Politiebond luidt noodklok over sterkte korpsen

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) houdt zich niet aan zijn belofte om het huidige politiekorps te versterken. Er zouden zo'n drieduizend extra agenten komen maar volgens politievakbond ACP is het aantal de laatste tijd alleen maar gedaald.

Volgens de vakbond komt dat onder meer doordat het kabinet 'rigoureus' snijdt in de ondersteuning. Duizenden banen gaan verloren, waardoor agenten die eigenlijk de straat op moeten, hun werk moeten overnemen. De agenten die op die manier papierwerk doen vallen volgens Opstelten niet onder de heilige term 'operationele ondersteuning', zegt Ronald Jacobs van ACP.

Ook wordt het beeld van de operationele sterkte 'vertroebeld' door aspirant-agenten. In de praktijk zijn zij niet voor de volledige honderd procent inzetbaar terwijl Opstelten hen wel meerekent. Daarnaast leveren de zogenoemde beleidsintensiveringen, zoals deelname van de politie aan internationale missies, het bestrijden van cybercrime en het aanstellen van animal cops, capaciteitsproblemen op.

In plaats van de extra agenten zijn er juist banen verloren gegaan, concludeert ACP. "De minister verdraait de feiten. Bij mij thuis noemen we dat jokken", aldus Jacobs.

De ACP wil dat er afspraken komen over de totale sterkte van de politie. Ook wil de bond de garantie dat politieagenten in het operationele veld niet de dupe worden van de afbouw van de ondersteuning.