'Overheid verkocht konijnen als slangenvoer'

Ruim tweehonderd sterk verwaarloosde en gewonde konijnen die in Kampen in beslag genomen werden, zijn door de Dienst Regelingen verkocht als slangenvoer. Dat stellen vier samenwerkende dierenorganisaties woensdag.

De dieren werden in mei in een schuurtje aangetroffen. Ze zaten in opgestapelde kratten en tonnen, waren ziek en hadden vechtwonden aan kop en lichaam. Ook hadden zij geen drinkwater. De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming heeft ze in beslag genomen.

Volgens de organisaties zijn de konijnen in opdracht van de Dienst Regelingen van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie verkocht aan een handelaar. "Het lot van deze al zwaar getraumatiseerde dieren is duidelijk: voer voor slangen en roofdieren of per kilo vlees aan de poelier."

De organisaties stellen dat het met de regelmaat van de klok gebeurt dat verwaarloosde en mishandelde dieren nadat ze in beslag zijn genomen worden doorverkocht aan handelaren die de dieren doden of verkopen aan het slachthuis.

De dienst verkocht volgens de organisaties in april ook al 3662 verwaarloosde knaagdieren als voer voor andere dieren. De organisaties trokken daarover bij staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Bleker (CDA) aan de bel. Die liet in een reactie weten dat alle opvangadressen voldoen aan de wettelijke eisen en dat het welzijn van de dieren wordt gewaarborgd.


'Overheid verkocht konijnen als slangenvoer' (Foto: Novum)