissinger, oud-minister van buitenlandse zaken van de Verenigde Staten, schenkt al zijn documenten uit zijn tijd als diplomaat aan de Amerikaanse universtiteit Yale. Het gaat om ongeveer een miljoen documenten, zei Yale-voorzitter Richard Levin woensdag.

Kissinger heeft een financiële bijdrage geleverd voor de digitalisering van zijn documenten, die in de Library of Congress liggen.

Kissinger diende onder president Richard Nixon als nationale veiligheidsadviseur en minister van buitenlandse zaken. Ten tijde van de regeerperiode van Gerald Ford was hij eveneens minister van buitenlandse zaken. Later schreef hij veel boeken over het Amerikaanse buitenlandse beleid en internationale betrekkingen.


Kissinger schenkt documenten aan Yale (Foto: Novum)

Jennifer Lopez twijfelt over American Idol

Jennifer Lopez weet nog niet of ze volgend seizoen weer te zien is als jurylid bij American Idol. De 41-jarige superster werd afgelopen seizoen toegevoegd aan de jury van de talentenjacht. "Ik heb het geweldig gehad en het was fantastisch, maar er staan de komende tijd meer nieuwe dingen te gebeuren", zegt Lopez tegen de BBC.

Na het vertrek van jurylid Simon Cowell werden Lopez en Aerosmith-zanger Steven Tyler toegevoegd aan het panel, waar verder nog muziekproducer Randy Jackson in zit. Lopez en Tyler zorgden voor een vriendelijkere uitstraling van de jury, die onder leiding van Cowell vaak erg bot was.

Volgens Jennifer Lopez ligt de beslissing over een terugkeer volledig bij haar. "Het gaat erom dat ik nu een keuze moet maken. Ik moet kiezen wat ik komend jaar echt wil doen."

De zangeres brak in 1999 door met haar eerste album On the 6. Dit jaar scoorde ze nog een toptienhit met het nummer On the Floor, samen met rapper Pitbull.


Jennifer Lopez twijfelt over American Idol (Foto: Novum)

Arrestaties om afpersing en oplichting

Twee mannen van 22 en 30 jaar zijn woensdagavond in een woning in Echt opgepakt op verdenking van afpersing, oplichting en het bezit van vuurwapens. Bij een eerste onderzoek zijn verschillende wapens gevonden, meldt de politie.

De arrestaties werden rond 18.15 uur verricht in een woning op de Burgemeester Meuwissenstraat. De politie doorzoekt momenteel de woning aan deze straat en een woning aan de Seringenstraat. Meer mededelingen wil de politie woensdagavond niet meer doen.

Gretsch wint proloog Ster ZLM Toer

Patrick Gretsch heeft de proloog van de 25e Ster ZLM Toer gewonnen. De Duitser van HTC-Highroad legde de zeven kilometer in de straten van Alblasserdam af in een tijd van 8.30,67. Daarmee verwees hij ploeggenoot Alex Rasmussen en Alex Dowsett (Sky) naar de tweede en derde plaats. Zij gaven drie en bijna vijf seconden toe op de winnaar.

Raborenner Sebastian Langeveld finishte in 8.40,43 als vierde. Hij troefde Niki Terpstra (8.43,73) af als beste Nederlander.

De Ster ZLM Toer, voorheen Ster Elektrotoer, gaat morgen verder met een rit over 177 kilometer van Eindhoven naar Sittard/Geleen. De koers duurt tot en met zondag.

Woensdagavond meeste kans op seks

Wie dit leest moet als de sodemieter zijn computer uitzetten en de stad in gaan. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de woensdagavond de beste kansen biedt om iemand het bed in te lullen.

Het is al decennialang een begrip in Nederland: woensdagavond, bokavond. Uit gedegen onderzoek van de Amerikaanse datingsite OkCupid is gebleken dat de woensdag inderdaad de meeste kansen op een hete nacht biedt.

Volgens de onderzoekers gaan mensen die op woensdagavond stappen uit met te intentie om seks te hebben. Deze conclusie trokken ze na het bestuderen van alle profielen op de site. Aan de hand van vier karaktertrekken werd een ‘seksuele beschikbaarheidsindex’ opgemaakt.

Van leden die zichzelf als avontuurlijk of extrovert bestempelen, van scharrels houden en al tijdens de eerste date het bed induiken, werd gekeken wanneer zij het meest op stap gaan. Woensdagavond bleek de dag waarop deze mensen het vaakst uitgaan. Dus wie een snelle wip wil scoren, doet er verstandig aan 's weekends thuis te blijven en op woensdag de kroeg op te zoeken.


Vanavond bokavond!

'Ontmaagde tienermeisjes scheiden vaker'

Ben jij er trots op dat jouw maagdenvliesje al in je puberteit is doorboord? Dan is er nu slecht nieuws. Wie namelijk al op jonge leeftijd is ontmaagd, scheidt veel vaker als ze eenmaal zijn getrouwd.

De Universiteit van Iowa heeft het verband tussen ontmaagding en echtscheiding onderzocht en kwam tot een schokkende conclusie: meisjes die als tiener zijn ontmaagd vragen later veel vaker een echtscheiding aan. Van die vrouwen is maar liefst 31 procent binnen 5 jaar gescheiden. Vijf jaar later heeft al bijna de helft van de vroegrijpe dames hun huwelijk ontbonden.

Vrouwen die nog even wachten tot hun vliesje door een paarsgepunte lans wordt doorboord, blijken veel gelukkiger in de liefde. Slechts 15 procent van hen is binnen vijf jaar een gescheiden vrouw. Vijf jaar later is iets meer dan een kwart gescheiden.

Desondanks hebben de onderzoekers geen directe link tussen een vroege ontmaagding en een latere echtscheiding gevonden. Echter, als een meisje voor haar zestiende is ontmaagd, blijkt zij later vaker het huwelijk te ontbinden. Hierbij maakt het niet uit of de seks vrijwillig was of niet.

Duitse politica doctorstitel ontnomen om plagiaat

Silvana Koch-Mehrin, een prominente Duitse politica, is woensdag haar doctorstitel ontnomen door de Universiteit van Heidelberg. Volgens de universiteit heeft Koch-Mehrin plagiaat gepleegd bij het schrijven van haar dissertatie.

In maart trad de toenmalige minister van defensie Karl-Theodor zu Guttenberg af nadat bekend was geworden dat hij delen van zijn dissertatie rechtstreeks had gekopieerd. Na dit voorval begon een Duitse website onderzoek te doen naar andere gevallen van plagiaat. Het is deze website die het plagiaat van Koch-Mehrin onthulde.

Vorige maand trad Koch-Mehrin al af als vicepresident van het Europees Parlement en legde ook haar positie binnen haar partij, de Vrije Democraten, neer. Ze zei geen 'doelwit voor aanvallen' te willen worden.

Volgens de universiteit heeft Koch-Mehrin meer dan 120 passages geplagieerd uit meer dan dertig verschillende, veelal niet vermelde bronnen. Koch-Mehrin zegt dat haar thesis wel gebrekkig was, maar ze ontkent plagiaat gepleegd te hebben.

'Maastricht moet alle coffeeshops sluiten'

De gemeente Maastricht moet overwegen alle coffeeshops te sluiten. Dat stelt de Universiteit van Tilburg na onderzoek naar de overlast van de veertien coffeeshops in de Limburgse hoofdstad. Het onderzoek is woensdag gepresenteerd.

Volgens de universiteit wordt de overlast vooral veroorzaakt door het gedogen van de verkoop van softdrugs in coffeeshops. Als sluiting niet lukt, dan moet worden overgegaan tot invoering van de wietpas, zo stelt de universiteit. Als ook dit niet lukt, zouden coffeeshops naar de gemeentegrens moeten verhuizen.

Naast de universiteit deed ook het Instituut voor Veiligheid- en Crisismanagement onderzoek naar de coffeeshops. Hieruit blijkt dat jaarlijks naar schatting 4,6 miljoen bezoeken aan de coffeeshops in Maastricht worden afgelegd. In 2008 waren dit er nog circa 3,9 miljoen.

Dagelijks worden zo'n 12.749 bezoeken afgelegd door 10.580 bezoekers. Van hen komt 41 procent uit Nederland, 41 procent uit België, 6 procent uit Duitsland en een even groot percentage uit Frankrijk. De Universiteit van Tilburg stelt dat de drugsoverlast in de eerste plaats wordt veroorzaakt door de dagelijkse toestroom van drugstoeristen.

Rondom de coffeeshops bestaat de overlast volgens ondervraagden vooral uit parkeer- en verkeersoverlast (44 procent), sofdrugsgebruik in de buurt van de shops (32 procent) en afval en vuil van bezoekers (29 procent). Hinderlijk heen en weer lopende dealers, drugsrunners en gebruikers veroorzaken de meeste overlast (38 procent) rondom de illegale markt, gevolgd door drugsdealen op straat (35 procent) en schreeuwende en ruziemakende dealers, drugsrunners en gebruikers (22 procent).

De Maastrichtse gemeenteraad buigt zich naar verwachting volgende week woensdag over de uitkomsten van beide onderzoeken. Na de zomer komt het Maastrichtse gemeentebestuur met voorstellen over de aanpak van de drugsoverlast.

De Raad van State komt binnen twee weken met een oordeel over de wietpas. De hoogste bestuursrechter moet helderheid scheppen in de vraag of Maastricht niet-ingezetenen mag weren uit coffeeshops via zo'n pas. Een Europese rechter achtte dat in het geval van de Limburgse stad eerder toelaatbaar.

Over de wietpas stelt de Universiteit van Tilburg overigens dat Maastricht ook zou kunnen kijken wat het effect is van de pas. Als de gemeente vervolgens niet tevreden is, dan kan altijd nog worden overgegaan tot sluiting van de coffeeshops.

Wekelijkse Engelse top 40

De Engelse game top 40 van zondag 05-06-2011 t/m zaterdag 11-06-2011 is er weer. Klik op het plaatje hieronder om de gehele lijst te zien. Duke Nukem komt na lange tijd uit en de Engelsen kunnen niet wachten want de game komt binnen op één. Infamous 2, ook nieuw, komt binnen op twee.

Stijger van de week is Portal 2, die stijgt met drie plaatsen naar plek zeventien. Daler van de week, met twaalf plaatsen, is Wii Party naar plaats 31.

De lijst bestaat uit acht Wii-games, dertien Xbox 360-games, dertien PlayStation 3-games, twee PC-games, geen PSP-games, vier DS-games en geen 3DS-game.

chart

Huta Galung blijft zich richten op top honderd

Jesse Huta Galung probeerde na zijn nederlaag in de tweede ronde van de Unicef Open tegen Xavier Malisse (6-7 en 4-6) vooral de positieve kanten van zijn spel te belichten. "Natuurlijk baal ik, maar ik bewijs hier wel dat ik met deze jongens mee kan. Malisse staat toch zo'n zeventig plaatsen hoger."

Huta Galung staat momenteel 116e, vier plaatsen lager dan zijn beste klassering ooit. "Ik heb eerder dit jaar al gezegd zo snel mogelijk in de top honderd te willen staan en dat ga ik doen ook. De wedstrijd van vandaag laat zien dat ik meer tegen dit soort jongens moet spelen. En om je rechtstreeks voor de ATP-toernooien te kwalificeren, moet je nu eenmaal in de top honderd staan."

Ook zijn beslissing om Rosmalen te verkiezen boven de kwalificaties van Wimbledon had daarmee te maken. "Voor mijn gevoel kon ik hier meer punten pakken." Er had volgens Huta Galung dan ook meer ingezeten dan alleen een overwinning in de eerste ronde op Julian Reister. "Als ik van Malisse had gewonnen, zou ik in de kwartfinale tegen Alex Bogomolov hebben gespeeld. Dat is een jongen die ik vaak tegenkom in de challengers."

Malisse bleek echter een te lastige horde, ondanks het feit dat de als derde geplaatste Belg zichzelf uit zijn spel haalde door zich op te winden over het rumoer op de tribunes. "Ach, je weet dat het rumoerig is op het Centre Court met al die skyboxen", haalde Huta Galung zijn schouders op. "Daar moet je je gewoon een beetje op instellen."

Politici VS slepen Obama voor de rechter

Een groep van tien leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, drie Democraten en zeven Republikeinen, wil de Amerikaanse president Barack Obama voor de rechter slepen. Ze menen dat Obama het Amerikaanse leger niet had mogen inzetten in Libië zonder goedkeuring van het Amerikaanse Congres.

Obama heeft de Amerikaanse grondwet geschonden door via internationale organisaties zoals de NAVO en de Verenigde Naties goedkeuring voor het ingrijpen in Libië te behalen, aldus de politici.

De tien willen een rechter vragen verdere inzet van het Amerikaanse leger zonder toestemming van het Amerikaanse Congres te verbieden. De congresleden willen de aanklacht, waarin ook minister van defensie Robert Gates wordt genoemd, woensdag indienen.

Drieënhalf jaar cel voor ontuchtige masseur

Een 58-jarige masseur uit Wanroij is woensdag veroordeeld tot 3,5 jaar cel voor ontucht met en het aanranden van vijf patiënten. Ook mag de man vijf jaar lang niet meer als masseur werken en moet hij de schade van twee slachtoffers vergoeden. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch bepaald. Drie van de patiënten waren minderjarig.

Het Openbaar Ministerie, dat een gevangenisstraf van zeven jaar had geëist, houdt de man ook verantwoordelijk voor het verkrachten van een van de klanten, maar volgens de rechter kan dat niet worden bewezen. Een van de slachtoffers is het 11-jarige verstandelijk gehandicapte nichtje van de man.

De man werd eind november aangehouden. Vier mensen hadden toen aangifte tegen hem gedaan. Na zijn arrestatie meldden zich nog enkele slachtoffers.

'Strootman mag voor negen miljoen euro weg'

Kevin Strootman staat pas een half jaar onder contract bij FC Utrecht, maar kan nu al naar de Engelse competitie. De Domstedelingen zijn echter niet van plan om de middenvelder zomaar te laten gaan en wil tenminste negen miljoen euro vangen.

Eerder werd door verscheidene media nog bericht dat Strootman vier miljoen euro op moest leveren. Volgens grootaandeelhouder Frans van Seumeren is dit onzin. "Dat komt niet uit onze koker," liet hij aan Voetbal International weten. "Vier miljoen, vijf miljoen, dat is een beetje weinig, hè. Ik word daar niet erg enthousiast van."

Het huidige contract van Strootman, die in een half jaar tijd veertien competitiewedstrijden speelde en daarin twee doelpunten maakte, loopt nog vier seizoenen door.

E3 Prijs wordt World Tour-race

De E3 Prijs Vlaanderen-Harelbeke maakt met ingang van volgend jaar deel uit van de World Tour. De Belgische koers, die nu nog op de zaterdag voor Gent-Wevelgem wordt verreden, moet daarvoor wel naar de vrijdag verhuizen. Dat heeft de Professional Cycling Council (PCC) besloten, een orgaan van de UCI waarin de wielerbond, profraces, profploegen en renners zitting hebben.

De World Tour is het hoogste niveau van het wielrennen. Aan races in deze klasse, waaronder de Tour, Giro en Vuelta en klassiekers als de Ronde van Vlaanderen, Amstel Gold Race, Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik, doen de beste achttien ploegen van de wereld gegarandeerd mee.

De Clásica San Sebastián krijgt volgend jaar een nieuwe datum. Om niet samen te vallen met de olympische wegrace wordt de Baskische koers volgend jaar bij wijze van uitzondering op een dinsdag verreden. De nieuwe datum voor de Clásica is 14 augustus.

De PCC besloot ook om het voor ploegen oninteressanter te maken dopingzondaars na hun schorsing weer aan te nemen. De punten die die renners de eerste twee jaar na hun schorsing behalen, tellen dan niet meer mee bij het behalen van de zogenoemde 'sporting value' van hun ploeg. Op basis van die waarde worden ploegen ingedeeld als World Tour of Pro Continental-ploegen. De maatregel moet nog wel door de UCI worden aangenomen.

Ook besloot de PCC tot het instellen van een zomertransferperiode. Renners kunnen voortaan tussen 1 en 15 augustus van ploeg wisselen. Dan moet er wel een deal zijn tussen beide ploegen en de renner. Zodra het uitvoerend comité van de UCI dat goedkeurt wordt de nieuwe regel van kracht.

Tsonga onderuit in tweede ronde Eastbourne

Jo-Wilfried Tsonga is in de tweede ronde van het tennistoernooi in Eastbourne uitgeschakeld. De Franse nummer één van de plaatsingslijst kon het niet bolwerken tegen Radek Stepanek: 6-2 en 6-3. De Tsjech neemt het in de kwartfinale op tegen Rainer Schüttler of Kei Nishikori.

Het vrouwentoernooi verloor de Chinese Na Li. De winnares van Roland Garros, als tweede geplaatst, ging met 7-6 (7) en 6-3 onderuit tegen Daniela Hantuchova. De Slowaakse, die vorige week de finale van het toernooi in Birmingham verloor, treft bij de laatste acht Venus Williams.

'Ook La Ling haakt af bij Ajax'

Ajax lijkt verder op zoek te moeten gaan naar een nieuwe algemeen directeur. Na Marc Overmars haakt vermoedelijk ook Tscheu La Ling af.

De eventuele komst van La Ling is in strijd met de FIFA-reglementen. De oud-Ajacied gaf zelf al aan graag naar Amsterdam te komen, maar hij is op dit moment ook eigenaar van de Slowaakse club AS Trencin. La Ling zou niet bij Ajax aan de slag mogen, vanwege belangenverstrengeling.

De oud-aanvaller van onder meer Ajax zou niet tegelijkertijd voor twee clubs mogen werken. La Ling zou samen met juridische adviseurs bekijken welke mogelijkheden er zijn om alsnog bij de landskampioen aan de slag te gaan. De kans dat dit alsnog gaat lukken lijkt volgens AT5 klein.

Ajax moest eerder al de hoop op Marc Overmars opgeven. De oud-international was ook in de race voor het directeurschap bij zijn oude club, maar hij gaf de voorkeur aan een langer verblijf bij Go Ahead Eagles. Overmars wil met de Jupiler League-club graag promoveren naar de Eredivisie.

Kerkgangers geloven niet in Jezus

De grootste kerk van Zweden heeft een onderzoek gehouden onder haar ruim 6,6 miljoen aanhangers. De uitkomst is gerust schokkend te noemen. Slechts 15 procent van de leden van de Svenska kyrkan gelooft in het bestaan van Jezus.

"Dat is niet erg hoog", merkt onderzoeker Jonas Bromander droogjes op. Gelukkig voor de kerk was het aantal gelovigen dat aangaf zichzelf atheïst te noemen even hoog.

Aan het onderzoek namen ruim tienduizend volgelingen deel. Naast de 15 procent atheïsten, gaf een kwart van hen aan agnost te zijn. "Het is niet echt een probleem; het is een bijproduct van de secularisatie in de Zweedse samenleving die zich de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden."

[Unicef] Kuznetsova naar kwartfinales

Svetlana Kuznetsova heeft de kwartfinale van de Unicef Open bereikt. De als tweede geplaatste Russische versloeg in de tweede ronde Sara Errani uit Italië met 3-6, 7-6 (3) en 6-1. Kuznetsova treft bij de laatste acht de Slowaakse Dominika Cibulkova (5).

Errani, die in haar openingswedstrijd Kiki Bertens uitschakelde, haalde de eerste set eenvoudig binnen en leek de klus te kunnen klaren in het tweede bedrijf. De nummer 35 van de wereld vergat bij 5-4 echter de wedstrijd uit te serveren, waarna Kuznetsova in de tiebreak op gelijke hoogte kwam. In de beslissende set had de Russische geen kind meer aan haar tegenstander.

