Prorail wil registratieplicht koper

Spoorbeheerder ProRail wil dat metaalhandelaren verplicht worden aanbieders van koper te registreren. De aanbieders moeten zich als zij het koper aanbieden, legitimeren. ProRail wil hiermee de koperdiefstallen op het spoor een halt toeroepen, meldt een woordvoerder van de spoorbeheerder woensdag.

Koperdiefstal op het spoor leidt tot een forse financiële schade, zegt de woordvoerder. Vorig jaar liepen de kosten op tot 13 miljoen euro.

Ook zorgt koperdiefstal tot hinder voor treinreizigers. Vorig jaar steeg het aantal koperdiefstallen op het spoor met 173 procent tot 388 gevallen. "Die stijging zet zich dit jaar voort. Elke dag hebben we er wel last van", zegt de woordvoerder. Woensdag hadden treinreizigers bijvoorbeeld op het traject tussen Breda en Roosendaal voor de tweede dag op rij te maken met vertraging door koperdiefstal. De vertraging liep op tot een uur.

De woordvoerder stelt dat elk middel wordt aangegrepen om de koperdiefstal in te dammen. "Het voorkomen van heling is daar een van." Hoe haalbaar een registratieplicht is, is nog onduidelijk. "We zijn erover in gesprek met het ministerie van Veiligheid en Justitie."