Japan beslist snel over Spelen 2020

Japan beslist binnenkort of het een poging wil doen de Olympische Spelen van 2020 binnen te halen. De beslissing valt eind juni of begin juli, meldt voorzitter Tsunekazu Takeda van het Japans Olympisch Comité (JOC) vandaag. Tokyo was ook in de race om de Spelen van 2016 in de wacht te slepen, maar moest zijn meerdere erkennen in Rio de Janeiro.

Takeda stelt dat de plannen die Tokyo voor de Spelen van 2016 had, goed zijn en dat de stad de financiering op orde heeft. Een poging om de Spelen van 2020 binnen te halen, zou volgens de preses van het JOC bovendien goed zijn om Japan erbovenop te helpen na de zware aardbeving en tsunami die het land in maart troffen.

Het JOC beslist echter niet alleen over een bid. De gemeenteraad van de Japanse hoofdstad heeft daarin de laatste stem. De gouverneur van Tokyo, Shintaro Ishihara, zei al eerder dat hij hoopt dat zijn stad zich opnieuw kandidaat stelt.

De verkiezing van de gaststad voor de Olympische Winterspelen van 2018 zou de beslissing van Tokyo om zich kandidaat te stellen ook kunnen beïnvloeden. Als het Zuid-Koreaanse Pyeongchang op 6 juli dat toernooi binnensleept, zou Tokyo kunnen afhaken uit angst dat het IOC geen twee Spelen op rij in Azië wil houden.

Steden kunnen zich tot 1 september inschrijven als kandidaat. Alleen Rome heeft tot nu toe aangekondigd dat zeker te doen. Het Internationaal Olympisch Comité bepaalt uiteindelijk in 2013 wie de Spelen van 2020 mag organiseren.