'Maximumlimiet voor clenbuterol'

Het wereldantidopingbureau WADA gaat mogelijk een maximumlimiet op het gebruik van het groeihormoon clenbuterol zetten, zo meldde WADA-wetenschapper Olivier Rabin vandaag. Momenteel staat de limiet voor deze stof nog op nul. Dit leidde onder meer bij Alberto Contador tot een positieve test.

"Je kan stellen dat er een bepaalde waarde is waarbij het vaststaat dat er wel sprake is van doping. Maar blijf je onder die waarde, dan word je niet direct geschorst maar word je wel extra in de gaten gehouden. Waar nodig volgt een extra onderzoek," zei Rabin. Volgende week komen de experts van de WADA in Canada bijeen om te praten over aanpassing van de regels.

Vandaag werd bekend dat vijf Mexicaanse voetbalinternationals vrijgesproken van het gebruik van clenbuterol. Zij weten net als Contador de positieve test aan het eten van vervuild vlees.

Hagary verruilt Almere City voor Lisse

Hanne Hagary verruilt Almere City FC voor FC Lisse, dat uitkomt in de Topklasse bij de zaterdagamateurs. De aanvaller kan transfervrij overstappen, omdat zijn contract in Almere afloopt.

De 22-jarige Rotterdammer werd enige jaren geleden als grote belofte gezien. Hij werd topscorer in de B-jeugd en speelde voor diverse nationale jeugdelftallen. Hagary brak echter nooit door in de Kuip. Hij werd nog een jaar verhuurd aan Excelsior en mocht in de zomer van 2010 overstappen naar Almere City FC. Ook daar kon Hagary niet overtuigen. In 21 competitieduels scoorde hij twee keer.

De spits gaat het nu dus bij Lisse proberen. In het verleden bleek FC Lisse een prima club voor spitsen die het eerder net niet redden in het betaald voetbal. Zo dwong Glynor Plet er een rentree als prof bij Telstar af. Hij speelt tegenwoordig zelfs in de Eredivisie met Heracles Almelo.

[Upd][Video] Seks op altaar tijdens kerkdienst

De Noorse politie heeft een stel opgepakt dat Gods wijze woorden 'Gaat heen en vermenigvuldigt U' nogal letterlijk heeft genomen. Het tweetal had seks op het altaar van een kerk in Oslo. Terwijl de dienst in volle gang was, welteverstaan.

Kerkgangers keken vreemd op toen het jonge stel ineens de kleren uittrok en op het altaar een nummertje ging maken. Al snel belden ze geschokt het alarmnummer. Een misdienaar en een priester trokken de man en vrouw van elkaar en hielden ze uit elkaar tot de politie arriveerde.

Deze sloeg het stel in de boeien. Een derde persoon, die foto's aan het maken was van de vrijpartij, is ook gearresteerd. Het trio werd de keuze gegeven: een boete betalen of 16 dagen zitten. Omdat ze niet zolang zonder seks kunnen, werd besloten om een boete te betalen.

Het kinky stel is lid van de actiegroep Fuck For Forest. Door seks te hebben op publieke locaties willen ze aandacht vragen voor de ontbossing van deze planeet.

Update 19.10 uur:

Inmiddels blijkt er ook een filmpje te zijn opgedoken van de actie. Deze kun je hieronder bekijken. (NSFW, uiteraard)


Het bewuste filmpje van de actie (NSFW!)

AGOVV test derde doelman Inter

AGOVV Apeldoorn verwelkomt in de voorbereiding een jonge Italiaanse doelman. Paolo Tornaghi, de derde doelman van de Italiaanse topclub Internazionale, hoopt een contract af te dwingen bij de club uit de Jupiler League.

Tornaghi komt weinig aan spelen toe. In zijn zoektocht naar een club waar hij wel kans op speeltijd maakt, kwam hij uit bij AGOVV. Dit gebeurde na een tip van verdediger Luca Caldirola, die afgelopen seizoen door Internazionale werd verhuurd aan Vitesse. De 22-jarige Tornaghi speelde diverse interlands met Italiaanse jeugdelftallen. Inter verhuurde hem al eens aan Como en Rimini.

Tornaghi meldt zich op 27 juni in Apeldoorn voor de eerste training. Hij krijgt dan de kans om trainer Hans van Arum te overtuigen van zijn keeperskwaliteiten.

Serena Williams struikelt over Zvonareva

De rentree van Serena Williams in Eastbourne is na twee partijen geëindigd. De Amerikaanse was woensdag niet opgewassen tegen Vera Zvonareva, de nummer drie van de wereld: 3-6, 7-6 (5) en 7-5. De Russische neemt het in de kwartfinale op tegen Samantha Stosur.

Na een relatief simpele winst in de eerste set had Serena een break voorsprong in het tweede bedrijf, maar kon ze het niet afmaken. In de derde set liep de voormalig nummer een van de wereld lang achter de feiten aan. Ze maakte in de tiende game nog wel gelijk, maar Zvonareva sloeg opnieuw toe om op eigen service de klus te klaren.

Naast Serena Williams raakte het toernooi in Eastbourne ook de als vierde geplaatste Francesca Schiavone kwijt. De Italiaanse, twee weken geleden nog verliezend finaliste op Roland Garros, verloor van Agnieszka Radwanska uit Polen: 6-3 en 6-2.

Eerder op de dag bereikte Venus Williams wel de kwartfinale. Dat deed de oudste Williams-zus door Ana Ivanovic overtuigend met 6-3 en 6-2 te verslaan. Victoria Azarenka (3) was met 6-1 en 7-6 (0) de Britse Elena Baltacha de baas, terwijl Stosur (7) met 6-3 en 6-2 te sterk was voor de Servische qualifier Bojana Jovanovski.

Tweede Wii U-controller niet uitgesloten

Nintendo overweegt om in de toekomst een tweede Wii U-controller bij de spellen voor de nieuwe spelcomputer te leveren. Op dit moment communiceert het bedrijf dat er één Wii U-aanraakschermcontroller kan worden aangesloten op de Wii U, naast maximaal vier Wii-afstandsbedieningen."Er moeten dan wel genoeg leuke spellen zijn om met twee controllers te spelen", zei Nintendo-topman Satoru Iwata in een gesprek met investeerders.

Vooralsnog blijft het bij één aanraakschermcontroller. De reden is simpel. "De kosten van de nieuwe controller liggen hoger dan die van alle controllers die we tot op heden hebben gemaakt", zei Iwata. Daarom richt Nintendo zich voorlopig op games die met één aanraakschermcontroller te spelen zijn.

De Wii U moet volgend jaar op de markt komen. Hoeveel de spelcomputer moet gaan kosten, is nog niet bekendgemaakt.

Bozic wint in Zwitserland

Borut Bozic heeft woensdag de vijfde etappe in de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Sloveense sprinter van Vacansoleil was de snelste in de massaspurt in Tobel-Tägerschen. Achter Bozic werd Peter Sagan (Liquigas) tweede voor Rabosprinter Óscar Freire. Damiano Cunego (Lampre) behoudt de leiderstrui.

De vijfde rit in Zwitserland stond vooraf al te boek als een rit voor de sprinters. Toch was er een lange ontsnapping van een kwartet renners, maar die werden in de laatste tien kilometer ingelopen. Daarna gingen de sprintersploegen zich organiseren, maar een ontsnappinkje van Tom Boonen op een kilometer van de streep gooide roet in het eten.

Vacansoleil leek vervolgens op rozen te zitten met Marco Marcato toen die Italiaan Boonen inhaalde. In de laatste meters werd Marcato toch ingelopen, maar zijn ploeggenoot Bozic hield met een laatste jump de zege toch binnen de Nederlandse ploeg.

Zeegelaar verruilt Ajax voor Espanyol B

Marvin Zeegelaar verruilt Ajax voor het tweede team van Espanyol. Dat meldt de Spaanse club op zijn website. Hij tekent een contract voor vier jaar. De 20-jarige vleugelspeler was in het bezit van een aflopende verbintenis bij de Amsterdammers, waardoor de overname de Catalanen niets kost.

Zeegelaar, die sinds 2006 in de jeugdopleiding van Ajax speelde, debuteerde op 12 november 2008 in de beker tegen Volendam, maar wist nooit een vaste waarde te worden bij de Amsterdammers. Hij kwam slechts vier competitiewedstrijden binnen de lijnen. Het afgelopen halfjaar speelde Zeegelaar al op huurbasis voor Excelsior. Zeegelaar zal in eerste instantie uitkomen voor Espanyol B, maar mag wel regelmatig meetrainen met het eerste elftal.

'Shakira zwanger van toyboy Piqué'

Verschillende Spaanse media melden dat Shakira zwanger is van de precies tien jaar jongere FC Barcelona-verdediger Gerard Piqué. Het zou het eerste kind worden voor zowel de Colombiaanse zangeres als de voetballer.

Onlangs zegde de 34-jarige Shakira wel een concert in Spanje af vanwege 'technische problemen'. Ook lijkt de ranke zangeres de laatste tijd iets voller.

Zondagavond brak Shakira een concert in Oostenrijk eerder af. Naar verluidt wilde de zangeres een vlucht naar Frankfurt halen, de stad waar Piqué de nacht doorbracht. 's Nachts mocht echter niet gevlogen worden. De zangeres en de Spaanse international ontmoetten elkaar vorig jaar op het WK.

Shakira zelf lacht de geruchten van de media over de zwangerschap weg.


'Shakira zwanger van toyboy Gerard Piqué'

Kroon tipt Evans als Tour-favoriet

Karsten Kroon denkt dat zijn teamgenoot Cadel Evans een van de favorieten is voor de Tour de France. De Nederlandse renner van BMC Racing is zelf nog niet zeker van deelname aan de ronde van Frankrijk. "Natuurlijk zijn mijn kansen wel toegenomen met de afzegging van Taylor Phinney", vertelt hij aan Novum Nieuws.

De 35-jarige Kroon rijdt bij een mogelijke Tour vooral in dienst van kopman Evans. "Het is volledig ter ondersteuning van Cadel Evans. Hij rijdt het hele jaar al heel goed en hij is zeker kandidaat om op het podium te staan in Parijs. Evans verdient de steun van heel de ploeg."

Kroon heeft het goed naar zijn zin bij BMC. De carrière van de voormalig Raborenner verliep de afgelopen jaren echter niet zoals gepland. "Ik heb de afgelopen twee seizoenen twee zware valpartijen gehad. Sportief gezien is het dus waardeloos geweest."

Overmars wordt geen directeur bij Ajax

Marc Overmars wordt geen algemeen directeur bij Ajax. De voormalige buitenspeler van de Amsterdammers zegt in Voetbal International nog niet klaar te zijn voor een belangrijke functie bij zijn oude club. De 38-jarige Overmars zou naast Tscheu La Ling de voornaamste kandidaat zijn om bestuurder te worden bij Ajax.

"De kans is groot dat ik wel iets bij Ajax ga doen, maar ik ken mijn beperkingen. Ik zal dus voorlopig geen algemeen directeur worden", luidt het commentaar van Overmars. "Het liefst heb ik een vrije rol, beweeg ik me tussen de verschillende geledingen van een organisatie."

Overmars wil bovendien zijn werkzaamheden bij Go Ahead Eagles niet zomaar opzij zetten. "Bij Go Ahead hoeven ze echt niet bang te zijn dat ik de club in de steek laat", meldt de commissaris van de club uit Deventer. "Ik zou heel graag met Go Ahead Eagles in de Eredivisie spelen om te kijken wat er dan mogelijk is."

Meer transgenders zorgen voor lange wachtlijsten

Het aantal mensen dat zich meldt voor transgenderzorg is tussen 2008 en 2011 verdubbeld. Meldden zich drie jaar geleden 130 mensen bij het VU Medisch Centrum die zich niet op hun gemak voelden met hun biologische geslacht, dit jaar gaat het waarschijnlijk om 275 patiënten. Door de toegenomen vraag zijn de wachtlijsten lang.

Het VU Medisch Centrum is het grootste Nederlandse expertisecentrum voor mensen met zogeheten genderdysforie, maar kampt met een te krappe formatie om aan de toegenomen vraag te voldoen. De expertise is schaars, schrijft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) woensdag aan de Tweede Kamer in antwoord op vragen over de lange wachtlijsten.

Volgens belangenorganisatie Transgender Netwerk Nederland (TNN) kunnen lange wachtlijsten leiden tot ernstige problemen als depressies, zelfmoordgedachten, terugvallende schoolprestaties en werkloosheid.

Ook in buitenlandse centra zouden zich de afgelopen jaren meer patiënten hebben gemeld. Een ander probleem is dat het onderwerp transgenderzorg niet voorkomt in de opleiding, hoewel het een hoogcomplexe vorm van zorg is die een multidisciplinaire aanpak vereist. Het vertrek van een enkele expert leidt al tot het oplopen van de wachttijd, weet de minister.

Er is een lange wachtlijst voordat een patiënt voor een eerste intakegesprek terecht kan bij een psycholoog van de VU. Als de hele procedure is doorlopen en wordt besloten tot een geslachtsaanpassende operatie, geldt opnieuw een wachttijd van een jaar.

Transseksualiteit, de meest vergaande vorm van genderdysforie, komt in Nederland voor bij ongeveer een op de tienduizend mannen en een op de dertigduizend vrouwen. De minister wil op korte termijn overleggen met het VU Medisch Centrum en TNN over de wachtlijstproblematiek.

[WBD] Clijsters zegt af

Kim Clijsters doet niet mee aan Wimbledon. Dat laat de Belgische tennisster woensdag in een officiële verklaring weten. De nummer twee van de wereld heeft te veel last van een voetblessure die ze gisteren opliep in haar verloren partij tegen Romina Oprandi tijdens de Unicef Open in Rosmalen.

Clijsters baalt enorm, maar had naar eigen zeggen geen andere keus. "Het enige dat ik nu kan doen is rusten, herstellen en een paar weken niet meer tennissen. Het is erg frustrerend dat dit net voor een van mijn favoriete toernooien gebeurt. Ik geniet er altijd erg van om op Wimbledon te spelen."

De Vlaamse, die in Londen in 2003 en 2006 de halve finale haalde, kampte dit seizoen al eerder met een enkelblessure. Tijdens Roland Garros kwam ze wel in actie, maar ging ze verrassend in de tweede ronde onderuit tegen Arantxa Rus.

Door de afzegging van Clijsters, die als tweede was geplaatst in Londen, schuiven alle geplaatste speelsters een positie door. Vera Zvonareva is nu de nieuwe nummer twee van de plaatsingslijst, Serena Williams schuift van acht naar zeven. Tsvetana Pironkova is de nieuwe nummer 32 van de plaatsingslijst.

Het mannentoernooi van Wimbledon kreeg vandaag te maken met twee afzeggingen. De Amerikaan Sam Querrey trekt zich terug net als de Duitser Benjamin Becker met een blessure aan zijn elleboog.


Clijsters zegt af voor Wimbledon (Foto: Novum)

Limburgse politie rolt grote drugsbende op

Met de arrestatie van zeven verdachten uit Heerlen en Kerkrade woensdagochtend denkt de Limburgse politie een belangrijke drugsbende te hebben opgerold. De bende zou onder meer amfetamine en xtc verkopen aan afnemers in het buitenland, waaronder in Duitsland en Spanje. Ook in die landen zijn aanhoudingen verricht.

In de loop van het onderzoek stuitte de politie op in totaal zo'n 30 kilo amfetamine, 6000 xtc-pillen, vuurwapens en geld. Woensdagochtend werden in het kader van het onderzoek zes panden in Heerlen en Kerkrade doorzocht.

In vrijwel alle woningen werden synthetische drugs en chemicaliën aangetroffen. Ook in Duitsland en Spanje werden 'substantiële hoeveelheden' drugs in beslag genomen, aldus de Limburgse politie. Verder werden drie voertuigen van verdachten in beslag genomen.

Hoeveel aanhoudingen er in het buitenland zijn verricht, is niet bekend. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Grindheim voor drie jaar naar FC Kopenhagen

Christian Grindheim maakt de overstap van sc Heerenveen naar FC Kopenhagen, dat maakte de Fries club bekend op haar website. De 43-voudig Noors international, die nog een contract had tot medio 2012, heeft zich voor drie jaar verbonden aan de landskampioen van Denemarken. Hoeveel voor de 27-jarige middenvelder is betaald is niet bekend gemaakt.

"Christian had nog een doorlopend contract van een jaar, maar gaf duidelijk aan dat hij deze zomer wilde vertrekken", vertelt technisch directeur Johan Hansma. "Wij wilden hem daarom volgend jaar niet transfervrij laten gaan. Voor beide partijen is dit een prima oplossing",

Grindheim werd in 2008 door Heerenveen overgenomen van het Noorse Vålerenga IF. De middenvelder speelde 97 competitieduels voor de Friezen. De Noor scoorde daarin zeven doelpunten. Grindheim begon zijn carrière in 2000 bij FK Haugesund.

FOK!blog: TV tip

Lust, caution
Zender: Canvas
Uitzendtijd: 20.40 - 23.05 uur
Genre: Drama, Thriller, Oorlog, Film

Shanghai wordt tijdens de Tweede Wereldoorlog bezet door Japan. Er worden plannen gemaakt door Chinezen om collaborateur Mr. Yee te vermoorden. Maar dit mag niet op een doorsnee manier gebeuren. Studente Wong moet namelijk het vertrouwen winnen van de echtgenote van Mr. Yee om vervolgens een affaire te beginnen met Mr. Yee zelf. Dit loopt echter geheel anders. (7.6/10)

[Unicef] Huta Galung strijdend ten onder

Jesse Huta Galung is woensdag in de tweede ronde van de Unicef Open uitgeschakeld. De Nederlander was net een maatje te klein voor Xavier Malisse. De Belg won met 7-6 (2) en 6-4 en neemt het in de kwartfinale op tegen Alex Bogomolov junior. De Amerikaan klopte Filippo Volandri uit Italië met 7-6 (2) en 6-2.

Huta Galung, die hoopte op een stuntje, begon prima met een break in de openingsgame van de wedstrijd, maar leverde zijn opslag ook direct weer in. Daarmee waren de enige breaks in de eerste set gespeeld. In de tiebreak die volgde was Malisse veel te sterk. In de tweede set leverde Huta Galung meteen zijn opslag in. Die klap kwam hij niet meer te boven.

Dmitry Tursunov plaatste zich ook voor de kwartfinale. De Rus was met 7-6 (2), 3-6 en 6-3 te sterk voor de Fransman Nicolas Mahut.

Bosschenaar gijzelt hulpverlener

Een 49-jarige man uit Den Bosch heeft dinsdagmiddag in zijn woning een medewerkster van een psychische hulpverleningsinstantie een uur gegijzeld. De man is aangehouden, meldt de politie.

De vrouw wist nog net voor de man haar telefoon afpakte een collega te bellen die vervolgens de politie alarmeerde. Na bemiddeling door de collega liet de man zijn gijzelaar uiteindelijk gaan. De Bosschenaar werd kort daarna door de politie aangehouden.

De man zit vast. Voor hem wordt verdere hulp gezocht.

Opnieuw Harleydag afgelast

De Harleydag in het Belgisch-Nederlandse grensdorp Putte gaat niet door. Dat meldt de Harley Davidsonclub Putte woensdag. Het bestuur van de Belgische gemeente Stabroek verleent geen toestemming voor het evenement dat zaterdag plaats had moeten vinden. Eerder al werden vergelijkbare festijnen in Arnhem, Alphen aan den Rijn en Winschoten afgelast.

Groepen motorrijders uit Breda zouden dit jaar volgens de politie naar het steeds groter wordende evenement in Putte komen. Hierdoor zou de druk op het Douaneplein, waar het festijn zou worden gehouden, te groot worden. Daarom is volgens het bestuur van de organiserende Harleyclub besloten een jaar over te slaan.

