Advies: focus op Marokko, Egypte en Tunesië

Nederland moet zich bij de revoluties in de Arabische wereld specifiek richten op Tunesië, Egypte en Marokko. In die landen bestaat nu een 'window of opportunity' om de nog prille maatschappelijke hervormingen te ondersteunen, staat in een woensdag gepresenteerd rapport van de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV)

De regering zou hiertoe vooral kunnen bijdragen door het steunen van maatschappelijke organisaties als politieke partijen, vakbonden en mensenrechtenorganisaties. "Politieke hervormingen hebben immers de beste kans van slagen als ze door maatschappelijke organisaties en vrije democratische politieke partijen worden gedragen", stelt de AIV.

De adviesraad ziet hier een rol weggelegd voor het Mensenrechtenfonds en het Fonds Ontwikkeling Pluriformiteit en Participatie.

Oud-minister Joris Voorhoeve overhandigde het advies woensdag aan de Tweede Kamerleden Alexander Pechtold (D66) en Frans Timmermans (PvdA). Zij hadden om het rapport gevraagd. Beide politici reageerden verheugd op het rapport. Volgens Pechtold betekent het dat de regering niet mag bezuinigen op mensenrechtenbudgetten. Timmermans was tevreden met de focus op drie landen. "Dan kun je ook meters maken."

De Tweede Kamer debatteert eind deze maand met het kabinet over het advies.