Meer reizigers kiezen voor regionale luchthaven

Prijsvechters in de luchtvaart hebben er vorig jaar voor gezorgd dat aanzienlijk meer reizigers vanaf een regionale luchthaven naar hun vakantiebestemming vertrekken. In 2010 reisden 3,5 miljoen mensen van of naar de luchthavens in Groningen, Maastricht, Eindhoven of Rotterdam. Dat is 18 procent meer dan een jaar eerder, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Van de 3,5 miljoen reizigers die vorig jaar van of naar een van de regionale luchthavens vlogen, vlogen er 3,3 miljoen met een budgetmaatschappij. In 2007 waren dat er nog 2,6 miljoen. De prijsvechters hebben op regionale luchthavens nu een marktaandeel van 95 procent.

Ondanks het bijna-monopolie van prijsvechters op regionale luchthavens, reizen de meeste mensen die goedkoop vliegen nog steeds via Schiphol. Dat doet driekwart van het aantal budgetpassagiers.

De budgetmaatschappijen vervoeren vanaf de Amsterdamse luchthaven ongeveer een vijfde van de alle passagiers. In totaal verwerkte Schiphol vorig jaar 45,1 miljoen passagiers.