Putte is een grensdorp dat zowel in de Nederlandse gemeente Woensdrecht, als in de Belgische gemeenten Stabroek en Kapellen ligt. De gemeente Stabroek had een vergunning voor het evenement moeten verlenen.

De afgelopen weken werden vergelijkbare festijnen in Nederland afgelast uit angst voor vechtpartijen tussen rivaliserende motorclubs.

Ebay veilt etentje met oprichter WikiLeaks

Klokkenluiderswebsite WikiLeaks heeft een originele manier gevonden om geld in te zamelen. Op veilingsite Ebay kunnen mensen bieden op een etentje met WikiLeaks-oprichter Julian Assange.

Het minimale bod was maandag vastgesteld op omgerekend bijna 400 euro. De prijs was woensdag al opgelopen tot ruim 560 euro. Mensen kunnen nog tot maandag bieden. Er worden in totaal acht plaatsen geveild.

Volgens de veilingsite zullen de winnaars van de veiling op 2 juli in 'een van de beste restaurants van Londen' eten. Assange zal vergezeld worden door Slavoj Zizek, een marxistische filosoof uit Slovenië. De twee houden later op de dag een toespraak over de impact van WikiLeaks.

'Kinect leidt tot nieuwe gamesoorten'

Over twee jaar zijn er dankzij Kinect totaal nieuwe gamegenres geïntroduceerd. Dat beweert studiobaas Dan Greenawalt van Turn 10 Studios. Dit jaar verschijnen de eerste spellen die gamers met hun stem en lichaamsbewegingen kunnen besturen.

"Het verzinnen en ontwikkelen van een idee tot een spel is niet binnen zes maanden gebeurd, daar gaan enkele jaren overheen", verklaart Greenawalt de langzame ontwikkeling van nieuwe Kinect-spellen. Greenawalt werkt met zijn gamestudio aan het racespel Forza Motorsport 4, waarin gamers dankzij hoofdbewegingen om zich heen kunnen kijken tijdens het racen.

Met de komst van spellen als Kinect Star Wars en Kinect Disneyland Adventures krijgen de zwaai- en springgames dit najaar meer mogelijkheden. Grote producties als het schietspel Ghost Recon Future Soldier en het ruimteavontuur Mass Effect 3 introduceren de komende twaalf maanden stemcommando's voor de Kinect-camera.

Kinect is sinds vorig najaar beschikbaar op de markt. Vooralsnog is de besturing van de spellen voor de Xbox 360-camera beperkt tot simpele bewegingen als zwaaien en springen.

Rechten Psychonauts in handen makers

Double Fine Studios heeft de rechten op de eigen action-adventuregame Psychonauts overgenomen van uitgever Majesco. Alle opbrengsten uit de verkoop via online services als Steam en Xbox Live komen nu toe aan de makers van het spel. Dat schrijft gamewebsite Giantbomb.

Om een vervolg te maken op het spel uit 2005 heeft de gamestudio een investering nodig. Vorig jaar gaf studiobaas Tim Schafer aan dat hij niet de ambitie heeft te gaan leuren voor een vervolg. Mocht een uitgever hem met een zak geld benaderen, dan staat hij er wel voor open.

Double Fine richt zich op dit moment onder andere op de productie van downloadbare spellen die door slechts een paar werknemers geproduceerd worden. Het rollenspel Costume Quest en de adventuregame Stacking waren de eerste twee projecten. Eind deze maand wordt het schietspel Trenched toegevoegd aan het portfolio van de gamestudio.

De Amerikaanse gamestudio is ook verantwoordelijk voor de actiegame Brütal Legend met zanger-acteur Jack Black in de hoofdrol. Daarnaast werkt het bedrijf aan het kinderspel Sesame Street: Once Upon a Monster voor Kinect.

Griekse betogers op de vuist met politie

De Griekse politie heeft woensdag in de Griekse hoofdstad Athene traangas ingezet tegen groepen demonstrerende jongeren. De betogers gooiden molotovcocktails naar het parlementsgebouw waar de parlementsleden druk doende waren steun te zoeken voor nieuwe bezuinigingsmaatregelen die Griekenland moeten behoeden voor een failliet. Zeker tien betogers liepen verwondingen op.

Er was een enorme politieoperatie gaande in het centrum van de hoofdstad. Zo'n vijfduizend agenten wilden voorkomen dat de demonstranten het parlementsgebouw zouden blokkeren. Een groot deel van Athene was afgesloten voor al het verkeer en voetgangers en de politie richtte barricades op, zodat parlementariërs per auto het parlement konden bereiken.

De rellen braken uit op het moment dat premier George Papandreou met president Karolos Papoulias overleg voerde over de kredietcrisis. Toen de voertuigen met daarin Papandreou en Papoulias later langsreden begonnen de betogers hen uit te jouwen en belachelijk te maken. Buiten het parlement scandeerden de demonstranten 'Treed af! Treed af!'.

Niet alleen jonge betogers waren op het protest afgekomen, ook ouderen en kinderen hadden zich aangesloten. Op het Syntagma-plein waren meer dan 25 duizend mensen bijeengekomen om te protesteren tegen de bezuinigingsmaatregelen. Een paar honderd mensen gooiden de ramen van een duur hotel aan diggelen, anderen smeten stoeptegels en molotovcocktails naar agenten.

Ook in Thessaloniki werd gedemonstreerd. Twintigduizend mensen hielden hier een vreedzaam protest tegen het beleid van de regering. De crisis kan leiden tot het bankroet van Griekenland, maar vormt ook een bedreiging voor de toekomst van de eurozone.

Straling in walvissen voor Japanse kust

Japanse walvisvaarders hebben sporen van radioactiviteit aangetroffen in twee walvissen die eerder dit jaar zijn gevangen voor de noordkust van Japan. Mogelijk zijn de dieren na de kernramp in Japan blootgesteld aan straling, zeiden woordvoerders van de Japanse visserij woensdag.

Twee van zeventien voor de kust van het eiland Hokkaido gevangen dwergvinvissen hadden sporen van radioactief cesium in zich. In beide gevallen ging het om een twintigste deel van de wettelijke limiet.

De Japanse Fukushima Dai-ichi-kerncentrale werd op 11 maart zwaar getroffen door een zeebeving en daaropvolgende tsunami. Uit enkele reactoren van de centrale lekte radioactiviteit in zee. De Japanse regering heeft een visverbod ingevoerd voor de omgeving van de centrale, terwijl stralingsonderzoek wordt verricht naar het zeeleven langs de kust.

Het is voor het eerst dat radioactiviteit is aangetroffen in walvissen die mogelijk zijn blootgesteld aan straling uit de getroffen kerncentrale.

Sterrenmeisje staakt rechtszaak

De Belgische Kimberly Vlaeminck, beter bekend als het Sterrenmeisje, heeft de rechtszaak tegen haar tatoeëerder stopgezet. Dat meldde de Belgische krant Gazet van Antwerpen woensdag. Het meisje ging in 2009 naar een tatoeageshop in Kortrijk waar ze drie sterretjes op haar gezicht wilde laten tatoeëren. In plaats daarvan kwam ze naar buiten met 56 sterretjes die een groot deel van haar gezicht bedekten.

Vlaeminck beweert dat ze tijdens het tatoeëren in slaap is gevallen en dat ze tegen haar zin is versierd met de sterretjes. De tatoeëerder ontkent deze lezing. De inmiddels 20-jarige Kimberly spande daarop een rechtszaak tegen hem aan en eiste een schadevergoeding van drieduizend euro. Ze heeft deze eis nu ingetrokken, omdat ze haar advocaat niet langer kan betalen, aldus een familielid.

Vlaeminck wordt sinds vorig jaar behandeld door een arts die de sterretjes één voor één verwijdert. Als de behandeling klaar is, wil ze graag een nieuwe tatoeage.

Mazda roept 559 auto's terug

De Japanse autofabrikant Mazda roept in Nederland 559 auto's terug omdat de ruitenwissermotor kan uitvallen. Het gaat om auto's van het model Mazda3 die in 2008 zijn gebouwd. Dat zegt een woordvoerder van Mazda woensdag.

Wereldwijd roept Mazda bijna vijfhonderdduizend auto's terug vanwege het defect. Het euvel werd ontdekt in de Verenigde Staten. Volgens de fabrikant is het aantal storingen minimaal, maar worden de auto's uit voorzorg teruggehaald.

Getroffen automobilisten krijgen bericht van Mazda, waarna ze bij de dealer een nieuwe ruitenwissermotor krijgen. "Hoogstens twintig minuten werk", aldus de woordvoerder.


Mazda roept 559 auto's terug (Foto: Novum)

VN: meer dan 1100 doden in Syrië

Het harde optreden van Syrische veiligheidstroepen tegen betogers die een einde willen aan het regime van president Bashar al-Assad, heeft tot dusver ruim 1100 mensen het leven gekost. Meer dan 10.000 mensen zijn opgepakt. Dat heeft het Hoge Commissariaat voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties woensdag gemeld.

"Wij hebben talloze berichten ontvangen over het gebruik van excessief geweld door de Syrische strijdkrachten tegen burgers, van wie de meesten vreedzame demonstranten waren", aldus een verslag dat woensdag is gepresenteerd aan de VN-Mensenrechtenraad.

Het rapport bevestigt onder meer dat het regime sluipschutters en tanks heeft ingezet tegen ongewapende burgers. De VN-organisatie erkende evenwel dat haar medewerkers niet in Syrië zijn geweest om onderzoek te doen. Het regime in Damascus liet dat niet toe.

VN: meer dan 1100 doden in Syrië
VN: meer dan 1100 doden in Syrië (Foto: ANP)

Politiebond luidt noodklok over sterkte korpsen

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) houdt zich niet aan zijn belofte om het huidige politiekorps te versterken. Er zouden zo'n drieduizend extra agenten komen maar volgens politievakbond ACP is het aantal de laatste tijd alleen maar gedaald.

Volgens de vakbond komt dat onder meer doordat het kabinet 'rigoureus' snijdt in de ondersteuning. Duizenden banen gaan verloren, waardoor agenten die eigenlijk de straat op moeten, hun werk moeten overnemen. De agenten die op die manier papierwerk doen vallen volgens Opstelten niet onder de heilige term 'operationele ondersteuning', zegt Ronald Jacobs van ACP.

Ook wordt het beeld van de operationele sterkte 'vertroebeld' door aspirant-agenten. In de praktijk zijn zij niet voor de volledige honderd procent inzetbaar terwijl Opstelten hen wel meerekent. Daarnaast leveren de zogenoemde beleidsintensiveringen, zoals deelname van de politie aan internationale missies, het bestrijden van cybercrime en het aanstellen van animal cops, capaciteitsproblemen op.

In plaats van de extra agenten zijn er juist banen verloren gegaan, concludeert ACP. "De minister verdraait de feiten. Bij mij thuis noemen we dat jokken", aldus Jacobs.

De ACP wil dat er afspraken komen over de totale sterkte van de politie. Ook wil de bond de garantie dat politieagenten in het operationele veld niet de dupe worden van de afbouw van de ondersteuning.

Immers mogelijk naar Engeland

Lex Immers speelde afgelopen seizoen voor ADO Den Haag, maar zou komend seizoen zomaar in Engeland actief kunnen zijn. Leeds United en West Ham United, beide actief in het Engelse Championship, zouden geïnteresseerd zijn in de diensten van de speler.

"Er gaan heel veel geruchten rondom Lex," liet Mark van der Kallen, lid van de Raad van Commissarissen van ADO Den Haag, in Voetbal International weten. "Er is veel interesse in hem. We zullen pas een standpunt bepalen als er een concreet bod komt, maar we laten hem echt niet voor een paar ton vertrekken."

Daarnaast hoopt Van der Kallen ook trainer John van den Brom te kunnen behouden. Hij loodstse de Haagse club afgelopen seizoen naar Europees voetbal, maar staat inmiddels ook in de belangstelling van Vitesse. De Arnhemmers lijken op korte termijn afscheid te nemen van Albert Ferrer.

Bouwvakker overleeft val van 25 meter

Een 39-jarige man heeft woensdag een val van 25 meter overleefd. De man was op een hoogwerker aan het werk bij het Ziggo-gebouw in Amsterdam Zuidoost. De man heeft wel ernstig hoofd- en beenletsel opgelopen. Dat meldt een politiewoordvoerder.

De man was bezig een betonnen plaat te liften met klemmen die aan de hoogwerker bevestigd waren. De plaat bleek te zwaar voor de klemmen en schoot daarom los. Hierdoor werd de 39-jarige uit zijn bakje gelanceerd, waarop hij 25 meter naar beneden viel. Of de man een helm op had is nog onduidelijk.

Bij de Amsterdam ArenA wordt een nieuwe concertzaal bij de Ziggo Dome gebouwd. De Arbeidsinspectie onderzoekt het ongeluk.

Olde Riekerink weg bij Ajax

Hoofd jeugdopleiding Jan Olde Riekerink gaat weg bij Ajax. De 48-jarige oud-voetballer en de Amsterdamse club kwamen gezamenlijk overeen om zijn contract per 1 juli te beëindigen, meldt Ajax woensdag.

Jan Olde Riekerink was een van de mensen die in de plannen van Johan Cruijff het veld moesten ruimen bij Ajax. Door de plannen van Cruijff vertrokken ook voorzitter Uri Coronel en algemeen directeur Rik van den Boog.

'De Guzman op wensenlijst Valencia en Lazio'

Jonathan de Guzman is dichtbij een vertrek bij Real Mallorca. Diverse clubs hebben interesse.

De aanvallende middenvelder trok vlak voor de start van het afgelopen seizoen de deur achter zich dicht bij Feyenoord. Hij weigerde zijn contract in Rotterdam te verlengen, waarop Real Mallorca toesloeg. In het shirt van de eilandbewoners speelde De Guzman een sterk seizoen.

Zijn goede prestatise hebben geleid tot de interesse van diverse clubs. Volgens de Spaanse krant Marca hebben het Italiaanse SS Lazio en het Spaanse Valencia zich gemeld bij zijn zaakwaarnemer. Beide clubs lijken concreet.

Real Mallorca laat De Guzman echter niet zonder slag of stoot gaan en probeert de spelverdeler te behouden. Mallorca deed hem inmiddels een nieuwe en verbeterde aanbieding. Hoewel de club lang tegen degradatie vocht in Spanje, was De Guzman één van de uitblinkers van het afgelopen seizoen.

'Zero Chance' voor PS3-versie Gears

PS3-eigenaren die stiekem nog steeds hopen op een release van Epics Gears of War kunnen hun hoop laten varen, it ain't gonna happen. Ondanks dat Epic Games President Mike Capps heeft laten weten dat hij graag een PS3-versie van de succesvolle Xbox-franchise zou willen ontwikkelen, denken andere mensen binnen het team daar heel anders over.

Frontman Cliff Bleszinski, Epics design director, heeft laten weten dat het er niet van gaat komen. Op de E3 heeft de beste man de volgende uitspraak gedaan:

"I would say in the foreseeable future there's zero chances of Gears of War being on the PlayStation 3. Can we bury that now? Seriously. It's like, we have a great deal with Microsoft, they're a great partner..."

Op de vraag wat Cliffy vond van de wens van Capps zei hij het volgende:

"It's one of those things that would be exciting news. Hopefully DualShock would get tweaked a little bit, but anyway, enough about that."

Het lijkt dus duidelijk te zijn dat het nooit gaat gebeuren. Epic heeft op dit moment een royale positie onder de vleugels van moederkip Microsoft. De laatstgenoemde partij neemt bijvoorbeeld de volledige marketing van de Gears of War-franchise voor haar rekening. Dit zorgt er voor dat Epic zowel mankracht als een klap met geld bespaart. Voor de PS3-bezitters die toch graag willen genieten van de Gears of War-reeks zit er niks anders op dan toch maar die Xbox 360 aan te schaffen.

Fiscus vermoedt miljoenenfraude met aangiftes

De fiscus onderzoekt de belastingaangiftes van 8000 belastingplichtigen omdat er fraude wordt vermoed. De uitbetaling van het geld waarop die belastingplichtigen volgens de aangifte recht zouden hebben, is gestopt. Er is ongeveer 75 miljoen euro mee gemoeid.

Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) maakte dat woensdag bekend tijdens een debat in de Tweede Kamer. Ongeveer 11.000 belastingplichtigen ontvangen binnenkort een brief van de Belastingdienst waarin wordt gemeld dat hun aangifte inkomstenbelasting nader wordt bekeken. Behalve om de vermoedelijke fraudegevallen gaat het om 3000 personen die in het verleden valse aangiftes hebben gedaan.

Fiscus vermoedt miljoenenfraude met aangiftes
Fiscus vermoedt miljoenenfraude met aangiftes (Foto: ANP)

Overstromingen China eisen opnieuw levens

Overstromingen in het midden en zuiden van China hebben de afgelopen drie dagen de levens van zeven mensen geëist. Dat heeft de Chinese regering woensdag bekendgemaakt. De overstromingen zijn het gevolg van zware seizoensregens die het land geselen.

De zware regenval teistert al sinds maandag verschillende gebieden in het zuiden van het land. Zeker 88.000 mensen in zes provincies hebben als gevolg van het noodweer en het stijgende waterpeil in rivieren hun huizen moet verlaten, meldde het Chinese ministerie van burgerzaken. De verwachting is dat de regen tot vrijdag aanhoudt.

In totaal zijn al honderdzeventig mensen omgekomen door het water. De regering heeft 130 miljoen yuan (13,8 miljoen euro) vrijgemaakt voor noodhulp.

Inter-trainer Leonardo is uit op vertrek

Leonardo lijkt te vertrekken bij Internazionale. De trainer van de Italiaanse club heeft andere toekomstplannen en zou Inter daarom willen verlaten. Dat heeft president Massimo Moratti vandaag bevestigd. De Braziliaan zou in beeld zijn om algemeen directeur te worden bij Paris Saint-Germain.

De Franse club is voor zeventig procent in handen van een Qatarese investeringsmaatschappij. La Gazzetta dello Sport meldt dat Leonardo naar Doha is afgereisd om te onderhandelen met de aandeelhouders van Paris Saint-Germain over een dienstverband bij de Parijse club.

"Hij heeft veel passie voor zijn werk als trainer van Inter. Hij heeft echter andere ambities voor de toekomst", benadrukt Moratti. De president heeft al contact gehad met contactpersonen van Marcelo Bielsa. De bondscoach van Chili is de beoogde opvolger van Leonardo.

Slachtoffer schietpartij Rotterdam overleden

De man die vorige week zwaargewond raakte bij een schietpartij in Rotterdam is dinsdagavond aan zijn verwondingen overleden. Het gaat om een 45-jarige Engelsman, meldt de politie woensdag.

Het slachtoffer werd vorige week woensdag neergeschoten op de kruising van de Vallettastraat en de Kenitrastraat in Rotterdam-Alexander. Hij werd naar een ziekenhuis gebracht, waar hij dinsdagavond aan zijn verwondingen is overleden.

In de buurt van het incident troffen agenten twee auto's aan die vermoedelijk van de daders zijn. De politie heeft nog geen aanhoudingen verricht.

Geen deelname Tsjechië aan raketschild VS

Tsjechië zal niet langer deelnemen aan de plannen voor een Amerikaans raketschild in Europa. Dat hebben Amerikaanse en Tsjechische functionarissen woensdag gezegd.

De Tsjechische minister van defensie Alexander Vondra zei dat zijn land zich heeft teruggetrokken uit frustratie over de kleine rol die Tsjechië zou spelen.

De voormalige regering van president George W. Bush stelde het plan voor het raketschild voor. Het zou bestaan uit tien onderscheppingsrakketten in Polen en een geavanceerd radarstation in Tsjechië. Rusland was echter fel gekant tegen het plan en dreigde zelf raketten in de buurt van Polen te zetten als het raketschild er zou komen.

