'Nijpend personeelstekort in jeugdgevangenis'

Het tekort aan personeel in jeugdgevangenissen is zo nijpend dat de veiligheid van medewerkers in het geding komt. Dat stelt vakbond Abvakabo FNV woensdag in De Volkskrant.

Medewerkers van jeugdgevangenis Den Hey-Acker in Breda hebben een verklaring moeten tekenen waarin zij akkoord gaan met een noodrooster voor de zomer. "We stonden voor de keuze: vakanties intrekken of een noodrooster", zegt voorzitter Peter van Keizerswaard in de krant.

Door te tekenen stemmen medewerkers in met diensten van maximaal twaalf uur, roosterwisselingen op het laatste moment en onderbezetting van de gebruikelijke posten. Dat laatste punt is Abvakabo een doorn in het oog. "De postenbezetting gaat over een aantal politiek gemaakte afspraken, zoals een minimum aantal van twee bewakers op 24 gedetineerden", zegt vakbondsbestuurder Marjon Platje. "Wijk je daar van af, dan komt de veiligheid in het geding."

Onderaan het document staat een zin waarmee de ondertekenaar verklaart op de hoogte te zijn van 'de consequenties aangaande de door mij gemaakte keuze'. Volgens Platje suggereert dat dat de werknemers zelf verantwoordelijkheid draagt als hij bijvoorbeeld wordt aangevallen door een gedetineerde. "Hij heeft immers ingestemd met de onderbezetting. Maar de werkgever is altijd verantwoordelijk voor zulke incidenten."

De komende tijd verdwijnen 1200 banen bij jeugdgevangenissen. Wel gaat een aantal inrichtingen dicht omdat er niet genoeg gedetineerden zijn om de cellen te vullen.