President Barack Obama besloot in 2009 tot een herziening van het plan, met een verminderde rol voor Tsjechië. In het nieuwe plan kreeg Tsjechië een waarschuwingsstation dat gegevens van satellieten over eventuele raketten zou verzamelen en analyseren.

Vondra zei woensdag dat Tsjechië wil meewerken aan het plan 'maar niet op deze manier'. De Verenigde Staten en Tsjechië sluiten niet uit dat er in de toekomst alsnog wordt samengewerkt.

Woningen Utrecht ontruimd om verdachte auto

In Utrecht zijn tientallen woningen ontruimd vanwege een 'verdachte auto' die er staat geparkeerd. Bomexperts onderzoeken de auto, meldt een woordvoerder van de politie. Het zou gaan om een paarsachtige Peugeot. Een takelwagen staat klaar om de wagen weg te slepen.

De omgeving van het Aakplein, waar de auto staat, is afgezet. Wat er verdacht aan de auto is, zegt de woordvoerder nog niet te kunnen vertellen. Het zou niet gaan om een verdacht pakket in of op de auto. Of sprake is van ontploffingsgevaar is niet duidelijk.

'Militair werd doodgeslagen bij oefening'

De 20-jarige militair die dinsdag overleed aan de verwondingen die hij opliep tijdens een zelfverdedigingsoefening is mogelijk doodgeslagen. Hij zou zo veel klappen hebben gekregen dat die hem fataal zijn geworden. Dat zegt voorzitter van de militaire vakbond AFMP Wim van den Burg woensdag.

De Amsterdamse militair, die gelegerd was bij de Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen, werd volgens het ministerie van Defensie anderhalf uur na de oefening onwel, waarna hij naar een ziekenhuis werd gebracht. Na een operatie werd hij in coma gehouden, maar zijn toestand verbeterde niet.

Een anonieme beller stelde Van den Burg dinsdagmiddag op de hoogte. "De militair zou zo veel klappen hebben opgelopen dat hij in het ziekenhuis lag." Volgens hem wilde defensie de zaak binnenskamers houden, maar kwam het toch naar buiten nadat Van den Burg navraag deed. De militair bleek inmiddels te zijn overleden.

Volgens Van den Burg is het een kwalijke zaak dat het ministerie de zaak in de doofpot probeerde te stoppen. "Zoiets moet juist openbaar gemaakt worden." Hij betwijfelt of er wel tijdig is ingegrepen en of er voldoende toezicht was. "In het verleden is al vaker gebleken dat militairen bont en blauw terugkwamen van deze oefening."

Voorzitter van Vakbond voor Defensiepersoneel VBM/NOV Jean Debie kan niets zeggen over het overlijden van de militair. "Inhoudelijk weet ik er niets van. Het onderzoek is nu van groot belang", zegt hij in een reactie. Debie wil ook niets kwijt over de risico's van de oefening.

De arbeidsinspectie en de Koninklijke Marechaussee doen onderzoek naar het incident.


'Militair werd doodgeslagen bij oefening' (Foto: Novum)

Bron bietenspruitenbesmetting bekend

De EHEC-bacterie die vorige week werd aangetroffen op Nederlandse bietenspruiten is afkomstig van het zaad van de kiemgroenten. Dat zei staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) woensdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer.

Het zaad komt uit het buitenland, maar Bleker wilde niet zeggen uit welk land. Hij maakt daar binnenkort meer over bekend. Het gaat overigens niet om het type bacterie dat in Duitsland al tientallen levens heeft geëist. Bietenspruiten worden niet altijd opgegeten, maar vaak als garnering gebruikt.

De Duitse variant van de EHEC-bacterie heeft in Nederland acht mensen ziek gemaakt. De bewindsman deed hier verder geen mededelingen over. De bron van besmetting in Duitsland is hoogstwaarschijnlijk de kiemgroente taugé.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is er geen enkele reden om in Nederland bepaalde voedingsmiddelen te mijden.

Geen DVD of Blu-ray voor Wii U

Nintendo heeft vandaag bevestigd dat de nieuwe Wii U geen DVD of Blu-raydiscs af zal spelen. Volgens Satoru Iwata heeft iedereen al een DVD- of Blu-rayspeler. Het is volgens hem daarom niet nodig om veel geld uit te geven aan onder andere extra ontwikkelkosten en dure Blu-raypatenten.

Begin maart werden in Schiphol en Rotterdam nog tienduizenden PlayStation 3-consoles in beslag genomen vanwege een patentclaim door LG. Sony zou Blu-ray technieken hebben gebruikt, zonder toestemming van LG. Iwata en Nintendo zien blijkbaar geen heil in de hoge kosten die een licentie met zich meebrengt, en heeft dus besloten alleen gamediscs te gebruiken.

FC Utrecht trekt jonge Japanner aan

FC Utrecht heeft zich versterkt met aanvaller Yoshiaki Takagi. De 18-jarige Japanner tekent voor vijf seizoenen bij de Domstedelingen, meldt Utrecht op zijn website. De komst van Takagi, die overkomt van Tokyo Verdy, wordt mede mogelijk gemaakt door een nieuwe sponsor van Utrecht, die een aanzienlijk deel van de kosten voor de Japanner betaalt.

"Begin dit jaar hebben we Takagi op proef gehad en toen gezien dat hij een erg talentvolle speler is", benadrukt technisch directeur Foeke Booy. "Hij wordt bij het begin van het nieuwe seizoen toegevoegd aan de A-selectie." Takagi moet volgens Booy niet worden gezien als één van de beoogde versterkingen. "Dit is echt extra."

Duitser gepakt met 1500 kilo wiet op A50

De politie heeft dinsdagochtend een bestelbus met ruim 1500 kilo wiet van de A50 bij Heteren gehaald. De 39-jarige bestuurder uit het Duitse Kranenburg, vlak over de grens bij Nijmegen, is aangehouden. De drugs hebben volgens het KLPD een straatwaarde van ruim 4,5 miljoen euro.

De man reed in een bestelbus met het opschrift van een vervoersbedrijf. Verkeersagenten zagen dat een deel van de bumper ontbrak en stelden een onderzoek in. In de laadruimte lagen 36 grote zakken waar volgens de chauffeur compost in zat.

Toen hij desgevraagd een van de zakken opende, bleken daar pakketjes in te zitten die niet op compost leken. In elke zak zat 42 kilo samengeperste hennep. Over de herkomst van de drugs wilde de man niets kwijt.

De bestelauto en de samengeperste softdrugs zijn in beslag genomen. De Duitser is in een cel gezet.


Duitser gepakt met 1500 kilo wiet op A50 (Foto: Novum)

Mladic overgeplaatst naar een gewone cel

De voormalige Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic is overgeplaatst naar een gewone cel. Dat heeft Martin Petrov, de secretaris van het Joegoslaviëtribunaal, woensdag gezegd.

Mladic bracht de eerste dagen na zijn aankomst in Nederland door in de ziekenboeg van de gevangenis waar de verdachten van het tribunaal vastzitten. Hier is hij uitvoerig medisch gekeurd.

Mladic staat onder andere terecht voor genocide.


Mladic overgeplaatst naar een gewone cel (Foto: Novum)

Tips over ontploffing IKEA druppelen binnen

De politie heeft na de uitzending van Opsporing Verzocht dinsdagavond al enkele tips binnengekregen over de ontploffing in een afvalbak bij de IKEA-vestiging in Son. Om wat voor tips het gaat kan de politie nog niet zeggen. In de uitzending werden onder meer beelden getoond van een verdachte man. Dat meldt de politie.

Op de beelden was te zien dat de man richting het woonwarenhuis liep. Hij is daar echter niet binnen geweest. Hij heeft lang donker haar, maar dit is mogelijk een pruik. De politie verwacht dat er in de loop van de dag nog meer tips binnenkomen van getuigen of mensen die de man herkennen.

De explosie bij IKEA vond op 30 mei plaats. Een pakketje in een prullenbak bij de ingang van de winkel ontplofte. De vuilnisbak werd verwoest. Een tweede pakketje bij de ingang werd onschadelijk gemaakt door de Explosieven Opruimingsdienst. Volgens de politie ging het om licht explosief materiaal waarmee iemand ernstig kan worden verwond.

Tegelijkertijd vonden er ook kleine ontploffingen plaats in België en Frankrijk. Niemand raakte gewond.

[Unicef] Wickmayer bereikt kwartfinales

Yanina Wickmayer heeft zich geplaatst voor de kwartfinale van de Unicef Open. De als derde geplaatste Belgische versloeg in de tweede ronde Arantxa Parra Santonja uit Spanje met 7-6 (4), 6-7 (4) en 7-5. Wickmayer treft bij de laatste acht de Italiaanse Roberta Vinci.

De 21-jarige Belgische had veel moeite met de nummer 107 van de wereld. Nadat Wickmayer de eerste set via een tiebreak won, kreeg de Belgische in het tweede bedrijf een bal vol op haar oog. De mondiale nummer negentien gaf de indruk beperkt zicht te hebben en verloor de set na een tiebreak. In het derde bedrijf leek Wickmayer minder last te hebben van haar fysieke ongemak en trok ze de partij alsnog naar zich toe.

De nummer vier van de plaatsingslijst Flavia Pennetta sneuvelde op het gras van Rosmalen. De Australische Jelena Dokic was met 6-3 en 6-4 te sterk voor de Italiaanse. Dominika Cibulkova had weinig problemen om de laatst acht te bereiken. De Slowaakse, die als vijfde is geplaatst, was met 6-0 en 6-1 veel te sterk voor de Duitse Kristina Barrois.

Ben Stiller gaat op aliens jagen

Ben Stiller overweegt de hoofdrol in de komedie Neighborhood Watch op zich te nemen. Dat zeggen bronnen tegen de Los Angeles Times. Mocht Stiller de rol accepteren, dan speelt hij een man die vanuit de stad naar een rustig dorpje verhuist en bij de buurtwacht gaat. Maar dan landen buitenaardse wezens in het dorp.

Akiva Schaffer staat bovenaan de lijst van beoogde regisseurs. Hij regisseert en schrijft al jaren onderdelen van de satirische sketchserie Saturday Night Live. Stiller is ook geen vreemde van die serie, hij trad er in het seizoen 1988-1989 op. De film wordt geproduceerd door Shawn Levy, met wie Stiller eerder de twee Night at the Museum-films maakte.

Stiller is momenteel bezig met de opnames van de animatiefilm Madagascar 3. Hierin spreekt hij weer de stem in van leeuw Alex, het alfamannetje van de New York Zoo.


Ben Stiller gaat op aliens jagen (Foto: Novum)

Heidfeld wil langer bij Renault blijven

Nick Heidfeld hoopt dat hij ook na dit seizoen bij Lotus Renault GP mag blijven. De Duitser stapte dit seizoen in bij het team om de geblesseerde Robert Kubica te vervangen. Vooralsnog voldoet hij met één podiumplaats nog niet helemaal aan de verwachtingen die de renstal van de ervaren rijder had.

"Ik zou graag bij Renault blijven," zei Heidfeld die ook na de terugkeer van Kubica bij Renault zou willen blijven racen. "Misschien komt de tweede cockpit dan wel vrij," zei de Duitser die weet dat tweede rijder Vitaly Petrov nog een contract tot eind 2012 heeft.

Renault-teambaas Eric Boullier liet twee weken geleden weten dat Heidfeld zijn tempo met name in de kwalificatie moet verhogen. Hij versloeg afgelopen weekend in Canada weliswaar Vitaly Petrov in de kwalificatie, maar in de race ging hij knullig de fout in door achterop de auto van Kamui Kobayashi te rijden, terwijl Petrov als vijfde afgevlagd werd. Dit heeft de marktwaarde van de Duitser geen goed gedaan. "Ik moet Canada vergeten en me erop richten in Valencia een beter weekend te hebben," zei Heidfeld dan ook wijselijk.

Cameron en Worthington maken weer sf-film

Het ziet ernaar uit dat James Cameron en Sam Worthington de handen weer ineen gaan slaan. De regisseur en acteur werkten al samen aan de monsterhit Avatar uit 2009. Ditmaal hebben ze hun zinnen gezet op de sciencefictionfilm Myth, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite The Hollywood Reporter.

Waar Worthington de hoofdrol speelde in Avatar, is hij nu in de race om te gaan produceren, evenals Cameron. Acteurs en regisseur zijn nog niet bekend. Een derde grote naam onder de coproducenten is Lorenzo di Bonaventura, die onder meer de actiefilms Salt, Red en de drie Transformers-films hielp financieren.

Over het plot van Myth is nog vrijwel niets bekend, behalve dat het een groots opgezette sciencefictionfilm is met veel actie. Het script wordt momenteel bewerkt door Will Staples, die vooral bekend is van het schrijven van scenario's voor computerspellen. Zo werkte hij aan de zeer populaire Call of Duty-serie.

Myth bevindt zich nog in een zeer vroeg stadium, dus het is nog allerminst zeker of de genoemde namen ook werkelijk aan de film gaan meewerken. Wanneer de opnames van start moeten gaan is nog onbekend.


Cameron en Worthington maken weer sf-film (Foto: Novum)

Jack Wouterse is Grote Smurf

Jack Wouterse neemt de rol van Grote Smurf op zich in de animatiefilm De Smurfen. Tygo Gernandt is te horen als de boze tovenaar Gargamel. Producent Sony maakte woensdag de Nederlandse stemmencast van de animatiefilm bekend.

De cast bestaat uit een lange rij bekende Nederlanders. Zo is Kim Lian van der Meij Smurfin, vertolkt dj Giel Beelen Vertelsmurf, en spreekt het raptrio De Jeugd van Tegenwoordig de stemmen in van Boerensmurf, Smulsmurf en Bakkersmurf. Johnny Kraaijkamp jr. mag de rol van Moppersmurf op zich nemen.

In De Smurfen worden de kleine blauwe mannetjes als vanouds achternagezeten door Gargamel. Als hij ze massaal uit hun dorp jaagt, weten ze te ontsnappen via een magische tunnel. Maar dan blijkt dat deze uitkomt in onze wereld, midden in Central Park in New York. De film verschijnt op 3 augustus in de bioscopen.


Jack Wouterse is Grote Smurf (Foto: Novum)

[België] Sporza zendt 'Mexico '86: België - USSR' uit

Het land is een puinhoop en al een jaar lang zijn ze bezig om een regering te vormen, maar België heeft in ieder geval een rijk sportverleden. Deze week staat FOK!sport middels enkele specials stil bij enkele Belgische sporticonen en grote Belgische sportprestaties uit het verleden.

Vandaag is het precies 25 jaar geleden dat het Belgische voetbalelftal de legendarische voetbalwedstrijd tegen de Sovjet-Unie speelde in de achtste finales van het WK 1986 in Mexico. Vanavond zal Sporza de meest memorabele wedstrijd ooit van de Rode Duivels in zijn geheel uitzenden.  De uitzending begint om 23:05 uur en is te zien op Canvas. Frank Raes verzorgt de inleiding.

Tevens zal er zaterdag 18 juni op FOK!sport een special verschijnen over het WK van 1986. De Belgische ploeg wist destijds de halve finales te behalen. Lees komende zaterdag meer over het optreden destijds van de Belgische ploeg!

Maatregelen na geweld in gevangenis Venezuela

Ongeregeldheden in een gevangenis in Venezuela hebben aan negentien gevangenen het leven gekost. Het geweld speelde zich zondag af in een gevangenis in de buurt van de hoofdstad Caracas. Aanvankelijk werd gezegd dat er drie doden waren gevallen, maar minister van justitie Tareck El Aissami stelde het dodental dinsdag bij naar boven.

El Aissami zei ook dat de regering heeft besloten een nieuw ministerie in het leven te roepen, dat zich uitsluitend gaat bezighouden met gevangenissen. In de veel te volle gevangenissen in Venezuela is geweld aan de orde van de dag. Rivaliserende bendes strijden om de heerschappij over de verschillende celblokken. Ook handelen gevangenen met behulp van corrupte cipiers in wapens en drugs. In de eerste drie maanden van dit jaar kwamen 124 gevangenen door geweld om het leven, een stijging van 22 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Waardoor het geweld van zondag in gang werd gezet is niet duidelijk.


Maatregelen na geweld in gevangenis Venezuela (Foto: Novum)

Automobilist afgetuigd door groep jongeren

Een 27-jarige automobilist uit Heerlen is dinsdagavond in zijn woonplaats in elkaar geslagen door een groep jongeren. Zij hadden hem daarvoor verblind met een laserpen, meldt de politie woensdag. De politie is nog op zoek naar de daders.

Het incident gebeurde omstreeks 23.15 uur op de kruising van de Schandelerstraat en de Schandelermolenweg. De Heerlenaar moest stoppen omdat hij niets meer zag. De jongeren, vijf tot zes in getal, maakten zich in eerste instantie uit de voeten maar kwamen terug toen de man een van hen aansprak.

Vervolgens werd de man volledig in elkaar geslagen. Ook toen hij tegen de grond werd gewerkt bleef de groep hem schoppen en op hem inslaan. De automobilist hield aan de matpartij diverse zwellingen aan zijn gezicht over. Ook liep hij een aantal beschadigde tanden op.

Japan beslist snel over Spelen 2020

Japan beslist binnenkort of het een poging wil doen de Olympische Spelen van 2020 binnen te halen. De beslissing valt eind juni of begin juli, meldt voorzitter Tsunekazu Takeda van het Japans Olympisch Comité (JOC) vandaag. Tokyo was ook in de race om de Spelen van 2016 in de wacht te slepen, maar moest zijn meerdere erkennen in Rio de Janeiro.

Takeda stelt dat de plannen die Tokyo voor de Spelen van 2016 had, goed zijn en dat de stad de financiering op orde heeft. Een poging om de Spelen van 2020 binnen te halen, zou volgens de preses van het JOC bovendien goed zijn om Japan erbovenop te helpen na de zware aardbeving en tsunami die het land in maart troffen.

Het JOC beslist echter niet alleen over een bid. De gemeenteraad van de Japanse hoofdstad heeft daarin de laatste stem. De gouverneur van Tokyo, Shintaro Ishihara, zei al eerder dat hij hoopt dat zijn stad zich opnieuw kandidaat stelt.

De verkiezing van de gaststad voor de Olympische Winterspelen van 2018 zou de beslissing van Tokyo om zich kandidaat te stellen ook kunnen beïnvloeden. Als het Zuid-Koreaanse Pyeongchang op 6 juli dat toernooi binnensleept, zou Tokyo kunnen afhaken uit angst dat het IOC geen twee Spelen op rij in Azië wil houden.

Steden kunnen zich tot 1 september inschrijven als kandidaat. Alleen Rome heeft tot nu toe aangekondigd dat zeker te doen. Het Internationaal Olympisch Comité bepaalt uiteindelijk in 2013 wie de Spelen van 2020 mag organiseren.

Draaideurrukker spuit vrouw onder

De Belgische politie heeft een 41-jarige man uit Dendermonde opgepakt. De beste man heeft zichzelf in een winkel afgetrokken, waarna hij klaarkwam op een vrouw. Het is niet de eerste keer dat de Belg in het openbaar de hand aan zichzelf heeft geslagen.

De rukker had afgelopen vrijdag in een winkel in zijn woonplaats 'op een dame gemasturbeerd', aldus het parket. Vervolgens droop hij af, maar dankzij dapper speurwerk van onze zuiderburen wist men hem alsnog in de kraag te vatten.

Het staat als een paal boven water dat de viezerik zichzelf vaker publiekelijk heeft afgevogeld. Zo vormden onder meer het zwembad van Dendermonde en de brug Dendermonde-Grembergen het decor voor zijn masturbeersessies.

De Belg moet vandaag voor de onderzoeksrechter verschijnen wegens openbare zedenschennis en aanranding. Hij is in het verleden al vaker veroordeeld voor dergelijke feiten.

Mexicaanse spelers 'schoon' bij tweede test

De vijf Mexicaanse voetballers die positief zijn bevonden op de verboden stof clenbuterol, zijn bij een tweede controle vrijuit gegaan. De Mexicaanse voetbalbond meldde gisteren (plaatselijke tijd) dat een laboratorium in Los Angeles geen doping heeft gevonden in de monsters.

De Mexicaanse bond sprak eerder al de verwachting uit dat de vijf internationals, die voorlopig zijn geschorst, binnen nu en twee weken op vrijspraak kunnen rekenen. De bond liet dat ook al weten aan PSV, de club die met Francisco Rodriguez één van de betrokken spelers onder contract heeft.

De vijf internationals werden bij een dopingcontrole voor aanvang van de Gold Cup betrapt op clenbuterol. De bond kwam al snel met de verklaring dat de spelers vervuild vlees hadden gegeten.

Beelden Transformers-MMO

Hasbro en Jagex Games hebben de handen ineengeslagen om een MMO te maken van Transformers. De game, Transformers Universe, zal draaien om de strijd tussen de Autobots en Decepticons wat ook de twee facties zijn die spelers kunnen kiezen. De game moet in 2012 uitkomen.

Het verhaal in de MMO zal in de Prime-tijdslijn liggen, het boek Exodus, de games uit de War for Cybertron-serie en de tekenfilm vallen ook in deze tijdslijn. Bekijk hieronder de eerste plaatjes en een teaser-trailer van het spel.

Transformers
Transformers
Transformers
Transformers
Transformers
Transformers
Transformers

Reus keert terug in wielrennerij

Kai Reus wordt weer wielrenner. Dat meldt de 26-jarige Noord-Hollander woensdag op zijn website. De rest van dit seizoen rijdt hij voor continentalteam De Rijke, dat uitkomt op het derde mondiale wielerniveau. Reus kwam in 2007 zwaar ten val en kwam daarna nooit meer op zijn oude niveau. In oktober maakte hij bekend te gaan marathonschaatsen.

Reus stelt in maart alweer begonnen te zijn met fietstrainingen. Hij hoopt volgende week al aan het NK tijdrijden mee te kunnen doen, maar of hij daar al mag starten is nog onduidelijk.

Spijt van zijn uitstapje naar het schaatsen heeft Reus niet. "Schaatsen is prachtig om te doen, maar ik ben en ik blijf in de eerste plaats wielrenner." Zijn schaatscarrière bood Reus de nodige rust, waar hij behoefte aan had.

Ryanair op vingers getikt om advertenties

Luchtvaartmaatschappij Ryanair is door de Reclame Code Commissie op de vingers getikt. Het bedrijf moet voortaan in advertenties melden dat boven op de ticketprijs nog administratiekosten komen.

Volgens de commissie gaat het over niet te vermijden kosten voor de klant. Daarom moet de Ryanair ze vermelden in advertenties.

De Algemene Nederlandse Vereniging Reisondernemingen (ANVR) had bij de commissie aan de bel getrokken. De vereniging is blij met de uitspraak. "Ryanair speelt het spel niet eerlijk door zogenaamde optionele toeslagen buiten de prijs te houden."

[Video] Hamilton geniet van NASCAR-rit

Lewis Hamilton en Tony Stewart hebben gisteren op Watkins Glen in elkaars auto mogen rijden. Hamilton maakte zo op het circuit kennis met een NASCAR Sprint Cup-auto, terwijl Stewart een ritje mocht maken in de McLaren MP4-23 waarmee Hamilton in 2008 wereldkampioen is geworden. De dag was georganiseerd door hun gezamenlijke sponsor Exxon Mobil.

Beide rijders begonnen de rit op een nat Watkins Glen in hun eigen bolides, waarna Hamilton mocht rijden in de NASCAR-bolide. Daarna was het de beurt aan Stewart die enkele ronden met de op regenbanden gezette McLaren mocht rijden. Het is overigens niet de eerste keer dat er een uitwisseling tussen de Formule 1 en NASCAR is, want in 2003 deden Juan Pablo Montoya en Jeff Gordon dit op Indianapolis al eens.

"Ik voelde me weer een beetje kind vandaag," zei Hamilton. "Het is goed om je zo even te voelen, zoals vroeger toen ik nog in de karts zat. Daar had ik enorm veel plezier in." De Brit had het erg naar zijn zin in de NASCAR-bolide en hij was onder de indruk van het remvermogen van de auto die drie keer zo zwaar is als een Formule 1-bolide.

Stewart was op zijn beurt onder de indruk van de Formule 1-bolide en denkt dat hij ver van het potentieel van de auto is gebleven. Ook snapt hij waarom het inhalen zo lastig is, omdat de rempunten veel later liggen dan bij iedere andere raceklasse. "Ik heb een achtergrond door het racen in de IndyCars, dus ik ben bekend met de neerwaartse druk, maar niet in deze hoeveelheden. Daarnaast heb ik nog nooit een IndyCar gereden op een normaal circuit. Wat mij het meest opviel was hoe efficiënt de remmen zijn en hoe ver je kunt gaan. De techniek is echt ongelovelijk."


Hamilton in de NASCAR-auto
 

Stewart in de McLaren

Samen staan we sterk in Dungeon Siege III-trailer

Aanstaande vrijdag komt Dungeon Siege III uit en zal het mogelijk zijn om alleen of in co-op de game te spelen. Als personage zal je strijden voor het 10e legioen. Dit legioen is bijna van de kaart geveegd nadat het koninkrijk Ehb is gevallen en nu is het jouw taak om het terug op de kaart te zetten.

Dungeon Siege III komt vrijdag voor PC, PS3 en Xbox 360 uit. Bekijk hieronder de gameplay launch-trailer van het spel.

Crysis 2 verdwijnt van Steam

Mensen die Crysis 2 willen kopen zijn, sinds vandaag, bij Steam niet meer aan het goede adres. EA heeft de 'eye-candy' shooter van Crytek 'reclaimed' en toegevoegd aan haar eigen distributieplatform: Origin. Is hiermee de agressieve promotie van EA's nieuwe kindje begonnen? En zijn hiermee ook alle toekomstige EA-releases verbannen van Steam? Het klinkt aannemelijk.

Ondanks dat Crysis 2 nog steeds te koop is via digitale distributiesystemen als Impulse en Direct2Drive, en dat er nog verschillende EA-games wél te koop zijn via Steam, lijkt het er wel op dat EA de geforceerde overstap aan het maken is. Zo zal ook Alice: Madness Returns niet te koop zijn via Steam en is er ook nog geen enkel teken van de herfst-release van Battlefield 3 op Steam te zien.

Origin moet EA's 'Steam-killer' zijn. Het kleine programma is bedoeld als overzicht voor al je EA-games, heeft een online shop, houdt je gaming stats en je eigen profiel bij en biedt een makkelijke manier om je online gaming-connecties te onderhouden. Een beetje zoals Steam dus, maar dan hetzelfde.

Christchurch getroffen door naschokken

De Nieuw-Zeelandse stad Christchurch is woensdag opnieuw getroffen door naschokken. Gevreesd wordt dat de schokken een voorbode zijn van een veel krachtiger beving. Vroeg in de morgen werden inwoners van de stad opgeschrikt door een aardschok met een kracht van 5,0. Later op de dag werden er opnieuw schokken gemeten.

Maandag werd Christchurch al getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,0. Een aantal gebouwen in de stad stortte in. In februari was het ook raak: toen kwamen door een beving met een kracht van 6,3 meer dan 180 mensen om het leven. De stad heeft sindsdien al duizenden naschokken te verwerken gekregen.

Volgens wetenschappers is door de reeks bevingen van deze week de kans dat Christchurch binnen een jaar door een verwoestende aardbeving wordt getroffen tot dertig procent toegenomen.

Meldpunt voor mishandeling ouderen in zorg

Mishandeling van ouderen in de zorg kan voortaan worden aangegeven bij een nieuw meldpunt. Staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) heeft het meldpunt woensdagochtend geopend bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Bij het telefoonnummer 088-1205050 kunnen slachtoffers, hun naasten, werknemers in de zorg en bestuurders van zorginstellingen terecht. Zo nodig kan de IGZ een onderzoek instellen.

Melding is echter niet mogelijk als een oudere thuis door een mantelzorger of familielid wordt mishandeld. De IGZ mag namelijk alleen bedrijven onderzoeken. Wie een melding heeft over mishandeling in huiselijke kring wordt dan ook doorverwezen naar de Steunpunten Huiselijk Geweld.

Dit jaar is al één verpleeghuis door de inspectie op de vingers getikt omdat demente bejaarden werden getreiterd of geslagen. De inspectie beval het Amsterdamse verpleeghuis Bernardus in april de betrokken medewerkers direct op non-actief te stellen.

Nintendo's eShop content blijft regio-afhankelijk

Nu Nintendo's eShop een tijdje open is kan er gekeken worden naar de content die deze 3DS-winkel rijk is. Al snel bleek dat de content in de online winkel verschilde per regio; zo zijn er in Amerika veel 3D-trailers te downloaden, terwijl deze in Europa volledig ontbreken. Nintendo Life zocht contact met Nintendo en vroeg om uitleg.

Nintendo geeft aan dat ze content aanleveren die specifiek gericht is op de regio waar de eShop toegankelijk is. Dit betekent dus dat je als Europeaan niet alle content zal krijgen die ze in Amerika voorhanden hebben. Nintendo kon verder niet specificeren wat er in de toekomst naar de Europese eShop zou komen maar wist wel te vertellen dat op korte termijn exclusieve 3D-trailers te downloaden zijn.

Europa lijkt het ondergeschoven kindje te zijn in dit verhaal. Het is even afwachten hoe Nintendo zal reageren op de kritiek vanuit Europa maar voorlopig moeten we, helaas, roeien met de riemen die we hebben.

[WBD] Serena Williams als achtste geplaatst

Serena Williams is als achtste geplaatst op Wimbledon. Dat heeft de All England Club vandaag bekendgemaakt. De Amerikaanse is de winnares van vorig jaar, maar speelde sindsdien pas één duel. Gisteren won ze in Eastbourne in de eerste ronde van Tsvetana Pironkova uit Bulgarije. Haar zus Venus is als 24e geplaatst.

De Deense Caroline Wozniacki, de nummer één van de wereld, voert de plaatsingslijst aan. Kim Clijsters staat tweede. De Belgische raakte gisteren in Rosmalen geblesseerd en weet nog niet of ze aan het Engelse grand slam mee kan doen. Vera Zvonareva is de nummer drie en Na Li, de winnares van Roland Garros, is als vierde gerangschikt.

Bij de mannen zijn er geen verrassingen. Titelverdediger Rafael Nadal is daar de nummer één van de plaatsingslijst voor Novak Djokovic, Roger Federer en Andy Murray.

DLC en demo voor No More Heroes

Konami heeft bekendgemaakt dat de game No More Heroes: Heroes Paradise verschillende DLC zal krijgen. Daarnaast is er vanaf gisteren ook een demo van het spel beschikbaar via PSN. In de demo speel je een volledige stage uit het spel. Meer informatie over de DLC hieronder.

De DLC zal bestaan uit verschillende nieuwe motoren en wapens voor je personage. Per stuk zullen deze €0,79 kosten en er zullen ook verzamelingen komen met voorwerpen die €1,19 zullen kosten. Naast de DLC is er ook nog een 'Character Viewer' voor €0,79 beschikbaar en zal er in de toekomst meer DLC volgen van het spel.

'Overheid verkocht konijnen als slangenvoer'

Ruim tweehonderd sterk verwaarloosde en gewonde konijnen die in Kampen in beslag genomen werden, zijn door de Dienst Regelingen verkocht als slangenvoer. Dat stellen vier samenwerkende dierenorganisaties woensdag.

De dieren werden in mei in een schuurtje aangetroffen. Ze zaten in opgestapelde kratten en tonnen, waren ziek en hadden vechtwonden aan kop en lichaam. Ook hadden zij geen drinkwater. De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming heeft ze in beslag genomen.

Volgens de organisaties zijn de konijnen in opdracht van de Dienst Regelingen van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie verkocht aan een handelaar. "Het lot van deze al zwaar getraumatiseerde dieren is duidelijk: voer voor slangen en roofdieren of per kilo vlees aan de poelier."

De organisaties stellen dat het met de regelmaat van de klok gebeurt dat verwaarloosde en mishandelde dieren nadat ze in beslag zijn genomen worden doorverkocht aan handelaren die de dieren doden of verkopen aan het slachthuis.

De dienst verkocht volgens de organisaties in april ook al 3662 verwaarloosde knaagdieren als voer voor andere dieren. De organisaties trokken daarover bij staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Bleker (CDA) aan de bel. Die liet in een reactie weten dat alle opvangadressen voldoen aan de wettelijke eisen en dat het welzijn van de dieren wordt gewaarborgd.


'Overheid verkocht konijnen als slangenvoer' (Foto: Novum)

'Van Gaal kan president van Vitesse worden'

Merab Jordania ziet in Louis van Gaal dé opvolger voor Albert Ferrer. In een interview met Voetbal International liet de Georgische voorzitter van Vitesse zich uit over een mogelijke komst van Van Gaal.

"Van Gaal kan mijn visie feilloos uitvoeren. Ik zou er veel voor over hebben om hem binnen te halen. Hij mag hier zowel coach als president worden. Bij hem is het project in goede handen", aldus Jordania.

Vitesse heeft al geïnformeerd bij Van Gaal, maar de oefenmeester heeft op dit moment geen trek om ergens aan de slag te gaan: "Ik heb begrepen dat hij nu niet voor ons wil werken. Van Gaal heeft nu zo veel jaren achter elkaar altijd onder druk gestaan. Misschien is hij een beetje moe. Maar ik denk dat een persoon als hij maximaal een jaar zonder voetbal kan. Dan wil hij toch weer aan de slag. Hopelijk kunnen we dan onze kans grijpen."

Jordania heeft er nog altijd alle geloof in dat Vitesse binnen twee jaar voor het kampioenschap kan gaan strijden: "Nog steeds denk ik aan de titel in 2013."

7: Beste E3-trailers

De E3 mag waarschijnlijk 's werelds meest spectaculaire gamebeurs genoemd worden. Honderden gameontwikkelaars en uitgevers proberen tijdens dit evenement jouw aandacht te trekken. Trailers zijn hiervoor een goed middel, maar je moet van goede huize komen om een langdurige indruk achter te laten bij de gamers. In deze special hebben we een lijst gemaakt van de trailers die ons, FOK!games-crew, nog lang bij zal blijven. Let op! Het gaat dus niet om de beste games van de E3 maar om de beste, spectaculairste en tofste trailers die we afgelopen week hebben gezien.

Vrouwen rijden rondjes om Saudische ambassade

Een aantal vrouwen is woensdag van plan een nogal ongebruikelijk protest te houden bij de Saudische ambassade in Washington. De vrouwen willen rondjes rijden om het gebouw om zo te protesteren tegen het verbod op autorijden voor vrouwen in Saudi-Arabië.

Het Instituut voor Golfzaken, dat de protestactie steunt, beschuldigt Saudi-Arabië ervan een apartheidssysteem te hanteren, waarbij vrouwen worden onderdrukt. Een van de opvallendste voorbeelden is volgens het instituut het rijverbod voor vrouwen. Hoge Saudische geestelijken hebben edicten, ook wel fatwa's genoemd, uitgevaardigd waarin het besturen van auto's door vrouwen wordt verboden. Ze beweren dat deze maatregel helpt bij het indammen van de ondeugd en de verleiding, omdat vrouwelijke bestuurders de vrijheid zouden hebben hun huizen te verlaten en omgang met mannen te hebben.

Evenveel allochtonen in bijstand als autochtonen

Er zitten bijna net zoveel allochtonen in de bijstand als autochtonen. Het aantal niet-westerse allochtonen in de bijstand is in 2009 verder gegroeid, terwijl het aantal autochtonen in de bijstand afnam. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In 2009 zaten per duizend niet-westerse allochtonen 110 mensen in de bijstand, in totaal 144.000. Per duizend autochtonen hadden zeventien mensen een bijstandsuitkering, goed voor ruim 148.000 in totaal.

Het aantal westerse allochtonen in de bijstand bleef gelijk. Tot 2006 daalde het aantal mensen in de bijstand bij niet-westerse allochtonen en autochtonen even snel. In 2007 was de afname bij de eerste groep kleiner en sindsdien is het gaan stijgen, terwijl het bij autochtonen bleef dalen.

Van de grote groepen allochtonen zitten Marokkanen het vaakst in de bijstand, namelijk 129 per duizend. Daarna volgen mensen van de Nederlandse Antillen en Aruba (102 per duizend), Turken (88 per duizend) en Surinamers (75 per duizend). Het allerhoogst scoort de groep 'overig niet-westers allochtoon', waar per duizend mensen 135 een bijstandsuitkering krijgen.

Weer vertraging op spoor Breda-Roosendaal

Treinreizigers op het traject tussen Breda en Roosendaal lopen woensdagochtend voor de tweede dag op rij vertraging op door koperdiefstal. De vertraging kan oplopen tot een uur, zegt een woordvoerder van ProRail. Door de diefstal is nog maar beperkt treinverkeer mogelijk. De vertraging duurt waarschijnlijk tot 12.30 uur.

Net als dinsdag wordt ook het wegverkeer gehinderd omdat elf spoorwegovergangen door de diefstal dicht blijven. Omdat automobilisten dan soms uit frustratie om de spoorbomen heen gaan, rijden de treinen uit voorzorg stapvoets.

ProRail heeft sinds vorige week bewakers met honden in dienst om vertragingen door koperdiefstal tegen te gaan, maar ook die kunnen niet voortdurend het hele spoor in de gaten houden. Voordat de bewakers in dienst waren, patrouilleerde ProRail al met eigen personeel langs het spoor. "Maar dat is daar niet voor opgeleid. We zijn een spoorbeheerder, geen beveiligingsbedrijf", zegt de woordvoerder.

Dinsdag was er vertraging op het traject omdat bij Etten-Leur tientallen meters koper waren weggehaald. Deze keer is elders koper verwijderd.

THQ praat over Dawn of War 3

Danny Bilson heeft het maar druk. Gisteren had hij het nog over de 'grote' aankondiging die THQ gaat doen op de GamesCom in Keulen, komende augustus, en nu heeft hij het weer over Dawn of War 3. De game zou ergens pas in 2013 uit moeten komen, maar ze zijn er blijkbaar al druk mee bezig.

Volgens de baas van THQ zal de RTS van Relic Entertainment een paar belangrijke veranderingen met zich meebrengen, en doen ze er iets mee dat nog nooit eerder is gezien. Anders dan deze en meer totaal onboeiende uitspraken, heeft hij wel wat concreets te melden: "Dawn of War III zal een veel groter strategisch onderdeel bevatten, dat meer weg heeft van een globale strijd met kleine tactische dingetjes, zoals een MMO." Niet dat het nieuw is; zoiets deden ze ook al in Dawn of War: Dark Crusade of Soulstorm. Als je het heel strikt bekijkt zelfs in Dawn of War 2.

Maar wij klagen niet. De Warhammer-games hebben altijd goede kritieken ontvangen hier op FOK!games, dus we wachten geduldig af. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat de 'grote' aankondiging op GamesCom temaken heeft met DoW3; zou een beetje zonde zijn om dat nu al te verklappen. We hebben bijvoorbeeld ook nog Company of Heroes 2 en HomeWorld 3 waar we op kunnen hopen.

'Kritiek geen invloed op verkoop Duke Nukem'

Gameheld Duke Nukem slaat zich door de slechte recensiecijfers heen om uiteindelijk als overwinnaar uit de bus te komen. Dat denkt althans marktanalist Jesse Divnich. "Het gebeurt niet vaak dat ik zeg dat je recensies moet negeren, maar doe dat bij Duke Nukem vooral", zegt Divnich tegenover het weblog Destructoid.

De analist van marktonderzoeksbureau Eedar denkt dat het schietspel, dat grofweg veertien jaar in productie is geweest, ondanks de kritieken een commercieel succes kan worden. Game-uitgever 2K Games probeert de verkoop op te stuwen door uitgebreid te adverteren voor het schietspel op televisie en op internet.

Divnich noemt het spel een pekelzonde en vergelijkt het met flauwe sciencefictionfilms of actiefilms als Mega Shark vs. Giant Octopus. Toch lijkt niet iedereen het daarmee eens. Wereldwijd krijgt de Xbox 360-versie van het schietspel een 4,8, terwijl de pc- en Playstation 3-versies het met een 5,6 en 5,7 niet veel beter doen.

Duke Nukem Forever werd in april 1997 aangekondigd door gamestudio 3D Realms. In 2009 weigerde moederbedrijf Take-Two Interactive nog langer geld in het spel en gamestudio 3D Realms te stoppen.

De beslissing van Take-Two resulteerde in de verkoop van alles wat met Duke Nukem te maken heeft, waarna gamestudio Gearbox Software de productie op zich nam en het schietspel afrondde. 2K Games, een dochteronderneming van Take-Two, bracht het spel vrijdag op de markt voor de pc, Xbox 360 en PlayStation 3.

Meer reizigers kiezen voor regionale luchthaven

Prijsvechters in de luchtvaart hebben er vorig jaar voor gezorgd dat aanzienlijk meer reizigers vanaf een regionale luchthaven naar hun vakantiebestemming vertrekken. In 2010 reisden 3,5 miljoen mensen van of naar de luchthavens in Groningen, Maastricht, Eindhoven of Rotterdam. Dat is 18 procent meer dan een jaar eerder, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Van de 3,5 miljoen reizigers die vorig jaar van of naar een van de regionale luchthavens vlogen, vlogen er 3,3 miljoen met een budgetmaatschappij. In 2007 waren dat er nog 2,6 miljoen. De prijsvechters hebben op regionale luchthavens nu een marktaandeel van 95 procent.

Ondanks het bijna-monopolie van prijsvechters op regionale luchthavens, reizen de meeste mensen die goedkoop vliegen nog steeds via Schiphol. Dat doet driekwart van het aantal budgetpassagiers.

De budgetmaatschappijen vervoeren vanaf de Amsterdamse luchthaven ongeveer een vijfde van de alle passagiers. In totaal verwerkte Schiphol vorig jaar 45,1 miljoen passagiers.

VVV presenteert De Boeck als nieuwe trainer

VVV-Venlo heeft vanmorgen Glen De Boeck gepresenteerd als nieuwe trainer. De 39-jarige Belg is de opvolger van Wil Boessen. De Boeck tekende een contract voor twee jaar in Venlo. Dat meldt VVV op zijn website.

"Met Glen De Boeck halen we een frisse wind binnen de club die met een eigen visie en goed verhaal de club naar een hoger niveau kan tillen", benadrukte directeur voetbalzaken Mario Captein. "Hij is in staat om jong talent beter te maken en een winnaarsmentaliteit over te brengen op de spelersgroep. Dat is wat VVV-Venlo nodig heeft."

De Boeck is op zijn plek bij de Venlose club. "Vanaf het eerste moment heb ik een goed gevoel gehad bij VVV-Venlo. De club straalt vertrouwen naar mij uit en ik heb het gevoel dat we goed bij elkaar passen." De trainer maakte ook zijn doelstelling al bekend. "Het aankomende jaar gaan we bij VVV-Venlo de resultaten van het afgelopen jaar verbeteren. Ik ga voor winst, op alle vlakken."

De voormalig Belgisch international was eerder trainer van Cercle Brugge en Germinal Beerschot. Bij die laatste club werd hij vorig jaar november ontslagen.

Zon komende jaren zeer kalm

De zon gaat een ongebruikelijke en lange periode van rust tegemoet. Rond 2020 zullen zonnevlekken op het oppervlak van de zon voor jaren, zo niet decennia, verdwijnen. Dat hebben wetenschappers op een conferentie over zonnefysica in New Mexico voorspeld.

Er is echter geen reden tot zorg, stellen de wetenschappers gerust. Een kalme zon heeft een gunstige uitwerking. Satellieten en energiesystemen worden minder verstoord. Wel zal er sprake zijn van een lichte toename in de opwarming van de aarde.

De wetenschappers baseren hun voorspelling op de activiteit van zonnevlekken en de kracht van het magnetisch veld van de zon. De zon zou al enige jaren ongebruikelijk kalm zijn.


Zon komende jaren zeer kalm (Foto: Novum)

Veel hinder aswolk Australische stad Perth

De aswolk afkomstig van het Chileense vulkaancomplex Puyehue-Cordón Caulle heeft ook woensdag voor problemen voor het Australische vliegverkeer gezorgd. Vluchten van en naar de westelijke stad Perth moesten aan de grond blijven.

Inmiddels strandden meer dan zeventigduizend passagiers. Ook in Melbourne en Adelaide ondervond het vliegverkeer veel hinder van de aswolk, maar inmiddels is de situatie daar genormaliseerd.

Volgens de luchtvaartdienst van Nieuw-Zeeland komt de aswolk waarschijnlijk over niet al te lange tijd weer bij Chili aan, maar dan van de andere kant.

Lagere maximumbeloningen in onderwijs

De salarissen voor onderwijsbestuurders worden aan banden gelegd. Het kabinet stelt lagere maxima vast voor hun beloning. Dat schrijven minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) en staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De bewindslieden bepaalden eerder al dat bestuurders in de hele publieke en semi-publieke sector maximaal 130 procent van een ministersalaris mogen verdienen, wat neerkomt op ruim 223.000 euro per jaar. Van Bijsterveldt en Zijlstra willen dat bedrag voor het onderwijs verder verlagen.

Bestuurders in het primair onderwijs mogen voortaan maximaal 153.000 euro verdienen. In het voortgezet onderwijs is dat 179.000 euro, op het mbo en hbo 194.000 euro en voor bestuurders in het wetenschappelijk onderwijs wordt het maximum 217.000 euro.

FC Oss versterkt zich met De Ruiter en Hoogenbosch

De selectie van FC Oss is opnieuw versterkt. Aanvaller Roy de Ruiter en doelman Jeffrey Hoogenbosch zullen op 29 juni aansluiten bij de club voor de eerste training.

De Ruiter is een 21-jarige aanvaller die eerder uitkwam voor Vitesse en AGOVV. De Ruiter speelde twee duels in de eredivisie voor Vitesse, voordat hij in de winterstop van het afgelopen seizoen de overstap maakte naar AGOVV. In Apeldoorn maakte hij 16 keer zijn opwachting in het eerste elftal.

Keeper Hoogenbosch (23) komt over van derdeklasser Union.

Bit.Trip Complete voor Wii aangekondigd

Alle zes de Bit.Trip-games worden gebundeld in één retail-release voor Nintendo Wii. In deze bundel komen ook een flink aantal extra's. Bit.Trip is een serie die klassieke games in een nieuw jasje steekt met felle kleuren en toffe muziekjes. In het onderstaande filmpje zie je hoe Bit.Trip Beat werkt.

In Bit.Trip Complete komen de volgende extra's

  • 120 nieuwe uitdagingen verspreid over de zes games
  • Exclusieve audio gallery met fan remixes, originele songs, en demo-versies van bestaande Bit.Trip-themes
  • Exclusieve beeld gallery met production stills, concept art, en promo images
  • Exclusieve video gallery met meer dan 25 filmpjes
  • Zes brieven naar Bit.Trip-fans, geschreven door Alex Neuse, de series' director
  • Exclusieve Bit.Trip soundtrack sampler CD met muziek van de zes games
  • Alle zes de games in de award-winning Bit.Trip-serie
  • Nieuwe moeilijkheidsgraden
  • Online leaderboards

Er komt ook een Bit.Trip-compilatie voor Nintendo 3DS, later dit jaar.

Bit.Trip Beat voor Wii

FBI duikt op 'dreigementen' Armstrong

De vermeende ruzie tussen de Amerikaanse oud-wielrenners Lance Armstrong en Tyler Hamilton in een restaurant krijgt nog een juridisch staartje. De FBI heeft zich bij eetgelegenheid Cache Cache in Aspen gemeld en de videobeelden van de bewakingscamera's opgeëist. Dat meldt de New York Times.

Zevenvoudig Tourwinnaar Armstrong zou zijn oud-ploeggenoot Hamilton hebben bedreigd toen de twee elkaar afgelopen weekeinde toevallig tegenkwamen in het restaurant. Volgens de advocaat van Hamilton zou Armstrong hebben gezegd dat het leven van Hamilton zal veranderen in een 'levende hel'. "Mijn advocaten zullen je kapotmaken en je fileren op de getuigenbank."

Hamilton beschuldigde Armstrong vorige maand in het programma 60 Minutes van de Amerikaanse zender CBS van het gebruik van verboden middelen tijdens de Tour de France van 1999.

Nintendo heeft matige maand in Amerika

Mei was voor Nintendo geen goede maand als het draait om verkoopcijfers. Nintendo Wii verkocht minder dan Xbox 360 met 236.000 tegen 270.000 verkochte units. Ook Nintendo 3DS blijft nog steeds achter met slechts 97.000 verkochte units. Het totaal aantal verkochte 3DS-units in Amerika staat nu op ongeveer 700.000.

Ook qua games gaat het niet goed met Nintendo 3DS, er staat geen enkele 3DS-game in de top 10 best verkochte titels. Sony heeft het ook nog steeds moeilijk in Amerika. PlayStation 3 eindigde weer als derde met 175.000 verkochte consoles in de maand mei. De cijfers voor Nintendo DS en PSP zijn helaas niet bekend op dit moment.

De top 10 voor games zag er zo uit (als de verkoopaantallen bekend zijn staan ze tussen haakjes):

01. L.A. Noire (360, PS3) Take 2 Interactive (899.000)
02. Brink (360, PS3, PC) Bethesda Softworks (401.000) [360/PS3 Only]
03. Lego Pirates of the Caribbean: The Video Game (Multi)) Disney Interactive Studios
04. Portal 2 (360, PS3, PC) Electronic Arts
05. Mortal Kombat 2011 (PS3, 360) Warner Bros. Interactive (292.000)
06. Call of Duty: Black Ops (360, PS3, Wii, NDS, PC) Activision Blizzard
07. Zumba Fitness: Join the Party (Wii, 360, PS3) Majesco
08. NBA 2K11 (360, PS3, Wii, PS2, PSP, PC) Take 2 Interactive
09. Just Dance 2 (Wii) Ubisoft
10. Lego Star Wars III: The Clone Wars (Multi) Lucasarts

Team Lotus strikt General Electric als sponsor

Team Lotus heeft met General Electric een grote sponsor weten binnen te halen. De logo's van een van de grootste technologische bedrijven ter wereld zal bij de eerstvolgende race op de bolides gaan verschijnen.

"Dit is de bevestiging dat wij als team grote vooruitgang boeken. We hebben een akkoord gesloten met een van de meest vooraanstaande bedrijven ter wereld. We denken al hardop na over de vlakken waarop wij elkaar kunnen ondersteunen. Denk daarbij aan platformen als elektronische technologieën, materiaalwetenschappen en ontwerpprocessen," zei teameigenaar Tony Fernandes die denkt dat beide partijen veel van elkaar kunnen leren en dit in de toekomst tot verbeteringen voor werknemers van beide bedrijven moet leiden.

GE en Fernandes kennen elkaar uit de luchtvaart, waar Fernandes met AirAsia een vliegmaatschappij heeft. "We werken al vele jaren met Tony samen en zijn bekend met zijn enorme toewijding op het vlak van luchtvaart. De wereldwijde uitstraling en populariteit van de Formule 1 bood ons een unieke mogelijkheid en we kunnen niet wachten op de mooie resultaten die Tony gaat boeken nu wij onderdeel uitmaken van Team Lotus," zei GE-baas Jeff Immelt.

[België] De broertjes Rochus; de kleinste tennisbroers

Het land is een puinhoop en al een jaar lang zijn ze bezig om een regering te vormen, maar België heeft in ieder geval een rijk sportverleden. Deze week staat FOK!sport middels enkele specials stil bij enkele Belgische sporticonen en grote Belgische sportprestaties uit het verleden. Vandaag kijken we naar de broertjes Rochus, de kleinste tennisbroertjes ter wereld.

90% PSN-gebruikers is terug

Volgens Sony is 90% van de PSN-gebruikers terug nadat ze wekenlang offline waren. Daarbij verwacht Sony dat er in de loop van dit jaar nog een heleboel nieuwe gamers bijkomen. Helaas voor Sony is het nog steeds onbekend wie er nou verantwoordelijk was voor de hack waarbij de persoonlijke gegevens van miljoenen gebruikers gestolen werden.

"We expect you'll see an influx of new people as new games come out this year," aldus Jack Tretton van Sony Amerika, "We still have no insights into who attacked us." Of Sony daar ooit achter komt lijkt onwaarschijnlijk.

Gullit: "Dit is zo'n gek verhaal"

Ruud Gullit werd gisteren door Razman Kadirov, voorzitter van Terek Grozny, op straat gezet. De eigenaar had onze landgenoot een ultimatum gesteld door de competitiewedstrijd tegen Amkar Perm niet te verliezen. Door een eigen doelpunt in de laatste minuut ging de wedstrijd toch met 1-0 verloren.

In het Algemeen Dagblad reageerde Gullit op de gehele situatie: "Dit is zo'n gek verhaal. Eerst de voorzitter die dreigt, dan in de laatste minuut verliezen door een eigen goal en vervolgens vanuit Nederland horen dat ik ontslagen ben. Wat kan ik beter doen dan de humor er van in te zien? Ik wist dat ik ontslagen zou worden, ook als ik nu gewonnen had."

De 49-jarige Gullit vervolgde: "Ik moet er echt om lachen. Ik wist wel dat dit geen standaard land is en geen standaard voetbalcompetitie. Maar zoals het nu gaat is te bizar voor woorden."

Onze landgenoot kreeg na zijn ontslag wel de mogelijkheid om als jeugdtrainer aan de slag te gaan bij Terek Grozny. De kans is echter erg klein dat de Nederlander op dit 'aanbod' in zal gaan.

Jochie (13) heeft seks met hulpjuf in klaslokaal

De politie van het Amerikaanse Palmdale heeft ene Holly Polson opgepakt. De 35-jarige onderwijsassistente op een middelbare school heeft bekend meerdere malen de liefde te hebben bedreven met een 13-jarige leerling.

De uiterst schokkende zaak kwam aan het licht toen een familielid van de jongen sms'jes van Polson aantrof in het mobieltje van het ventje. Deze schakelde direct de politie in.

Polson, die direct werd opgepakt, heeft bekend seks te hebben gehad met de scholier in een leeg klaslokaal van de Shadow Hills Intermediate School. Zij wordt aangeklaagd wegens vier ontuchtige handelingen met een minderjarige.

Twisted Metal nog niet naar PSVita

Hoewel het lijkt alsof alle Sony-titels ook hun opwachting maken op PSVita is dat voor Twisted Metal nog niet het geval. David Jaffe, bedenker van Twisted Metal, heeft aangegeven dat die serie nog niet gepland staat voor PSVita. Sony heeft er nog niet om gevraagd aldus Jaffe.

Sony heeft de studio nog helemaal niet gesproken over projecten voor PSVita. Waarschijnlijk omdat ze nu toch nog bezig zijn met Twised Metal voor PS3 welke eind dit jaar uit gaat komen.

Jaffe vindt Twisted Metal overigens zelf niet helemaal tot De Grote Sony-titels behoren: "When you say 'their big franchises' – I don't know – there are probably people within Sony who look at Twisted Metal and say 'that's a big franchise'. I just met a great sales guy from Australia who came up to me and said how he couldn't wait to promote the game down there. There are guys who get it, but there are just as many other people who go 'I don't really get it – is this something we really want to be promoting at the same level as say, Uncharted 3?'."

Of Twisted Metal naar PSVita gaat komen lijkt hiermee af te hangen van het succes van de PS3-versie. Eind dit jaar weten we meer.

Activision fan van Wii U

Nadat eerder EA, Ubisoft, THQ en Valhalla Studios al hadden aangegeven de nieuwe Wii U een interessante console te vinden stapt ook Activision nu in de hypetrain. Activision ziet in Wii U een console die meer van toepassing is op het soort games dat ze maken wat betekent dat een game als Call of Duty er thuishoort.

Onder andere de krachtigere hardware en verbeterde online infrastructuur zijn zaken waar Activision blij van wordt: "It looks like this is a platform that's going to be even more relevant to the kinds of games we make. They're committing to HD, greater processing power, digital infrastructure, connected universe at the back end... Those are all the things we need to make a state of the art experience for a lot of games. So we were thrilled to hear their plans and I think that anyone that bets against Nintendo does so at their peril. They're a pretty great company."

Hoewel Activision dus erg enthousiast is, hebben ze op dit moment nog geen officiële mededelingen omtrent games voor Wii U. Wel denken ze dat Wii U beter wordt voor de 'core gamers' dan Wii was: "I was very excited about some of the things that I saw in the Wii U because I thought it was an innovative take on the next gen controller and the next gen console. I was really excited to see Nintendo taking their console into something that I think is going to be friendlier to core games."

Coughlan biedt excuses aan voor spygate

Mike Coughlan zegt spijt te hebben van zijn rol in spygate dat vier jaar geleden in de Formule 1 speelde. De Brit was destijds in dienst van McLaren als ontwerper en kreeg via Ferrari-man Nigel Stepney de beschikking over blauwdrukken van onderdelen van de Italiaanse bolide. Hij werd voor twee jaar verbannen en keerde deze week terug in de sport bij Williams.

"Ik wil mijn excuses aanbieden aan iedereen die door mijn gedrag is benadeeld, en dat met name aan de mensen die voor McLaren en Ferrari werken, en de fans van die teams. Ik heb enorm veel spijt van mijn daad en heb de straf die ik van de FIA heb gekregen, ook volledig geaccepteerd. Ik hoop door hard te werken iedereens respect weer terug te kunnen verdienen," zei Coughlan.

Hij is nu bij Williams werkzaam als Chief Engineer. De Brit hoopt dat het team uit Grove weer winnend kan maken. "Daar wordt door het hele team hard aan gewerkt. Ik hoop Williams naar betere resultaten te kunnen leiden en het team weer terug te brengen naar de voorkant van de grid, waar zij thuishoort."

Aegon klaar met terugbetalen staatssteun

Aegon nv heeft de terugbetaling van de ontvangen staatssteun afgerond, maakt de verzekeraar woensdag bekend.

Aegon betaalt daarmee in totaal EUR4,1 miljard terug aan de Staat, waarvan EUR3 miljard aan aflossingen en EUR1,1 miljard aan premie en rente. In 2008 ontving de verzekeraar kapitaalsteun tijdens de financiële crisis.

Het concern stelt zich nu te volledig te kunnen richten op stabiele groei van de resultaten.


Aegon klaar met terugbetalen staatssteun (Foto: Novum)

'Nijpend personeelstekort in jeugdgevangenis'

Het tekort aan personeel in jeugdgevangenissen is zo nijpend dat de veiligheid van medewerkers in het geding komt. Dat stelt vakbond Abvakabo FNV woensdag in De Volkskrant.

Medewerkers van jeugdgevangenis Den Hey-Acker in Breda hebben een verklaring moeten tekenen waarin zij akkoord gaan met een noodrooster voor de zomer. "We stonden voor de keuze: vakanties intrekken of een noodrooster", zegt voorzitter Peter van Keizerswaard in de krant.

Door te tekenen stemmen medewerkers in met diensten van maximaal twaalf uur, roosterwisselingen op het laatste moment en onderbezetting van de gebruikelijke posten. Dat laatste punt is Abvakabo een doorn in het oog. "De postenbezetting gaat over een aantal politiek gemaakte afspraken, zoals een minimum aantal van twee bewakers op 24 gedetineerden", zegt vakbondsbestuurder Marjon Platje. "Wijk je daar van af, dan komt de veiligheid in het geding."

Onderaan het document staat een zin waarmee de ondertekenaar verklaart op de hoogte te zijn van 'de consequenties aangaande de door mij gemaakte keuze'. Volgens Platje suggereert dat dat de werknemers zelf verantwoordelijkheid draagt als hij bijvoorbeeld wordt aangevallen door een gedetineerde. "Hij heeft immers ingestemd met de onderbezetting. Maar de werkgever is altijd verantwoordelijk voor zulke incidenten."

De komende tijd verdwijnen 1200 banen bij jeugdgevangenissen. Wel gaat een aantal inrichtingen dicht omdat er niet genoeg gedetineerden zijn om de cellen te vullen.

Financieele Dagblad beperkt toegang tot website

De website van het Financieele Dagblad is vanaf woensdag nog maar beperkt toegankelijk voor niet-abonnees. Bezoekers die niet betalen kunnen maar een beperkt artikelen per maand aanklikken. Eerder was al aangekondigd dat de website de overstap zou maken.

Voor de vernieuwde site is de vormgeving aangepast en de redactie uitgebreid. Ook zijn nieuwe experts aangetrokken voor extra analyses en columns. Verder belooft de krant het nieuws waar nodig te verrijken met grafieken en slideshows. Doordat meer bezoekers zich registreren, is het voor bedrijven gemakkelijker gericht te adverteren.

Degenen die al abonnee zijn, kunnen gratis op de site. Voor niet-abonnees komt er een web-abonnement dat nu nog 175 euro per jaar kost. Zij krijgen iedere zaterdag een krant in de bus. Er is ook een kosteloze registratie, waarmee tien artikelen per maand plus een artikel per dag kunnen worden aangeklikt.

Door bezoekers te laten betalen kan de kwaliteitsjournalistiek zich volgens algemeen directeur van de FD Mediagroep Jacques Kuyf verder ontwikkelen. "Het is een eerlijk, gezond en duurzaam verdienmodel waardoor we waardevol nieuws sneller beschikbaar kunnen maken."

Boze Grieken staken vanwege bezuinigingen

Een 24-uursstaking in Griekenland zorgt woensdag voor veel problemen bij openbare diensten. De Grieken zijn boos vanwege de zware bezuinigingen die worden doorgevoerd.

De staking, georganiseerd door de grootste vakbonden van het land, treft onder meer staatsziekenhuizen, havens en het openbaar vervoer. Ook bij radio- en televisiezenders wordt gestaakt waardoor veel nieuwsprogramma's niet worden uitgezonden. Het vliegverkeer ondervindt geen hinder van de staking.

De Griekse regering staat onder druk om zware bezuinigingsmaatregelen te treffen en zo te voldoen aan de voorwaarden van een noodlening van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) van 110 miljard euro.

Tientallen demonstranten die sinds 25 mei op het Syntagma-plein in Athene bivakkeren, sloegen de hele nacht op trommels. Woensdagochtend voegden zich nog tientallen betogers bij de groep om gezamenlijk voor het parlement te demonstreren. Om 10.00 uur beginnen twee grote demonstraties in het centrum van de stad. Dergelijke betogingen draaiden in het verleden geregeld uit op geweld.

De demonstranten op het Syntagma-plein zeggen ook plannen te hebben om de toegang tot het parlement te blokkeren. Daar debatteren parlementsleden woensdagmiddag over de nieuwe ronde bezuinigingen. Premier George Papandreou zal ondanks grote Europese druk te maken krijgen met openlijke tegenstand binnen zijn eigen Socialistische Partij en met een weigering van de grootste oppositiepartij om het nieuwe pakket maatregelen te steunen. Papandreou heeft later woensdag een ontmoeting met de Griekse president Karolos Papoulias.

Kredietbeoordelingsorganisatie Standard & Poor's verlaagde maandagavond opnieuw de kredietwaardigheid van Griekenland. Volgens S&P gaat het land tot 2013 waarschijnlijk ten minste één keer failliet als gevolg van de enorme schuldenlast.

Tetris 3DS krijgt Augmented Reality

Tetris is zo'n game die voor elke console of handheld verschijnt. Ook Nintendo 3DS moet er aan geloven, maar krijgt gelukkig wat nieuwe features en opties zodat het toch fris blijft. Denk hierbij onder andere aan augmented reality levels waarbij je Tetris letterlijk in de keuken kunt spelen.

Tetris voor 3DS kent meer dan 20 game modi, waaronder marathon (classic), fever en survival. De game is tegen twee tot acht gamers te spelen via lokale of downloadplay opties. Online kun je met maximaal zes spelers gamen. SpotPass wordt ook ondersteund voor extraatjes welke op dit moment nog onbekend zijn.

De game wordt ontwikkeld door Hudson en moet in oktober uitkomen.

Tetris

Tetris

Tetris

Tetris

Ronaldo: "Bij PSV met Nilis klikte het beste"

De 34-jarige Ronaldo stopte onlangs met profvoetbal. De Braziliaan heeft nu alle tijd om terug te kijken op een glansrijke carrière.

De Braziliaanse spits, die dit jaar afscheid nam van het voetbal, noemt Luc Nilis zijn fijnste medespeler en assistgever uit zijn carrière. Nilis en Ronaldo speelde van 1994 tot 1996 samen bij PSV.

Begin dit jaar besliste Ronaldo (34) om een punt te zetten achter zijn loopbaan. Onlangs speelde hij voor de laatste keer een kwartier mee met het Braziliaanse team en toen was het gedaan. In een interview op de Braziliaanse televisie blikte de drievoudige Wereldvoetballer van het Jaar terug op zijn indrukwekkende carrière.

"Ik heb met grote voetballers samengespeeld, zoals Figo, Romario, Zidane, Rivaldo, Djorkaeff en Raul. Maar het klikte het beste met Luc Nilis, met wie ik bij PSV speelde"
, vertelde Ronaldo ."Nilis bracht me in de beste positie om te scoren en was altijd erg genereus. Hij legde zonder problemen de bal af."

Ronaldo noemde ook zijn keuze voor de beste voetballer en beste trainer . "De allerbeste voetballer die ik zag spelen, was Zidane", zei Ronaldo nog. "De beste coach was Zagallo (oud-bondscoach van Brazilië, red)."

'Málaga haalt ook Mathijsen binnen'

Na Ruud van Nistelrooy lijkt ook Joris Mathijsen zijn loopbaan te vervolgen bij Málaga. Franse, Spaanse en Duitse media weten te melden dat de Nederlandse verdediger een tweejarig contract zal ondertekenen bij de Spaanse club.

Mathijsen, die ook in de belangstelling van Ajax en Espanyol stond, mocht weg bij zijn huidige ploeg Hamburger SV. Voor de Duitse ploeg kwam hij 147 keer in actie. De laatste jaren groeide hij in Duitsland op tot een volwaardig international bij Oranje. In eigen land kwam Mathijsen uit voor Willem II en AZ.

Mathijsen, die komende zaterdag met zijn vriendin Christel in het huwelijksbootje stapt, zal na Van Nistelrooy, oud-Bayern-verdediger Martin Demichelis en Nachu Monréal (Osasuna) alweer de vierde aankoop zijn van Málaga. De ploeg eindigde vorig seizoen als elfde in de Priméra División.

Beide Nederlanders zouden in eigen land hun debuut kunnen maken voor de Spaanse club. Málaga gaat volgende maand op trainingskamp in Nederland en speelt dan oefenduels tegen Feyenoord, FC Utrecht en Roda JC.

VS en Panama naar kwartfinales Gold Cup

De Verenigde Staten en Panama hebben de kwartfinales van de Gold Cup bereikt. De Amerikanen werden tweede in de poule, nadat er een nipte 1-0 zege werd geboekt op Guadeloupe. Panama werd groepswinnaar door met 1-1 gelijk te spelen tegen Canada.

Jozy Altidore was namens de Verenigde Staten de gevierde man in de lastige wedstrijd tegen het nietige Guadeloupe. Hij maakte na negen minuten spelen de enige treffer van de wedstrijd. Canada kwam tegen Panama na ruim een uur spelen aan de leiding door een benutte strafschop van Dwayne de Rosario. Luis Tejada scoorde in de blessuretijd de gelijkmaker namens Panama.

De Amerikanen treffen in de kwartfinales Jamaica. Panama zal het daarin opnemen tegen El Salvador.

'FC Twente presenteert deze week Adriaanse'

Volgens het Algemeen Dagblad zal FC Twente nog voor het weekend Co Adriaanse als nieuwe trainer van de ploeg presenteren. De oefenmeester zal daarmee de opvolger worden van Michel Preud'homme, die op zijn beurt naar Al Shabab in Saoedi-Arabië vertrok.

Ook Ronald Koeman en Frank Rijkaard stonden op het lijstje van Twente, maar de ploeg op Enschede gaat nu helemaal voor de handtekening van Adriaanse. De Tukkers zien in hem de trainer met internationale uitstraling die verder vorm moet gaan geven aan de huidige koers die de club heeft ingezet.

De 63-jarige Adriaanse zit sinds maart zonder baan nadat hij op straat werd gezet door de Qatarese voetbalbond. Daar had hij de leiding over Jong Qatar. Eerder was Adriaanse werkzaam als trainer van Red Bull Salzburg, Al-Sadd, Metallburg Donetsk, FC Porto, AZ, Ajax, Willem II, ADO Den Haag en FC Zwolle.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen.

Een deel van de Tweede Kamer vreest dat zes provincies een vergoeding zullen eisen voor extra kosten die zij maken als het afschaffen van de strippenkaart vertraging oploopt. Minister van Verkeer Melanie Schultz van Haegen (VVD) deelt deze zorg, maar heeft te maken met een Kamermeerderheid die niet zonder meer akkoord gaat met de invoering van de OV-chipkaart.

Veel werkgevers in de fout met buitenlandse student

Zeven op de tien gecontroleerde werkgevers bleek vorig jaar illegaal studenten van buiten de Europese Unie in dienst te hebben. Het gaat wel om controles waarbij al een vermoeden van fraude bestond, benadrukt de Arbeidsinspectie woensdag.

Bij 71 procent van de honderdzeventig inspecties was het bedrijf in overtreding. De Arbeidsinspectie deelde 149 boetes uit, samen goed voor 2,7 miljoen euro.

In totaal werden 204 studenten aangetroffen die niet hadden mogen werken. Het gaat vooral om bedrijven in de horeca en de detailhandel. Het grootste deel van de studenten kwam uit landen als China en Nepal. Zij hebben een verblijfsvergunning voor studie nodig om in Nederland te mogen studeren.

Om zulke studenten hier te laten werken, moet de werkgever een aparte vergunning aanvragen. Met zo'n vergunning mag hij de student maximaal tien uur per week laten werken. In de vakantiemaanden juni, juli en augustus mogen de studenten fulltime aan de slag worden gezet.

De inspectie spoorde veel overtredingen op door informatie uit te wisselen met de Immigratie- en Naturalisatiedienst en het UWV Werkbedrijf. Vaak zouden werkgevers en studenten de regels niet kennen. Daarom begint deze maand een voorlichtingscampagne voor bedrijven die vaak buitenlandse studenten in dienst hebben. Buitenlandse studenten worden voorgelicht via de IND en onderwijsinstellingen.

De Arbeidsinspectie wil door de extra voorlichting het percentage overtredingen dit jaar halveren.

Eindhovense gemeenteraad wantrouwt deal met PSV

Het overgrote deel van de gemeenteraad van Eindhoven zou de deal tussen PSV en het gemeentebestuur wantrouwen. Dit schrijft De Telegraaf.

Er is nog geen meerderheid in de gemeenteraad die kiest voor het miljoenenplan dat PSV er financieel weer bovenop moet helpen. Daarbij willen de raadsfracties van het CDA en D66 geen toestemming geven zonder verder onderzoek.

PSV heeft de grond onder het stadion en die van het trainingscomplex aan de gemeente Eindhoven verkocht voor 48 miljoen euro. Die heeft daarvoor een lening afgesloten en PSV moet veertig jaar jaar lang elk seizoen 2,4 miljoen ophoesten voor de huur van de grond. PSV heeft de opbrenst van seizoenkaarten als onderpand toegezegd. Dat is zo'n zes miljoen euro.

In de gemeenteraad is men echter vooral bang dat de club over een paar jaar opnieuw de hand op gaat houden als het misgaat. Naast de gemeenteraad wil ook de Europese Commissie weten of er geen sprake is van verboden staatssteun. Dinsdag 28 juni beslist de gemeenteraad definitief over de deal tussen PSV en de gemeente.

Toegangscodes iPhone weinig fantasierijk

De drie meest gebruikte toegangscodes om de iPhone te vergrendelen en te ontsluiten zijn '1234', '0000' en '2580'. Dat onderzocht softwaremaker Daniel Amitay via zijn app Big Brother Camera Security, zonder dat de gebruikers daar iets van merkten. Daarover bericht Telecompaper donderdag op basis van Techland.

De pincode '2580' lijkt op het eerst gezicht misschien nog doordacht, maar dat zijn verticaal gezien de middelste vier cijfers van het toetsenbord. De top 5 wordt besloten door de spannende cijfercodes '1111' en '5555'. Amitay ging door bijna 205.000 wachtwoorden heen om tot zijn top 10 te komen. Op de zesde plaats prijkt de op het zicht slim gevonden code '5683'. Maar dat blijkt de numerieke weergave van het woord 'love'.

Toegangscodes iPhone weinig fantasierijk
Toegangscodes iPhone weinig fantasierijk (Foto: ANP)

Van der Sar: "United kan Barça uitdagen"

Edwin van der Sar is klaar als profvoetballer. Maar hij volgt zijn laatste club op de voet. Hij zegt nu dat Manchester United de komende jaren de strijd aan kan met Barcelona.

Na de kansloze nederlaag tegen Barcelona is Alex Ferguson al snel begonnen met versterkingen voor zijn team. Zo kwam het jonge talent Phil Jones al over en staan Ashley Young en de Spaanse doelman David de Gea hoog op het lijstje van de Schot.

Van der Sar denkt dat deze versterkingen United goed op weg zullen helpen. "Natuurlijk zal de club verbeteren en groeien volgend jaar - en dat is ook wat de club moet doen", zei de oud-doelman tegen talkSPORT.

"Momenteel is Barcelona beter dan wij. Soms kom je mensen tegen die beter zijn en dat moet je gewoon accepteren. Maar je moet ook leren om de strijd aan te gaan. Nu zijn we niet goed genoeg en dat doet pijn, maar het team kan zeker terugkomen volgend jaar en het jaar erop."

"Ik zal er niet bij zijn, maar ik zal kijken. Ik weet dat de coach een team kan opbouwen dat Barelona kan uitdagen: dat zal een mooie prestatie voor hem zijn."

'Agenten zien niets in dierenpolitie'

Negen van de tien agenten zien helemaal niets in het voornemen om vijfhonderd agenten om te scholen tot dierenpolitie. Dat concludeert de SP uit een inventarisatie onder 425 agenten. Slechts vier procent zou positief tegenover het plan staan. Zes procent is neutraal.

Door de capaciteit die wordt verloren aan de zogenoemde animal cops zouden meer zeden- en geweldszaken op de plank blijven liggen. De Tweede Kamer vergadert donderdag over het voorstel dat op aandringen van de PVV in het regeerakkoord is opgenomen.

De agenten voelen zich volgens SP-Kamerlid Ronald van Raak belazerd door de PVV. De SP roept minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) op een streep door het plan te zetten.

De agenten die de opleiding tot animal cop hebben gevolgd vinden hem volgens de partij ook tegenvallen. Zo zou die weinig voorstellen en niet aansluiten op de praktijk, waar agenten al veel zouden doen om dierenleed te voorkomen.

Libische rebellen boeken vooruitgang

De rebellen die tegen de Libische leider Muammar Kaddafi strijden, hebben dinsdag in zowel het oosten als het westen van het land vooruitgang geboekt. Dat meldde de Arabische nieuwszender al-Jazeera woensdag.

De rebellen in het westen van Libië wisten volgens getuigen regeringsmilitairen uit de plaats Kikla te verdrijven. De strijders wierpen onmiddellijk defensieve stellingen op om een tegenaanval af te kunnen slaan. Het stadje ligt zo'n 150 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Tripoli.

In het oosten van Libië naderden de rebellen Brega. Ze vielen er opnieuw troepen van Kaddafi aan, nadat maandag 25 rebellen sneuvelden tijdens gevechten. De strijders proberen de strategische stad al maanden in handen te krijgen. Brega is een centrum van de Libische olieindustrie en ligt op de weg naar Sirte, de stad waar Kaddafi vandaan komt.

Libische rebellen boeken vooruitgang
Libische rebellen boeken vooruitgang (Foto: ANP)

Vmbo'ers in spanning naast de telefoon

Een spannende dag voor de meer dan 100.000 vmbo-leerlingen. Woensdag krijgen zij te horen of ze hun eindexamens hebben gehaald, een herkansing moeten doen of gezakt zijn. Havo- en vwo-leerlingen moeten donderdag op het gevreesde telefoontje wachten.

In mei deden in totaal 205.000 scholieren in het voortgezet onderwijs hun eindexamen. Het gaat om 41.000 vwo’ers, 59.000 havisten en 105.350 vmbo-ers.

Het Landelijk Actie Komitee Scholieren (LAKS) verzamelde voor de 24e keer klachten van scholieren. Het waren er veel, maar niet zoveel als de 149.000 van recordjaar 2010. Wel werden er nog niet eerder zoveel fouten uit examens gehaald.

Vmbo'ers in spanning naast de telefoon
Vmbo'ers in spanning naast de telefoon (Foto: ANP)

'Nederland veel te laks over privacy burgers'

De Nederlandse regering moet veel voorzichtiger omgaan met de privacy van haar burgers. Om vertrouwen voor bijvoorbeeld het elektronisch patiëntendossier te winnen, moet de regering juist ook op mogelijke nadelen wijzen, stelt voorzitter van de Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming Peter Hustinx woensdag in de Volkskrant.

De politiek straalt volgens hem uit dat burgers zich om hun privacy vooral geen zorgen hoeven te maken, zolang ze niets te verbergen hebben. Premier Mark Rutte (VVD) en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) kunnen volgens hem een voorbeeld nemen aan de eurocommissarissen Viviane Redding en Neelie Kroes.

Zij stellen volgens Hustinx met regelmaat dat vertrouwen van burgers cruciaal is en wijzen vaak op het belang van goede privacywetgeving. Uit onderzoek zou blijken dat de interesse van Nederlanders in privacyzaken de afgelopen jaren veel harder dan in elk ander Europees land is gedaald.

De regering zou 'dom' handelen door er geen rekening mee te houden dat ze op 'politiek dynamiet' zit. "Als je het vertrouwen schaadt dat de burger je schenkt, keert het zich tegen je. Vergeet niet dat veel van de mensen die het nu allemaal zogenaamd niets uitmaakt, straks de eersten zijn die boos de straat opgaan als hun persoonsgegevens op straat liggen."

Totale maansverduistering woensdagavond

Bij helder weer is woensdagavond laag aan de horizon een totale maansverduistering te zien. Dat komt doordat de maan dan door de schaduw van de aarde beweegt.

De maansverduistering is het beste te bekijken op een open plek op het platteland of hoog in een gebouw. Omdat de maan zo laag aan de horizon staat, is hij anders niet te zien.

Liefhebbers kunnen naar de maansverduistering gaan kijken bij een aantal sterrenwachten zoals Sonnenborgh in Utrecht en De Cosmos Sterrenwacht in Lattrop (Overijssel).

Gullit mag als jeugdtrainer in Grozny blijven

Hoewel Ruud Gullit dinsdag op staande voet werd ontslagen bij Terek Grozny, is de Nederlandse oefenmeester nog steeds welkom bij de club uit Tsjetsjenië. Terek Grozny meldde in een verklaring op de website dat Gullit misschien als jeugdtrainer mag blijven. "Maar hoofdtrainer van Terek zal hij zeker niet meer zijn", aldus de clubleiding.

Gullit (48) voldeed dinsdag in de competitiewedstrijd tegen Amkar Perm niet aan de eis die voorzitter Ramzan Kadirov had gesteld: een overwinning. Terek ging in de slotfase onderuit, nota bene door een eigen doelpunt (1-0). Enkele minuten na de wedstrijd liet Kadirov weten dat Gullit was ontslagen.

De Amsterdammer zei na afloop dat hij ook bij een overwinning zou zijn ontslagen. De kans is klein dat Gullit ingaat op het aanbod om als jeugdtrainer in Grozny werkzaam te blijven.

Pedofielennetwerk opgerold in New York

De Amerikaanse politie heeft een groot kinderpornonetwerk opgerold in New York. Justitie klaagt 26 mensen aan voor het bezit en de verspreiding van kinderporno op het internet. Dat maakte een officier van justitie dinsdag bekend.

De leden van het netwerk wisselden plaatjes met elkaar uit van jonge kinderen waarop te zien is hoe ze worden misbruikt. Sommige kinderen waren slechts een jaar oud. De politie trof tienduizenden foto's en video's aan. Het onderzoek naar het netwerk heeft vijf maanden geduurd.

Volgens de officier van justitie ruilden de pedofielen de plaatjes met elkaar ,,zoals anderen basketbalplaatjes met elkaar ruilen". De arrestanten zijn in de leeftijd van 18 tot 63 jaar en van zeer divers pluimage. Onder de verdachten zijn een architect en een bedrijfsadvocaat, maar ook een medewerker van een winkel voor kinderschoenen.

Joran verschijnt met nieuwe advocaat op hoorzitting

Joran van der Sloot verscheen dinsdagmiddag (Peruaanse tijd) met een nieuwe advocaat op een besloten hoorzitting. Dat zegt Edward Alvarez, de advocaat van de familie van de omgekomen Stephany Flores. Van der Sloot was 'nerveus' toen hij begreep dat de vader van Stephany in de zaal was, weet de advocaat.

De zitting, die bestond uit twee gedeelten, ging dinsdagmiddag rond 12.30 uur van start en duurde ongeveer twee uur. Eerst kreeg de vader, Ricardo Flores, beeldmateriaal te zien van een beveiligingscamera uit het hotel waar zijn dochter vorig jaar mei om het leven kwam. Vervolgens kreeg hij de gelegenheid spullen te identificeren die zijn dochter toebehoorden, maar die Van der Sloot in bezit had gekregen.

De twee waren wel in dezelfde zaal, maar hebben elkaar niet recht in het gezicht gekeken, zegt de advocaat. Met de zitting van dinsdagmiddag is het gerechtelijk vooronderzoek volgens Alvarez afgesloten en is het wachten op de aanklacht van justitie. Hierna kan het proces tegen Van der Sloot van start gaan. "Ik verwacht dat er binnen ongeveer twee maanden een vonnis is uitgesproken", schat de advocaat in.

Alvarez vond het 'respectvol' dat Van der Sloot ermee akkoord ging dat de zitting in het Spaans plaatshad. Vorige week liet de Nederlander nog aan rechter Janet Lastra Ramírez weten dat hij de zitting juist niet in het Spaans wenste. De zitting werd toen verplaatst naar dinsdag omdat Van der Sloot zonder advocaat kwam opdagen.

Zijn vroegere advocaat, Máximo Altez, was opgestapt wegens een meningsverschil met zijn cliënt 'over de te voeren strategie'. De nieuwe advocaat is volgens Alvarez door Van der Sloot zelf uitgezocht en hem niet toegewezen.

Van der Sloot zit sinds vorig jaar juni vast in de zwaarbewaakte Miguel Castro Castro gevangenis in Lima, waar ook dinsdag de zitting plaatsvond. Van der Sloot hangt een straf van maximaal 35 jaar boven het hoofd voor de moord op de 21-jarige Stephany Flores.

Militie doodt tientallen mensen in Sudan

Een rebellenmilitie in het zuiden van Sudan heeft zeker 29 mensen gedood. Dat maakte het leger van Zuid-Sudan dinsdag bekend.

De militie zou de burgers en politieagenten hebben gedood tijdens het roven van vee. Volgens de Verenigde Naties zijn zeker zeven rebellengroepen in oorlog met de regering in Zuid-Sudan. Ook is er sprake van gevechten tussen stammen onderling. Het geweld in het zuiden heeft sinds het begin van het jaar aan zeker 1500 mensen het leven gekost.

Het geweld in de regio komt bovenop de conflicten die de zuidelijke regering heeft met de centrale regering van Sudan in Khartoem. Het zuiden wordt in juli onafhankelijk van het noorden, maar in het grensgebied zijn de afgelopen weken voortdurend schermutselingen. Tienduizenden mensen zijn daardoor op de vlucht geslagen.

Militie doodt tientallen mensen in Sudan
Militie doodt tientallen mensen in Sudan (Foto: ANP)

NAVO: geen druk op Servië om lid te worden

De NAVO zal geen druk uitoefenen op Servië om lid te worden van de verdragsorganisatie. Het bondgenootschap wil echter wel graag de banden aanhalen met Servië. Dat heeft generaal Stéphane Abrial van de NAVO dinsdag gezegd.

"Servië is cruciaal voor de stabiliteit in de regio", aldus Abrial. "We zijn klaar om samen te werken en dat kan zo intensief als Servië zelf wil. Het feit dat Servië neutraal wil blijven moet ons er niet van weerhouden samen te werken."

Abrial deed zijn uitspraken op een jaarlijkse NAVO-conferentie in de Servische hoofdstad Belgrado. De locatie van de conferentie kan gezien worden als een handreiking van de NAVO, die in 1999 luchtaanvallen uitvoerde op Servië.

Honderden Servische nationalisten protesteerden dinsdag tegen de NAVO. Ze verbrandden NAVO-vlaggen en droegen doeken met leuzen tegen het bondgenootschap met zich mee. De Servische nationalisten willen dat Servië de banden aanhaalt met Rusland in plaats van de NAVO. Leden van de Servische regering hebben echter gezegd dat samenwerken met de NAVO goed is voor Servië.

Minister van defensie Dragan Sutanovac zei dat 'we ons bewust zijn van de emoties uit het verleden, maar ons volledig richten op de toekomst'.


NAVO: geen druk op Servië om lid te worden (Foto: Novum)

RET geeft abonnees dagkaart cadeau na staking

Het Rotterdamse vervoerbedrijf RET komt gedupeerde abonnementhouders tegemoet. Reizigers die door de staking op 9 juni geen gebruik konden maken van de bus, tram of metro kunnen gratis een dagkaart aanvragen.

"De actie is bedacht naar aanleiding van de overlast, maar vooral ook naar aanleiding van alle ontvangen begrip en steun van reizigers", zegt algemeen directeur Pedro Peters. "Het is een aardigheidje voor alle abonnementhouders die dit leuk vinden."

Week-, maand- of jaarabonnees kunnen kiezen uit een RET-dagkaart, een RET Fast Ferry-dagkaart of een voucher van Brood Express. RET benadrukt dat het niet gaat om een formele compensatie voor reizigers die een claim hebben ingediend.

HTM en GVB zeggen in een reactie nog niet met een soortgelijke actie te komen. Beide bedrijven zijn intern in gesprek over mogelijke compensatie voor gedupeerde reizigers. "Maar er staat nog niets op de rails", aldus een woordvoerder van HTM.

Op 9 juni protesteerden werknemers van RET tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet. Het openbaar vervoer lag toen 24 uur lang plat. Ook HTM en GVB in Den Haag en Amsterdam staakten deze maand een etmaal. Op 29 juni staat een nieuwe actie gepland. Dan wordt in alle drie de steden het ov na de ochtendspits stilgelegd.


RET geeft abonnees dagkaart cadeau na staking (Foto: Novum)

Halbe Zijlstra Fonds tegen cultuurbezuinigingen

Een nieuw kunstfonds roept kunstliefhebbers op te investeren in de door bezuinigingen getroffen cultuursector. Het Halbe Zijlstra Fonds wil geld inzamelen voor eigenzinnige initiatieven en de ontwikkeling van kunsttalent. Vooral de bezuinigingen op talentontwikkeling zijn volgens de kunstenaars achter het initiatief dramatisch.

Het nieuwe fonds werd afgelopen vrijdag opgericht, op dezelfde dag dat staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD) de plannen voor zijn cultuurbeleid ontvouwde. Volgens kunstenaar Jan Willem van Rijnberk, een van de initiatiefnemers, wordt de Nederlandse kunstsector 'op korte termijn vertrapt' door de bezuinigingsplannen.

De voorstellen van Zijlstra moeten nog worden behandeld in het parlement. Van Rijnberk zei dinsdag echter geen grote aanpassingen te verwachten. "Je kunt in boosheid blijven hangen omdat er zo disproportioneel wordt bezuinigd. Maar wij moeten onze creativiteit mobiliseren om nieuwe manieren te vinden om de kunsten te bekostigen."

Het fonds wil zich vooral richten op de ontplooiing van jonge artiesten in alle kunstdisciplines. "De staatssecretaris heeft het over behoud van kwaliteit. Zulke quatsch heb ik in geen tijden gehoord. Je hebt talentontwikkeling nodig om een hoog niveau te behouden", aldus Van Rijnberk.

Behalve Van Rijnberk is ook Riet van Gerven bij het initiatief betrokken, verenigd in de Stichting SEA. Dat is een netwerkorganisatie die kunst en cultuur met economische en politieke ambities verenigt. Volgens Van Rijnberk is het van groot belang dat er naast financiering van de overheid ook een fonds is waarmee de Nederlandse bevolking het culturele stelsel kan ondersteunen.

Geïnteresseerden kunnen bijdragen door op de website van het Halbe Zijlstra Fonds minstens tien euro te storten.

Scherper toezicht op fusies zorg

Het toezicht op fusies tussen zorginstellingen zoals ziekenhuizen wordt aangescherpt. Zo komt er een fusietoets, heeft het kabinet besloten. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid dinsdag.

De afgelopen jaren zijn veel zorginstellingen gefuseerd. Dat is geen probleem als patiënten en cliënten er beter van worden. Maar er zijn ook voorbeelden waarbij de kwaliteit van de zorg onder druk kwam te staan. Daarom scherpt het kabinet de voorwaarden aan.

Zo moeten instellingen met minstens vijftig medewerkers voortaan een zogeheten fusie-effectenrapportage opstellen. Die moet de meerwaarde en risico's van de fusie voor de betrokken instellingen en de patiënten inzichtelijk maken. Hiermee wil het kabinet bereiken dat niet over een nacht ijs wordt gegaan bij het besluit om te fuseren.

Ook gaat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) fusies beoordelen. Deze fusietoets is gericht op behoud van kwaliteit en bereikbaarheid van de zorg. Zo toetst de NZa of na de fusie ambulances nog steeds binnen vijftien minuten ter plekke zijn. Wordt aan alle voorwaarden voldaan, dan houdt tenslotte ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg instellingen die willen fuseren goed in de gaten.

Het kabinet werkt verder aan een wetsvoorstel om fusies tussen zorgverzekeraars en zorginstellingen te verbieden. Dergelijke fusies brengen de werking van het zorgstelsel in gevaar, omdat zorgverzekeraars de belangen van patiënten dan niet objectief kunnen behartigen, meent minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD).

ANWB: rijbewijskeuring snel naar 75 jaar

Mensen van 75 jaar en ouder moeten als het aan de ANWB ligt al vanaf 1 juli opnieuw worden gekeurd als ze hun rijbewijs verlengen. Dat is een jaar eerder dan verkeersminister Melanie Schultz van Haegen (VVD) voorstelt. Nu is de herkeuring nog verplicht voor 70-plussers.

Uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid blijkt volgens de bond dat de verhoging geen wezenlijke effecten op de verkeersveiligheid heeft. Volgens de bond is hiermee de belangrijkste belemmering weggenomen en kan de verhoging zo snel mogelijk worden ingevoerd.

Veel oudere leden van de ANWB klagen over de lange en dure procedures als ze hun rijbewijs moeten verlengen. De verhoging van de keuringsleeftijd heeft volgens de bond allerlei voordelen, zoals minder eigen verklaringen en minder keuringen. De bond roept Schultz daarom op de maatregel te vervroegen.

De herinneringsbrief aan mensen die hun rijbewijs moeten verlengen wordt vanaf 1 september niet 18 maar 24 weken van tevoren verstuurd, om automobilisten meer tijd te geven. Dit gebeurt op aandringen van de ANWB. De Tweede Kamer praat woensdag over het rijbewijs.

Veilig Verkeer Nederland liet eerder weten dat de hogere keuringsleeftijd gepaard zou moeten gaan met een rijvaardigheidstest. "Het is toch een beetje raar dat je op je achttiende een rijbewijs kunt halen en dat er daarna nooit meer wordt gecontroleerd of je nog wel kunt rijden."

Wet aangepast na vonnis over btw leaseauto's

De wet wordt aangepast opdat de belastingdienst ondernemers fiscale voordelen kan blijven geven als ze zuinige leaseauto's gebruiken. Dat heeft staatsecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Weekers reageert op een uitspraak van de rechtbank in Haarlem, die op 1 juni bepaalde dat de lagere btw voor zuinige auto's in strijd is met de wet, waardoor die ook van toepassing is op niet-zuinige auto's. De belastingdienst gaat in beroep tegen het vonnis, schrijft Weekers, maar onzeker is wat hier uitkomt.

De staatsecretaris gaat daarom versneld wetgeving voorbereiden om te voorkomen dat de regeling definitief ongeldig wordt. De eerder aangekondigde maatregel om de btw-correctie los te koppelen van de bijtelling in de loon- en inkomstenbelasting wordt versneld doorgevoerd.

Het risico dat btw-correctie bij privégebruik niet kan worden gehandhaafd, vindt Weekers 'onacceptabel'. Hij wijst hierbij op de 'grote budgettaire gevolgen'. De schatkist zou honderden miljoenen kunnen mislopen.

Station Deurne korte tijd ontruimd voor pakketje

Het station van Deurne is dinsdagmiddag enige tijd ontruimd geweest vanwege een verdacht pakketje. Ook werden inzittenden van een trein uit voorzorg geëvacueerd. Na onderzoek bleek dat het om een loos alarm ging, laat de Brabantse politie weten.

De politie heeft het station rond 18.30 uur weer vrijgegeven. Het treinverkeer tussen Helmond en Horst-Sevenum is daarna weer hervat.

Weert krijgt D66-burgemeester

De gemeenteraad van Weert heeft dinsdagavond besloten Jos Heijmans (D66) voor te dragen als burgemeester. De 57-jarige Heijmans is nu burgemeester van het Brabantse Bernheze, dat dertigduizend inwoners telt. Het Limburgse Weert heeft er bijna vijftigduizend.

Heijmans heeft zestien jaar ervaring als burgemeester. Voor Bernheze was hij burgemeester van de voormalige gemeente Haelen in Midden-Limburg. Hij is sinds 1985 politiek actief voor D66 en begon zijn bestuurlijke carrière als raadslid en wethouder in de Brabantse gemeente Steenbergen.

Heijmans eerste baan was groepsleider in een internaat voor moeilijk opvoedbare jongens. Ook werkte hij in een jeugdgevangenis.

De raad had nog een tweede naam in gedachten, maar alleen die van de voorkeurskandidaat, Heijmans, is bekendgemaakt. De ministerraad moet nog instemmen met de voordracht. Op dit moment is nog niet aan te geven wanneer de benoeming ingaat, laat de gemeente weten. Wim Dijkstra (PvdA) is nu waarnemend burgemeester van Weert.

Massale protesten in Jemen

Honderdduizenden Jemenieten zijn dinsdag de straat opgegaan om te eisen dat de familie en naaste medewerkers van president Ali Abdullah Saleh worden berecht. In bijna alle grote steden van het land werd gedemonstreerd. Het waren de grootste protesten sinds Saleh bij een aanval op zijn paleis gewond raakte en naar Saudi-Arabië uitweek om te worden behandeld.

In Jemen is nog altijd een machtsstrijd gaande tussen bondgenoten van de president en stammen die eisen dat er na bijna 33 jaar een einde komt aan diens bewind. Na het vertrek van Saleh nam Abed Rabbo Mansour Hadi zijn taken over. Tienduizenden jonge mensen verzamelden zich dinsdag voor diens huis - dat beschermd wordt door elitetroepen onder bevel van de zoon van Saleh - en zwoeren daar te blijven totdat hun eisen worden ingewilligd.

Behalve zoon Ahmed, die de speciale troepen en de Republikeinse Garde leidt, zijn nog talrijke andere figuren uit de naaste kring rond Saleh op hun post gebleven. Welke rol Hadi precies vervult is onduidelijk, maar hij heeft gesproken met de oppositie, wat doet vermoeden dat hij enig grondwettig gezag uitoefent.

Saleh wordt behandeld in Riyad, samen met enkele leden van zijn regering die eveneens gewond raakten. In de Saudische hoofdstad zijn ook de ministers van buitenlandse zaken van de Golf Samenwerkingsraad bijeengekomen, om opnieuw hun plan voor een uitweg uit de crisis van stal te halen. De Verenigde Staten en Saudi-Arabië proberen de regeringspartij te bewegen het plan van de GCC te aanvaarden, waarbij Saleh de macht zou overdragen aan de vicepresident, waarna een eenheidsregering binnen twee maanden verkiezingen zou organiseren. Saleh stemde drie keer in met het plan, maar krabbelde even zo vaak op het allerlaatst terug.

Gamal bin Omar, de gezant van secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties, arriveerde dinsdag voor overleg met Hadi in Sanaa, zijn derde bezoek aan Jemen sinds de onrust in februari begon.

Het is de vraag of de betogers zich erbij neerleggen dat Hadi de macht overneemt. Sommige in de menigte voor diens huis riepen dat hij 'juridisch en moreel verantwoordelijk is voor eventuele misdaden van Salehs zonen of overblijfselen van het regime'.

Er waren soortgelijke demonstraties in Hadramawt, Hodeida, Ibb, Damar en Saada. In Taiz, de een na grootste stad van Jemen, kwam het tot botsingen met eenheden van de Republikeinse Garde die het presidentiële paleis van die stad bewaakten. Er snelden enkele ambulances naar toe, maar over gewonden werd niets gemeld.


Massale protesten in Jemen (Foto: Novum)

Politie toont foto Ikea-verdachte

De politie heeft een foto vrijgegeven van een man die ervan wordt verdacht een explosief te hebben geplaatst bij Ikea in het Brabantse Son. Op 30 mei werd een prullenbak opgeblazen bij het Ikea-filiaal.

Het AVRO-programma Opsporing Verzocht toonde dinsdag beelden van een bewakingscamera. Daarop is een man te zien met lang donker haar die richting Ikea loopt, maar daar niet naar binnengaat. Volgens de politie wordt hij verdacht van het plaatsen van het explosief in de afvalbak.

De Ikea bomber?
The Ikea bomber?

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.